Verkkouutiset

Venäjän televisio

Valtionmedian ex-toimittaja: Näin Venäjän propaganda vääristelee todellisuutta

Vladimir Putinin hallinto esiintyu niin kutsuttujen perinteisten arvojen ja kristinuskon puolustajana, arvostellen usein länttä uskonnon ja perhearvojen hylkäämisestä. Talouslehti Financial Timesille vuonna 2019 antamassaan haastattelussa Putin julisti liberalismin ”aikansa eläneeksi”. Venäjän presidentti on hyökännyt länsimaita vastaan puheissaan myös Ukrainan sodan aikana.

Todellisuudessa Venäjän puheet ”perinteisistä arvoista” ovat pelkkää kulissia, sanoo brittitoimittaja Jonny Tickle. Venäjän valtion omistaman englanninkielisen RT:n toimittajana Moskovassa työskennellyt Tickle erosi propagandakanavaksi kuvaillun yhtiön palveluksesta välittömästi Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Twitterissä Tickle ihmettelee Venäjän puolustajia, joiden käsitystä maan todellisuudesta hän luonnehtii täysin vääristyneeksi.

– ”Perinteiset perhearvot” ovat kulissi, hän kirjoittaa.

– Kirkossakäynti on romahtanut, Moskovan gay-baarit ovat täynnä joka viikonloppu, poliitikoilla on rakastajattaria ja aviottomia lapsia.

Ketjussaan Tickle kuvailee Venäjän hallinnon puheiden ja maan todellisuuden välistä ristiriitaa.

– Abortti- ja avieroluvut ovat myös hyvin korkeita. Avioerojen osalta Venäjä on kansainvälisessä vertailussa kolmantena, Malediivien ja Kazakstanin jälkeen. Abortin osalta Venäjä on vertailussa ensimmäinen.

– Ihmiset jotka puhuvat Venäjästä ”kristinuskon” ja ”perinteisten perhearvojen” linnakkeena, ovat pihalla, toimittaja päättää.

Propagandistin mukaan britit joutuvat syömään oravia ruokapulan vuoksi

Venäjän valtionmediassa on otettu Britannia toistuvasti kohteeksi maan vahvan Ukraina-tuen vuoksi.

Kremlin ohjauksessa olevissa venäläismedioissa on jaettu viimeisen vuoden aikana muun muassa perättömiä väitteitä brittihallituksen osallisuudesta Nord Stream -kaasuputkien sabotointiin ja Venäjällä tapahtuneisiin räjähdyksiin. Britanniaa on myös toistuvasti uhkailtu ydinasehyökkäyksillä.

Valtiontelevision ykköskanavan propagandisti Olga Skabajeva väittää Britannian kärsivän vakavasta ruokapulasta. Hän vihjasi, että maalta olisivat loppumassa rahat Ukrainalle annetun tuen vuoksi. Skabajevan mukaan osa ravintoloista joutuu nyt tarjoamaan asiakkailleen oravia.

– Eläimiähän löytyy paljon puistoista, joten miksi niitä ei sitten syötäisi, kun ottaa huomioon ruokapulan. Mutta he eivät peru päätöstään auttaa [Ukrainan presidentti Volodymyr] Zelenskyitä ja toimittaa tälle aseita, Olga Skabajeva sanoi 60 minuuttia -ohjelmassa.

– He siis syövät oravia, mutta silti toimittavat haupitseja, Skabajeva jatkoi pohdintaansa.

LUE MYÖS:
Venäjän televisiossa väitetään länsimaiden olevan sukupuuton partaalla (VU 23.7.2022)

Carl Bildt: Karu todellisuus alkaa valjeta Venäjällä

Myös Venäjällä kommentaattorit alkavat ymmärtää Ukrainan sodan karun todellisuuden, arvioi Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt. Ulkopolitiikan tarkkailijana ja Vladimir Putinin hallinnon pitkäaikaisena arvostelijana tunnettu Bildt kommentoi asiaa Twitterissä, missä hän on jakanut otteen Venäjän valtiontelevisiossa käydystä keskustelusta.

Videoon on alunperin kiinnittänyt huomiota BBC:n Francis Scarr. Kyseessä on ote propagandisti Vladimir Solovyovin keskusteluohjelmasta. Vieraana on muun muassa tunnettu venäläinen elokuvaohjaaja Karen Shakhnazarov, joka kommentoi sotaa varsin suorapuheisesti ja kriittisesti.

Ohjelmassa ohjaaja Shakhnazarov sanoo, että Venäjän on varauduttava myös tappioon Ukrainassa.

– Totuutta on voitava katsoa silmiin, hän sanoo, muiden vieraiden kuunnellessa hiljaa.

– Aliarvioimme lännen yhtenäisyyden, Shakhnazarov arvostelee, jatkaen, ettei länsi ole romahtamaisillaan.

Venäjän kannalta Shakhnazarov luonnehtii tilannetta ”vaaralliseksi”. Yhteiskunta vaikutti tyyneltä ja vakaalta vain vuosia ennen Venäjän vallankumousta 1917 ja Neuvostoliiton romahdusta 1991, hän muistuttaa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskya ei ohjaajan mukaan pidä aliarvioida.

Ohjaaja kuitenkin toteaa yksinpuhelunsa lopuksi, ettei Venäjällä ole varaa hävitä sotaa.

Elokuvaohjaaja Shakhnazarov on ahkera vieras venäläisissä keskusteluohjelmissa. Ukraina eväsi ohjaajalta tulon maahan jo vuonna 2016, BBC uutisoi tuolloin.

Nyt BBC:n Carr on Shakhnazarovin monologista ihmeissään.

– En ole nähnyt mitään tällaista Venäjän valtiontelevisiossa sitten Ukrainan viimevuotisen vastahyökkäyksen, hän kirjoittaa.

Scarrin mukaan Kreml salli vielä ennen sotaa hyväksymiensä tahojen esittää televisiossa myös kriittisempiä näkemyksiä, mutta helmikuussa 2022 aloitetun hyökkäyksen jälkeen ohjelmat on valjastettu sodan taakse.

Bildt näkee elokuvaohjaajan esittämässä kritiikissä toivoa.

– Hitaasti sodan brutaali todellisuus valkenee myös Venäjällä, ruotsalainen konkaripoliitikko kirjoittaa.

Venäjän tv-propagandisti sodan lopettamisesta: Ajatellaan, että alueet ovat meidän

Ukrainan sisäministerin avustaja Anton Herashenko on jakanut Twitterissä videon, jossa venäläinen tv-propagandisti ehdottaa erikoista ratkaisua sodan päättämiseksi.

– Venäläinen propagandisti keksii ”loistavan” suunnitelman: Venäjä ajattelee väliaikaisesti miehitettyjen alueiden kuuluvan sille, mutta Ukraina hallitsee siellä ja tunnustaa nämä alueet omikseen.

– Valmistelevatko he kansalaisiaan tulevaisuutta varten, Herashenko kysyy Twitterissä.

Videolla tv-propagandisti muistuttaa, että syyskuussa Venäjän laittomasti itseensä liittämät alueet kuten Herson ja Zaporižžja eivät ole Venäjän joukkojen hallussa.

– Osana mahdollista kompromissia Venäjä voisi tunnustaa nämä alueet omakseen, mutta ne olisivat väliaikaisesti toisen maan, tässä tapauksessa Ukrainan hallussa, hän visioi.

Propagandisti vaatii kaikkien tuhoamista – ”Tästä jotkut haluavat neuvotella”

Venäläisen propagandistin Anna Dolgarevan mukaan natsismin kitkeminen (denatsifikaatio) ukrainalaisesta yhteiskunnasta vaatii kaikkien Venäjän vastustajien tuhoamista.

– Meidän on vain tuhottava ne, jotka ovat sodassa kanssamme, ja koulutettava heidän lapsensa venäläisessä hengessä, hän sanoi haastattelussa.

Ohjelman juontajan mukaan saksalaiset epäonnistuivat aikoinaan natsismin poistamisessa ja samat uskomukset ovat edelleen voimassa. Venäjä perustelee hyökkäyssotaansa Ukrainassa sillä, että se yrittää ”vapauttaa maan natsijohtajien käsistä”.

Anna Dolgarevan mukaan ukrainalaiset lapset täytyy kouluttaa uudelleen syrjäisellä alueella Venäjällä. Hänen mielestään venäläinen propaganda toimii nyt paremmin kuin vuosi sitten ja se toimii hyvin “vapautetuilla alueilla”.

Ukrainan sisäministerin avustaja Anton Herashchenko jakoi Twitterissä videon Dolgarevan haastattelusta. Sitä kommentoi myös venäläinen shakkimestari ja toisinajattelija Garri Kasparov.

– Tästä jotkut haluavat neuvotella ja tehdä kompromisseja, Kasparov kommentoi.

 

 

Venäjän propagandisti: Miksi meillä on ydinaseita, jos emme käytä niitä?

Yksi Venäjän johtavista propagandisteista Vladimir Solovjov on säännöllisesti vaatinut ydinaseiden käyttöä Ukrainaa tai länsimaita vastaan. Hän on pitänyt niitä ihmeaseina, jotka varmistaisivat Venäjän voiton Ukrainasta ja koko lännestä.

Tammikuun puolivälissä Solovjov vaati ennaltaehkäisevää ydiniskua Ranskaan sekä pohti ydiniskua myös Suomeen, Puolaan tai Romaniaan. Hän ihmetteli, miksi Venäjällä on ydinaseita, jos niitä ei käytetä.

Tällä kertaa Solovjov vaati jälleen lähetyksessään Kiovan tuhoamista kostona venäläisten surmaamisesta ja ihmetteli, miksi ydinaseita on, jos niitä ei käytetä.

– Kuinka vastaamme? Ulvomalla, ettei ydinsotaa saa syttyä? Miksi valtiolla sitten on strategisten ja taktisten ydinohjusten varasto? Mitä varten? Pelätäksemme niiden käyttämistä? Jotta kenraalit kaluunoissaan voisivat ulvoa, ettei missään nimessä.

Solovjovin mukaan ydinsodan sijaan pitäisi pelätä ”Venäjän tuhoamista tavanomaisin asein, joita Natolla on kolme ja puoli kertaa enemmän?”.

Kylmän sodan aikaan erikoistunut professori Sergei Radtšenko huomauttaa, että Solovjov olettaa ydinasepuheissaan Venäjän voivan käyttää ydinaseita ilman seurauksia.

– Tämä inhottava hahmo olettaa, ettei Venäjän ydinisku Ukrainaan johtaisi täysimittaiseen ydinasevastaiskuihin. Hän saattaa olla oikeassa ja meidän tulisi olla henkisesti valmiita tähän mahdollisuuteen, vaikkakaan meidän ei tule antaa tämän pelon johtaa poliittisen päätöksenteon halvaantumiseen.

Venäjällä pohditaan: Seuraammeko Kuuban esimerkkiä?

Venäläisen NTV-kanavan keskusteluohjelmassa Mesto vstrešti (”Tapaamispaikka”) pohdittiin, tarjoaisiko parhaan esimerkin länsipakotteista selviämiseksi Kuuba, Pohjois-Korea vai Iran.

Kuuban eli ”vapauden saaren” muistutettiin selvinneen 1990-luvun alkuun asti neuvostoavun turvin. Sen jälkeen tulojen lähteinä oli rommin ja sikarien laiton vienti.

Pohjois-Korean todettiin kiertäneen pakotteita 17 vuoden ajan Kiinan avulla. Lisäksi sen tulonlähteiksi mainittiin kyberrikollisuus. Ohjelmassa varsin innostuneeseen sävyyn  kerrottiin, että pohjoiskorealaisten hakkerien onnistui ”pelkästään vuonna 2021 varastamaan 400 miljoonaa dollaria kryptopörsseiltä ja sijoitusyhtiöiltä”.

– Pjongjang ei ainoastaan varasta muiden bitcoineja, vaan myös louhii niitä itse, huomauttaa inserttitoimittaja.

Pohjois-Korean etuna mainitaan myös, että ”sen kohtuulliset hiilivarannot tarjoavat halpaa energiaa”.

Iraniin kohdistuvien pakotteiden mainitaan ”olevan varsin samanlaiset kuin nykyiset Venäjän-vastaiset pakotteet”. Iranilta on myös kielletty päätulonlähde eli öljynvienti, mikä tekee tapauksesta Venäjän kaltaisen.

Iranin hyväksi puoleksi mainitaan edelleen jatkuva länsituotteiden saatavuus.

– Harmaan tuonnin ansiosta voi Iranissa ostaa mitä tahansa länsituotteita: kodin kemikaaleja, vaatteita, kosmetiikkaa ja sähkölaitteita. Yli 12 miljoonaa iranilaista käyttää iPhone-puhelimia, jotka on tuotu epävirallisesti Turkista ja Arabiemiraateista. Itse asiassa Iranin kansa arvelee hyötyneensä pakotteista, hehkuttaa inserttitoimittaja.

Näiden alustusten jälkeen ohjelman juontaja Andrei Norkin kysyi vierailta, mikä vaihtoehto olisi paras.

– Iranin tietenkin. On vaikea sanoa ”Iranin vaihtoehto”, koska vain hetki sitten Neuvostoliittona me tuimme näitä valtioita, mutta nyt pohdimme, että mikä näistä on meidän tasoamme. Talouspolitiikan ja kotimaisten raaka-ainevarantojen perusteella Iran on meitä lähimpänä, sanoo Moskovan talouskorkeakoulun apulaisprofessori Vladimir Karatšarovskyi.

Iranin mallin puolesta puhui myös politologi Viktor Olevitš.

– Iranin tapaan Venäjä on monikansallinen valtio. Ja ennen kaikkea Iranilla on lisäksi vaikeat naapurimaat kuten Venäjälläkin.

Historioitsija Igor Šiškin taas korosti, että pakotteidenkin suhteen Venäjä on ainutlaatuinen maa maailmassa.

– Maailmassa ei ole yhtäkään muuta maata, jolla olisi yhtä paljon kokemusta saarrosta ja pakotteista kuin meillä!

 

 

Duuman edustaja haluaa murhata Saksan ulkoministerin

Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman edustaja ja Kremlin pikkuruisen Rodina-tukipuolueen puheenjohtaja Aleksei Žuravljov vaati Venäjän valtiontelevision ykköskanavalla iskemään Saksan ulkoministeri Annalena Baerbockia vastaan.

Baerbock vieraili Harkovassa 10. tammikuuta. Hän julkaisi kaupungista Saksan ulkoministeriön tiedotteen, jossa vaadittiin asetoimitusten lisäämistä, jotta kaikki Ukrainan kansalaiset voitaisiin Harkovan läänin tapaan vapauttaa venäläismiehityksen kauhuista. Hän myös antoi ukrainalaisille tunnustusta näiden rohkeudesta ja sinnikkyydestä.

Baerbockin vierailu venäläisten epäonnistuneesti hamuamassa Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa sai Žuravljovin kiehumaan.

– En tajua. Se Anna tai Lena, mikä hän onkaan… Baerbock kulkee ympäri Harkovaa. Emmekö me muka tiedä missä hän on? Eikö meillä muka ole täsmäaseita? Mitä hän siellä tekee? kyseli Žuravljov

Ukrainan sisäasiainministerin neuvonantaja Anton Geraštšenko on jakanut videon ohessa seuraavan kommentin.

– Huomio Saksa! Venäläisen poliitikon ja kansanedustajan Aleksei Žuravljov kehottaa murhaamaan Annalena Baerbockin! Mietin, onkohan häntä vastaan kohdistettu pakotteita.

”Vladimir Putinin politiikka perustuu häpeämättömälle fiktiolle”

Venäjän presidentin Vladimir Putinin politiikka perustuu historiantutkija Timothy Snyderin mukaan yhä selvemmin häpeämättömälle fiktiolle, totuuden kiistämiselle ja kaikkien arvojen hylkäämiselle.

– Putin pysyy vallassa juuri tällaisen strategisen relativismin avulla – ei tekemällä omasta maastaan parempaa, vaan saamalla muut maat näyttämään vielä huonommilta, yhdysvaltalaisen Yalen yliopiston historian professorina toimiva Snyder kirjoittaa Foreign Affairs -lehdessä.

Kreml on hänen mukaansa viimeisen vuosikymmenen aikana onnistunut suuntaamaan venäläisten huomion ensin Ukrainaan, sitten Syyriaan ja sen jälkeen takaisin Ukrainaan. Venäläisille on myös väitetty, että Ukrainassa ukrainalaiset sotivat keskenään, Syyriassa syyrialaiset, ikään kuin venäläisjoukoilla ei olisi tappamisessa osaa eikä arpaa.

– Heille voidaan yhtenä päivänä kertoa, että sota Ukrainan kanssa olisi mahdottomuus, ja seuraavana päivänä, että sota Ukrainan kanssa onkin väistämätön asia, kuten helmikuussa tapahtui. Heille voidaan väittää, että ukrainalaiset ovat oikeasti venäläisiä, jotka haluavat, että heidän kimppuunsa hyökätään, ja että he ovat myös natsisatanisteja, jotka on tuhottava, Snyder toteaa.

– Putinia ei saa ajettua nurkkaan. Venäjällä valta tarkoittaa suljetun mediajärjestelmän hallintaa, ja niinpä hän voi yksinkertaisesti julistaa voiton ja vaihtaa puheenaihetta. Jos Venäjä häviää sodan Ukrainaa vastaan, hän väittää voittaneensa, ja venäläiset uskovat häntä tai ainakin teeskentelevät uskovansa.

Fasismin ilmentymä

Kremlin propagandistit vakuuttelevat Snyderin mukaan päivittäin televisiossa, että Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kaltaista henkilöä, Ukrainan kaltaista kansakuntaa tai demokratian kaltaista järjestelmää ei voi todellisuudessa olla olemassa – tai että ne ovat pelkkä vitsi.

Muussa tapauksessa heräisi kysymys, että jos ukrainalaiset voivat itse valita maansa suunnan ja valita johtajansa vapailla vaaleilla, miksi venäläiset eivät voisi tehdä samoin.

– Venäjän Ukrainaa käsittelevä sotapropaganda on syvästi, aggressiivisesti ja tarkoituksellisesti valheellista, ja niin sen on tarkoituskin olla. Irvokas valehtelu halutaan saada vaikuttamaan normaalilta ja ihmisten kyky tunnistaa eroja ja hallita tunteita halutaan tukahduttaa, Snyder sanoo.

Venäjä on hänen mukaansa fasismin ilmentymä, vaikka väittää taistelevansa sitä vastaan. Venäläiset syyllistyvät kansanmurhaan, vaikka väittävät estävänsä sellaisen.

– Ukraina käy sotaa kolonialistista tyranniaa vastaan. Itsemääräämisoikeus ei tarkoita vain sen demokraattisen periaatteen puolustamista, että kansakunta saa itse valita vallanpitäjänsä, vaan myös valtioiden keskinäisen tasa-arvon kunnioittamista. Venäjän johtajat ovat tehneet selväksi, että heidän mielestään vain jotkin valtiot ovat suvereeneja ja että Ukraina on pelkkä siirtomaa, hän toteaa.

Venäjän RT:lta kuvottava pilkkavideo Euroopasta – ei herkille

Venäjän valtion propagandatoimisto RT on julkaissut uuden videon, jonka tarkoituksensa on yrittää pilkata energiakrisiin kanssa painiskelevia eurooppalaisia.

Jutun alla olevan videon alku kuvaa Venäjän hyökkäyssotaa edeltävää joulua vuonna 2021. Siinä juhlaa vietetään tunnelmallisesti valaistussa kodissa. Videolla tyttö saa vanhemmiltaan lahjaksi punaisen rusettiin puetun hamsterin.

Seuraavaksi videolla siirrytään vuoden 2022 jouluun. Asunnossa ei ole enää valaistusta, mutta perheen isä virittää taskulampun valossa hamsterin juoksupyörään generaattorin, jonka turvin viltin alla värjöttelevä perhe saa edes hieman sähköä joulukuusen valoja varten.

Propagandavideolla tehdään lopussa ennustus vuoden 2023 jouluun. Talvivaatteisiin pukeutunut perhe on kokoontunut kurjistuneen asunnon joulupöydän ääreen. Perheen äiti kaataa kattilasta laihan näköistä lientä lautasille. Isä ottaa lusikallisen suuhunsa ja hämmentyy, sillä annoksesta löytyy perheen hamsterin punainen rusetti. Tällä viitataan siihen, että pikkutytön joululahjaksi saama lemmikki on päätynyt lihoiksi.

Videon on jakanut Twitterissä Ukrainan sisäministerin avustaja Anton Gerashenko.

Ketjussa sitä kuvoillaan kuvottavaksi ja sairaaksi. Monet myös muistuttavat, että propagandan ja valheiden tavoitteena on vaikuttaa eurooppalaisten mieliin, jotta halukkuus tukea Ukrainaa vähenisi.

– RT sanoo, että vuonna 2023 Eurooppa näyttää Venäjältä, eräs tviittaja pohtii.

Volodymyr Zelenskyin puhe vahingossa Venäjän tv:ssä – huutoa seurasi

Venäjän valtiollisella Rossija 1 -kanavalla nähtiin erikoinen välikohtaus, kun ruutuun ilmestyi ilmeisen epätoivottua videokuvaa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin Yhdysvaltain vierailusta ja kongressille pidetystä puheesta.

Propagandisti Vladimir Solovyov haastatteli ohjelmassaan asiantuntija Dimitri Simesiä. Keskustelun aikana taustalla näkyy toistuvasti video, jossa Ukrainan presidentti ojentaa edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosille Ukrainan lipun.

Juontaja seuraa hetken tilannetta silminnähden tuskastuneen oloisena. Lopulta hän keskeyttää Simesin videon kohdassa 2:20.

– Hei, kaverit, editoijat, hankkiutukaa eroon tuosta videosta, propagandisti huutaa vihaisen oloisena.

Solovyov on ilmeisesti yrittänyt viestittää asiasta haastattelun aikana tuotantoon.

– Ettekö osaa lukea, mitä teille kirjoitetaan, huuto jatkuu.

 

 

Pekka Toveri: Länsi ei halua Venäjän surkeaa infrastruktuuria

Venäjän valtion televisiossa väitetään, että Puola suunnittelee hyökkäystä Kaliningradiin. Propagandistien mukaan hyökkäys tapahtuisi ensi kevään aikana ja johtaisi laajempaan konfliktiin Naton ja Venäjän välillä.

Venäjän propagandassa on toistuvasti väitetty, että maa olisi sodassa koko länttä vastaan.

Puolustusvoimien pääesikunnan entinen tiedustelupäällikö, kenraalimajuri evp Pekka Toveri kommentoi väitteitä Twitterissä.

– Mitenkä saisi nämä tyypit uskomaan että länsi ei suunnittele sotaa Venäjän kanssa koska: 1. Länsi voittaisi helposti.

– 2. Länsi ei halua kontolleen Venäjän surkeaa infrastruktuuria ja huollettavakseen miljoonia venäläisiä. 3. Kenelle me naurettaisiin sen jälkeen Twitterissä?

”Sekopäisintä mitä on nähty aikoihin” – Näin Venäjän televisio kertoi Marokon jalkapallovoitosta

Venäjän valtiollisen ykköskanava Pervyi Kanalin keskusteluohjelmassa löydettiin jalkapallon MM-kisoihinkin varsin hämmentävä länsivastainen propagandakulma.

Ohjelman kohta näkyy alta löytyvällä videolla. Pätkän alussa juontaja toteaa, että ”länsi on todella hajoamassa”.

Sitten näytetään video-osio, joka on ilmeisesti alun perin peräisin jemeniläisen tutkijan Youtube-kanavalta. Ohjelmassa annetaan ymmärtää, että sikiöt kehittyvät länsimaissa pian jonkinlaisissa kasvatuskapseleissa äitien kohtujen sijaan.

Videolla näytetään välillä äitejä lapsineen ja välillä tietokoneella tehtyjä tieteiselokuvista muistuttavia pätkiä, joissa vauvat ovat riveissä kapseleissaan futuristisessa ympäristössä.

– Länsi ei vain valmistaudu pyyhkimään äidin ja isän käsitteitä pois lasten mielestä vaan myös riistämään syntymättömiltä lapsilta fyysisen kontaktin äiteihinsä, juontaja selostaa.

– Lapsia viljellään laboratoriossa ja ohjataan älypuhelimella. Tämä on länsimaisen edistysmielisen yhteiskunnan uusi trendi, hän jatkaa.

Ohjelmassa toistuvat Venäjän propagandasta ja informaatiovaikuttamisesta tutut rasistiset teemat.

Juontaja muun muassa jatkaa toteamalla, että ”afrikkalaiset näyttävät pian mitä suloisimmilta luomuksilta Euroopalle ja Yhdysvalloille, kun verrataan heidän tilalleen tuleviin kyborgeihin”.

Tästä päästään aasinsiltana vihdoinkin jalkapallon MM-kisoihin ja Marokon 1-0 voittoon Portugalista lauantaina.

Toinen juontajista luonnehtii seuraavaksi, kuinka Eurooppa on häviämässä ”perinteiselle maailmalle”. Marokon voittoa ja Marokon kannattajien eri kaupungeissa paikoin käytännössä mellakoinniksi yltynyttä juhlintaa käytetään esimerkkinä Euroopan heikkoudesta.

– Nyt Eurooppa sitten sanoo, että ”aiomme viljellä jalkapalloilijoita, sotilaita ja tiedemiehiä – ja sitten te perinteiden kannattajat häviätte meille”, juontaja selittää.

Videon on jakanut Twitterissä esimerkiksi suosittu venäläinen mediavaikuttaja ja bloggari Rustam Adagamov.

– Tämä on hirveää, aivan hirveää. [Venäjän presidentti Vladimir] Putinin propaganda on pähkähullua, hän toteaa.

Venäjän mediaa BBC:lle seuraava toimittaja Francis Scarr hämmästelee hänkin ohjelmaa.

– Voin sanoa suoraan, että tämä Venäjän valtion television näkökulma Marokon voittoon Portugalista on sekopäisintä, mitä on nähty aikoihin, Scarr sanoo.

Moskovassa televisiossa hämmentävä keskustelu ydiniskusta – USA:n kenraali ihmeissään

Korkeissa puolustusviroissa palvellut ja yli 30 vuoden uran Yhdysvaltain armeijassa tehnyt kenraali evp., professori Barry McCaffrey hämmästelee Venäjän tilaa.

Hän viittaa Twitterissä esimerkkinä Venäjän mediaa seuraavaa Russian Media Monitoria pyörittävän toimittaja Julia Davisin jakamaan videoon. Siinä Venäjän valtion mediajätti RT:n päätoimittaja Margarita Simonjan käsittelee Ukrainan sotaa.

Video on jälleen eräs osoitus siitä, miten propaganda on muuttunut nyt kun tappioksi kääntyneen sotatilanteen salaaminen Venäjän kansalta on alkanut käydä mahdottomaksi.

– Olen ollut paljon tekemisissä venäläisten kanssa Neuvostoliiton romahduksen jälkeen – oli niin paljon lupausta siitä, että Stalinin ajan hulluudelta päästäisiin pakenemaan, McCaffrey päivittelee.

– Nämä televisiopersoonat ovat menettäneet moraalisen horisonttinsa. Uskonnollista hysteriaa? Ydinaseita? Kansalaisten massapako?, evp-kenraali ryöpyttää.

Lähetyksessä käsitellään esimerkiksi sitä, voisiko Venäjä iskeä Kiovaan ydinaseilla. Simonjan toteaa, ettei tällaista voi kuvitellakaan. Hän perustelee kantaansa muun muassa väittämällä Venäjän käytännössä valloittaneen Kiovan sodan alussa, mutta luopuneen siitä. ”Pääsyynä” sille, miksi ydiniskua ei tehdä Simonjan mainitsee kuitenkin hänen mukaansa Kiovassa sijaitsevat ”venäläisten pyhät paikat”. On epäselvää, mihin hän viittaa.

– Tunnen henkilökohtaisesti siellä olleita sotilaita. He olivat kauhuissaan, kun heitä käskettiin lähtemään, Simonjan sanoo videolla väitetystä Kiovan luovuttamisesta.

Tämän jälkeen Venäjä ei propagandistin mukaan enää olekaan sotinut Kiovaa vaan ”länttä” vastaan. Kyse on Venäjän totutusta propagandatarinasta.

Todellisuudessa Venäjän isku pysähtyi ennen Kiovaa ja joukot jouduttiin lopulta vetämään kovien tappioiden jälkeen pois koko hyökkäyssuunnalta. Sen jälkeen Venäjän hyökkäys on keskittynyt vain Ukrainan itä- ja eteläosiin. Sielläkin on kärsitty raskaita tappioita ja eteneminen on kääntynyt kesän jälkeen lähinnä vetäytymiseksi.

Videolla nähdään myös toinen erikoinen hetki. Margarita Simonjan ja ohjelman juontaja keskustelevat Krimistä luopumisesta. Vaikka sävy onkin uhmakas, on silti merkillepantavaa, että tästäkin vaihtoehdosta puhutaan.

LUE MYÖS:
Outoja hetkiä Venäjän televisiossa – suomalaiskenraalilta havainto

Venäjän propagandisti: Ukrainalaiset ovat rumia

Venäjän valtiollisen Rossija 1 -kanavan juontaja Vladimir Solovjev arvostelee ohjelmassaan ukrainalaisten ulkonäköä.

– Katsokaa, kuinka rumat kasvot heillä on. [Puolustusministeri Oleksi] Reznikovista alkaen. He kaikki näyttävät pieniltä demoneilta. Uskomattoman rumat kasvot, hän toteaa.

Ukrainan sisäministerin avustaja Anton Herastshenko kommentoi Solovjevin näkemyksiä lyhyesti Twitterissä.

– Solovjevin argumentoinnin uusi taso, Herastshenko toteaa.