Verkkouutiset

Iso-Britannia

USA: Jos Venäjä on huolissaan uraaniammuksista, se voi vetää panssarivaununsa pois Ukrainasta

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston koordinaattori, amiraali evp John Kirby neuvoo Venäjää vetämään panssarivaununsa pois Ukrainasta, jos se on huolissaan köyhdytettyä uraania sisältävistä ammuksista, uutisoi Ukrinform.

Britannia on ilmoittanut suunnittelevansa toimittaa Ukrainalle köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia.

– Tämä on yleinen ammustyyppi, jota käytetään tyypillisesti sen panssarinlävistyskyvyn takia, Kirby sanoi.

Hän sanoi, että köyhdytettyä uraania sisältävät ammukset eivät ole radioaktiivinen uhka.

– Jos Venäjä on syvästi huolissaan panssarivaunuistaan ja panssarisotilaidensa hyvinvoinnista, on turvallisinta siirtää heidät rajan yli, viedä heidät pois Ukrainasta, hän sanoi.

Moskova ei jätä vastaamatta Britannian aikomukseen toimittaa Ukrainalle köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia, Venäjän ulkoministeriö sanoi keskiviikkona antamassaan lausunnossa.

– Tämä päätös ei jää ilman vakavia seurauksia sekä Venäjän ja Britannian kahdenvälisille suhteille että kansainvälisellä tasolla. Emme jätä vastaamatta tällaisiin toimiin, lausunnossa todetaan CNN:n mukaan.

Tiistaina Britannian puolustusministeri Ben Wallace sanoi, että Venäjä esittää tarkoituksellista disinformaatiota, koska köyhdytetty uraani on vakiokomponentti ammuksissa, eikä sillä ole mitään tekemistä ydinaseiden kanssa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi keskiviikkona, että Britannian köyhdytettyä uraania sisältävien ammusten lähetys Ukrainaan olisi askel kohti konfliktin kärjistymistä entisestään.

Britannia valmistautuu lähettämään hävittäjiä Eurooppaan

Britannian puolustusministeri Ben Wallacen mukaan maa on valmis toimittamaan hävittäjiään eurooppalaisille liittolaisille, jotta ne voivat puolestaan lähettää vanhoja Neuvostoliiton hävittäjiään Ukrainalle, kertoo CNN.

Wallace sanoi, että nopea tapa Ukrainalle on hyötyä hävittäjistä on niistä Euroopan maista, joilla on venäläisiä hävittäjiä eli MiG-29 tai Su-24 -koneita.

– Jos he haluavat lahjoittaa niitä, voimme käyttää hävittäjiämme täydentämään ja turvaamaan näitä maita.

Wallace sanoi myös, että Britannia pyrkii rakentamaan uudelleen ammusvarastojaan todeten, että ne ovat ehtyneet Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

– Tämä Ukrainan sota ja tapa, jolla Venäjä taistelee, ovat osoittaneet lännelle, että varastomme viimeisen 30 vuoden aikana ovat usein kärsineet puolustusrahojen leikkauksista ja meidän on täydennettävä niitä, Wallace sanoi.

– Olemme nyt alkaneet tehdä tilauksia niiden täydentämiseksi, ja jos emme ole tehneet tilauksia, olemme aloittaneet työn varmistaaksemme, että meillä on toimitusketju tai löytää vaihtoehtoisia lähteitä, hän jatkoi.

Wallace myös vähätteli huolia Kiinan tuesta Venäjälle. Hän huomautti Pekingin valinnan pidättäytyä äänestämästä YK:n yleiskokouksen torstaisesta päätöslauselmasta, jossa tuomittiin Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

– Jos suuri naapurinne ei äänestä aktiivisesti puolestanne, se lähettää vahvan viestin presidentti (Vladimir) Putinille, että tämä (sota) on epäviisasta ja typeryyttä, ja että hänen pitäisi lopettaa, Wallace sanoi.

Puolustusministeri lisäsi olevansa ”varma siitä, että Kiina melko selvästi haluaa lopettaa tämän (sodan)”.

– Viime kädessä Kiina tietää, että Venäjän käyttäytyminen on horjuttanut vakautta.

Suurlähetystön vartija tuomittiin vakoilusta Venäjän hyväksi

Lontoon tuomioistuin on tuominnut Iso-Britannian Berliinin suurlähetystössä työskennelleen David Ballantynen yli 13 vuodeksi vankilaan, kertoo Euronews uutisessaan.

Suurlähetystön entinen vartija pidätettiin vuonna 2021 peiteoperaation yhteydessä ja luovutettiin Iso-Britanniaan huhtikuussa 2022.

Tuomion mukaan vartija on asettanut brittiläiset diplomaatit ”äärimmäiseen vaaraan” myymällä salaista tietoa Venäjälle.

Ballantyne kertoi oikeudelle, että hänen tekonsa olivat seurausta masennuksesta, jonka lisäksi hän halusi antaa suurlähetystölle ”opetuksen”. Tuomitun mukaan tämä johtui siitä, että häntä oltiin kohdeltu töissä huonosti.

Tuomari Mark Wall kuitenkin katsoi, että tekojen motiiveina olivat olleet viha Britanniaa kohtaan ja tuki Venäjän presidentti Vladimir Putinille. 

– Hänelle maksettiin petokoksestaan, jota motivoi hänen antipatiansa tätä maata kohtaan.  Hänen tarkoituksenaan oli vahingoittaa tämän maan etuja toimimalla, kuten hän teki, lausui  Mark Wall.

Vartijan myymät tiedot pitivät sisällään tietoja Iso-Britannian viranomaisten toiminnasta, henkilöllisyystietoja, osoitteita ja puhelinnumeroita. Hänen katsottiin myös keränneen Venäjän hallintoa hyödyttävää tietoa Britannian suurlähetystön toiminnasta.

Tuomarin mukaan vartija esimerkiksi, lähetti kuvia venäläisille Britannian suurlähetystön henkilökunnasta selostettuja kuvauksia, jotka asettivat heidät äärimmäiseen vaaraan.

Ukraina ei saa Britannialta hävittäjiä vielä vuosiin

Brittihävittäjien toimittaminen Ukrainalle on todennäköisesti vuosien päässä, Britannian puolustusministeri Ben Wallace sanoi keskiviikkona CNN:n mukaan.

– Mitä tulee hävittäjiin, en usko, että tulemme välttämättä luovuttamaan hävittäjiä lähikuukausina tai edes vuosina. Et vain voi oppia lentämään viikossa tai kahdessa. Se kestää kauan. Ne tarvitsevat myös tehokkaan varikkomiehistön, kuten Formula 1 -talli. Kyseessä on satoja insinöörejä ja lentäjiä. Ja sitä ei voi luoda muutamassa kuukaudessa. Emmekä aio lähettää 200 RAF:n henkilöä Ukrainaan sodan aikana, Wallace totesi.

Britannian hallitus ilmoitti viime viikolla presidentti Volodymyr Zelenskyin vierailun aikana aloittavansa ukrainalaisten lentäjien koulutuksen.

– Koulutus varmistaa, että lentäjät voivat lentää kehittyneitä Nato-standardin mukaisia hävittäjiä tulevaisuudessa, Downing Streetin lausunnossa sanotaan.

Wallace sanoi, että brittien päätös aloittaa ukrainalaisten lentäjien koulutus on pitkäjänteistä.

– Meidän ei tarvitse suunnitella vain tällä hetkellä käytävää taistelua, jossa autamme Ukrainaa torjumaan Venäjän laittoman hyökkäyksen, vaan meidän on autettava Ukrainaa pitkän aikavälin sietokyvyllä varmistaaksemme, että tämän konfliktin tai tämän sodan jälkeen Ukraina pystyy puolustamaan itseään pitkällä aikavälillä.

Zelenskyi lobbasi voimakkaasti viime viikolla, että Nato-liittolaiset lähettäisivät nykyaikaisia hävittäjiä Ukrainaan. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi tiistaina, että Naton liittolaisten päätös hävittäjien lähettämisestä Ukrainaan ei ole kiireellisin asia tällä hetkellä.

Puhuessaan toimittajille Brysselissä ennen Naton puolustusministerien kokousta tiistaina Stoltenberg totesi, että nyt on kiireellinen tarve toteuttaa se, mikä on luvattu. Hän viittasi muun muassa läntisiin taistelupanssarivaunuihin.

Skotlannin pääministeri eroaa tehtävästään

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon eroaa tehtävästään, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Hänen odotetaan kertovan asiasta tänään Edinburghissa järjestettävässä tiedotustilaisuudessa. Vielä ei ole tietoa siitä, milloin Sturgeon tarkalleen jättää tehtävänsä.

BBC:n mukaan pääministerin lähdön ei uskota tapahtuvan välittömästi, jotta seuraajan valinnalle jää aikaa.

Sturgeon on toiminut Skotlannin pääministerinä vuodesta 2014 lähtien. Hän on myös Skotlannin pitkäaikaisin pääministeri. Hän on myös Skotlannin itsenäisyyttä ajavan Skotlannin kansallispuolue SNP:n puheenjohtaja.

Britannian puolustusministeri Vladimir Putinille: Teit virhelaskelman

Britannian puolustusministeri Ben Wallacen mukaan länsimaat aikovat osoittaa tänä vuonna Venäjän presidentti Vladimir Putinille, että kansainvälinen yhteisö seisoo entistä päättäväisemmin Ukrainan tukena Venäjän laajamittaista hyökkäystä vastaan.

Wallace puhui torstaina Viron Tapan sotilastukikohdassa järjestetyssä Britannian, Liettuan ja Viron puolustusministerien tiedotustilaisuudessa, jossa kerrottiin maiden tarjoamasta uudesta aseavusta Ukrainalle.

Wallace vahvisti Britannian antavan Ukrainalle raskaita Challenger 2 -taistelupanssarivaunuja, AS-90-panssarihaupitseja ja 600 Brimstone-panssarintorjuntaohjusta. Britannia aikoo myös jatkaa ukrainalaissotilaiden kouluttamista.

Hänen mukaansa länsimaat ovat valmistautuneet tukemaan Ukrainaa niin pitkään kuin tarve vaatii.

– Vuonna 2023 meidän pitää varmistaa, että Ukrainan itselleen nappaama aloite taistelukentällä viedään seuraavalle tasolle ja muutetaan voitoksi. Venäjän pitää ymmärtää, että tarkoituksena on työntää venäläiset ulos Ukrainasta.

Wallace lähettää Putinille viestin:

– Herra Putin, me emme ole menossa minnekään. Osallistumme ja sitoudumme (Ukrainan tukemiseen) pitkäksi aikaa. Sinun täytyy tehdä uudet laskelmat (Ukrainan valtaamisen suhteen) ja muuttaa toimintaasi. Sinun pitää poistua Ukrainasta.

Viron puolustusministeri Hanno Pevkur kiitti tiedotustilaisuudessa kaikkia, jotka tarjoavat tukeaan Ukrainalle. Hän kiittää erityisesti Britanniaa.

– Modernien panssarivaunujen lahjoittaminen osoittaa johtajuutta. Ukraina tarvitsee juuri nyt raskasta kalustoa. Arvioimme, että raskaimmat taistelut ovat vasta edessä, Pevkur sanoi.

Viro ilmoitti aamupäivällä tähän asti suurimmasta apupaketistaan. 113 miljoonan euron arvoiseen tukeen kuuluu haupitseja, kranaatinheittimiä ja ammuksia.

Liettuan puolustusministeri Arvydas Anušauskasin mukaan Liettua on tukenut Ukrainaa yli 200 miljoonalla eurolla. Hän kertoo, että nyt Liettua tarjoaa maalle muun muassa ilmatorjuntaohjuksia ja helikoptereita.

Puolan ja Latvian puolustusministerit peruivat osallistumisensa viime hetkellä huonojen lento-olosuhteiden vuoksi.

Ukrainaa tukevien maiden koalitio kokoontuu USA:n johdolla Saksan Ramsteiniin perjantaina keskustelemaan aseavusta. USA:n puolustusministeri Lloyd Austin osallistuu Ramstein-ryhmän kokoukseen.

”Saksassa käydään keskustelua siitä, onko panssarivaunu hyökkäys- vai puolustusase”

Britannian puolustusministeri Ben Wallace vahvisti maanantai-iltana, että Britannia lähettää 14 omaa Challenger 2 -taistelupanssarivaunuaan Ukrainalle. Tämä on ensimmäinen kerta, kun länsimaa on antanut oman raskaan panssarinsa Kiovalle.

Ben Wallace sanoi The Guardianin mukaan, että Britannia sallii ukrainalaisten aloittaa harjoittelun vaunuilla välittömästi osana uutta sotilasapupakettia, joka paljastettiin ennen länsimaisten puolustusministerien kokousta Ramsteinissa Saksassa perjantaina.

Ministeri sanoi parlamentin alahuoneessa, että hän kehottaisi saksalaisia kollegoitaan ainakin antamaan Puolalle, Suomelle ja muille maille luvan saksalaisten Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen jälleenvientiin.

– Saksassa käydään tällä hetkellä keskustelua siitä, onko panssarivaunu hyökkäys- vai puolustusase. No, riippuu siitä, mihin käytät sitä. Jos käytät sitä puolustaaksesi maatasi, veikkaan, että se on puolustava asejärjestelmä, Wallace sanoi parlamentille.

– Berliinin päätös sallia 13 Nato-maan käyttämien Leopardien jälleenvienti tai antaa osan omistaan on päätös, joka tehdään osana laajempaa liittoutuneiden ponnisteluja, Wallace lisäsi.

– Tiedän, että Saksassa on ollut huolta siitä, etteivät he halua lähteä yksin. No, he eivät ole yksin, hän sanoi.

Kansainvälisen strategisten tutkimusten instituutin (IISS) analyytikot uskovat, että Ukraina tarvitsee vähintään sata länsimaista panssarivaunua auttaakseen sitä onnistuneessa keväthyökkäyksessä Venäjää vastaan.

Vaadittujen numeroiden saavuttaminen vaatisi Berliinin apua. IISS:n mukaan yli 2 300 Leopard 2 -panssarivaunua on saatavilla tai varastossa 13 Nato-maassa, kun taas Britannian koko armeijassa on vain 227 Challenger 2 -panssarivaunua. Suomella on noin 200 Leopardia.

Britannia toimittaa ensimmäisenä länsimaana Ukrainaan taistelupanssarivaunuja

Iso-Britannia on ilmoittanut lauantaina voivansa toimittaa Ukrainaan taistelupanssarivaunuja ensimmäisenä länsimaana.

New York Timesin mukaan Britannian pääministeri Rishi Sunak on ilmaissut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyille aikeestaan toimittaa panssarivaunuja Ukrainaan.

Zelenskyin mukaan toimitus paitsi vahvistaisi Ukrainaa taisteluissa, mutta lähettäisi myös oikean signaalin muille kumppaneille.

Britannia lähettäisi Ukrainaan sen Challenger 2 -panssarivaunuja noin kymmenen kappaletta.

Aiemmin entisen pääministeri Boris Johnsonin hallinto kieltäytyi lähettämästä panssarivaunuja Ukrainaan, mutta nyt uusi hallinto vaikuttaa peruvan päätöksen. Myös muut länsimaat ovat pelänneet sodan eskaloitumisen mahdollisuutta.

Viime viikkoina keskustelu taistelupanssarivaunujen lähettämisestä Ukrainaan on jälleen kiihtynyt Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Yhdysvallat ja Saksa ilmoittivat aiemmin toimittavansa Marder- ja Bradley-rynnäkköpanssarivaunuja Ukrainalle osana tukipakettia.

Vaikka Yhdysvallat on johtanut Ukrainan tukemista aseellisesti, myös se edelleen kieltäytyy tiettyjen aseiden toimittamisesta mukaan lukien yhdysvaltalaisvalmisteisten M1 Abrams -tankkien.

Ukraina on toistuvasti pyytänyt länneltä myös saksalaisvalmisteisia Leopard 2-taistelupanssarivaunuja. Saksalaiset lähteet ovat tällä viikolla sanoneet, että päätös taistelupanssarivaunuista tehtäisiin yhdessä Yhdysvaltain kanssa.

Suomen ulkoministeri Mikko Savolan (kesk.) mukaan Suomi voisi osallistua taistelupanssarivaunujen toimittamiseen, jos asiasta syntyy kansainvälinen koalitio.

Puola ilmoitti tällä viikolla toimittavansa Leopard 2 -panssarivaunuja Ukrainalle. Myös Puola toivoo asiaan laajaa kansainvälistä koalitiota.

Näin brittisukellusvene livahti Neuvostoliiton lentotukialuksen alle ja vietti siellä tunteja

Neuvostoliiton huhtikuussa 1977 järjestämä Sever-77 (suom. pohjoinen) laivastoharjoitus tarjosi länsitiedustelulle houkuttelevan kohteen. Barentsinmerellä järjestettyä harjoitusta nimittäin johdettiin vain kaksi vuotta aiemmin käyttöön otetulta lentotukialus Kieviltä.

Alueella operoi tuolloin myös brittilaivaston Swiftsure-luokan ydinkäyttöinen taistelusukellusvene HMS Swiftsure. Sen kapteeni John Speller sai venäläisalukset havaittuaan tiukan tehtävän. Swiftsuren tulisi tallettaa Kievin akustinen jälki ja kerätä kaikki muukin mahdollinen tiedustelutieto aluksesta.

Jokaisella aluksella on oma erityinen akustinen ”sormenjälkensä”. Kievin äänen tallentaminen antaisi Britannialle ja sen Nato-liittolaisille mahdollisuuden tunnistaa alus jatkossa helposti ja nopeasti.

The War Zone kertoo tästä löytyvässä artikkelissa harvinaislaatuisesta tiedusteluoperaatiosta, jossa Swiftsure soluttautui Neuvostoliiton sotaharjoituksen keskelle ja livahti lopulta tuntikausiksi Kievin alle. Jutussa on julkaistu myös harvinaisia kuvia, joita brittisukellusvene otti Kievistä.

Helikoptereita ja lentokoneita Kievin kannella 1988. US Navy
Vaarallisen lähellä

Kapteeni Speller komensi aluksensa lähestymään Kieviä ja sen saattajia takaapäin hitaasti ja varovasti. Näin neuvostoalusten omien potkurien meteli estäisi niitä havaitsemasta lähestyvää sukellusvenettä.

Piinallinen lähestyminen vaati kärsivällisyyttä ja rautaisia hermoja. Swiftsure asettui lopulta Kievin lähelle, siirtyi varoen vastaavaan nopeuteen kuin kohteensa ja alkoi nousta kohti pintaa. Tässä vaiheessa periskoopissa näkyivät jo jättimäisen neuvostoaluksen potkurit.

Tunteja kestänyt operaatio oli vaarallinen. Artikkelin mukaan sukellusvene oli lähimmillään vain muutaman metrin päässä liki kymmenen kertaa sen kokoisesta tukialuksesta. Näillä etäisyyksillä esimerkiksi äkillinen kurssin muutos olisi voinut johtaa helposti törmäykseen, brittiveneen havaitsemiseen ja kansainväliseen selkkaukseen.

Swiftsurea ei kuitenkaan huomattu. Kievin akustisen jäljen tallentamisen lisäksi britit onnistuivat myös ottamaan runsaasti valokuvia Kievin pohjasta ja potkureista. Ne auttoivat länsitiedustelua arvioimaan uuden tukialuksen suorituskykyä ja muita ominaisuuksia.

Kun kaikki mahdollinen tieto oli kerätty, liukui Swiftsure äänettömästi syvyyksiin. Kiev ja sen saattajat eivät koskaan saaneet tietää niitä jallittaneesta brittiveneestä.

Britannialta Ukrainalle laserohjattuja Brimstone 2 -ohjuksia

Britannian ilmavoimat lähettää Ukrainalle kehittyneitä, laserohjattuja Brimstone 2 -ohjuksia, Ukrinform raportoi.

Ohjukset, joista kukin maksaa noin 175 000 puntaa eli noin 202 000 euroa. Ohjus hakeutuu maaliin tutkan ja/tai laserin avulla. Järjestelmän avulla ohjus voi skannata taistelukentän ja valita sopivimman kohteen ja jättää siviiliajoneuvot tai vähemmän tärkeät sotilasajonuvot huomiotta.

Brimstonen ensimmäinen versio tuli Britannian ilmavoimien käyttöön vuonna 2005. Ohjus päivitettiin vuonna 2008 niin, että sitä voitiin ohjata laserilla. Brimstone 2, seuraava paranneltu malli, otettiin käyttöön vuonna 2016.

Brimstone 2:n kantama lentokoneesta laukaistuna on noin 59 kilometriä, ja se on suunniteltu ensisijaisesti osumaan maakohteisiin, mukaan lukien liikkuvat ajoneuvot kuten panssarivaunut.

Britannialta mittavaa ilmapuolustusapua Ukrainalle

Britannian pääministeri Rishi Sunak ilmoitti noin 60 miljoonan dollarin ilmapuolustuspaketista Ukrainalle ensimmäisellä Kiova-vierailullaan lauantaina, kertoo CNN.

Tapaamisessaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa Sunak vahvisti, että Britannia tarjoaa suuren uuden ilmapuolustuspaketin auttaakseen suojelemaan ukrainalaisia siviilejä ja kriittistä kansallista infrastruktuuria Venäjän iskuilta.

– 50 miljoonan punnan suuruinen puolustusapupaketti sisältää 125 ilmatorjunta-asetta ja teknologiaa Iranin toimittamien lennokkien torjumiseksi, mukaan lukien kymmeniä tutkia ja lennokkien vastaisia sähköisiä sodankäyntivalmiuksia, Downing Streetin lausunnossa sanotaan.

Aiemmin tässä kuussa puolustusministeri Ben Wallace ilmoitti, että Ukraina saa Britannialta yli tuhat uutta ilmatorjuntaohjusta.

Yllätysvierailullaan Ukrainan pääkaupungissa Sunak asetti kukkia Ukrainan sodassa kuolleiden muistomerkille ja sytytti kynttilän 1930-luvun holodomorin eli Josif Stalinin masinoiman nälänhädän uhrien muistomerkille.

Pääministeri tapasi myös Ukrainan ensiapuhenkilöstöä, jotka kertoivat hänelle työstään pelastaa eloonjääneitä raunioista ja sammuttaa Venäjän iskujen aiheuttamia tulipaloja.

– Tekee syvästi nöyräksi olla Kiovassa tänään ja saada mahdollisuus tavata niitä, jotka tekevät niin paljon ja maksavat niin korkean hinnan puolustaakseen suvereniteetin ja demokratian periaatteita, Sunak sanoi.

Hän ilmaisi ylpeytensä siitä, että Britannia on ”seissyt Ukrainan rinnalla alusta alkaen”, ja sanoi, että hänen vierailunsa osoitti Britannian sitoutumista ”jatkaa Ukrainan tukemista sen taistelussa lopettaakseen tämän barbaarisen sodan ja saavuttaakseen oikeudenmukaisen rauhan”.

Britannia vaatii Ranskan poliisia pysäyttämään siirtolaisvirran

Britannia haluaa satoja ranskalaisia poliiseja partioimaan rannoille estämään Englannin kanaalin ylittävien siirtolaisten maahantulon. Asiasta kertoo brittilehti Times.

Britannian hallitus on ilmoittanut 70 miljoonan punnan sopimuksesta Ranskan kanssa Ranskan rannoilla partioivien poliisien määrän lisäämiseksi sadasta noin kolmeensataan. Brittiläiset ministerit ovat kieltäytyneet kommentoimasta julkisesti, johtaako poliisien määrän lisääntyminen myös siirtolaisten määrän vähenemiseen. The Timesin tietojen mukaan poliisin määrän lisäyksen tarkoituksena on nimenomaan siirtolaisvirran pysäyttäminen.

Ranskasta Britanniaan kulkevien siirtolaisten määrä on kasvanut merkittävästi tämän vuoden aikana. Siirtolaisia on pelastettu mereltä ja kuljetettu rannikolle vastaanottokeskuksiin hakemusten käsittelyä varten. Mediatietojen mukaan monet siirtolaiset ovat saapuneet Eurooppaan Afrikasta, ja käyttävät Ranskaa kauttakulkumaana päästäkseen Britanniaan.

Monet siirtolaiset on kuljetettu maahan laittomasti salakuljettajien toimesta. Salakuljettajien on kerrottu veloittavan Kanaalin ylityksestä yli 3 000 euroa matkustajaa kohden.

Britannia toimittaa Ukrainalle tuhat ilmatorjuntaohjusta

Puolustusministeri Ben Wallace ilmoitti, että Britannia saa pian päätökseen noin tuhannen ilmatorjuntaohjuksen toimituksen Ukrainan asevoimille vastauksena maan pyyntöihin lisätä ilmapuolustusvalmiuksia.

Wallacen mukaan näillä ohjuksilla tulee olemaan keskeinen rooli ilmapuolustuksen tarjoamisessa Ukrainalle sen kriittisen infrastruktuurin suojelussa, joka on ollut jatkuvasti Venäjän iskujen kohteena.

– Tämä sitoutuminen satojen uusien ohjusten toimittaminen jatkaa tukeamme Ukrainalle Venäjän hyökkäystä vastaan ja auttaa Ukrainaa torjumaan kriittiseen kansalliseen infrastruktuuriin kohdistuvien laittomien iskujen uhkaan, Wallace sanoo ministeriön tiedotteessa.

Ranska puolestaan on toimittamassa lähiviikkoina kuusi Caesar-haupitsia Ukrainan armeijalle. Yhteensä Ranska on luvannut Ukrainalle 24 Caesaria.

Britannian uusi pääministeri kirjoitti tuomiopäivän kirjeet, jotka avataan vasta ydintuhossa

Britannian tuore pääministeri Rishi Sunak sai ensi töikseen vastuulleen jokaista maan pääministeriä kohtaavan synkän tehtävän. Sunak laati eilen neljä kappaletta niin sanottuja ”viimeisen vaihtoehdon kirjeitä”. Ne toimitetaan Britannian laivaston Vanguard-luokan ohjussukellusveneille. Kirjeet avataan vasta tilanteessa, jossa ydinsota on tuhonnut Britannian valtiojohdon tai jopa koko maan. Kyse on niin sanotusta ”toisen iskun” pelotteesta, jolla varmistetaan, että Britannia pystyy yhä käyttämään ydinaseitaan, vaikka sen komentoketju olisikin tuhottu yllätysiskussa.

Ydinaseasiantuntija, tutkija Stephen Schwartz avaa Twitterissä Britannian uniikkia tapaa järjestää ydinasepelotteensa.

Schwartz kertoo, että uudella pääministerillä on julkisuudessa olevien tietojen mukaan neljä perusvaihtoehtoa tai niiden yhdistelmä siihen, miten ballistisen ohjussukellusveneen komentajaa ohjeistetaan.

– 1. iske takaisin, 2. älä iske takaisin, 3. siirry Yhdysvaltain tai Australian laivaston komentoon (jos ne vielä ovat olemassa) tai 4. toimi oman parhaan harkintasi mukaan, tutkija listaa.

Käsin kirjoitetut identtiset kirjeet toimitetaan sukellusveneille ja sijoitetaan omaan pieneen kassakaappiinsa suuremman kassakaapin sisälle. Vain aluksen päällikkö ja varapäällikkö voivat avata kaapin. Kirjeitä säilytetään kunkin pääministerin kauden ajan. Sen jälkeen ne tuhotaan avaamatta.

Stephen Schwarzin mukaan vain yksi brittipääministeri on puhunut päätöksenteostaan ja ratkaisustaan julkisesti.

Vuosina 1976-1979 Britannian pääministerinä toiminut James Callaghan on kertonut olleensa sitä mieltä, että ydinaseita tulisi käyttää tällaisessa tilanteessa.

– Jos siitä [ydinaseiden käytöstä] tulisi tarpeellista tai elintärkeää, tarkoittaisi se sitä, että pelote on lakannut toimimasta. Ydinaseilla on oikeastaan arvoa vain pelotteena. Jos olisimme kuitenkin tulleet siihen pisteeseen, missä minusta tuntui tarpeelliselta tehdä niin [käyttää ydinaseita], olisin toiminut niin. Minulla oli tästä tietysti hirveitä epäilyksiä. Sanon suoraan, että jos olisin ollut elossa sen nappulan painamisen jälkeen, en olisi voinut koskaan antaa itselleni anteeksi. Callaghan toteaa Schwarzin jakamassa sitaatissa.

Tutkija pitää lausuntoa varsin merkittävänä ja ihmettelee silloisen brittipääministerin logiikkaa.

Britannia luopui viimeisistä ilmavoimien ydinpommeista 1990-luvun lopulla. Tämän jälkeen sen ydinasepelote on ollut Vanguard-luokan ohjussukellusveneiden käsissä. Ne on määrä korvata 2030-luvulta alkaen uusilla Dreadnought-luokan sukellusveneillä.

Jokainen Vanguard-luokan sukellusvene voidaan varustaa enintään kuudellatoista mannertenvälisellä Trident II -monikärkiohjuksella.

Britannian uusi pääministeri: Minut valittiin korjaamaan virheitä

Konservatiivipuolueen puheenjohtaja Rishi Sunak on nyt virallisesti Ison-Britannian uusi pääministeri. Kuningas Charles III pyysi häntä muodostamaan maalle uuden hallituksen.

Sunak piti tiistaina ensimmäisen puheensa pääministerin virka-asunnon edessä Downing Streetillä.

Rishi Sunakin mukaan hänen edeltäjänsä Liz Truss teki virheitä, vaikka tämän tarkoitukset talouskasvun edistämiseksi olivat hyviä.

– Minut on valittu puolueen johtajaksi korjaamaan näitä virheitä, Sunak sanoi.

Pääministerin mukaan Iso-Britannia on keskellä taloudellista kriisiä, jonka taustalla ovat muun muassa koronapandemia ja Venäjän aloittama sota Ukrainassa.

– Asetan taloudellisen vakauden ja ihmisten luottamuksen palauttamisen tämän hallituksen agendan sydämeen. Tämä tarkoittaa sitä, että myös vaikeita päätöksiä on tulossa, hän sanoi.

Sunak kiitti myös entistä pääministeriä Boris Johnsonia. Sunak toimi Johnsonin hallituksen valtiovarainministerinä. Sunakin mukaan hallitus nauttii samaa luottamusta kuin edeltäjänsä.

– Mandaatti, jonka saimme vaaleissa 2019 ei ole yhden yksilön omaisuutta, vaan se kuuluu kaikille [puolueessa], Sunak totesi.