Verkkouutiset

Ukrainan sota

Naton pääsihteeri: Venäjällä ei ole veto-oikeutta Ukrainan jäsenyyteen

Naton jäsenmaat ovat antaneet Ukrainalle riittävästi sotilaallista apua Venäjän miehittämien alueiden vapauttamiseksi, mutta ne ovat valmiita tekemään vielä enemmän auttaakseen Kiovaa.

– Nato on jo tarjonnut ennennäkemättömän paljon apua. Olen varma, että Ukrainan joukoilla on nyt tarvittavat valmiudet vapauttaa lisää miehitettyä maata. Mutta meidän on tehtävä enemmän, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi puolustusliiton ulkoministerien epävirallisen kokouksen jälkeen Oslossa raportoi Ukrinform.

Stoltenberg korosti, että liittolaiset työstävät Kiovalle monivuotista tukipakettia vahvalla rahoituksella.

– Tämä varmistaa Ukrainan pelotteen ja puolustuksen pitkällä aikavälillä, auttaa rakentamaan uudelleen sen turvallisuus- ja puolustussektorin sekä siirtämään Ukrainan Neuvostoliiton aikaisista doktriineista, kalustosta ja koulutuksesta täydelliseen yhteentoimivuuteen Naton kanssa, pääsihteeri sanoi.

Hänen mukaansa Oslon kokouksessa keskusteltiin nykyisen Nato-Ukraina-komission päivittämisestä uudeksi Nato-Ukraina-neuvostoksi.

– Tämä olisi merkittävä askel. Perustetaan yhteinen neuvoa-antava foorumi Ukrainan kanssa, joka istuu pöydässä tasavertaisena keskustelemassa turvallisuutemme avainkysymyksistä.

Nato-maat käsittelivät myös Ukrainan jäsenyyspyrkimyksiä.

– Kaikki liittolaiset ovat yhtä mieltä siitä, että Naton ovi on edelleen auki. Vain liittoutuneiden ja Ukrainan tehtävänä on tehdä jäsenyyttä koskevat päätökset. Venäjällä ei ole veto-oikeutta, Stoltenberg korosti.

Hänen mukaansa kaikki liittolaiset ovat yhtä mieltä siitä, että Ukrainasta tulee Naton jäsen. Tällä hetkellä on kuitenkin tärkeintä varmistaa, että Ukraina säilyy suvereenina ja itsenäisenä valtiona.

– Emme tiedä milloin sota päättyy. Mutta meidän on varmistettava, että kun se tapahtuu, meillä on uskottavat järjestelyt Ukrainan turvallisuuden takaamiseksi tulevaisuudessa. Ja katkaista Venäjän aggressiivisuuden sykli, Stoltenberg sanoi.

EU-parlamentti hyväksyi ammusten lisätuotannon Ukrainan tukemiseksi

Ampumatarvikkeiden tuotantoa tukeva säädös pyrkii auttamaan ammusten ja ohjusten toimittamista Ukrainaan ja jäsenmaiden varastojen täyttämistä kohdennetuilla toimilla, joihin kuuluu muun muassa 500 miljoonan euron rahoitus. Säädös kasvattaisi tuotantokapasiteettia Euroopassa puolustustuotepulan lievittämiseksi.

Tällä hetkellä pulaa on erityisesti maasta maahan -ammuksista, tykistöammuksista ja ohjuksista sekä niiden osista.

Lain mukaan Euroopan komissio selvittäisi, kartoittaisi ja valvoisi tiettyjen puolustustuotteiden, niiden osien ja niihin tarvittavien raaka-aineiden saatavuutta. Se sisältää sääntökehyksen, joilla varmistetaan näiden puolustustuotteiden nopea ja pitkäaikainen saatavuus EU-maissa.

Säädöksen toimivuutta arvioitaisiin suhteessa turvallisuustilanteen kehitykseen vuoden 2024 keskivaiheilla. Arvioinnin perusteella toimia voidaan jatkaa ja myöntää lisävaroja.

– Tänään tehty päätös on merkittävä edistysaskel EU:n turvallisuudelle ja puolustukselle, erityisesti sen vankalle tuelle Ukrainaa kohtaan Venäjän hyökkäyksen jatkuessa. Esitys lisää mahdollisuuksiamme vastata turvallisuusuhkiin ja parantaa näin yhteistä turvallisuutta. Nyt parlamentti on valmis neuvottelemaan neuvoston kanssa, ja toivon, että sopu löytyy mahdollisimman pian, parlamentin neuvottelutiimiä johtava Cristian-Silviu Bușoi (EPP, Romania) sanoi.

Parlamentin kanta hyväksyttiin äänin 446 puolesta, 67 vastaan ja 112 tyhjää. Europarlamentaarikot aloittavat nyt neuvottelut neuvoston kanssa lain lopullisesta muodosta. Tarkoituksena on päästä sopimukseen ennen heinäkuun täysistuntoa, jotta parlamentti voi lopullisesti hyväksyä asetuksen sen aikana.

Samaan aikaan parlamentti työstää puolustusteollisuuden yhteishankintaehdotusta, joka pyrkii tehostamaan jäsenmaiden välistä yhteistyötä kriittisten puutteiden paikkaamiseksi.

Ukrainalla voi olla salainen varasto uusia aseita – lennokit Moskovassa ovat vasta alkua

Ukrainan tekemiksi uskotut lennokki-iskut Venäjälle ovat todennäköisesti vasta alkua. Puolustusasioihin ja -teknologiaan keskittyvän amerikkalaisen War Zone -uutissivuston perustaja ja päätoimittaja, sotilasasiantuntija Tyler Rogoway huomauttaa Twitterissä Ukrainan iskukyvyn kasvavan jatkuvasti sodan edetessä. Hänen mukaansa pienistä lennokeista tulee yhä suurempia ja niiden määrä ja monimutkaisuus kasvaa. Seuraavaksi aletaan nähdä risteilyohjuksia ja sitten ballistisia ohjuksia.

Hänen mukaansa huomio on kiinnittynyt liiaksikin asejärjestelmiin, joita länsimaat ovat toimittaneet tai voisivat toimittaa Ukrainalle. Tässä unohtuvat ukrainalaisten omat aseet.

Rogoway muistuttaa, että Ukrainassa on kehitetty verrattain edistynyttä ballistista ohjusteknologiaa. Ukrainalla on arvioitu olevan jopa salainen varasto lyhyen kantaman ballistisia ohjuksia. Asiasta kerrotaan tästä löytyvässä War Zonen artikkelissa.

Verkkouutiset on kertonut ukrainalaisesta Hrim-2-ohjusjärjestelmästä muun muassa tässä jutussa. Asetta on väitetysti käytetty ainakin Zaporizzjan alueella tämän vuoden huhtikuussa.

Hrim-2:n kehitystyö aloitettiin jo vuonna 2007, mutta hanke oli pitkään jäissä rahoitusongelmien vuoksi. Ukrainan hallitus allekirjoitti helmikuussa 2021 sopimuksen koekäyttöön valmistettavasta ohjuspatterista. KB Juzhnoje -yhtiön mukaan ukrainalaisohjuksen alkuperäinen 300 kilometrin enimmäiskantama saadaan uudessa versiossa kasvatettua 500 kilometriin.

Toistaiseksi on epäselvää paljonko ohjuksia on valmistunut käyttöön. Venäjän tiedetään myös kohdistaneen ilmaiskujaan Ukrainan puolustusteollisuutta vastaan. Ukraina on myös vaiennut kyvyistään operaatioturvallisuuden takaamiseksi. Esimerkiksi Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva Moskvan upottanut isku tehtiin ukrainalaisilla Neptun-ohjuksilla, joita ei vielä tuolloin pitänyt olla varsinaisessa taistelukäytössä.

– Tarinan opetus: pitäkää silmät auki ilkeiden ukrainalaisten aseiden varalta, jotka asettavat kaukana olevat venäläiskohteet vaaraan paljon aiempaa tarkemmin ja kovemmalla iskuvoimalla kuin tähän mennessä on nähty. Varautukaa myös [iskujen] määrän kasvuun. Kyse on aivan yhtä paljon psykologisesta kuin kineettisestäkin operaatiosta.

Tyler Rogoway korostaa, että hän kuvaa vain sodan tämänhetkistä todellisuutta.

– Paikalliset hyökkäykset tulevat muuttumaan yhä kauempaa laukaistaviksi ja suuremmiksi. Tällä on valtavia seurauksia.

LUE MYÖS:
Ukrainalaiset paljastavat ensi kertaa: Näin Moskva oikeasti upotettiin

Ursula von der Leyen: Jäädytettyyn konfliktiin johtava tulitauko ei tuo kestävää rauhaa

Kaikissa ehdotuksissa neuvottelujen aloittamisesta Venäjän sodan lopettamiseksi Ukrainaa vastaan on otettava huomioon tarve vetää venäläiset joukot kokonaan pois Ukrainasta, totesi EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen keksiviikkona Bratislavassa Ukrinformin mukaan.

– Rauhansuunnitelmista ja tulitauoista puhutaan paljon. Ennen kaikkea pitää olla periaate: Ukrainasta ei päätetä mitään ilman Ukrainaa. Yhdessä Ukrainan kanssa haluamme oikeudenmukaisen rauhan. Sellaisen, joka ei palkitse hyökkääjää, vaan sellaisen, joka noudattaa YK:n peruskirjan periaatteita ja Ukrainan kansan oikeuden olla oman tulevaisuutensa herra, hän sanoi.

Von der Leyen totesi, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on ollut tässä erittäin selvä.

– Jäädytettyyn konfliktiin johtava tulitauko ei tuo kestävää rauhaa. Tulitauko oli kuitenkin voimassa vuoden 2014 jälkeen ja tiedämme, mitä sille sopimukselle tapahtui viime helmikuussa, kun Venäjä hyökkäsi.

– Tulitauko olisi luonnostaan epävakaa ja horjuttaisi alueen vakautta. Kukaan ei investoisi tai rakentaisi uudelleen, ja konflikti voi syttyä uudelleen milloin tahansa. Ei, oikeudenmukaisen rauhan on johdettava Venäjän joukkojen ja niiden kaluston vetäytymiseen Ukrainan alueelta, Von der Leyen jatkoi.

Britannian mukaan Ukrainalla on oikeus hyökätä omien rajojensa ulkopuolelle

Britannian ulkoministeri James Cleverly sanoi tiistaina, että Ukrainalla on oikeus ”projisoida voimaa” rajojensa yli itsepuolustusta varten Moskovassa tehdyn dronehyökkäyksen jälkeen.

– Ukrainalla on laillinen oikeus puolustaa itseään. Sillä on tietysti laillinen oikeus tehdä niin omien rajojensa sisällä, mutta sillä on myös oikeus kohdistaa voimaa rajojen ulkopuolelle heikentääkseen Venäjän kykyä kohdistaa voimaa Ukrainaan, Cleverly sanoi CNN:n mukaan.

– Joten lailliset sotilaalliset kohteet sen oman rajan takana ovat osa Ukrainan itsepuolustusta. Ja meidän pitäisi tunnustaa se, hän totesi.

Cleverly sanoi, ettei hänellä ole minkäänlaista arviota Moskovan tiistaina tehdyistä drone-iskuista, ja hän viittasi sotilaallisiin kohteisiin, jotka ovat laajemmin rajojen ulkopuolella, ja jotka ”kansainvälisesti tunnustetaan laillisiksi osaksi kansakunnan itsepuolustusta”.

Ainakin kolme asuinrakennusta vaurioitui lennokki-iskussa Moskovassa tiistaina. Venäjä on syyttänyt Ukrainaa tapahtuneesta, kun taas Kiova on kiistänyt suoran osallisuuden iskuihin.

Yhdysvaltojen mukaan se ei tue hyökkäyksiä Venäjän alueelle.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto on toistanut keskusteluissa Ukrainan kanssa, ettei se tue hyökkäyksiä Venäjän maaperälle, sanoi Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby viime viikon perjantaina.

– Olemme jälleen kerran tehneet ukrainalaisille hyvin selväksi, mitä odotamme Venäjää vastaan. Emme halua rohkaista tai mahdollistaa sitä, emme todellakaan halua, että USA:ssa valmistettuja laitteita käytetään hyökkäyksessä Venäjän maaperälle, Kirby totesi.

– Olemme saaneet ukrainalaisilta takeet siitä, että he kunnioittavat näitä toiveita. Olemme olleet erittäin selkeitä, että haluamme Ukrainan pystyvän puolustamaan omaa aluettaan. Heidän kimppuunsa on hyökätty. Heillä on oikeus puolustaa itseään, hän jatkoi.

– Mutta olemme myös tehneet selväksi, että emme halua nähdä tämän sodan eskaloituvan tämän yli, Kirby totesi.

Kirbyn kommentit liittyivät siihen, että Vladimir Putinin vastaiset venäläiset taistelijat tekivät hyökkäyksen Venäjän alueelle.

Tutkijalta kova esitys: Suomen pitäisi antaa JASSM-ohjuksia Ukrainaan

Ulkopoliittisen instituutin (UPI) tutkija Charly Salonius-Pasternak vaatii Suomen antamaan Ukrainalle amerikkalaisia JASSM-maataisteluohjuksia, joita Suomi on hankkinut Hornet-hävittäjiinsä. Ne ovat tarkoitettu ennen kaikkea tuhoamaan panssaroituja kohteita.

– Tehkää turpo- [turvallisuuspoliittiset] päättäjät nyt tarvittavat päätökset, että Suomi voi luovuttaa pari tusinaa ilmasta maahan JASSM-ohjusta Ukrainalle, heti kun sillä on tarvittavat F-16-hävittäjät. Suomessa ohjukset istuvat varastossa, Ukrainan käsissä ne lyhentävät sotaa, kirjoittaa Salonius-Pasternak.

Salonius-Pasternakin mukaan ei voida vedota ”mukaan lukien puolustusvoimien johdon” käyttämään argumenttiin, jonka mukaan ”meidän pitää huolehtia, että Suomen puolustus on valmiina”.

Totta, Suomen  puolustus on aina suomalaisten harteilla, mutta nykyisin yhdessä 30 liittolaisen ja Ruotsin  kanssa. Turpo-johto voi kysyä itseltään: emmekö mekin ennen 2022 oli halunneet apua?

Hänen mukaansa Suomen turvallisuuspoliittisen johdon tulisi kysyä Puolustusvoimilta seuraavasti:

– Missä riski arviossa Venäjä hyökkää Suomeen nyt? Milloin? Miten? Jos kuitenkin Venäjä hyökkäisi, mitkä ovat helpoiten tänne toimitettavat tuen muodot?

Tutkijan mukaan vastaus olisi ”pitkä ja salainen”, mutta jotain voidaan jo tietää.

– Mutta jo julkisten lähteiden ja harjoitusten perusteella voi sanoa varmasti, että se sisällyttäisi paljon juuri pitkän kantaman iskukykyä – mitä JASSM edustaa – mutta paljon enemmän kuin ennen liittoutumista.

Salonius-Pasternak huomauttaa, että yksi Nato-jäsenyyden tuomista konkreettisista eroista on se, että Yhdysvallat voisi tukea puolustustaisteluamme Venäjää vastaan laukaisemalla ”enemmän vastaavia ja pidemmälle kantavia risteilyohjuksia kuin Suomella todennäköisesti on varastoissa yhteensä.”

– Eli puolustusvoimilla on ulkoapäin katsottuna parempi argumentti olla antamatta Ukrainalle Leopard-vaunuja kuin JASSM-ohjuksia. Voi olla, että USA ei anna lupaa antaa JASSMeja muualle, se on vieläkin maan asearsenaaliin eliittiä, mutta jos se antaa, on Suomen turvallisuuspoliittisten turpo-päättäjien niitä annettava.

Ukrainan maavoimien komentajan mukaan hyökkäyksen aika tulee pian

Ukrainan maavoimien komentaja Oleksandr Syrskyi on vieraillut joukkojen luona lähellä Itä-Ukrainan Lymanin kaupunkia ja kertonut heille, että pian tulee aika ryhtyä hyökkäystoimiin Venäjää vastaan.

– Tapasin rintaman kuumimmissa pisteissä tehtäviä suorittavien yksiköiden ja osastojen komentajia. Keskustelimme mahdollisista skenaarioista tällä alueella ja nykyisestä tilanteesta rintamalla. Huomautin, että pian tulee aika, jolloin käynnistetään aktiivisia hyökkäystoimia ja asetetaan tehtäviä niihin valmistautumiseksi, uutisoi CNN.

Ukrainan asevoimien komentaja, kenraali Valerii Zaluzhnyi sanoi lauantaina esitetyllä videolla, että massiivinen vastahyökkäys Venäjän miehitysjoukkoja vastaan voi olla välitön.

– On tullut aika ottaa takaisin se, mikä on meidän, hän sanoi.

Ukrainen apulaispuolustusministeri sanoi huhtikuussa, että Kiova ei ilmoita vastahyökkäyksen aloittamisesta, ja Ukrainan viranomaiset eivät ole spekuloineet, milloin hyökkäys alkaisi

Presidentti Volodymyr Zelenskyi on antanut muutamia vihjeitä mahdollisesta operaatiosta ja on toistuvasti kieltäytynyt antamasta tarkkoja yksityiskohtia ajoituksesta.

Aiemmin tässä kuussa Zelenskyi sanoi, että hänen maansa tarvitsee vielä ”hieman enemmän aikaa” saadakseen lisää länsimaista sotilaallista apua.

Viime viikon torstaina, vain kaksi päivää ennen kenraali Zaluzhnyin videota, yksi Zelenskyin avustajista, Mykhailo Podolyak totesi, ettei maailman pitäisi odottaa yhtä hetkeä.

Hän twiittasi, ”ettei vastahyökkäys ole yksittäinen tapahtuma, joka alkaa tiettynä päivänä tiettynä kellonaikana punaisen nauhan juhlallisella leikkaamisella”.

”Mikä tahansa kompromissi Venäjän kanssa on suora tie eskaloitumiseen”

Ukrainan presidentin kansliapäällikön neuvonantaja Mykhailo Podolyak sanoo Ukrinformin mukaan, että mikä tahansa kompromissi Venäjän kanssa on suora tie sodan seuraaviin vaiheisiin, eskaloitumiseen ja globaalin terrorismin merkittävään vahvistumiseen.

– Ensinnäkin Venäjän federaatio tulee saamaan keskustelun todellisista edellytyksistä sodan lopettamisesta yksinomaan taistelukentällä. Ja tällaisen asevoimiemme tarjoaman ”keskustelun” jälkeen sillä ei ole vaihtoehtoa.

Lisäksi ukrainalaiset eivät hänen mukaansa ole valmiita kompromisseihin Kremlin kanssa kaikkien niiden laajamittaisten tuhojen ja murhien jälkeen, joita Venäjä on tehnyt Ukrainassa.

Hän muistutti, että lähes yhdeksän vuoden ajan Ukraina yritti päästä sopimukseen neuvottelupöydässä, mutta sen seurauksena se sai vastaansa täysimittaisen sodan, jollaista maailma ei ole nähnyt sitten toisen maailmansodan.

– Rauhansuunnitelman pääkohta on Venäjän joukkojen vetäytyminen Ukrainasta. Keskustelun venäläiset aloittavat vasta sen jälkeen, Podolyak sanoi.

Hänen mukaansa Ukrainan rauhanesityksen lisäksi muita todellisia suunnitelmia ei ole, eikä Kiova hyväksy muita ehdotuksia, koska ne on annettu ottaen huomioon tuki Venäjälle.

– Mikä tahansa muu aloite tänään on yritys ajaa läpi Venäjän suunnitelmaa, jossa keskeisenä on välitön tulitauko, mutta ilman Venäjän vetäytymistä. Tämä on mahdoton hyväksyä. Sillä ei pyritä rauhaan, vaan sen varmistamiseen, että Venäjä voittaa. Ja mikä tärkeintä, miksi edes keskustella aloitteista, joita tukevat venäläisten hahmotelmat ja heidän haluttomuutensa ottaa vastuuta valtavista rikoksista ihmisyyttä vastaan, Podolyak sanoi.

LUE MYÖS:
Ukrainalaiset torjuvat neuvottelut – alle viidennes suostuisi luopumaan Krimistä

Jarno Limnell: Tähän Troijan hevoseen ei pidä langeta

Kokoomuksen kansanedustaja ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnell varoittaa Twitter-viestissään lankeamasta Venäjän viestintään diplomaattisista ratkaisuista Ukrainan sotaan.

Limnell ei usko, että Venäjän pyrkimykset ovat rehellisiä. Hän toteaakin Venäjän puheiden avoimesta dialogista ja diplomatiasta olevan informaatiovaikuttamista, jolla on kolme pyrkimystä.

Ensimmäiseksi Limnell listaa pyrkimyksen vaikuttamaan länsimaihin ja rapauttamaan niiden yhtenäisyyttä. Toiseksi hän nostaa esiin lisäajan hankkimisen. Kolmanneksi syyksi hän arvioi Ukrainan vastahyökkäyksen ehkäisemisen.

Kokoomusedustajan mukaan onkin tärkeää, että Venäjän viestinnän todelliset tarkoitusperät tiedostetaan, eikä niitä hairahduta uskomaan.

– Tähän Troijan hevoseen ei tule langeta, Limnell linjaa.

Myös Ukrainan sotaa aktiivisesti seuraava yhdysvaltalainen ajatuspaja ISW on huomauttanut, että Venäjä pyrkii informaatiovaikuttamisella vähentämään länsimaiden tukea Ukrainalle. Lisäksi tarkoituksena on painostaa länttä pakottamaan Ukrainaa neuvotteluihin, jotka olisivat Venäjälle edulliset ja joissa Ukrainan täytyisi suostua suuriin myönnytyksiin.

ISW:n mukaan Venäjän viestintä diplomaattisista ratkaisuista on kiihtynyt Kiinan Euraasian asioiden erityisedustaja Li Huin Moskovan-vierailun lähestyessäLin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin on tarkoitus keskustella neuvotteluratkaisusta Ukrainan sotaan.

Li on viime viikkojen aikana kehottanut länsimaita lopettamaan Ukrainan sota ennen kuin se eskaloituu suursodaksi. Lähteiden mukaan länsimaiden diplomaatit kuitenkin selittivät Lille, että konfliktin jäätyminen ei ole Euroopan intresseissä, eivätkä länsimaat aio lopettaa Ukrainan tukemista.

ISW arvioikin, että Venäjän rauhanneuvottelutarjousten oikea tarkoitus on oikeiden neuvottelujen sijaan ehkäistä länsimaiden tukea Ukrainalle sen vastahyökkäyksen lähestyessä.

Ukrainan asevoimilta erikoinen video – onko suurhyökkäys alkamassa?

Ukrainan asevoimien pääesikunta julkaisi lauantai-aamuna sosiaalisen median kanavissaan videon, jossa mahdollisesti viitataan Ukrainan odotetun vastahyökkäyksen alkamiseen.

Videon nimi on ”Rukous Ukrainan vapauttamisen puolesta – siunaa päättäväistä hyökkäystämme”. Sen alussa kuvataan sotilasryhmän edessä seisovaa upseeria, joka lausuu rukousta Ukrainan puolesta.

– Tuhoan kotimaani viholliset, veljieni murhaajat, sisarieni raiskaajat, upseeri lausuu sotilasryhmän kuunnellessa.

Videolla näkyy runsaasti länsimaiden Ukrainalle luovuttamaa aseistusta. Rukouksen aikana kuvataan muun muassa Leopard 2 -panssarivaunujen kyytiin nousevia sotilaita, HIMARS-raketinheitinjärjestelmästä ammuttavia raketteja sekä panssaroituja JLTV-maastoautoja.

– Olkoon käteni vakaa vihollisten tappamiseksi. Olkoon silmäni kirkas vihollisten tappamiseksi. Olkoon aseeni hyvässä kunnossa vihollisten tappamiseksi. Olkoon tahtoni terästä vihollisten tappamiseksi, upseeri jatkaa.

Sotilasryhmän kuunnellessa rukousta näytetään videolla tykkimiehiä lataamassa ammuksia haupitseihin, naamioituja tarkka-ampujia sekä metsän keskellä taisteluun valmistautuvaa partiota.

– Isänmaamme Ukraina, Taivaan isä, siunaa päättäväistä hyökkäystämme, pyhää kostoamme, pyhää hyökkäystämme, päättää upseeri rukouksen.

Video on herättänyt runsaasti huomiota sosiaalisessa mediassa, jossa sille on aamun aikana ehtinyt kertyä yli 100 000 näyttökertaa.

Lauantaina BBC:lle antamassaan haastattelussa mukaan Ukrainan turvallisuusneuvoston sihteeri Oleksiy Danilov totesi Ukrainan olevan valmis käynnistämään vastahyökkäyksensä. Danilovin mukaan hyökkäys voi alkaa huomenna, ylihuomenna tai viikon kuluessa.

Hän kuitenkin totesi, että hän ei voi antaa tarkempia tietoja suurhyökkäyksen käynnistymisestä. Ukrainan hallituksella on Danilovin mukaan suuri vastuu hyökkäyksen onnistumisesta, eikä heillä ole varaa tehdä virheitä.

Danilov torjui haastattelussa väitteet siitä, että Ukrainan vastahyökkäys olisi jo alkanut. Hän huomautti, että Ukraina on tuhonnut hyökkääjän komentokeskuksia ja sotilasvarusteita jo viime vuoden helmikuusta lähtien.

– Meillä ei ole tässä sodassa vapaapäiviä, Danilov huomautti.

Danilov hyödynsi haastattelun aikana myös uskonnollista retoriikkaa, jota nähtiin Ukrainan asevoimien julkaisemassa videossa.

– Jumala on suonut maallemme historiallisen tilaisuuden, jota meillä ei ole varaa menettää, tulla itsenäiseksi, suureksi eurooppalaiseksi valtioksi, Danilov kommentoi.

Videot näyttävät lennokki-iskun Krasnodariin – kohteena telemasto

Kaksi tunnistamatonta lennokkia ja niiden aiheuttamat räjähdykset herättivät Venäjän Kaukasian pohjoisosassa sijaitsevan Krasnodarin asukkaat 26. toukokuuta kello 4.17 paikallista aikaa.

Krasnodarin kaupunginjohtajan Jevgeni Naumovin mukaan lennokki osui osoitteeseen Morskaja-katu 54/2 vahingoittaen telemaston viereistä rakennusta. Toinen putosi hieman ennen telemastoa asuintalon katolle osoitteessa Garazhnaja 77/1.

– Alustavan tutkimuksen mukaan uhreja ei ole. Koko pelastustoiminta on paikalla. Tapahtuneen syytä selvitetään. Pyydän asukkaita pysymään rauhallisina, kirjoittaa Naumov Telegram-kanavallaan.

Naumov kehotti paikallisia olemaan uskomatta huhuihin ja uskomaan vain ”luotettavia tietolähteitä”. Samaa korosti Kransodarin aluepiirin eli Kubanin kuvernööri Veniamin Kondrajatev.

Eräs krasnodarilaiselle 93.ru-mediajulkaisulle puhunut paikallinen asukas arveli kohteena olleen telemaston. Iskussa vahingoittui teleoperaattorin rakennukset.

– Lennokki murskasi minun koko autoni. Ilmeisesti alkujaan heillä oli tarkoituksena, että koko isku kohdistuisi telemastoon, mutta ilmeisesti polttoaine loppui ja drooni putosi räjähtäen tänne. Koko autoni, kaikki ikkunat, katto, konepelti, surkutteli mies autonsa kohtaloa.

Venäjän media on välttänyt mainitsemasta ukrainalaisia lennokki-iskun tekijöinä suoraan. Ukrainan syyllisyydestä vihjaillaan ja annetaan ymmärtää. Esimerkiksi paikallismediat ovat lainanneet erästä 93.ru:n lukijakommenttia.

– Hyvää huomenta, meillä on täällä kaksi lennokkia keskustassa (Morskaja-kadulla). Poliisi sanoo niiden olevan Ukrainasta. Onko aika pakata selviytymispakkaus? kysytään kommentissa.

Verkkolehti Lenta.ru taas mainitsee Krasnodariin iskeytyneen kaksi lennokkia, minkä jälkeen toteaa yksioikoisesti, että ”Ukraina ei ole aiemmin hyökännyt kyseiseen venäläiseen lomakaupunkiin”.

Krasnodar sijaitsee 350 kilometrin päässä rintamalinjasta.

Yhdysvallat ei tue Ukrainan hyökkäyksiä Venäjän maaperälle

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto on toistanut keskusteluissa Ukrainan kanssa, ettei se tue hyökkäyksiä Venäjän maaperälle, sanoi Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby CNN:lle.

– Olemme jälleen kerran tehneet ukrainalaisille hyvin selväksi, mitä odotamme Venäjää vastaan. Emme halua rohkaista tai mahdollistaa sitä, emme todellakaan halua, että USA:ssa valmistettuja laitteita käytetään hyökkäyksessä Venäjän maaperälle, Kirby sanoi.

– Olemme saaneet ukrainalaisilta takeet siitä, että he kunnioittavat näitä toiveita. Olemme olleet erittäin selkeitä, että haluamme Ukrainan pystyvän puolustamaan omaa aluettaan. Heidän kimppuunsa on hyökätty. Heillä on oikeus puolustaa itseään, hän jatkoi.

– Mutta olemme myös tehneet selväksi, että emme halua nähdä tämän sodan eskaloituvan tämän yli, Kirby totesi.

Kirbyn kommentit liittyvät siihen, että Vladimir Putinin vastaiset venäläiset taistelijat tekivät hyökkäyksen Venäjän alueella.

Ranskalaisarvion mukaan Venäjä sotii rinnakkaisessa todellisuudessa

Venäjän armeija on ajautunut Ranskan kansainvälisten suhteiden instituutin tutkijana toimivan Dimitri Minicin mielestä ahdinkoon Ukrainassa useiden dramaattisten virhearvioiden vuoksi.

– 1990-luvun alussa venäläiset sotateoreetikot alkoivat korostaa ei-sotilaallisten ja epäsuorien sotilaallisten keinojen ja menetelmien merkitystä ratkaisevien poliittisten päämäärien saavuttamiseksi, Minic sanoo ranskalaislehti Le Monden julkaisemassa haastattelussa.

– Heidän mukaansa aseellista taistelua ei edistyksen saavuttamiseksi aina enää tarvittu, ja jos tarvittiinkin, sillä olisi vain rajallinen rooli sodan loppuvaiheessa, hän toteaa.

Keskeiseen asemaan nousivat hänen mukaansa informaatiosodankäynti, epäsuorat ja epäsymmetriset toimet, erikoisjoukkojen sekä vakinaiseen armeijaan kuulumattomien joukkojen hyödyntäminen. Lännessä tätä on – hänen mielestään hieman huolimattomasti – alettu kutsua hybridisodankäynniksi.

Vladimir Putin kuvitteli lähteneensä lyhyeen ja voitokkaaseen sotaan, mutta näyttää Dimitri Minicin mukaan päätyvän surkeaan epäonnistumiseen.

– Venäjän sotilaallisen ajattelun kehitys riippuu siitä, miten teoreetikot suhtautuvat tähän sotaan. Helmikuun 24. päivästä 2022 lähtien Venäjän sotilaseliitin äänekäs osa on suhtautunut erittäin – joskin epäsuoran – kriittisesti ”sotilaallisen erikoisoperaation” toteuttamiseen ja sen valmisteluvaiheeseen. Erityisesti on nostettu esiin puutteet tiedustelussa ja konfliktin kulun ennakoinnissa, Minic sanoo.

– On vielä hyvin aikaista analysoida, mitä tästä Venäjän asevoimissa opitaan. Tämän erittäin intensiivisen, pitkän, tappavan ja odottamattoman laajamittaisen sodan aiheuttamien inhimillisten ja aineellisten tappioiden määrän pitäisi tukea teoriaa kineettisen sodan välttämisestä sekä strategisista että käytännön syistä, hän toteaa.

– Epäonnistumisen taustalla on kuitenkin juuri teoretisointi aseellisen taistelun välttämisestä. Tämä johtuu sitä alusta alkaen vaivanneesta irrationaalisuudesta. Riippumatta siitä, noudattaako Kreml suoraa vai epäsuoraa strategiaa, se toimii rinnakkaisessa todellisuudessa omaksi vahingokseen.

Venäjä väitti tuhonneensa kymmeniä Patriot-järjestelmiä, ”mutta valheet eivät muuta todellisuutta”

– Venäläisen propagandamedian mukaan Ukrainassa on väitetysti tuhottu jo kymmeniä amerikkalaisia Patriot-ohjusjärjestelmiä, mutta tämä valhe ei muuta paikan päällä olevaa todellisuutta – Ukrainan vahvistumista päivä päivältä, totesi Yhdysvaltain pysyvä edustaja Etyjissä, suurlähettiläs Michael Carpenter, joka puhui Etyjin pysyvässä neuvostossa torstaina Ukrinformin mukaan.

Hänen mukaansa Kremlin on aistittava, että vuorovesi on muuttumassa, koska se pyörittää omalle väestölleen entistä järjettömämpiä valheita.

– Jos uskoisi Venäjän valtion hallitsemaa mediaa, luulisi Venäjän ohjusten tuhonneen useita kymmeniä Patriot-järjestelmiä Ukrainassa. Mutta valheet eivät muuta todellisuutta maassa, vaikka ne estävätkin joitain näkemästä sitä. Todellisuus on, että Ukraina vahvistuu päivä päivältä, Carpenter sanoi.

Carpenterin mukaan Ukrainan ilmapuolustus on osoittautunut erittäin menestyksekkääksi Venäjän ohjus- ja drone-iskujen torjunnassa.

– Olemme päättäneet auttaa Ukrainaa parantamaan ilma- ja ohjuspuolustustaan entisestään, muun muassa tekemällä yhteistyötä liittolaistemme ja kumppaneidemme kanssa.

Hän korosti myös, että Venäjän hyökkäykset tekevät lännestä vain päättäväisemmmän ”auttamaan Ukraina voittoon ja saattamaan jokaisen hirvittävien tekojen tekijän vastuuseen”.

16. toukokuuta yönä Venäjä ampui Ukrainaan 25 erityyppistä ohjusta, mukaan lukien Kinzhalit. Ukrainan ilmapuolustus tuhosi kaikki kohteet. Venäjän puolustusministeriö väitti tuolloin Kinzhal-ohjuksen osuneen Patriot-ohjuspuolustusjärjestelmään Kiovassa.

Ukrainan ilmavoimien tiedottaja Juri Ihnat sanoi, että Patriotia ei voida tuhota yhdellä iskulla, vaikka se olisi Kinzhal. Myöskään Washington ei vahvistanut tietoa, että Patriot olisi vaurioitunut Venäjän ohjusiskussa.

”F-16-hävittäjät lähettävät vahvan signaalin”

– Tänään pidin esikunnan ensimmäisen kokouksen kaikkien tärkeiden vierailujen, tapaamisten ja päätösten jälkeen. Puolustuspäätösten, joita olemme työstäneet jo pitkään ja joita nyt tehdään yhteistyössä kumppaneidemme kanssa, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi iltapuheessaan keskiviikkona Ukrinformin mukaan.

– Ensinnäkin tämä koskee ilmailuliittoumaa – Ukrainan nykyaikaisten hävittäjien liittoumaa. Teemme kaikkemme lyhentääksemme aikaa, joka kuluu tuloksen saavuttamiseen, kunnes Ukrainan taivaalle nousevat uudet ja tehokkaat ukrainalaisten lentäjien ohjaamat koneet.

Zelenskyin mukaan on selvää, että tämä globaali askel antaa Ukrainalle mahdollisuuden laajentaa puolustuskykyään, koska vain tehokkailla lentokoneilla ilmapuolustusjärjestelmä voi olla täydellinen.

– Toisaalta ensimmäinen ukrainalainen F-16 tulee olemaan yksi vahvimmista signaaleista maailmalta, että Venäjä häviää oman aggressiivuutensa vuoksi, hän sanoi.

– Tämä on merkki siitä, että venäläinen terrori on hävinnyt ja itsenäisten kansakuntien kunnioittamiseen ja kansojen oikeuteen valita oma polkunsa perustuva maailmamme on kestänyt, Zelenskyi jatkoi.

Hän totesi, että soturimme ovat jo osoittaneet, että he voivat hallita nykyaikaisia aseita tehokkuudella, jota meiltä ei odotettu.

– Olen varma, että he menestyvät yhtä hyvin lentokoneen kanssa. Pääasia on koulutuksen ja tarjonnan nopeus, eli aika, joka kuluu päätösten ja taivaamme varsinaisen puolustamisen välillä.