Verkkouutiset

Viro

Suomi ja Viro lisäävät tiedonvaihtoa sosiaalietuuksien maksamisesta

Viro ja Suomi pyrkivät lisäämään sähköistä tiedonvaihtoa maiden välillä liikkuvien työntekijöiden sosiaaliturvasta.

Tietojenvaihdon lisäämisellä pyritään ehkäisemään tilanteita, joissa etuutta maksetaan väärin perustein yhdestä valtiosta samanaikaisesti, kun henkilö työskentelee toisessa.

Lisäksi tavoitellaan sitä, että sovellettava sosiaaliturvalainsäädäntö määrittyy oikein ja työantajamaksut maksetaan oikein erityisesti tilanteissa, joissa työtä tehdään yhtäaikaisesti tai vuorotellen Suomessa ja Virossa.

Viron sosiaalisen suojelun ministeri Signe Riisalo ja Suomen sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) allekirjoittivat yhteisymmärrysasiakirjan asiasta tänään.

Neuvotteluja sujuvammasta sähköisestä tiedonvaihdosta on käyty Suomen ja Viron välillä syksystä 2020 lähtien. Tavoitteena on valtiosopimus, jonka nojalla tietojenvaihto olisi mahdollista. Yhteisymmärrysasiakirjan allekirjoittamisen jälkeen neuvottelut jatkuvat juridisten ja teknisten kysymysten osalta.

Viron teille ilmestyi autoja Kreml-mielisillä teippauksilla

Viimeisten viikojen aikana Tallinnassa ja muualla Virossa on havaittu liikenteessä kymmeniä autoja, joihin on teipattu teksti ”Я русский” eli suomeksi olen venäläinen. Asiasta kertoo Postimees.

Sosiaalisessa mediassa teippaukset ovat herättäneet raivoa. Eräs autoista oli pysäköity jopa Viron parlamentin edustalle.

Monien mielestä iskulauseita liimailevat venäläisvähemmistöön kuuluvat kansalaiset osoittavat teippauksillaan tukea Venäjän diktaattori Vladimir Putinin hyökkäykselle Ukrainaan.

Kreml-mieliset teippaukset ovat lisänneet jännitteitä virolaisten ja venäläisten välillä.

Poliisi- ja rajavartiolaitoksen liikennevalvontaosaston päällikkö Taavi Kirss kertoo Postimees -lehdelle, että kadulle pysäköity teipattu auto provosoi konfliktin Tallinnan Lasnamäen kaupunginosassa.

– Kun auto nähtiin, kerrostalon ikkunaan ripustettiin Ukrainan lippu. Tämän jälkeen joukkio ihmisiä alkoi heitellä kiviä kerrostaloon ikkunaan, Kirss kuvaa tilannetta.

Paikalle saapunut poliisi käski auton omistaja poistamaan provosoivan teippauksen.

– Tavoitteenamme on ehkäistä konflikteja ja estää vahingoittumisen riski omaisuudelle. Keskustelemme ihmisten kanssa ja selvitämme, minkä takia he laittavat tällaisen viestin autoon. Selitämme, että tällaiset viestit ovat provosoivia ja aiheuttavat ristiriitoja, joten kuljettajan on poistettava ne itse, Kirss kertoo.

Ilmiö autojen teippaamisesta on levinnyt Virosta Latviaan.

Latvian turvallisuuspalvelu (VDD) muistutti Postimees -lehden mukaan, että vaikka iskulauseet eivät suoraan ylistäisi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, ne voivat kuitenkin viitata epäsuorasti sen tukemiseen ja ylistykseen.

– VDD:n tiedossa ei kuitenkaan ole viitteitä tarkoituksellisen organisoidusta toiminnasta, turvallisuuspalvelu kertoo.

Viron pääministeri: Venäjä tavoittelee pitkää sotaa

Venäjällä on Viron pääministerin Kaja Kallaksen mukaan riittävät resurssit Ukrainan vastaisten sotatoimien jatkamiseen vielä kauan tästä eteenpäin. Tämä koskee hänen mukaansa niin joukkoja, neuvostoajalta periytyviä aseita kuin manipuloivaa propagandaa.

Vladimir Putinin strategia näyttää keskittyvän sodan pitkittämiseen. Hän laskelmoi, että sekä Ukraina että laajempi transatlanttinen yhteisö väsyvät. Ukrainan saavuttaman yhden pienen voiton jälkeen tulee kuitenkin toinen, Kallas sanoi kansainvälisessä korkean tason ABCD-turvallisuuskonferenssissa Tallinnassa.

– Uskon heidän lopulliseen voittoonsa. He eivät kuitenkaan voi saavuttaa sitä yksin. Niin kauan kuin sota jatkuu, he tarvitsevat tukeamme. Kun annamme Ukrainalle sen tarvitsemaa apua, on ratkaisevan tärkeää, että säilytämme uskomme Ukrainan lopulliseen voittoon, hän totesi.

Kreml on pyrkinyt systemaattisesti hillitsemään lännen Ukrainalle antamaa apua vihjailemalla toinen toistaan karmaisevammista kostotoimista. Käytännössä uhittelu on Kallaksen mukaan jäänyt tyhjiksi sanoiksi.

– Kaikki viivyttely avun antamisessa nostaa sodan hintaa Ukrainalle ja vapaalle maailmalle. Me kaikki haluamme tämän sodan päättyvän. Sen on kuitenkin tapahduttava niin, että Venäjän historiallinen väkivallan kierre päättyy. Epäröinti ruokkii Putinin imperialistisia pyrkimyksiä. Mitä kauemmin odotamme ja epäröimme, sitä korkeammaksi sodan hinta nousee, Kallas painotti.

Viro on käyttänyt Ukrainan tukemiseen 1,3 prosenttia bruttokansantuotteestaan ja budjetoi yli kolmen prosentin bkt-osuuden omiin puolustusmenoihinsa ensi vuodelle.

Ukrainaa Viro on Kallaksen mukaan sitoutunut tukemaan aina voittoon asti.

– Se tarkoittaa oikeudenmukaista ja kestävää rauhaa. Alueellisen koskemattomuuden turvaamisen ja hyökkääjän saattamisen vastuuseen myös hyökkäysrikoksistaan on oltava ydinasia. Se on ainoa tapa varmistaa rauha ja turvallisuus Euroopassa.

Ex-tiedustelujohtaja: Isku Sevastopoliin merkittävä saavutus Ukrainalta

Virolainen turvallisuusasiantuntija ja ulkomaantiedustelun entinen päällikkö Rainer Saks kirjoittaa Eesti Päevalehdessä, että iskussa Venäjän Mustanmeren-laivaston pääesikuntaan on saanut surmansa korkea-arvoisia venäläisupseereja. Verkkouutiset on kertonut ukrainalaisten ”Operaatio Rapumerraksi” nimeämästä ohjusiskusta tässä.

Huhut ovat väittäneet, että Sevastopolin iskussa sai surmansa Venäjän Mustanmeren-laivaston komentaja. Ukrainan sotilastiedustelu taas on maininnut kahden Venäjän maavoimien kenraalin haavoittuneen vakavasti nimiä mainitsematta.

– Ilmeisesti tiedot tulevat julkisuuteen pala kerrallaan lähipäivinä. Yhteensä oli surmansa saanut vähintään yhdeksän ja haavoittunut 16 upseeria. Koska kyse on eri aselajien kenraaleista, voidaan päätellä, että esikunnassa oli käynnissä jokin suurempi neuvottelu, toteaa Saks.

Saks ihmettelee, miksi venäläiset edelleen järjestävät tällaisia suuria kokoontumisia Sevastopolissa, vaikka ”alueella on jo usean kuukauden ajan tehty päivittäin iskuja ja pääesikunnan sijainti on kaikkien tiedossa”.

– Kuten muistetaan, hävitettiin muutama päivä sitten laivaston varakomentopaikka Sevastopolin ulkopuolella, minkä takia Sevastopolin keskustassa sijaitsevaa pääesikuntaa saatettiin yksinkertaisesti käyttää laiskuudesta sen sijaan, että oltaisiin valmisteltu uutta paikkaa.

Saks kirjoittaa, että nyt Venäjälle on jäänyt vain mahdollisuus käyttää liikuteltavia komentopaikkojaan, jotka ”ovat venäläisen perinteen mukaisesti suuria ja helposti havaittavia komplekseja”.

Saks huomauttaa Krimin ukrainalaispartisaanien ottaneen osaa iskun toteutukseen.

– Viimeisimpien suurempien iskujen yhteydessä nämä ryhmät ovat ilmoittaneet osallisuudestaan. Nytkin julkaistiin tiedonanto, jonka mukaan he auttoivat valmistelemaan iskua Sevastopolin laivaston pääesikuntaan ja mainitsivat myös yhteistyötä tehdyn jatkuvassa rahapulassa olevien venäläisupseerien kanssa.

Saksin mukaan ei ole syytä epäillä ukrainalaispartisaanien toiminnan olemassaoloa, mutta ”tiedonanto on esimerkki Ukrainan informaatio-operaatioista”.

– Ukrainan hyvää tiedustelua ja tiedustelutiedon nopeaa liikkumista sekä erittäin osaavaa käyttöä tulee pitää Krimillä tehtyjen iskujen suhteen poikkeuksellisena saavutuksena.

Saks arvioi, että ”Venäjän yleinen sodanjohto on kärsinyt vakavasti etelässä”.

– Mustanmeren laivastolla ja sen komentoketjuilla oli erittäin keskeinen rooli ukrainalaiskaupunkien vastaisten ohjus- ja lennokkihyökkäysten toteuttamisessa. Venäjän sodanjohto kykenee varmasti nopeasti rakentamaan uudelleen komentoketjun, mutta se vie aikansa. Siihen asti ukrainalaisilla on paremmat mahdollisuudet hyökkäyksensä kehittämiseksi etelärintamalla.

Muutos Ukrainan viestintästrategiassa

Saks kiinnittää huomiota, että Ukraina yrittää nyt erittäin aktiivisella viestinnällään pitää yllä optimismia.

– Koska länsimaisessa mediassa vuorottelevat vakavat pessimismiaallot ja optimismipurkaukset, ymmärrettävää on, että Ukraina yrittää rintamalla näkyvää vähäistä liikettä parantaa omalla viestinnällään tuoden selvemmin näkyviin joukkojensa tavoitteita ja saavutuksia, jotka eivät olisi muuten heti selvästi nähtävissä.

– Vielä keväällä ja alkukesästä yritettiin selvästi olla kiirehtimättä omien saavutusten julkistamisen suhteen. Ukrainan edustajat vakuuttavat yleisöä siitä, ettei talven tulo pysäytä Ukrainan hyökkäystä. Samalla valmistellaan taustalla sodan jatkuvan vielä pitkään, ainakin vielä koko ensi vuoden ajan.

 

Viro teki lavetin, Arabiemiraatit siihen vaanivan aseen

Tallinnalainen Milrem Robotics esitteli puolustusalan DSEI-messuilla Lontoossa miehittämätöntä THeMIS Combat -telalavettiaan (Unmanned Ground Vehicle UGV), johon on integroitu Halconin valmistama vaaniva ase Hunter 2-S. Halcon on tytäryhtiö arabiemiraattilaisessa EDGE Groupissa, joka vain muutama kuukausi sitten osti enemmistöosuuden myös Milremistä.

Hunter 2-S on ensimmäinen Arabiemiraateissa valmistettu lentävä drooni, jossa käytetään parviteknologiaa, eli ne pystyvät kommunikoimaan lennossa toistensa kanssa ja vaihtamaan dataa. Parviteknologian ansiosta droonit pystyvät ylläpitämään määritellyt lentoprofiilinsa sekä ilmoittamaan sijaintinsa ja jakamaan havaitsemansa maalit keskenään, jolloin yhteen maaliin ei tuhlata montaa asetta. Järjestelmän ohjelmisto pystyy hallitsemaan samanaikaisesti 36:ta vaanivaa asetta.

Hunter 2-S painaa 8 kilogramma, josta hyötykuorman osuus on kaksi kiloa. Sen pituus on 1,25 metriä ja levitettyjen siipien kärkiväli 1,44 metriä. Sen normaali lentokorkeus on 500 metriä, lentonopeus 90 km/h ja lentoaika 45 minuuttia. Kuvan perusteella yksi THeMIS Combat pystyy laukaisemaan putkistaan ilmaan neljä Hunteria. Hunter 2-S:ää testataan tänä vuonna ja sen odotetaan tulevan tuotantoon vuonna 2025.

Milremin tuotekehityspäällikkö Juri Pajusteen mukaan miehittämätön lavetti pääsee lähemmäs vihollisen etulinjaa kuin sotilasyksiköt, jolloin se voi hyökätä nopeasti lähellä olevia maaleja vastaan tai lentää linjan taakse etsimään sopivia maaleja.

Drooniparvien todellista hyötyä kuitenkin vasta tutkitaan. Lisäksi suhteellisen lyhyen lentomatkan droonin lavetin täytyy kulkea pitkä matka ennen kuin se voi laukaista droonit lentoon, joten pitkän välimatkan taistelussa THeMIS Combatin hyöty on rajallinen verrattuna pidemmän lentomatkan ilmasta laukaistuihin drooniparviin.

Järjestelmälle saattaa silti löytyä ostajia Euroopasta. Esimerkiksi tällä hetkellä ahkerimmin puolustustaan uudelleen rakentavien maiden, kuten Puolan ja Ruotsin, asevoimat saattavat harkita tätä järjestelmää esimerkiksi tiedustelukäyttöön.

Venäläinen säiliöjuna ilmestyi Viroon – omistaja yhä mysteeri

Virossa on ihmetelty Tarton juna-asemalle ilmestynyttä venäläistä säiliöjunaa, jonka omistajaa ei tunnu kukaan taho tietävän. Asiasta kertoo Postimees.

Vaunuihin on kirjoitettu venäjäksi kyrillisillä kirjaimilla, että ne sisältävät ruokaöljyä. Sitä saa yhä tuoda Venäjältä Viroon ja EU-alueelle. Vaunujen omistajan nimi on kuitenkin maalattu piiloon, joka on kiellettyä.

Viron rautateitä hallinnoiva valtionyritys Eesti Raudtee ei tiedä vaunujen omistajaa. Kaupallinen johtaja Arthur Raichmann kertoo Postimees -lehdelle, että heidän tehtävänään on vain tarjota omistamaansa rautatieinfrastruktuuria liikenteenharjoittajille, joilla on luvat ja sopimukset asianmukaisesti kunnossa.

Eesti Raudtee näkee rahtikirjan tiedot rajatusti, mutta kuljetettavan tavaran alkuperää, omistajaa, hintaa tai käyttötarkoitusta yhtiö ei omien sanojensa mukaan tiedä.

Viron valtion rautatieyhtiö Operail puolestaan ilmoitti vuoden alussa, että se ei enää kuljeta tavaraa Venäjältä.

Latvialainen rahtiyhtiö LDZ Cargo on kuitenkin käyttänyt Viron rautateitä muun muassa ruokaöljyn kuljettamiseen. Tähän se olisi kuitenkin joutunut käyttämään virolaista rautatieyhtiö Go Railia, koska Viron alueella toimivien veturinkuljettajien pitää osata viron kieli.

Tarton juna-asemalle ilmestyneet säiliövaunut eivät kuitenkaan ole Go Railin omistuksessa. Yhtiö ei ole halunnut kuitenkaan selventää asiaa tarkemmin Postimees -lehdelle.

– Suosittelemme osoittamaan nämä kysymykset infrastruktuuriyhtiö Eesti Raudteelle, joka tuntee tiettyjen vaunujen kuljettajat (yhtiöt), jotta he voivat vastata kysymyksiin tarkemmin. Meillä ei ole tästä tietoa, yhtiön viestintäpäällikkö Kersti Gorstov kertoi.

Viron ex-presidentin kuitti Kremlille: Tätä päivää ette halua muistaa

Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves kommentoi viestipalvelu X:ssä Venäjän ulkoministeriön tapaa viestiä Venäjän ja Neuvostoliiton historian tapahtumista.

– Miksi ette tee yhtä naurettavista ”tänään tapahtui” twiitteistänne jostain turhasta tapahtumasta Neuvostoliiton historiassa?, Ilves kysyy Venäjän ulkoministeriöltä X:ssä.

Ilves viittaa Viron Suomen-suurlähettiläs Sven Sakkovin viestiin. Sakkov muistuttaa viestissään ihmisiä siitä, että tänä päivänä vuonna 1939 Neuvostoliitto hyökkäsi Natsi-Saksan liittolaisena Puolaan.

Venäjän ulkoministeriö viestii usein X:ssä siitä, mitä Venäjän propagandan näkökulmasta merkittävää kyseisenä päivänä on tapahtunut. Venäjän viestin tarkoitus ei ole kertoa totuudenmukaista historiaa vaan oikeuttaa Venäjän toimia.

Virolainen kansanedustaja ja Viron ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Marko Mihkelson vertaa Facebook-päivityksessään Venäjän hyökkäystä Ukrainaan vuoteen 1939, jolloin Venäjän hyökkäsi Puolaan.

– Fasistisen Venäjän, joka on aloittanut uuden suuren sodan Euroopassa, on hävittävä se ja vastattava lopulta kaikista rikoksistaan. Muuten seuraukset vapaille (pienille) valtioille ovat katastrofaaliset,  Mihkelson kirjoittaa.

 

Viron sisäministeri haluaa takavarikoida Venäjälle rekisteröidyt autot

Viron sisäministeri Lauri Läänemets kannattaa kaikkien Venäjälle rekisteröityjen ajoneuvojen takavarikointia, uutisoi ERR.

Viro kielsi jo keskiviikosta alkaen venäläisautolta pääsyn maahan, mutta maassa tällä hetkellä sijaitsevat autot saavat toistaiseksi poistua maasta joko Venäjälle tai muualle EU:hun.

Läänemets huomauttaa, että Euroopan komission tulkinnan mukaan autot tulisi takavarikoida. Venäläisautojen liikkumisen salliminen rajojen yli voitaisiin tulkita pakotteiden alaisten tuotteiden kuljetukseksi.

– Kantani on, että pakotteita on noudatettava ja nämä autot tulisi takavarikoida. Mielestäni meidän tulisi toimia näin, Läänemets linjaa.

Viron hallitus ei ole vielä virallisesti keskustellut asiasta, sillä se odottaa lausuntoa maan tulli- ja verovirastolta. Tämän jälkeen asiasta voidaan tehdä poliittinen päätös.

Läänemetsin mukaan on kyseenalaista, että Venäjälle rekisteröityjä autoja ylipäätään käytetään Virossa. Ongelmallista on myös, että virolaisilla on Venäjälle rekisteröityjä ajoneuvoja.

– Voi olla, että [autojen rekisteröimisellä Venäjälle] saattaa olla hyvä syy, mutta käytännössä näiden autojen ei tulisi olla täällä. Olisi hyvä, jos verot ja autovakuutusmaksut maksettaisiin Viroon, jos autoilla kerran ajetaan täällä, Läänemets kommentoi.

Suomessa Venäjälle rekisteröityjen ajoneuvojen maahantulokieltoa ei ole otettu käyttöön. Viron ulkoministeri Margus Tsahkna onkin vedonnut Suomeen, että kielto saataisiin voimaan myös Suomessa. Toistaiseksi kielto on otettu käyttöön Baltian maissa ja Puolassa.

– Suomi täsmentää vielä kantaansa ja pohtii, kuinka se tehdään. Henkilökohtaisesti toivon, että näemme jonkin ajan kuluttua sen, kuinka Euroopan komission suositukset ovat toteutuneet, Tsakhna sanoo.

”Mitä pahaa olen tehnyt?” – pääministeri ja presidentti nokittelevat toisiaan Virossa

Kohu pääministeri Kaja Kallaksen aviomiehen Venäjän liiketoimista ei ole laantunut Virossa. Oppositiopuolueet ja enemmistö kansalaisista ovat vaatineet pääministeriä jättämään virkansa, mutta Kallas on kieltäytynyt eroamasta.

Myös Viron puoluepoliittisesti sitoutumaton presidentti Alar Karis on viestittänyt, että pääministerin olisi pitänyt erota jo aikoja sitten.

– En halua asettua pääministerin nahkoihin, mutta jos olisin pääministeri, niin olisi todennäköisesti reagoinut nopeammin ja tehnyt selvän päätöksen, Karis sanoi ERR:n haastattelussa.

Skandaali sai alkunsa, kun yleisradio ERR kertoi pääministerin puolison osittain omistaman kuljetusyrityksen jatkaneen toimituksia Venäjälle Ukrainan sodan aikana. Viron suojelupolisiin mukaan yritys ei ole rikkonut Venäjän vastaisia pakotteita, mutta Virossa on paheksuttu liiketoimien moraalista puolta.

Tähän myös presidentti Karis viittasi haastattelussa.

– Kysymys ei ole siitä, missä tarkalleen ja kuinka paljon jotakin on siirtynyt Venäjälle. Asian ydin on siinä, että tämä yhteys Venäjään on olemassa. Tässä on enemmänkin kyse etiikasta ja moraalista. Asiaa on myös tarkasteltava siitä näkökulmasta, miten pääministeri regoi asian tultua julkisuuteen, Karis sanoi ja viittasi pääministerin haluttomuuteen mennä parlamentin valiokunnan kuultavaksi asiassa.

– Pääministeri on antanut selityksiä, mutta ehkä emme ole saaneet vastauksia.

Lopulta Kallas suostui parlamentin korruption vastaisessa komiteaan kuultavaksi, mutta tilaisuus äityi poliitikkojen väliseksi sanasodaksi.

Pääministeri vastasi torstaina tiedotustilaisuudessa presidentin ja opposition esittämiin erovaatimuksiin.

– Olen miettinyt, mitä pahaa olen tehnyt näille ihmisille? Omasta mielestäni yritän tehdä hyvää. Tehdä oikeita päätöksiä Viron puolesta, Kallas sanoi ERR:n mukaan.

Pääministerin mielestä hän on on joutunut kiusaamisen kohteeksi. Hän sanoi, että erovaatimuksiin on perustuslaillinen ratkaisu, jonka maan parlamentti voi tehdä.

– Se on epäluottamuslause. Perustuslaissa sanotaan, että pääministerille on mahdollista osoittaa epäluottamusta äänestämällä. Minusta pääsee eroon, kun äänet tähän ovat kasassa, Kallas sanoi.

Hän lisäsi, että hallituskumppanit tukevat häntä. Hallituskriisin luominen ei hänen mukaansa tällä hetkellä ei ole hyväksi Viron turvallisuudelle.

Uuden mielipidetiedustelun mukaan 67 prosenttia virolaisista on sitä mieltä, että Kallaksen pitäisi erota pääministerin tehtävästä.

Sofi Oksanen IL:lle: Tämä on suomalaisten ja virolaisten ero suhteessa Venäjään

Kirjailija Sofi Oksasen mukaan Venäjän aggressiivisen viestinnän ei pitäisi lainkaan vaikuttaa siihen, miten lännessä toimitaan. Asiasta uutisoi Iltalehti.

Hiljattain venäläinen propagandisti Vladimir Solovjov väitti, että Venäjän Pihkovaan ammutut lennokit olisi ammuttu Virosta, ja mikäli näin olisi, tulisi maa pyyhkiä pois maan pinnalta. Oksasen mukaan tämä on tyypillistä Venäjän viestintää.

– Venäjän tapa kommunikoida maailman kanssa on eskalointi ja de-eskalointi, Oksanen toteaa.

Hyvänä esimerkkinä tästä toimii Venäjän uhkailu ydinaseiden käytöllä, joka Oksasen mukaan tyypillistä Venäjän toimintaa. Tällaisella puheella ei Oksasen mukaan kuitenkaan pitäisi olla mitään vaikutusta lännen Venäjä-politiikkaan.

Oksanen näkee suhtautumisessa Venäjän retoriikkaan suomalaisten ja virolaisten välillä merkittävän eron.

Suomessa on ollut tapana olla tarkkana siitä, ettei Venäjää saa provosoida tai ärsyttää. Virossa on taas tiedetty, että Venäjän tahdon mukaan toimiminen ei auta lainkaan. Hän muistuttaakin, että kaikesta varovaisuudesta ja pyrkimyksistä olla ärsyttämättä Venäjää huolimatta Suomen varovaisuudella ei ole ollut Venäjään ja sen toimintaan mitään vaikutusta.

– Itsesensuuri käytöksen suhteen on turhaa, koska Venäjä toimii niin kuin se toimii, koska se ei joudu koskaan vastuuseen teoistaan, Oksanen linjaa.

Viron ymmärrys Venäjästä johtuu Oksasen mukaan historiasta. Virolaisilla on ukrainalaisten tapaan selkärangassaan kokemus venäläisten etnisen tuhoamisen kohteeksi joutumisesta. Suomalaisilta vastaava traumaattinen kokemus puuttuu.

– Vaikka Suomi on sotinut Neuvostoliittoa vastaan, ei suomalaisia ole silti pyritty likvidoimaan vain sen perusteella, että he ovat suomalaisia Suomessa, Oksanen huomauttaa.

Virossa Venäjän kiukutteluun suhtaudutaankin pragmaattisesti.

– Ei se maanpuolustustahtoa laske, Oksanen naurahtaa.

Miksi EU rahoittaa Neuvostoliittoa haikailevaa teemapuistoa?

Itä-Virossa sijaitsevaan Sillamäen kaupunkiin rakennetaan neuvostoaikaa esittelevää teemapuistoa, kertovat Postimees ja Põhjaranniku.

Ensi keväänä avattava teemapuisto maksaa yli 1,5 miljoonaa euroa. Suurin osa rahoista tulee Euroopan aluekehitysrahastolta.

Neuvostoliiton miehitysvuosina Sillamäe oli suljettu teollisuuskaupunki, jossa jalostettiin ydinvoimamateriaalia ja kemikaaleja. Virolaisilla ei venäläisten miehittäjien asuttamaan kaupunkiin ollut asiaa. Kaupungin asukkaista yhä suurin osa puhuu äidinkielenään venäjää.

Sillamäen museon rakentama teemapuisto koostuu kahdesta paviljongista. Yksi niistä esittelee Sillamäen historiaa ja aikaa, jolloin entinen kylpyläkaupunki muutettiin salaiseksi tehdaskaupungiksi. Toinen paviljonki on omistettu neuvostoliittolaisen kirjailija Jevgeni Zamjatinin romaanille Me, joka sijoittuu tulevaisuuden totalitaariseen yhteiskuntaan.

Pihaan nousee Postimees -lehden mukaan neuvostonostalgiaa pursuava puistoalue, johon tuodaan Vladimir Leninin patsas. Vierailijat voivat lisäksi tutustua Sillamäen tehtaalla työskennelleen asiantuntijan 1950-luvun tyyliin sisustettuun asuntoon.

Teemapuisto on herättänyt Virossa keskustelua. Monet pelkäävät, että teemapuiston tarkoituksena on romantisoida Neuvostoliiton miehityksen aikoja, joita virolaiset eivät muistele hyvällä.

– On erittäin vaikea tehtävä saada koulutuksellinen puoli ja tällainen Neuvostoliiton romantisoinnin aihe tasapainoon. En tiedä, miten he onnistuvat tässä. Tämä ajatus herättää minussa ristiriitaisia tunteita, mutta toivon, että tämä voidaan toteuttaa asiallisella ja opettavaisella tavalla, toteaa yleisradio ERR:lle Tarton yliopiston Narvan kampuksen lehtori Aet Kiisla.

Postimees tyrmää teemapuiston pääkirjoituksessaan. Lehden mukaan historian tunteminen ja muistaminen ei ole koskaan huono asia, mutta Neuvostoliiton aikoja haikailevan teemapuiston rakentamista on mahdotonta hyväksyä.

Pääkirjoituksessa todetaan Viron sosialistisen neuvostotasavallan olleen kammottava teemapuisto, josta kaikki halusivat pois mahdollisimman nopeasti.

Lehti päivittelee sitä, miksi Euroopan unionin rahoilla palautetaan ”palanen Neuvostoliittoa” Viroon.

– Neuvostoaikaisen teemapuiston perustajien tulee nopeasti esitellä suunnitelmansa yleisölle ja tarvittaessa muuttaa niitä, sillä emme halua niitä aikoja takaisin edes teemapuistona.

Viron kulttuuriministeriön mukaan viranomaiset eivät puutu tai ohjaa museoiden näyttelyiden sisältöjä.

Viroa vastaan meneillään laaja kyberhyökkäys

Viroa vastaan on kohdistettu viimeisen viikon aikana laaja kyberhyökkäys, kertoo yleisradioyhtiö ERR.

Palvelunestohyökkäyksiä kirjataan yleensä alle kymmenen päivässä, mutta RIA-viestintäviranomainen kertoo tapauksia olleen 24 tunnin aikana jo yli 110 kappaletta.

CERT-EE:n tietoturvajohtaja Tõnu Tammer sanoo hyökkäysten kohdistuneen moniin eri verkkosivustoihin ja palveluihin. Kohteena ovat olleet liikenteen, liike-elämän ja viestintäalan yritykset ja organisaatiot. Osa sivustoista on toiminut tavanomaista hitaammin tai ollut hetkellisesti poikki.

Uutissivusto Delfi kaatui viime keskiviikkona hetkellisesti palvelunestohyökkäysten paineessa.

– Kreml-myönteinen hakkeriryhmä on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa tehneensä ainakin osan viime viikon hyökkäyksistä. Voimme olettaa, että tämä liittyy Ukrainan sotaan, Tammer sanoo.

Edellinen palvelunestohyökkäysten aalto havaittiin huhtikuussa. Tapausten määrä nelinkertaistui viime vuoden aikana, jolloin kohteena olivat monet julkishallinnon toimijat ja pankit.

Suuremmat aallot ajoittuivat asiantuntijan mukaan Narvan panssarivaunumonumentin siirtoon ja Viron parlamentin päätökseen julistaa Venäjä terroristivaltioksi. Tilanteen kerrotaan rauhoittuneen viime vuoden lopulla ja olleen melko hiljainen kesään asti.

Viron pääministeri: En aio erota

Viron pääministeri Kaja Kallas on joutunut poliittisen myrskyn silmään hänen aviomiehensä Arvo Hallikin Venäjään linkittyvien liiketoimintojen takia.

– En aio erota, olen puolustanut ja puolustan edelleen pääministerinä Ukrainan ja Viron vapautta, Kallas sanoo yleisradio ERR:lle.

Viime viikolla ERR kertoi, että Kallaksen puolison osittain omistama kuljetusyritys Stark Logistics on jatkanut toimituksia Venäjälle Ukrainan sodan aikana. Yhtiö vakuutti ensin, että kuljetustoiminta on ollut pienimuotoista. Sillä on kuljetusyrityksen mukaan autettu virolaista Metaprint -yritystä, joka on väittänyt yrittävänsä lopettaa toimintaansa Venäjällä. Myöhemmin on paljastunut, että Metaprintin liiketoiminta on kasvanut Venäjällä. Yhtiö on tienannut 30 miljoonaa euroa Venäjä-myynnillään sodan aikana.

Pääministeri Kallaksen on lisäksi uutisoitu lainanneen 350 000 euroa hänen aviomiehensä yhtiölle, joka omistaa osan Venäjälle toimituksia jatkaneesta kuljetusyrityksestä.

– Kuten aviomieheni on kertonut, hänen yrityksensä Novaria Consult käytti sitä muun pääoman kanssa erilaisiin rahoitusinvestointeihin. Näiden investointien sisällöstä emme ole koskaan keskenämme puhuneet. Hänen yrityksensä on myös palauttanut tämän lainan kokonaisuudessaan minullle.

Kallakselta kysytään ERR:n haastattelussa, eikö hänen miehensä ikinä kertonut hänen liiketoimintansa kytköksistä Venäjälle.

– Mieheni ja minä emme puhu töistä kotona.

Kansalaiset haluavat vaihtaa pääministerin

Viron oppositiopuolueet ovat vaatineet pääministerin eroa. Kallasta on syytetty muun muassa tekopyhyydestä, koska hän on aiemmin tuominnut kaikenlaisen Venäjälle suuntautuvan liiketoiminnan.

– Hallituksen johtaja, jolla ei ole moraalista pääomaa, on myös turvallisuusriski ja kaventaa kansainvälistä sitoutumistamme määrätietoiseen pakotepolitiikkaan ja lisätukeen Ukrainalle, sanoi Isänmaa-puolueen puheenjohtaja Urmas Reinsalu lauantaina ERR:n mukaan puolueensa kokouksessa.

– Isänmaan viesti on yksiselitteinen: Kaja Kallas joutuu eroamaan, hän jatkoi.

Viron keskustapuolue valmistelee parhaillaan välikysymystä aiheesta, ja virolaiset sanomalehdet ovat vaatineet pääministerin eroa pääkirjoituksissaan.

Lisäksi kansalaisten tuki pääministerille on huvennut skandaalin myötä. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan 69 prosenttia virolaisista äänestäjistä on sitä mieltä, että pääministerin pitäisi jättää tehtävänsä.

Toistaiseksi erovaatimuksia ei ole kuultu pääministerin omasta reformipuolueesta. Kallaksen puoluetoveri ja puolustusministeri Hanno Pevkur toteaa Delfi -uutissivustolle, että ”puoluehallitus ei painosta Kaja Kallasta eroamaan”. Kallaksen on hänen mukaansa tehtävä itse päätöksensä.

Pevkurista on jo povattu Kallaksen seuraajaa pääministerinä.

– Tästä aiheesta ei ole yhtään järkevää spekuloida. Kaja on Viron pääministeri ja tekee tätä työtä varmasti suurella sydämellä. Kaikenlaiset spekulaatiot pääministerin vaihdoksesta eivät ole nyt perusteltuja.

Presidentiltä lausunto

Viron presidentti Alar Karis sanoi maanantaina annetussa lausunnossaan, että presidentin ja hallituksen jäsenten yhtenä tehtävänä on ylläpitää Viron sisäistä vakautta ja maan sisä- ja ulkopolitiikan uskottavuutta.

Viron pääministeri ei ole toistaiseksi suostunut antamaan asiasta selvitystä maan parlamentille.

– Hallituksen poliitikkojen tehtävänä on myös vastata kysymyksiin, kun niitä herää. Ja tehdä se parlamentin valiokunnan edessä riippumatta siitä, onko valiokunnan johdossa opposition vai hallituksen edustaja, Karis sanoi Postimees-lehden mukaan.

– Pääministeri on sanonut julkisuudessa, ettei hän suunnittele eroavansa. Hallituksen johtajan seuraavat askeleet osoittavat, kuinka vakavana hän pitää nyt noussutta ongelmaa ja mikä on hänen mielestään oikea ratkaisu Viron valtion kannalta.

Presidentti sanoi, että hallituspuolueilla on tärkeä rooli tilanteen ratkaisussa.

– Presidenttinä pidän tarpeellisena korostaa, että Viro tarvitsee toimintakykyisen ja sisäiseen luottamukseen nojaavan hallituksen.

 

Virossa nousi kohu: Pääministerin puolisolla väitetään olevan yrityskytköksiä Venäjälle

Virossa on noussut kohu maan pääministeri Kaja Kallaksen aviomies Arvo Hallikin väitetyistä yrityskytköksistä Venäjälle.

Viron yleisradio ERR:n mukaan pääministerin puolison osittain omistama kuljetusyhtiö Stark Logistics on jatkanut Ukrainan sodan aikana toimituksia Venäjälle.

Yhtiön toimitusjohtaja Kristjan Kraagin mukaan kuljetustoiminta on ollut pienimuotoista, ja sillä on autettu virolaista yritystä, joka on lopettamassa toimintaansa Venäjällä. Kuljetuksista ei hänen mukaansa jää euroakaan Venäjälle.

– Ennen sotaa meille oli tavallista tehdä kuukaudessa 60-70 lähetystä Venäjälle ja Venäjältä. Nyt viikossa on noin yksi tai kaksi lähetystä, jotka kaikki liittyvät yhteen asiakkaaseen eli virolaiseen AS Metaprinttiin, joka on myös julkisesti kertonut tiedotusvälineille tuotantonsa lopettamisprosessista Venäjällä, hän selventää ERR:lle.

Metaprint on yksi Euroopan suurimmista teräsaerosolipakkausten valmistajista. Vuonna 1995 perustetulla virolaisomistajien omistamalla yrityksellä on tehtaita Virossa, Hollannissa ja Venäjällä.

Pääministeri Kaja Kallas on aiemmin sanonut, että Venäjän kanssa ei saa harjoittaa minkäänlaista liiketoimintaa.

Kaja Kallas kiistää, että hänen aviomiehellään olisi yrityskytköksiä Venäjälle.

– ERR julkaisi tänään uutisen, jossa aviomieheeni liittyvä yritys ikään kuin tekisi bisnestä Venäjällä. Haluan korostaa, että miehelläni ei ole yritysasiakkaita Venäjän federaatiossa. Olen edelleen sitä mieltä, että kaikki kauppa ja liiketoiminta Venäjän kanssa on lopetettava niin pitkäksi aikaa, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan jatkuu, hän kirjoittaa.

– Miehelläni on osakkuus logistiikkayrityksessä. Se on selventänyt, että tämä yritys auttaa lopettamaan yhden virolaisen asiakkaansa tuotantotoimintaa Venäjällä lakien ja pakotteiden mukaisesti, hän jatkaa.

YK moittii Viroa: Vironkielinen opetus saattaa loukata ihmisoikeuksia

YK:n ihmisoikeusneuvoston asiantuntijoiden mukaan Viron uusi laki, joka kieltää asteittain ei-vironkielisen opetuksen kouluissa, saattaa olla ihmisoikeuksien vastainen, uutisoi Viron yleisradioyhtiö ERR.

Lakiehdotus hyväksyttiin alun perin viime vuoden joulukuussa, ja se velvoittaa kouluja siirtymään asteittain vironkieliseen opetukseen.

Täysin vironkielinen opetus alkaa lain mukaan alakoulun 1.-4. luokilla ensi vuonna, kun taas vuoteen 2030 mennessä lukioiden ja ammattikoulujen opetus tulee olla 60-prosenttisesti vironkielistä. Lopullisesti opetuksen tulee olla vironkielistä kaikilla asteilla vuonna 2032.

Laki mahdollistaa kuitenkin rajoitetun vieraan kielen ja kulttuurin opetuksen oppilaille, mikäli luokalla on vähintään 10 saman äidinkielen jakavaa lasta.

Asiantuntijoiden mukaan laki rajoittaa mahdollisesti syrjivällä tavalla Viron etnisten ja kielellisten vähemmistöjen oikeuksia.

– Vähemmistökielet on käytännössä eliminoitu opetuskielenä, asiantuntijat moittivat.

Erityisen huolissaan asiantuntijat olivat venäjää puhuvien asemasta, joiden mielipiteitä ei ole asiantuntijoiden mukaan kuultu riittävästi. Vironvenäläiset ovat Viron suurin vähemmistöryhmä, joiden osuus maan väestöstä on noin neljännes.

– Uusi laki rajoittaa ankarasti vähemmistökielen opetuksesta kouluissa, joka loukkaa kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia, asiantuntijat linjaavat.

Viime vuoteen asti monissa kouluissa merkittävä osa opetuksesta on ollut venäjänkielistä. Vielä vuonna 2022 viroa täytyi opiskella venäjänkielisillä ala-asteilla vain kaksi tuntia viikossa ja yläasteilla neljä tuntia viikossa. Toisaalta joissain venäjänkielisissä kouluissa jopa 40 prosenttia opetuksesta on ollut viroksi.

Viron ulkoministeri, liberaalin Eesti 200 -puolueen Margus Tsakhna, ei pidä asiantuntijoiden näkemyksiä perusteltuina.

Tsakhna huomauttaa, että siirtymistä vironkieliseen opetukseen on valmisteltu jo pitkään. Muutoksen tarkoitus on varmistaa, että kaikki Virossa asuvat lapset saavat laadukkaan opetuksen viroksi, parantaa työllistymismahdollisuuksia ja edistää yhteiskunnan koheesiota.

– Ei ole mitään perusteita yhdistää ihmisoikeuksia ja siirtymää vironkieliseen opetukseen, joka on osa integraatiopolitiikkaamme, Tsakhna linjaa.

Tsakhna myös muistuttaa, että Viro on jo nyt ratifioinut kansainväliset ihmisoikeussopimukset ja täyttää niiden edellyttämät vaatimukset.

 

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)