Verkkouutiset

Viro

Sauli Niinistö vierailulle Viroon

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tekee työvierailun Viroon ja tapaa Viron presidentti Alar Karisin tiistaina 4. lokakuuta 2022 Tallinnassa, tasavallan presidentin kanslia kertoo tiedotteessa.

Työvierailun aikana presidentit keskustelevat muun muassa Suomen ja Viron kahdenvälisistä suhteista, maiden tulevasta Nato-liittolaisuudesta sekä Venäjän Ukrainassa käymästä hyökkäyssodasta. Keskustelujen päätteeksi he pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden.

Presidentti Niinistö tapaa myös Viron pääministeri Kaja Kallaksen sekä vierailee sotilastukikohdassa Tapassa yhdessä presidentti Karisin kanssa. Presidentti Niinistö ja presidentti Karis tapasivat edellisen kerran Suomessa toukokuussa 2022.

Varoitus Virosta: Venäjä voi järjestää terrori-iskuja Eurooppaan

Venäjä saattaa turvautua terrorismiin, varoittaa Viron parlamentin maanpuolustusvaliokunnan puheenjohtaja Raimond Kaljulaid.

– Venäjän sotapopagandan täydellisesti aivopesemiä ihmisiä riittää niin Venäjällä kuin Venäjän rajojen ulkopuolellakin. Venäjä voi epäilemättä jossain vaiheessa alkaa peitellyillä tavoilla kannustaa radikaaleimpia Venäjän kannattajia osoittamaan fyysistä vastarintaa, esimerkiksi niin sanotussa pimeässä verkossa, Kalulaid kirjoittaa ERR:n sivuilla julkaistussa mielipidekirjoituksessaan.

Virolaispoliitikon mukaan Venäjän erikoispalvelut saattavat tehdä yhteistyötä myös jo olemassa olevien terroristiryhmien kanssa tai hyödyntää henkisesti epävakaita ihmisiä iskujen toteuttamisessa.

– Itsetehdyt räjähteet, ampuma-aseet tai muut terroristien käytettävissä olevat työkalut soveltuvat tällaiseen. On mahdollista myös islamilaisten terroristien esimerkin mukaisesti yksinkertaisesti ajaa ajoneuvolla väkijoukkoon tai hyökätä julkisella paikalla ihmisten kimppuun millä tahansa käsille saatavalla aseella, Kaljulaid kirjoittaa.

– Euroopalla ja Virolla ei ole yksinkertaisesti muuta vaihtoehtoa kuin vahvistaa kansallista puolustusta laajemmassa merkityksessä. Tämä tarkoittaa valmistautumista suojelemaan väestöä, tarjoamaan elintärkeitä palveluita kriisitilanteessa sekä tarjoamaan turvallisuusviranomaisille lisäresursseja ja tarvittaessa lisää oikeuksia.

Viron rajalta kerrotaan: Suomesta tulee venäläisiä väärennetyillä rekisterikilvillä

Viron rajaviranomaisten mukaan Suomesta on saapunut venäläisiä Tallinnan satamaan väärennetyillä tai muokatuilla autojen rekisterikilvillä, kertoo Postimees.

Tallinnan rajapisteen kenttäpäällikkö Kaido Lootus kertoo, että useimmissa tapauksissa rekisterikilpeä on muutettu muistuttamaan Euroopan unionin rekisterikilpeä.

Joissakin kilvissä on oikeat numerot ja kirjaimet, mutta niiden järjestys on muokattu jäljittelemään eurooppalaisia rekisterikilpiä. Lisäksi kilvistä on poistettu auton alkuperää osoittava Venäjän lippu ja maatunnus.

– Syy on se, että he eivät halua erottua täällä venäläisinä. He haluavat välttää paheksuntaa. Poistamme ajoneuvosta rekisterikilvet, jotka eivät täytä standardeja. Autojen omistajat joutuvat vaihtamaan välittömästi alkuperäiset rekisterikilvet takaisin autoon, Lootus kertoo.

Suomessa Yle kertoi hiljattain, että venäläisturistit kikkailevat itärajalla rekisterikilvillä. Autoihin on vaihedettu eurokilpiä muistuttavia laattoja ilkivallan välttämiseksi.

Virosta uskotaan paljastuneen Kremlin hallinnon päällikön salainen huvila

Viron Lohusalun kunnan vaatimattomien mökkien joukosta erottuu suuri huvila, joka kiinteistörekisterin mukaan kuuluu Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallinnon päällikkö Anton Vainon äidille. Asiasta kertoo virolainen Postimees -lehti.

Hulppean kiinteistön paikalla oli aiemmin vaatimaton puumökki, joka kuului Anton Vainon isoisä Karl Vainolle. Hän toimi Neuvosto-Viron kommunistisen puolueen pääsihteerinä vuosina 1978–1988.

Neuvostoliiton miehityksen jälkeen mökki siirtyi Anton Vainon äidinpuoleisen isoisän omistukseen. Vuonna 2004 mökki siirtyi Anton Vainolle. Hän luovutti kiinteistön äidilleen vuonna 2014 eli samoihin aikoihin, kun länsi asetti pakotteita Krimin miehityksen takia. Tämän jälkeen mökki purettiin ja 4 432 neliömetrin tontille rakennettiin kaksikerroksinen luksustalo.

Presidentinhallinnon päällikkö Anton Vainoa on usein kuvailtu Venäjän presidentin kakkosmieheksi ja yhdeksi Venäjän vaikutusvaltaisimmaksi päättäjäksi. Myös häntä vastaan on asetettu pakotteita, joten hänen nimissään ei voi olla kiinteistöjä.

Virossa onkin Postimees-lehden mukaan herännyt epäilyjä siitä, että omistajajärjestelyistä huolimatta huvila kuuluu yhä Kremlin kärkivirkamiehelle.

Talo on tällä hetkellä tyhjillään, mutta naapureiden mukaan kiinteistöä ja tonttia on käyty säännöllisesti hoitamassa työntekijöiden toimesta. Viimeinen havainto Anton Vainosta ja hänen vaimostaan on muutaman vuoden takaa. Mökin virallista omistajaa eli Vainon äitiä ei ole Postimees -lehden haastatteleman naapurin mukaan ikinä alueella näkynyt.

Koko uransa Venäjän hallinnossa työskennelleen Vainon perheen omaisuudesta on uutisoitu aiemminkin. Esimerkiksi vuonna 2019 Open Media paljasti että hänen äitinsä omistuksen arvo yrityskonserni Trassasta on yli 60 miljardia euroa. Myös muut perheenjäsenet omistavat  lukuisia arvokiinteistöjä ja muuta omaisuutta.

Viron rahanpesun selvittelyvirasto kertoo Postimees -lehdelle, että omaisuuden piilottaminen lähisukulaisten kautta on kiellettyä toimintaa. Virasto ei voi kuitenkaan kommentoida yksittäistapausta ja tutkinnan mahdollista etenemistä.

Viro lisää rajavalvontaa Suomeen tulevien venäläisten takia

Viron poliisi- ja ravartiolaitos PPA kertoo, että se soveltaa Schengen-sopimuksen mahdollistamia sisärajavalvonnan konpensaatiotarkastuksia Suomen-vastaisella merirajallaan, uutisoi virolainen uutissivusto Delfi.

– Olemme lisänneet Viron ja Suomen välisellä rajalla Schengenin kompensaatiomentelmien kontrollia. Meidän tavoitteenamme on vakuuttua siitä, että Viroon tulisivat ainoastaan ne ihmiset, joilla on oikeus täällä olla, sanoo PPA:n edustaja Tago Trei.

Virolaislehti Postimehen mukaan PPA kontrolloi nimenomaan Venäjän rekisterikilvissä olevia autoja. Viron mediassa uutisoidaan yhteneväisesti, että kyse on pyrkimyksestä estää Venäjältä liikekannallepanon myötä lähteneiden saapumista Suomen kautta Viroon.

Trein mukaan viimeisen kahden päivän aikana on tarkastettu yli 90 ajoneuvoa eikä yhtäkään rikettä ole todettu.

– Kaikilla tulijoilla on ollut oikeus saapua Viroon ja täällä viipyä. Pääasassa Viroa käytettiin välikulkumaana muihin maihin matkustamiseksi, sanoi Trei.

Viron poliisin lehdistöedustaja Britta Sepp sanoi, että Schengen-sopimuksen sisärajavalvonnan kompensaatiotarkastukset on tavanomainen toimenpide, joita tehdään päivittäin.

– Olemme kohdentaneet lisää voimavaroja, mikä tarkoittaa ylimääräisiä partioita, jotka tarkastavat laivoilta saapuneita. Yleensä teemme sitä pienellä poliisimäärällä, mutta nyt olemme lisänneet poliisien määrää.

Viro voi perua venäläisten aseluvat ja takavarikoida aseet

Viron hallitus valmistelee lakiesitystä, joka mahdollistaa aselupien perumisen ja aseiden takavarikoimisen maassa asuvilta Venäjän kansalaisilta.

Viron sisäministeri Lauri Läänemets kertoo yleisradioyhtiö ERR:lle, että hallitus käsittelee lakiluonnosta parin seuraavan viikon aikana. Poliisin on määrä aloittaa aseiden kerääminen tämän vuoden lopussa tai viimeistään ensi vuoden alussa.

Ministeri arvioi, että suurin osa venäläisistä tulee vapaaehtoisesti tuomaan aseensa poliisille tai myy ne aseluvan peruuttamisen jälkeen. Tarvittaessa poliisi ottaa aseet väkisin.

Viron poliisi- ja rajavartiolaitokselta kerrotaan, että aselupien mitätöinti koskee noin 1 300 henkilöä. Heistä osa on poliisin mukaan jo käynyt luovuttamassa aseensa sen jälkeen, kun hallitus kertoi valmisteilla olevasta laista.

Hallitus määräsi reserviläiset sotaharjoitukseen

Viron hallitus päätti torstaina kutsua lähes 3 000 reserviläistä puolustusvalmiusharjoitukseen, joka käynnistyi välittömästi ja jatkuu ensi viikon keskiviikkoon asti.

Viron pääministeri Kaja Kallas sanoi ERR:lle, että kyseessä on Viron historian suurin kertausharjoitus.

– Tätä puolustuskyky tarkoittaa. Valmiutta ja luottamusta siihen, että tiedämme tarkalleen, mitä kriisitilanteessa pitää tehdä. Meillä on vahvat puolustusvoimat, puolustustahtoa ja maailmanluokan varusteet, pääministeri sanoi.

Harjoituksesta kerrottiin yllättäen ja vain päivä sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta.

– Venäjän ilmoittama liikekannallepano ei ole muuttanut uhkakuvaamme. Viro on suojeltu ja sitä suojellaan edelleen. Voimme kaikki jatkaa päivittäistä toimintaamme rauhallisesti ja tietäen, että omat puolustusvoimamme ja liittolaisemme Natossa ja Euroopan unionissa suojelevat Viroa, Kallas totesi.

Kristi Raik: Todennäköisesti venäläisten kauttakulku Suomen kautta lisääntyy

– Venäläisten turistien ainoa maaraja EU:hun tulee olemaan Suomen raja. Suomen kieltäytyminen Baltian ja Puolan lähestymistavasta on herättänyt kiivasta keskustelua Suomessa, kirjoittaa Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik Twitterissä.

Hän kertoo olevansa hämmästynyt siitä, että valtaosa suomalaisista, jotka kommentoivat asiaa sosiaalisessa mediassa ja yksityisissä keskusteluissa, vaativat Viron ja muiden Baltian maiden sekä Puolan kaltaista matkailukieltoa venäläisille turisteille.

– Olen kommentoinut kiistanalaisia (yleensä Venäjään liittyviä) aiheita suomalaisessa mediassa monta kertaa. En ole koskaan aikaisemmin saanut näin valtavasti näkemystäni tukevia kommentteja (tuhansia), kun taas vain alle kymmenen vastustaa ja puolustaa Suomen hallitusta, Raik kirjoittaa.

Hänen mukaansa mielenkiintoista on, että Suomen hallitus itse asiassa tukee ajatusta Venäjän matkailun estämisestä, mutta vaatii yhteistä EU-lähestymistapaa.

– Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) otti asian esiin erittäin voimakkaasti puheessaan Euroopan parlamentille. EU:n yhteinen päätös olisi todellakin paljon parempi kuin kansalliset rajoitukset, mutta se ei todennäköisesti toteudu lähiaikoina jäsenvaltioiden erilaisten näkemysten vuoksi, Raik arvioi.

Hän huomauttaa, että EU:n komissio on kuitenkin esittänyt suuntaviivat, jotka vaativat paljon tiukempaa lähestymistapaa Venäjän viisumeihin.

– Suomi väittää, että oikeusvaltio ei tällä hetkellä salli sen liittymistä kieltoon, mutta ilmeisesti on olemassa erilaisia oikeudellisia tulkintoja. Viro ja muut pitävät Venäjän kansalaisten suuren määrän maahantulon aiheuttamia turvallisuusriskejä riittävänä perusteena estää matkailu kokonaan. Viron tapauksessa viime kuukausina saapumisia on ollut satojatuhansia eikä ole käytännössä mahdollista tarkastella mahdollisia turvallisuusriskejä jokaisessa yksittäistapauksessa.

Suomen kanta kuitenkin korostaa tarvetta arvioida jokainen tapaus yksilöllisesti.

– Ihmettelen, onko se käytännössä mahdollista, kun otetaan huomioon kauttakulkumatkailun suuri määrä, Raik toteaa.

Raik kuitenkin huomauttaa, että samaan aikaan Suomi on vähentänyt huomattavasti myöntämiensä viisumien määrää.

– Näin ollen venäläisen on lähes mahdotonta saada viisumia Suomesta matkailua varten. Mikä mielestäni tekee puheesta oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta ja kunkin hakemuksen arvioinnista yksilöllisesti melko tekopyhää, Raik sanoo.

Hänen mukaansa viisumien myöntämisen osalta Suomen ja Baltian maiden sekä Puolan välillä on siis käytännössä hyvin vähän eroa.

– Ratkaiseva ero on kuitenkin se, että jälkimmäinen estää 19. syyskuuta alkaen myös muiden maiden Schengen-viisumin saaneet venäläiset turistit. Tämä lopettaa kauttakulkuliikenteen, joka on ollut laajamittaista ja siten aiheuttanut turvallisuusriskejä.

Raik arvioi, että todennäköisesti kauttakulku Suomen kautta lisääntyy.

– Joka tapauksessa työtä EU:ssa on jatkettava työtä yhteisen matkailukiellon puolesta Euroopassa julmaa sotaa käyvältä Venäjältä.

Viron pääministeri: Venäjän imperialistinen unelma pitää murskata

Viron pääministeri Kaja Kallaksen mukaan Venäjä käy energiasotaa ja uhkaa maailmaa nälänhädällä ja ydinonnettomuudella. Hän katsoo, että Venäjä haluaa neuvotella vain, jotta se saisi jotain mitä sillä ei ollut alun perinkään.

– Venäjällä on yksi suuri tavoite: terrorisoida ja täyttää imperialistinen unelma.

Tämä unelma pitää Kallaksen mukaan murskata, eikä Venäjälle voi antaa tuumaakaan periksi.

Hänen mukaansa maa on saatava vastuuseen sekä sotarikoksista että muista rikoksistaan, sekä tehtävä aggressiivisuudesta kallista kiristyvien pakotteiden ja eristämisen avulla. Samalla on nostettava Ukrainalle annettavaa apua.

– Jos emme vastaa venäläisten aggressioon ja laajentumispyrkimyksiin määrätietoisesti, ja tuo sen takana olevia oikeuden eteen, koko sääntöpohjainen kansainvälinen järjestys olisi vaarassa.

Venäjä voisi pysäyttää Itä-Viron voimalat

Virossa varaudutaan siihen, että Venäjä yrittää pahentaa energiakriisiä häiritsemällä Narvassa sijaitsevien öljyliuskevoimaloiden toimintaa. Asiasta on kertonut Viron yleisradio ERR.

Venäjä voisi asiantuntijoiden mukaan laskea patoa säätämällä maiden rajalla kulkevan Narvajoen vedenpintaa, jolloin voimalaitokset eivät saisi enää riittävästi jäähdytysvettä. Tämä pysäyttäisi niiden toiminnan.

Eesti Energian johtaja Hando Sutter kertoo, että yhtiöllä on suunnitelma tällaisen tilanteen varalle.

– Toimintasuunnitelmamme on olemassa, mutta se ei ole täysin julkinen, hän kommentoi ERR:lle.

Lisäkanavan rakentaminen on ollut esillä yhtenä vaihtoehtona. Sutter ei kerro, kuinka pitkälle asian kanssa on jo edetty.

– Jos joudumme tekemään lisärakennelmia, niin tietenkin ensin tarvitaan suunnitelma, mittaukset ja muut asiat. On selvää, että olemme liikkumassa suunnitelmissamme ja toiminnassamme tähän suuntaan.

Viron elinkeino- ja infrastruktuuriministeri Riina Sikkut kertoo, että valtio on omistajana määrännyt Eesti Energian varmistamaan voimalaitosten toiminnan jatkumisen tilanteessa, jossa Venäjä laskisi Narvajoen vedenpintaa.

Venäläisten maahantulokiellosta repesi riita – Viron meppi valitti maastaan EU:lle

Viron europarlamentaarikko Yana Toom on tehnyt EU-komissiolle valituksen, jossa hän väittää Baltian maiden ja Puolan rikkovan Schengenin sopimusta.

Maat ovat päättäneet estää venäläisiltä matkailijoilta pääsyn maahan syyskuun 19. päivästä alkaen. Rajoitus koskee myös niitä venäläisiä, joille jokin muu maa on myöntänyt viisumin Schengen-alueelle.

– Schengenin rajasäännökset määrittelevät nimenomaiset syyt, joilla voidaan perustella Schengen-viisumin saaneen henkilön maahantulon rajoittamista. Tällaisia päätöksiä valtion on tehtävä tapauskohtaisesti, ja jäsenvaltion oikeutta määrätä lisätoimenpiteitä ei ole määritelty, Toom arvostelee maahantulorajoituksia nettisivuillaan.

Yana Toom kuuluu Viron keskustapuolueeseen, jolla on paljon vironvenäläisiä kannattajia.

Hän toteaa komissiolle lähetetyssä kirjeessään, että Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan päätös muodostaa vaarallisen ennakkotapauksen EU:n perussäädösten rikkomisesta.

– Milloin komissio lähettää virallisen muistion? Tällaisen lähettäminen on ensimmäinen vaihe virallisessa menettelyssä, kun EU:n lakeja rikotaan.

Toom kertoo olevansa huolissaan oikeusvaltioperiaatteesta.

– Euroopan unionin jäsenenä Viro on velvollinen noudattamaan eurooppalaista lainsäädäntöä samalla tavalla kuin Belgia, Puola tai Unkari. Siksi odotan mielenkiinnolla komission vastausta.

Viron ulkoministeri venäläisturisteille: Ette ole tervetulleita

Venäläiset matkailijat eivät enää pääse Baltian maihin tai Puolaan 19. syyskuuta alkaen, maiden ulkoministerit kertoivat torstaina yhteisessä lehdistötilaisuudessa.

Jatkossa venäläisturistit käännytetään rajalla, vaikka heillä olisi jonkin muun maan myöntämä Schengen-viisumi.

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu antoi jo nyt Venäjän kansalaisille kehotuksen pysymään poissa.

– Ette ole tervetulleita, hän sanoi ERR:n mukaan lehdistötilaisuudessa.

Hän toivoi yhä Euroopan laajuista ratkaisua, jolla venäläisten matkailua voidaan rajoittaa.

– Niin kauan kuin emme pääse EU:n tasolla yksimielisyyteen siitä, miten Venäjän kansalaisten pääsyä Euroopan unioniin rajoitetaan, asetamme tämän rajoituksen alueellisesti. Tämä on oikeutettu vastauksemme venäläisten turistien massaliikkumiseen maidemme kautta Eurooppaan.

Maahantulorajoitus ei koske kaikkia Venäjän kansalaisia. Poikkeukset koskevat muun muassa perhe- tai humanitäärisistä syistä matkustavia, diplomaatteja, kansainvälisen tavara- ja matkustajaliikenteen työntekijöitä ja venäläisiä toisinajattelijoita.

Viron pääministeri Kaja Kallas sanoi, että EU:n alueelle matkustaminen on etuoikeus eikä ihmisoikeus.

– Tilanteessa, jossa Ukrainan kansalaisia kidutetaan, murhataan ja terrorisoidaan, niin hyökkääjävaltion kansalaisten ei pitäisi nauttia vapaan maailman eduista, hän sanoi tiedotteen mukaan.

Kallas perusteli rajoituksia myös turvallisuudella ja hybridiuhkilla.

– Venäjä on tuonut sodan Euroopan maaperälle ja käyttää kaikkia keinoja heikentääkseen yhteiskuntiamme. EU:n rajavaltiona meidän on pidettävä Eurooppa turvassa. Tällä hetkellä ei ole mahdollista taata sitä, että EU:hun Viron kautta saapuvat venäläiset turistit eivät olisi uhka. Olemme päässeet asiasta sopimukseen alueellisesti, ja nyt jatkamme työtä varmistaaksemme sen, että venäläisten matkailukielto tulee voimaan koko Euroopan unionissa.

Viron Moskovan-suurlähetystöä uhkailtu

Viron Moskovan-suurlähetystö on saanut uhkauksia sen jälkeen, kun Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova esitti julkisuudessa vihjailuja lähetystön kivittämisestä. Uhkauksista kertoo virolainen Postimees -lehti.

Suurlähettiläs Margus Laidre kertoo saaneensa uhkauskirjeitä sähköpostitse. Niiden lisäksi konsulaatin pääsisäänkäynnin oli joku tuonut silmukalla ympäröidyn ison kiven, johon oli maalattu Viron lippu. Lähettilään mukaan suurlähetystö toimii uhkailuista huolimatta normaalisti.

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalun mukaan lähetystön turvallisuutta valvotaan jatkuvasti. Hän kuitenkin huomauttaa, että isäntämaalla eli Venäjällä on diplomaattisia suhteita koskeva Wienin yleissopimuksen mukainen velvollisuus huolehtia lähetystön ja sen henkilökunnan turvallisuudesta. Viron poliisilla on toimivalta vain lähetystön alueella.

Viron Moskovan-suurlähetystö on joutunut ennekin uhkailujen kohteeksi. Vuonna 2007 lähetystön rakennus joutui jopa Tallinnan pronssisoturin siirtämisestä vauhkoontuneen väkijoukon piirittämäksi useiden päivien ajaksi.  Silloinen suurlähettiläs Marina Kaljurand joutui samalla fyysisen hyökkäyksen kohteeksi. Häneen käytiin käsiksi ja hänen kasvoilleen suihkutettiin kaasua.

Europarlamentaarikkona nykyisin työskentelevä Kaljurand paheksuu ulkoministeriön tiedottaja Zakharovan vihjailevia lausuntoja.

– Jos ulkoministeriöstä sanotaan, että nyt voi alkaa heitellä kiviä, se on itse asiassa suora kehotus väkivaltaan diplomaattejamme ja suurlähetystöämme kohtaan, hän sanoo Postimees-lehdelle.

Näin Virossa varaudutaan miehitykseen

Viron hallitus valmistelee lakiesityksiä, jotka antavat puolustusvoimille lisävaltuuksia valmistautua miehitykseen ja aseelliseen vastarintaan. Asiasta kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

Lakiesitysten tavoitteena on, että armeija pystyisi jo rauhan aikana organisoimaan ja järjestämään miehityksen varalle esimerkiksi sellaisia sissiverkostoja tai maanalaista toimintaa, johon otetaan kriisitilanteessa mukaan myös miehitettyjen alueiden paikallisia asukkaita eli siviilejä.

– Jotta puolustusvoimat voi tehdä näitä valmisteluja, he tarvitsevat lisävaltuuksia, koska tiettyjen toimintojen valmistelu edellyttää ”varjoissa olevien ihmisten” käyttöä. Tällaisia valtuuksia ei ole puolustusvoimia koskevassa nykyisessä laissa, kertoo Viron puolustusministeriön apulaisoikeus- ja hallintokansleri Margit Gros ERR:lle.

Toiminta olisi äärimmäisen salaista. Lakiluonnoksessa on erikseen määritelty, että maanalaiseen toimintaan valmistautumisessa saa olla mukana korkeintaan 0,1 prosenttia Viron väestöstä.

– Varjoihmisiä puolustusvoimat käyttäisi siihen, että toimintoja voidaan suorittaa ilman tietoa siitä, onko tehtävän tilannut tai määrännyt Viron valtio vai suppeammin puolustusvoimat, Gros kuvaa toimintaa.

Hän kertoo, että puolustusvoimilla on oikeudet käyttää vastaavia henkilöitä ja ”salaliittotekniikoita” vakoilussa. Nyt samat valtuudet halutaan antaa myös aseellisen vastarinnan valmisteluun.

Viron kansainvälisen puolustustutkimuskeskuksen tutkija Ivo Juurvee kertoo ERR:lle, että salaisessa vastarinnassa mukana olevien ihmisten tehtävänä voi yksinkertaisimmillaan olla esimerkiksi se, että he laskevat tienvarsitalojen ikkunoista ohikulkevien vihollisten sotilaskolonnia.

Juurvee ei ole nähnyt hallituksen lakiluonnoksia, joten hän kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

Hänen mukaansa aseelliseen vastarintaan valmistautuminen voi tarkoittaa myös piilopaikkojen järjestämistä varusteille ja aseille tai salaisten yöpymispaikkojen kartoittamista.

– Yöpymispaikka voi olla esimerkiksi asunto, jossa on sänky. Ei vain tiedetä, kenen asunto se on ja missä se sijaitsee. Kun katsomme ympärillemme kaupungilla, näemme tuhansia taloja, jotka ovat täynnä huoneita ja sänkyjä. Tämä valmistelu perustuu sille, että ei ole tietoa siitä, mikä talo tai mitkä huoneet ovat maanalaisen toiminnan käytössä, hän kuvaa yksinkertaistaen verkostojen toimintaa.

Viron parlamentin arvioidaan hyväksyvän lait jo tämän vuoden aikana.

Viron ex-presidentti ryöpyttää suurlehteä: Miksi ette mainitse kommunistien uhreja?

Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves vaatii amerikkalaislehti The New York Timesia korjaamaan uutisointiaan.

Hän viittaa uutiseen, jossa kerrotaan Latvian pääkaupunki Riiassa sijainneen neuvostomuistomerkin purkamisesta.

Monumentti rakennettiin vuonna 1985 toisessa maailmansodassa kaatuneiden neuvostosotilaiden muistoksi.

– Natsi-Saksa miehitti Latvian vuonna 1941 ja aloitti juutalaisten, romanien ja natsien poliittisiksi vastustajiksi katsottujen joukkomurhat. Neuvostoliiton joukot häätivät natsit vuonna 1944, ja Latvia pysyi Neuvostoliiton vallan alaisena, kunnes se saavutti vuonna 1991 itsenäisyytensä Neuvostoliiton hajotessa, uutisessa kerrotaan.

Jutun historiankuvausta on arvosteltu sosiaalisessa mediassa. Monien mielestä se mukailee Kremlin tarinaa siitä, että neuvostojoukot lähetettiin Latviaan ja Baltian maihin vapauttamaan niitä natsimiehittäjiltä. Todellisuudessa neuvostojoukot olivat miehittäneet maita jo aiemmin, mutta sitä ei jutussa mainita.

– Unohditte neuvostomiehityksen vuonna 1940 ennen natsimiehitystä, jolloin venäläiset kyydittivät kymmeniä tuhansia ja murhasivat ja raiskasivat lukemattoman paljon muita ihmisiä. Odotan korjausta, Toomas Hendrik Ilves vaatii.

Viron viisumikielto ei vähentänyt venäläisten rajanylityksiä

Viron hallitus kielsi 18. elokuuta alkaen maahan pääsyn niiltä venäläisiltä, joilla on Viron myöntämä Schengen-alueen viisumi.

Rajanylitysten määrä ei ole kuitenkaan vähentynyt juurikaan viisumikiellon ensimmäisen viikon aikana, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

Narvan rajanylityspaikan johtaja Jaanika Karp sanoo, että rajan ylittää päivittäin yhä noin 5 000 ihmistä. Suurin osa heistä on Venäjän kansalaisia, joilla on jonkin muun Euroopan unionin maan myöntämä oleskelulupa tai Schengen-alueen viisumi. Heillä on yhä oikeus saapua Viroon.

– Esimerkiksi Italian, Saksan tai Espanjan myöntämä viisumi, Karp listaa maita.

Viron hallitus on vaatinut, että venäläisille pitäisi määrätä koko Schengen-alueen kattava viisumikielto.