Verkkouutiset

Venäjän hyökkäys

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Rynnäkkögolfvaunu” ilmestyi rintamalle, videolla karu loppu

Venäjän asevoimien on kerrottu hankkineen tuhansia kiinalaisia Desertcross 1000 -ajoneuvoja. Kyse on avoimista ja käytännössä täysin suojaamattomista kevytajoneuvoista.

Ajoneuvoja on käytetty huoltokuljetuksiin takalinjassa, mutta yllättäen myös etulinjan evakuointeihin tai jopa rynnäköihin. Ukrainan joukot ovat nimittäneet Desertcrosseja pilkallisesti ”rynnäkkögolfautoiksi”.

Asiantuntijoiden mukaan kiinalaisajoneuvojen yleistyminen voi kertoa siitä, ettei Venäjällä ole enää riittävästi panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja.

Ukrainan 47. mekanisoitu prikaati esittelee tuoreella videolla räjähdelennokeilla tehtyjä iskuja Desertcross-ajoneuvoja vastaan.

Eräs ajoneuvo ajoi keskellä päivää peltoaukean läpi kulkevalla hiekkatiellä. Videolinkin avulla ohjattava FPV-drooni lähestyi sitä takaa ja räjäytti ilmaan suojaamattoman ”golfauton”. Lennokit tuhosivat lisäksi etulinjan tuntumaan pysäköityjä Desertcrosseja.

Yhdessä ajoneuvossa istunut venäläissotilas huomaa lähestyvän lennokin, mutta ei ehdi hypätä pois ajoneuvosta ennen sen osuman aiheuttamaa räjähdystä.

LUE MYÖS:
Verilöyly rintamalla, venäläiset yrittivät hyökätä kiinalaisilla ”golfautoilla” (VU 25.4.2024)

Venäjälle luksusautoja salakuljettava Andrei: En välitä sodasta

Automekaanikko Andrei päätti paeta kotimaastaan pian sen jälkeen, kun Venäjä oli aloittanut täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Venäläismies oli palvellut armeijassa kersanttina, joten pelko rintamalle joutumisesta oli todellinen.

– Se ei ole minun sotani. Ketään ei saa lähettää eturintaman lihamyllyyn. Halusin elää, 26-vuotias Andrei kertoo Svenska Dagbladetille.

Hän lähti ystävänsä Vladimirin kanssa Tel Aviviin, josta kaksikon oli määrä suunnata Yhdysvaltoihin. Israelissa rajavartijat kuitenkin pysäyttivät miehet. Heidät määrättiin palaamaan takaisin Venäjälle.

Venäjälle menevä lentokone teki välilaskun Dubaihin. Andrei päätti, että Venäjälle hän ei palaa. Nuori mies jäi Dubaihin.

Kielitaidottomana ja lähes rahattomana hän pyöri vieraassa kaupungissa. Pian hän tapasi venäläisen miehen, jonka yritys oli alkanut kukoistaa Venäjälle asetettujen pakotteiden takia. Mies pyöritti nimittäin yritystä, joka salakuljetti länsiautoja Venäjälle.

Andrei sai työpaikan. Hänen tehtävänään on kiertää kansainvälisiä pakotteita ja myydä autoja Venäjälle.

Pakotteiden kiertämistä Andrei kuvailee helpoksi. Yritys välittää kalliita amerikkalaisia ja eurooppalaisia autoja esimerkiksi Kazakstaniin ja Iraniin, josta ne voidaan viedä Venäjälle.

– Kaikki tietävät, että tätä tapahtuu. Näin venäläiset saavat yhä käsiinsä amerikkalaisia ​​jeeppejä ja saksalaisia ​​BMW-autoja, Andrei kertoo.

Hän perustelee pakotteiden kiertämistä ja autojen salakuljetusta sillä, että joku muu kuitenkin harjoittaisi samaa.

– Itse asiassa en välitä sodasta. Haluan vain elää, mennä naimisiin ja saada pienen pojan vaimoni kanssa.

Pariskunta kertoo, että he eivät seuraa lainkaan uutisia Ukrainan sodasta. He eivät halua puhua lainkaan väkivallasta, pommituksista ja kuolemista. He haluavat vain keskittyä uuteen onnelliseen elämäänsä.

– Pidän autoista, jalkapallosta ja matkustamisesta. En ole kiinnostunut sodasta, Andrei sanoo.

Yhdistyneet arabiemiraatit yrittää pysyä puolueettomana sodassa. Maa ei ole esimerkiksi asettanut pakotteita Venäjälle. Andrei sanookin tuntevansa Dubaissa olonsa tervetulleeksi toisin kuin Euroopassa, jossa venäläisiä pidetään ”roistoina ja sodanlietsojina”.

– Tunnemme täällä monia venäläisiä. Dubai on kuitenkin luksusparatiisi, jossa pitää olla rahaa. Meillä ei ole varaa jäädä pitkäksi aikaa, mutta aiomme siirtyä eteenpäin, mieluiten Yhdysvaltoihin. Mahdollisuutta muuttaa takaisin Venäjälle ei ole olemassa, Andrei sanoo.

Ukrainan ilmapuolustus saa Leopard-tankista rakennetun ”Frankensteinin hirviön”

Saksalainen puolustusalan jätti Rheinmetall alkaa valmistaa Ukrainan käyttöön uutta ilmapuolustusasetta. Uusi asejärjestelmä koostuu 1950- ja 1960-lukujen taitteessa kehitetystä Leopard 1 -taistelupanssarivaunusta ja tuliterästä Skyranger-ilmapuolustustykistä. Asiasta kertoo tässä brittiläisiin ja saksalaisiin medioihin viittaava Kyiv Independent.

Asejärjestelmää tituleerataan ilmapuolustuksen Frankensteinin hirviöksi. Nimitys on vakiintunut käyttöön Ukrainan saamien eri asejärjestelmien ja ajoneuvoalustojen yhdistelmistä. Verkkouutiset on kertonut muista vastaavista virityksistä muun muassa tässä jutussa. Rintamalle on tuotu jo aiemmin esimerkiksi amerikkalaisten ilmapuolustusohjusten ja neuvostovalmisteisten ajoneuvoalustojen yhdistelmiä.

Skyrangeria mainostetaan varsin kyvykkääksi asejärjestelmäksi. Se soveltuu niin lennokkien kuin ohjustenkin torjuntaan. Aseen 35 millimetrin tykki on suunniteltu erityisesti Oerlikonin kehittämälle AHEAD-ammukselle.

Yksittäinen ammus hajoaa ilmassa ryöpyksi volframiseoksesta valmistettuja tytärammuksia, jotka lentävät kartiomaisena muodostelmana ja tuhoavat maalin ohjaussiivekkeet ja muut olennaiset osat. Asejärjestelmän tutka laskee maalin etäisyyden ja nopeuden ja syöttää tiedot ammuksen sytyttimeen. Ovela ammus on käytössä Ukrainalle toimitetuissa Skynex-ilmatorjuntajärjestelmissä. Verkkouutiset on kertonut AHEAD-ammuksista aiemmin tässä jutussa.

Evp-upseeri: Tätä Venäjän laivaston poikkeuksellinen liike tarkoittaa

Neljä Venäjän laivaston sota-alusta saapui viime viikolla Kuubaan sotaharjoituksiin. Mukana oli fregatti ja ydinsukellusvene.

Vierailu on nähty Kremlin pyrkimyksenä osoittaa sotilaallista voimaansa lännelle vastavetona Ukrainalle annettuun tukeen. Havannanlahteen saapuneet alukset olivat vain noin 145 kilometrin päässä Yhdysvaltain Floridan rannikosta.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonin tiedottaja sanoi maan ottavan poikkeuksellisen toimen vakavasti. Harjoituksia ei kuitenkaan pidetä uhkana Yhdysvalloille.

Kuuban puolustusministeriö sanoi BBC:n mukaan, ettei venäläisaluksilla ollut mukanaan ydinaseita. Venäläismiehistöjen mukaan epävirallinen vierailu antoi miehistöille mahdollisuuden ”tutustua paikallisiin nähtävyyksiin”.

Yhdysvaltain ilmavoimien eversti evp. Cedric Leightonin mukaan Kreml pyrkii lähettämään vierailulla Yhdysvalloille viestin, että Venäjällä on sotilaallista läsnäoloa myös läntisellä pallonpuoliskolla.

– He tekevät tämän vastauksena sille, että annoimme Ukrainalle oikeuden käyttää asejärjestelmiämme iskuissa Venäjän maaperällä, Cedric Leighton sanoo CNN:lle.

Kuubaan saapunut fregatti Amiraali Gorshkov on varustettu häiveominaisuuksilla. Vuonna 2018 käyttöönotettu alus lukeutuu Venäjän moderneimpiin. Se voidaan varustaa 3M-14 Kalibr -risteilyohjuksilla ja hypersonisilla Zircon-ohjuksilla. Sama pätee K-561 Kazan -sukellusveneeseen.

Varoitus Ukrainan painajaisskenaariosta: Talvella sähkökatkoja jopa 20 tuntia päivässä

Ukrainan suurin yksityisomisteinen energiayhtiö DTEK on valmistellut synkkiä tilannekuva-arvioita maan energiajärjestelmän tilasta. Venäjä on iskenyt voimalla Ukrainan kriittistä infrastruktuuria vastaan. Iskuissa on pyritty tuhoamaan erityisesti voimaloita.

DTEK:n ennusteilla pyritään varautumaan tulevaan. Yhtiön toimitusjohtaja Dmytro Saharuk kertoo Kyiv Independentille, että niistä synkimmässä ukrainalaiset saisivat kestää jopa 20 tuntia sähkökatkoja päivässä.

Tähän painajaisskenaarioon päädytään Saharukin mukaan jo silläkin, että Ukrainan ilmapuolustuksen taso ja ukrainalaisten kyky korjata iskujen aiheuttamia vahinkoja säilyy nykyisellään.

DTEK:n osalta synkin tilannekuva merkitsisi lämmöntuotannon putoamista vain noin 10 prosenttiin Venäjän vuoden 2022 suurhyökkäystä edeltäneestä tasosta. Koko energiajärjestelmän tuotantokapasiteetista puuttuisi 25 prosenttia, mikä johtaisi laajoihin sähkökatkoihin.

Ennusteessa arvioidaan, että suuret tehtaat alkaisivat kärsiä sähköpulasta marraskuussa ja sotateollisuus joulukuussa. Kriittinen infrastruktuuri kuten esimerkiksi vesi- ja viemärilaitokset alkaisivat kokea vaikeuksia kuukautta myöhemmin.

Venäjä on ukrainalaisarvioiden mukaan tuhonnut viime kuukausien iskuilla jopa yhdeksän gigawatin edestä Ukrainan sähköntuotannon kapasiteettia. Viime talvena tarvittiin enimmillään 18 gigawattia.

Seuraavan lämmityskauden alkuun on aikaa noin 120-150 päivää. Ukrainasta on varoitettu, että tuotantoa ei joka tapauksessa saada palautettua enää riittävästi talveksi.

Tämä näkyy DTEK:n skenaarioissakin. Jopa parhaan tilanteen arviossa puhutaan noin 12 prosentin vajeesta sähköntuotannossa. Skenaarion toteutuminen taas vaatisi Venäjän hyökkäysten loppumista tai ilmapuolustuksen merkittävää parantumista, sähköntuonnin lisäämistä ja sähköntuotannon vaurioiden nykyistä vauhdikkaampaa korjaamista.

Uusi ”ihmease” yrittää suojata Krimin siltaa

Ukrainan sotilastiedustelun (HUR) johtaja Kyrylo Budanovin mukaan Venäjä on sijoittanut osia uudesta S-500 -ilmatorjuntaohjusjärjestelmästä Krimille tarkoituksenaan suojella siltaa, joka yhdistää Ukrainalta vallatun niemimaan Venäjän mantereeseen, uutisoi Kyiv Post.

S-500 Prometheus-järjestelmällä on tarkoitus suojata Krimin siltaa Ukrainan ATACMS-ohjuksilta, joita vastaan S-300 ja S-400 -järjestelmät ovat osoittautuneet tehottomiksi. Se kehitettiin alun perin korvaamaan Moskovan ympärille sijoitetun A-135 ballististen ohjusten torjuntajärjestelmän, sillä se on liikkuva, joustava ja tarjoaa pitkän kantaman suojan.

S-500-järjestelmän toimintasäteen väitetään olevan 600 kilometriä ballistisia ohjuksia vastaan ja ilmapuolustuksen toimintasäde on puolestaan 500 kilometriä.

Valmistajan mukaan järjestelmä on suunniteltu havaitsemaan ja samanaikaisesti torjumaan jopa 10 ballistista hypersoonista kohdetta, jotka lentävät 7 000 metriä sekunnissayli 180 kilometrin korkeudessa. Lisäksi sen sanotaan pystyvän torjumaan matalalla Maan kiertoradalla olevia satelliitteja ja asejärjestelmiä alle 4 sekunnin vasteajalla, mikä on yli puolet nopeampi kuin S-400 Triumfin vasteaika.

Monen Venäjän uuden ”ihmeaseen” tehokkuus ei ole vielä vakuuttanut käytännön kenttäolosuhteissa ja usein suorituskyky on jäänyt luivatusta.  Esimerkiksi S-500
kerrotaan osuneen onnistuneesti ilmassa liikkuvaan kohteeseen 482 kilometrin päässä testin yhteydessä vuonna 2018.

”Diktaattorin rauha” – Kremlin vaatimuksille tyrmäys

Italian ja Saksan johtajat ovat tyrmänneet vahvasti Venäjän presidentti Vladimir Putinin esittämät ehdot tulitauolle Ukrainassa, uutisoi BBC.

Putin ilmoitti perjantaina hyväksyvänsä tulitauon Ukrainassa, jos se vetää joukkonsa pois neljältä Venäjän miehittämältä alueelta.

Italian pääministeri Giorgia Meloni luonnehti Putinin suunnitelmia propagandaksi, joka tarkoittaa sitä, että Ukrainan pitäisi vetäytyä Ukrainasta.

Saksan liittokansleri Olaf Scholzin mukaan Putinin ehdoissa on kyse ”diktaattorin rauhasta”.

Kymmenien maiden ja globaalien instituutioiden johtajat ovat kokoontuneet Sveitsiin huippukokoukseen keskustelemassa Ukrainan sodan päättämisestä. Venäjää ei ole kutsuttu. Kiina ei osallistu.

Huippukokouksen lausuman luonnosversion mukaan Ukrainan alueellinen koskemattomuus on varmistettava ja maan uhkaaminen ydinasein on tuomittava.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan halusi antaa diplomatialle mahdollisuuden ja näyttää, että yhteinen tahto voisi lopettaa sodat.

– Uskon, että todistamme historiaa täällä kokouksessa. Tulkoon oikeudenmukainen rauha niin pian kuin mahdollista, Zelenskyi sanoi.

Euroopna komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan jäätynyt konflikti, jossa vieraat joukot miehittävät Ukrainan maata, ei ole ratkaisu.

Mika Aaltola: Emme tarvitse kiinalaisia joukkoja Euroopassa

Euroopan parlamenttiin vastikään valittu Mika Aaltola (kok.) kommentoi viestipalvelu X:ssä presidentti Tarja Halosen esittämiä näkemyksiä Euroopan mahdollisesta rauhanturvaoperaatiosta, johon osallistuisi Euroopan ulkopuolisia ja puolustusliitto Natoon kuulumattomia joukkoja.

Aaltola ihmettelee Halosen kommentteja ja pohtii, mihin vaatimus Euroopan ulkopuolisista joukoista perustuu. Hänen mukaansa suuri osa Euroopan valtioista on puolueettomia, mikä on ymmärrettävää.

–En tiedä, mihin tämä skenaario liittyy. Mutta ehkä puolueettomien maiden puutteeseen Euroopassa. Tähän puutteeseen on hyvät syynsä, hän kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Aaltolan näkemys tilanteesta on selvä.

– Me emme tarvitse esimerkiksi kiinalaisia joukkoja Euroopassa, hän päättää.

Halonen esitti skenaarion Euroopan ulkopuolisista joukoista tasavallan presidentti Alexander Stubbin isännöimissä Kultarantakeskusteluissa. Halosen mukaan Ukrainan sodan loppuminen tilanteeseen, jossa Venäjän valtaamat alueet asetettaisiin kansainvälisen tarkkailun alle, voisi vaatia Euroopan ulkopuolisia joukkoja valvomaan alueita. Uusi Suomi uutisoi Halosen kommentista.

70 lennokin hyökkäys – Su-34 -koneiden tukikohtaa moukaroitiin

Ukraina on iskenyt satojen kilometrien päässä etulinjasta sijaitsevaan venäläiseen lentotukikohtaan drooneilla, kertoo The War Zone.

Sateliittikuvien perusteella isku kohdistui 240 kilometrin päässä valtionrajasta sijaitsevaan Morosovskin lentotukikohtaan. Ukrainan sotilastiedustelulaitoksen johtajan, kenraaliluutnantti Kyrylo Budanovin mukaan iskussa käytettiin jopa 70 droonia.

Rostovin alueella sijaitsevasta tukikohdasta operoi lukuisia Suhoi Su-34 -hävittäjäpommittajia. Venäjän ilmavoimien vuonna 2006 käyttöön ottama lentokone on yksi ilmavoimien moderneimpia, ja Venäjä on käyttänyt niitä ahkerasti iskeäkseen ukrainalaiskohteisiin.

Yhdessä lentotukikohdasta otetussa sateliittikuvassa on nähtävissä, että tukikohdan ainoaan suureen hangaariin on isketty. Tuhoutuneen katon läpi on nähtävissä kaksi Su-34 -hävittäjää, jotka todennäköisesti myös vaurioituivat iskussa.

Läheisen asematason asfaltilla on taas nähtävissä kraateri ja merkkejä tulipalosta. Kuvista ei kuitenkaan selviä, oliko paikalla iskuhetkellä lentokoneita.

Matalaresoluutioisten sateliittikuvien perusteella onkin vaikea arvioida, kuinka paljon vahinkoa isku kokonaisuudessaan aiheutti. Budanov kertoo, ettei hänkään ole varma vahinkojen laajuudesta.

– Odotamme lisätietoja, Budanov tiivisti.

Iskussa vaurioitui tiettävästi myös muuntamo, jonka vuoksi sähköt katkesivat lentotukikohdan läheisellä alueella.

Venäläislähteiden näkemykset iskuista vaihtelevat. Yhden sotabloggaajien Telegram-kanavien mukaan iskusta ei aiheutunut vahinkoja, toisen mukaan taas kuusi sotilasta kuoli ja kymmenen haavoittui.

Suositulla Two Majors -kanavalla ihmeteltiinkin, miten Ukraina onnistui iskemään tukikohtaan jopa 70 droonilla.

– Heidän kykynsä läpäistä ilmapuolustus ennen iskua lentokentälle osoittaa, että vihollisella on edelleen kyky aiheuttaa tappioita tällaisilla kotivalmisteisilla aseilla, kanavalla todettiin.

Kreml listasi vaatimuksensa Ukrainalle

Venäjän presidentti Vladimir Putin on listannut vaatimuksensa sodan lopettamiseksi, kertoo CNN.

Putinin mukaan Venäjä on valmis päättämään sotatoimet, jos Ukraina vetäytyy täysin Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhian ja Hersonin alueilta sekä hylkää suunnitelmansa puolustusliitto Natoon liittymisestä.

Käytännössä Hersonin alueelta vetäytyminen tarkoittaisi sitä, että Ukrainan olisi päästettävä venäläiset takaisin Hersonin kaupunkiin ja Dneprjoen länsirannalle, joka vapautettiin venäläisistä marraskuussa 2022.

Zaporizhzhian alueelta vetäytyminen taas tarkoittaisi Zaporizhzhian kaupungin luovuttamista Venäjälle. Venäjä ei ole missään vaiheessa sotaa hallinnut lähes miljoonan asukkaan kaupunkia. Tällä hetkellä rintamalinja kulkee noin 40 kilometriä kaupungin eteläpuolella.

Näiden vaatimusten lisäksi Ukrainan olisi riisuttava itsensä aseista ja länsimaiden poistettava Venäjän vastaiset pakotteet.

Mikäli Ukraina suostuisi vaatimuksiin, voitaisiin rauhasta alkaa Putinin mukaan neuvotella.

– Takaan ukrainalaisyksiköiden ja -joukkojen esteettömän ja turvallisen vetäytymisen, Putin totesi.

Ukrainan hallitus tyrmäsi Putinin vaatimukset ”terveen järjen vastaisina” ja täytenä huijauksena”.

Asiantuntijat ovat varoittaneet, että Venäjän puheet aselevosta tai rauhanneuvotteluista olisivat vain savuverho, jonka avulla Venäjä voisi vahvistaa joukkojaan ja hyökätä myöhemmin Ukrainaan täydellä voimalla. Putinin uskotaan myös suostuvan vain Ukrainan täydelliseen alistamiseen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo, ettei hän luota Putinin tarjoukseen. Hänen mukaansa tilanne muistuttaa toista maailmansotaa edeltänyttä tilannetta, jossa Saksa lupasi rauhaa vastineena Tsekkoslovakian sudeettialueista.

– Hän puhuu kotimaamme alueista ja sanoo, ettei hän pysähdy. […] Siksi näihin viesteihin ei voi luottaa, Zelenskyi sanoo.

Taistelu taivaalla: Lennokit tuhoavat nyt toisiaan etulinjan yllä

Ukraina hyödyntää FPV-drooneja iskeäkseen Venäjän tiedusteludrooneihin, kertoo Defence Express.

FPV eli First Person View -drooneja kauko-ohjataan niiden lähettämän videokuvan perusteella. Droonit voivat olla kamikaze-drooneja, jotka tuhoutuvat iskussa. Vaihtoehtoisesti ne voivat kantaa mukanaan räjähteitä, pudottaa ne ja poistua sen jälkeen paikalta.

Perinteisesti drooneja on totuttu käyttämään iskuissa jalkaväkeen ja ajoneuvoihin. Nyt droonien kohteita on kuitenkin myös ilmassa.

Sosiaalisessa mediassa leviääkin videoita FPV-drooneista, joilla isketään toisiin lennokeihin. FPV-droonit ovat osoittautuneet tehokkaaksi keinoksi torjua venäläisiä Orlan-10 ja Zala-tiedusteludrooneja.

– Kun vihollisdroonin havaitaan lentävän jalkaväkemme asemia kohti, laukaisemme FPV:n pysäyttääksemme ja törmätäksemme siihen, lähettäen sen viimeiselle matkalle, kertoo 225. erillisen hyökkäyspataljoonan Musta Joutsen -drooniosasto Telegram-kanavallaan.

Orlan-10 -droonit lentävät usein kolmen droonin parvissa. Yksi kuvaa tiedustelutietoa noin 1000-1500 metrin korkeudella, toinen harjoittaa elektronista sodankäyntiä suojatakseen muita drooneja ja kolmas välittää ensimmäisen kuvaamaa materiaalia takaisin takalinjaan. Zala-drooneja voidaan taas käyttää niin tiedusteluun kuin kamikaze-iskuihin.

Ukrainan rajavartiolaitos julkaisi hiljattain videon, jossa ukrainalainen FPV-drooni iskeytyy venäläiseen Zala-drooniin.

– Vihollisdrooni yritti kartoittaa aluetta etelässä. Odesan osaston soturit estivät sen laskien ensin [droonin] suunnan ja käyttäen iskudroonia ampuakseen uhan alas. Siiven menetettyään drooni putosi pellolle, rajavartiolaitoksesta kerrotaan.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun FPV-drooneja käytetään tiedusteludroonien tuhoamiseen. Taktiikasta saattaa kuitenkin muodostua jatkossa tehokas keino hankaloittaa Venäjän tiedustelua.

Yli kymmenen ajoneuvoa lähestyi asemia – kokonainen panssarikomppania tuhottiin

Ukrainan asevoimien 68. jääkäriprikaati kertoo videolla tuhonneensa kokonaisen venäläisen panssarikomppanian.

Prikaati kertoo venäläisten yrittäneen hyökkäystä Pokrovskin rintamalohkolla. Hyökkäykseen osallistui ainakin 16 panssariajoneuvoa, joista suurin osa tuhoutui ennen kuin ne pääsivät asemiinsa.

Epäonnistuneesta hyökkäyksestä kuvatulla videolla näkyy, miten ryhmä venäläispanssareita yrittää edetä pitkin pellon laidassa kulkevaa soratietä. Hyökkäystä johtava BMP-rynnäkköpanssarivaunu kuitenkin räjähtää, jonka jälkeen myös muihin panssareihin isketään.

Lopulta pellonlaita on valkoisen savun peittämä. Kun loput panssarivaunut yrittävät vetäytyä, pudottavat ukrainalaisdroonit niiden päälle räjähteitä.

Venäläisten epäonnistuneessa hyökkäyksessä tuhoutui lopulta merkittävästi panssarikalustoa, eivätkä venäläiset onnistuneet etenemään tavoittelemiinsa kohteisiin.

– 68. jääkäriprikaatin sekä erityisesti sissien, tykkimiesten, panssarintorjuntamiesten, droonilentäjien ja pioneerien ansiosta kahdeksan venäläistä taistelupanssarivaunua sekä kahdeksan BMP-vaunua tuhoutui, prikaati kertoo Facebook-viestissään.

Vuonna 2022 perustettu 68. jääkäriprikaati on yksi kahdesta Ukrainan maavoimien jääkäriprikaatista. Metsä- ja suoalueilla käytäviin taisteluihin koulutettu yksikkö on aiemmin osallistunut muun muassa epäonnistuneeseen suurhyökkäykseen kesällä 2023.

 

”Krimin tilanne on käymässä Venäjän kannalta kestämättömäksi”

Ukrainalaisten luovuus ja länsimaiden toimittamat pitkän kantaman ohjukset ovat tutkija Olivia Jantshikin mukaan yhdistelmä, joka tekee Krimin miehityksen jatkamisesta Venäjän kannalta yhä vaikeampaa.

– Venäjän aseman jatkuva heikkeneminen Krimin niemimaalla on merkittävä isku Kremlin arvovallalle, ja sillä saattaa olla vakavia käytännön vaikutuksia sodan tuleviin vaiheisiin, yhdysvaltalaisessa Atlantic Council -ajatushautomossa työskentelevä Jantshik kirjoittaa.

Kauan odotetut amerikkalaisohjukset ovat hänen mukaansa antaneet Ukrainalle mahdollisuuden tehostaa iskuja venäläisiä ilmapuolustusjärjestelmiä ja muita sotilaskohteita vastaan koko Krimin alueella.

Tämä on jatkoa Venäjän Mustanmeren laivastoa vastaan aiemmin kohdistetuille lennokki- ja ohjushyökkäyksille, jotka ovat pakottaneet useimmat venäläiset sota-aluksista vetäytymään Krimiltä.

Uusista iskuista Krimillä sijaitseviin venäläisiin sotilaskohteisiin kerrotaan nyt lähes päivittäin. Esimerkiksi 10. kesäkuuta Ukraina kertoi iskeneensä kolmeen Venäjän keskeisistä ilmapuolustusjärjestelmistä.

Muita kohteita ovat olleet venäläiset lentokentät, tutkat, komentopaikat ja viestikeskukset.

Hyökkäyssodan heikko lenkki

Ukraina pyrkii jatkuvasti heikentämään Venäjän puolustusta Krimillä ja samaan aikaan vaikeuttamaan niemimaan huoltoa iskemällä miehittäjän logistisiin avainkohteisiin.

Toukokuun lopulla Ukrainan ilmaiskut vaurioittivat kahta venäläisjoukkojen huoltoyhteyksien kannalta kriittistä junalauttaa Kertshinsalmella. Myös Vladimir Putinin rakennuttamaa Krimin siltaa, joka yhdistää niemimaan Venäjään, on moukaroitu useaan otteeseen.

Moskova on pyrkinyt suojaamaan siltaa mahdolliselta hyökkäykseltä ottamalla käyttöön proomuja laajojen olemassa olevien puolustusrakennelmien vahvistamiseksi.

– Ilmeinen helppous, jolla Ukraina on kyennyt iskemään Venäjän ilmapuolustukseen ja logistiikkakeskuksiin Krimillä, on kuitenkin saanut monet arvioimaan, että Krimin sillan tuhoaminen saattaa olla enää pelkästään ajan kysymys, Jantshik sanoo.

Venäjän aseman heikentyminen Krimillä on hänen mukaansa Vladimir Putinille henkilökohtaisesti hyvin nöyryyttävää.

Niemimaan valloitus vuonna 2014 toimi lähtölaukauksena sotaretkelle Ukrainaa vastaan, ja venäläiset pitävät sitä yleisesti Putinin koko valtakauden suurimpana yksittäisenä saavutuksena.

– Koska näin on, hän todennäköisesti vastustaa vaatimuksia Venäjän sotilaallisen läsnäolon vähentämisestä Krimillä, ellei se käy ehdottoman välttämättömäksi. Jo nyt on kuitenkin selvää, että Krim ei enää ole se ”uppoamaton lentotukialus”, joka se aikoinaan oli. Siitä on sen sijaan tulossa Venäjän hyökkäyssodan heikko lenkki, ja sitä Ukraina aikoo jatkossakin käyttää hyväksi, Jantshik toteaa.

LUE MYÖS:
Onko tämä Ukrainan iskujen todellinen tavoite? (VU 14.6.2024)

Heikosti koulutetut venäläisjoukot eivät enää saa käskyjä

Britannian asevoimien panssarirykmentin entinen komentaja, eversti evp. Hamish de Bretton-Gordon uskoo Venäjän joukkojen joutuneen merkittäviin ongelmiin Yhdysvaltain ja muiden länsimaiden viime kuussa tekemän linjanmuutoksen seurauksena.

Ukraina sai luvan käyttää tietyin ehdoin länsimaisia asejärjestelmiä iskuissa rajan takana sijaitseviin kohteisiin. Taustalla oli havainto siitä, että Venäjän asevoimat pystyi kokoamaan Harkovan alueen tuntumaan kymmeniä tuhansia sotilaita ilman minkäänlaista häirintää.

Ukraina on moukaroinut muun muassa Himars-raketinheittimillä ja Storm Shadow -risteilyohjuksilla komentopisteitä, joukkokeskittymiä ja muita tärkeitä kohteita rajan tuntumassa.

Hamish de Bretton-Gordon pitää muutosta merkittävänä.

– Olemme taas kuulleet iskusta komentopisteeseen, joka sotilaallisesta näkökulmasta tarkoittaa viestiyhteyksien katkaisemista. Erittäin heikosti koulutettujen venäläisjoukkojen taistelutahdon tiedetään olevan surkea, eivätkä he saa enää käskyjä. Tällöin kyse on vain sekasortoisesta porukasta, mikä on juuri sitä mitä Ukraina haluaa, brittiupseeri sanoo Frontline-ohjelman haastattelussa.

– Koko ”erityisoperaatio” voi olla romahtamassa, de Bretton-Gordon jatkaa.

Hänen mukaansa Ukraina on joutunut taistelemaan jo pidemmän aikaa toinen käsi sidottuna selän taakse, koska se ei ole pystynyt iskemään länsiaseilla Venäjän alueelle. Viime viikkojen iskut osoittavat, että muutoksella voi olla nopea vaikutus osapuolten voimatasapainoon. Ukraina on lisäksi vaurioittanut omilla pitkän kantaman lennokeillaan Venäjän Su-57-häivekonetta, öljylaitoksia ja monia muita kohteita kaukana rintamalinjasta.

– On julkinen salaisuus, että ukrainalaiset ovat saaneet kohteiden suhteen suuren määrän tiedustelutietoja Natolta. Luulisin, että pääasiassa Yhdysvalloilta ja Britannialta. Tällä on ollut valtava merkitys, Hamish de Bretton-Gordon sanoo.

Kremlistä viime päivinä kuultu uhkailu ydinaseilla paljastaa brittiupseerin mukaan Venäjän johdon paniikin. Rintamasotilaiden taistelutahto voi heikentyä entisestään, kun takalinjan kohteita tuhotaan yksi toisensa jälkeen.

Hamish de Bretton-Gordon sanoo ukrainalaisten hyödyntäneen tehokkaasti lennokkeja sekä etulinjassa että strategisiin iskuihin. Teknologinen vallankumous on muuttamassa sodankäynnin luonnetta.

– Olin panssarivaunun komentajana useita vuosia. On hämmästyttävää, että suurin osa venäläistankeista voidaan tuhota 500 dollarin droonilla, joka pudottaa 200 dollarin käsikranaatin avoimesta luukusta sisään, brittiupseeri sanoo.

”Mitään ei jää jäljelle” – Bradley-vaunut metsästävät joukkoja etulinjassa

Ukrainan 47. mekanisoitu prikaati julkaisi toukokuun lopulla maan itäosissa kuvatun lennokkivideon. Siinä näkyi, kuinka hiekkatietä etenevä Venäjän panssariajoneuvo sai lukuisia osumia amerikkalaisen Bradley-rynnäkkövaunun tulittaessa sitä 25 millimetrin M242 Bushmaster -konetykillä.

Panssariajoneuvot ohittivat toisensa vain muutaman metrin päästä.

Kutsumanimeä Viktor käyttävä 40-vuotias vaunukomentaja sanoo Washington Post -lehdelle venäläisten ilmestyneen puiden seasta Sokilin kylän luona. Venäläisvaunu yritti tulittaa Bradleyta päätykillään, mutta se meni toimintakyvyttömäksi tähtäysjärjestelmän vaurioitumisen vuoksi. Yksi sotilas putosi vauhdilla ajaneen ajoneuvon katolta.

– Törmää siihen, Viktor muistelee ohjeistaneensa kuljettajaa.

Asiantuntijoiden mukaan kohtaaminen osoittaa, kuinka amerikkalaisvaunuja on käytetty ”uniikeilla ja äärimmäisillä” tavoilla Ukrainan asevoimien puutteiden korvaamiseksi. Pääongelmina ovat olleet pula miesvoimasta ja tykistöammuksista.

Noin 28 tonnia painavia Bradley-vaunuja käytettiin ensimmäisen kerran viime kesän epäonnistuneessa vastahyökkäyksessä. Nyt niiden tehtävänä on metsästää ja tuhota muita panssariajoneuvoja, evakuoida haavoittuneita sotilaita ja antaa tulitukea jalkaväelle.

Viktorin yksikkö siirrettiin viime syksynä Donetskin alueelle taistelemaan Avdijivkan hyökänneitä venäläisjoukkoja vastaan. Bradley-vaunuja on käytetty myös Venäjän panssarivaunujen ja tiedusteluajoneuvojen tuhoamiseen. Viktorin mukaan Venäjän vaunut usein palavat nopeasti, ”kuin tulitikut”.

Sairaalassa haavoittumisesta toipuva Viktor kehuu Bradleyn panssarointia ja Saksassa saamaansa koulutusta. Rynnäkkövaunu on varustettu konetykin lisäksi panssarintorjuntaohjuksilla.

Jos konetykin suuntaa kohti venäläissotilaita, Viktorin mukaan ”mitään ei jää jäljelle”.

Yhdysvallat on toimittanut tähän mennessä yhteensä 300 Bradley-vaunua Ukrainalle. Ne kehitettiin 1980-luvun lopulla suojaamaan ja tukemaan M1 Abrams -taistelupanssarivaunuja taistelussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)