Verkkouutiset

Romania

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Suomalaisten osaaminen on vertaansa vailla” – Ilmavoimat aloittaa tehtävät Romaniassa

Ilmavoimat osallistuu seitsemän F/A-18 Hornet-hävittäjän ja alle Sadan sotilaan osastolla Naton yhteisen puolustuksen rauhan ajan tehtäviin Romaniassa kesä-heinäkuussa 2024.

Ilmavoimien ensimmäisen merkittävän Nato-operaation tavoitteena on tehostaa läsnäololla ja valmiudella Romanian, Bulgarian ja koko Naton ilmapuolustusta sekä osallistua liittokunnan ilmatilan valvontaan ja turvaamiseen.

Naton ilmavoimajohtoporras (Allied Air Command, AIRCOM) toteutti Mihail Kogălniceanun tukikohdassa kesäkuun ensimmäisellä viikolla kaksiosaisen evaluoinnin, jossa todennettiin suomalaisen hävittäjäosaston kyky aloittaa Naton operatiiviset päivystystehtävät.

AIRCOM:in esikunnan tactical evaluation- eli TACEVAL-tiimi Saksan Ramsteinista suoritti yleisen evaluoinnin, jossa tarkastettiin suomalaisen osaston kaikkien toimialojen osaaminen Naton taktiikoista, tekniikoista ja toimintatavoista.

Evaluoinnin toinen osa koostui AIRCOM:in alaisen Torrejónin monikansallisen ilmaoperaatiokeskuksen suorittamasta operaatiokohtaisesta arvioinnista, jossa todennettiin hävittäjäosaston valmius aloittaa operatiivinen päivystystoiminta Romaniassa.

‒ Evaluoinnissa arvioitiin käytännössä, osaako joukko toimia Naton taktiikoiden, tekniikoiden ja toimintatapojen mukaisesti. Samalla todennettiin johtamisjärjestelmien toimivuus ja yhteensopivuus, jotta päivystyskoneet saadaan tarvittaessa käskytettyä ilmaan. Saimme evaluoinnista hyvää palautetta ja olemme nyt valmiina aloittamaan päivystystehtävät Naton sotilaallisen komentorakenteen johdossa, kertoo hävittäjäosaston komentaja, everstiluutnantti Rami Lindström Karjalan lennostosta.

Tiivistä yhteistyötä Britannian ilmavoimien kanssa

Suomalaiset Hornet -hävittäjät päivystävät Mihail Kogălniceanun tukikohdassa osana Naton Air Policing -toimintaa vuoroviikoin Britannian kuninkaallisten ilmavoimien Typhoon-hävittäjien kanssa.

Romanian ilmavoimien F-16-hävittäjät puolestaan päivystävät Feteștin tukikohdassa. Suomalaisten hävittäjien läsnäolo Romaniassa on osa Naton laajempaa Air Shielding -toimintaa, jossa liittokunnan yhteistä puolustusta ja pelotetta vahvistetaan hävittäjien ja ilmatorjuntayksiköiden tehostetulla läsnäololla sekä harjoitustoiminnalla Naton itäisissä jäsenmaissa.

Brittien kanssa tehdyn tiiviin yhteistyön ansiosta suomalaisen hävittäjäosaston toiminta on alkanut sujuvasti. Mihail Kogălniceanun tukikohdassa on toiminut huhtikuun alusta alkaen RAF:n hävittäjäosasto, johon kuuluu kuusi Typhoon-hävittäjää ja noin 250 sotilasta. Suomalaiset ja britannialaiset hävittäjät operoivat Romaniassa rinnakkain heinäkuun loppuun asti.

‒ Olemme erittäin ylpeitä voidessamme jakaa vastuun Naton tehostetusta päivystystoiminnasta yhdessä Suomen ilmavoimien kanssa. Olemme työskennelleet yhdessä kuukausien ajan valmistautuessamme suomalaisten hävittäjien saapumiseen ja tulemme oppimaan kesän aikana paljon toisiltamme, sillä suomalaisten osaaminen on vertaansa vailla. Haluan onnitella Suomen ilmavoimia evaluoinnin läpäisystä ja toivottaa heille menestyksekästä komennusta Romaniassa, toteaa RAF:n hävittäjäosaston komentaja, everstiluutnantti Karl Bird.

Suomalaiselle hävittäjäosastolle sertifikaatti päivystystehtäviin

Torrejónin monikansallisen ilmaoperaatiokeskuksen apulaiskomentaja, Kreikan ilmavoimien prikaatikenraali Avraam Kazantzoglou luovutti suomalaiselle hävittäjäosastolle virallisen valmiussertifikaatin tiistaina. Mihail Kogălniceanun tukikohdassa pidettyyn juhlalliseen tilaisuuteen osallistuivat kunniavieraina Romanian puolustusministeri Angel Tîlvăr ja Suomen Romanian-suurlähettiläs Leena Liukkonen.

Prikaatikenraali Kazantzoglou kiitti puheessaan Suomea panoksesta ja sitoutumisesta Euroopan ilmatilan turvaamiseen ja korosti Naton päättäväisyyttä puolustaa kaikkia jäseniään.

‒ Mustanmeren alue on strategisesti tärkeä liittokunnalle, joten toimintamme täällä Romaniassa osoittaa lujaa päättäväisyyttä suojella kansalaisiamme, puolustaa alueellista koskemattomuuttamme sekä turvata vapauttamme ja demokratiaamme, hän sanoi.

– Suomalaisen hävittäjäosaston lähettäminen Romaniaan heti Suomen Nato-jäsenyyden jälkeen sekä yhteistyö Iso-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien kanssa ovat kristallinkirkkaita viestejä siitä, että liittolaisina olemme yhdessä vahvempia, Kazantzoglou totesi.

Karjalan lennoston komentaja, eversti Johan Anttila osallistui tilaisuuteen Suomen ilmavoimien komentajan edustajana. Anttila korosti liittolaisten tuen merkitystä ja kiitti suomalaisen hävittäjäosaston henkilöstöä kovasta työstä.

‒ Olen varma, että Nato-integraatiomme ottaa suuren edistysaskeleen tämän operaation aikana, kiitos yhteistyön Iso-Britannian ja Romanian ilmavoimien kanssa. Naton jäsenenä Suomi on nyt osa liittokuntaa, joten meidän ei enää tarvitse ratkaista kaikkia ongelmia yksin. Tämä operaatio ei olisi ollut mahdollinen ilman liittolaistemme tukea. Haluan myös ilmaista syvän kiitollisuuteni suomalaisen hävittäjäosaston henkilöstölle, sillä he ovat tehneet lähes mahdottomasta totta. Suuri kiitos kaikille tiimimme jäsenille – yhdessä olemme vahvempia, Anttila sanoi.

Romania aikeissa lahjoittaa Ukrainalle Patriot-järjestelmän

Presidentti Klaus Iohannis kuitenkin selvensi, että tällainen päätös edellyttäisi maanpuolustusneuvoston (SCND) hyväksyntää, kertoo The Kyiv Independent.

Pääministeri Marcel Ciolacu korosti niin ikään asiantuntijoiden mukaan ottamista ja päätöksentekoa asianmukaisten institutionaalisten kanavien kautta, koska lahjoitus vaikuttaa Romanian puolustukseen ja suhteisiin Nato-liittolaisiin.

Romania allekirjoitti vuonna 2017 sopimuksen seitsemän Patriot-ilmapuolustusjärjestelmän ostamisesta Yhdysvalloista. Arvoltaan hankinta oli 3,9 miljardia dollaria. Vuodesta 2024 lähtien vain yksi näistä järjestelmistä on toiminnassa Romaniassa.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt kiireellisesti 25 Patriot-ilmapuolustusjärjestelmää puolustautuakseen lisääntyviä Venäjän ilmahyökkäyksiä vastaan, jotka kohdistuvat Ukrainan kaupunkeihin ja infrastruktuuriin.

Kaikki kansainväliset kumppanit ovat tietoisia Ukrainan ilmapuolustusjärjestelmien tarpeesta, Zelenskyi sanoi ja lisäsi, että jotkut liittolaiset tietävät jopa, mihin järjestelmät on asennettava.

Zelenskyin mukaan myös Patriotin kaltaiset järjestelmät voisivat myös olla tehokkaita Venäjän iskuja vastaan.

Venäjä pyrkii luomaan kiilaa Ukrainan ja sen läntisten naapureiden välille

The Institute for the Study of War-ajatushautomon mukaan oikeistolainen unkarilainen poliitikko, Meidän kotimaamme -puolueen johtaja Laszlo Toroczkai totesi 27. tammikuuta, että Unkarin pitää ottaa Ukrainan Zakarpattian alue, jos Ukraina häviää sodan Venäjän kanssa.

Oikeistolainen romanialainen poliitikko ja Romanian liiton puoluejohtaja Claudiu Tarziu puolestaan korosti 29. tammikuuta, että Romanian on ”integroitava” Ukrainan naapurialueet, joissa romanialaiset asuivat niiden suvereniteetin säilyttämiseksi.

– Venäläiset lähteet vahvistivat Toroczkain ja Tarziun lausuntoja ja korostavat näitä ultranationalistisia Romanian ja Unkarin vaatimuksia, ISW toteaa.

Ajatushautomo muistuttaa, että Venäjä ehdotti aiemmin ajatusta ”jaetuista Ukrainasta” Venäjän ja lännen välillä ennen täysimittaista hyökkäystä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja muut Venäjän korkeat virkamiehet käynnistivät tämän tarinan uudelleen joulukuussa 2023 väittäen, että Ukrainalla on historiallisia ”aluekiistoja” Puolan, Romanian ja Unkarin kanssa, mutta se voisi säilyttää ”suvereniteetin”, jos koko maa koostuisi Lvivin oblastin rajoista.

– Venäjän ultranationalistinen Venäjän maailman eli Russkiy Mir -konseptin kehys näyttää saaneen vetovoimaa nationalististen eurooppalaisten ryhmittymien keskuudessa, kun niitä on sovellettu heidän omiin nationalistisiin ideologioihinsa. Venäläiset tietoavaruuden toimijat pyrkivät todennäköisesti hyödyntämään tätä ideologista taipumusta ajaakseen kiilaa Ukrainan ja sen eurooppalaisten naapureiden välille, ISW kirjoittaa.

Romanian mukaan heillä ei ole illuusioita nykypäivän Venäjästä

– Kyse ei ole vain Ukrainasta. Kyse on Euroopan turvallisuudesta. Ja Venäjän on strategisesti epäonnistuttava Ukrainassa. Jos näin ei tapahdu, se ei ehkä pysähdy Ukrainan rajalle, Romanian ulkoministeri Luminița Odobescu sanoi Maailman talousfoorumissa Davosissa Ukrinformin mukaan.

Hän muistutti, että Romanialla on suoraa historiallista kokemusta yhteyksistä Venäjään sen eri muodoissa, ja siksi ”meillä ei ole illuusioita nykypäivän Venäjästä”.

– Näimme sen Ukrainan sodan aikana, mutta näimme sen myös suoraan Romaniassa, meillä oli tapauksia venäläisten lennokkien kanssa, jotka putosivat alueellemme… Ja jos joku vielä tarvitsee todisteita, katsokaa vain Mustanmeren jäätyneitä konflikteja tai Krimin miehitystä vuonna 2014.

Odobescun mukaan meille tosiasiat ovat hyvin selkeitä.

– Venäjä palauttaa revisionismin kansainvälisiin suhteisiin. Venäjä haastaa väkivaltaisesti toisen maailmansodan jälkeen luomamme kansainvälisen järjestyksen. Venäjä käyttää huonoja käsitteitä, kuten vaikutusalueita, joilla ei ole paikkaa tällä vuosisadalla, hän sanoi.

Hänen mukaansa Romanialle on selvää, että ”meidän on pysyttävä uskollisina arvoillemme ja demokraattisille periaatteillemme horjumattomalle tuellemme Ukrainalle”.

Ulkoministeri vakuutti, että Romania jatkaa Ukrainan tukemista ”niin kauan kuin on tarpeen”. Hän vaati myös tiukempia pakotteita Venäjää ja sotarikoksiin syyllistyneitä vastaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)