Verkkouutiset

Venäjän televisio

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjällä esitetään sodan vastustajien julkista ruoskintaa

Venäjän propaganda on nostanut tikun nokkaan venäläisiä muusikoita, jotka ovat julkisesti vastustaneet sotaa Ukrainassa.

Venäjän NTV-kanavan ajankohtaisohjelmassa on pohdittu, miten eri mieltä olevien muusikoiden suhteen olisi syytä toimia.

Propagandaohjelmassa esiintyi duuman jäsen Andrei Svintsov. Hän sanoo jutun alla olevalla videolla, että muusikoiden pitäisi ensin esittää anteeksipyyntö. Tämän jälkeen heille pitäisi antaa julkinen ruoskinta.

– Julkisesti kaksikymmentä ruoskan iskua Punaisella torilla, Svintsov esittää.

Hän toteaa, että esimerkiksi Singaporessa valtiostaan pahaa puhuvia hakataan kepeillä.

– Meidän pitää tuoda takaisin fyysinen rangaistus.

Ohjelman tavoitteena lienee julkisuuden henkilöiden pelottelu varoittavilla esimerkeillä. Svintsov esittää ohjelmassa esille nostetuille muusikoille 95 prosentin tuloveroa jos nämä jatkavat uraansa Venäjällä.

 

 

Mika Aaltola venäläismedian reaktiosta IS:lle: Paljastaa heidän heikkoutensa

Venäjä on pillastunut kokoomuksen europarlamenttiehdokkaan, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolan viestipalvelu X:ssä julkaisemasta päivityksestä, uutisoi Ilta-Sanomat. Päivityksessä Aaltola pohti mahdollisia vastatoimia Venäjän viimeaikaiselle GPS-häiriköinnille.

– Minua ei kiinnosta tai hätkähdytä hyökkäyssotaa käyvän Venäjän disinformaatio, häirintä tai vaalivaikuttaminen, Aaltola sanoo.

Aaltolan mukaan Venäjä pyrkii vaikuttamaan muun muassa tuleviin europarlamenttivaaleihin sekä maahan kohdistuviin sanktioihin.

Aaltola sanoo, että X:ssä julkaistun päivityksen sanoma pysyy samana. Venäjän tuottamaan häirintään tulisi etsiä vastauksia sekä ’’aktiivista pelotetta’’. Venäläismedia tulkitsi päivityksen siten, että Aaltola olisi ehdottanut Kaliningradin saartamista.

– Julkaisussa esitetyn lauseen perässä taisi olla kysymysmerkki. Avoimeen demokratiaan kuuluu se, että saa suositella, ehdottaa ja etsiä keinoja mahdollista häirintää vastaan. Se, miten Venäjä niihin reagoi, paljastaa heidän Akilleen kantapäänsä, Aaltola sanoo.

Kaliningradin alueeseen on jo kohdistunut erinäisiä pakotteita, sillä muun muassa Liettua rajoitti Venäjän alueelle kulkevaa rahtiliikennettä.

– Meidän kuuluu olla hereillä Kaliningradin suhteen. Meidän tulisi suojata yhteyksiämme paremmin ja kiristää Venäjään kohdistuvia sanktioita. Nyt ei ole myöntyvyyden aika, jos rauhantila Euroopassa halutaan suojata, Aaltola sanoo.

Näin suomalaisia haukutaan Venäjän tv:ssä – ”Ennen arvostitte venäläisten jaloutta”

Suomen ja suomalaisten ryöpyttäminen Venäjän valtion televisiossa jatkuu. Venäjän mediaa BBC:llä seuraava Francis Scarr on jakanut alta löytyvän Suomea käsittelevän videopätkän Venäjän ykköskanava Rossija 1:n ohjelmasta.

Eturivin propagandisti Olga Skabejevan keskusteluohjelmassa ruodittiin itärajan tilannetta ja Suomen toimia.

Kommentaattori Aleksandr Semtshenko totesi lähetyksessä, että ”eräs nyt kytevistä konflikteista” on Venäjän ja Suomen rajalla.

Kuten Venäjän propagandaohjelmissa on tapana, jatkoi Semtshenko korostamalla Suomen ja Neuvostoliiton hänen mukaansa hyviä suhteita toisen maailmansodan jälkeen.

– Miksi näin oli? Koska tuolloin suomalaiset vielä arvostivat venäläisten jaloutta. Venäjä, Neuvostolitto, ei ollut esittänyt suomalaisista niitä syytöksiä, jotka he ansaitsivat, Semtshenko sanoi.

Seuraavaksi näytettiin kuvaa itärajalta Venäjän puolelta.

– Suomalaiset ovat kuitenkin lopulta periaatteessa [yhä] samoja fasisteja ja samoja natseja, propagandisti jatkoi.

Aleksandr Semtshenko viittasi sitten tekaistuihin venäläisiin propagandatarinoihin suomalaisten hänen mukaansa Karjalassa tekemistä julmuuksista ja sinne perustetuista tuhoamisleireistä. Suomalaisten tekoja hän luonnehti natsi-Saksaa pahemmiksi.

– Edes saksalaiset eivät ajaneet koko Venäjän, Valko-Venäjä ja Ukrainan väestöä keskitysleireille miehitysten jälkeen. Mutta suomalaiset tekivät näin.

Semtshenkon mukaan Neuvostoliiton johto antoi nämä vääryydet kuitenkin anteeksi.

Propagandisti kertoi lähetyksessä muun muassa, että suomalaisten perustamalla venäläisten lasten keskitysleirillä ammuttiin heidät, jotka yrittivät ruokkia nälkiintyneitä lapsia.

– Ja nyt näitä [leirejä] ollaan tuomassa takaisin. He ovat unohtaneet kaiken tämän kolmessa tai neljässä sukupolvessa, Semtshenko sanoi.

Videon X-palvelussa jakanut BBC:n toimittaja Scarr luonnehtii Suomen ja Yhdysvaltojen DCA-sopimuksen menneen todella Venäjän television propagandistien ihon alle.

Kokoomuksen kansanedustaja ja pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri (evp.) Pekka Toveri toteaa videosta, että Venäjällä jatketaan viholliskuvan rakentamista Suomesta.

– Itse ei koskaan tietenkään mitään pahaa tehty…, Toveri sanoo.

Suomea on pidetty Venäjän mediassa viime aikoina esillä vastaavassa valossa. Suomalaisittain kaukaa haetuilta ja toisinaan jopa koomisilta vaikuttavat purkaukset on suunnattu kotimaiselle yleisölle. Vaikka viestit vaihtelevatkin, on punaisena lankana tavallisesti väitettyjen vanhojen hyvien aikojen korostaminen ja synkän tulevaisuuden maalailu Suomelle ilman Venäjää. Neuvostoliiton hirmuteoista ja Venäjän aggressiosta vaietaan.

LUE MYÖS:
Venäjän tv:ssä outo Suomi-hetki: Heidän kultainen aikansa on ohi

Venäjän tv:ssä outo Suomi-hetki: Heidän kultainen aikansa on ohi

Venäjän valtiollisen ykköskanava Rossija 1:n keskusteluohjelmassa koettiin erikoinen Suomi-hetki.

Pätkä eturivin propagandisti Vladimir Solovjovin vetämästä keskustelusta löytyy alta.

Politiikan asiantuntijana Venäjän mediassa esiintyvä kommentaattori Dmitri Jevstafjev aloittaa toteamalla itse asiassa pitävänsä suomalaisista. Juontaja Solovjov vastaa olevansa samaa mieltä, ja toteaa suomalaisten olevan hyviä jääkiekossa.

– Heillä on maalaisjärkeä, oikein voimakasta maalaisjärkeä. Ja tällä maalaisjärjellä he ymmärtävät Suomen kultaisen ajan olevan ohi, Jevstafjev jatkaa.

Menneellä ”kultaisella ajalla” kommentaattori viittaa luonnollisesti Suomen läheisiin suhteisiin ensin Neuvostoliiton ja sitten Venäjän kanssa.

Dmitri Jevstafjevin mukaan Suomi antoi tuolloin ”hyvin vähän” ja sai nauttia Euroopan vauhdikkaimpiin kuuluneesta talouskasvusta sekä ”fantastisesta sosiaaliturvan tasosta”.

– Mutta nyt he saavat amerikkalaisia joukkoja, joka tulevat ajoittain raiskaamaan suomalaisia naisia – ja myös miehiä – rajan lähellä olevissa baareissa. Tapauksia tulee olemaan jatkuvasti, kommentaattori ryöpyttää.

Venäjän propagandisti vihjailee Suomen suunnittelevan hyökkäystä

Venäläiset propagandistit vihjailevat valtiollisella Rossija 1 -televisiokanavalla, että Suomella saattaa olla suunnitelmia hyökätä Venäjälle.

Väite esitettiin kanavalla esitetyssä televisio-ohjelmassa. Pätkän ohjelmasta on jakanut sosiaalisessa mediassa Ukrainan sisäministerin neuvonantaja Anton Herastshenko.

Tallenne on katsottavissa tämän jutun lopussa.

Videolla propagandisti kertoo, kuinka Suomi ja sen Nato-liittolaiset ovat tuoneet sotilaslaivoja Suomenlahdelle. Propagandisti pohtii, mistä syistä laivat on tuotu alueelle ja pohtii, voisiko niiden tarkoituksena olla hyökätä Venäjälle.

– Todellinen uutinen on se, että Suomi on asentanut kaksoisaidan Venäjän rajan tarkastuspisteille, Ukrainan sisäministerin neuvonantaja huomauttaa.

Suomi päätti tällä viikolla sulkea kaikki itärajan rajanylityspaikat. Ainoa poikkeus on Vainikkala, jonka kautta kulkee ainoastaan tavarajunien liikenne.

 

Suositusta tv-visailusta tuli Kremlin propagandaväline

Venäjällä mainetta niittäneet tietokilpailijat kuvailevat Radio Free Europelle, kuinka Kreml on tehnyt huippusuositusta Mitä? Missä? Milloin? -tv-visailusta välineen propagandan levittämiseen.

Nykyisin Venäjän Rossija 1 -pääkanavalla lähetettävää ohjelmaa on näytetty televisiossa jo Neuvostoliiton ajoista lähtien. Visailussa smokkiin pukeutuneet kilpailijat istuvat kasinomaisessa ympäristössä ja vastailevat historiallisiin ja kulttuurisiin kysymyksiin.

Ohjelma on pidetty aiemmin visusti erossa politiikasta, mutta Kremlin propaganda on hiipinyt arvostelijoiden mukaan ohjelmaan jo vuonna 2014, jolloin Venäjä miehitti laittomasti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan.

– Siitä lähtien Venäjän on ollut kuollut minulle, ja Venäjän televisio on kuollut sen mukana. Siitä on tullut propagandakoneisto, joka palvelee aggressiota, tv-visailun pitkäaikainen osallistuja Ihor Kondratyuk on kertonut Current Time -lehdelle.

Ohjelmassa propagandaa ei enää yritetä hienovaraisesti piilotella. Ohjelmaan on kutsuttu kilpailijoita Venäjän miehittämistä Ukrainan kaupungeista. Heidät esitellään tietenkin venäläisinä. Kysymyksissä saatetaan myös näyttää Krimin niemimaan ääriviivoja ja pyytää osallistujaa nimeämään tämä ”Venäjälle kuuluva” alue. Lisäksi tv-visailun juontajat mainostavat kernaasti Ukrainan sodasta kertovia propagandaelokuvia ohjelman aikana.

Aiemmin ohjelma lähetettiin suorana, mutta entisen kilpailijan Rovshan Askerovin mukaan jaksot nauhoitetaan nykyään. Näin mahdolliset lipsahdukset voidaan editoida pois.

– Tuottajat pelkäävät heitä eivätkä lähetä enää suoria lähetyksiä, hän on kertonut.

 

Propagandistin mukaan Venäjän todellinen tarkoitus on olla jälleen laajentuva imperiumi

– Olen osa imperiumia luovaa kansakuntaa. Siitä muodostui tähän mennessä suurin olemassa oleva imperiumi, juontaja-propagandisti Sergei Mardan sanoi Mardan-ohjelmassaan sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti laittomasti Venäjään liitettyjen alueiden vuosipäivän olevan ”Yhdistymisen päivä”.

Putin perusti yhdistymispäivän 30. syyskuuta juhlistamaan Moskovan laitonta Ukrainan Donetskin, Luhanskin, Zaporižžjan ja Hersonin alueiden liittämistä Venäjään.

– Kaikki ymmärtävät, että tämä luettelo on epätäydellinen. Toistaiseksi Venäjä ei uskalla määritellä, mitä sillä on todella mielessään, ja mistä siinä oikeastaan on kyse, Mardan sanoi Kyiv Postin mukaan.

Venäläinen kenraali Andrei Mordvitshev oli aiemmin Rossija-1 -kanavan haastattelussa esittänyt samankaltaisia kommentteja. Kenraalin mukaan Ukraina on vain ponnahduslauta laajempaan konfliktiin Euroopan kanssa.

– Sota jatkuu pitkään. Tietyistä päivämääristä keskusteleminen ei ole järkevää. … Mitä tulee Itä-Eurooppaan ja siihen, mitä on tehtävä, se vaatii varmasti enemmän aikaa, kenraali sanoi.

Mardanin mielestä Moskova on yksinkertaisesti varovainen terminologiansa kanssa.

– Voit käyttää vesitetyimpiä, merkityksettömiä tai merkityksellisiä määritelmiä. Voit kutsua sitä denatsifikaatioksi tai demilitarisaatioksi. Kutsu sitä miksi haluat! Kaikki tietävät, mitä se todella tarkoittaa.

Mardan sanoi, että vaikka ”yhdistymispäivä” on pelottava muille kansoille, venäläiset juhlivat sitä.

– Turha olemassaolo on pahin eksistentiaalinen kauhukuva. Joidenkin kansakuntien olemassaolo on turhaa, hän sanoi.

Mardanin mukaan hänelle ja muille venäläisille on outoa kuulla länsimaisen median uutisia, että Putin haluaa palauttaa Neuvostoliiton entiseen loistoonsa, kun tavoite on paljon suurempi.

– Jokaiselle, joka ymmärtää kansallisen tietoisuutemme retrospektiivin viimeisen 1 000 vuoden ajalta. Meille Neuvostoliiton palauttaminen kuulostaa hieman hassulta. Mikä Neuvostoliitto? Herätkää! Voimme kelata sitä 800 vuotta taaksepäin, Mardan sanoi viitaten aikoihin, jolloin Ukraina, Valko-Venäjä, Latvia, Liettua, Viron, Suomi, Puola ja Georgia olivat osa Venäjää.

Venäläiskenraali: Wagner-joukot valtaavat muutamassa tunnissa käytävän Kaliningradiin

Venäjän duuman puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kenraalieversti evp. Andrei Kartapolov sanoi Venäjän valtiontelevisiossa Vladimir Solovjovin propagandaohjelmassa, että ylipäällikön eli Vladimir Putinin päätös Wagner-joukkojen lähettämisestä Valko-Venäjälle oli ovela ja älykäs.

– On selvää, ettei Wagner-yhtiö mennyt Valko-Venäjälle kouluttamaan maan armeijaa. Tai oikeastaan, ei ainoastaan kouluttamaan. Ei ainoastaan ja ei niin paljon. On sellainen paikka kuin Suwalkin käytävä, lausui Kartapolov sanamyhkäisesti.

Suwalkin käytävä tarkoittaa Nato-maiden Liettuan ja Puolan välillä olevaa maa-aluetta, jonka kautta kulkee Tallinnasta Varsovaan Eurooppatie E67 eli Via Baltica. Sen lisäksi, että Suwalkin käytävä yhdistää Baltian maat ja Puolan, erottaa se Venäjälle kuuluvan Kaliningradin alueen Valko-Venäjästä, joka on käytännössä venäläisten miehittämä ja valtioliitossa Venäjän kanssa.

– Jos jotakin tapahtuu, me tarvitsemme tätä Suwalkin käytävää erittäin paljon.

Solovjov huomauttaa tähän väliin, että Wagner-luovutti jo varusteensa ja kalustonsa.

– Se ei ole iso ongelma. He antoivat jotain pois ja saavat jotain tilalle, vastasi Kartapolov.

Poukkoilevaan keskusteluun puuttui RT:n eli Russia Todayn johtaja Margarita Simonjan, joka ihmetteli, että miksi Wagner luovutti 1500 tonnia ammuksia, kun yksityisarmeija aiemmin valitti ammuspulaa.

– En puhu siitä, vaan tosiasiasta, että tämä iskuryhmä on valmis ottamaan tämän pienen [Suwalkin] käytävän haltuunsa muutamassa tunnissa. Ja tässä me olemme jälleen heitä edellä, sanoo salamyhkäinen Kartapolov ilmeisesti ”kollektiiviseen länteen” eli vihollisiin viitaten.

Kartapolov mukaan venäläiset välillä valittavat, että ”miksi me emme tee mitään, kun he tekevät näin”.

– Kollegat, me teemme kaikkea. Me teemme sitä ilman, että vingumme mediassa ja esitämme kovaa jätkää, kuten he tekevät. Me toimimme hiljaa, rauhallisesti, perusteellisesti ja hienovaraisesti.

Hyökkääjän sotilaan erityisyyttä selitetään ”venäläisellä humanismilla”

Venäjän puolustusministeriön televisiokanavan Zvezdan suoran lähetyksen ”Avoimen studiopaneelin” vieraana oli 29. kesäkuuta Euraasialaisen nuorisoliiton johtaja ja sotakirjeenvaihtaja Jevgeni Balakin.

Euraasialainen nuorisoliitto on maan hallinnolle läheisen venäläisen fasismin ideologin Aleksandr Duginin perustama.

Ohjelmassa oli vieraana myös Venäjän ortodoksikirkon sotilaspastori, isä Maksim Serpitškij, joten Balakin äityi varsin esoteerisen filosofiseksi.

– Mielestäni auttamisen lisäksi pappien uroteot kiteytyvät siihen tosiseikkaan, että tämä ei ole sota ukrainalaisia tai länttä vastaan, vaan sota ihmiskunnan vihollista vastaan, joka yleisesti ottaen ei ole hävitettävissä.

Balakin halusi korostaa pappien merkitystä venäläisten sotilaiden moraalille.

– Eikä myöskään itse sota ole hävitettävissä, mutta humanismi, venäläinen humanismi, kristillinen suhtautuminen viholliseen ja rauhanomaisiin, tämä on se, mikä sotilaillamme tulee olla, ja kiitos teidän pappien, heillä on se, sanoi Balakin korostaen ”venäläinen humanismi” (russkij gumanism).

Venäläisen humanismin ansiosta venäläinen sotilas on erilainen.

– Ja kiitos teidän [pappien], meidän sotilaamme on erilainen kuin länsimaalainen, totesi Balakin.

 

 

Paniikkia Venäjän televisiossa: Sota on tullut meidän maallemme

Kremlin äänitorveksi sanotun Venäjän valtiollisen RT:n päätoimittaja Margarita Simonjan kehottaa venäläisiä välttämään paniikkia maan rajojen sisäpuolelle tehdyistä iskuista huolimatta. Hänen mukaansa iskujen tarkoitus on saada kansa osoittamaan mieltään.

– Tämä tehdään, jotta näkisitte näitä pelottavia kuvia, jotta kaikki meistä hermostuisimme siitä. Jotta ajattelisimme, että sota on tullut meidän maallemme, Simonjan sanoi keskusteluohjelmassa.

Hän kertoi keinon myös toimineen, sillä moni etenkin Belgorodin alueella pelkää kotiensa puolesta. Median ei kuitenkaan pitäisi lietsoa paniikkia laajemmin, Simonjan kehotti.

Myöhemmin ohjelman juontaja Roman Babajan sanoi, ettei 70 hengen voimin tehty isku olisi riittävä peruste suurten sotilasyksiköiden siirtämiseen. Tämä aiheutti valtavan puhetulvan keskustelun osallistujilta, jossa kirjailija Nikolai Starikov sanoi, ettei kyse ole joukkojen lukumäärästä ja Simonjan sanoi, ettei voi tietää, minne kyseiset 70 sotilasta voisivat ilmaantua seuraavaksi.

Sota-analyytikko Juri Knutovin mukaan Venäjän tulee sijoittaa ilmatorjuntaohjuksia raja-alueille Brjanskista Asovanmerelle, jotta lennokki-iskut voidaan estää. Tulevaisuudessa linja tulisi laajentaa Itämerelle saakka. Knutov pelkää, että Ukrainan saamia pitkän kantaman ohjuksia ja mahdollisia tulevia F-16 -hävittäjiä käytettäisiin iskuihin Venäjän kaupunkeihin.

Politiikan tutkija Sergei Stankevitsh puolestaan totesi, ettei Belgorodiin hyökänneiden 70 sotilaan ajamista takaisin Ukrainaan tulisi pitää saavutuksena. Hän sanoi, että he vain palaavat aina uudelleen estäen Belgorodin asukkaiden elämisen alueella. Tämä sai keskustelun siirtymään Belgorodin alueen puolustamiseen tykistön avulla ja Babajanin toteamaan katsojille, että Stankevitsh ”on vain stressaantunut”.

– Selittäkää, kuinka estää heidän paluunsa, Stankevitsh korotti ääntään.

– Belgorodista, Kurskista ja Brjanskista on tullut etulinjan alueita. Miksi asukkaiden täytyy vain katsoa kotiensa tuhoa, päiväkotiensa palavan, eivätkä he voi tehdä mitään? Aseistakaa heidät, puolustakaa heitä tai evakuoikaa heidät, hän vaati.

– On anteeksiantamatonta vain todeta, että tämä on nyt heidän tapansa elää.

”Länsi yrittää tuhota meidät tarjoamalla Nutellaa, asfalttia ja vessanpönttöjä”

Venäjän valtiontelevision Ilta Vladimir Solovjovin kanssa-ohjelmassa ohjelman propagandaisäntä Vladimir Solovjov raivosi, että länsimaat käyttävät ”orwellilaista” kieltä ja puhuvat Volodymyr Zelenskyin rauhansuunnitelmasta, vaikka se tarkoittaisi ”Venäjän tuhoa”.

Solovjovin mukaan lännen tavoitteena on ollut koko ajan ”Venäjän tuhoaminen ja piittaamattomuus sen kansallisista eduista”. Venäjä ”tuli järkiinsä” ja alkoi toimia, ”kuten se oli joulukuussa 2021 varoittanut”.

– [Länsi sanoo:] ”Me emme halua tunnustaa tätä, joten hyväksymme suunnitelman Venäjän tuhoamisesta ja kannatamme sitä”, kiihtyi Solovjov.

Solovjov on järkyttynyt siitä, että ”Berliini ja Lontoo oikeuttavat iskut Moskovaa vastaan”.

– He eivät ainoastaan oikeuta niitä, vaan yllyttävät niihin. Se on aina ollut näin, tämä on heidän ikivanha suunnitelmansa! Moskovan tuhoaminen!

Moskovan talouskorkeakoulun professori Dmitri Evstafev kertoo pohtineensa, ”miksi länsimaat toimivat näin”.

– He ovat tekopyhiä! Koko länsimaailma on rakennettu tekopyhyydelle! Politiikassa, kulttuurissa ja kaikessa muussa!

Evstafeville on pohtimisensa myötä selvinnyt, kuinka länsimaat yrittävät saada venäläiset antautumaan.

– ”Venäläiset antautukaa! Saatte Nutellaa, asfalttia ja vessanpönttöjä. Kyllä, saatte jokaiselle alueelle yhden vessanpöntön!”

Venäjän televisiossa vaaditaan Saksan hävittämistä

Yksi Venäjän johtavista televisiopropagandisteista Vladimir Solovjov vaati ohjelmassaan Saksan hävittämistä.

– Saksa tulee lakkauttaa yhtenäisvaltiona ja sen tulee jatkaa olemassaoloaan natsivallasta vapautettuina osavaltioina. Antaa kansan valita johtajansa, vaati Solovjov.

Solovjovin mukaan Saksassa on vallassa amerikkalaisten miehityshallinto, josta pääsee eroon vain Venäjän avulla.

– Sen hylkäämiseksi on välttämätöntä vapauttaa Saksa, päätteli Solovjov.

 

Venäjän tv-propagandisti: Baltian maita ei ole olemassa

Venäläinen propagandisti Vladimir Solovjov on käsitellyt televisio-ohjelmassaan Kremlin tietovuotoa.

Julkisuuteen päätyneiden asiakirjojen mukaan Kremlin tavoitteena oli vähentää Naton läsnäoloa ja vahvistaa Venäjän vaikutusvaltaa ja venäläistä kulttuuria Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Asiakirjat on laadittu ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Solovjovin ohjelmassa vähäteltiin tietovuotoa ja kyseenalaistettiin Baltian maiden olemassaolo. Asiasta kertoo muun muassa virolainen Postimees -lehti.

– Mikä Viro? Tällaista maata ei ole koskaan ollut olemassa. Kiitos meidän, he kutsuvat itseään maiksi, Venäjän johtava propagandisti julisti ohjelmassaan ja kiisti maiden itsenäisyyden.

Solovjovin mukaan venäläiset ”syötiin” ja Venäjän rikkaudet varastettiin 1990-luvulla, jolloin Neuvostoliitto hajosi.

– Meidät kutsuttiin lounaalle, mutta ei vieraiksi vaan ruoaksi. Meidät syötiin, taloutemme syötiin.

Baltian maat ovat olleet Neuvostoliiton miehityksestä vapauduttuaan kivi Venäjän kengässä. Solovjov on julistanut ohjelmassaan aiemmin, että Neuvostoliiton hajoaminen tapahtui laittomasti.

Venäjän tv-propagandistit puhuvat maailman johtamisesta ydinsodan jälkeen

Venäjän Rossija 1 -kanavan propagandisti Vladimir Solojovin ohjelmassa on keskusteltu ydinsodan jälkeisestä maailmasta.

Jutun alla olevalla videolla asian nostaa esille Moskovan valtionyliopiston dekaani Vitali Tretjakov. Hänen mukaansa Venäjä voittaa kiistatta ydinsodan. Siksi hänen mukaansa Venäjällä on luotava toimintaohjelma ja suunnitelma maailman hallitsemiseksi.

– Sen (ydinsodan) jälkeen meidän pitää johtaa maailmaa. Voittajan täytyy johtaa maailmaa.

Ohjelmassa intoudutaan keskustelemaan siitä, että Venäjän pitää ryhtyä salaa kasvattamaan Kremlin agendaan sopivia länsimaisia poliitikkoja.

– Meidän pitäisi kouluttaa uusia Euroopan johtajia! Konservatiiveja, propagandisti Solojov huudahtaa.

– Jos alamme hoitaa tätä nyt ja kasvattaa uusia eurooppalaisia eliittejä (johtajia), se voi toimia erittäin hyvin, tämä on oikea ajatus, hän jatkaa.

Venäjän valtiontelevisio: Lännessä ei haluta nähdä maamme yltäkylläisyyttä

Venäjän viranomaiset pidättivät 29. maaliskuuta Wall Street Journalin Venäjän-toimittajan Evan Gershkovichin jekaterinburgilaisessa ravintolassa syyttäen tätä vakoojaksi. Kyseessä oli ensimmäinen kerta sitten kylmän sodan päättymisen, kun venäläiset pidättivät amerikkalaistoimittajan.

Venäjän puolustusministeriön propagandateleviokanavalla Zvezda jo naureskeltiinkin amerikkalaisille.

– He [amerikkalaiset] vaikuttavat olevan jossain sulkutilassa. He ovat kuin: ”Vau, putosiko meidän lennokkimme? He pidättivät toimittajamme, mutta voivatko he tehdä niin?, ilkkui kommentaattori.

Naurava juontaja Aleksei Gudoshnikov huomautti, että pidätetty ei ollut toimittaja vaan vakooja.

Maaliskuun puolivälissä venäläishävittäjän onnistui pudottaa amerikkalaislennokki Mustaan mereen lentämällä sen propellia päin. Tätä lennokin pudottamista on pidetty Venäjällä suursaavutuksena, jonka johdosta julkaistiin ukrainalaisilta kopioitu postimerkkikin, jossa ukrainalaissotilaan sijaan venäläissotilas näyttää keskisormea ja kohteena on Moskva-risteilijän sijaan amerikkalaislennokki.

Yhdysvaltain ulkomoninisteri Anthony Blinken kehotti Gershkovichin pidätysuutisen jälkeen Yhdysvaltojen kansalaisia poistumaan Venäjältä.

Zvezdan propagandistien mukaan ”eräiden analyysien” mukaan tosiasiassa amerikkalaiset halutaan pois maasta siksi, etteivät länsimaalaiset näkisi, kuinka Venäjällä eletään paremmin kuin länsimaissa. Länsitoimittajille Venäjän kauppojen yltäkylläisyys oli ”shokki”.

– Moskovassa ja muualla he kuvaavat mitä näkevät. Ja nyt kun hän [länsimaalainen toimittaja] meni Permissä kauppaan, hän näki hyllyjen olevan täynnä, kun taas Isossa-Britanniassa ei ole munia, ei maitotuotteita eikä muita elintarvikkeita, sanoi toinen juontaja Nikolai Matvejev.

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)