Verkkouutiset

Rikollisuus

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Rikollisliiga lennätti kokaiinia Suomeen pienkoneella

Rikollisryhmän epäillään salakuljettaneen Suomeen huumausaineita, joita on levitetty pääkaupunkiseudulla ja Jyväskylässä vuoden 2023 aikana. Esitutkinta asiassa on valmistunut ja se etenee syyteharkintaan huhtikuun loppupuolella.

Esitutkinnan aikana on selvinnyt, että kansainvälisen järjestäytyneen huumausaineorganisaation jäsenet ovat salakuljettaneet huumausaineita Suomeen muun muassa Unkarin kautta.

Suomessa toimivan järjestäytyneen rikollisorganisaation jäsenten epäillään puolestaan vastaanottaneen, säilyttäneen ja levittäneen huumausaineita Suomessa.

– Osa epäillyistä on kuulunut poliisin tietojen mukaan Outlaws MC -järjestöön. Esitutkinnan mukaan varsinaisen huumausaine-erän varastointi ja hallinnointi tapahtui Jyväskylässä, josta huumausaineita jaettiin pienemmissä erissä pääasiassa pääkaupunkiseudulle, kertoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Heinonen Keskusrikospoliisista.

Outlaws MC on kansainvälinen rikollisjärjestö ja yksi vanhimmista Hells Angelsin ja Bandidoksen kanssa. Outlaws MC:n oman kertoman mukaan perustettu vuonna 1935 Yhdysvalloissa, Illinoisin osavaltiossa. Järjestö on levittäytynyt maailmanlaajuisesti ja sillä on yli 300 osastoa.

Esitutkinnan aikana poliisi on vanginnut 12 henkilöä, joista 7 on esitutkinnan valmistuessa edelleen vangittuina. Rikoksesta epäillyt henkilöt ovat Suomen, Iso-Britannian, Ruotsin, Viron, Yhdysvaltojen ja Unkarin kansalaisia.

Poliisi takavarikoi järjestäytyneen rikollisryhmän hallusta 76,6 kiloa amfetamiinia, 7 kiloa marihuanaa ja 15 kiloa kokaiinia, sekä 190150 euroa käteistä rahaa.

Kokaiinin salakuljettajiksi epäillään kolmea henkilöä. Heidän epäillään tuoneen Suomeen kokaiinia pienlentokoneella.

– Pienlentokone laskeutui Hyvinkään lentokentälle lokakuussa 2023 ja sitä kuljettaneita henkilöitä epäillään 20 kilon kokaiinierän salakuljettamisesta, kertoo Heinonen.

Esitutkinnassa on tehty tiivistä yhteistyötä Sisä-Suomen poliisilaitoksen kanssa. Esitutkinta siirtyy syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle huhtikuun loppupuolella.

IS: Lahjakortteja käytetään petoksiin

Suomessa on yleistynyt ilmiö, jossa kaupoissa myytäviä digipalvelujen lahjakortteja käytetään petoksiin. Asiasta kertoo Ilta-Sanomat.

Erään kaupan myyjä kertoo esimerkin iäkkäästä naishenkilöstä, joka ostaa Steam-pelipalvelun lahjakortteja tuhansien eurojen edestä.

Koska lahjakortit ovat fyysisiä, niiden jäljittäminen on vaikeaa. Tämän vuoksi niitä on voitu käyttää esimerkiksi petosten maksuvälineinä sekä rahanpesun keinona.

Keskusrikospoliisi (KRP) on tietoinen ilmiöstä.

– Rikollinen taho pyytää asianomistajaa ostamaan lahjakortin ja lähettämään sen tiedot eteenpäin rikolliselle, joka edelleen käyttää lahjakortin tai myy sen eteenpäin, kertoo KRP:n viestintäasiantuntija Tessa Särkkä IS:lle.

Rikollisten siirtyminen lahjakortteihin johtuu siitä, että pankit seuraavat rahansiirtoja aiempaa tarkemmin.

– Tarkkoja summia poliisin tiedossa ei ole, mutta vuoden 2023 rikoshyöty lahjakorttien osalta on vähintään muutamia satoja tuhansia euroja. Pääosin rikoshyöty kyseisissä petoksissa siirretään kuitenkin rahana tililtä tilille, Särkkä jatkaa.

Valtavia määriä käteistä salakuljetetaan lentokentillä

Maailman vilkkaimpien lentokenttien kautta kulkee miljardeja dollareja käteistä, jonka alkuperä ei kestä päivänvaloa. Aiheesta kertoo Wall Street Journal.

YK:n huumeiden ja rikollisuuden torjunnasta vastaavan toimiston (UNODC) sekä hallitusten välisen Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen vastaisen toimintaryhmän (FATF) mukaan kansainväliset lentomatkustajat kuljettavat todennäköisesti satojen miljardien dollarien arvosta käteistä osana rahanpesua vuosittain.

Kaiken kaikkiaan on arvioitu, että vuositasolla rahanpesua harjoittavat rikolliset saattavat noin kaksi biljoonaa dollaria osaksi globaaleja rahoitusjärjestelmiä.

Yksi syy rahan salakuljetuksen lisääntymiseen on se, että monessa valtiossa pankit ovat alkaneet aiempaa herkemmin ilmoittamaan viranomaisille, jos asiakas yrittää tallettaa pankkiin epäilyttävän suuren summan käteistä. Siksi rahaa pyritään salakuljettamaan valtioihin, joiden sääntely on väljempää eikä rahan alkuperää pyritä selvittämään.

Tällaisilla valtioilla ei ole velvollisuutta ilmoittaa, vaikka maahan saapuisi matkalaukullisia täynnä käteistä rahaa. Tämä mahdollistaa käteisen kuljettamisen tiukemman sääntelyn maista niihin, jotka toivottavat kaiken maahantulijoiden mukanaan tuoman käteisen tervetulleeksi rajojensa sisäpuolelle.

Suuri osa kansainvälisistä lentokentistä ei läpivalaise matkustajien matkatavaroita käteisen rahan löytämiseksi, sillä siihen tarvittavat laitteet ja henkilöstö ovat hintavia.

Emirates Airlinesin tiedottaja sanookin Wall Street Journalille, että käteisen rahan löytäminen ja salakuljetuksen paljastaminen on niiden viranomaisten vastuulla, joista raha oli peräisin.

IS: Joka neljäs on joutunut huijatuksi verkon valekaupassa

Kyselyn mukaan neljäsosa kuluttajista on joutunut verkko-ostoshuijauksen uhriksi. Tyypillisiä ovat väärennetyt verkkokaupat, minkä vuoksi samaisen kyselyn mukaan kuusi kymmenestä kuluttajasta välttelee nyt pienempiä ja tuntemattomampia verkkokauppoja, Ilta-Sanomat kertoo.

Suomalaisen tietoturvayhtiön F-Securen viime syksynä teettämään kansainväliseen kyselyyn osallistui myös suomalaisia.

Väärennettyjä verkkokauppoja kuitenkin usein luodaan juuri tunnettujen brändien nimillä ja niitä voi olla vaikea erottaa aidosta. Sivustoilla kalastellaan luottokorttitietoja ja pankkitietoja.

F-Securen tunnistamista vääristä verkkosivustoista yli puolet jäljittelee vain kolmea johtavaa massamarkkinabrändiä, joita ei yhtiön julkaisemassa kyber-uhkien katsauksessa kuitenkaan nimetty.

F-Securen raportin mukaan verkko-ostoshuijaukset kohdistuvat useimmiten teknologiaan ja laitteisiin (18 %), vaatteisiin (17 %), lahjaesineisiin (16 %) sekä kauneustuotteisiin (15 %).

Toimi fiksusti, jos todistat ryöstöä

Itä-Suomen poliisi muistuttaa lähettämässään tiedotteessa oikeista toimintatavoista, jos joutuu todistamaan ryöstötilannetta.

– Sivullisen ei kannata puuttua tilanteeseen ollenkaan, etenkään jos esillä on terä- tai ampuma-ase. Puuttuminen voi aiheuttaa tekijässä reaktion, joka johtaa mahdolliseen aseen käyttämiseen, ohjeistaa rikosylikonstaapeli Antti Aamuvuori.

Aamuvuori muistuttaa myös havainnoinnin tärkeydestä.

– Sivulliset voivat auttaa tekemällä ryöstöstä havaintoja ja kertomalla ne poliisille. Rikoksen tekijän tuntomerkit, kuten kasvonpiirteet, hiukset, ruumiinrakenne, tatuoinnit ja puheen erityispiirteet ovat arvokkaita tietoja poliisille. Myös pakosuunta kiinnostaa poliisia.

Hätänumeroon kannattaa soittaa, jos sen voi tehdä turvallisesti ja provosoimatta rikoksen tekijää.

Poliisin mukaan sankaritekojen yrittäminen kannattaa unohtaa ryöstötilanteessa.

Itä-Suomen poliisi viittaa ohjeita antaessaan Kuopiossa viime kuukausina tehtyihin useisiin kaupparyöstöihin, joissa on uhattu väkivallalla. Poliisin tietoon tulleissa ryöstöissä sivulliset eivät ole joutuneet väkivallan tai sen uhan kohteeksi.

USU: Oikeusministeri Leena Meri haluaa selvittää rikosvastuun ikärajan muuttamista

Oikeusministeri Leena Meri (ps.) haluaa selvittää, pitäisikö rikosoikeudellisen vastuun alaikärajaa laskea 15 vuodesta, kertoo Uutissuomalainen.

– Kyllä sitä olisi syytä lähteä selvittämään ja harkitsemaan vakavasti, Meri sanoo.

Meren mukaan rikosvastuuta voisi tarkastella suhteessa lapsen kehitykseen eli siihen, miten paljon tämä on voinut ymmärtää tekojensa seurauksia.

– Seuraamuspuolta voi räätälöidä monenlaiseksi. Toivoisin, että voisimme selvittää, voisiko siihen lastensuojelun oheen tulla jonkinlainen seuraamus, Meri sanoo.

Suomessa rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana. Alle 15-vuotiasta ei voida tuomita rikosoikeudelliseen seuraamukseen, kuten sakkoon tai vankeusrangaistukseen. Alle 15-vuotias voidaan kuitenkin tuomita vahingonkorvausvastuuseen.

Meren mukaan poliisille pitäisi saada nykyistä laajemmat toimivaltuudet myös alle 15-vuotiaiden tekemien rikosten tutkimiseen.

– Poliisi on pitkään toivonut pakkokeinojen mahdollisuuden laajentamista niin, että lasten ja nuorten tekemien rikosten selvittäminen ja rikoskierteen katkaiseminen olisi helpompaa, Meri sanoo.

Ministerin mukaan alle 15-vuotias rikosepäilty pitäisi voida pidättää tai määrätä matkustuskieltoon rikostutkinnan ajaksi, jos se on tutkinnan kannalta perusteltua.

KL: Haitin levottomuudet saattavat johtaa siirtolaiskriisiin

Haitin yhteiskunta vaikuttaa romahtaneen täysin, eivätkä maan olemattomat viranomaiset enää hallitse jengien aloittamaa sotaa, kertoo Kauppalehti.

Yhdysvallat, EU:n jäsenet ja useimmat muut maat ovat evakuoineet omat kansalaisensa maasta, jossa valtaa pitelevät käsissään väkivaltaiset ja jopa kannibalismista syytetyt jengit.

Viime kuussa poliittisten päättäjien viimeisetkin uskottavuuden rippeet karisivat, kun jengit estivät presidentti Ariel Henryn pääsyn takaisin maahan valtiovierailun jälkeen. Henry lupautui irtisanoutumaan tehtävästään, mikäli maahan saataisiin muodostettua sijaishallitus.

Viranomaisten lähes täydellinen puuttuminen ja jengien väkivaltaisuus kuitenkin vaikeuttaa sijaishallituksen muodostamista. Väkivallalla pyritään vaikuttamaan hallituksen kokoonpanoon. Pahimmillaan valta voi sementoitua myös lainopillisesti näille jengeille. Se ajaisi jo ennestään sekasorron vallassa olevan maan täyteen kaaokseen.

11 miljoonan asukkaan Haiti ei ole maailmanlaajuisesti pieni ongelma. Koko maassa on vain noin 9 000 poliisia. Kokonaisen valtion romahtaminen anarkiaan voi käynnistää kaikkien aikojen siirtolaiskriisin.

Amerikoiden ja Karibianmeren valtiot ovat tilanteesta äärimmäisen huolissaan, koska Haitilla on yhteinen maaraja Dominikaanisen tasavallan kanssa, muihin Karibianmeren saarivaltioihin on matkaa vain muutamia satoja kilometrejä ja Yhdysvaltain Florida on noin tuhannen kilometrin vaarallisen venematkan päässä.

Maa voitaisiin pelastaa esimerkiksi kansainvälisessä sotilasoperaatiolla, niin sanotulla interventiolla, jossa jengit väännettäisiin irti vallankahvasta ja muodostettaisiin uusi hallitus. Haitin lähinaapureilla ei kuitenkaan ole tähän resursseja, ja rikkaammat länsimaat ovat nykyisessä maailmantilassa äärimmäisen varovaisia kansainvälisen koskemattomuuden suhteen.

IL: Kinder-munia käytetään huumeiden salakuljetuksessa

Vangit hyödyntävät Kinder-munan koteloita huumeiden salakuljettamiseen kaltereiden taakse, kertoo Iltalehti. Kyse ei ole pääsiäisilmiöstä, vaan Kinder-munia on hyödynnetty ainakin 2000-luvun alusta saakka.

Kinder-munan koteloon mahtuu United Brotherhoodin vankilahuumekaupan esitutkintamateriaalin mukaan keskimäärin 50 tablettia. Vangit kuljettavat huumeita sisältäviä koteloita peräsuolessaan ja käyvät kauppaa vankilassa.

– Viimeisimmässä erässä taisi olla toistakymmentä subutexia, Rikosseuraamuslaitoksen turvallisuuden tiimin erityisasiantuntija Tuomas Hanhikangas kertoo IL:lle.

Kotelo on valmistettu elintarvikemuovista, eikä se liene terveydelle erityisen haitallinen.

Kehonsisäisten huumeiden löytäminen vankilassa on haastavaa, sillä huumeita ei huomaa silmämääräisessä tarkastuksessa. Huumesalakuljetuksesta epäilty henkilö voidaan asettaa eristämistarkkailuun, jolloin hän ei voi piilottaa huumeita esimerkiksi vessassa käydessään. Lääkäri voi vahvoilla perusteilla suorittaa henkilöntarkastuksen.

Jos henkilö jää vankilan sisällä kiinni pienen huumausainemäärän hallussapidosta, voidaan häntä rangaista vankilassa. Vankeuslaki antaa tällaisessa tilanteessa mahdollisuuden yksinäisyysrangaistuksen käyttöön eli henkilö voidaan laittaa eristysselliin.

 

 

Tämä kaupunki on auton omistajan painajainen

POP Vakuutus selvitti keskeisimmät kaupunkikohtaiset tilastofaktat autovarkauksista. Aineisto koostuu vuosina 2020–2023 voimaanastuneista sopimuksista ja sattuneista varkausvahingoista.

Vuosina 2020–2023 Keravalla on tapahtunut pelkästään kappalemäärällisesti enemmän autovarkauksia kuin esimerkiksi tilaston vertailukaupungissa Jyväskylässä. Keravan asukasluku oli vuoden 2023 lopussa noin 38 000 henkilöä ja Jyväskylän asukasluku samaisen vuoden lopussa 150 000 henkilöä.

– Keravan luvut ovat kyllä aika hurjia, jos vertaa siihen, että Kerava on asukasluvultaan melkein neljä kertaa pienempi kaupunki kuin Jyväskylä, pohtii POP Vakuutuksen korvauspalvelun operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta.

Keravalla varkausvahinkoja on sattunut yli kaksinkertainen määrä vertailuun valittujen suurten kaupunkien keskiarvoon nähden. Helsingissä ja Vantaalla varkausvahinkoja on sattunut noin 40 prosenttia enemmän kuin keskimäärin muissa kaupungeissa. Espoossa ja Tampereella vahinkoja sattuu keskimääräisesti.

Turussa sijaitseviin autoihin ei tilastoista katsottuna haluta kajota niin usein kuin muualla Suomessa.

– Turussa on sattunut lähes puolet vähemmän varkausvahinkoja kuin tilaston vertailukaupungeissa keskimäärin. Esimerkiksi Helsingissä on tapahtunut jopa kolme kertaa enemmän varkausvahinkoja kuin Turussa, kun varkaudet suhteutetaan kannan kokoon. Koko PK-seutuun nähden Turussa sattuu myös noin puolet vähemmän varkausvahinkoja, Lehmusvirta kertoo.

Vanhemmissa autoissa kiinnostavat katalysaattorit

Helposti voisi kuvitella, että vanhemmat autot eivät autovarkaita kiinnosta. Vanhemmatkaan autot eivät kuitenkaan ole suojassa pitkäkyntisiltä, sillä niissä varkaita kiinnostaa erityisesti auton katalysaattori.

– Katalysaattorit kiinnostavat autovarkaita niissä olevan jalometallin vuoksi, jota vanhemmissa autoissa on usein uusien autojen katalysaattoreihin verrattuna enemmän, Lehmusvirta kertoo.

Autovarkauksia ei pystytä täysin estämään, mutta muutamalla yksinkertaisella konstilla vähennät autosi mielenkiintoa varkaiden silmissä huomattavasti.

Vinkit auton suojaamiseksi

• Lukitse auton ovet aina.
• Parkkeeraa mahdollisimman näkyvälle ja valoisalle paikalle, jos valvontakameroin varustettuun autotalliin parkkeeraaminen ei ole mahdollista.
• Älä jätä mitään arvokasta autoon.
• Lukkopultit voivat ehkäistä renkaiden ja vanteiden varkauksia.
• Vanhemmissa autoissa katalysaattoria voi yrittää suojata erillisellä suojalla.

Poliisi Ylelle: Fentanyylin leviäminen Suomeen suuri riski

Fentanyylin leviäminen olisi Suomelle suuri uhka, arvioi poliisi. Tappava huume on tiettävästi levinnyt jo Viron huumemarkkinoille. Asiasta kertoo Yle.

Helsingin poliisilaitoksen rikostarkastaja Kimmo Sainion mukaan poliisi pitää riskinä, että fentanyyliä leviäisi Suomenlahden yli Suomeen. Viron poliisin kanssa tehdään siksi tiivistä yhteistyötä.

Fentanyyli on viisikymmentä kertaa heroiinia vahvempi synteettinen opioidi, jolla on keskushermostoa lamauttava vaikutus. Yhdysvalloissa 150 ihmistä kuolee päivittäin tällaisten synteettisten opioidien yliannostuksiin.

Toistaiseksi hengenvaarallinen huume on pysynyt poissa Suomen katukaupasta.

Myöskään ”zombihuumeeksi” ristittyä ksylatsiinia ei Suomessa ole havaittu, lukuun ottamatta kahta lääkemurtoon liittyvää tapausta. Keskusrikospoliisin mukaan aineeseen liittyviä tapauksia ei Suomessa ole viimeisen kahden vuoden aikana havaittu.

Ksylatsiinia käytetään muun muassa isojen eläinten rauhoittavana lääkkeenä. Lempinimensä se on saanut siitä, että ihmisissä se aiheuttaa uneliaisuutta ja kooman kaltaisen tiedottoman tilan.

Sainion mukaan Suomen yleisimmin käytettyihin huumeisiin lukeutuvat amfetamiini, kokaiini ja kannabis. Viime aikoina näitä vahvemmat synteettiset opioidit ovat kuitenkin alkaneet valtaamaan alaa.

Esimerkiksi helmikuussa Helsingin poliisilaitos kertoi takavarikoineensa merkittävän erän synteettistä opioidihuume metonitatseenia. Ainetta havaittiin myös subutex-tableteissa. Viime vuoden toukokuussa Rovaniemeltä taas löytyi hengenvaarallista etylonia.

Sainion mukaan niin yksittäiset toimijat kuin kansainväliset huumekartellit voivatkin tulevaisuudessa levittää synteettisiä huumeita Suomeen.

Fentanyylin ja muiden synteettisten huumeiden suurin vaara on niiden vahvuus. Koska tappavat määrät ovat niin pieniä, on annostelu vaikeaa ja yliannostuksia syntyy helposti. Jo kahden milligramman annos fentanyyliä voi tappaa.

Mikäli synteettiset opioidit rantautuisivat myös Suomeen, olisivat seuraukset Sainion mukaan synkkää katseltavaa. Kuolemantapaukset yleistyisivät nopeasti.

– Käyttäjän on mahdotonta tietää omaa toleranssiaan, Sainio tiivistää.

Yli 30 mummoa tappanut sarjamurhaaja tuomittiin Venäjällä

Tatarstanilainen oikeusistuin on tuominnut ainakin 31 eläkeläisnaista tappaneen ryöstömurhaajan elinkautiseen vankeuteen Kazanissa. Asiasta kertovat esimerkiksi Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass sekä sanomalehti Kommersant.

Kazanin seudun Komsomolskaja Pravda kertaa, että murhaajalla oli tapana valita uhrinsa aina kerrostalojen ensimmäisistä kerroksista. Hän väijyi ikkunoita: jos ikkuna oli likainen mutta siinä oli verhot ja sisällä valo, murhaaja päätteli, että asunnossa asui heikko ja vähävoimainen ihminen.

Radik Tagirovilla oli tapana erehdyttää vanhemmat naiset päästämään itsensä koteihinsa huoltomiehenä, vesimittarinlukijana tai vastaavana esiintymällä, surmata naiset kuristamalla heidät asunnosta löytyvillä tarvikkeilla kuten pyykkinarulla ja varastaa uhreilta rahaa ja muuta omaisuutta. Tuomioistuimen mukaan Tagirov hyökkäsi yhteensä ainakin 34 naisen kimppuun yhteensä viidessätoista eri kaupungissa.

”Volgan sarjamurhaajaksi” kutsuttu Tagirov oli aktiivinen maaliskuusta 2011 syksyyn 2012. Hän jäi kuitenkin kiinni vasta vuonna 2020. Rikostutkintaa kuvaillaan äärimmäisen työlääksi: sen aikana pelkästään dna-näytteitä otettiin yli 10 000 ihmiseltä. Eräs tajuttomaksi kuristettu mutta henkiin jäänyt uhri ei pystynyt auttamaan poliisia hyökkääjän tunnistamisessa, sillä hän oli sokea.

Tagirov ei ollut pitänyt yhteyttä äitiinsä useisiin vuosiin, joten hänen äitinsä teki katoamisilmoituksen ja antoi dna-näytteen. Kun äidin näyte syötettiin poliisin tietokantaan, se yllättäen täsmäsi murhauhrin asunnosta löytyneeseen dna:han.

Murhien aikaan varatonta kiertolaiselämää viettänyt Tagirov oli tähän mennessä asettunut aloilleen, perustanut perheen ja työskenteli mekaanikkona. Esitutkinnassa Tagirov tunnusti kaiken ja osoitti katumusta. Mutta myöhemmin epäilty perui tunnustuksensa. Loppulausunnossa Tagirov ja hänen puolustuksensa vetosivat esimerkiksi siihen, että murhaajan väitettiin vaihtaneen aina tekojen jälkeen vaatteita ja kenkiä. Tagirovin puolustuksen mukaan Tagirov kulki näihin aikoihin aina samoissa vaatteissa.

Tagirovin rangaistus koostuu ensin kymmenestä vuodesta vankeutta, jonka jälkeen hän viettää loppuelämänsä tehden työtä rangaistussiirtolassa. Puolustuksen mukaan Tagirov aikoo valittaa tuomiosta.

 

Venäjän poliisin pidätyskuva Radik Tagirovista. / WIKIMEDIA COMMONS

 

 

Nainen kirjoitti äänestyslippuun ”ei sotaa” – tuomittiin huliganismista vankilaan

Pietarilainen nainen sai kahdeksan päivän vankeusrangaistuksen kirjoitettuaan sunnuntaina äänestyslomakkeeseen ”ei sodalle”. Asiasta kertovat Pietarin oikeuslaitosten yhdistetty viestintä sekä esimerkiksi venäläislehti Gazeta.

Vladimir Putinin uudelleenvalinnan varmistamiseksi järjestetyssä vaalissa tämä nainen kirjoitti viestinsä punakynällä äänestyslipun taakse ja yritti pudottaa sen vaaliuurnaan. Venäjällä vaaliuurnat tehdään läpinäkyvästä muovista. Äänestyspaikalla ollut poliisi näki naisen ja hänen kirjoittamansa viestin, ja otti naisen kiinni.

Tiistaina Dzeržinskin piirin tuomioistuin totesi naisen syylliseksi huliganismiin ja asevoimien halventamiseen. Huliganismista määrättiin kahdeksan päivän vankeustuomio ja asevoimien halventamisesta 40 000 ruplan (noin 398 euron) sakko.

Kommersant-lehti kertoo, että Venäjän sisäministeriön mukaan kolme päivää kestäneen äänestyksen aikana tapahtuneista vaaleihin liittyvistä rikoksista on käynnistetty yhteensä 60 rikostutkintaa. Näiden lisäksi on 150 hallinnollisen tason rikeselvitystä. Sen lisäksi, että äänestyslippuja on töhritty, on vaaliuurniin kaadettu väriaineita ja äänestyspaikoille tehty valheellisia ilmoituksia terroristisista hyökkäyksistä.

Samana päivänä, kun pietarilaisnainen otettiin kiinni, pidätettiin Venäjällä 90 muutakin ihmistä. Yhteensä pidätyksiä tehtiin 22 eri kaupungissa. Eniten pidätettiin Moskovassa ja Kazanissa, kertoo Nastojaštše Vremja.

 

 

 

 

Näitä polkupyöriä varastetaan eniten

Sekä vakuutusyhtiöiden korvaamat että poliisin tietoon tulleiden varastettujen polkupyörien lukumäärät laskivat vuonna 2023 jo kolmatta vuotta peräkkäin. Sen sijaan korvausmäärät kääntyivät taas nousuun.

– Pyörävarkaat ovat vuosi vuodelta ammattimaisempia ja tietävät, millaisesta pyörästä saa parhaan hinnan käytettynä. Erityisesti sähköpyörät tai kalliit maasto- tai muut erikoispyörät ovat varkaiden suosiossa, kertoo Finanssiala ry:n (FA) turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen tiedotteessa.

Vakuutusyhtiöt korvasivat 13 865 varastettua pyörää vuonna 2023. Edellisvuonna luku oli 15 068. Poliisille ilmoitettiin 16 840 varastettua pyörää, edellisvuonna luku oli 17 253. Varastettuja pyöriä korvattiin 11 miljoonan euron edestä, edellisvuonna summa oli 9,8 miljoonaa.

Sähköpyörien osuus varastetusta pyöristä on kasvanut tasaisesti. Vuonna 2021 sähköpyörien osuus oli noin neljä prosenttia, kun taas vuonna 2023 osuus oli vakuutusyhtiöiden arvion mukaan jo 15 prosenttia.

Valitettavasti kalliiden pyörien varkaudet kertovat siitä, että varastetuille pyörille on kysyntää. Pänkäläinen penää vastuuta myös pyörien ostajilta.

– Käytettyä pyörää ostaessa tulee aina vaatia myyjältä alkuperäinen osto- tai takuukuitti. On epärealistista ajatella, että jopa tuhansien eurojen menopelin ostaja olisi vain ”heittänyt kuitin roskiin”. Pyöräkellareihin murtautuminen on kannattavaa puuhaa niin kauan kuin varastetuille pyörille on ostajia.

Kun pyörän laittaa parkkiin, tulee se aina lukita kiinteään esineeseen. Tämä ei koske vain arvopyöriä, sillä vanhemmatkin pyörät voivat lähteä varkaan matkaan. Myös sähköpyörän akku on syytä ottaa mukaan, kun pyörän jättää parkkiin.

Finanssiala pitää yllä listaa murtotestatuista polkupyörän lukoista. Pänkäläinen vinkkaa, että perinteisten U-mallisten lukkojen lisäksi turvalliseksi todettuja ovat taittomalliset lukot, joilla pyörän saa usein kiinnitettyä hankalampaan kohteeseen. Taittolukko menee myös kuljetettaessa pienempään tilaan.

– Lisäksi pyörästä tulee ottaa talteen mahdollisimman paljon tunnistetietoja, kuten rungon alalaidassa oleva runkonumero. Pyörä kannattaa lisäksi kuvata monesta eri kulmasta. Ota kuvat myös kaikista naarmuista, kolhuista ja vastaavista, ne saattavat olla hyödyllisiä, jos pyörä joskus varastetaan ja se löytyykin vaikka nettikirpputorilta, Pänkäläinen vinkkaa.

Maksupetokset kasvussa – näillä keinoilla pankkien turvallisuutta voisi parantaa

Erilaiset maksamiseen liittyvät petokset ja huijaukset ovat olleet voimakkaassa kasvussa viime vuosina. Rikollisten käyttämät keinot myös kehittyvät jatkuvasti.

Finanssivalvonnan selvityksen mukaan pankkiasioinnin turvallisuutta on mahdollista parantaa muun muassa verkkopankki- ja mobiilimaksamisen turvarajoituksia kehittämällä sekä tehokkaammalla petoksellisten maksutapahtumien monitoroinnilla ja pysäyttämisellä. Oma vastuunsa on myös palvelujen käyttäjällä.

Finanssivalvonnan pankeille loppuvuonna 2023 tekemän kyselyn perusteella pankit ovat tunnistaneet ja toteuttaneet verkkomaksamisen turvallisuuden keskeiset osa-alueet pääosin asianmukaisesti.

– Verkko- ja mobiilipankin sekä verkkomaksamisen turvallisuuden ja asiakkaan vahvaa tunnistamista koskevien teknisten ratkaisujen tulee vastata uusiin sähköisen maksamisen turvallisuusuhkiin. Selvityksemme mukaan pääsääntöisesti näin onkin, mutta koska kilpajuoksu rikollisia vastaan on kovaa, on turvallisuusratkaisuissa syytä ottaa kaikki mahdolliset toimet käyttöön, osastopäällikkö Samu Kurri kertoo tiedotteessa.

Verkkoasioinnin turvallisuuden kehittämiseksi on pankeilla keinoja, joita Finanssivalvonta kannustaa hyödyntämään. Maksupalvelun käyttäjällä on mahdollisuus asettaa monipuolisempia maksamisen turvarajoja korttimaksamiseen kuin verkko- ja mobiilipankkien kautta tapahtuviin tilisiirtoihin ja maksamiseen.

Finanssivalvonta suosittaa pankkeja kehittämään myös verkkopankki- ja mobiilimaksamisen kontrolleja niin, että käyttäjällä olisi mahdollisuus asettaa nykyistä monipuolisemmin turvarajoituksia tekemiinsä tilisiirtopohjaisiin maksuihin. Tällaisia rajoituksia ovat esimerkiksi maantieteelliset rajaukset maksuissa ja maksujen päivä- tai kertaluonteiset käyttörajat.

Lisäksi Finanssivalvonta suosittaa pankkeja kehittämään maksujen monitorointia siten, että ne voisivat entistä tarkemmin pysäyttää maksut, jotka poikkeavat merkittävästi asiakkaan aikaisemmasta maksuhistoriasta, esimerkiksi maksun suuruuden tai saajan mukaan. Näissä tapauksissa myös maksun lisävahvistuksen pyytäminen riittävän informatiivisella tavalla asiakkaalta voi olla tarpeen.

– Erilaisista huijaustavoista tiedottaminen ja asiakkaiden opastaminen turvalliseen verkkoasiointiin on myös tärkeää. Pankkien on edelleen aktiivisesti tiedotettava eri kanavissa palvelujensa turvallisuusuhista ja jatkettava muistuttamista sekä opastamista siitä, miten pankkien sähköisissä palveluissa asioidaan turvallisesti, Kurri toteaa.

Pankeilla on vastuu verkossa tarjoamiensa palvelujen turvallisuudesta, mutta Finanssivalvontaa muistuttaa kuluttajia omasta vastuustaan ja niistä turvallisuuskäytänteistä, jotka on syytä pitää mielessä verkko- ja mobiilimaksamisessa.

Verkossa asioidessa kannattaa olla terveen epäluuloinen ja muistaa myös, etteivät pankit tai viranomaiset koskaan kysy pankkitunnuksia tai maksukortin tietoja puhelimitse, sähköpostitse tai tekstiviestitse.

Linkkien klikkailuissa kannattaa olla myös tarkkana. Pankkitunnuksilla ei koskaan pidä kirjautua palveluihin viesteissä olevien linkkien kautta. Aidonkin näköisten viestien linkit voivat johtaa valesivustolle ja verkkopankkitunnusten joutumiseen rikollisten käsiin.

Riskiä verkkopankkitunnusten joutumisesta vääriin käsiin voi pienentää käyttämällä esimerkiksi viranomaisten palveluihin tunnistautumisessa muita vahvan tunnistamisen välineitä, kuten mobiili- tai kansalaisvarmennetta.

EU-alueella kehitetään parhaillaan niin sanottua digitaalisen identiteetin lompakkosovellusta, joka toimii matkapuhelimessa. Sitä voi jatkossa käyttää henkilöllisyyden digitaaliseen todentamiseen kirjauduttaessa sekä julkisiin että yksityisiin verkkopalveluihin kaikkialla EU:ssa.

HS: Asiakas esti myymälävarasta pakenemasta, kauppa palkitsi

Helsinkiläisessä K-market Herttoniemessä tapahtui lauantaina myymälävarkaus. Varas saatiin nopeasti kiinni, sillä sivullinen kaupan asiakas esti myymälävarasta poistumasta paikalta. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Kauppias Perttu Koponen kertoo HS:lle, että tilanteessa varas yritti varastaa kaupasta lisäravinteita ”parin sadan euron edestä”. Kaupan henkilökunta havaitsi tilanteen nopeasti.

– Tilanteessa oli jo hälytetty poliisi, joka saapui hyvin nopeasti. Ennen sitä tämä kyseinen asiakas päätti vapaaehtoisesti mennä seisomaan henkilökunnan ja ulko-oven väliin, jotta varas ei pääsisi ulos.

Kauppias kertoo palkinneensa urhoollisesti toimineen asiakkaan herkkukorilla ja lahjakortilla. Vaikka asiakkaan rohkea toiminta oli esimerkillistä, kauppa ei silti ohjeista sivullisia asiakkaita puuttumaan vastaavanlaisiin tilanteisiin.

Koponen toimii kauppiaana myös toisessa helsinkiläisessä K-marketissa. Hänen mukaansa kaupoista varastetaan tyypillisesti alkoholia, juustoa ja lisäravinteita jälleenmyyntiin.

– Sillä rahoitetaan omaa päihteidenkäyttöä. Se on todella yleistä koko Suomessa.

Hänen mukaansa suurin osa varkauksista yritetään toteuttaa piilottamalla tuotteet vaatteiden sisään. Koposen mukaan joissakin tapauksissa varkaat saattavat röyhkeästi kävellä ulos kaupasta tuotteet kädessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)