Verkkouutiset

Crocus City Hall iskun jälkeen. AFP/LEHTIKUVA/HANDOUT

Moskova tiesi etukäteen konserttitalon olevan mahdollinen kohde

Yhdysvallat varoitti Venäjää, että Crocus City Hall oli mahdollinen terrori-iskun kohde.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Varoitus annettiin yli kaksi viikkoa ennen kuin ISIS-K:n terroristit hyökkäsivät 22. maaliskuuta konserttitaloon, Washington Post kertoo.

Joukkoammuskelussa kuoli ainakin 144 ihmistä. Kyseessä oli tuhoisin terrori-isku Venäjällä sitten vuoden 2004. ISIS-K otti vastuun iskusta, ja Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset vahvistivat väitteen myöhemmin.

Viitaten nimeämättömiin Yhdysvaltain virkamiehiin Washington Post kertoo, että Yhdysvallat nimesi Crocus City Hallin mahdolliseksi ISIS-kohteeksi. Paljastus kyseenalaistaa Kremlin väitteet, joiden mukaan Yhdysvaltain varoitukset olivat liian ”ylimalkaisia” hyökkäyksen estämiseksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin hylkäsi julkisesti länsimaiset varoitukset mahdollisista terrori-iskuista ”suorana kiristyksenä” ja yrityksinä ”epävakauttaa yhteiskuntaamme” päiviä ennen joukkoampumista.

Putin on myös jatkanut pyrkimyksiä yhdistää hyökkäys Ukrainaan huolimatta ISIS:n lausunnoista ja todisteiden puutteesta, jotka viittaisivat Ukrainan osallisuuteen iskuun, kirjoittaa The Kyiv Independent.

Yhdysvallat jakaa säännöllisesti tiedustelutietoja mahdollisista terrori-iskuista muiden maiden kanssa ns. varoitusvelvollisuuden mukaisesti, mutta asiantuntijat kertoivat Washington Postille, että tiettyjen kohteiden yksityiskohtien paljastaminen vastustajavaltiolle on epätavallista.

Yhdysvaltain Venäjän-suurlähetystö varoitti 7. maaliskuuta, että ”ääriaineksilla on välittömiä suunnitelmia kohdistaa iskuja suuriin kokoontumisiin Moskovassa” ja kehotti Yhdysvaltain kansalaisia pysymään poissa ruuhka-alueilta ja tapahtumapaikoilta seuraavan 48 tunnin aikana.

Britannia, Kanada, Saksa ja useat muut maat julkaisivat samanlaisia varoituksia pian sen jälkeen.

Crocus City Hall -varoitus ei johtanut turvatoimien tehostamiseen tapahtumapaikalla. Hyökkäysten videomateriaalilla näkyy, että hyökkääjät kohtasivat vain vähän vastarintaa, ja poliisiyksiköt saapuivat paikalle vasta, kun terroristit olivat jo paenneet.

Iranin kerrotaan myös varoittaneen Venäjää suuren ”terrorioperaation” uhasta Venäjän maaperällä ennen Crocuksen tapahtumia.

Ukrainan puolustusministeriön tiedusteluosaston päällikkö, kenraalimajuri Kyrylo Budanov sanoi 27. maaliskuuta, että Putin oli tietoinen terroriuhkasta viimeistään 15. helmikuuta mennessä.

– Ainakin 15. helmikuuta 2024 lähtien Venäjän federaatio oli ollut tietoinen juonesta. Tämä tieto kulki heidän Syyrian tiedusteluasemansa kautta. Sieltä se välitettiin Moskovaan. Joten heidän ei pitäisi kertoa tarinoita, että tämä kaikki toteutui oudolla tavalla tyhjästä, hän sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)