Verkkouutiset

EU

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-mailta vaaditaan tiukkaa vastausta Venäjän vaikuttamisyrityksiin, tieto meppien vehkeilyistä järkytti

Euroopan parlamentti pyytää EU:n poliittisilta johtajilta ja EU-mailta nopeita ja tiukkoja toimia Venäjän vaikuttamisyritysten vastustamiseksi.

Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina päätöslauselman, jossa se tuomitsee jyrkästi kaikki pyrkimykset puuttua eurooppalaisiin demokraattisiin prosesseihin. Samalla se korostaa, että sekaantumistaktiikoiden on johdettava seurauksiin.

Päätöslauselman taustalla on Venäjän laajojen vaikuttamisyritysten paljastuminen.

Parlamentti kertoo olevansa järkyttynyt niistä uskottavista väitteistä, joiden mukaan joillekin mepeille on maksettu Venäjän propagandan levittämisestä ja siitä, että he tukevat Venäjän systemaattisia pyrkimyksiä luoda riippuvuuksien verkosto käyttäen eurooppalaisia puolueita.

Tekstissä parlamentti ilmaisee myös tyrmistyksensä sen jäsenten osallistumisesta venäjänmielisen Voice of Europe -tiedotuskanavan toimintaan samalla, kun Venäjä käy laitonta hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan.
Mepit kehottavat EU:n ja sen jäsenvaltioiden poliittista johtoa puuttumaan näihin Venäjän toimiin tarvittavan ripeästi ja päättäväisesti. Kesäkuussa pidettävien EU-vaalien vuoksi tilanteen selvittäminen nopeasti on erityisen tärkeää.

Päätöslauselmassa mainitaan useita Venäjän vaikuttamisyrityksiä eri puolilla Eurooppaa, muun muassa Bulgariassa, Saksassa ja Slovakiassa.

Parlamentti ilmaisee lisäksi huolensa siitä, että Yhdysvaltain tiedustelupalvelu FBI kuulusteli äskettäin parlamentin jäsentä Maximilian Krah’ta (ID / AfD, Saksa), koska hänen epäiltiin saavan rahaa Venäjän hallinnon agenteilta.

Mediatietojen mukaan Krah’n avustaja on myös pidätetty epäiltynä vakoilemisesta Kiinan lukuun. Mepit kehottavat AfD:tä ilmoittamaan viipymättä julkisesti taloudelliset suhteensa Venäjään ja julkistamaan kaikkien Venäjään kytköksissä olevista lähteistä peräisin olevien maksujen tarkoituksen ja tarkan määrän.

Parlamentti muistuttaa, että vaikka Venäjä on edelleen ulkomaisen sekaantumisen ja disinformaation päälähde EU:ssa, tällaisia kampanjoita ovat toteuttaneet myös muut maat. Se korostaa, että EU voi vastata näihin uhkiin tehokkaasti vain, jos vastaus on monialainen ja kokonaisvaltainen sekä tapahtuu pitkällä aikavälillä.

Mepit kehottavat parlamenttia vahvistamaan omaa turvallisuuskulttuuriaan esimerkiksi sisäisillä tutkinnoilla ulkomaiden sekaantumisväitteiden tutkimiseksi ja sisäisten sanktioiden täydellä toimeenpanolla. Lisäksi mepit tukevat meppien ja henkilöstön pakollisia turvallisuuskoulutuksia, turvallisuusselvityksiä ja seulontaa.

Päätöslauselmassa parlamentti kehottaa neuvostoa sisällyttämään tulevaan 14. pakotepakettiin uusia Venäjän hallinnon tukemia tiedotusvälineitä ja mediaorganisaatioita sekä henkilöitä, jotka ovat vastuussa propaganda- ja disinformaatiokampanjoista EU:ssa.

EU:n tulee meppien mukaan ottaa käyttöön pakotteita, jotka vastaavat Tšekin hallituksen asettamia pakotteita Voice of Europe -kanavaa sekä oligarkkeja Viktor Medvedtšukia ja Artjom Martševskia vastaan. He myös pitävät valitettavana, että Voice of Europe on pystynyt aloittamaan toimintansa uudelleen Kazakstanista käsin, ja kehottavat jäsenvaltioita varmistamaan, että Voice of Europe -kanavaan ei ole pääsyä EU:n jäsenmaissa.

Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 429-27 (48 tyhjää).

Lisäksi tänään hyväksyttiin murskaluvuin (493-11) päätöslauselma, jonka mukaan Venäjän presidentinvaalit olivat epädemokraattiset ja ne ulotettiin laittomasti Venäjän miehittämille alueille.

Vladimir Putinin presidenttikausi on näin ollen laiton, parlamentti totesi.

EU-parlamentti hyväksyi kiistellyn yritysvastuudirektiivin

Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona niin sanotun yritysvastuudirektiivin. Parlamentin äänestyksessä direktiivin puolesta äänesti 374 edustajaa, vastaan 235 edustajaa ja tyhjää 19 edustajaa.

Yritysvastuudirektiivissä on pohjimmiltaan kyse suuryritysten toimitusketjujen vastuullisuuden vahvistamisesta.

Direktiivin myötä suuryritysten tulle olla perillä esimerkiksi haitallisista ihmisoikeus- ja ympäristövaikutuksista toimitusketjuissa ja niihin pitää puuttua. Lisäksi yritysten tulee toteuttaa suunnitelma, jolla niiden liiketoiminta sovitetaan Pariisin ilmastosopimuksen korkeintaan 1,5 asteen lämpenemistavoitteeseen.

Yritysvastuudirektiivin eteneminen oli talven aikana jäissä, kun Saksa ilmaisi vastustavansa sitä.

Direktiivi vaatii vielä Euroopan unionin neuvoston hyväksynnän. Jäsenvaltioilla on sen jälkeen kaksi vuotta aikaa saattaa uudet säännöt osaksi kansallista lainsäädäntöään.

Direktiivin sääntöjä tullaan asteittain soveltamaan EU:n alueella toimiviin yrityksiin tietyn työntekijämäärän ja liikevaihtorajan mukaan.

Vuodesta 2027 alkaen sitä sovelletaan yrityksiin, joissa on yli 5000 työntekijää ja yli 1500 miljoonan euron maailmanlaajuinen liikevaihto.

Vuodesta 2029 direktiivin piirissä tulevat olemaan soveltamisalan yritykset, joissa on yli 1000 työntekijää ja yli 450 miljoonan euron maailmanlaajuinen liikevaihto.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ilmoitti maaliskuussa, että Suomi tukee yritysvastuudirektiiviä.

EU-asetuksesta satojen miljoonien kustannukset juomateollisuudelle

Elintarviketeollisuusliitto sanoo tiedotteessa olevansa pettynyt Euroopan parlamentin päätökseen hyväksyä EU:n uusi pakkauksia ja pakkausjätettä koskeva asetus. Elintarviketeollisuuden mukaan kohtelee kohtuuttomalla tavalla suomalaista juomia valmistavaa teollisuutta edellyttämällä pakkausten uudelleenkäyttöä vuoteen 2030 mennessä.

Asetuksen mukaan lopullisen jakelijan olisi varmistettava, että kymmenen prosenttia juomapakkauksista myydään uudelleenkäytettävissä pakkauksissa.

Asetuksen käsittelyn aikana kokonaisuuteen saatiin suomalaisen elintarvikealan kannalta tärkeitä muutoksia, kun esimerkiksi maito ja muut herkästi pilaantuvat juomat rajattiin uudelleenkäyttötavoitteiden ulkopuolelle.

Elintarviketeollisuusliiton mukaan valtava pettymys kuitenkin on, että asetus ei tunnista suomalaisen juoma-alan vuosikymmeniä kehittämää juomapakkausten kierrätysjärjestelmää vaihtoehdoksi pakkausten uudelleenkäytölle.

– Asetus kohtelee erittäin epäoikeudenmukaisesti suomalaisia juomia valmistavia yrityksiä. Meillä on jo huippuunsa hiottu juomapakkausten palautusjärjestelmä, jossa pakkaukset kiertävät tehokkaasti materiaalina. Nyt järjestelmään investoineet yritykset joutuvat rakentamaan sen rinnalle uudelleenkäytettävien juomapakkausten palautusjärjestelmän, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo tiedotteessa.

Asetus tarjoaa jäsenmaille mahdollisuuden poiketa uudelleenkäyttötavoitteista, jos pakkausten kierrätystavoitteet ylittyvät viidellä prosentilla vuoteen 2025 mennessä.

– Juomapakkausten kierrätysaste on Suomessa yli 90 prosenttia. Asetuksessa poikkeamisen mahdollisuus on kuitenkin sidottu kaikkien pakkausten kierrätystavoitteiden ylittymiseen eli juomia valmistava teollisuus joutuu nyt kärsimään yleisesti heikosta pakkausten kierrätysasteesta, Levón toteaa.

Elintarviketeollisuusliiton mielestä pakkauslainsäädännön valmistelu ei ole noudattanut hyvän sääntelyn periaatteita, sillä osa vaikutustenarvioinneista julkaistiin vasta sen jälkeen, kun parlamentti ja neuvosto olivat jo muodostaneet kantansa.

– Uudelleenkäytön myötä kuljetusten tarve, päästöt ja vedenkulutus moninkertaistuvat nykyiseen kierrätysjärjestelmään verrattuna, liitto sanoo.

Ruoka-alan toimijat ovat arvioineet, että investointien kertakustannukset muutoksesta ovat satoja miljoonia euroja ja vuosittaisetkin kustannukset kymmeniä miljoonia euroja.

– Suomen tulee selvittää kaikki mahdollisuudet välttää nämä tarpeettomat kustannukset ja vaikuttaa aktiivisesti siihen, että asetuksen tarjoamat joustot saadaan täysimääräisesti hyödynnettyä, Levón perää.

EU-päätös vesitti poistotekstiilin jalostuslaitoksen rakentamisen

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on päättänyt luopua Turkuun suunnitellusta 20 000 tonnin kapasiteettiin yltävästä poistotekstiilin jalostuslaitoksesta. Yhtiön mukaan investoinnille ei näköpiirissä olevassa toimintaympäristössä ole toiminnallisia tai taloudellisia edellytyksiä.

Kahdeksantoista lounaissuomalaisen kunnan yhteisen jätehuoltoyhtiön yhtiökokous päätti asiasta tiistaisessa kokouksessaan yhtiön hallituksen esityksen mukaisesti.

– Lopullista päätöksentekoa laitosinvestoinnista on jouduttu siirtämään, sillä EU:n päätökset poistotekstiilistä ja jätepuitedirektiivin muutoksesta ovat toistuvasti siirtyneet. Uusi jätepuitedirektiivi on vihdoin valmistumassa, ja sen myötä astuu voimaan poistotekstiilin harmonisoitu tuottajavastuu. Se siirtää tuottajille vastuun poistotekstiilin uudelleenkäytöstä, kierrätyksestä ja kustannuksista, mikä vie edellytykset LSJH:n suunnittelemalta täyden mittakaavan jalostuslaitokselta, kertoo LSJH:n toimitusjohtaja Jukka Heikkilä tiedotteessa.

LSJH toteutti Paimioon poistotekstiilin kuidunavaukseen keskittyneen pilottilaitoksen, joka aloitti toimintansa syksyllä 2021. Tuolloin tavoitteena oli rakentaa täyden mittakaavan jalostuslaitos Turun Topinpuiston alueelle jo kuluvan vuosikymmen puolivälissä.

Toimintaympäristö muuttui kuitenkin EU:n tekstiilistrategian ja jätepuitedirektiivin ympärillä käydyn keskustelun myötä nopeasti epävarmaksi.

– Paimion pilot-linjasto antoi meille hyvää osaamista, mutta vajaa vuosi sitten luovuimme luontevan tilaisuuden tullen pilotista ja päätimme toistaiseksi keskittyä poistotekstiilin keräykseen ja lajitteluun, vaikka isomman mittakaavan jalostuslaitoksen valmistelua vielä jatkoimmekin, LSJH:n kehitysjohtaja Teemu Jutila sanoo.

– Vuodessa 20 000 tonnia poistotekstiiliä käsittelevän laitoksen rakentaminen olisi kuitenkin edellyttänyt varmuutta toimintaedellytyksistä ja myös raaka-aineen saatavuudesta. Poistotekstiilin erilliskeräys alkoi vuonna 2023 ja myös keräysmäärät ovat jääneet kauas laitoksen tarpeista, Jutila jatkaa.

Business Finland myönsi LSJH:lle 5,2 miljoonan euron investointiavustuksen laitoksen toteuttamiseen, mutta myös investoinnin alkuperäiset kustannukset ehtivät suunnitteluaikana lähes kaksinkertaistua alkuperäisistä.

Toimitusjohtaja Heikkilän mukaan LSJH neuvotteli tuloksetta 25 mahdollisen kumppanin kanssa hankkeen toteuttamiseksi yhdessä. Lopullinen isku oli kuitenkin EU:n jätepuitedirektiivi, joka toteutuneessa muodossaan vei taloudelliset ja toiminnalliset edellytykset investoinnilta.

– Nyt jatkamme poistotekstiilin valtakunnallista keräys- ja lajittelupalvelua suomalaisille jätelaitoksille ainakin tämän vuoden loppuun asti. Vuoden vaihteen jälkeisen toiminnan edellytyksiä arvioidaan parhaillaan, Heikkilä toteaa.

Pia Kauma uudesta EU-asetuksesta: Ei mitään järkeä

Kokoomuksen kansanedustajan Pia Kauman mukaan EU:n uusi pakkausjäteasetus on taas yksi esimerkki, jossa sääntely menee liian yksityiskohtaiseksi EU-tasolla.

– Ei ole mitään järkeä rakentaa rinnakkaista järjestelmää Suomessa jo nykyisellään hyvin toimivan pullonpalautusjärjestelmän rinnalle. Se olisi kertakaikkisen typerää, Kauma kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Hän viittaa Iltalehden artikkeliin uudesta pakkausjäteasetuksesta. Asetuksesta äänestetään Euroopan parlamentissa keskiviikkona.

Esimerkiksi Panimoliitto on huolissaan asetuksen vaikutuksista Suomen pullonpalautusjärjestelmään. Uhkakuvan mukaan Suomeen pitäisi rakentaa rinnakkainen pullonpalautusjärjestelmä hyvin toimivan panttijärjestelmän tilalle. Tämä aiheuttaisi liiton mukaan isoja kustannuksia ja voisi pahimmassa tapauksessa kuormittaa ympäristöä enemmän kuin nykyjärjestelmä.

OP:n ekonomistin mukaan euroalue uhkaa jäädä pysyvästi USA:n kasvusta

Euroalueen kasvukuva on pysynyt huhtikuun ostopäällikköindeksien perusteella edelleen vaatimattomana, mutta pahin suhdannealho näyttää jäävän vähitellen taakse, toteaa OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen.

Talouselämän tunnelmia luotaavat ostopäällikköindeksi nousi huhtikuussa korkeimmilleen toukokuun 2023 jälkeen. Hännikäisen mukaan erityisen ilahduttavaa on se, että euroalueen suurin jäsenmaa Saksa osoitti virkoamisen merkkejä ja on karistamassa taantuman pölyjä harteiltaan.

Euroalueen sektorikohtaiset erot repesivät aiempaakin suuremmiksi.

– Teollisuuden tunnelmat happanivat entisestään, ja sektorin hartaasti odotettu suhdannekäänne antaa yhä odotuttaa itseään. Teollisuus kärsii edelleen yleisestä epävarmuudesta, globaalin kaupan yskähtelystä sekä investointihaluja jarruttavasta korkotasosta. Teollisuus kaipaa korontason laskua ja ennakoimme EKP:n aloittavan kesäkuussa koronlaskusyklin, joka tuo helpotusta syklisen teollisuuden tilanteeseen. Äkkikäännettä parempaa ei ole kuitenkaan luvassa, Hännikäinen arvioi.

Palvelusektori on pysynyt muiden talousalueiden tavoin euroalueen talouden vankkana tukirankana.

– Palvelukysyntä saa edelleen virtaa hyvästä työmarkkinatilanteesta. Työmarkkinat ovat pitäneet hienosti pintansa, ja euroalueen työttömyysaste on kaikkien aikojen pohjalukemissa, vaikka euroalueen talous on keikkunut jo pidempään taantuman kynnyksellä. Reaalipalkkojen nousu tukee myös kulutusnäkymää. Palvelualojen tunnelmat kohentuivat laajasti mutta erityisen huomioitavasti Saksassa, Hännikäinen toteaa.

Orastavasta suhdannekäänteestä huolimatta euroalueen koko vuoden talouskuva on hänen mukaansa vaatimaton ja kasvu tulee jäämään tänä vuonna laimeaksi.

– Ekonomistien konsensus ennustaa tälle vuodelle vain 0,5 prosentin BKT-kasvua. Euroalue uhkaa jäädä pysyvästi Yhdysvaltojen kasvun kelkasta, sillä euroalueen työikäinen väestö vanhenee nopeasti, Ukrainan sodan laukaiseman energiakriisin vaikutukset osuvat edelleen talouteen, eikä euroalue hyödy tekoälykehityksestä Yhdysvaltojen tavoin, Hännikäinen listaa.

Unkari uhkaa estää EU:n avun Ukrainalle

Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto sanoo The Kyiv Independentin mukaan, että Ukraina harjoittaa noitajahtia maassa toimivia unkarilaisia yrityksiä vastaan ja uhkaa estää EU:n lisäavun, ellei politiikkaa muuteta.

Ukrainan kansallinen korruptionvastainen virasto on aiemmin nimennyt Unkarin OTP Bankin ”sodan kansainväliseksi sponsoriksi”. Toimenpide aiheutti Unkarin vastalauseen ja julistuksen, jonka mukaan se estäisi avun Ukrainalle. OTP-pankki poistettiinkin väliaikaisesti listalta.

Unkari on edelleen vaatinut, että se saa takeet siitä, ettei OTP:tä ja muita unkarilaisia yrityksiä lisätä luetteloon tai niille määrätä seuraamuksia.

Szijjarton viimeisin valitus Ukrainaa vastaan liittyi väitteisiin, joiden mukaan maa aikoi peruuttaa useita unkarilaislääkeyhtiö Richterin lääkkeiden jakelulupia.

– Unkarin kanta pysyy ennallaan ja selvänä. Ennen kuin saamme Ukrainan puolelta takuun siitä, että he lopettavat Ukrainassa toimet unkarilaisia yrityksiä vastaan eivätkä aloita uudelleen noitajahtia, emme voi osallistua sellaisiin (tukipäätöksiin), Szijjarto sanoi.

Unkari on estänyt 500 miljoonan euron avun Ukrainalle Euroopan rauhanrahastosta. Szijjarto sanoi, että Unkari estää myös 1,5 miljardin euron EU-avun nelivuotisesta Ukrainan rahoitusvälineestä, josta kaikki 27 EU-johtajaa, mukaan lukien Unkarin pääministeri Viktor Orban, sopivat helmikuussa.

On epäselvää, kuinka Unkari yrittäisi estää Ukrainan rahoitusjärjestelyn erän, sillä apu oli jo hyväksytty seuraavalle neljälle vuodelle ja Orbanin pyyntö tarkistaa sitä vuosittain hylättiin.

HS: Tullin uusi pääjohtaja kääntäisi pakoteajattelun päälaelleen

Pian Tullin pääjohtajana aloittavan Sami Rakshitin mukaan EU:n pitää tehostaa Venäjä-pakotteitaan sekä niiden valvontaa. Helsingin Sanomien haastattelussa Rakshit sanoo, että vaikka pakotteet ovat ennennäkemättömän laajat, kaikki tarvittava ei ole pakotteiden alla. Itse asiassa hän kääntäisi koko pakoteajattelun päälaelleen.

– Nyt meillä on lähtökohta, että kaikki on sallittua paitsi se, mikä on kiellettyä. Entä, jos me kääntäisimmekin tämän ajattelun ylösalaisin? Eli kaikki on kiellettyä, paitsi se, mikä on erikseen sallittua, Rakshit sanoo lehdelle.

Käänteisessä pakotejärjestelmässä Venäjälle vietävä vientituote pitäisi aina perustella erikseen, eikä Venäjä voisi hyödyntää porsaanreikiä tuomalla siviilituotteilta vaikuttavia tuotteita, jotka päätyvät sotakäyttöön.

Rakshit ehdottaa myös, että EU katsoisi itsensä toimivaltaiseksi pakotteissa myös oman alueensa ulkopuolella, kuten Yhdysvallat tekee. Esimerkiksi Keski-Aasian valtiot ovat tärkeitä kauttakulkumaita Venäjän aseisiin päätyvälle länsiteknologialle.

– Tämä on se, jota minä ääneen ihmettelen. Jos tällaiseen toimintaan puuttuminen nähdään myös EU:ssa tarpeelliseksi, miksei siihen lähdetä kehittämään välineitä?

Toimivaltuuksien muuttaminen olisi pitkällinen prosessi, mutta Rakshitin mukaan pakotteiden voimassaolokin todennäköisesti jatkuu vielä vuosia. Tällä hetkellä niiden valvonta on eräänlaista kissa-hiiri-leikkiä, jossa Venäjä keksii koko ajan uusia tapoja pakotteiden kiertämiseen.

– Kaikki tällaiset toimet tekevät kiertämisen vaikeammaksi ja Venäjälle päätyvien tavaroiden hinnan korkeammaksi.

”Loistava uutinen” – Euroopan tuki Ukrainalle on Elina Valtosen mukaan vauhdittumassa

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) on parhaillaan EU:n ulkoasiainneuvostossa Luxemburgissa. Kokouksen asialistalla on muun muassa Ukrainan tukeminen.

Valtonen sanoi kokouksen alla olevansa tyytyväinen Yhdysvalloissa vihdoin eteenpäin menneestä 60 miljardin dollarin tukipaketista Ukrainalle, jonka toivottavasti myös senaatti pian hyväksyy, ja saadaan toimitettua Ukrainalle mahdollisimman pian.

Euroopan tuki Ukrainalle on Valtosen mukaan ollut agendalla koko kevään.

– Tahti on nyt toden teolla kiihtymässä, mikä on loistava uutinen, Valtonen totesi.

Hän nosti esiin Saksan roolin Ukrainan ilmatorjunnan vahvistamisessa ja kiitteli Saksan päätöstä toimittaa puolustukselle kolmas Patriot-järjestelmä. Valtonen mainitsi myös Suomen vastikään päättäneen 23. apupaketista sekä tehneen turvallisuussopimuksen Ukrainan kanssa.

Ulkoministerit keskustelevat Luxemburgissa myös Lähi-idän tilanteesta sekä Sudanista.

Kansanedustaja haluaa EU:n tukevan itärajan turvallisuutta ja elinvoimaa

Kokoomuksen kansanedustaja, eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra on tyytyväinen EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin päätöksestä vierailla Lappeenrannassa.

Itä-Suomen taloustilanne on heikentynyt merkittävästi Venäjän käynnistämän hyökkäyssodan seurauksena. Haasteet koskevat koko Euroopan unionin itäistä ulkorajaa.

– Komission puheenjohtaja von der Leyenin vierailu Lappeenrantaan osoittaa, että itärajan alueiden tilanne on noteerattu komissiossa ja tilanteemme otetaan vakavasti. Uskon, että komissio on valmis edistämään ratkaisuja itäisen Suomen turvallisuuden ja elinvoiman parantamiseksi, Kopra toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa rajan sulkemiseen ja kiinni pitämiseen liittyvät seikat sekä itäisen Suomen elinvoima eivät ole aluepolitiikkaa vaan koko Suomen ja EU:n yhteinen haaste.

– Vaikka haitalliset vaikutukset näkyvät selkeimmin juuri kaakkoisessa Suomessa, ulottuvat ne jatkuessaan koko Suomeen ja Euroopan unioniin. Myös siksi on toivottavaa, että EU ottaa roolia itärajan turvallisuuden ja elinvoiman parantamisessa. EU voisi osallistua rajaturvallisuuden kustannuksiin entistä suuremmassa roolissa, Kopra sanoo.

Kokoomus on Euroopan kansanpuolueen (EPP) jäsen. Kokoomuksen vaikuttamistyön ansiosta Itä-Suomen haasteet tiedostetaan eurooppalaisella tasolla EPP-puolueiden yhteisessä eurovaaliohjelmassa. Ohjelmassa peräänkuulutetaan lisää tukea EU:n ulkoraja-alueille, jotka ovat kärsineet Venäjän hyökkäyksen seurauksena.

– Kokoomus on aktiivisesti edistänyt Itä-Suomen intressejä myös EPP:ssä. EPP:n jäsenpuolueet ovat sitoutuneet EU:n ulkoraja-alueiden tukemiseen, Kopra kertoo.

 

 

”Avoin piikki menee kiinni” – kansanedustaja puolustaa Suomen EU-linjaa

Vihreiden kansanedustajan ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan Atte Harjanteen mielestä kokoomus on menettänyt asemansa Suomen johtavana Eurooppa-puolueena, jolla oli ”ajatuksia, visiota ja avoimuutta”.

– Nyt sen linja tuntuu olevan persunpelkoinen populismi. Häviäjä on tässä touhussa Suomi, Harjanne kommentoi X-alustalla.

Harjanne viittaa pääministeri Petteri Orpon (kok.) lausuntoon Helsingin Sanomissa, jonka mukaan Suomi ei kannata uusia, yhteisiä EU:n rahoitusvälineitä investointien houkuttelemiseksi ja globaaliin tukikilpailuun vastaamiseksi.

Orpon mukaan julkista tukea on EU:ssa jaettu jo muutenkin paljon, ja ratkaisu ovat toimivat sisämarkkinat sekä pääomamarkkinat.

Kokoomuksen kansanedustajan Tere Sammallahden mukaan nykylinja on perusteltu.

– Kokoomus on edelleen johtava Eurooppa-puolue Suomessa. Ei johtajuus tarkoita sitä, että jokainen EU:sta tuleva idea niellään pureksimatta ja seurauksista välittämättä, Sammallahti vastaa Harjanteelle.

– Edellisten tukipakettien ja rahoitusmekanismien tulokset ovat niin heikkoja, että avoin piikki menee kiinni, Sammallahti sanoo.

”Käsittämätöntä, ettemme pysty toimittamaan Ukrainalle seitsemää Patriot-patteria”

Euroopan unioni ei tee tarpeeksi suojellakseen Venäjän yrityksiltä tuhota Ukrainan kaupunkeja ohjuksilla ja liitopommeilla, joten sen on kiireellisesti toimitettava Ukrainalle lisää ilmapuolustusta ja ammuksia, toteaa EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell Ukrinformin mukaan.

– Puhuin muutama päivä sitten Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban kanssa, ja hän pyytää epätoivoisesti seitsemää Patriot-patteria suojellakseen maataan. Pitäisi olla käsittämätöntä, että emme pystyneet toimittamaan niitä, vaikka läntisillä (Euroopan) armeijoilla on noin sata Patriot-patteria. Ja silti emme pysty tarjoamaan niistä seitsemää, jota he epätoivoisesti pyytävät, Borrell ihmetteli.

Hän korosti, että EU:n pitäisi kiinnittää enemmän huomiota paitsi Ukrainan tulevaan jälleenrakentamiseen, myös siihen, miten sen tuhoutuminen voidaan estää nyt.

– Koska paras tapa kuluttaa vähemmän jälleenrakentamiseen on kuluttaa enemmän tuhojen estämiseen, Borrell totesi.

– Ukrainalaisilla ei ole kykyä välttää tuhoa, koska totta puhuen meidän pitäisi tehdä enemmän ja nopeammin, jotta heillä olisi tarvittavat valmiudet, hän jatkoi.

Toinen ongelma, joka liittyy ammusten toimittamiseen, hänen mukaansa edellyttää, että puututaan Euroopan puolustusteollisuuden kykyyn tuottaa enemmän ja luoda institutionaaliset valmiudet tämän tuloksen saavuttamiseksi.

Borrelle huomioi, että koska historiallisesti eurooppalaista puolustusta ei ole koskaan rakennettu yhden ylikansallisen suunnitelman pohjalta, ja se on edelleen EU:n jäsenvaltioiden vastuulla.

– Meidän on kohdattava kaksi ongelmaamme. Toinen on menojen, rahan, resurssien ja rahoituksen ongelma. Ja sitten meillä on kollektiivisen toiminnan ongelma. Miten pärjäämme, miten järjestämme yhteistoimintamme. Meillä on meno-ongelma, koska olemme laiminlyöneet puolustus- ja turvallisuusasiat eurokriisin jälkeen, Borrell sanoi.

EU valmistelee uusia Venäjän vastaisia pakotteita

EU on jo hyväksynyt 13 pakettia vastauksena Venäjän täysimittaiseen hyökkäykseen Ukrainaan, joiden tarkoituksena on heikentää Moskovan taloudellista tuotantoa ja kykyä jatkaa sotaa.

– Olemme alkaneet valmistella 14. pakotepakettia, joka pitäisi hyväksyä keväällä, EU:n kauppakomissaari Valdis Dombrovskis sanoi Brysselissä maanantaina The Kyiv Independentin mukaan.

– Se sisältää todennäköisesti laajan luettelon rajoittavista toimenpiteistä, jossa keskeinen asia on pakotteiden kiertäminen esimerkiksi merenkulkualalla, koska Venäjä yrittää edelleen rikkoa öljynvientinsä hintakattoa

EU, Yhdysvallat ja G7-maat asettivat hintakaton venäläiselle meritse kuljetettavalle öljylle – joka on 60 dollaria barrelilta – joulukuussa 2022. Alun perin toimi onnistuikin, Venäjä onnistui myöhemmin suurelta osin välttämään vaikutuksia käyttämällä ns. varjolaivastoa, joka koostuu vakuuttamattomista öljytankkereista.

Dombrovskis varoitti, että mahdollisuudet lisäpakoteille ”tulevat rajallisemmiksi”, kun jäsenvaltioiden väliset neuvottelut niistä ovat vaikeutunee.

Tästä syystä Bryssel on siirtämässä painopistettä pysyvien jo asetettujen pakotteiden täytäntöönpanoon ja porsaanreikien tilkkimiseen, joiden kautta Venäjä kiertää pakotteita.

Dombrovskis totesi, että nykyiset toimenpiteet ovat vaikuttaneet Venäjän talouteen.

– Venäjän rupla on menettänyt nyt yli 40 prosenttia arvostaan huipustaan kesällä 2022. Venäjän öljyn ja kaasun vienti oli viime vuonna 24 prosenttia pienempi kuin vuonna 2022, ja maan talouden ylijäämä pieneni viime vuonna 80 prosenttia.

Hän kuitenkin lisäsi, että pakotteiden ”lyhyen aikavälin vaikutukset ovat olleet odotettua vähäisempiä” ja ehdotti lisätoimia Venäjän tulojen hillitsemiseksi, kuten jäädytettyjen Venäjän omaisuuserien käyttöä tai pakotteiden kohdistamista maan maatalousvientiin.

Elina Valtonen EU:n tulevaisuudesta: Vauraus ja turvallisuus kulkevat käsi kädessä

Ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) mukaan Euroopan Unionilla ja Natolla on nyt uusia jäsenmaita suorastaan jonossa, mikä on hyvä asia ja kertoo siitä, että yhä useammassa maassa liikutaan kohti eurooppalaisia arvoja.

– EU voi vahvistua uusilla jäsenmailla, mutta vain niin, että ne täyttävät kriteerit. Kandidaattimaissa tulee tehdä uudistuksia, jotka tekevät niistä jäsenmaakelpoisen, kommentoi Valtonen, joka arvioi esimerkiksi Ukrainan EU-prosessin kestävän vielä useamman vuoden.

– Ukraina on ollut demokratia vasta kymmenen vuotta, mikä on kuitenkin lyhyt aika, ulkoministeri totesi.

Uudistuksia esimerkiksi korruption kitkemiseksi ei kuitenkaan tehdä siksi, että jonain päivänä maa pääsisi EU:hun, vaan ihmisten oikeuksien ja vapauden vuoksi. Kriteeristöä on tärkeä noudattaa myös unionin uskottavuuden ja toimivuuden kannalta.

– Me emme tarvitse maata, joka kääntyy pois vapauden tieltä.

Kansanedustaja Susanne Päivärinnan (kok.) eurovaalitilaisuudessa puhuneen Valtosen mukaan on tärkeää luoda kehitys, jossa EU on vahvempi kuin koskaan. Se vahvistaa osaltaan myös Natoa, vaikka EU:n tarkoitus ja pyrkimys ei ole mennä puolustusliiton tontille.

– Monessa asiassa EU voi tehdä työtä, mikä ei kuulu Natolle, mutta vahvistaa sitä, kuten esimerkiksi hybridiuhkien torjumisessa. Samalla tavoin itärajan tilanteemme ei ole Naton murhe, vaan tällainen ihmisten instrumentointi on erityisesti EU:n ja yhteisen lainsäädännön kysymys ja lain tulkinnalla siihen voidaan vaikuttaa, Valtonen avasi tilannetta.

Sotilaallisen liikkuvuuden näkökulmasta puolestaan on tärkeä tukea toimivaa infraa ja eri maiden yhteensopivaa kalustoa. Yhtenä edistysaskeleena Valtonen mainitsi pääministeri Petteri Orpon (kok.) johdolla tehdyn aloitteen, jonka mukaan Euroopan investointipankki EIP pystyy tulevaisuudessa rahoittamaan myös puolustusteollisuuden hankkeita, kun aiemmin on tulkittu, että ne eivät ole kestävän kehityksen mukaisia.

– Jos ei ole uskottavaa pelotetta, ei voida puhua uskottavasta kestävästä kehityksestäkään, Valtonen totesi.

Hänen mukaansa Euroopan strateginen kilpailukyky on se, jolla geopoliittista turvallisuutta pystytään pitämään yllä. Haitallisista riippuvuussuhteista on hankkiuduttava eroon – työ Venäjän suhteen on kesken ja sitä pitää tehostaa, koska edelleen tavara EU:sta löytää tiensä Venäjälle Keski-Aasian kautta, Valtonen lisäsi.

– Sama koskee Kiinaa. Kiinasta ei pyritä eroon, eikä se olisi mahdollistakaan, mutta pyritään hajauttamaan toimitus- ja arvoketjuja.

Valtonen painotti, että etenkään yhteiskunnalle kriittisissä toiminnoissa Eurooppa ei saa olla riippuvainen autokraattisesta Kiinasta.

Tavoitteena pitäisi olla markkinaehtoisesti kilpailukykyinen unioni.

– Meidän ei pidä satsata protektionismiin, vaan siihen, mikä on tuonut kaiken vaurauden eli vapaaseen kauppaan, myös Yhdysvaltojen kanssa. Liittokunnan sisällä ei pidä asettaa suojamuureja kummallakaan puolella, tämä on keskeinen vaikuttamispolku, jota Suomi edistää, Valtonen kertoi.

– Mitä pidemmälle katsotaan, sitä vaikeampi on erottaa vaurasta taloutta turvallisuudesta, Valtonen jatkoi ja totesi, että puolustusmenot rahoitetaan verotuloista, joiden kerääminen edellyttää kunnossa olevaa kansantaloutta.

Puolustuksen vuosi myös esimerkiksi teknologiassa on pysyttävä kilpailukykyisenä.

– EU:n pitää olla hyvä ympäristö kaikenkokoisille yrityksille. Ei säännellä itseämme ulos kansainvälisestä kaupasta, ja sallitaan myös luova tuho, joka on osa markkinataloutta. Kuluttajilla on oltava mahdollisuus valita monesta vaihtoehdosta.

Toisaalta sääntelyäkään ei voi kaikesta syyttää. Valtonen huomautti puheenvuorossaan, että Yhdysvalloista on tullut ”somealustojen ja ubereiden” kaltaisia jättejä Eurooppaan haastavasta sääntely-ympäristöstä huolimatta, mutta meiltä ei ole vastaavia noussut Yhdysvaltoihin.

EU:n pääoma- ja rahoitusmarkkinoiden tehostaminen on ulkoministerin mukaan toistaiseksi lapsenkengissä.

– Innovaatioita ei voi tukea vain valtion pussista, vaan yksityisellä pääomamarkkinalla, ja tässä olemme jääneet jälkeen, kun vaurauskehityksemme on jäänyt jälkeen Yhdysvalloista ja Kiinasta.

Valtosen mukaan EU:n ei pidä verottaa itseään hengiltä vaan luoda olosuhteet, joissa kannattaa yrittää ja ottaa riskejä.

– Sanon tässä nyt epäsuositun mielipiteen, että tiettyyn rajaan asti pääomien pitääkin kasautua, jotta ne voivat suuntautua uusiin yrityksiin. Muuten se menee niin, että muualta omistetaan meikäläisiä yhtiöitä, eikä toisin päin, hän totesi.

Björn Wahlroos varoittaa Suomea: Kapitalistit äänestävät jaloillaan

Talousvaikuttaja Björn Wahlroos sanoo, että häntä kiusaa nykyisessä talousdebatissa esimerkiksi veronkorotusten ympärillä se, että olettamus on aina, että ulkomaailmaa ei ole olemassa. Ajattelussa pohjataan yksinkertaistettuun taloustieteen malliin.

– Ekonomistit eivät koskaan tuo sitä ilmiselvää vastausta, kun keskeisin taloudellinen kysymys olisi kysyä, että mitä ihmiset tulevat tekemään.

– Suuri ongelma verotuksen ja sääntelyn tiukentamisessa on se, lähteekö jengi veks tästä järjestelmästä. Kyse ei ole vain siitä, että yhtiöiden hallitusten jäsenet äänestävät jaloillaan, vaan että pääomasijoittajat ja kapitalistit äänestävät jaloillaan, kansanedustaja ja eurovaaliehdokas Susanne Päivärinnan (kok.) vaaliseminaarissa puhunut Wahlroos totesi.

Wahlroos määritteli, että oikeudenmukaisuudesta on kiva puhua, mutta se ei voi olla ainoa kriteeri, koska jos ei ole töitä eikä talouskasvua, ei ole sosiaaliturvaa, eikä pian oikeudenmukaisuuttakaan.

– Järjestys romahtaa, mikä on jokaisessa epäonnistuneessa maassa nähty kautta maailman.

Palautuminen on toki Wahlroosin mukaan mahdollista, kuten vaikkapa Kreikan esimerkki osoittaa, mutta miksi mennä kuilun reunalle alun alkaenkaan. Wahlroos haluaisi muistuttaa ”siitä tai tästä” huolissaan olevia ekonomisteja siitä, että ajatusten pitäisi ennen kaikkea kohdistua valtion talouden tilaan.

– Päällimmäisin huoli on se, ettei talous Suomessa ole kasvanut 16 vuoteen.

– Pieniä uudistuksia on vastustettu niin kauan, että järjestelmä kokonaisuudessaan ei toimi, sanoi Wahlroos ja totesi, että sosiaaliturvan ja menojen jatkuva kasvattaminen tulee johtamaan katastrofiin ilman talouskasvua, jonka sosiaaliturvan ”designerit” vuosikymmeniä sitten uskoivat olevan kolme prosenttia vuodessa.

Jos Suomen talous olisi kasvanut edes Ruotsin tahtia eli pyöreästi pari prosenttia vuodessa, se merkitsisi viimeisen 16 vuoden ajalta noin kolmanneksen lisäystä bruttokansantuotteeseen, Wahlroos laski.

Wahlroosin mukaan Nokian romahdus selittää 16 vuoden kituuttelusta vain ensimmäiset viisi vuotta.

– Tästä maasta on viety resursseja. Kapitalismi ei toimi ilman kapitalisteja ja markkinatalous ei toimi ilman markkinoita ja markkinaosapuolia.

Wahlroosin mukaan ihmisten kaikkoaminen Suomesta näkyy erityisen hyvin suomenruotsalaisissa, joilla ”melkein kaikki fyrkat ovat jossain muualla.”

– Ruotsiin kun muutat, puolet sun kavereista asuu jo siellä, Wahlroos kiteytti.

– Muistatteko, koska suomalainen iso osakeyhtiö olisi viimeksi tehnyt jonkin suuren investoinnin, lisäinvestoinnit ovat lähinnä marginaalisia, Wahlroos herätteli.

– Jos maa ei pysty tarjoamaan toimintaedellytyksiä, jotka ovat pitkä lista, kuten verotus, lakot, kilpailukyky, palkkataso ja herra ties mitä, se häviää kilpailussa muulle maailmalle ja investointeja ei tule.

Wahlroosin mukaan Suomen pitäisi muuttua laajassa mielessä kilpailukykyisemmäksi, muuten jossain kohti ”pää jää vetävän käteen”, mikä johtaa lisävelkaantumiseen, työttömyyden kasvuun ja sosiaaliturvan leikkauksiin.

”Euroopasta on tullut ihana museo”

Wahlroos luonnehti, että EU on pohjimmiltaan fantastinen rakenne, joka on taannut rauhaa ja taloudellista yhteistyötä, mutta myös ongelmia on, ja ne eivät merkittävästi poikkea Suomesta.

Puolentoista prosentin kasvulla Eurooppa häviää lähes kaikille verrokeilleen, ja investointeja valuu Euroopan ulkopuolelle sijoittajien silmissä houkutteleviin paikkoihin.

– Euroopasta on tullut ihana museo, Wahlroos tiivisti.

Hänen mukaansa mukavassa elämässä ei ole mitään vikaa, jos sen maksaa itse, mutta EU:sta on tullut ”tulonsiirtounioni”, mistä esimerkkinä hän mainitsi 750 miljardin euron yhteisen velan EU:n elpymisvälineessä.

– EU on rakentanut itselleen vähän samanlaisen kehikon kuin Suomi.

Wahlroosin mielestä EU:n kolme suurinta ongelmaa ovat valtava sääntelyn kasvu – josta vastikään voimaantullut juomien korkkidirektiivi on hyvä esimerkki – suurprojektit tulonsiirroissa, joille on tosin noussut myös jo vastustusta, sekä sen ajatuksen helliminen, että valtio voisi suoriutua siitä, mikä normaalisti olisi sijoittajakapitalistien tehtävä.

Lisäksi kilpailukykyyn nähden työtunteja tehdään Euroopassa liian vähän verrattuna Yhdysvaltoihin ja Aasiaan. Jos teet vähemmän työtä, siitä luonnollisesti seuraa se, että elintasosi on matalampi, mikä Wahlroosin mukaan sinänsä ei ole ongelma. Mutta jos valtio ottaa velkaa ja kompensoi vähäisempiä työtunteja maksamalla ihmisille, siitä seuraa katastrofi.

Lisäksi antelias sosiaaliturva vetää magneettina puoleensa ihmisiä kaikkialta maailmasta, kuten kärjistynyt siirtolaistilanne osoittaa, Wahlroos huomautti.

– Meidän täytyy Euroopassa puolustaa omaa kilpailukykyämme. Meidän on pakko tarjota sen verran järkeviä edellytyksiä, että kapitalistit pysyvät. Ei tämä mahdotonta ole.

– Irlanti alensi dramaattisesti verojaan, ja vaikka se oli Euroopan köyhimpiä paikkoja, se on nyt maailman rikkaimpia paikkoja per asukas. Sen sijaan, jos Suomi olisi Yhdysvaltojen osavaltio, Suomi olisi 7. köyhin siellä Arkansasin ja Alabaman välissä, Wahlroos vertasi.

Verotuksen ja sääntelyn höllentäminen sekä se, että työmarkkinat toimivat, Wahlroos summasi reseptinsä talouden kuntoon saamiseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)