Verkkouutiset

Iso-Britannia

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Britanniasta massiivinen paketti Ukrainaan: 400 ajoneuvoa ja 1600 ohjusta

Britannia antaa Ukrainalle tähän mennessä suurimman sotilaallisen avun pakettinsa.

Brittihallituksen tiedotteen mukaan massiiviseen apupakettiin kuuluu 400 panssaroitua ja muuta ajoneuvoa, 1600 ohjusta ja noin neljä miljoonaa patruunaa. Ohjusten joukossa kerrotaan olevan myös ilmapuolustusohjuksia ja lisää varsin tehokkaiksi osoittautuneita Storm Shadow -risteilyohjuksia. Britannia antaa Ukrainalle myös 60 sotilaskäyttöön tarkoitettua venettä.

Uusi tukipaketti on määrä julkistaa virallisesti pääministeri Rishi Sunakin vierailulla Puolassa.

– Ukrainan puolustaminen Venäjän raaoilta pyrkimyksiltä on elintärkeää turvallisuudellemme ja koko Euroopalle. Jos [Vladimir] Putinin annetaan onnistua tässä hyökkäyssodassa, ei hän pysähdy Puolan rajalle, Sunak kommentoi.

Britannian puolustusministeri Grant Shapps toteaa ennätyksellisen apupaketin antavan ukrainalaisille sitä, mitä he tarvitsevat ”potkaistakseen Putinin pihalle” ja palauttaakseen rauhan Eurooppaan.

– Britannia toimitti ensimmäisenä NLAW-ohjuksia, moderneja tankkeja ja pitkän kantaman ohjuksia. Nyt me menemme vieläkin pidemmälle. Emme anna maailman unohtaa sitä eksistentiaalista taistelua, jota Ukraina käy. Meidän kestävällä tuellamme he tulevat myös sen voittamaan, Shapss sanoo tiedotteessa.

Britannia ei ole valmistautunut sotaan – ”Lähdemme takamatkalta”

Iso-Britannia ei ole valmistautunut mahdollisen sodan puhkeamiseen, varoittavat entiset puolustusministerit Telegraphille.

Ministeri Ben Wallacen mukaan liian moni toimija hallituksessa toivoo, että nykyinen epävakaa maailmantila vain katoaisi.

– On aika pyyhkiä pölyt kylmän sodan aikaisista dokumenteista, jotka määrittelivät miten Britanniaa johdettaisiin sodan aikana, Wallace linjasi.

Maaliskuussa eronnut ministeri James Heappey taas totesi, että Ukrainan sodan myötä Britannia on siirtynyt sotaa edeltävään aikaan. 43-vuotiaan Heappeyn mukaan Britannia ei ole ottanut sodan uhkaa tosissaan sen jälkeen, kun hän oli itse alakouluikäinen.

Kylmän sodan päättymisen myötä maanpuolustus vajosi prioriteettilistalla, ja huomio keskittyi kriisinhallintaoperaatioihin Irakissa ja Afganistanissa. Puolustuspolitiikka ei enää kattanut kaikkia osa-alueita, vaan jäi yksinomaan puolustusministeriön vastuulle.

Heappey nostaa esimerkiksi hänen suunnittelemansa harjoituksen, johon kaikkien ministeriöiden ja virastojen oli määrä osallistua. Tarkoituksena oli valmistaa eri toimijat työskentelemään bunkkerissa, josta Britanniaa johdettaisiin sodan aikana.

Bunkkerissa olisi tilat monille ministereille ja tärkeille toimijoille.

– Lopulta, aika masentavalla tavalla, vain puolustusministeri, sotilasjohto ja puolustusministeriön virkamiehet osallistuivat, Heappey toteaa.

Ex-puolustusministerin mukaan olisi ollut hyödyllistä kaikille toimijoille harjoitella, miten maata johdetaan kaikista uhkaavimmissa tilanteissa. Harjoitus olisi todennäköisesti myös paljastanut puutteita nykyisissä toimintatavoissa.

Puutteita todennäköisesti myös on. Heappey kertoo itse havainneensa ministerinä, että iso osa sotatilassa toimimiseen valmistavista ohjeistuksista oli vanhentuneita.

Sekä Heappey ja Wallace painottavat, että nykytila edellyttää kokonaisvaltaista muutosta.

– Kasvava Britanniaan ja liittolaisiimme kohdistettu epävakaus ja turvattomuus tarkoittavat, että koko yhteiskunnan on otettava askel ja tunnustettava, että ydintehtävämme on turvata puolustuskykymme ja resilienssimme, Wallace linjaa.

Näkemys jaetaan myös Britannian puolustuspiireissä Nimettömän puolustusministeriötä lähellä olevan lähteen mukaan kaksi ministeriä ovat oikeassa siitä, että hallituksen huomio on kylmän sodan jälkeen kääntynyt väärään suuntaan.

– Kiinnitämme enemmän huomiota moninaisuuteen ja inklusivisuuteen sen sijaan, että valmistautuisimme uhkiin, jotka voivat potentiaalisesti tuhota koko maamme, lähde kommentoi.

Ukrainan sodan myötä hallitus terästäytyi, mutta muutos oli lyhytaikainen. Esimerkiksi puolustuskapasiteetin nostamisen suhteen on vitkasteltu. Hyvät kehitysideat joko hukkuvat pääministerin kanslian byrokratian kitaan tai ulkoministeriöön, jossa ei haluta myöntää kansainvälisen tilanteen muuttuneen.

Muutosta on kuitenkin luvassa. Monet kansanedustajat ovat vaatineet puolustusbudjetin kasvattamista, ja maavoimien komentajan Patrick Sandersin mukaan Britannian asevoimien tulisi pystyä kouluttamaan ”kansalaissotilaita”. Entisen MI6:n johtajan Alex Youngerin mukaan Britannian olisi taas harkittava Ruotsin kaltaista valikoivaa asevelvollisuutta.

Britannian hallitus on osoittanut puolustukseen ylimääräiset 25 miljardia puntaa (noin 29 miljardia euroa) vuosille 2020-2025. Nähtäväksi kuitenkin jää, onnistuuko Britannia saamaan aikaan laajempaa muutosta puolustusajattelussaan.

– Sota koskee koko kansakuntaa, ja rehellisesti sanottuna, Britanniassa lähdemme pitkältä takamatkalta, Heappey tiivistää.

Englantilaisesta puutarhasta löytyi 500-kiloinen sodanaikainen pommi

Tuhansia ihmisiä evakuoitiin kuluneella viikolla lounaisenglantilaisessa Plymouthin kaupungissa, kun kaupungissa sijaitsevasta puutarhasta löytyi tiistaina toisen maailmansodan aikainen pommi. Tapaus vaikutti myös alueen bussi-, juna- sekä lauttaliikenteeseen. Asiasta uutisoi CNN.

Britannian puolustusministeriö kuvaili viestipalvelu X:ssä pommin purkuprosessia maan suurimmaksi rauhanajan evakuointioperaatioksi sitten toisen maailmansodan. Viisisataa kiloa paineen pommin purkutyöt aiheuttivat kaupungissa mittavat evakuointi- sekä eristystoimet.

Plymouthin kaupunginvaltuusto tiedotti verkkosivuillaan, että kontrolloitu räjäyttäminen pommin löytöpaikalla olisi aiheuttanut liian suuren riskin löytöpaikalla sijaitseville rakennuksille. Pommin siirto- ja räjäytystöiden riskiarviosta vastannut Britannian armeija arvioi pommin siirtämisen vähiten riskejä aiheuttaneeksi vaihtoehdoksi.

Pommi lastattiin sotilassaattueen kuorma-autoon, joka ajoi paikalliseen satamaan. Saattuetta ympäröi jopa 300-metrinen vaara-alue. Satamassa pommi siirrettiin veneeseen. Ammus räjäytettiin vasta merellä.

Plymouthin kaupunginvaltuuston johtaja Tudor Evans kiitti sekä kaupunkilaisten sota-ajan henkeä huokunutta, yhteisöllistä suhtautumista tapaukseen kuin asiantuntijoiden rohkeutta vaarallisen tehtävän suorittamisessa.

– Kuluneet päivät ovat olleet tunteiden vuoristorataa, ja haluaisin kiittää yhteisöämme evakuointihenkilöstön auttamisessa sekä tukemisessa heidän kamppaillessaan kotiemme suojelemiseksi, Evans sanoi.

Lennokit voivat pian lennättää lääkkeitä onnettomuuspaikalle

Drone-lennokit eli droonit voivat pian lennättää lääkkeitä onnettomuuspaikalle Britanniassa. Asiasta kertoo brittilehti Times.

Muutos on seurausta ilmailuviranomaisten äskettäin julkaisemasta ehdotuksesta, jonka mukaan droonit voisivat jatkossa lentää ilmakehässä muiden lentokoneiden seurassa ilman erillistä erottelua, kuten tähän saakka.

Muutos antaisi aluksi drooneille paljon suuremman roolin lääkkeiden nopeassa toimittamisessa sekä kriittisen infrastruktuurin, kuten rautateiden, voimalinjojen ja teiden, tarkastuksissa. Jatkossa drooneja voitaisiin hyödyntää entistä paremmin myös kaupallisissa pakettitoimituksissa.

Britannian tämänhetkisen lainsäädännön mukaan droonien on toimittava ”erillisessä ilmatilassa” ja ne saavat lentää laitteen ohjaajan näköpiirin ulkopuolella vain poikkeustapauksissa.

Täysin vapaata droonien lennättäminen ei jatkossakaan olisi. Uudistuksen myötä droonien olisi pysyttävä 30 metrin säteellä rakennuksista tai 15 metrin säteellä ”pysyvästä lineaarisesta rakenteesta”, kuten tiestä tai rautatiestä.

Britannia toimittaa tuhansia lennokkeja Ukrainalle

Iso-Britannia ja Latvia johtavat yhdessä niin sanottua kykykoalitiota, joka toimittaa tuhansia lennokkeja Ukrainalle, uutisoi Ukrinform.

– Yhdistynyt kuningaskunta tekee edelleen kaikkensa antaakseen Ukrainalle sen, mitä se tarvitsee – nostamalla apumme 2,5 miljardiin puntaan tänä vuonna ja sitoutumalla antamaan 200 miljoonaa puntaa lennokkien valmistukseen, mikä tekee meistä Ukrainan suurimman lennokkien toimittajan, sanoi Britannian puolustusministeri Grant Shapps.

– Tänään mennään vielä pidemmälle. Olen ylpeä voidessani ilmoittaa, että Iso-Britannia ja Latvia johtavat kansainvälistä liittoumaa rakentamaan Ukrainan elintärkeitä lennokkivalmiuksia, Shapps jatkoi.

Hän vakuutti, että kumppanit antavat yhdessä Ukrainalle ”valmiudet, joita se tarvitsee puolustaakseen itseään ja voittaakseen tämän sodan ja varmistaakseen, että Putin epäonnistuu laittomissa ja barbaarisissa tavoitteissaan”.

– Tämä on ensimmäinen hanke, joka käynnistetään pääministerin tämän vuoden tammikuussa ilmoittamasta 200 miljoonan punnan lennokkipaketista. Sen avulla Iso-Britannia tilaa tuhansia FPV-lennokkeja Ukrainaan, mukaan lukien brittiläisiltä valmistajilta, Shapps sanoi.

Britannian puolustusministeri: Asevoimiin pesiytyi ääripään ideologia

Britanniassa on keskusteltu viime aikoina huolestuneeseen sävyyn maan asevoimien tilasta.

Palkka-armeijaan ei ole saatu houkuteltua uusia sotilaita korvaamaan palveluksesta poistuvia ja eläköityviä. Laivastolla on vaikeuksia löytää riittävästi henkilökuntaa aluksilleen. Partioita on jouduttu vähentämään muun muassa Falklandin saarten lähettyvillä.

Parlamentin alahuoneelle annetussa selvityksessä arvioitiin hiljattain, että Britannian ammusvarastot olisi käytetty muutaman kuukauden konfliktin jälkeen. Maassa on vain yksi tehdaskone, joka pystyy valmistamaan kriittisen tärkeitä 155 millimetrin tykistöammuksia.

Britannian puolustusministeri Grant Shapps sanoo maan asevoimien tarvitsevan mittavan remontin, jotta se pystyy toteuttamaan ydintehtävänsä tositilanteessa. Hänen mukaansa asevoimien voimavaroja on tuhlattu ”poliittiseen agendaan”. Shapps nosti esiin Telegraph-lehden tietoja, joiden mukaan värväyskriteerejä olisi tarkoitus löysentää upseerien diversiteetin lisäämiseksi.

Ilmavoimien ilmamarsalkka Richard Knighton joutui viime vuonna pahoittelemaan diversiteettihanketta, jonka katsottiin syrjivän valkoisia miehiä.

Grant Shapps kertoo olevansa sitoutunut työolosuhteiden kohentamiseen asevoimissa ja johtamassaan ministeriössä. Hänen mukaansa tällä tavoin voidaan kohentaa värväystahtia. Turvallisuusvaatimuksia ei kuitenkaan aiota löysentää.

Shappsin mukaan asevoimiin on pesiytynyt viime vuosina äärilaidan ”woke-kulttuuri”.

– Aikaa ja voimavaroja tuhlataan poliittiseen agendaan, joka asettaa ihmiset toisiaan vastaan. Tarvitsemme yhteiset arvot, joiden avulla rakennamme sellaiset asevoimat, jotka pystyvät puolustamaan meitä ja liittolaisiamme, puolustusministeri totesi.

Vakava varoitus asevoimista: Britannia ei ole valmis sotaan

Britanniassa on käyty viime aikoina huolestunutta keskustelua siitä, minkälainen valmius maalla olisi todellisessa konfliktitilanteessa.

Maan laivastolla on ollut vaikeuksia löytää riittävästi henkilökuntaa aluksilleen. Meripartiot jouduttiin hiljattain lopettamaan Falklandien saarten ympärillä. Aluetta puolustaa tällä hetkellä pieni partiolaiva ja neljä RAF Typhoon -hävittäjää.

Britannian laivasto lähetti Falklandien luokse suuremman sota-aluksen edellisen kerran seitsemän vuotta sitten, Telegraph-lehti kertoo. Argentiina vahvistaa parhaillaan omia ilmavoimiaan sekä hankkii uusia sukellusveneitä ja pinta-aluksia.

Parlamentin tuoreessa selvityksessä annetaan synkkä kuva Britannian asevoimien tilasta. Sen mukaan strategista ja sotatilan edellyttämää valmiutta ei voida saavuttaa ilman kiireellisiä uudistuksia, joilla puututtaisiin rekrytointia koskevaan kriisiin. Myös ase- ja ammustuotantoa olisi lisättävä merkittävästi.

Asevoimille myönnettiin viime vuoden keväänä noin kaksi miljardia euroa lisärahoitusta. Raha kuluu kuitenkin nykyisen toiminnan turvaamiseksi eikä uuden kaluston hankkimiseen.

Monissa länsimaissa on varoiteltu viime aikoina Kremlin muodostamasta uhkasta ja annettu arvioita, joiden mukaan sota Venäjää vastaan olisi edessä ehkä vain kolmen vuoden kuluttua.

Britannian asevoimien entiset johtajat arvioivat parlamentin kuulemisessa, että ongelmien taustalla ovat 2000-luvun aiemmat säästöt ja leikkaukset. Sotatilanteessa voimat loppuisivat parin kuukauden taistelun jälkeen. Asevoimista lähtee enemmän henkilöitä kuin mitä sinne pystytään palkkaamaan.

Haasteena on, ettei Britannialla ole enää riittävää kotimaista teollisuuspohjaa aseiden, panssariajoneuvojen ja ammusten tuottamiseksi konfliktitilanteessa. Esimerkiksi kriittisen tärkeitä 155 millimetrin tykistöammuksia tuottavia teollisuuslaitteita on Britanniassa vain yksi kappale.

Britannia kokeilee sukellusveneen ydinohjusta, kantama lähes 6000 kilometriä

Britannian asevoimat aikoo järjestää ydinohjuksen koelaukaisun ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen. Asiasta on julkaistu alueellinen varoitus meriliikenteelle.

Ballistisilla Trident-ohjuksilla varustettu HMS Vanguard -sukellusvene on saapunut Telegraph-lehden mukaan koeammuntaa varten Atlantille.

Koe suoritetaan 4. helmikuuta noin 90 kilometriä Yhdysvaltain Floridan rannikon itäpuolelta. Nyt ammuttavassa ohjuksessa ei ole taistelukärkeä. Niiden kantama on 5 900 kilometriä.

Britannia järjesti edellisen koeammunnan Floridan edustalla vuonna 2016, jolloin Trident II D5 harhautui pois kurssiltaan.

Noin neljä miljardia puntaa eli 4,7 miljardia euroa maksanut HMS Vanguard otetaan pian osaksi Britannian ydinasepelotetta. Sitä huollettiin ja modernisoitiin Plymouthin satamassa seitsemän vuoden ajan.

Hanke viivästyi kiusallisten laatuongelmien vuoksi. Silloinen puolustusministeri Ben Wallace soitti puhelimitse Babcock-alihankkijayhtiön johtajalle ja valitti reaktoriosastolta löytyneistä viallisista pulteista.

Tutkimuksessa selvisi, että työntekijä oli liimannut rikkoutuneita pultteja yhteen. Viat löydettiin tarkastusten yhteydessä.

 

Brittiydinvoimalan hinta nousee 10 miljardia puntaa ja valmistuminen myöhästyy vuosilla

Ensimmäinen Britanniaan rakennettava uusi ydinvoimala maksaa jopa kymmenen miljardia puntaa alun perin suunniteltua enemmän ja kestää kolme vuotta kauemmin, rakentamista johtava yritys on paljastanut kertoo The Times.

Ranskan valtion energiayhtiö EDF on sanonut, että Somersetissa sijaitseva Hinkley Point C alkaa todennäköisesti tuottaa sähköä vasta vuonna 2030.

Viivästykset tarkoittavat, että laitosten kahden reaktorin budjetti on nyt asetettu 31–35 miljardiin puntaan riippuen laitoksen valmistumishetkestä, kun aikaisempi arvio oli 25–26 miljardia puntaa.

Kaikki nämä luvut on kuitenkin vuoden 2015 hinnoissa ilman inflaation vaikutuksia, joka on nostanut kaiken hintaa aina työstä raaka-aineisiin.

Parhaassa tapauksessa ensimmäinen reaktori alkaisi tuottaa sähköä vuoteen 2029 mennessä, EDF sanoi. Toiselle yksikölle ei ole annettu virallista aikataulua.

Kehittäjät olivat aliarvioineet viimeisimmän vaiheen, putkistojen ja sähkökaapeloinnin asennukseen tarvittavan ajan.

– Ydinrakennusteollisuuden käynnistäminen uudelleen Britanniassa 20 vuoden tauon jälkeen on ollut vaikeaa, Hinkley Point C:n toimitusjohtaja Stuart Crooks myöntää.

– Ydinvoimataitojen oppiminen uudelleen, uuden toimitusketjun luominen ja työvoiman kouluttaminen on ollut valtava tehtävä, josta muut hyötyvät tulevina vuosikymmeninä. Kuten muutkin suuret infrastruktuurihankkeet, olemme havainneet siviilirakentamisen hitaammaksi kuin toivoimme ja kohtasimme inflaation, työvoima- ja materiaalipulan Covid- ja Brexit-häiriöiden lisäksi, Crooks selittää.

Tarkistetut arviot ovat jopa 16 miljardia puntaa korkeammat kuin kustannusarviot, kun hanke hyväksyttiin vuonna 2016. Alkuperäisen valmistumispäivän piti olla vuonna 2025.

”Käärme, jonka pää on katkaistava” – Brittieversti nostaa Lähi-idän kriisistä tärkeän seikan

Britannian kuninkaallisen panssarirykmentin entinen komentaja, eversti evp. Hamish de Bretton-Gordon kommentoi The Telegraph-lehden kolumnissaan Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten eilisyön iskuja Jemeniin.

Brittieverstin mukaan huthikapinallisten tukikohtia tulee pommittaa täsmäiskuilla, kunnes he antavat periksi.

De Bretton-Gordon kutsuu Iranin tukemien kapinallisten terroristijoukkoa ”käärmeeksi, jonka pää on katkaistava” ennen kuin Lähi-itä on tulessa ja huthit pitävät koko kansainvälistä kauppaa panttivankinaan.

– Lännen toimet viime yönä näyttävät vihdoin siltä, että olemme ottaneet opiksi katastrofaalisesta Syyrian konfliktin hoidosta vuonna 2013, jonka jäljiltä näytimme heikoilta ja päättämättömiltä.

Huthien iskut Punaisellamerellä ovat jatkuneet siitä saakka, kun Hamas lokakuussa hyökkäsi Israeliin.

Business Insider on laskenut, että Punaisenmeren tilanne voi nostaa rahtihintoja jopa yli sadalla prosentilla, mikä on nostattanut pelkoja inflaation uudesta kiihtymisestä Euroopassa.

De Bretton-Gordonin mukaan Syyrian sisällissodan tapahtumista voi hakea vertailukohtaa nykyhetkeen. Länsi ei vuonna 2013 saanut toimittua, vaikka Syyrian diktaattori Bashir Al-Assad käytti kemiallisia aseita ja tappoi Ghoutassa 1500 siviiliä. Sen jälkeen siviilien kaasuttaminen hermomyrkyillä vain jatkui.

– Assad pysyi tuolloin vallassa kriittisellä hetkellä.

– Seuraavan viiden vuoden ajan Assad jatkoi siviilien tappamista ja käytti kemiallisia aseita yli 100 kertaa, de Bretton-Gordon kirjoittaa.

Assadin kemiallisia laitoksia tuhottiin lopulta länsivoimin vuonna 2017 ja 2018, hän jatkaa.

– Toivon, että poliitikot ovat oppineet läksynsä tästä kauheasta tarinasta: terroristeja ja tyranneja ei pidä yrittää rahoitella, koska rankaisematta jäänyt pahuus vain kasvaa.

De Bretton-Gordonin mukaan viimeyön kaltaisia iskuja pitää olla valmis jatkamaan, kunnes uhka on poistettu, vaikka nyt näyttää siltä, että kyse oli yksittäisestä, laajasta vastaiskusta.

– Kiina on paljon puhuvan hiljaa. Punaisenmeren tilanne vaikuttaa eniten heidän tuotteisiinsa ja palveluihinsa, joten on valitettavaa, että jälleen kerran Britannian ja Yhdysvaltojen on tehtävä se, mitä täytyy. Kun maailman toiseksi voimakkain sotilasmahti ei tee mitään, se kyllä kertoo jotain heidän mentaliteetistaan, de Bretton-Gordon arvioi.

Hänen mukaansa USA:n ja Britannian liittouma vähintäänkin rohkaisee Irania pidättäytymään tilanteen eskaloimisesta.

– Ainoa asia, jonka tyrannit ja terroristit ymmärtävät, on yhtäläinen väkivallan uhka vastapuolelta. [–] Ellei sitä ole, he vain jatkavat ja lisäävät hyökkäyksiään.

USA ja Britannia iskivät Jemeniin – Gazan sota todennäköisesti laajenee

Yhdysvaltojen ja Britannian liittouma iski tuhoisasti ohjuksilla Jemeniin myöhään torstaina Suomen aikaa. Jemenin sisällissota on jatkunut jo lähes kymmenen vuotta. Se alkoi syksyllä 2014, kun huthikapinalliset ottivat aseellisesti syyskuussa 2014 pääkaupunki Sanaan ja syöksivät vallasta Saudi-Arabian tukeman hallituksen. Huthit tukevat Israelia vastaan viimeksi lokakuusta alkaen hyökännyttä Hamasia, ja ovat antaneet Hamasille myös konkreettista tukea. Huthit itse saavat tukea toiminnalleen Iranista.

Marraskuusta alkaen huthit ovat hyökänneet droneilla ja ohjuksilla Punaisellamerellä kulkevia kansainvälisiä kaupallisia aluksia vastaan. Esimerkiksi joulukuun puolivälissä kapinallisalueelta ammuttiin risteilyohjus, joka vaurioitti Norjan lipun alla kulkenutta säiliöalusta. Uudenvuodenaattona Yhdysvallat upotti kolme huthikapinallisten alusta, jotka hyökkäsivät tanskalaisomisteisen rahtialuksen ja sitä suojanneiden yhdysvaltalaisten helikopterien kimppuun.

– Huthit katsovat, että Saudi-Arabia omalla politiikallaan käytännössä estää aseellisen toiminnan Israelia vastaan palestiinalaisten auttamiseksi, kertoo poliittiseen islamiin ja Lähi-itään perehtynyt Toni Alaranta. Alaranta on vanhempi tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa.

– Israelin vastaisuus ollut pitkään huthien politiikan keskiössä. Itse toimimalla huthit korottavat omaa profiiliaan, myös Iranin tukeman leirin sisällä, Alaranta sanoo Verkkouutisille.

Tiistaina huhtit kiihdyttivät iskujaan Punaisellamerellä. Nämä iskut kaupalliseen meriliikenteeseen voivat vaikuttaa maailmantalouteen, sillä Punaisenmeren reitti on erittäin tärkeä. Tähän vetosi myös Britannian pääministeri Rishi Sunak perjantaina aamulla iskuista antamassaan lausunnossa.

Samalla Yhdysvallat on sitoutunut vahvasti tukemaan Israelia ja se vastustaa vakaasti Iranin pyrkimyksiä kasvattaa vaikutusvaltaansa Lähi-idässä ja kansainvälisesti. Toisaalta Yhdysvallat on myös pyrkinyt rajaamaan Israelin ja Hamasin välistä sotatilaa siten, ettei se leviäisi Israelista ja Gazasta muualle Lähi-itään.

– USA ja Britannia ovat pyrkineet välttämään sodan laajenemisen ja siksi tähän asti pidättäytyneet iskuista, sanoo Alaranta.

– Nyt argumentti oli, että tuhotaan huthien kykyä iskeä ja luodaan pidäkettä. Mutta samalla konflikti todennäköisesti laajenee. Sikäli toiminta on vähän ristiriitaista.

Huthikapinallisten komentaja Abdul-Malik al-Huthi vannoi, että liittouman iskut eivät jää kostamatta. Huthijohtaja sanoi televisioidussa puheessaan, että huthit jatkavat velvoitteidensa täyttämistä Palestiinalle.

Yhdysvalloissa varsinkin republikaanit ovat jo pidempään vaatineet, että Yhdysvallat vähentäisi aseellista ja taloudellista tukeaan Ukrainalle. Vaikka Yhdysvaltain asevoimat toimii nyt Jemeniä vastaan itse esimerkiksi Tomahawk-risteilyohjuksilla, ja Ukrainan tukeminen tapahtuu eri kohdasta budjettia, kuluu sotatoimiin aina rahaa.

Ulkopoliittisen instituutin Toni Alaranta ei ota kantaa Yhdysvaltain sisäisiin mielialoihin, mutta ei usko, että iskut Jemeniin ja Israelin ja Hamasin välisen sodan mahdollinen laajeneminen helpottaa Ukrainan ahdinkoa.

– Yhdysvaltojen ja laajemmin lännen imago on Lähi-idässä ja muuallakin pohjalukemissa. Se vaikeuttaa lännen kykyä saada muilta tukea Ukrainassa.

 

 

Flunssaiset lapset kehotetaan lähettämään kouluun Britanniassa

Britannian hallitus kaavailee merkittävää muutosta pandemia-aikaisiin käytäntöihin, joiden perusteella kurkkukivun ja valuvan nenän kaltaisista lievistä flunssaoireista kärsivät lapset tulisi aina pitää kotona.

Lisääntyneet poissaolot ja niiden vaikutus oppimistuloksiin ovat nousseet koulutusviranomaisten suurimmaksi huolenaiheeksi.

Telegraph-lehden mukaan Britanniassa aloitetaan kuluvalla viikolla laaja mainoshanke. Siinä kehotetaan vanhempia varmistamaan, että heidän lapsensa ovat mukana kaikilla oppitunneilla.

Linjanmuutos on osa hanketta koululaisten poissaolojen vähentämiseksi. Usein poissaolevien lasten määrä lähes kaksinkertaistui vuosien 2010 ja 2021 välillä. Oppositiossa olevan työväenpuolueen koulutusasioista vastaava Bridget Phillipson suositteli viikonloppuna, ettei lapsia otettaisi pois kouluista ylimääräisten lomamatkojen ajaksi.

Maan hallitus kehottaa ihmisiä noudattamaan terveysjohtajan, professori Chris Whittyn laatimaa ohjeistusta. Whitty mukaan koronapandemia sai osan vanhemmista liiankin varovaiseksi pienten flunssaoireiden suhteen.

Hän muistutti läsnäolon koulussa vaikuttavan myönteisesti sosiaalisiin suhteisiin, terveydentilaan ja yleiseen hyvinvointiin.

– On yleensä suotavaa, että vanhemmat ja huoltajat lähettävät lapsensa kouluun, vaikka heillä on lieviä hengitystieoireita. Näihin lukeutuvat yleiset merkit flunssasta: pieni yskä, vuotava nenä tai kipeä kurkku. Lapsia ei kuitenkaan pitäisi lähettää kouluun, jos heillä on kuumetta yli 38 astetta, Chris Whitty totesi.

Venäjä perustanut ehkä uudelleen Neuvostoliiton Smersh-yksikön

Britannian tiedustelupalvelun mukaan Venäjä on päättänyt perustaa uudelleen Neuvostoliiton vastatiedusteluorganisaatio Smershin, ja tammikuun 2024 alussa avoimen lähdekoodin kuva osoitti, että jotkut henkilöt ovat pukeutuneet Smersh-univormuihin.

Venäläiset poliitikot ilmoittivat Smershin uudelleen perustamisesta vuoden 2023 lopulla. Josif Stalin perusti alkuperäisen organisaation, joka oli olemassa vuosina 1941-1946. Smersh on lyhenne venäläisestä ilmauksesta ”kuolema vakoojille”. Lännessä se tuli tunnetuksi Ian Flemingin James Bond -kirjoissa.

Britannian tiedustelupalvelun mukaan on epäselvää, kertooko uusi nimi Venäjän vastatiedustelun olennaisesta uudesta kyvystä tai roolista.

– Se on kuitenkin toinen esimerkki siitä, kuinka Venäjän viranomaiset tietoisesti sopeutuvat Venäjän ja Ukrainan väliseen konfliktiin toisen maailmansodan hengessä ja keskittyvät vahvasti ulkoisten uhkien oletettuun soluttautumisen maahan, ministeriö sanoi viestipalvelu X:ssä.

Britannian asevoimien vahvuus on alimmalla tasollaan 200 vuoteen

Britannian asevoimien kokonaisvahvuus on Telegraph-lehden mukaan supistunut ennätysmäisen pieneksi.

Maan puolustusministeriön äskettäin julkaisemista luvuista käy lehden mukaan ilmi, että asevoimien palveluksessa oli lokakuun alussa 184 865 henkilöä, mikä on 7 440 henkilöä ja 3,9 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Joukkojen määrän vähenemisen kerrotaan jatkuneen myös viimeisimmällä vuosineljänneksellä.

Maan asevoimien vahvuus on maan hallituksen vuonna 2021 ilmoittamien linjausten seurauksena nyt alhaisimmillaan 200 vuoteen.

Oppositiossa olevien liberaalidemokraattien mielestä tilannetta on pahentanut se, että sotilaita on eronnut palveluksesta epätyydyttävien majoitusolojen vuoksi.

Britannian puolustusministeriön äskettäisen selvityksen mukaan vain 34 prosenttia asevoimien henkilöstöstä koki itsensä arvostetuksi ja 46 prosenttia ilmaisi tyytymättömyyttä asumisensa yleiseen tasoon.

Britannian asevoimista on lähtenyt viimeisen vuoden aikana yhteensä 16 260 henkilöä.

Maavoimien vahvuus on laskenut vuodessa 4 prosenttia 75 983 sotilaaseen. Telegraphin lähteiden mukaan maavoimien komentaja, kenraali Sir Patrick Sanders joutuu jättämään tehtävänsä ennenaikaisesti leikkauksiin kohdistamansa arvostelun seurauksena.

Britannialta satoja ilmatorjuntaohjuksia Ukrainalle

Britannia kertoo toimittavansa satoja ilmatorjuntaohjuksia Ukrainalle vastauksena Venäjän ohjusiskujen kiihtymiseen.

Britannian puolustusministerin Grant Shapps kertoo X:ssä Britannian pyrkivän ohjustoimituksilla vahvistamaan Ukrainan ilmapuolustusta.

Venäjä iski 29. joulukuuta voimakkaalla ohjusiskujen aallolla kaupunkeihin ja siviilikohteisiin Ukrainassa.

– Putin koettelee Ukrainan puolustusta ja länsimaiden päättäväisyyttä, Shapps kirjoittaa X:ssä.

Hän kuvailee Venäjän ilmaiskuja ”epätoivoiseksi ja turhaksi yritykseksi palauttaa aloite”.

– Kolmen päivän sota on pian jatkunut kolme vuotta, hän tiivistää Venäjän hyökkäyksen epäonnistumisen.

Shappsin mukaan Ukrainan tukemista täytyy lisätä, jotta Ukraina kykenee voittamaan Venäjän.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)