Verkkouutiset

Venäjän televisio

Moskovassa televisiossa hämmentävä keskustelu ydiniskusta – USA:n kenraali ihmeissään

Korkeissa puolustusviroissa palvellut ja yli 30 vuoden uran Yhdysvaltain armeijassa tehnyt kenraali evp., professori Barry McCaffrey hämmästelee Venäjän tilaa.

Hän viittaa Twitterissä esimerkkinä Venäjän mediaa seuraavaa Russian Media Monitoria pyörittävän toimittaja Julia Davisin jakamaan videoon. Siinä Venäjän valtion mediajätti RT:n päätoimittaja Margarita Simonjan käsittelee Ukrainan sotaa.

Video on jälleen eräs osoitus siitä, miten propaganda on muuttunut nyt kun tappioksi kääntyneen sotatilanteen salaaminen Venäjän kansalta on alkanut käydä mahdottomaksi.

– Olen ollut paljon tekemisissä venäläisten kanssa Neuvostoliiton romahduksen jälkeen – oli niin paljon lupausta siitä, että Stalinin ajan hulluudelta päästäisiin pakenemaan, McCaffrey päivittelee.

– Nämä televisiopersoonat ovat menettäneet moraalisen horisonttinsa. Uskonnollista hysteriaa? Ydinaseita? Kansalaisten massapako?, evp-kenraali ryöpyttää.

Lähetyksessä käsitellään esimerkiksi sitä, voisiko Venäjä iskeä Kiovaan ydinaseilla. Simonjan toteaa, ettei tällaista voi kuvitellakaan. Hän perustelee kantaansa muun muassa väittämällä Venäjän käytännössä valloittaneen Kiovan sodan alussa, mutta luopuneen siitä. ”Pääsyynä” sille, miksi ydiniskua ei tehdä Simonjan mainitsee kuitenkin hänen mukaansa Kiovassa sijaitsevat ”venäläisten pyhät paikat”. On epäselvää, mihin hän viittaa.

– Tunnen henkilökohtaisesti siellä olleita sotilaita. He olivat kauhuissaan, kun heitä käskettiin lähtemään, Simonjan sanoo videolla väitetystä Kiovan luovuttamisesta.

Tämän jälkeen Venäjä ei propagandistin mukaan enää olekaan sotinut Kiovaa vaan ”länttä” vastaan. Kyse on Venäjän totutusta propagandatarinasta.

Todellisuudessa Venäjän isku pysähtyi ennen Kiovaa ja joukot jouduttiin lopulta vetämään kovien tappioiden jälkeen pois koko hyökkäyssuunnalta. Sen jälkeen Venäjän hyökkäys on keskittynyt vain Ukrainan itä- ja eteläosiin. Sielläkin on kärsitty raskaita tappioita ja eteneminen on kääntynyt kesän jälkeen lähinnä vetäytymiseksi.

Videolla nähdään myös toinen erikoinen hetki. Margarita Simonjan ja ohjelman juontaja keskustelevat Krimistä luopumisesta. Vaikka sävy onkin uhmakas, on silti merkillepantavaa, että tästäkin vaihtoehdosta puhutaan.

LUE MYÖS:
Outoja hetkiä Venäjän televisiossa – suomalaiskenraalilta havainto

Venäjän propagandisti: Ukrainalaiset ovat rumia

Venäjän valtiollisen Rossija 1 -kanavan juontaja Vladimir Solovjev arvostelee ohjelmassaan ukrainalaisten ulkonäköä.

– Katsokaa, kuinka rumat kasvot heillä on. [Puolustusministeri Oleksi] Reznikovista alkaen. He kaikki näyttävät pieniltä demoneilta. Uskomattoman rumat kasvot, hän toteaa.

Ukrainan sisäministerin avustaja Anton Herastshenko kommentoi Solovjevin näkemyksiä lyhyesti Twitterissä.

– Solovjevin argumentoinnin uusi taso, Herastshenko toteaa.

 

”Eurooppaan syntyy 10-20 vuodessa suuri venäläinen koti”

Venäjän valtion television keskusteluohjelmassa puhunut tutkija Nikolai Vavilov ennustaa, että seuraavan 10–20 vuoden aikana Itä-Eurooppaan syntyy “suuri venäjänkielinen kollektiivi”.

– Jos länsi ei pysty tekemään asialle mitään, seuraavan 10, 15 tai 20 vuoden aikana palautamme kontrollin näillä alueilla.

– Valtiot, jotka kutsuvat itseään itsenäisiksi, sulautetaan osaksi suurta venäläistä kotia, Vavilov toteaa.

Vavilovin mukaan ukrainan kieltä ei ole varsinaisesti olemassa vaan kyse on venäjän murteesta. Hänen mukaansa venäjänkielinen vähemmistö leviää myös Puolaan ja Baltian maihin.

– Hegemoninen kansa ilmestyy Itä-Eurooppaan. Näemme, että länsi on voimaton tekemään mitään. Uusi jättimäinen yhteisö syntyy 10–15 vuoden kuluttua.

Komin tasavallan kuvernööri: Väistin HIMARSia kuusi kertaa

Venäjän federaatioon kuuluvan Komin tasavallan päämies, valtapuolue Yhtenäistä Venäjää edustava Vladimir Uiba väitti  Venäjän televisiolle väistäneensä HIMARS-raketteja kuusi kertaa käydessään Ukrainan sodan etulinjassa sijaitsevassa Luhanskin läänin Kreminnassa.

– Kreminna on oma juttunsa.  Siellä käydään aktiivisia taisteluja. Liikuttuamme siellä he kohdistivat HIMARS-raketit meihin kuusi kertaa. Kuusi kertaa! Meillä oli bussi täynnä vaatteita ja kaksi kuljettamaamme jeeppiä.

Vaatteita oltiin viemässä venäläissotilaille.

– He laukaisivat HIMARS-raketit saattuettamme kohti kuusi kertaa, koska olimme, no, näin hieno kohde, kehui Uiba.

Alkujaan video on jaettu komilaisella Telegram-kanavalla ”Komi Leaks”, jonka saateviestissä arvostellaan, että tasavallan päämies matkustaa rintamalle. Lisäksi viestissä ihmetellään, että ”tällaisia tarinoita” kerrottiin 300-päiselle yleisölle, jonka omaisia on sotimassa Ukrainassa, kun taas Uiban omista lapsista yksikään ei ole rintamalla.

Entinen Moskovan Kansojen ystävyyden yliopiston apulaisprofessori, valtio-opin tohtori Aleksandar Đokić analysoi, että Uiban väitteissä on kyse rohkeuden esittämisestä.

– Tämän kaltaiset tarinat ovat tyypillisiä sota-ajan Venäjällä. Korruptoituneet virkamiehet kilpailevat keskenään siitä, kuka esittää itsensä suurimpana sankarina etulinjassa. Osa käy kuvauttamassa itsensä rintamalla (suojaliiveissä ja kypärä päässä), toiset järjestävät rahankeruuta (kukaan ei tiedä, minne raha päätyy kadottuaan virkamiehen taskuihin) ja joku väittää ilmoittautuneensa vapaaehtoiseksi rintamalle.

Đokićin mukaan tämä ”toisen maailmansodan roolipelaaminen on toki show’ta”.

– Mutta se tarjoaa monille vanhempien sukupolvien edustajille viimein mahdollisuuden vakuuttaa olevansa jotain yhtä suurta kuin heidän edeltäjänsä, jotka kokivat suurimman sodan.

Suomensukuisten komien kotitasavaltaa johtava Uiba on itse asiassa syntymänimeltään Valentin Uibo. Hän on vuonna 1958 syntynyt venäläistettyjen Siperian virolaisten jälkeläinen.

Kremlin propagandisti: Emme ole vapauttamassa ketään

Komsomolskaja Pravdan toimittaja Sergei Mardan ihmetteli Venäjän television ohjelmassa Subbotnij Mardan (”Lauantai-Mardan”), miksi vielä toisessa maailmansodassa enemmistö ukrainalaisista taisteli venäläisten kanssa samalla puolella, mutta nyt ei.

– Mitä tapahtui heidän lastenlapsilleen ja lastenlastenlapsilleen? Ymmärrän, että tämä on pöhkö kysymys, mutta sitä ei voi olla kysymättä. Missä ovat tämän epäinhimillisen brutaaliuden juuret?

Vastauksessaan sotakirjeenvaihtaja Dmitri Stešin tarjosi seuraavaa selitystä.

– Nämä ihmiset [ukrainalaiset] ovat kasvaneet, muovanneet identiteettinsä vastustaen kaikkea moskalia [moskovalaista]. Tämä on hirveä vääristymä, koska se johtaa heidän itsensäkieltämiseen. Tämän takia heitä ei voi pitää täysin moraalisina ihmisinä, joilla on normaali mielenterveys.

Stešinin mukaan hänelle selvisi jo aikoja, ettei Venäjä tarvitse näitä ukrainalaisia eli ”kryptobanderalaisia”. Banderalaisiksi kutsuttiin toisen maailmansodan aikoihin ukrainalaisen nationalistijohtaja Stepan Banderan joukkoja, mutta neuvostoajoista lähtien nimitystä on käytetty oikeastaan jokaisesta venäläistymättömästä ukrainalaisesta.

– Meidän ei tarvitse vapauttaa siellä [Ukrainassa] ketään. Meidän tulee ottaa vain omamme ja tehdä se niin, että he eivät uskalla jatkossa edes hönkäistä väärällä tavalla Venäjän suuntaan. Sillä selvä.

Mardan kysyi, että mitä Stešin tarkoittaa ”omamme ottamisella”, ja missä oman ja ei-oman raja kulkee.

– Ainakaan heillä ei saisi olla Kiovaa. Sen jälkeen voidaan katsoa.

Lisäksi Stešin harmitteli Venäjän kansakunnan olevan ”ideologisesti niin huokoinen”, ettei se ole ”tarkkaan määritellyt kansallisia tavoitteitaan”. Siksi hän suhtautuu skeptisesti venäläisten kykyyn saada ukrainalaiset ”ajattelemaan uusiksi heidän identiteettinsä”.

– He [ukrainalaiset] huijaavat meitä uudestaan. He  huijasivat jopa viekkaita, älykkäitä ja pahoja bolševikkeja luoden ukrainalaisen identiteettinsä, joka pääasiassa kehitettiin neuvostoaikoina, kun neuvostovalta taisteli ankarasti kaikenlaista pikkuporvarillista nationalismia vastaan. Näissä olosuhteissa Ukrainan onnistui luoda kansakuntansa, ja nyt niitämme sen viljaa, joten en anna hyvää ennustetta.

Duuman edustaja: Hyökkäykset ilmaisevat pyhää vihaamme Ukrainaa kohtaan

Venäläisen televisiokanava NTV:n propagandaohjelmassa Svoja pravda (”Oma totuutensa”) juontaja Roman Babajan esitteli karttaa, joka kuvasi Venäjän tekemiä ilmaiskuja Ukrainassa. Venäjällä nykyään käytettävissä kartoissa Ukrainalta on lohkaistu osaksi Venäjää Krimin lisäksi Hersonin, Zaporižžjan, Donetskin ja Luhanskin läänit.

– Katsokaa, se on vaikuttavan näköistä. Koko Ukrainan alue on iskujemme kohteena. Uutta on se, ettemme iske vain sähkö- ja lämpölaitoksia vastaan, vaan iskemme myös kaasuinfrastruktuuria vastaan. Tämä on selvä linja. On selvää, mihin tämä saattaa johtaa Ukrainassa, hehkutti Babajan.

Duuman varapuhemiehen, liberaalidemokraattista puoluetta edustavan Boris Tšernyšovin mukaan kyseessä ovat ”kostoiskut”.

– Nämä kostoiskut ovat ilmentävät vihaamme, pyhää vihaamme. He tulevat olemaan ilman kaasua, valoa ja ilman mitään. Koska jos Kiovan hallinto valitsee sotarikollisten tien, tulee heidän jäätyä ja mädäntyä siellä.

Kysyttäessä ”pitääkö myös tavallisten ihmisten jäätyä ja mädäntyä” vastasi Tšernyšov seuraavasti:

– Tavallisten ihmisten tulee lähteä kaduille ja tehdä loppu [Volodymyr] Zelenskyin natsihallinnosta!

Sietämättömät olosuhteet ukrainalaisille

Maanpaossa Moskovassa joulukuusta 2015 lähtien eläneen entisen ukrainalaispoliitikon Vladimir Oleinikin mukaan Ukrainassa vallitsee ”uhrisyndrooma”, kuten ”keskitysleireillä kaasukammioihin menneillä”. Hänen mukaansa ukrainalaiset ovat ”alistuneita” eivätkä nouse kapinaan.

Oleinikin mukaan Venäjä pyrkii Ukrainan siviili-infrastruktuuria vastaan tekemillä iskuillaan houkuttelemaan maata rauhanneuvotteluihin.

– Pitäisi sanoa, kenen syytä tämä on, eikä vain syyttää kaikesta Venäjää. Nyt Venäjä on pakotettu näihin toimiin. Joinain viikkoina on jo enemmän yrityksiä neuvotella ja joinain vähemmän. Länsimaat ovat jo alkaneet puhua paljon pehmeämmin.

Propagandisti Sergei Strokan taas ihmetteli, missä ovat Ukrainan venäläismieliset voimat.

– Kansan tulee nousta kapinaan, mutta ihmiset pelkäävät. Kuka nousee? Missä ovat venäläismieliset poliitikot? Tiedätte heidän nimensä, eikö? He piilottelevat jossain. Eivät he kaikki ole vankilassa. Heidän tulee löytää kansalaisrohkeutensa. Antaa heidän vallata kadut. Babuškatko lähtevät konetuliaseita vastaan?

Saksassa asuva ja vaikuttava Vladimir Sergijenko taas katsoi humanitaarisen katastrofin olevan paras keino Ukrainan alistamiseksi.

– Heidän infrastruktuurinsa tuhotaan minimaalisin siviiliuhrein, mutta heidän elinolosuhteensa talvella muuttuvat sietämättömiksi, ambulanssit eivät toimi, vanhukset ja lapset kuolevat.

Sergijenkon haaveena on, että ukrainalaiset pakenevat ”Eurooppaan lämmitettyihin jumppasaleihin” ja Zelenskyi soittaa Saksan liittokansleri Olaf Scholzille.

– ’Scholz, muistatko kun sanoit, ettet tunnusta neuvotteluja Ukrainan ja Venäjän välillä. Katso, väestöni pakenee, emme selviä talvesta. Keskustelkaamme ehdoista, joilla olemme valmiita hyväksymään de facto antautumisen’, kuvitteli Sergijenko ja lisäsi:

– Tämä tulisi sanoa ääneen, eikä meidän tule sitä häpeillä: antautuminen saadaan aikaan aiheuttamalla siviileille sietämättömät olosuhteet.

Keskustelun yhteenvetona juontaja Babajan lausui, että Venäjän tulee jatkaa iskuja ukrainalaisiin siviilikohteisiin ja laajentaa iskukohteiden määrää.

– Tavalla tai toisella ne edesauttavat voittoamme. Meille voitto on ehdottoman välttämätöntä. Jos ukrainalaiset aloittavat neuvottelut, eivät ne millään tavalla tule päättymään hyvin meidän kannaltamme. Toisaalta ei ole yhtään tahoa, johon Venäjän hallitus tai kansa voisi luottaa. Valtiomme tuhoaminen on heidän olemassaolonsa ainoa tarkoitus. Voimme selvitä tästä ainoastaan voimalla.

Suosikkijuontaja jäätyi Venäjän televisiossa: En voi sanoa mitään joutumatta vankilaan

Moskovan ilmoittama vetäytyminen Ukrainan Hersonista aiheuttaa päänvaivaa venäläistoimittajille. Venäjän mediaa Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle seuraava Francis Scarr on jakanut Twitterissä alta löytyvän videon hämmentävästä tilanteesta Venäjän televisiossa.

Video ilmentää kipeästi, kuinka hankalaksi Venäjän viranomaisten määräykset ovat Ukrainan sodan käsittelemisen tehneet.

Valtion yhtiö Gazpromin omistaman suuren NTV-kanavan suosikkijuontaja Andrei Norkin kertoo videolla näkyvässä lähetyksessä vetäytymispäätöksestä. Sitten seuraa hieman yllättävä jäätyminen.

– Jos odotatte minun nyt kertovan, mitä minä tästä ajattelen, en aio sanoa teille yhtään mitään, Norkin puuskahtaa katsojille.

Hän toteaa selittävänsä kuitenkin seuraavaksi, miksi hän pysyy hiljaa.

– Jos tuen päätöstä ja sanon puolustusministeriön toimivan oikein poistuessaan Hersonista, vaadin silloin julkisesti Venäjän alueellisen koskemattomuuden loukkaamista. Tämä löytyy rikoslakimme 280 artiklan ensimmäisestä kohdasta. Tarkistin sen varta vasten tänään aamulla – monen vuoden vankilatuomio, Norkin selvittää.

– Jos taas en tue päätöstä ja ajattelen puolustusministeriön tehneen väärän ratkaisun lähtiessään Hersonista, kyseenalaistan julkisesti asevoimia. Sekin löytyy 280 artiklasta, mutta sen kolmannesta kohdasta – suurin piirtein samalla vankeusrangaistuksella, hän jatkaa.

Andrei Norkin toteaa lakonisesti, ettei hän halua joutua vankilaan.

– Joten nyt katsomme reportaasin ja sitten annan estradin rakkaille asiantuntijoillemme, hän päättää.

”Käsitättekö missä kunnossa 40-vuotias venäläismies on?”

Radio Komsomolskaja Pravdan haastattelija Ivan Pankin kysyi arviota sodasta tunnetulta venäläisdubbaajalta ja entiseltä miliisiltä Dmitri ”Goblin” Putškovilta, jonka mukaan Venäjä tarvitsee yleiseen asevelvollisuuteen perustuvan vakinaisen armeijan eikä ammattisotilaisiin perustuvaa sopimusarmeijaa.

Putškov korosti, ettei 150 000 miehen sopimusarmeija voi samaan aikaan sekä vallata lisää maata että ylläpitää 1000 kilometriä pitkää Ukrainan rintamaa. Hänen mielestään armeijan olisi pitänyt olla valmis tätä sotaa varten, mutta sen nykykoko ei ole riittävä.

– Tästä syystä tarvitsemme normaalin kansanarmeijan, jossa jokainen palveluskuntoinen mies vähintään kaksi vuotta tai kolme vuotta laivastossa. Koulutus ei ole mahdollista lyhyemmässä ajassa.

Putškovin mukaan rintamalle taistelemaan tulisi lähettää 18-vuotiaat.

– Sen sijaan palvelukseen kutsutaan 40-vuotiaat, joilla on korkeakoulutus, liiketoimet, vaimo ja kolme lasta. Heidän kaaduttuaan rintamalla tulee maksaa eläkkeet leskille, lapsille jne.

Hänen mukaansa ”tämä voi kuulostaa kyyniseltä”, mutta siitä ei ole mihinkään pääsemistä.

– Kansalaiset, onko teillä selvä käsitys siitä, millaisessa fyysisessä kunnossa 40- tai 50-vuotias venäläismies on? Kykeneekö hän hyppäämään, juoksemaan ja nukkumaan kylmällä maalla? Kuinka hänen eturauhasensa tai munuaisensa voivat jatkuvan alkoholinkäytön jälkeen? Onko tämä muka jokin hirviö? Ei ole. Tästä syystä lasten tulee mennä armeijaan, palvella kaksi vuotta ja taistella, toteaa Putškov.

Kremlin kriisi on todellinen – pysäyttävä muutos Venäjän mediassa

Takaiskut rintamalla tunnustetaan jo Venäjän televisiossakin. Aiemmin Venäjän joukkojen voittokulkua suitsuttaneet asiaohjelmat ovat muuttaneet sävyään hetkessä ja lähetyksissä annetut kommentit ovat yllättäen välillä täydessä ristiriidassa Kremlin virallisen linjan kanssa.

Muutos on pysäyttävä, etenkin kun otetaan huomioon, miten tiukasti Moskova on hallinnut narratiivia sodasta jopa vankeusrangaistuksien uhalla. Kritiikki sodanjohdolle ja todellisen tilanteen tunnustaminen näkyy jo selvästi jopa valtiollisissa medioissa.

Vladimir Putin on alkanut menettää otettaan julkisesta narratiivista. Hämmästyttävää, St. Andrewsin yliopiston strategian professori Phillips O’Brien summaa Twitterissä.

Hänen mukaansa ”Venäjän edessä oleva katastrofi on ymmärretty viimein Venäjän televisiossakin”. O’Brien viittaa alta löytyviin koosteisiin muun muassa Venäjän Rossija 1 -kanavalla näytetyistä haastatteluista ja keskusteluohjelmista. Niissä esiintyvät kommentaattorit vaativat jopa rauhanneuvotteluja tai vähintään täyttä liikekannallepanoa Ukrainan tilanteen kääntämiseksi. Moni vaatii myös entistä kovempaa linjaa.

Esimerkiksi Moskovan valtionyliopiston professori Vitali Tretjakov taas sanoo eräässä lähetyksessä suoraan, ettei Venäjä ole saavuttanut sitä, mitä kansalle on luvattu ja varoittaa, mihin tämä voi johtaa.

– Kaikki eivät tajua tilanteen paradoksaalisuutta. Voittoomme uskotaan valtavasti, mutta tämän vastapainona tulisi olla oikeita saavutuksia. Kun on varma siitä, että meidän on voitettava ja kun on varma siitä, että tavoite on oikeutettu – ja sitten törmätään tällaisiin vaikeuksiin – miten näin voi olla, jos me olemme kerran oikeassa, Tretjakov kysyy.

Professori ennustaa, että Venäjällä saattaa nousta ”yhteiskunnallisia levottomuuksia”.

– Ei sen takia, että kansan syvät rivit vastustaisivat sotilasoperaatiota vaan koska he saattavat pohtia, miksi se ei ole aktiivisempi. Missä voittomme viipyy? Missä eteneminen?

Ohjelmaa juontava eturivin propagandisti Vladimir Solovjov vastaa professorin kommenttiin suuntaamalla sanansa ”kaikille hermoileville”.

– Odotetaan virallista lausuntoa puolustusministeriöltämme. Kyse on sotilaallisesti erikoisoperaatiosta. Se on vaikeaa hommaa. Sankarimme tekevät sen, mihin he pystyvät. Mikään ei ole koskaan yksinkertaista. Etulinja voi liikkua edes takaisin. Tärkeää on se, miten tämä loppuu, hän toteaa.

Lopuksi Solovjov viittaa neuvostojohtaja Josif Stalinin lausuntoon panikoivien ampumisesta.

Tarina hajosi

Suositun juontajan kommentti virallisen linjan odottamisesta kertoo paljon. Moni asiantuntija on huomauttanut, että nyt näyttää ensi kertaa sodan alettua siltä, ettei Moskova ole kyennyt tuottamaan virallista linjaa, jota valtiollisten medioiden pitäisi seurata. Tämä on johtanut narratiivien jopa yllättävään hajoamiseen.

Asiaan on kiinnittänyt huomiota muun muassa arvostettu Venäjä-tuntija, professori Mark Galeotti. Hän huomauttaa Twitterissä, että jopa Venäjän valtion virallinen lehti Rossiskaja Gazeta on hukassa sotatilanteen uutisoinnissa. Hän kehottaa kiinnittämään huomiota siihen, mistä lehti kertoo ja mistä se ei kerro.

Lehden verkkosivuilla ei ole puhuttu sanallakaan Ukrainan massiivisista voitoista Harkovan alueella. Sen sijaan uutisissa toistetaan Venäjän puolustusministeriön julkaisemia lukuja väitetysti kaatuneista ukrainalaisista sekä vihjaillaan Ukrainassa sotivista ulkomaalaisista palkkasotureista.

Sekaan on kuitenkin pujahtanut erikoinen tarina. Eräässä RG:n uutisessa kerrotaan venäläisestä Mi-35-helikopterista, jonka väitetään pysäyttäneen ukrainalaisten joukkojen vesistönylitys Senkovessa Oskil-joen rannalla. Todellisuudessa Ukraina oli tässä vaiheessa jo vallannut alueen. Galeotti huomauttaa kuitenkin lisäksi, että kertomalla todennäköisesti keksitystä taistelusta Senkovessa lehti tuli samalla kenties tahattomasti myöntäneeksi ukrainalaisten tunkeutuneen noin syvälle Venäjän linjojen läpi.

– Tämä kertoo laajemmista ongelmista. Kreml vaikuttaa typertyneeltä. Siellä ei ole vielä saatu aikaiseksi suunnitelmaa siitä, miten tämä pitäisi spinnata. Tästä johtuen media pääosin sivuuttaa huonot uutiset, kunnes heille annetaan ohjeet. Kukaan ei halua osoittaa aloitteellisuutta, ettei vaan tekisi virheitä, Mark Galeotti summaa.

Hän vertaa tilannetta neuvostoajan tiedottamisen virheisiin. Professori toteaa, että Kreml valehtelee mielellään, mutta se ei voi sivuuttaa tosiseikkoja. Tämä johtaa paljon puhuvaan hiljaisuuteen. Vastaavaa nähtiin aikanaan molempien Tshetshenian sotien ja Neuvostoliiton Afganistanin sodan aikana.

– Tämä tuppaa kertomaan siitä, että valtion kontrolli narratiivista alkaa murentua, Galeotti arvioi.

Autoritäärisissä valtioissa pyritään hänen mukaansa välttämään totuutta viimeiseen asti. Virallinen narratiivi hajoaa kuitenkin lopulta, kun se muuttuu yhä epäuskottavammaksi ja epäuskottavammaksi.

– Iltaohjelmien juontajat jatkava meuhkaamistaan, mutta heidän merkityksensä on pienempi kuin monet uskovat. Siinä vaiheessa kun jopa RG:n kaltaiset valtion ydinpropagandistit ovat hukassa huolimatta läheisyydestään hallintoon, on tämä merkki poliittisesta paineesta ja ehkä jopa kriisistä, Galeotti sanoo.

Venäjän median mukaan Mini Cooper paljasti brittien vastuun pommi-iskusta

FSB on väittänyt, että venäläisen fasismin ideologin Aleksandr Duginin tyttären Darja Duginan  surmasi autopommilla ukrainalaisnainen Natalja Vovk, joka pakeni Mini Cooper -autollaan Viroon, kuten Verkkouutiset on kertonut tässä ja tässä. Kyseisen naisen koko olemassaolo on itse asiassa epäselvää.

Venäjän valtiontelevision ykköskanavan ohjelman ”Viikon uutiset” (Vesti nedeli) juontava propagandisti Dmitri Kiseljov päättelee, ettei iskun takana ollutkaan Ukraina vaan länsimaat.

– Pienille ukrainalaisnatseille Dugin ei ole pääkohde, mutta lännelle terrori-isku erityisesti Duginia vastaan piti muodostuman suurimmaksi loiskaukseksi. ”Miten he onnistuivat räjäyttämään ’[Vladimir] Putinin aivot’. Kyseessä olisi ollut suuri saavutus lännelle.

Kiseljovin mukaan jäljet eivät selvästikään johda Ukrainaan.

– Lännen hienovaraisia jälkiä on löydettävissä kaikkialta tässä murhassa: hiottu murhasuunnitelma, rajanylityksen järjestäminen ja tekijän valinta; kuka epäilisi tyttärensä kanssa liikkuvaa äitiä? Pikkutarkka asiakirjojen suunnittelu vaihdettavine rekisterikilpineen.

Kiseljovin mukaan kyseessä ”eivät todennäköisesti olleet amerikkalaiset vaan englantilaiset”. Tämän tason murha vaatisi Kiseljovin mukaan eri amerikkalaispäättäjien hyväksynnän aina presidenttiin asti.

– Britit toimivat salamyhkäisemmin ja ilman hyväksyntää vaativia allekirjoituksia. Ja he myös pitävät autoista. Esimerkiksi Mini Cooper on heidän heikkoutensa. Ja seuraava askel puhtaan kauniin englantilaismurhan tekemiseksi olisi Natalja Vovkin kuristaminen jossain ja Venäjän syyttäminen tästä.

”Muistutus siitä, että kansanmurhakone jatkaa kulkuaan”

Valtiontelevisiossa harmiteltiin jälleen Venäjän imperiumin hajoamista ja haikailtiin sen palauttamista.

– Ukrainan irtoaminen Venäjästä oli Venäjän keisarikunnan ja Neuvostoliiton hajoamisen pahin seuraus. Me korjaamme näiden kahden vuosien 1917 ja 1991 geopoliittisen katastrofin satoa. Tuolloin meidän kansamme jaettiin teennäisesti kahtia eurooppalaisten ja amerikkalaisten valvonnassa. Tulee viemään vuosikymmeniä liimata tämä kaikki takaisin yhteen, sanoi politiikan tutkijana esitelty Aleksandr Kamkin.

– Miksi vuosikymmeniä?, kysyi väliin Komsomolskaja Pravdan toimittaja Sergei Mardan.

– Ehkä tämä ongelma voitaisiin ratkaista vuodessa, ehdotti Mardan.

Ohjelman juontaja Dmitri Kulikov kiitti Mardania huomiostaan ja lausui oman näkemyksensä, jonka mukaan ukrainalaiset ovat vain ”natsistisen yhteisön” eli ilmeisesti Ukrainan valtion vankeja, koska ukrainalaiset ja venäläiset ovat samaa kansaa.

– Ymmärrän selvästi heidät ja meidät yhdeksi kansaksi. En näe radikaalia ongelmaa tässä. Kyllä, meillä on suuria ongelmia. He eivät halua vapauttaa tätä kansaa tästä natsistisesta yhteisöstä. Jälleenyhdistämisen suhteen tässä ei ole oikeaa ongelmaa, kyseessä ei ole ratkaisematon ongelma.  Sitä se ei ole. Olen samaa mieltä Sergein kanssa.

Mardan jatkoi vedoten Tšetšenian esimerkkiin. Venäjän federaatiosta irtoamaan pyrkinyt tasavalta alistettiin kahden julman sodan myötä.

– Sallikaa minun muistuttaa, että Venäjä kävi 20 vuoden ajan terrorisminvastaista operaatiota, joka aina välillä kuumeni Pohjois-Kaukasuksella. Kaksi Venäjän sisällä käytyä sisällissotaa. Tästä huolimatta historialliset haavat ovat lähes parantuneet. Etniset tšetšeenit ja etniset venäläiset taistelevat nyt rinta rinnan ja ovat asettaneet tämän gestaltin [psykologisen kokemuksen, hahmotelman] sivuun. Olen varma, että näin käy myös Ukrainassa. Toivon, että jonkin ajan päästä venäläiset ja ukrainalaiset ovat yhdessä hyökkäämässä Varsovaan ja Berliiniin.

Viron Suomen-suurlähettiläs Sven Sakkov on kommentoinut Mardanin puheita seuraavasti:

– Muistutus siitä, että jos Ukraina kaatuu, Venäjän sota- ja kansanmurhakone jatkaa kulkuaan. Mutta ukrainalaiset eivät anna anteeksi eivätkä tietenkään unohda.

Hyytävä esiintyminen: Näin Darja Dugina sanoi ennen iskua

Venäläisen fasismin ideologin Aleksandr Duginin tytär Darja Dugina esiintyi viimeisen kerran televisiossa torstaina 18. elokuuta. Kaksi päivää myöhemmin hän sai surmansa autopommi-iskussa.

Univormun kaltaiseen asuun pukeutunut Dugina analysoi, että länsimaat tarvitsevat Venäjän sotaa Ukrainassa, ja sen takia länsimaat ovat sodan aiheuttaneet.

– Länsimaiden ihmiset elävät globaalin hegemoniansa luomassa unessa. Heidän herättämisekseen tulee heitä ravita tällä sodalla, ennen kaikkea vähän kerrallaan, jotteivät he hajoaisi pieniksi kappaleiksi.

Ilmeisesti tähän salaperäiseen esoteeriselta vaikuttavaan tyyliin viitaten videon jakanut BBC:n Francis Scarr on kommentoinut, että ”omena ei pudonnut kauas puustaan”.

– Ja jos, Jumala siltä varjelkoon, he todella alkavat ymmärtää, mitkä voimat ottavat yhteen, on se erittäin vaarallista ja heitä tulee jälleen hillitä, jatkoi Dugina.

Tähän väliin juontaja Olesja Loseva kysyi, että ”tämä on siis karkeasti ottaen ’sota on rauhaa’, kuten [George] Orwell kirjoitti?”.

– Kyllä, juuri näin! Hiljattain Fox News kyseli suurten amerikkalaiskaupunkien kadunkulkijoilta, pääasiassa demokraatteja kannattavilla rannikkoalueilla, eivätkä ihmiset osanneet sijoittaa Ukrainaa ja Venäjää kartalle. He osoittivat Australiaa, mutta 100 prosenttia heistä oli varmoja, että Venäjää vastaan tulisi käydä aktiivista konfliktia tai että ehkä heidän pitäisi osallistua siihen suoraan.

Dugina vaikutti muutenkin heijastavan Venäjän yhteiskunnan todellisuutta länsimaihin. Hän esimerkiksi puhui länsimaiden yhteydessä ”zombeista”, kun juuri Venäjän televisiota on kutsuttu zombilaatikoksi ja sen sanottu tekevän katsojistaan ”zombeja”.

– Kyllä! Se on zombipolitiikkaa, zombiyhteiskunta, simulacrum-yhteiskunta [kytköksensä todellisuuteen menettänyt] ja kyseessä on tuon spektaakkelin triumfi.

Venäjän televisiossa surraan Darja Duginaa

Darja Duginan ideologispainotteisia hautajaisia on esitetty Venäjän televisiossa suorana lähetyksenä. Politiikan kommentaattori Aleksei Muhin luonnehti Dasha Duginaa ”meidän Jean D’Arciksi”. Olesja Losevan mukaan Duginan surmasi ”valtioterrori, josta on tullut Ukrainan virallinen ideologia”.

Ukraina on kiistänyt liittyvänsä autopommi-iskuun ja sanonut Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n järjestäneen iskun, kuten Verkkouutiset kertoi tässä.

Duuman edustaja Leonid Slutski sanoi muistopuheessaan kansallissosialistien iskulausetta ”Yksi valtakunta, yksi kansa, yksi johtaja” (Ein Volk, ein Reich, ein Führer) mukaillen ”Yksi maa, yksi presidentti, yksi voitto” (Odna strana, odin prezident, odna pobeda).

Itse Aleksandr Dugin taas muisteli liikuttuneena tyttärensä ensimmäisiä sanoja.

– Kun hän oli lapsi, olivat hänen lähes ensimmäisiä sanojaan, jotka toki opetimme hänelle, ”Venäjä”, ”meidän mahtava valtiomme”, ”meidän kansakuntamme” ja ”meidän imperiumimme”.

Viisumikielto sai propagandistin jälleen uhkailemaan ydinaseilla

Vladimir Putinin useasti palkitsema Venäjän valtiontelevision ykköskanavan propagandisti Vladimir Solovjov uhkaili ”Täysi kontakti”-ohjelmassan Baltian maita.

– Liettua, Latvia ja Viro. Baltit sanovat vahingoniloisesti, että ’Me alamme kostaa kaikille venäläisille. Me emme anna heille viisumeita, viemme heidän kiinteistönsä, me kiellämme puhumasta venäjää alueellamme kiellämme venäläisiä’.

Tähän väliin Solovjov kysyi ”hei-hei, hetkinen, ketkä ovat me?”

– Te kolme natsistista kuolevaa balttiemiraattia haluatte kieltää meitä venäläisiä puhumasta omaa kieltämme? Latviassa 40 prosenttia puhuu venäjää. Haluatte kieltää merkittävän prosenttiosuuden ja loukata etnisiä oikeuksia?

Solovjov vetosi, että ”maa nimeltä Turkki lähetti joukkonsa Syyriaan 30 kilometrin syvyyteen turvaamaan turkomaanien oikeuksia”.

– Selvä, me vuorostaan lähetämme joukkomme Latviaan turvaamaan venäjänkielisten oikeuksia. Se on 40 prosenttia Latviasta.

Tämän jälkeen Solovjov uhkasi muuta Eurooppaa myös ydiniskuin.

– Empivätkö Nato-maat? Berliini, Pariisi, Lontoo, Bryssel oletteko valmiita palamaan meidän ohjusiskuistamme? Ja jos tarpeen, taktisista ydinaseistamme?

Tämän jälkeen uhkailut sai osakseen Yhdysvallat.

– Onko Amerikka valmis taistelemaan kolmen natsistisen kuolevan balttiemiraatin puolesta, jotka natsikiihkossaan loukkaavat venäjänkielisten oikeuksia? Onko Yhdysvallat valmis ottamaan vastaan meidän Poseidon ja Sarmat-ohjuksemme tai jo olemassa olevat hypersooniset aseemme?

Sitten Nato sai osansa uhkailusta, jos Nato uskaltaa puolustaa Baltian jäsenmaitaan.

– Jos Nato puuttuu väliin, on meidän suhtautumisemme täysin eri. He eivät ole meidän kansaamme, emme tunne sääliä heitä kohtaan. Se olisi yksinkertaisesti ”Hyvästi”. Me käsittelisimme heidät taktisilla ja strategisilla aseillamme. Sitäkö he haluavat? Haluavatko he todella ärsyttää meitä tällä tavoin? Onko Nato todella valmis päätymään ydinsotaan kolmen typerän Baltian maan takia? Jotka kaikki mahtuisivat yhteen hissiin.

Solovjov alkoi fantasioida, kuinka Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoittaisi kansalleen ydinsodasta.

– ’Koska kolme degeneroitunutta päättivät loukata venäläisiä kaikin mahdollisin tavoin, olen valmis uhraamaan 2/3 väestöstämme’. Upeaa. [Ison-Britannian ulkoministeri] Liz Truss sanoisi: ’Kaliningradin saarron vuoksi olen valmis upottamaan saaremme’.

Seuraavaksi Solovjov käytännössä uhkasi koko maailman hävittämisellä, jos venäläisten tahtoa ei noudateta.

– Ei ole muita vaihtoehtoja, ei ole muita planeettoja. Jossain vaiheessa meidän kärsivällisyytemme alkaa loppua. Selvästi kukaan ei välitä mitä ja miksi. Joka tapauksessa me olemme pahimmat roistot, me olemme kauhu ja painajainen, ei ole mitään pelottavampaa kuin me, sanoi Solovjov ja osoitti sanansa jälleen lännelle:

– Tämä ei tule millään tavalla pelastamaan teitä. Mielestäni meidän pitäisi tehdä loppu tästä. Jos se olisi minusta kiinni, lähettäisin 100 000 pohjoiskorealaista ulkomaalaisia palkkasotureita vastaan.

Venäjällä on puhuttu useaan otteeseen 100 000 pohjoiskorealaisen avusta, kuten Verkkouutiset on kertonut tässä ja tässä.

Solovjov uhkasi jo aiemmin ydinaseiden käytöllä, jos Eurooppa lopettaa turistiviisumien myöntämisen venäläisille, mistä Verkkouutiset kertoi tässä.

Väite valtionmediassa: Eurooppa haluaa koston Stalingradin taistelusta

Yksi Venäjän valtiontelevision ykköskanavan suosituimmista ohjelmista on propagandisti Dmitri Kiseljovin juontama ”Viikon uutiset” (Vesti nedeli).

– Länsimaat eivät vieläkään kykene antamaan anteeksi Venäjän-vastasilla sotaretkillään kärsimiä, alusti Kiseljov ohjelmassaan.

Taustalla oli kuva ukrainalaissotilaan käsivarresta ja teksti ”Kontšitsja tem že” eli ”Kaikki päättyy kuten aiemminkin” ilmeisesti viittauksena länsimaiden tappioon ja Venäjän voittoon.

Hänen mukaansa eri Euroopan maat kostavat nyt sotahistoriassa Venäjää vastaan kokemia tappioitaan Ukrainan kautta. Ruotsalaisten katkeruus kumpuaa Pultavan taistelusta vuonna 1709.

– Ruotsalaiset eivät anna meille anteeksi Kaarle XII:n armeijalle tuottamaamme nöyryytystä Pultavassa, ja nyt he vaativat Venäjän hävittämistä nimenomaan Pultavan takia.

Kiseljovin mukaan ukrainalaiset ovat itse asiassa vain ruotsalaisten sijaistaistelijoita tässä kostossa, jonka juuret yli 300 vuoden päähän.

– Mutta heillä [ruotsalaisilla] itsellään ei ollut rohkeutta, joten he löysivät Ukrainan hölmöt taistelemaan Venäjää vastaan. ”Hävittäkää ne tuholaiset”, he sanovat.

Kiseljovin mukaan Ranska taas on katkera vuonna 1812 käydystä Borodinon taistelusta, jossa Venäjän keisari Aleksanteri I:n joukot voittivat Ranskan keisari Napoleonin Grande Arméen eli suuren armeijan.

– Ranskalaiset taas eivät anna meille anteeksi Borodinoa, joka johti Napoleonin 600 000 miehen Grande Arméen Venäjän-sotaretken strategiseen romahtamiseen.

Kiseljov korostaa, että Napoleonin suuressa armeijassa oli myös paljon muita eurooppalaisia. Sen riveissä marssivat ”puolalaiset, italialaiset, espanjalaiset ja jopa sveitsiläiset!”

– Itse asiassa puolet Suuren armeijan sotilaista oli saksankielisiä: preussilaisia, itävaltalaisia, sakseja, baijerilaisia, württembergiläisiä. Ja he kaikki ovat edelleen järkyttyneitä. He puristavat Ukrainan puolustusministerin kättä ja sanovat samalla hänelle ”hävittäkää ne tuholaiset roskasakki meidän puolestamme”.

Saksalaisilla oli Kiseljovin mukaan ehkä muutakin hampaankolossa, kuten vuosien 1942–1943 Stalingrad.

– Ja [Ukrainan presidentin sotilasneuvonantaja Oleksi] Arestovytšin ja [Ukrainan puolustusministeri Oleksi] Reznikovin mukaan saksalaiset iskivät silmää vaiti ja oletettavasti olisivat saattaneet vielä lisätä: ”Hävittäkää ne tuholaiset siitä hyvästä, että löivät meidät Stalingradissa ja Berliinissä, koska mekään emme siinä onnistuneet”.

Kiseljov vielä mainitsee, että ”sattumoisin Stalingradin taisteluun osallistui myös tuhansia italialaisia ja romanialaisia”.

– Ja Berliiniä puolustivat saksalaisyksiköiden lisäksi SS-divisioona Nordland, johon kuului tanskalaisia, hollantilaisia ja norjalaisia. Itse Valtiopäivätaloa puolusti ranskalainen SS-Charlemagne.

 

Venäjän tv:ssä puhutaan hyökkäyksestä Odessaan asti

Venäjän valtiontelevision ykköskanavan televisiopropagandisti Olga Skabajeva palasi sotaisana kesälomaltaan. Samalla hän puhuu avoimesti siitä, että sota Ukrainassa tulee kestämään kauan.

– Vaikuttaa siltä, että he ovat viimein ymmärtäneet. Venäjä on tullut sinne [ukrainalaisalueille] ikuisiksi ajoiksi!  Tulevien kuukausien aikana tapahtuvan Donbasin, Zaporižžjan ja Hersonin [Venäjään] yhdistämisen ja vapauttamisen jälkeen Venäjä keskittyy Harkovaan, Odessaan ja Nikolajeviin katkaistakseen Ukrainan yhteyden ei ainoastaan Asovanmerelle vaan koko Mustallemerelle.

Olga Skabajevan vieraana olleen eversti evp. Igor Korotšenkon mukaan miehitetyn Krimin niemimaan Venäjään yhdistävä Kertšin silta on brittien suunitelman kohteena. Korotšenkon näkemyksistä Verkkouutiset on aiemmin kertonut tässä.

– On tietoja, joiden mukaan Ison-Britannian puolustusministerin Ben Wallacen johdolla suunnitellaan iskua Krimin siltaa vastaan.

Korotšenkon kuvailema iskusuunnitelma vaikuttaa varsin mielikuvitukselliselta. Samoin hän antaa ymmärtää, ettei Venäjän ilmatorjunta toimisi öisin ja myrskyn aikana.

– Ison-Britannian puolustusministeriö yhteistyössä vastaavien ukrainalaispalveluiden kanssa lastaa georgialaissatamaan matkalla olevan puolueettoman lipun alla seilaavan kauppalaivan merimaaliohjuksilla. Tietysti Krimin sillan ilmatorjunta on luotettava, mutta he turvautuvat yöaikaan ja myrskysäähän. Tällaista sabotaasia suunnitellaan.

Korotšenkon mukaan Ison-Britannian tulisi ottaa kantaa ”näihin tietoihin” ja ”Scotland Yardin ja muiden brittiviranomaisten” tehdä kotietsintä maan puolustusministeriöön, kuten ”[Donald] Trumpin tiloihinkin tehtiin kotietsintä”.

– Koska tässä on kyse kansainvälisestä terrorismista! Tämä mies [Ben Wallace] tulisi asettaa vastuuseen, koska hänestä on tulossa [Osama] bin Ladenin kaltainen hahmo, sanoi Korotšenko.