Verkkouutiset

Venäjä

Venäjän MiG-31-hävittäjä syöksyi maahan

Venäläinen hävittäjäkone on taas syöksynyt maahan. Venäläismedioiden mukaan MiG-31-hävittäjäkone tuhoutui maahansyöksyssä Primorjen alueella.

Molempien pilottien kerrotaan pelastautuneen heittoistuimilla.

Itsenäisen venäläisen SOTA-median mukaan Venäjän puolustusministeriö on tiedottanut, että onnettomuus tapahtui harjoituslennolla eikä kone ollut aseistettu. Koneen kerrotaan iskeytyneen maahan autiolla paikalla ja henkilövahingoilta on tiettävästi vältytty.

Venäjällä on sattunut viime aikoina useita hävittäjäturmia. Niiden taustalla saattaa asiantuntijoiden mukaan olla Ukrainan sodan aiheuttama lentojen lisääminen sekä lentäjien väsymistä ja huollon komponenttipulaa.

Torjuntahävittäjäksi 1970-luvulla suunniteltu suurikokoinen ja nopea MiG-31 muistuttaa läheisesti edeltäjäänsä MiG-25-hävittäjää. Koneiden valmistus lopetettiin vuonna 1994, mutta se tulee pysymään Venäjän ilmavoimien käytössä oletettavasti jopa 2030 luvulle.

Venäjä on käyttänyt MiG-31-koneita viime aikoina alustana uudelle ilmasta laukaistavalle ballistiselle Kinzhal-ohjukselle. Tehokkaalla tutkalla ja pitkän kantaman R-37M-ohjuksilla varustetut MiG-31-hävittäjät ovat tiettävästi osoittautuneet sodassa tehokkaaksi aseeksi ukrainalaiskoneita vastaan.

HS: Näin itä­rajan yli tullaan luvatta Suomeen

Rajavartiolaitoksen mukaan itärajan yli on tänä vuonna saapunut laittomasti Suomeen yhteensä 26 henkilöä. Määrä on ollut hieman tavallista suurempi mutta ei ainutlaatuinen.

– Tilanne on yhä vakaa ja rauhallinen. Arviomme on, että tilanne jatkuu sellaisena lyhyellä aikavälillä. Turvallisuusympäristössä tapahtunut muutos on kuitenkin niin raju, ettei voi mennä takuuseen, että tilanne jatkuu tällaisena myös pitemmän ajan kuluessa, Rajavartiolaitoksen tilanne- ja riskianalyysikeskusta johtava Mikko Lehmus sanoo Helsingin Sanomille.

Helsingin Sanomat selvitti Kaakkois-Suomen rajavartioston esitutkinta-aineistojen perusteella, mitä Venäjältä maastorajan yli Suomeen saapuneet olivat itse kertoneet rajanylityksistään ja miten he olivat jääneet kiinni.

Kaikkia viittä rajanylittäjää yhdistää se, että he kertoivat lähteneensä matkaan kokemiensa vaikeuksien vuoksi. Osa niistä liittyy Venäjän viranomaisiin.

– Venäjän viranomaiset vainosivat minua, ja heillä oli tarkoitus tappaa minut. Minua kidutettiin ja pahoinpideltiin [salattu kohta esitutkinta-aineistossa] elokuussa 2019, yksi rajanylittäjistä kertoi kuulusteluissa.

Vain yksi viidestä rajanylittäjästä myöntää saaneensa apua Suomeen saapumisessa. Mies kertoi maksaneensa elokuussa 2021 noin 115 euroa matkastaan Moskovasta Suomen rajan tuntumaan. Hän jatkoi matkaa jalkaisin metsiä pitkin Suomeen.

– Kun jäin kiinni, en tiennyt, olinko silloin Suomessa vai jäinkö kiinni venäläisille.

Yksi rajanylittäjistä kertoi, että hän oli lähtenyt liikkeelle noin puolitoista viikkoa ennen Suomeen saapumistaan noin 2 000 kilometrin päästä kotikaupungistaan. Hän lensi ensin Pietariin ja jatkoi sieltä polkupyörällä Suomeen. Matka kesti miehen mukaan 5–6 päivää.

Viidestä rajanylittäjästä viranomaiset ottivat oma-aloitteisesti kiinni kolme. Kaksi muuta laitonta rajanylittäjää ilmoittautui viranomaisille itse ylityksen jälkeen.

Pitäisikö Venäjää kutsua Moskoviaksi? ”Russia-nimi on varastettu”

Ukrainan kansanedustaja Mykola Kniazhytskyi tukee Ukrainan YK-lähettiläs Serhi Kyslytsjan ehdotusta nimetä Venäjä uudestaan Moskoviaksi. Tämä on Venäjän historiallinen nimi ukrainan kielessä, kertoo uutissivusto The New Voice of Ukraine.

– Mielestäni näissä olosuhteissa se on realistinen (idea). Minulla ei ole mitään tätä ehdotusta vastaan, koska Rus(sia) on venäläisten varastama ukrainalainen nimi, Kniazhytskyi sanoo NV Radion haastattelussa viitaten Kiovan Rusiin.

– Kutsumme heitä venäläisiksi, mutta Kyslytsjan mukaan meidän pitäisi kutsua heitä moskoviiteiksi.

Hän kertoo, että tämänkaltaisia lakiesityksiä on tehty, mutta ne eivät ole edenneet.

The New Voice of Ukrainen mukaan Moskovia on Venäjän historiallinen nimi kaikissa muodoissaan, ja se on johdettu Moskovan kaupungin nimestä. Venäjä tunnettiin ennen Venäjän keisarikunnan julistusta Moskovana tai Moskovan ruhtinaskuntana sekä Moskovan Venäjänä.

Venäjän yhteiskunta yhä tiukempaan kuristusotteeseen

Uusi laajennettu laki ”ulkomaisista agenteista” Venäjällä astuu voimaan torstaina, mikä merkitsee presidentti Vladimir Putinin johtaman sananvapauden ja opposition vaientamisen tehostumista, kertoo CNN.

Samalla viikolla Venäjän parlamentti duuma lähetti Putinin työpöydälle lakiesityksen, jolla laajennetaan LGBT-asioiden ”propagandaksi” kutsuttua kieltoa.

Vuoden 2012 ulkomaisia agentteja koskeva laki hyväksyttiin laajojen mielenosoitusaaltojen jälkeen, joissa vastustettiin Putinin paluuta presidentiksi. Laki vaati poliittiseen toimintaan osallistuvien ja ulkomailta rahoitusta saavien järjestöjen rekisteröitymistä ulkomaisiksi agenteiksi ja noudattamaan ankaria sääntöjä ja rajoituksia.

Lakia on päivitetty asteittain sen jälkeen, ja laki muodostaa selkärangan Venäjän kansalaisyhteiskunnan yhä tiukemmalle kuristusotteelle viime vuosikymmenen aikana.

Torstaista lähtien määritelmää ulkomaalaisista agenteista laajennetaan koskemaan paitsi ulkomailta rahoitusta saavia henkilöitä tai organisaatioita, myös niitä, jotka ovat ”saaneet tukea ja/tai ovat ulkomaisen vaikutuksen alaisena”.

Ulkomaisten lähteiden antama ”tuki” ei ole vain taloudellista, vaan ”organisaatio- ja metodologista tai tieteellistä ja teknistä apua”. ”Vaikuttaminen” voidaan lain mukaan lukea ”yksilöön vaikuttamisena pakottamalla, suostuttelulla tai muulla tavalla”.

Liettuassa nyt asuva venäläinen freelancetoimittaja Konstantin von Eggert sanoo, että tämänkaltaiset lait muodostavat ”Putinin sortojärjestelmän” eli lait on kirjoitettu laveiksi ja epämääräisiksi, ja niitä sovelletaan valikoivasti pelottelemaan ja lamaannuttamaan ihmiset.

Ukrainassa poistetaan Venäjän merkittävän keisarinnan patsas

Ukrainassa Odessan kaupunki on päättänyt poistaa Venäjän keisarinna Katariina Suuren muistomerkin. Asiasta kertoo Radio Liberty.

Kaupungin pormestarin mukaan enemmistö kaupungin asukkaista kannatti muistomerkin poistamista. Päätöksen asiasta teki Odessan kaupunginvaltuusto.

Katariina Suuri oli Venäjän keisarinna 1700-luvulla. Katariina II:n aikanaan Venäjä valloitti muun muassa Krimin niemimaan ja keisarinnaa on kutsuttu Odessan kaupungin perustajaksi.

Ukrainan kaupungeissa on edelleen suuri määrä Venäjän historiaan liittyviä monumentteja. Odessan kaupunginvaltuusto äänesti samalla myös 1700-luvun venäläisen sotilaskomentajan Aleksandr Suvorovin muistomerkin poistamisesta.

Uskomaton huumetarina: Näin Moskova yrittää saada poltetun vakoojan takaisin kotiin

Venäjä yrittää saada epäiltyä agenttiaan takaisin brasilialaisesta vankilasta kovilla huumesyytteillä. Asiasta kertovan itsenäisen tutkijaryhmä Bellingcatin mukaan syytteet näyttävät olevan tekaistuja, vaikka itse huumevyyhti onkin todellinen.

Tapauksessa on kyse ”Viktor Müller Ferreiran” brasilialaisella peitehenkilöllisyydellä Hollannissa kiinni jääneestä epäillystä Venäjän sotilastiedustelu GRU:n agentista. Verkkouutiset on kertonut miehen erikoisen tarinan aiemmin tässä jutussa.

Hollannin  tiedustelu- ja turvallisuuspalvelu (AIVD) kertoi viime kesänä estäneensä venäläisen vakoojan pääsyn harjoittelijaksi Haagissa toimivaan kansainväliseen rikostuomioistuimeen.

Viktor Ferreira oli Hollannin viranomaisten mukaan todellisuudessa venäläinen Sergei Vladimirovits Tserkasov. Hänet otettiin kiinni Amsterdamin lentokentällä hänen saavuttuaan maahan ja passitettiin takaisin Brasiliaan. Siellä agentti sai 15 vuoden vankilatuomion kuolleen Brasilian kansalaisen identiteetin varastamisesta. Tutkinnan mukaan hän oli käynyt peitepassillaan Brasiliassa 15 kertaa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Moskova näyttää sittemmin kehittäneen monipolvisen rikostarinan saadakseen vakoojansa takaisin.

Venäläiset ovat myöntäneet Tserkasovin todellisen henkilöllisyyden. Venäjän viranomaiset ovat kuitenkin kertoneet, ettei kyseessä suinkaan ole GRU:n agentti vaan kovan luokan huumerikollinen, joka oli mukana heroiinin salakuljetustapauksessa kymmenisen vuotta sitten. Nyt venäläiset pyytävät Brasiliaa luovuttamaan Tserkasovin Venäjälle vastaamaan syytteisiin.

Tserkasov on luonnollisesti myöntänyt syytteet. Tämä on siinä mielessä erikoinen ratkaisu, että häntä odottaisi nyt Venäjällä vähintään 20 vuoden vankeustuomio Brasiliassa langetetun 15 vuoden tuomion sijasta.

Bellingcatin selvityksen mukaan Tserkasovista ei myöskään löydy minkäänlaista mainintaa kyseisen huumejutun asiakirjoista tai siihen liittyvästä uutisoinnista.

Lisäksi Venäjän viranomaisten Brasiliaan toimittamassa 20-sivuisessa dokumentissa on useita epäjohdonmukaisuuksia. Bellingcatin hankkimat venäläisagentin matkustustiedot esimerkiksi osoittavat, ettei Tserkasov näytä matkustaneen Venäjälle väitettyjen rikosten tekoaikana. Hän kuitenkin teki useita matkoja kotimaahansa vuosina 2015, 2017, 2018, 2020 ja 2021. Tämä olisi vähintäänkin kummallista käytöstä etsityltä rikolliselta.

Venäjän rikosrekisterin tietojen perusteella Tserkasov on kaiken kukkuraksi kirjattu etsintäkuulutetuksi kymmenisen vuotta sitten tapahtuneista huumausainerikoksista vasta kesäkuun 22. päivänä. Venäjän syyttäjänviraston luovutuspyyntö lähti Brasiliaan seuraavana päivänä.

Yle: Tuhannet venäläiset piileskelevät kutsunnoilta Suomessa

Suuri joukko venäläisiä piileskelee kutsunnoilta Suomessa, Yle kertoo.

Venäläisten maahantulo kiihtyi syksyllä, kun maan diktaattori Vladimir Putin määräsi maahan osittaisen liikekannallepanon. Julistuksen myötä käytännössä kuka tahansa asevelvollisuusikäinen voitiin määrätä armeijan palvelukseen. Venäläisten maahantulo turistiviisumeilla kiellettiin syyskuun lopussa, mutta maahantulo on ollut sallittua erityisistä syistä.

Rajavartiolaitoksen mukaan vilkkaimpina päivinä tulijoita oli yli 7 000. Läheskään kaikki syksyllä Suomeen tulleet venäläiset eivät ole palanneet määräajassa takaisin Venäjälle. Luvatonta oleskelua yritetään peitellä väärennetyillä passileimoilla.

– Uskon, että puhumme tuhansista venäläisistä, joita täällä alueella tällä hetkellä on, sanoo Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yksikön päällikkö Matti Pitkäniitty Ylelle.

Rajavartiolaitos ei tarkkaan tiedä, kuinka paljon yliajalla oleskelevia kolmansien maiden kansalaisia Suomessa ja muualla Schengenin alueella on.

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla paljastuneiden väärennettyjen passileimojen ja oleskelukorttien väärennösten määrä on moninkertaistunut tänä syksynä. Kaikkiaan leimaväärennöksiä on havaittu tänä vuonna lähes 350, moninkertaisesti aiempiin vuosiin verrattuna.

Leimaväärennöksillä henkilö yrittää uskotella, että hän on oleskellut Schengenin alueella sallitut 90 päivää, mikä on useimmissa viisumeissa yhden matkan enimmäiskesto.

Venäjän everstin uutisoitiin ampuneen itsensä – nyt Vladimir Putinille osoitettiin yllättävä kirje

Venäjän Vladivostokissa sijaitsevan Tyynenmeren laivastoakatemian apulaisjohtaja, eversti Vadim Boiko löydettiin marraskuun puolivälissä kuolleena työpaikaltaan.

Venäjän medioissa kerrottiin, että Boiko olisi tullut töihin ja ampunut itseään päähän pistoolilla. Pian tapauksesta alkoi kuitenkin liikkua ristiriitaista tietoa ja toistaiseksi vailla todisteita olevia väitteitä, joiden mukaan Boiko olisi jopa murhattu.

Nyt maailmalla mediahuomiota saaneessa erikoisessa tapauksessa on nähty jälleen uusi käänne. everstin leski Julia Boiko on kirjoittanut miehensä kuolemasta avoimen kirjeen Venäjän presidentti Vladimir Putinille. Marraskuun 20. päivälle päivätty kirje ilmestyi venäläismedioihin eilen ja Julia Boiko on vahvistanut sen aitouden Telegramissa.

Asiasta tässä uutisoivan Meduzan mukaan Julia Boiko vaatii kirjeessä presidenttiä puuttumaan henkilökohtaisesti miehensä kuoleman tutkintaan.

Mikäli kirjeessä kuvattu pitää paikkansa, avaa se mielenkiintoisen kurkistusikkunan Venäjän tunnetusti kehnosti edenneeseen liikekannallepanoon johtavan upseerin näkökulmasta.

Julia Boiko kertoo kirjeessä miehensä vastanneen asevoimien värväyspisteen johtamisesta. Everstin sanotaan tajunneen, että hänen esimiehensä ”yrittivät sälyttää siellä kaikki virheet ja puutteet hänen niskoilleen”.

Eversti lähetettiin seuraavaksi pyörittämään harjoitusaluetta Sergejevkan kylään Primorjen alueelle. Tukikohdassa korjattiin rintamalle lähetettävää kalustoa ja koulutettiin reserviläisiä. Lesken mukaan ongelmat jatkuivat.

Hän kirjoittaa miehensä esimerkiksi todenneen, että ”taistelutehtäviä ei voi suorittaa tällaisilla varusteilla”. Vadim Boiko laihtui leskensä mukaan 15 kiloa kuukaudessa ja kärsi unettomuudesta. Kirjeen mukaan Vadim Boiko arvosteli myös kovin sanoin esimiestään, Vladivostokin akatemian johtajaa, amiraali Oleg Zhuravlevia.

Mikäli kirje pitää kutinsa, tuli viimeinen pisara, kun Venäjän asevoimien Habarovskiin perustaman tutkintalautakunnan edustajat saapuivat tukikohtaan selvittämään liikekannallepanossa palvelukseen määrättyjen tekemiä valituksia. Kirjeessä kerrotaan, että amiraali Zhuravlev ”osoitti mestarillista hämäyskykyä” ja kirjasi itsensä sairaalaan. Eversti Boikolle taas kerrottiin, että häntä odottavat rikossyytteet muun muassa valtion omaisuuden tärvelemisestä.

Kirjeessä esitetään myös kova väite everstin kuolemasta. Lesken mukaan Vadim Boiko todella ampui itsensä, mutta itsemurhan tekotapa poikkesi mediassa kerrotusta.

Julia Boikon mukaan hänen miehensä oli kyllä palannut Vladivostokiin ja mennyt työpaikalleen laivastoakatemiassa. Siellä hän kuitenkin väitetysti marssi amiraali Zhuravlevin työhuoneeseen omansa sijasta.

– (…) Kuten monissa sosiaalisen median päivityksissä kerrotaan, hän istui hänen tuoliinsa ja ampui itseään viisi kertaa palveluspistoolillaan – ja hän ei tähdännyt päähänsä. Hän ei halunnut lopun tulevan niin pian kuin mahdollista.

Tällaista itsemurhaa luonnehditaan Meduzan jutussa ”itsensä asettamiseksi teloitusryhmän eteen”.

– Hän selvästi halusi saada Venäjän viranomaisten huomion ja viestiä heille, että asiat ovat pielessä, jotain pitää tehdä ja että isänmaa on vaarassa.

Myös venäläinen Baza-media on kertonut viidestä laukauksesta yhden sijaan. Venäjän viranomaiset eivät kuitenkaan ole vielä kommentoineet tapausta lainkaan.

LUE MYÖS:
Korkea venäläisupseeri tuli töihin ja ampui itsensä – ”Jotain on pielessä”

Kremlin tiedottaja: Russofobia on lisääntynyt

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoo venäläisen televisiokanavan haastattelussa, kuinka hän on havainnut Venäjä-vastaisuuden eli ”russofobian” lisääntyneen Euroopan parlamentissa viime vuosien aikana.

Videon on jakanut Twitterissä englanninkielisellä tekstityksellä Ukrainan sisäministerin neuvonantaja Anton Herashenko. Tallenne on nähtävissä tämän jutun lopussa.

Videolla Peskov sanoo, että Euroopan parlamentti on perinteisesti ollut organisaatio, jonka ”toiminta perustuu tunteeseen”.

Hänen mielestään on ollut tiedossa, ettei ”Euroopan parlamentissa ole viime vuosina pidetty Venäjästä” ja että ”parlamentin Venäjä-vastaisuus on kasvanut merkittävästi viime aikoina”.

– Mistähän se voisi johtua, ihmettelen?, Herashenko kommentoi Peskovin lausuntoa sarkastisesti Twitterissä.

Angela Merkelin lausunnolle täystyrmäys – ”Osti Venäjälle aikaa”

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on johtanut Saksan Venäjä-politiikan uudelleenarviointiin julkisessa keskustelussa. Saksa on kylmän sodan päätyttyä perinteisesti korostanut yhteistyön ja kaupan merkitystä Venäjä-suhteessa, esimerkiksi kohutun Nord Stream-hankkeen merkeissä. Venäjän hyökättyä Ukrainaan on tämä ulkopoliittinen linja joutunut yhä laajemman kyseenalaistamisen kohteeksi.

Arvostelun on saanut osakseen etenkin Saksan liittokanslerina 2005-2021 toiminut Angela Merkel. Vaikka Merkel tuomitsi voimakkaasti esimerkiksi vuonna 2014 tapahtuneen Krimin valtauksen, on häntä kuitenkin kritisoitu liian lepsusta suhtautumisesta Vladimir Putinin voimapolitiikkaan sekä Saksan riippuvuudesta venäläisestä energiasta. Merkel puolusti politiikkaansa Der Spiegelin haastattelussa aikaisemmin tällä viikolla.

Ex-liittokanslerin haastattelu on nyt kirvoittanut kriittisiä kommentteja.

Haastattelussa Merkel puolustaa Naton laajentumisen vastustamista vuoden 2008 Bukarestin huippukokouksessa, jolloin Ukraina ja Georgia toivoivat pääsevänsä jäsenyyteen valmistavan MAP-ohjelmaan. Merkel myös sanoo pitävänsä Britannian pääministerinä 1930-luvulla toimineen Neville Chamberlainin kuvauksesta tuoreessa elokuvassa. Chamberlainia kuvaillaan usein natsi-Saksan suunnitelmien estämisessä epäonnistuneen myöntyväisyyspolitiikan keskeisenä kannattajana.

– Tämä on uskomatonta. Angela Merkel ylistää Neville Chamberlainia Spiegelin haastattelussa, sanoo, että hän osti Ukrainalle aikaa torjumalla heidän Nato-jäsenyytensä Bukarestissa 2008 samalla tavalla kuin Chamberlain osti aikaa Münchenissä, toimittaja James Jackson kirjoittaa Twitterissä.

Merkelin mukaan hänen diplomatiansa Bukarestissa sekä myöhemmin Minskin sopimuksen aikaansaamisessa vuonna 2014 osti Ukrainalle lisää aikaa suojautua Venäjän hyökkäykseltä. Maa on nyt vahvempi, Merkel sanoo.

Itävaltalaisen AIES-ajatushautomon johtaja, maan puolutusministeriön neuvonantajana työskentelevä Velina Tchakarova tyrmää Merkelin näkemyksen.

– Saksa ei ostanut Ukrainalle aikaa estämällä sen Nato-jäsenyyden. Saksa osti Venäjälle aikaa valmistautua hyökkäykseen koska Ukrainasta ei voinut tulla Naton jäsentä, hän kirjoittaa tviitissään.

Näin Ukrainan sodan luonne tuli lännelle yllätyksenä

Länsi ei ollut varautunut Ukrainan sodan kaltaiseen tykistö- ja panssarisotaan, arvioivat The New York Timesin haastattelemat asiantuntijat ja virkamiehet. Kylmän sodan päätyttyä Neuvostoliiton romahdukseen useat Euroopan maat karsivat puolustusmenojaan ja asevarastojaan, samalla kun uudet, terrorismin kaltaiset uhkakuvat vaativat uudenlaisia operaatioita. Tykistösotaa pidetiin lähes mahdottomana nykypäivänä.

Nyt Ukrainan tykistösodan laajuus on lyönyt Ukrainaa tukevat länsimaat ällikällä.

– Päivä Ukrainassa vastaa kuukautta Afganistanissa, sanoo Camille Grand, nykyisin ECFR-ajatushautomon tutkija ja entinen Naton apulaispääsihteeri.

Siinä missä Nato-joukkojen tykistö on Afganistanissa ampunut parhaimmillaan 300 laukausta päivässä, ampuvat ukrainalaiset tuhansia laukauksia päivässä, ollen samalla ilmatorjunnan tarpeessa.

Nato-virkailijan mukaan Ukrainan tykistö ampui viime kesänä noin 6000-7000 laukausta päivässä, venäläisten ampuessa päivittäin jopa 40 000-50 000 laukausta. Vertailun vuoksi NYT toteaa, että Yhdysvallat valmistaa kuukaudessa 15 000 tykistöammusta.

Ukrainan länsiliittolaiset yrittävät nyt epätoivoisesti kerätä Ukrainalle sen kaipaamia asejärjestelmiä ja ammuksia. Ukrainaan lähetetään jopa neuvostoaikaisia tankkeja ja ohjuksia, ja NYT:n mukaan Nato on mahdollisesti tukemassa neuvostoliittolaisten ammusten valmistuksen uudelleenkäynnistämistä Itä-Euroopassa. Samalla Nato-maat pyrkivät myös täyttämään omia, hupenevia varastojaan.

Yhdysvallat on kuitenkin sanonut jatkavansa aseavun toimittamista Ukrainalle, ja vakuuttanut sen asevarantojen riittävän myös muiden yhdysvaltalaisten intressien puolustamiseen maailmalla.

Myös Venäjän asevoimat painivat ongelmien kanssa, NYT kertoo. Ammuksia venäläisillä on yhä runsaasti, mutta monet ovat vanhoja ja vähemmän tarkkoja. Venäjä pyrkii nyt ostamaan halpoja droneja Iranilta ja ohjuksia Pohjois-Korealta, lehti uutisoi.

Ukraina on toivonut länneltä pitkän kantaman ohjuksia, tankkeja, hävittäjiä ja kehittyneempiä ilmatorjuntajärjestelmiä. Näitä se tuskin kuitenkaan saa, arvioi CSIS-ajatushautomon Mark F. Cancian. Hävittäjien ja panssarivaunujen käyttöönotto vaatii pitkän koulutuksen, ja länsi ei halua toimittaa Ukrainalle ohjuksia joilla mahdollisesti voisI iskeä myös Venäjälle, hän sanoo.

”Hakkaamista ja vesikidutusta” – näin Wagner rekrytoi vankeja sotaan

Radio Free Europe kertoo Vladimir Putinin ”kokkina” tunnetun Jevgeni Prigozhinin omistaman yksityisen palkka-armeija Wagnerin käyttävän raakoja keinoja värvätessään Venäjän vankiloista sotilaita Ukrainaan.

Ensimmäisen kerran vankien värväämisestä kerrottiin kesällä. Tuolloin Prigozhin kiisti asian, mutta noin kuukautta myöhemmin mediassa alkoi kiertää video hänestä puhumassa vangeille Volgan alueella.

Venäjän vankien oikeuksia ajavan yhdistyksen mukaan jopa 50 000 vankia voi päätyä rekrytoiduksi Ukrainaan.

– Uskon, että vangeilla on korkein tietoisuus, paljon korkeampi kuin Venäjän eliitillä, sillä vangit ovat tavallisia miehiä jotka ovat joskus olleet epäonnisia elämässään – siksi he ovat vastanneet niin massiivisesti vapaaehtoisina Prigozhin kommentoi.

Vankien läheisten kerrotaan olevan huolissaan siitä, tietävätkö vangit todella  mihin sitoutuvat. Raportit kertovat suostuttelukeinojen vaihtelevan tulikuumiin pattereihin sitomisesta silkkaan hakkaamiseen.

– Joten ne, jotka kieltäytyivät, ovat nyt jälleen vankilassa, mutta heidät hakattiin pahasti; he eivät voi kävellä omin avuin. Meidän ei anneta nähdä heitä. Emme saa edes puhua heille, erään vangin sukulainen kertoo.

Artem-nimisen vangin vaimo kertoo menettäneensä yhteyden mieheensä marraskuun alussa. Hän alkoi lähettää vankilaan kirjeitä vaatien vastauksia.

– Sitten eräs mies soitti minulle tuntemattomasta numerosta. Hän sanoi olevansa mieheni sellitoveri; hän kertoi, että Artem pakotettiin allekirjoittamaan sopimus sotaan lähettämisestä. He lennättivät hänet pois sotilaskoneella, vaimo kertoo.

– Hän sanoi, että he hakkasivat Artemia etälamauttimella ja kiduttivat häntä vedellä. Tiedän, ettei mieheni koskaan ryhtyisi vapaaehtoiseksi tällaiseen. Hänellä oli neljä vuotta tuomiota jäljellä! Millainen sota tämä on?

Animaatio kiteyttää: Näin Euroopan historiassa on kilpailtu vallasta

Sosiaalisessa mediassa leviää animaatio, joka havainnollistaa Euroopan historiaa vuosina 1500-2022 ja maiden välisiä valtasuhteita.

Jutun alta löytyvällä videolla Euroopan maat on kuvattu palloina. Niiden koko vastaa maan sen hetkistä suhteellista kokoa, taloudellista ja sotilaallista voimaa ja väestön kokoa ja yleistä vaikutusvaltaa Euroopassa.

Animaatio antaa yleiskuvan siitä, miten suurtapahtumat ovat vaikuttaneet maiden välisiin suhteisiin ja niiden asemaan Euroopassa.

Videon vasemmassa kulmassa sijaitseva tekstikehys kertoo vuosien tärkeimmät tapahtumat. Oikean yläkulman tekstikehys kuvaa aikakauden yleisiä trendejä.

Vuoden 1917 kohdalla esimerkiksi kuvataan Venäjän imperiumin romahdus ja Neuvostoliiton syntyminen. Animaatioon ilmestyy samalla uusia palloja, kun Suomi ja Baltian maat liittyvät kansakuntien joukkoon.

Videolla näkyy uusina palloina myös 1990-luvun alussa tapahtunut Neuvostoliiton romahdus ja kansakuntien vapautuminen venäläisten miehityksestä ja sitä seurannut Euroopan yhdentyminen.

 

Pia Kauma: Venäjä on Etyjin jäsenenä pakotettu nyt edes kuuntelemaan

Etyjin parlamentaarinen yleiskokous on pohtinut Venäjän tuomitsemiseksi kohdistuvia toimia. Esillä on ollut sääntömuutosehdotus, joka antaisi yleiskokoukselle mahdollisuuden pidättää toiminnasta toistaiseksi järjestön perusperiaatteita ja arvoja vakavasti rikkova jäsenmaa. Sääntömuutokset on Etyjissä hyväksyttävä konsensus miinus yksi -periaatteella.

– Toisaalta meidän on otettava huomioon Ukrainan kansan kärsimykset, jotka Venäjän laiton hyökkäyssota on aiheuttanut sekä se, että emme järjestönä pystyneet estämään niitä. Toisaalta Venäjä on järjestömme jäsenenä pakotettu nyt edes kuuntelemaan meitä, arvioi yleiskokouksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Pia Kauma (kok.) eduskunnan tiedotteessa.

Kauman mukaan helppoja vaihtoehtoja ei ole, mutta on selvää että sääntöjä on muutettava. Hänen mukaansa Etyjin tavoitteena ei ole koskaan ollut keskustella turvallisuuskysymyksistä vain samanmielisten maiden kesken, vaan löytää tasapaino voimapolitiikan ja yhdessä sovittujen rauhanomaisen rinnakkaiselon periaatteiden välillä.

– Yksi ratkaisu voisi olla siirtyä asteittain kiristyviin toimenpiteisiin sääntöjä räikeästi rikkovan valtion kohdalla. Voisimme esimerkiksi rajoittaa osallistumista vaalitarkkailuihin tai estää pääsyn luottamus- ja johtotehtäviin, ennen päätöstä toiminnasta pidättämisestä.

Toimintaa on Kauman mukaan rajoitettu jo nyt eri tavoin. Venäjän valtuuskunta ei ole esimerkiksi päässyt osallistumaan Varsovassa tai Birminghamissa järjestettyihin kokouksiin, sillä isäntämaat eivät myöntäneet sen jäsenille viisumeita.

– Yleiskokouksen järjestäjämaalla on siis jo nyt mahdollisuus olla päästämättä sääntöjä rikkovaa maata osallistumaan kokoukseen.

 

 

Venäläisvakoojat jäivät kiinni – asunto myrkyttäjäagentin naapurissa

Ruotsissa pidätetty venäläinen vakoojapariskunta osallistui tiedustelutoimintaan sekä Yhdysvaltoja että Ruotsia vastaan vuosina 2013 ja 2014. Pariskunta omisti myös joukon yhtiöitä, joiden toimialat liittyivät laivojen ja lentokoneiden tarvikkeisiin, tietokoneisiin, ohjelmointiin ja tietojärjestelmäpalveluihin, sekä kaupallisten hankkeiden rahoittamiseen.

– Useiden vuosien ajan yhtä näistä yhtiöistä johti tosiasiassa Kyproksella sijaitsevan yhtiön kautta eläkkeellä oleva Venäjän sotilastiedustelu GRU:n eversti, kertoo Bellingcat -tutkijaryhmän perustaja ja johtaja Eliot Higgins yhteisöpalvelu Twitterissä.

Hänen mukaansa everstin nimi löytyy myös Yhdysvaltain senaatille vuonna 1983 luovutetulta listalta, jossa luetellaan eri maissa vakoilun vuoksi karkotettuja neuvostoliittolaisia diplomaatteja vuosien 1974 ja 1983 välisenä aikana. Vakoojapariskunta oli hankkiutunut Higginsin mukaan perheväleihin myös Ruotsin tiedustelupalvelun eläköityneen johtajan kanssa.

Bellingcatin mukaan pariskunta on saanut haltuunsa ennen Ruotsiin muuttoaan vuonna 1999 Moskovassa asunnon, jonka naapureina oli selvityksen mukaan useita GRU:n toimijoita. Samassa rakennuksessa asuvat muun muassa GRU:n sabotaaseja ja salamurhia tekevän yksikön johtaja, kenraalimajuri Andrei Averianov sekä GRU:n disinformaatio-operaatioihin kytketty kenraalimajuri Andrei Iltshenko.

– Pariskunnan omistaman asunnon numero on 282 ja samalla käytävällä asunnossa 288 asuu Denis Sergejev, jonka epäillään osallistuneen Skripalin myrkyttämiseen, Higgins kertoo.

Sergei Skripal ja hänen tyttärensä yritettiin murhata Novitshok-hermomyrkyllä Britannian Salisburyssa vuonna 2018. Sergejev on tiettävästi GRU:n kenraalimajuri ja hänen uskotaan toimineen iskuryhmän komentajana.

Aiemmin syksyllä GRU:n upseeri Mihail Mikushin jäi puolestaan kiinni Norjassa. Mikushin esiintyi brasilialaisena tutkijana ja oli osallistumassa Norjassa tutkimusohjelmaan, joka sisälsi myös hybridiuhkien tutkimusta.