Verkkouutiset

Iso-Britannia

David Cameron nousee Britannian ulkoministeriksi

Britannian entinen pääministeri David Cameron nousee maan ulkoministeriksi. Hän kertoo asiasta viestipalvelu X:ssä.

– Pääministeri [Rishi Sunak] on pyytänyt minua ulkoministeriksiin ja olen ottanut tehtävän ilolla vastaan, Cameron kirjoittaa.

Hänen mukaansa hallituksen edessä on pelottava joukko kansainvälisiä haasteita, mukaan lukien Ukrainan sota ja Lähi-idän kriisi.

Cameron toimi Britannian pääministerinä vuosina 2010–2016. Hän toimi konservatiivisen puolueen johtajana vuosina 2005–2016.

– Vaikka olen ollut poissa politiikan etulinjasta viimeiset seitsemän vuotta, toivon, että kokemukseni – konservatiivisen puolueen johtajana 11 vuotta ja pääministerinä kuusi – auttaa minua auttamaan nykyistä pääministeriä vastaamaan näihin tärkeisiin haasteisiin.

Ilmastoaktivistit tuhoavat videolla barokkiajan taideteosta Lontoossa

Just stop oil -paitoihin pukeutuneet ekoaktivistit tunkeutuivat aamupäivällä Lontoon National Gallery -taidemuseoon ja ottivat kohteekseen barokkiajan taiteilijan Diego Velázquezin maalauksen ”Rokeby Venus”.

Tapahtumista on levinnyt julkisuuteen video, jossa kaksi aktivistia hakkaa teoksen suojalasia oransseilla, lasin rikkomiseen tarkoitetuilla vasaroilla.

Asiasta kertoneen CNN:n mukaan poliisi sai hälytyksen museolle kello 11 aikaan paikallista aikaa. Asiasta tekee erikoisen se, että sama maalaus oli protestin välikappaleena myös vuonna 1914.

Aktivistit vietiin säilöön ja National Gallery kertoo tutkivansa maalauksen kärsimiä mahdollisia vahinkoja. Rokeby Venus on yksi museon kuuluisimmista teoksista.

Öljynkäyttöä vastustavat Just stop oil -aktivistit ovat aiemmin kohdistaneet iskujaan useisiin taideteoksiin kuten Vincent van Goghin sekä Leonardo da Vincin maalauksiin. Aktivistit ovat selittäneet tekojaan sillä, että tuhoutuneessa maailmassa ei taidetta enää ole.

Supermyrskyn video näyttää: Vedenpinta nousee massiivisesti lyhyessä ajassa

Britanniaan viikonloppuna iskeytynyt Babet-myrsky toi mukanaan voimakkaita rankkasateita ja myrskytuulia.

Pohjanmerellä toimivalta öljynporauslautalta jouduttiin Sky Newsin mukaan evakuoimaan 45 työntekijää, kun neljä lautan yhteensä kahdeksasta ankkurista oli irronnut merenpohjasta.

Evakuointi toteutettiin kolmella helikopterilla. Yhtiö vakuutti Stena Spey -porauslautan olevan edelleen vakaa ja turvallinen.

Babet-myrsky aiheutti ruuhkautumista Lontoon juna-asemilla ja häiritsi yleisesti liikennettä. Ainakin sata kotia jouduttiin evakuoimaan Skotlannissa tulvien vuoksi. Jokien vedenpinta pysyi poikkeuksellisen korkealla tasolla alkuviikon ajan.

Äkillinen vedenpaisumus käy ilmi Farson Digital Water Cams -sivuston videotallenteista. Esk-joen pinta nousi Edzellin kylän luona useita metriä vain muutaman tunnin aikana. Videosta näkyy, kuinka rauhallinen puro muuttuu valtavaksi virraksi. Vedenpinta näytti nousevan lähes kameran tasolle.

Britannia sanoo seisovansa Ukrainan rinnalla USA:n vaalituloksesta riippumatta

Britannia jatkaa rintarinnan Ukrainan kanssa huolimatta ensi vuoden Yhdysvaltain vaalien tuloksista, maan vastanimitetty puolustusministeri Grant Shapps sanoo CNN:n mukaan.

Republikaanit ovat jakautuneet tuesta Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille. Viimeaikaisten mielipidemittausten mukaan republikaanien enemmistö on samaa mieltä siitä, että Yhdysvaltojen pitäisi tehdä vähemmän auttaakseen Ukrainaa sen sodassa Venäjän kanssa.

CNN:n elokuussa tekemä mielipidemittaus osoitti, että yli puolet amerikkalaisista vastustaa rahoituksen lisäämistä Ukrainalle ja republikaanien keskuudessa vastustajien määrä nousee 71 prosenttiin.

Shappsilta kysyttiin sunnuntaina, mitä Britannia tekisi, jos republikaaninen presidentti valittaisiin, ja hän päättäisi vetää Yhdysvaltojen tuen Ukrainalta. Hän sanoi, että Lontoon tuki Kiovalle oli ”vesitiivis” ja kutsui kysymystä spekulatiiviseksi.

– Uskon todella, kuten Ukrainan presidentti Zelenskyi sanoi tällä viikolla, että itse asiassa amerikkalaiset näkevät oman etunsa ja maailman edun mukaisena varmistaa, että Ukraina pysyy demokraattisena kansana, Shapps sanoi.

– Tiedämme, mitä tapahtuu, kun annamme tyrannin hyökätä naapuriin ja jatkaa sitten länteen. Ja on ehdottoman välttämätöntä, että (Vladimir) Putin ei voi kävellä demokraattiseen naapuriinsa ilman seurauksia. Ja siksi Iso-Britannia on pysynyt lujana ja aiomme jatkaa niin, hän lisäsi.

Poliisi teki rynnäkön oligarkin kartanoon – yksi virhe pilasi koko operaation

Iso-Britannian järjestäytyneen rikoksen tutkinnasta vastaava National Crime Agency (NCA) joutuu lopettamaan rikostutkinnan EU:n pakotelistalla olevaa venäläisoligarkki Mihail Fridmania vastaan. Syynä on pieleen mennyt ratsia Fridmanin kotiin viime joulukuussa. Fridman saakin nyt valtiolta korvauksia laittomasta kotietsinnästä. Asiasta uutisoi The Times.

Fridman on yksi Venäjän rikkaimmista ihmisistä ja Alfa-Bankin perustaja. Hän on ollut sekä EU:n että Britannian pakotelistalla vuodesta 2022 lähtien. Häntä epäiltiin pakotteiden kiertämisestä, rahanpesusta ja perättömästä lausumasta tuomioistuimesta.

Ukrainan hallinto on syyttänyt Fridmania myös Venäjän laittoman hyökkäyssodan rahoittamisesta, mutta Venäjän oppositio on kannattanut Fridmanin poistamista pakotelistalta.

Viime joulukuussa lähes 50 poliisia yhdessä Europolin kanssa teki kotietsinnän Fridmanin 75 miljoonan euron arvoiseen Athlone Housen kartanoon, joka sijaitsee Pohjois-Lontoon Highgatessa. NCA:n mukaan kyseessä oli suurin kotietsintä koko Britannian historiassa.

Poliisit saapuivat kartanolle seitsemältä aamulla ja yrittivät kiivetä aitojen yli, ennen kuin kartanon vartijat avasivat portit. Fridman ja hänen taloudenhoitajansa pidätettiin, ja poliisi takavarikoi rahaa, dokumentteja ja tietokoneita.

– Huutoa, sireenien ulinaa ja tusinoittain naamioituneita poliiseja tunkeutumassa kotiini. Kun he laittoivat minut käsirautoihin ja lukivat kotietsintäluvan, en voinut uskoa korviani, Fridman valittelee.

– Minua kohdeltiin kuin rikollista tai eläintä. Olimme kaikki shokissa ja peloissamme, kertoo Fridmanin kartanon isännöitsijä Nerijus Kuskys.

Ongelmat alkoivat pian kotietsinnän jälkeen. Kävi ilmi, että hakemus kotietsintäluvalle oli tehty virheellisesti.

Hakemukseen oli kirjattu vuodeksi 2021, ei 2022. Lisäksi siitä puuttui vaadittu NCA:n vastuuvirkamiehen allekirjoitus, eikä etsittävää aluetta ollut rajattu tarkasti. Hakemuksen perusteluissa oli käytetty lähteenä internetissä ollutta syytöstä vuodelta 2008, jossa Fridmania syytettiin osallisuudesta järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Fridman kieltää syytökset tiukasti.

NCA:n virkamiehet myös väittivät, että Fridman olisi yrittänyt paeta kotietsinnän aikana ikkunasta, mutta valvontakameranauhoitteen mukaan hän käveli kohti poliiseja rauhallisesti kädet ilmaan nostettuina.

Valtion lakimiesten mukaan kotietsintä olikin näiden syiden vuoksi laiton. Valtion on maksettava Fridmanille vahigonkorvauksia, maksettava oikeudenkäynnistä aiheutuneet kulut ja palautettava takavarikoidut rahat. Myös kaikista syytteistä venäläisoligarkkia vastaan luovutaan.

– NCA vahvistaa, ettei se jatka Mihail Fridmaniin liittyviä tutkintoja Athlone Houseen joulukuussa tehdyn kotietsinnän perusteella, NCA:n tiedottaja kommentoi.

Tutkinnan päättämisestä huolimatta Fridmaniin kohdistuvista pakotteista ei luovuta, ja hän saa käyttää kuukaudessa maksimissaan 2 000 puntaa (noin 2 320 euroa). Fridmanin uskotaan olevan ainoa pakotteiden alainen venäläisoligarkki, joka on edelleen Isossa-Britanniassa.

Fridmanin mukaan operaatio häntä vastaan on NCA:n yritys palauttaa hänet ruotuun, ja sen takana on yleinen mielipide venäläisoligarkkeja vastaan. Hän pitää pakotteita poliittisena työkaluna, epäreiluina ja perusteettomina.

– Vaikuttaa, että pelkkä olemassaolo rikkaana venäläisenä nähdään rikoksena, Fridman tuhahtaa.

 

Ukrainan joukkojen harjoittelua täytyi vähentää Britanniassa, naapurit valittivat melusta

Ukrainalaisten sotilaiden harjoittelua on vähennetty kolmanneksella meluvalitusten takia, kertoo The Times.

Sotilaat harjoittelivat Lydd Rangesin tukikohdassa Kaakkois-Englannin Kentissä, kun naapurit alkoivat valittaa aseiden aiheuttamista äänistä. Lisäksi alueen asukkaita kiukustuttivat räjähdykset ja savu.

Asukkaat kirjelmöivät aktiivisesti kaupungin viranomaisille, ja vaativat näitä puuttumaan asiaan. Melun hillitsemiseksi harjoittelua karsittiin kolmanneksella ja äänitasoja seurataan. Sotilastukikohdan komentajan mukaan tukikohta haluaa säilyttää hyvät suhteet Lyddin kaupungin asukkaisiin.

Tukikohdan vieressä asuva Alan Smart, 63, kertoo Timesille, että ikkunat helisevät räjähdysten johdosta. Hänen mukaansa 150 vuotta toiminut sotilastukikohta voitaisiin jo sulkea.

Britanniassa on käynyt koulutusohjelman puitteissa noin 17 000 ukrainalaissotilasta, joista enemmistö on suorittanut viiden viikon intensiivikurssin. Osa on saanut erikoiskoulutusta, kuten esimerkiksi Dnepr-joella tehtyihin veneiskuihin.

Vaikka armeijan harjoittelu ärsyttää joitakin asukkaita, toiset ylistävät ukrainalaisten rohkeutta.

June Beaumont, 80, on asunut tukikohdan vieressä 35 vuotta.

– Jos ostat talon tai muutat armeija-alueen lähelle, niin mitä odotat sen olevan? Hiljaista?

– He puolustavat maata. Ei kannata lähettää [rintamalle] ihmisiä, jotka eivät ole harjoitelleet, eivätkä osaa toimia räjähdysten ja tulituksen keskellä, Beaumount sanoo ja muistuttaa, että äänet eivät ole jatkuvia vaan hetkellisiä.

”Anglosaksit” ovat Kremlin mukaan syyllisiä kaikkeen – myös Jevgeni Prigožinin murhaan

Venäjän valtiollisen median ylläpitämässä rinnakkaistodellisuudessa Vladimir Putin ei voi koskaan syyllistyä mihinkään pahaan. Kyse on kirjoittamattomasta säännöstä, jota Kremlin muutoin niin kyyniset ja riekkuvat propagandistit Venäjä-asiantuntija Julia Davisin mukaan kuuliaisesti noudattavat.

– Onkin kätevää, että on olemassa jo kauan sitten vakiintunut joukko tavanomaisia epäiltyjä, jotka esitellään kotimaiselle ja kansainväliselle yleisölle aina, kun joku on osoitettava syylliseksi, kolumnisti ja Russian Media Monitor -uutispalvelun perustaja Davis sanoo Center for European Policy Analysis -ajatushautomon julkaisemassa artikkelissa.

Yhdysvallat kelpaa hänen mukaansa epäiltyjen listalle aina, mutta erityisen innostuneita Kremlin äänitorvet ovat etsimään viitteitä Britannian Venäjää vastaan punomista pirullisista juonista. Wagner-palkkasoturiarmeijaa johtaneen Jevgeni Prigožinin kuolema on tästä tuorein esimerkki.

– Sotapäällikön yksityiskoneen savuavat jäänteet olivat hädin tuskin jäähtyneet, kun propagandakertomus sai oudon käänteen. Samat propagandistit, jotka olivat aiemmin vaatineet, että Prigožinin olisi kuoltava, hylkäsivät nyt sen vaihtoehdon, että Kreml olisi noudattanut heidän vaatimuksiaan, ja keskittyivät siirtämään vastuun pois Putinilta, Davis toteaa.

Kremlin johtava propagandisti Vladimir Solovjev syytti Davisin mukaan Prigožinin kuolemasta vakiovihollista ”anglosakseja”.

– Venäjällä on niin vahva tapa esittää ”anglosaksit” alituisina epäiltyinä, että heitä syytetään paitsi menneistä, myös tulevista rikoksista, Davis sanoo.

– Kun oikeuslääketieteellisen tutkimuksen raportoitiin vahvistaneen Prigožinin kuoleman, entinen poliitikko Igor Markov esiintyi sunnuntai-iltana Vladimir Solovjevin kanssa syyttämässä brittejä ja ennustamassa, että kenraali Sergei Surovikin – potkut saanut venäläinen huippukenraali, jota ei ole epäonnistuneen kapinan jälkeen nähty – voisi olla seuraava uhri, Davis toteaa.

Keskustellessaan Prigožinin kuolemasta Markov kertoi Davisin mukaan olevansa varma, että vain Yhdysvaltojen ja Britannian tiedustelupalvelut olisivat kyenneet salamurhaan – ei mikään muu taho.

– Minulla ei ole epäilystäkään siitä, etteikö tämä olisi brittien käsialaa! Vain se enää puuttuu, että Surovikin kuolee sydänkohtaukseen. En vitsaile – hänen kannattaisi olla hyvin varuillaan, Markov oli todennut.

– Riippumatta siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu, Venäjä sisällyttää aina britit pääepäiltyjen listalleen. Tämä ei ole sattumaa, vaan vakiintunut perinne. Sanontaa ”anglitšanka gadit” eli ”englantilaiset aiheuttavat ongelmia” käytetään kuvaamaan kaikkea pakotteista salamurhiin. Kerrotaan – joskin vailla todisteita – että näin olisi ensimmäisen kerran lausunut legendaarinen venäläiskenraali Aleksandr Suvorov 1700-luvulla, Davis taustoittaa.

Britannian upseeri suitsuttaa Suomea: Poikkeuksellinen mahdollisuus harjoitella

Britannian asevoimat osallistui äskettäin yhteisiin harjoituksiin Pohjois-Euroopassa Naton liittolaisten ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa.

Näillä harjoituksilla pyrittiin vahvistamaan yhteistä reagointikykyä ja osoittamaan Britannian asevoimien taistelukykyä korostaen sitoutumista Natoon, Britannian johtamaan monikansalliseen JEF-joukkoon (Joint Expeditionary Force) ja kansainvälisiin kumppaneihin, kertoo uutissivusto UK Defence Journal.

Suomen Rovajärven ampuma- ja harjoitusalueella harjoiteltiin Maasotakoulun johdolla Lightning Strike 23 -harjoituksessa 15.–26.5.2023 ja Northern Forest 23 -harjoituksessa 27.5.–2.6.2023. Harjoituksissa kehitettiin yhteistä tulenkäyttöä ja taistelutoimintaa liittouman joukkojen ja Ruotsin kanssa sekä kykyä kansainvälisen avun antamiseen ja vastaanottamiseen.

Harjoituksissa oli mukana enimmillään noin 8000 sotilasta, josta noin 1100 on kansainvälisiä joukkoja Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta, Ruotsista ja Norjasta.

Britannia, Ruotsi, Norja ja Suomi ovat JEF-joukon jäseniä. Myös Tanska, Viro, Islanti, Latvia, Liettua ja Alankomaat ovat JEF:n jäseniä.

Britannian asevoimien majuri Peter Daniell kuvailee Northern Forest -harjoitusta ”epätavalliseksi” ja ”äärimmäisen haastavaksi”.

– Se oli poikkeuksellinen koulutusmahdollisuus A-komppanialle. On harvinaista ylellisyyttä harjoitella panssaroiduilla ajoneuvoilla tällaisessa laajassa ja monimutkaisessa maastossa, joka tarjoaa edun jalkaväelle.

Majuri Daniell kertoo komppaniansa saaneen harjoituksessa merkittäviä oppeja.

– Opimme suomalaisilta, kuinka pienet ja hajautetut ryhmät toimivat ja kuinka samalla vältetään omien joukkojen tulitusta. Ruotsalaisilta opimme itsevarmuutta painaa rynnäkköpanssarivaunuillamme soisten ja kivisten metsien läpi saavuttaaksemme aggressiivisia voittoja.

Brexit-poliitikko myöntää: Tarvitsemme lisää työperäistä maahanmuuttoa EU:sta

Iso-Britannian entinen ympäristöministeri ja tunnettu Brexitin kannattaja George Eustice pitää maahanmuuton rajoittamista EU-maista virheenä. Asiasta uutisoi The Guardian.

Eustice vaatii, että Britannian tulisi aloittaa välittömästi neuvottelut kanssa uudesta työviisumijärjestelmästä, joka mahdollistaisi alle 35-vuotiaiden EU-kansalaisten muuttamisen maahan työn perässä. Sama oikeus taattaisiin EU:ssa myös nuorille briteille.

Iso-Britannia kärsii parhaillaan työvoimapulasta etenkin ravintola- ja elintarvikealalla, joka on johtanut jyrkkään hintojen ja elinkustannusten nousuun. Entisen ministerin mukaan nykyinen järjestelmä, jossa maahantulijat pisteytetään heidän osaamisensa perusteella, ei yksinkertaisesti toimi.

– Päästämme sisään ammattitaitoisiksi katsottuja ihmisiä kuten lakimiehiä, konkurssijuristeja, museoalan asiantuntijoita ja jopa tiskijukkia, vaikka meillä ei ole lainkaan työvoimapulaa näillä sektoreilla. Emme kuitenkaan päästä ihmisiä töihin esimerkiksi elintarvikealalle, vaikka se kärsii akuutista inflaatiota pahentavasta työpulasta, Eustice kertoo.

Erityisesti Eustice toivoo lisää maahanmuuttoa Bulgariasta, Romaniasta ja Baltian maista. Myöhemmin maahanmuuttoa voitaisiin lisätä kaikista EU-maista.

Brexitiä Eustice ei pidä virheenä, mutta myöntää, että Brexitin jälkeinen maahanmuuttopolitiikka on epäonnistunut. Osansa kritiikistä saa entinen pääministeri Theresa May, joka torjui kahdenväliset viisumisopimukset EU-maiden kanssa Brexitin jälkeen.

– Brexitissä ei ollut kyse siitä. Ihmiset halusivat hallittua maahanmuuttoa, eivät vetää laskusiltaa ylös ja kieltää kaikkea maahantuloa, Eustice sivaltaa.

Eustice huomauttaa, että hänen ehdottamallaan EU-työviisumisopimuksella alle 35-vuotiaat EU-kansalaiset voisivat tulla maahan kahdeksi vuodeksi, jonka jälkeen heidän olisi poistuttava maasta. Nykyjärjestelmän puitteissa maahantulijat voivat asettua maahan pysyvästi ja tuoda perheensä mukanaan, joka todellisuudessa lisää maahanmuuton määrää.

Monet konservatiivipoliitikot eivät tästä huolimatta jaa Eusticen näkemystä, vaan suhtautuvat penseästi EU-maahanmuuttorajoitusten keventämiseen. Esimerkiksi sisäministeri Suella Braverman totesi toukokuussa, että Iso-Britanniassa riittää työvoimaa työvoimapulasta kärsiville aloille

– Ei ole mitään estettä sille, että voisimme itse kouluttaa riittävästi rekkakuskeja, teurastajia ja hedelmänpoimijoita työvoimapulan paikkaamiseksi, Braverman linjasi.

 

 

Britannian mukaan Venäjällä on yhä vakavampi uhka rajoillaan

Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjän turvallisuusjoukot ottivat yhteen partisaanien kanssa 19.–22. toukokuuta ainakin kolmessa paikassa Venäjän Belgorodin alueella. Voimakkaimmat taistelut olivat lähellä Grayvoranin kaupunkia, Britannian tiedustelupalvelu raportoi tiistaina.

Vaikka partisaanien henkilöllisyyttä ei ole vahvistettu, Venäjän hallituksen vastaiset yksiköt, jotka ilmoittavat taistelevansa Ukrainan puolella – Venäjän vapaaehtoisjoukot ja Vapaan Venäjän legioona – ovat ilmoittautuneet vastuuseen hyökkäyksistä.

Venäjän viranomaiset ovat evakuoineet useita kyliä ja lähettäneet alueelle lisää turvallisuusjoukkoja.

– Venäjällä on edessään yhä vakavampi monialueinen turvallisuusuhka raja-alueillaan taistelukonetappioiden, rautateiden räjäyttämisien ja nyt suorien partisaanitoimien takia, tiedusteluraportissa todetaan.

Britannia arvioi, että Venäjä tulee lähes varmasti käyttämään näitä tapauksia tukemaan virallista kertomusta, että se on sodan uhri.

Brittilaivaston jätti Helsingissä – tämä on HMS Albion

Ison-Britannian kuninkaallisen laivaston maihinnousutukialus HMS Albion on rantautunut Helsingin Munkkisaareen. Albion osallistui aiemmin tässä kuussa järjestettyyn Aurora 2023-sotaharjoitukseen Ruotsissa. Aurora oli Ruotsin suurin sotaharjoitus 25 vuoteen.

Aurora-harjoituksessa harjoiteltiin Etelä-Ruotsin ja Gotlannin saaren puolustamista. Maaliskuussa Albion osallistui Arktisen olosuhteiden maihinnousuharjoitukseen Norjassa.

Vuonna 2001 valmistuneen aluksen uppouma on 19 560 tonnia, pituus 176 metriä ja nopeus 18 solmua. Miehistöä on 400 henkeä.

Albion on jo Edellisen kerran se vieraili Suomessa vuonna 2021. Helsingin jälkeen se osallistuu Naton vuosittaiseen BALTOPS 23-harjoitukseen.

HMS Albionin päällikkö on kommodori Marcus Hember ja sen kotitukikohtana on Devonportin laivastotukikohta Plymouthissa, Lounais-Englannissa.

Maahanmuutto Britanniaan kaksinkertaistui EU-eron jälkeen

Nettomaahanmuutto Iso-Britanniaan näyttäisi tuoreiden lukujen valossa kaksinkertaistuneen tasosta, jolla se oli juuri ennen Britannian eroa Euroopan unionista, kertoo Financial Times.

Luvut ovat kiinnostavia siksikin, että moni “brexitin” eli Britannian EU-eron puolesta kampanjoinut, lupasi eron mahdollistavan “rajojen ottamisen takaisin hallintaan”.

Nettomaahanmuutto romahtikin hetkeksi juuri eron voimaan astumisen aikoihin, kun EU-maiden kansalaisten vapaa liikkuvuus päättyi. Samalla hallinto päätti höllentää maan viisumikäytäntöjä, jonka jälkeen maahanmuutto lähti taas nousuun.

FT:n tietojen mukaan tuoreimpien lukujen odotetaan näyttävän nettomaahanmuuton tuplaantuneet myös edellisestä vuodesta ja olevan yli 700 000.

Britannian sisäministeriön myöntämien työ- ja opiskeluviisumien määrästä näkee myös maahanmuuton lisääntymisen. Muita kuin turistiviisumeita on myönnetty kaksinkertainen määrä vuonna 2022 verrattuna kahden vuoden takaiseen.

Viime vuosien lukuja nostavat myös Britanniaan saapunut suuri määrä pakolaisia Ukrainasta sekä Hong Kongista protestien jälkeen Britanniaan muuttaneet, jotka näkyvät myös sisäministeriön tilastoissa.

Vaikka nettomaahanmuuton odotetaankin jonkin verran laskevan jälleen lähivuosina, hallituksen viisumipolitiikka saa kritiikkiä monelta eri suunnalta: politiikkaa syytetään sekä liian kireäksi että löysäksi.

Hallitusta on syytetty sen epäselvästä politiikasta koskien turvapaikanhakijoita. Tuore laki Englannin kanaalin yli tulevien turvapaikanhakijoiden hallitsemiseksi on saanut paljon kritiikkiä.

Vaikka viisumipolitiikkaa työntekijöiden osalta on höllennetty, moni yritys kärsii edelleen työvoimapulasta. Esimerkiksi monien palvelualan työntekijöiden palkat eivät ole riittävän korkeita, jotta työviisumi voidaan myöntää. Palvelualalla työskenteli ennen paljon EU-maiden kansalaisia.

Saksa ja Britannia Ukrainan hävittäjäavusta: USA:n päätettävissä

Saksan puolustusministeri Boris Pistoriuksen mukaan päätös F-16-hävittäjien lähettämisestä Ukrainaan olisi ennen kaikkea ”Valkoisen talon päätettävissä.” Pistorius antoi kommenttinsa tavattuaan Britannian ulkoministerin Ben Wallacen. Asiasta kertoo Deutsche Welle.

F-16-koneet ovat olleet pitkään Ukrainan yksi eniten halutuimpia aseavun muotoja. Niiden tuhovoima, kustannustehokkuus ja monipuolisuus ovat erittäin hyvällä tasolla. Ukraina väittää niiden olevan neljä tai jopa viisi kertaa tehokkaampia kuin sen nyt käyttämät neuvostoaikaiset koneet.

Saksa ei puolustusministeri Pistoriuksen mukaan voi kuitenkaan osallistua kyseisten koneiden toimittamiseen, sillä maalle ei hänen mukaansa ole sellaisia koneita, joita Ukraina haluaisi.

– Emme voi olla aktiivisessa roolissa tällaisessa liittoumassa, tällaisessa koalitiossa, koska meillä ei ole koulutuskapasiteettia, osaamista tai lentokoneita, Pistorius sanoi DW:n mukaan.

Britannia sen sijaan on kertonut yhteistyöstä Alankomaiden kanssa kansainvälisen ”hävittäjäkoalition” luomiseksi Ukrainan hyväksi. Puolustusministeri Wallace kuitenkin muistutti, ettei Britannialla ole itselläkään F-16-koneita. Myöskään Typhoon-hävittäjien lähettämisestä ei hänen mukaansa ole ollut puhetta.

– On Valkoisen talon päätettävissä, haluaako se antaa tuota teknologiaa, Wallace totesi.

– Meillä ei ole F-16-lentäjiä, mutta voimme auttaa huoltoyhteyksissä.

Yhdysvallat on toistaiseksi sulkenut pois F-16-koneiden lähettämisen Ukrainaan. Puola ja Slovakia ovat toimittaneet tähän mennessä 27 kappaletta MiG-29-koneita.

– Todella tärkeää tässä on viestittää Venäjälle, että meillä kansakuntina ei ole filosofista periaatetasoista vastustusta toimittaa Ukrainalle tarvitsemiaan kykyjä riippuen siitä, mitä kentällä tapahtuu, puolustusministeri Wallace painotti.

Britannialta satoja ilmatorjuntaohjuksia Ukrainalle

Britannian pääministeri Rishi Sunak ilmoitti maanantaina uudesta sotilaallisesta tukipaketista Ukrainalle tavatessaan presidentti Volodymyr Zelenskyin, uutisoi CNN.

Sunak ”vahvistaa, että Yhdistynyt kuningaskunta toimittaa satoja ilmapuolustusohjuksia ja muita miehittämättömiä ilmajärjestelmiä, mukaan lukien satoja uusia pitkän kantaman hyökkäysdroneita, joiden kantama on yli 200 kilometriä”, Downing Streetin lausunnossa todetaan.

Paketti toimitetaan lähikuukausina, kun Ukraina valmistautuu tehostamaan vastahyökkäystään Venäjää vastaan.

– Tämä on ratkaiseva hetki Ukrainan vastauksessa hirvittävää hyökkäyssotaa vastaan, jota he eivät valinneet tai provosoineet, Sunak sanoi.

– He tarvitsevat kansainvälisen yhteisön jatkuvaa tukea puolustautuakseen hellittämättömiltä ja mielivaltaisilta hyökkäyksiltä, jotka ovat olleet heidän päivittäistä todellisuuttaan yli vuoden ajan.

Zelenskyin matka Britanniaan seuraa maan puolustusministeriön ilmoitusta, jonka mukaan Britannia on toimittanut Storm Shadow -risteilyohjuksia Ukrainaan ennen odotettua vastahyökkäystä.

Sunnuntaina myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi uudesta tukipaketista Ukrainalle.

– Ranskan sodan alusta lähtien antama sotilaallinen tuki jatkuu, kun uusia paketteja valmistellaan jatkuvasti ottaen huomioon Ukrainan kiireellisimmät ja välittömimmät tarpeet puolustuskykynsä vahvistamiseksi. Ranska pyrkii tarjoamaan täyden kapasiteetin kaikilla aloilla, sanotaan Ukrainan ja Ranskan julistuksessa.

Sen mukaan Ranska kouluttaa ja varustaa lähiviikkoina useita pataljoonia kymmenillä panssaroiduilla ajoneuvoilla ja kevyillä panssarivaunuilla, mukaan lukien AMX-10RC.

– Lisäksi Ranska keskittyy tukemaan Ukrainan ilmapuolustusvalmiuksiin Venäjän iskuja vastaan. Kansallisen panoksensa lisäksi Ranskan tasavalta on aktiivisesti mukana Euroopan unionin ja Naton toimenpiteissä Ukrainan sotilaallisessa avussa ja ukrainalaisten sotilaiden koulutuksessa, julistuksessa todetaan.

Britannialta Ukrainalle Storm Shadow -risteilyohjuksia

– Iso-Britannia on aiemmin sanonut toimittavansa Ukrainalle pitkän kantaman aseita, tähän sisältyy nyt useita Storm Shadow -ohjuksia. Britannian hallitukselle on ollut selvä, että tämä on vain vastaus Venäjän tietoiseen iskujen kohdistamiseen kansalliseen siviili-infrastruktuuriin, ja se on oikeasuhtainen vastaus, länsimainen virkamies sanoi CNN:lle.

Storm Shadow on Britannian ja Ranskan yhteisesti kehittämä pitkän kantaman risteilyohjus, jolla on häiveominaisuudet ja joka laukaistaan yleensä ilmasta. Sen kantama on yli 250 kilometriä.

Storm Shadow voi iskeä syvälle Venäjän hallitsemalle alueelle Itä-Ukrainassa. Länsimainen virkamies kertoi CNN:lle, että Britannia on saanut Ukrainan hallitukselta takeet siitä, että näitä ohjuksia käytetään vain Ukrainan suvereenilla alueella, ei Venäjällä. Britannian viranomaiset luokittelevat Krimin Ukrainan suvereeniksi alueeksi.

Britannian puolustusministerin Ben Wallacen odotetaan ilmoittavan alahuoneelle, että Britannia lähettää Storm Shadow -ohjuksia Ukrainaan.

Ohjus on ”todellinen pelin muuttaja etäisyyden näkökulmasta”, Yhdysvaltain vanhempi sotilasviranomainen kertoi CNN:lle. Se antaa Kiovalle valmiudet, joita se on pyytänyt sodan alusta lähtien.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)