Verkkouutiset

Isku Moskovassa

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Neuvonantajan mukaan Venäjä yrittää yhä syyttää Ukrainaa joukkoampumisesta

– Venäjän propaganda ajaa jatkuvasti valheellista väitettä Ukrainan olevan vastuussa Moskovan lähellä sijaitsevassa Crocus City Hallissa tehdystä terrori-iskusta, mikä lisää kehotusta sotilaskutsuun, sanoo presidentin kansliapäällikön neuvonantaja Serhii Leshtshenko Ukrinformin mukaan.

– Nyt on kulunut kolme viikkoa, kun Venäjän propaganda on palvellut yhtä aihetta: yritystä siirtää vastuu Moskovan terrori-iskusta Ukrainalle. Kaikki venäläiset propagandistit, mukaan lukien heidän korkeimmat virkamiehensä, ovat sitoutuneet tähän tarkoitukseen. Heidän joukossaan on entinen presidentti Dmitri Medvedev, Leshtshenko toteaa.

– He yrittävät oikeuttaa omien turvallisuusvirastojensa epäonnistumisen sekä oman väestönsä mobilisoinnin Ukrainaa vastaan saadakseen ainakin rahtusen muilta mailta, hän jatkaa.

Leshtshenko toteaa, että samaan aikaan Venäjän propaganda ei koskaan jätä käyttämättä tilaisuutta syyttää eurooppalaisia johtajia, mukaan lukien Ranskan presidentti Emmanuel Macronia ”osallisuudesta” terrori-iskuun.

– On selvää, miksi Macronia kohtaan on tällaista aggressiota – hänen avoimesti Ukrainan-mielisen asemansa vuoksi sekä hänen halukkuutensa osoittaa (Vladimir) Putinille, ettei eurooppalaisilla pitäisi olla punaisia linjoja terroristivaltion suhteen, Leshtshenko sanoi.

Ex-vakoojan mukaan Kremlissä käydään valtataistelua: Hallinnon ”sekopäät” saattoivat järjestää Moskovan iskun

Venäjän diktaattori Vladimir Putinin kanssa KGB:n Andropov-instituutissa opiskellut entinen KGB-agentti Sergei Žirnov katsoo virolaisen tiedejulkaisun Forten haastattelussa ”kaiken olevan epäillyttävää” Moskovan terrori-iskussa.

Koko hyökkäys herättää useita kysymyksiä – sijainnista lähtien.

– Kyse ei ole tavallisesta esikaupungissa – siellä asuvat erittäin rikkaat ihmiset, lähellä sijaitsee Putinin residenssi. Kuvernööri Andrei Vorobjovin työpaikka Moskovan aluehallinto taas sijaitsee käytännössä Crocus City Hallia vastapäätä, kolmen minuutin kävelyn päässä. Viiden minuutin kävelymatkan päässä ovat [mellakkapoliisi] OMONin kasarmit. Kaupunginosassa on enemmän poliiseja kuin muualla. Lisäksi Crocus City Hallilla oli oma aseistettu turvapalvelunsa.

Kaikista näistä seikoista huolimatta poliisi ehti paikalle vasta 70 minuutissa.

– Crocus City Hallin oma tavanomainen turvapalvelu puuttui ja paikalla olleet vartijat piiloutuivat, ihmettelee Žirnov

KGB:ssa ja sotilastiedustelu SVR:ssa toiminut evp-eversti arvioi hyökkäyksen toteuttajien olleen ”erittäin ammattimaisia”, joilla oli ”erittäin hyvät sotilastaidot”.

– He liikkuivat erikoisjoukkojen taktiikan tapaan taistelupareina. Tulipalon syttymisnopeus osoittaa, ettei Crocus City Hall noudattanut minkäänlaisia paloturvallisuusvaatimuksia.

Hän ihmettelee sammutustöissä käytettyjä helikopterien vesipommituksia.

– Kyseisessä tilanteessa ei voinut tehdä huonompaa päätöstä – konserttisalin katolle kaadettiin satoja tonneja vettä ja se luonnollisesti romahti painon alla. Crocus City Hallin uloskäynnit oli suljettu, hälytys- ja sammutusjärjestelmät eivät toimineet.

”Hyökkäyksen toteutti kaksi eri ryhmää”

Sergei Žirnov ihmettelee, miten 13 minuuttia hyökkäyksen jälkeen ”mestarillisesti toimineet terroristit osoittautuivat täydellisiksi idiooteiksi”.

– He ajoivat 350 kilometriä kaakkoon autolla, jonka rekisterikilvet tunsivat jo kaikki. He yksinkertaisesti vain jatkoivat ajamista sen sijaan, että olisivat vaihtaneet autoa.

Žirnov arvioi kiinniotettujen olleen ”yksinkertaisesti syntipukkeja, jotka eivät kykenisi mitään tuollaista järjestämään”.

Hän arvelee hyökkäyksen toteuttaneen kaksi ryhmää.

– Toinen koostui ammattilaisista ja toinen palkatuista keskiaasialaisista syntipukeista, joiden tarkoitus oli ottaa syyt niskoilleen ja auttaa ensimmäistä ryhmää pakenemaan.

– Ilmeisesti nämä tadžikit olivat todellakin kytköksissä ISISiin, mutta eivät tämän terrorihyökkäyksen päätoteuttajia.

Vladimir Putin sytytti kynttilän Moskovan terrori-iskun uhrien muistolle. AFP / LEHTIKUVA / MIKHAIL METZEL

Hänen mukaansa Putinin reaktio hyökkäykseen vasta 19 tuntia sen jälkeen osoittaa, ettei diktaattori ollut varautunut siihen.

– Jos hän olisi sen itse järjestänyt, olisi hän tullut heti julkisuuteen. Mutta oli nähdä, ettei hän tiennyt pitkään, kuinka reagoida siihen ja hänen reaktionsa oli myös täysin epäadekvaattinen.

Tuohon mennessä ISIS oli jo ottanut vastuun hyökkäyksestä, mutta Putin syytti silti Ukrainaa.

– Hän suhtautuu jo maanisesti sotaan Ukrainassa, ja jos jotain tapahtuu, on Putinin mielestä syyllinen heti Ukraina. Mutta jos Ukrainan tiedustelu- ja diversioryhmä olisi toiminut Moskovassa, miksi he olisivat valinneet jonkin konserttisalin? He olisivat menneet naapuritaloon ja tappaneet siellä esimerkiksi kuvernööri Vorobjovin, huomauttaa Žirnov.

Hän toteaa Venäjällä nyt tapahtuvan olevan ”hirveää”. Yleensä diktatuurit kiistävät käyttämänsä kidutuksen ja peittelevät sitä, kuten Venäjäkin on aiemmin tehnyt.

Nyt FSB suorastaan mainostaa ja hekumoi harjoittamaansa kidutusta, kun taas ”Venäjän valtionmediassa vallitsee täysi hysteria”.

Sergei Žirnovin mukaan kidutuskuvien julkaisulla yritetään viedä huomiota pois Vladimir Putin ja turvallisuuspalveluiden epäonnistumisesta, jottei ”kukaan kysyisi, kuinka tämä ylipäätään saattoi tapahtua”.

– FSB mokasi ja nyt he esittävät armottomia miehiä, jotka ottivat tadžikit kiinni ja kurmoottavat heitä kaikin puolin. Ja kaikki Venäjällä ovat erittäin tyytyväisiä, että tadžikkeja kurmootetaan.

”Kremlissä käydään taistelua käytännöllisten ja sekopäiden välillä”

Vladimir Putinin tietämättömyydestä huolimatta Sergei Žirnov katsoo Venäjän turvallisuuspalveluiden olevan osallisia hyökkäykseen.

– Mielestäni sen antoi joku Putinin selän takana, jotta tilanne Venäjällä olisi vielä hullumpi ja hirmuisempi kuin ennen sitä, pohtii Žirnov ja jatkaa:

– Vaikuttaa siltä, että Kremlissä käydään sotaa kahden leirin, ”pragmaattisten haukkojen” ja ”sekopäähaukkojen”, välillä. Maltillisia voimia tai ”kyyhkyjä” ei Kremlissä enää ole.

Vladimir Putinin vaalimainos Moskovassa. AFP / LEHTIKUVA / ALEXANDER NEMENOV

Hänen mukaansa haukkojen joukossa on vielä enemmän tai vähemmän järkeviä tahoja.

– Sekopäät taas katsovat, että Putin ei sodi oikein ja tarvitaan totaalista sotaa sota, käyttää ydinasetta ja pommittaa kaikki Ukrainan linnan raunioiksi, kuten Mariupol.

Žirnovin mukaan hyökkäyksellä nämä ”sekopäähaukat” Venäjän turvallisuuspalveluissa ”yrittävät yllyttää Putinia syventämään tilannetta Venäjällä entisestään”.

Žirnov huomauttaa, että Kremlin politiikka on viime kuukausina ollut erittäin poukkoilevaa.

– Ensin [sotaa vastustavan presidenttiehdokkaaksi pyrkineen] Boris Nadeždinin annettiin osallistua ”vaaleihin”, että hän veisi niin sanottujen liberaalien äänet, mutta hetki myöhemmin hänen ehdokkuutensa evättiin. Ensin [Aleksei] Navalnyilta vietiin henki vankilassa, sitten hänen läheisilleen annettiin ruumis ja mahdollisuus järjestää hautajaiset, joihin osallistumisesta ketään ei pidätetty tai pistetty istumaan.

Kaikki tämä kertoo Žirnovin mukaan ”selvästi siitä, että Kremlissä on käynnissä kamppailu”.

– Pragmaatikot ymmärtävät, ettei Venäjän taloutta voi sodan takia kuihduttaa kokonaan ja ihmisille tulee kertoa, että normaali elämä jatkuu Venäjällä. Sekopäiden leiri taas samanaikaisesti sanoo, että tulee sotia loppuun asti, aina lopulliseen voittoon asti, kuten toisessa maailmansodassa.

”Kreml valehtelee itsensä syvemmälle suohon”

Yhdysvalloissa on amerikkalaistutkija Gavin Wilden mukaan pitkään ihmetelty, mihin Venäjä aggressiivisilla toimillaan oikeastaan tähtää. Kremlin salakähmäiset operaatiot ovat hänen mukaansa saaneet yhä karikatyyrimäisempiä piirteitä, kuten myös niiden säännönmukainen ja epäuskottava kiistäminen.

– Yhteen sanaan kiteytettynä kyse lienee viime kädessä petoksellisuudesta – totuuden ja faktojen jatkuvasta sivuuttamisesta. Petollisuus on uhkaavaa jo kahden ydinasevallan keskinäisissä suhteissa, mutta tämä jättää usein varjoonsa todelliset vaarat, joita Moskovan taipumuksesta valehdella itselleen kumpuaa, Carnegie-ajatushautomossa toimiva Wilde toteaa artikkelissaan.

Moskovan äskettäisen terrori-iskun jälkeen Vladimir Putinin hallinto toimi hänen mukaansa tyypilliseen tapaansa leimatessaan todellisiksi syyllisiksi Ukrainan, CIA:n ja lännen, vaikka tekijäksi oli ilmoittautunut islamistijärjestö Isis-K.

– Sen lisäksi, että Putinilla on sota-aikana ilmeisiä kannustimia hakea Ukraina-näkökulmaa tähän tragediaan, harhautus on tarpeen myös hänen omaa hallintoaan koskevien vaikeiden kysymysten välttämiseksi. Niistä keskeisin on se, miten valtio, joka käyttää valtavan osan budjetistaan sisäiseen turvallisuuteen, voi epäonnistua niin surkeasti tällaisen iskun estämisessä ja siihen vastaamisessa, Wilde sanoo.

Ennen nykyistä tehtäväänsä Kevin Wilde on työskennellyt muun muassa Yhdysvaltain kansallisessa turvallisuusneuvostossa, turvallisuusvirasto NSA:ssa sekä liittovaltion poliisissa FBI:ssa.

Koko pitkän valtakautensa ajan Putin on ollut Wilden mukaan kiinnostunut tosiasioista vain siltä osin kuin ne palvelevat hänen henkilökohtaista etuaan. Keskittyminen erilaisiin sepitettyihin tarinoihin tosiasioiden asemesta on ollut hänen mukaansa erityisen katastrofaalista noin 200 000 henkeä työllistävälle turvallisuuspalvelu FSB:lle.

– Niin usein kuin venäläiset propagandistit esittävätkin väitteitä heidän maataan vastaan suunnatuista ulkomaisista salaliitoista, looginen seuraus on väistämättä se, että FSB on toistuvasti epäonnistunut niiden estämisessä, Wilde sanoo.

– Tässä ei voi olla havaitsematta kaikuja traagisesta episodista lähes neljän vuosikymmenen takaa: Tšernobylin ydinvoimala-onnettomuudesta vuonna 1986. Valheiden ja salailun dominoefekti paikallistasolta aina Neuvostoliiton johtajaan Mihail Gorbatšoviin asti hukkasi arvokasta aikaa ja maksoi lukemattomia ihmishenkiä, ennen kuin Moskova lopulta myönsi sen, mikä muissa Euroopan pääkaupungeissa jo hyvin tiedettiin, Wilde toteaa.

– Kremlin refleksinomainen turvautuminen peittelyyn ja valheisiin jokaisen kriisin yhteydessä viittaa siihen, että hallinnon mekanismeissa juuri mikään muu ei toimi, hän päättelee. Näin Kreml tulee ikään kuin valehdelleeksi itsensä entistä syvemmälle suohon.

Terrori-iskusta tehdään syytä värväytyä Ukrainan sotaan

Venäläisten vapaaehtoinen taistelutahto on huima, väittää Venäjän puolustusministeriön omistama Zvezda-julkaisu. Sen mukaan joka päivä noin 1700 ihmistä värväytyy taistelutehtäviin ”sotilaalliseen erityisoperaatioon”.

Viimeisten kymmenen päivän aikana värväytyneitä Venäjän kansalaisia väitetään olevan jo 16 000 ja kuluvan vuoden alusta 100 000.

Julkaisu väittää myös, että suurin osa värväytyneistä mainitsee nyt värväytymisensä syyksi halun päästä kostamaan Krokus-keskuksen terrori-iskussa surmattujen ihmisten puolesta.

Todellisuudessa näyttöä Ukrainan osuudesta 22. maaliskuuta tapahtuneeseen iskuun ei ole. Venäjän viranomaiset ovat väittäneet esimerkiksi, että jotkin terroriepäiltyihin liittyvät kryptovaluuttahavainnot osoittaisivat heidän saaneen rahaa Ukrainasta.

Jopa iskun tekijäksi ilmoittautunut terroristijärjestö Isis-K (Vilayat Khorasan) on ihmetellyt Venäjän lausuntoja. Islamilaisen ”valtion” julkaisu Al Naba kirjoitti pääsiäisenä venäläisen Novaja Gazetan mukaan, että koska Venäjä epäonnistui iskun estämisessä niin täydellisesti, ei sille ole jäänyt muita vaihtoehtoja kuin syyttää länttä.

Sekä Yhdysvallat että Iran varoittivat Venäjää terrori-iskusta useita viikkoja ennen sen tapahtumista. Yhdysvaltojen varoitusta presidentti Vladimir Putin nimitti kiristykseksi vain muutama päivä ennen iskun tapahtumista.

Venäläisittäin Ukrainaan taistelemaan värväytyvälle maksetaan melko hyvää palkkaa: viime lokakuussa värväytyneen minimipalkka kuukaudessa oli 204 000 ruplaa (noin 2050 euroa). Lisäksi maksetaan tehtäväkohtaisia lisäkorvauksia ja kertaluontoisia kannustinpalkkioita. Korvaus on yli kaksinkertainen verrattuna Venäjän keskipalkkaan, joka oli viime vuonna noin 74 000 ruplaa eli noin 741 euroa.

твой выбор, sinun valintasi, julistaa värväysmainos propagandavideolla. Julisteessa mainitaan summa 695 000 ruplaa (6900 euroa). / ZVEZDA TV

Moskova tiesi etukäteen konserttitalon olevan mahdollinen kohde

Varoitus annettiin yli kaksi viikkoa ennen kuin ISIS-K:n terroristit hyökkäsivät 22. maaliskuuta konserttitaloon, Washington Post kertoo.

Joukkoammuskelussa kuoli ainakin 144 ihmistä. Kyseessä oli tuhoisin terrori-isku Venäjällä sitten vuoden 2004. ISIS-K otti vastuun iskusta, ja Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset vahvistivat väitteen myöhemmin.

Viitaten nimeämättömiin Yhdysvaltain virkamiehiin Washington Post kertoo, että Yhdysvallat nimesi Crocus City Hallin mahdolliseksi ISIS-kohteeksi. Paljastus kyseenalaistaa Kremlin väitteet, joiden mukaan Yhdysvaltain varoitukset olivat liian ”ylimalkaisia” hyökkäyksen estämiseksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin hylkäsi julkisesti länsimaiset varoitukset mahdollisista terrori-iskuista ”suorana kiristyksenä” ja yrityksinä ”epävakauttaa yhteiskuntaamme” päiviä ennen joukkoampumista.

Putin on myös jatkanut pyrkimyksiä yhdistää hyökkäys Ukrainaan huolimatta ISIS:n lausunnoista ja todisteiden puutteesta, jotka viittaisivat Ukrainan osallisuuteen iskuun, kirjoittaa The Kyiv Independent.

Yhdysvallat jakaa säännöllisesti tiedustelutietoja mahdollisista terrori-iskuista muiden maiden kanssa ns. varoitusvelvollisuuden mukaisesti, mutta asiantuntijat kertoivat Washington Postille, että tiettyjen kohteiden yksityiskohtien paljastaminen vastustajavaltiolle on epätavallista.

Yhdysvaltain Venäjän-suurlähetystö varoitti 7. maaliskuuta, että ”ääriaineksilla on välittömiä suunnitelmia kohdistaa iskuja suuriin kokoontumisiin Moskovassa” ja kehotti Yhdysvaltain kansalaisia pysymään poissa ruuhka-alueilta ja tapahtumapaikoilta seuraavan 48 tunnin aikana.

Britannia, Kanada, Saksa ja useat muut maat julkaisivat samanlaisia varoituksia pian sen jälkeen.

Crocus City Hall -varoitus ei johtanut turvatoimien tehostamiseen tapahtumapaikalla. Hyökkäysten videomateriaalilla näkyy, että hyökkääjät kohtasivat vain vähän vastarintaa, ja poliisiyksiköt saapuivat paikalle vasta, kun terroristit olivat jo paenneet.

Iranin kerrotaan myös varoittaneen Venäjää suuren ”terrorioperaation” uhasta Venäjän maaperällä ennen Crocuksen tapahtumia.

Ukrainan puolustusministeriön tiedusteluosaston päällikkö, kenraalimajuri Kyrylo Budanov sanoi 27. maaliskuuta, että Putin oli tietoinen terroriuhkasta viimeistään 15. helmikuuta mennessä.

– Ainakin 15. helmikuuta 2024 lähtien Venäjän federaatio oli ollut tietoinen juonesta. Tämä tieto kulki heidän Syyrian tiedusteluasemansa kautta. Sieltä se välitettiin Moskovaan. Joten heidän ei pitäisi kertoa tarinoita, että tämä kaikki toteutui oudolla tavalla tyhjästä, hän sanoi.

Professorin mukaan Venäjällä tapahtui muutos – ”tällaista verenhimoa ei olisi odottanut”

Arvostettu Venäjä-tuntija, professori Mark Galeotti yllättyi Venäjän viranomaisten toimista Moskovan maaliskuisen konserttitalohyökkäyksen jälkeen, kertoo Financial Times.

Venäjän viranomaiset ottivat epätavallisen askeleen ja julkaisivat turvallisuuspalveluidensa kuvamateriaalia epäiltyjen kidutuksesta ja pahoinpitelystä.

Kaikki neljä epäiltyä olivat mustelmilla, kun he saapuivat oikeuteen 24. maaliskuuta. Yhden epäillyn pää oli sidottu, ja hänet oli pakotettu syömään osa korvastaan sen jälkeen, kun kiduttajat olivat leikanneet sen irti. Toinen pidätetty tuotiin paikalle paareilla, ja hän näytti olevan tajuton.

Galeottin mukaan on laajalti tiedossa, että Venäjän turvallisuuspalvelut käyttävät kidutusmenetelmiä. Mutta kidutusvideoiden julkaiseminen ”suurelta osin hyväksyvälle yleisölle” oli uutta.

– Tällaista verenhimoa ei olisi odottanut aiemmin. Mutta venäläiset olivat jo hermostuneita kaksi vuotta jatkuneen sodan, yhä röyhkeämpien Ukrainan drone-iskujen ja mahdollisen uuden, epäsuositun mobilisointiaallon jälkeen, hän sanoo.

– Se on väestö, joka on peloissaan eikä voi vain istua ja antaa isoisä (Venäjän presidentti Vladimir) Putinin selvittää asiaa. He aistivat lisääntyneen kauhun ja reagoivat.

Maaliskuisen iskun toteuttajaksi on aiemmin ilmoittautunut jihadistijärjestö ISIS ja tarkemmin sen alaosasto Isis K.

Kreml tarttui välittömästi tilaisuuteen käyttää joukkomurhaa propagandavälineenä sodassaan Ukrainaa vastaan.

Pian hyökkäyksen jälkeen tehty mielipidekysely osoittaa, että useimmat venäläiset uskovat Ukrainan hallituksen olleen sen takana. Presidentti Vladimir Putinin hallinto on tukahduttanut toisinajattelijoiden toimintaa aktiivisesti, joten on vaikea arvioida, kuinka aitoa Ukrainan vastaisten tunteiden nousu Venäjällä on.

Euroopan maiden hallitukset kertoivat varoittaneensa Moskovaa kasvaneesta islamistisesta uhasta. Yhdysvaltain Venäjän-suurlähetystö varoitti maaliskuun alussa kasvaneesta riskistä, jonka mukaan Isis saattaa hyökkää julkisiin tiloihin.

Galeotti totesi aiemmin The Timesissa, että terrori-isku pakottaa Putinin myös tarkastelemaan turvallisuusjoukkojaan.

– Kerta toisensa jälkeen he ovat pettäneet hänet ja Venäjän kansan, mutta Putin ei ole halunnut saattaa heitä vastuuseen. He ovat elintärkeitä hänen vallalleen, ja hahmot, kuten sairas ja ikääntyvä FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov, ovat uskollisia hänelle tavalla, jota heidän seuraajansa eivät ehkä ole.

– Mikään turvallisuuskoneisto ei voi estää kaikkea terrorismia, mutta FSB:tä ja muita turvallisuusviranomaisia on epäilemättä häirinnyt keskittyminen Ukrainaan, eivätkä ne ole ehkä kyenneet hyödyntämään tiedustelutietoja täysimääräisesti.

”Moskovassa on meneillään vastuun pallottelu”

Kun Kreml joutuu kohtaamaan järkyttävän ja kiusallisen tapahtuman, sen reaktio on venäläisen politiikan tutkijan Mihail Vinogradovin mukaan tyypillisesti jyrkkä ja toisinaan epäsymmetrinen. Näin maan johto pyrkii peittämään hämmennyksensä, saamaan aloitteen takaisin ja hyödyntämään yleistä järkytystä oman asemansa vahvistamiseen.

– Esimerkiksi vuonna 2004 yli 300 kuolonuhria vaatineen Beslanin koulukaappauksen jälkeen Kreml käytti tragediaa perusteluna luopumiselle aluekuvernöörien suorista vaaleista, Vinogradov sanoo ajatushautomo Carnegien julkaisemassa artikkelissa.

Sen sijaan Pietarin metroon kohdistettu pommi-isku vuonna 2017 ja Wagner-johtaja Jevgeni Prigožinin epäonnistunut kapina kesällä 2023 jäivät hänen mukaansa käytännössä ilman poliittisia seurauksia. Toistaiseksi on epäselvää, mihin kategoriaan Moskovan Crocus-konserttitaloon 22. maaliskuuta tehty terrori-isku kuuluu.

Läpivalaisua tuskin tehdään

Vinogradovin mukaan jopa Venäjän eliitti saattaa pian olla unohtavinaan Moskovan terrori-iskun, joka paljasti valtavia haavoittuvuuksia maan turvallisuusjärjestelmässä.

– Terrori-iskun toteuttajat olivat selvästi käyttäneet aikaa ja vaivaa näiden haavoittuvuuksien tunnistamiseen. Maan lainvalvontaviranomaiset ja yleinen turvallisuus olivat suhteellisen herpaantuneessa tilassa 15.–17. maaliskuuta pidettyjen presidentinvaalien jälkeen. Myös iskun tapahtumapaikka oli huolella valittu. Moskovan alueen ja varsinaisen pääkaupungin rajalla sijaitseva Crocus-talo sijaitsee maantieteellisesti eristyneellä alueella, jota voisi verrata saareen: toisella puolella on Moskva-joki ja toisella massiivinen Moskovan kehätie. Perjantai-iltana, jolloin isku tapahtui, sinne on hätätilanteessa erittäin vaikea päästä, Vinogradov sanoo.

– On selvää, että terrori-iskujen estämiseen tarkoitetussa järjestelmässä oli puutteita, mutta turvallisuusviranomaiset eivät näytä katsoneen, että ne antaisivat aihetta välittömään reagointiin. He luottavat todennäköisesti siihen, että vallitsevassa sota-ajan ilmapiirissä kukaan ei uskalla tehdä tapahtumien julkista läpivalaisua. Terrori-iskut Venäjällä ovat johtaneet potkuihin viimeksi 1990-luvulla, hän toteaa.

– Paljon todennäköisempää on, että sisäpiiritietoja vuotaa osana valtakoneiston sisäistä kamppailua toukokuussa toteuttavan hallituksen vaihdoksen jälkeisistä ministerinpaikoista. Toistaiseksi pääasiallisena maalitauluna on ollut sisäministeriö. On liikkunut raportteja, joiden mukaan konserttitalon ulkopuolella seisoi poliisiauto koko iskun ajan, ja kysymyksiä siitä, mitä Crocus-talon lähistön poliisiasemilla työskentelevät poliisit tekivät – tai jättivät tekemättä. Toistaiseksi ei ole todisteita siitä, että he olisivat pelastaneet ihmishenkiä.

Moskovan isku vaikuttanee terrorismin uhkaan Euroopassa

Moskovan maaliskuinen konserttitalohyökkäys on herättänyt kysymyksen siitä, että onko Eurooppa aliarvioinut terrorismin uhan. Lukuisissa Euroopan maissa kytee nyt pelko laajemmasta terrorismista. Asiasta kertoo Kyiv Post.

Isku on muuttanut useiden maiden uhka-arvioita. Ranska on asettanut korkeimman mahdollisen terrorismin torjuntavalmiuden. Saksan sisäministeri Nancy Faeser on kuvaillut ISISin mahdollista Saksassa aiheuttamaa uhkaa ”akuutiksi”.

Maaliskuisen iskun toteuttajaksi on aiemmin ilmoittautunut ISIS-jihadistijärjestö ja tarkemmin sen alaosasto Isis K. Kyseinen alaosasto on ollut aktiivinen viime vuosina myös Länsi-Euroopassa. On todettu, että sillä on yhtä lailla syytä hyökätä länttä vastaan kuin sillä on hyökätä Venäjää vastaan.

– Vaikka sitä ei oltaisikaan Euroopassa valmiita myöntämään, ei ISIS koskaan ole ollutkaan poissa. Vaikuttaa siltä, ​​että lännen asenne tätä uhkaa kohtaan on ollut enemmänkin ”poissa silmistä, poissa mielestä”, Kyiv Post julkaisussa todetaan. 

ISISin aiheuttamaa uhkaa ei tule aliarvioida. Ääriryhmien propagandistit tekevät kaikkensa rekrytoidakseen uusia jäseniä, myös Euroopassa. Uhka kohdistuu myös yleisesti islamin edustajiin. Jäseniin, jotka eivät ääriedustajien mielestä ole tarpeeksi uskollisia aatteelle.

ISISin luonne tekee järjestöstä vaikeasti jäljitettävän ja sen toiminnasta vaikeasti torjuttavan. Euroopassa lienee tarve yhtenäiselle vastavoimalle. Yhteisen konsensuksen omaavien maiden välisellä yhteistyöllä nähdään saavutettavan menestyksekkäin terrorismin torjunta. Yhdysvallat tiettävästi varoitti terrori-iskusta Venäjää, mutta varoitukseen ei Venäjällä reagoitu.

Professori: Vladimir Putinin sekoilu vahingoittaa Venäjää

Siinä, että Vladimir Putin ja Kremlin propagandakoneisto syyttävät ääri-islamistijärjestön Moskovassa toteuttamasta terrori-iskusta Ukrainaa ja länttä, ei ole yhdysvaltalaisen Venäjä-asiantuntijan, professori Timothy Snyderin mukaan mitään yllättävää – pikemminkin päinvastoin.

– Jos Ukraina ja länsi ovat syyllisiä, Venäjän turvallisuuspalvelut eivät joudu selittämään, miksi ne eivät onnistuneet estämään islamilaisia terroristeja tappamasta sellaista määrää venäläisiä. Ja jos ukrainalaiset ovat syyllisiä, se ikään kuin oikeuttaa Venäjän sodan Ukrainaa vastaan, Yalen huippuyliopiston historian professorina toimiva Snyder kirjoittaa blogissaan.

Kremlin väitteet, joiden mukaan epäillyt terroristit olisivat olleet matkalla Ukrainaan, vaikuttavat hänen mukaansa täysin tuulesta temmatuilta ja epäuskottavilta.

– Se on viimeinen paikka, jonne terroristit haluaisivat mennä, hän toteaa.

Tosiasioista piittaamatta Kremlin propagandistit kertovat nyt venäläisille, että terrori-iskun takana ei viime kädessä ollutkaan Isis, vaan Ukraina. Putinin logiikalla ukrainalaiset ovat natseja, natsit tekevät pahoja asioita, ja koska Moskovassa tapahtui jotakin pahaa, Ukrainan täytyy siis olla syyllinen.

Väsyneitä valheita

Vladimir Putinin ja hänen propagandistiensa logiikka on Timothy Snyderin mukaan täynnä ammottavia aukkoja, mutta Kremlin näkökulmasta sillä ei ole merkitystä. Ukrainalaisille se, että he ovat nyt Kremlin retoriikassa sekä islamisteja että natseja, on vain yksi uusi yksityiskohta Venäjän valheiden verkossa.

– Kuten ukrainalaiset muistuttavat, Kreml toki luonnehtii Ukrainaa myös homosivilisaation keskukseksi, juutalaisen kansainvälisen salaliiton osaksi sekä satanistiseksi kultiksi. Niinpä Ukraina on nyt homojuutalainen ja natsi-islamistinen satanistivaltio, Snyder ironisoi.

– Kremlin pyrkimyksellä määritellä ukrainalaiset terroristeiksi saattaa olla merkitystä sodassa. Sitä voidaan käyttää tekosyynä sodan jatkamiselle, mobilisoinnille ja uudentyyppisille sotarikoksille, hän toteaa.

Venäläisten korvissa Putinin Ukraina-valheet alkanevat kuitenkin hänen mukaansa kuulostaa jo väsyneiltä.

Propaganda homojuutalaisista ja natsi-islamistisista satanisteista saattaa myös palauttaa mieliin neuvostodiktaattori Josif Stalinin sionistis-trotskilais-fasistis-imperialistisia salaliittoja vastaan kohdistamiin puhdistuksiin. Ihmiset hallinnon sisällä saattavat puolestaan tajuta, että Putinin esittämissä väitteissä on yhä vähemmän järkeä.

– Tämä voi horjuttaa Putinin auktoriteettia ja uskoa hänen tarinansa mielekkyyteen. Esiintymisensä perusteella tämä ei ole enää se ketterä totuuden jälkeinen Putin, joka kykenee tarpeen mukaan vaihtamaan valheesta toiseen silmää sisäpiiriläisille iskien. Tämä näyttää nyt olevan Putin, joka todella uskoo siihen, mitä sanoo.

Vahinkoa Venäjälle

Timothy Snyderin mukaan Putinin sekavat Ukraina-syytökset saattavat tehdä Venäjästä jopa entistä haavoittuvamman terrorismille.

– Crocus City Hallin iskun todennäköisyyttä lisäsi se, että Putin oli päättänyt käyttää turvallisuuskoneistoaan Ukrainaa ja oppositiota vastaan, Snyder sanoo.

– Kun Putin 19. maaliskuuta julkisesti pilkkasi Yhdysvaltoja Isisin iskua koskeneista varotuksista, hän viestitti turvallisuuskoneistolle, että uhka ei ollut todellinen. Kun hän nyt sekoittaa Isisin ja Ukrainan toisiinsa, hän toistaa saman viestin korkeammalla tasolla. Tämä ei varmastikaan edistä käytännön toimia uusien iskujen estämiseksi, Snyder toteaa.

– Niin ei takuulla tee myöskään Putinin ajatus siitä, että Isis ottaa käskyjä eurooppalaisen valtion juutalaiselta presidentiltä ja että sen toimijat ovat pelkkiä amerikkalaisten isäntiensä pelinappuloita.

Ukrainan tiedustelupäällikkö: Venäjällä oli tietoa iskusta jo ainakin helmikuun puolivälissä

– Ainakin 15. helmikuuta 2024 lähtien Venäjän federaatio oli ollut tietoinen juonesta. Kerron lisää. Tämä tieto kulki heidän Syyrian tiedusteluasemansa kautta. Sieltä se välitettiin Moskovaan. Joten heidän ei pitäisi kertoa tarinoita, että tämä kaikki toteutui oudolla tavalla tyhjästä, Ukrainan puolustusministeriön tiedusteluosaston päällikkö, kenraalimajuri Kyrylo Budanov sanoi Ukrinformin mukaan.

Budanovin mukaan Venäjä tiesi, mistä taisteluryhmät tulevat, ja minkä kahden maan kautta ne siirtyisivät Venäjälle.

– Miksi he antoivat tämän tapahtua? Vaihtoehtoja on useita. Ensimmäinen on, kuten heidän keskuudessaan on tapana, sisäinen taistelu ”Kremlin tornien” välillä useiden korkea-arvoisten virkamiesten siirtämiseksi syrjään. Toinen vaihtoehto on se, että he itse asiassa aliarvioivat laajuuden, mitä tapahtuisi. He luulivat, että tapaus olisi enemmän paikallinen, ja halusivat syyttää Ukrainaa kaikesta, kenraalimajuri arvioi.

Hän huomautti, että Kreml oli jo esittänyt kolme versiota siitä, mitä tapahtui Crocus City Hallissa, yrittäen ainakin jollain tavalla luoda niin sanotun ”ukrainalaisen kädenjäljen” terrori-iskuun.

– (Tiedustelupalvelu FSB:n ex-päällikön Nikolai) Patruševin ja (FSB:n nykyisen päällikön Aleksandr) Bortnikovin selitykset tulivat esiin, ja molemmat syyttivät minua henkilökohtaisesti ja Ukrainaa yleensä tästä kaikesta. Tämä on hölynpölyä. Muuten, vaikka kyseessä on vihollinen, en hyväksy terrori-iskuja siviilejä vastaan periaatteesta, Budanov sanoi.

Budanov toteaa, että Venäjä itse kylvi kaaosta ja uskoi itsevarmasti pystyvänsä hallitsemaan sitä.

– On olemassa sellainen vakaa ilmaisu kuin totuus. Se kiertää aina tiedustelupiireissä: jokainen yrittää luoda hallittua kaaosta. Ehdottomasti kaikki enemmän tai vähemmän vakavat organisaatiot ovat yrittäneet tehdä tätä eri aikoina. Ja aksiooma on, että kukaan niistä ei pystynyt hallitsemaan sitä. Sama tapahtui tässä.

Hän on mystinen ”Abdullokh”, jonka uskotaan järjestelleen terrori-iskua

Sosiaalisesta median tileiltä löytyneiden tietojen perusteella Moskovan terrori-iskun pääepäiltynä pidetty Shamsidin Fariduni pyöritti käyttäjätilejä eri nimillä useissa somepalveluissa. Tileiltä löytyneiden päivitysten ja kuvien mukaan mies lensi Turkin Istanbulista Moskovaan maaliskuun alussa. Fariduni on somepäivitystensä perusteella erääksi iskun järjestelijöistä uskottu toisen epäillyn mainitsema mystinen ”Abdullokh” tai ”Abdulloh”.

Radio Free Europen tutkivat toimittajat ovat keränneet tästä löytyvään juttuun Faridunista tähän mennessä löytyneet tiedot. Juttu sisältää myös aikajanan terroriepäillyn vahvistetuista liikkeistä ennen maaliskuun 22. päivän terrorihyökkäystä Moskovan Crocus City Hall -konserttitalolle.

Kuvia Moskeijan edessä

Venäläisellä Telegram-kanavalla jaettiin tämän viikon maanantaina kuvia, joita Shamsidin Fariduni oli julkaissut Instagramissa helmikuun lopulla. Kuusi kahdeksasta kuvasta on otettu Istanbulin Fatih-moskeijan edustalta.

Fariduni on itse kertonut kuulusteluissa lentäneensä Turkista Moskovaan maaliskuun 4. päivänä. Mediatietojen mukaan Turkin viranomaiset ovat kuitenkin ilmoittaneet miehen lähteneen Istanbulista jo kaksi oäivää aiemmin. Matkan tarkoituksena oli väitetysti niin sanottu viisumikäynti, jolla mies voisi pidentää oikeuttaan olla viisumivapaasti Venäjällä.

Fariduni näyttää pyörittäneen Instagram-tiliä Zargarovin nimellä. Se on myös hänen siskonsa nimi. RFE:n selvityksen perusteella terroriepäillyllä on tilit myös venäläisten suosimissa Odnoklassikissa ja VKontaktessa. Ensimmäisessä Faridunin nimi on Abdullokh Zargarov ja syntymäaika 17. syyskuuta 1998. Epäilty kertoi saman syntymäajan myös Venäjän viranomaisten kuulusteluissa.

Valkoisen Renaultin kerrottiin nopeasti liittyneen iskuun. 112/Telegram

RFE:n hankkimien tietojen mukaan Fariduni on istunut aiemmin vankilatuomion seksuaalisesta ahdistelusta. Hänet vapautettiin vuonna 2020.

Vkontaktessa Fariduni oli Abu Abdulloh Zargar -nimellä. Tili on kuitenkin tyhjä ja mies oli vieraillut siellä viimeksi tämän vuoden tammikuussa.

Epäillyllä on myös Telegram-tili. Hän on väittänyt Venäjän viranomaisille saaneensa noin kuukausi sitten tätä kautta yhteydenoton ”saarnaajan avustajalta”, joka ehdotti terrori-iskun tekemistä ja tarjosi vastineeksi 500 000 ruplan eli noin 5000 euron palkkiota. Fariduni käytti Telegram-tiliään viimeisen kerran helmikuun 18. päivänä.

Valkoinen Renault

Moskovan epäiltyjen on kerrottu saapuneen iskupaikalle valkoisella Renault-merkkisellä henkilöautolla. Venäjän viranomaisten julkaisemien tietojen mukaan he liikkuivat yhä samalla ajoneuvolla, kun heidät tavoitettiin Venäjän Brjanskin alueelta.

Terrori-iskusta pidätetty Dalerjoen Mirzojev kertoi kuulustelussa ystävänsä ”Abdullon” hankkineen pakoauton. Some-tilien perusteella on siis todennäköistä, että hän puhui Shamsidin Faridunista.

Shamsidin Fariduni oikeudessa maanantaina. Kaikki epäillyt tuotiin tuomioistuimen eteen selvästi pahoinpideltyinä. AFP / LEHTIKUVA / OLGA MALTSEVA

Ajoneuvon viimeisin omistaja pidätettiin tällä viikolla epäiltynä kytköksistä terrori-iskuun. Dilovar Islomov -niminen epäilty on kertonut kuulusteluissa myyneensä auton vaimonsa veljelle ja kuvaillut järkyttyneensä nähtyään sen uutisissa terrori-iskun jälkeen.

ISIS-jihadistijärjestöön liitetty terroristiryhmä ilmoitti heti hyökkäyksen jälkeen ottavansa vastuun iskusta. Terroristit ovat julkaisseet myös videoita veriteoista. Iskun pääepäillyt ovat kaikki tadzhikistanilaistaustaisia. Virallinen Venäjä on esittänyt propagandassaan kaikesta huolimatta salaliittoteorioita, joissa isku pyritään liittämään Ukrainaan ja myös länsimaihin. Mitään todisteita erikoisten väitteiden tueksi ei ole kyetty esittämään.

LUE MYÖS:
Aljaksandr Lukashenka tyrmäsi Vladimir Putinin Ukraina-selityksen Moskovan iskusta

Aljaksandr Lukashenka tyrmäsi Vladimir Putinin Ukraina-selityksen Moskovan iskusta

Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr Lukashenka on antanut kylmän suihkun Kremlin salaliittoteorioille Moskovan terrori-iskusta.

Lukashenkan mukaan terroriepäillyt eivät olleet matkalla Ukrainaan vaan Valko-Venäjälle, mutta kääntyivät pois, koska tajusivat, etteivät he voisi päästä maan rajan yli.

Moskova on pyrkinyt maalaamaan kuvaa Ukrainan ja myös länsimaiden osallisuudesta iskuun. Mitään todisteita tämän tueksi ei ole kyetty esittämään. Epäillyt otettiin venäläislähteiden mukaan kiinni Brjanskissa jonkin matkan päässä Valko-Venäjän ja Ukrainan rajoista. ISIS-jihadistijärjestöön liitetty terroristiryhmä on ottanut vastuun iskusta ja julkaissut myös videoita veriteoista ISIS-kanavien kautta. Epäillyt terroristit ovat tadzhikistanilaisia.

Vladimir Putin ja Venäjän turvallisuuspalvelu ja tiedustelu ovat kaikesta huolimatta todenneet toistuvasti, että terroristit olivat pakenemassa Ukrainaan. Täysin epäselväksi on jäänyt sekin, miten autollinen asemiehiä olisi päässyt Ukrainan ja Venäjän raja-alueella olevien joukkojen lävitse. Putin on väittänyt ukrainalaisten ”valmistelleen ikkunan” terroristeille. Sitä, miten tämä olisi ollut käytännössä mahdollista, ei ole avattu.

Aljaksandr Lukashenkan lausunnot ovat kiusallisia Moskovalle.

– He eivät voineet mennä Valko-Venäjälle. Heidän ohjaajansa – meillä on epäilyjä joistakin ja soitan Putinille ja kerron niistä hänelle – ymmärsivät, etteivät he pääsisi maahan. Tämä johtui siitä, että alue pantiin meillä Venäjän tapaan heti ensi minuutteina korkean valmiuden tilaan, Aljaksandr Lukashenka selvitti Valko-Venäjän valtion media Belta mukaan.

Lukashenkan mukaan Valko-Venäjän turvallisuuspalvelun, rajaviranomaisten ja asevoimien joukot perustivat muun muassa tarkastuspisteitä teille.

– Siksi he eivät voineet tulla Valko-Venäjälle. He huomasivat tämän, kääntyivät pois ja lähtivät Ukrainan ja Venäjän rajalle.

”Pahin painajainen” – FSB petti jälleen kerran Vladimir Putinin

Brittiläisen Venäjä-tutkijan, professori Mark Galeottin mukaan verinen terrori-isku Crocus City Hall -konserttisaliin on ”Kremlin pahin painajainen”.

Venäjän diktaattori Vladimir Putinin on vastattava iskuun näyttävästi, mutta hänellä ei Galeottin mukaan ole helppoja vaihtoehtoja.

– Ensimmäinen todennäköinen vastaus on Keski-Aasian militanttien ja heidän kannattajiensa tukahduttaminen. Aiemman kokemuksen perusteella siitä tulee ankaraa ja mielivaltaista. Tämä vaihtoehto on kuitenkin täynnä vaaroja, Galeotti kirjoittaa The Timesissa.

Hän toteaa, että Venäjän sotatalous tarvitsee kipeästi keskiaasialaisia työntekijöitä matalapalkka-aloille. Sortotoimet voisivat saada siirtolaiset lähtemään. Tiukat ja julmat otteet voisivat myös luoda kiilaa Venäjän ja Keski-Aasian valtioiden välille. Ne ovat tärkeitä Venäjälle pakotteiden kiertämiseen.

Galeottin mukaan terrori-isku pakottaa Putinin myös tarkastelemaan turvallisuusjoukkojaan.

– Kerta toisensa jälkeen he ovat pettäneet hänet ja Venäjän kansan, mutta Putin ei ole halunnut saattaa heitä vastuuseen. He ovat elintärkeitä hänen vallalleen, ja hahmot, kuten sairas ja ikääntyvä FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov, ovat uskollisia hänelle tavalla, jota heidän seuraajansa eivät ehkä ole, hän kirjoittaa.

– Mikään turvallisuuskoneisto ei voi estää kaikkea terrorismia, mutta FSB:tä ja muita turvallisuusviranomaisia ​​on epäilemättä häirinnyt keskittyminen Ukrainaan, eivätkä ne ole ehkä kyenneet hyödyntämään tiedustelutietoja täysimääräisesti.

Isku sai Putinin näyttämään myös heikolta.

– Kuten aina, erityisen vaikeiden ongelmien edessä Putin katosi aluksi näkyvistä, Galetti kirjoittaa ja viittaa Putinin hitaaseen reagointiin ja puheen viivästymiseen.

Lopulta diktaattori astui kansansa eteen.

– Hän esitti jälleen perusteettoman väitteen, että terroristit aikoivat paeta maasta Ukrainan rajan kautta, mutta hänen aikaisempien esiintymisiensä machorohkeudesta ja katujengikielestä ei ollut jälkeäkään. Sen sijaan, kuten eräs puhetta katsonut venäläinen valitti sosiaalisessa mediassa, ”meillä on vain vanha mies, joka ei tiennyt mitä sanoa”, Galeotti kirjoittaa.

Kidutuskuva paljasti Moskovan synkän salaisuuden: Tämän takia viranomaiset kantavat vanhoja kenttäpuhelimia

Sosiaalisessa mediassa on levitetty avoimesti Venäjän viranomaisten ottamia kuvia ja videoita Moskovan terroriepäiltyjen raa’asta kidutuksesta. Eräällä videolla yhden epäillyn korva leikataan irti ja tungetaan hänen suuhunsa. Toisen epäillyn ”kuulustelusta” on taas julkaistu kuva, jossa hänen sukuelimiinsä annetaan sähköiskuja.

Venäläisten oppositioaktivistien mukaan kuva paljastaa vihdoin julkisesti diktaattori Vladimir Putinin Kremlin ”avoimen salaisuuden”. Kuva löytyy alta. Se ei sovi herkille. Kuvassa näkyy pieni ruskea nahkalaatikko, josta johdot on vedetty epäiltyyn.

Vankilassa menehtyneen oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin tiimin johtaja Leonid Volkov kertoo X-palvelun päivityksessään, että kyseessä on Venäjän armeijan kenttäpuhelin. Hän toteaa kuvan näyttävän, miksi Venäjän turvallisuusviranomaiset kantavat vielä tänäkin päivänä näitä vanhanaikaisia laitteita.

– Julkinen epäiltyjen kidutuksen näyttäminen on tietysti tehty tiukasti ylhäältä tulleiden ohjeiden mukaisesti. Venäjän ”turvallisuusjoukot” kiduttavat epäiltyjä usein, paljon ja tarkoituksella, mutta ei julkisesti, Volkov kirjoittaa.

Hän huomauttaa paljastuneiden kidutustapausten johtaneen Venäjällä aina aiemmin paikallisiin skandaaleihin, selvityksiin, peittely-yrityksiin ja jopa harvoin viranomaisten potkuihin ja rangaistuksiin. Tällä kertaa kiduttajat saivat mitä todennäköisimmin mitalit.

Pussy Riot -yhtyeestä tunnettu aktivisti Ljudmila (Ljusa) Stein viittaa Volkovin päivitykseen, ja kertoo X:ssä TAPikina tunnetun kenttäpuhelimen nousseen esiin melkein jokaisessa kyselyssä, jossa on selvitetty Tshetshenian viranomaisten kidutuksen uhrien kokemuksia. TAPikeilla on kidutettu tiettävästi myös ukrainalaisia sotavankeja.

Moskovan terroriepäillyt kärrättiin eilen oikeuden eteen selvästi pahoinpideltyinä. Yksi heistä tuotiin paikalle tajuttomana rullatuolissa.

Monien asiantuntijoiden mukaan epäiltyjen raju kohtelu ja sen avoin viestiminen on osa pyrkimystä kääntää kansan huomiota pois siitä, miten huonosti Venäjän viranomaiset reagoivat iskuun ja siitä ennakkoon tulleisiin varoituksiin. ”Sisäisten vihollisten” etsintään ja kansalaisten tiukkaan valvontaan erikoistuneiden turvallisuuspalvelujen ja tiedustelun on syytetty epäonnistuneen täysin todellisen uhan havaitsemisessa.

Oppositioaktivisti on samoilla linjoilla.

– Venäjän turvallisuuspalvelut näkevät sateenkaarikorvakorut kilometrin päästä, mutta eivät autoa täynnä hampaisiin asti aseistettuja terroristeja, Leonid Volkov päivittelee.

Hän näkee kidutuksen julkistamisessa synkkiä enteitä.

– Kiduttamisen julkinen laillistaminen on myös selvä signaali, mutta ei suinkaan terroristeille (kidutus tai varsinkaan kuolemanrangaistus, joka nyt todennäköisesti palautetaan käyttöön ei pysäytä ideologian takia toimivia) vaan yhteiskunnalle ja itse turvallisuuspalveluille.

– Putin sanoo venäläisille viidennen kautensa ensimmäisinä päivinä: ”olen jo kiinnittänyt piuhat teihin kaikkiin”. Putin toteaa FSB-virkailijoilleen ja poliiseilleen: ”kääntäkää vain itsevarmasti kahvaa”.

LUE MYÖS:
Terrori-isku avasi oven: Vladimir Putin voi nyt ottaa käyttöön viimeisen aseen oppositiota vastaan

”Turvakoneisto Moskovassa on epäonnistunut”

Moskovan perjantaisen terrori-iskun jälkeen on nimekkään amerikkalaisen Venäjä-tuntijan, professori Timothy Snyderin mielestä paikallaan kerrata tiettyjen tapahtumien kronologiaa viimeisten kolmen vuoden ajalta.

Kun Yhdysvaltain viranomaiset alkoivat joulukuussa 2021 varoitella Venäjän täysimittaisesta hyökkäyksestä Ukrainaan, varoitukset leimattiin perättömiksi. Niille ilkuttiin Kremlin ohjauksessa toimivissa tiedotusvälineissä käytännössä päivittäin, kunnes hyökkäys 24. helmikuuta 2022 sitten toteutui, Yalen yliopiston historian professuuria hoitava Snyder muistuttaa blogissaan.

Hyökkäyssodan ensimmäisistä päivistä alkaen Venäjä on hänen mukaansa tappanut kymmeniä tuhansia ukrainalaisia, kaapannut tuhatmäärin lapsia ja syyllistynyt lukemattomiin muihin sotarikoksiin.

Maaliskuussa 2022 Kremlin propaganda alkoi väittää, että ”sotilaalliseen erikoisoperaatioon” oli jouduttu ryhtymään Yhdysvaltojen toiminnan vuoksi. Sama USA:n syyllistäminen on ollut Snyderin mukaan sittemmin käynnissä kaiken aikaa.

Kaksi vuotta myöhemmin – 7. maaliskuuta 2024 – Yhdysvallat esitti ensimmäiset varoituksensa terrori-iskun uhasta Moskovassa. Vladimir Putin reagoi varoituksiin kuittaamalla ne naurettavaksi pelotteluksi ja pilkkaamalla jälleen kerran USA:ta.

Perjantaina 22. maaliskuuta 2024 Moskovassa toteutettiin toistasataa kuolonuhria vaatinut terrori-isku, jonka tekijäksi on ilmoittautunut äärijärjestö Isis. Samaan aikaan Venäjä jatkoi ukrainalaisten siviilikohteiden terrorisointia lennokki- ja ohjusiskuin tavanomaiseen tapaansa, Snyder huomauttaa.

– Venäjän turvallisuuskoneisto, joka on keskittynyt toteuttamaan verilöylyä Ukrainassa, on epäonnistunut Moskovassa. Venäjän johtajat, jotka keskittyivät Yhdysvaltojen demonisointiin, eivät suojelleet venäläisiä. Mitä seuraavaksi? Mihin kohdistaa syytökset, hän kysyy.

– Ei olisi kovin yllättävää, jos Kreml syyttäisi Ukrainaa ja Yhdysvaltoja terrorismista Moskovassa ja käyttää iskua verukkeena nykyisille ja tuleville hirmuteoilleen Ukrainassa, hän toteaa.

Snyderin blogipäivityksestä oli ehtinyt kulua vain muutama tunti, kun Kreml esitti jo ensimmäiset vihjauksensa Ukrainan osallisuudesta ääri-islamistijärjestön toteuttamaan iskuun. Väitteet ovat Ukrainan mukaan absurdeja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)