Verkkouutiset

Hallitusneuvottelut

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viestit julki – Petteri Orpo piti päiväkirjaa Säätytalon käänteistä

Takarajaksi oli asetettu juhannus. Ja kesäkuun 16. päivänä se sitten syntyi. Ulkona porotti 25 asteen helle, mutta Säätytalon kiviseinien sisällä oli viileää.

– Se on siinä. Valmista tuli. Vahva ja välittävä Suomi. 240 sivua. Kovan työn tulos, sanoi tuleva pääministeri Petteri Orpo. Solmio oli ruiskukan värinen. Vieressä seisova perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra oli pukeutunut kukalliseen mekkoon. Rkp:n Anna-Maja Henriksson ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah olivat persikanvärissä jakkutakeissaan.

Tilaisuus henki helpotusta, kesää ja aurinkoa. Mutta hallitusneuvotteluissa uitiin välissä syvissä vesissä. Ja ne kestivät lopulta peräti seitsemän viikkoa.

– Kun tässä vähän käytettiin enemmän aikaa, niin uskon, että se on pois siitä, miten paljon hallituksessa työskennellessä pitää käyttää aikaa, kun asioita viedään eteenpäin.

Orpon puhuessa painotus oli sijapäätteissä -ssa ja -ssä. Jo tunnusteluvaiheessa oli tiedossa, ettei prosessista tule helppoa. Vaikka talouden isosta kuvasta oli yhteinen näkemys, puolueiden välillä oli selkeät eronsa. Ohjelmasta oli pakko tehdä yksityiskohtainen.

Ennen neuvottelujen alkua Nykypäivä pyysi Petteri Orpoa pitämään päiväkirjaa neuvottelujen kulusta.  Tavoitteena oli, että Orpolta tulee päivittäin tekstiviesti, jossa hän kuvaa tunnelmiaan päivästä. Viestit julkaistaan sovitusti vasta tässä.

Ensimmäisen neuvottelupäivän iltana tekstiviesti kilahtaa kello 22.14 kännykkään. Hallituksen muodostaja kuvaa päivän tunnelmaa hyväksi ja ratkaisuhakuiseksi: ”Minun viestini heille oli, että olemme 90 prosentissa asioista samaa mieltä – ei anneta 10 prosentin erimielisyyksien kaataa tätä”.

”Pj-pöytä kävi talousryhmän raamia ja tavoitteita ensimmäistä kertaa vakavammin läpi. Tavoitteisiin sitouduttiin, mutta ymmärrys haasteiden suuruudesta kasvoi”, Orpo viestitti neuvottelujen kolmantena päivänä.

Seuraavan päivän päätteeksi Orpo arvioi, että ”alkufiilistelyt ovat takana”.

”Huomaan väen kasvoista, että nyt ollaan totisessa työssä”.

PS-edustaja piikitteli Rkp:tä – ”turhaa nokkapokkaa”

Alkufiilistelyt jäivät tosiaan sivuun, kun huomio kohdistui perussuomalaisten Mauri Peltokankaan Facebook-päivitykseen. Siinä hän piikitteli ”marginaalipuolue” Rkp:n asemaa neuvotteluissa ja etenkin sen ”vihervasemmistoon kallellaan” olevia tahoja. Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson jyrähti toivovansa, että neuvotteluja käydään somen sijasta Säätytalolla.

”Viikonloppua värittivät some-kohinat. Täysin turhaa nokkapokkaa Ps-Rkp-akselilla”, tylytti Orpo viestissään ja jatkoi: ”Varsinkin kun se ei mielestäni kuvaa tunnelmaa talolla, jonne saapuivat jaostojen neuvottelijat. Nyt paikalla oli yli 200 innokasta neuvottelijaa. työ yhteisen ohjelman eteen on kaikille parasta lääkettä. Puhuttiin pj-nelikossa asiat selviksi. Varmaan näitä kohuja ja riitoja tulee jatkossakin, mutta nyt Säätytalolla kaikki hyvin.”

Seuraavana päivänä talouspöytä sai raamit alapöydille valmiiksi:

”Tekivät ison työn, kun saivat vaikeat säästöt kasaan. Pidimme nelikolla tiedotustilaisuuden talouden synkästä kuvasta. Tavoite oli palauttaa keskustelu takaisin asiaan somepilvistä. Näin kävi. Nyt kotiin kannustamaan Käärijää viisujen semifinaalissa!”

 Äitienpäiväviikonloppua lähestyttäessä Orpo kuvasi jo ”tärkeitä asioita” menneen maaliin, viitaten muun muassa tutkimus- ja kehitysrahojen nostamiseen, mutta:

”Samaan aikaan vuodot talolta harmittavat. Heikentävät tunnelmaa.”

Orpo ei yksilöinyt, mihin hän viittasi, mutta esimerkiksi Ilta-Sanomat oli vastikään uutisoinut, että Säätytalolla ”muhii riita” sote-menojen kasvun hillinnästä ja tavoite olisi tiukentunut lähemmäs 1,5:teen miljardiin, millä olisi luonnollisesti vaikutuksensa ihmisten arkeen.

Orpon vetämät hallitusneuvottelut erottuivat monista aiemmista kuitenkin siinä, että niistä tihkui toimittajille ja julkisuuteen tietoa todella niukasti. Linja piti – lähes loppumetreille saakka.

”Soten osalta tuska kasvaa”

Äitienpäiväviikonlopun jälkeen Säätytalon hallitusneuvottelujen haasteet keskittyivätkin sosiaali- ja terveyspalveluihin, joiden kustannukset olivat väistämättä kasvamassa lähivuosina jo 4,5 miljardilla eurolla.

”Soten osalta tuska kasvaa. Päällä kriisi lähes joka tasolla. Hoitajapula, jonot, vanhusten kotipalvelut ja samaan aikaan suuri lisärahan tarve. Yritetään hahmottaa polkua eteenpäin”, Orpo tekstasi tunnelmiaan.

Helatorstaita edeltävää keskiviikkoa 17.5 hallituksen muodostaja oli jo ennakkoon luonnehtinut ”tilannekatsauspäiväksi”.

”Otimme kaikki neuvottelijat koolle ensimmäistä kertaa aloitusseminaarin jälkeen. Tavoitteena oli vahvistaa uskoa ja yhteishenkeä. Onnistui.”

”Pj-pöydässä saimme katsauksen kaikilta reformipöydiltä. Arvioisin, että vajaa puolet valmiina. Osa alussa ja osa lähes maalissa”, Orpo viestitti kello 17.16.

 Helatorstai ei ollut varsinainen neuvottelupäivä, mutta Säätytalolla oli viisi ryhmää koolla.

”Etenemistä vaikeissa asioissa – sotessa, ilmastossa ja talouspöydässä. Itse pidin päivää etänä, luin papereita.”

Perjantaina neuvotteluja oli käyty jo kolme viikkoa. Säätytalolla aamusta päivystävät toimittajat kyselivät Orpolta ja muilta puheenjohtajilta jatkuvasti aikataulusta. Kauanko vielä kestää. Ja miksi kestää.

 Aikaa kuluu, mutta tärkeä on saada aikaan ohjelma ja luottamus. Vaikeissa pöydissä etenemistä ja talousraami pitää. Ensi viikosta odotan kiivaampaa, koska vaikeat kysymykset alkavat tulla ratkottavaksi”, Orpo viestitti viikon päätteeksi – enteillen tulevaa.

 Maanantaiaamuna 22. toukokuuta hallituksen muodostaja yllätti toimittajat kertomalla, että lähipäivät Säätytalolla ratkotaan vain maahanmuuttoon ja ilmastoon liittyviä kysymyksiä. Muut ryhmät pitävät tällä välin taukoa.

”Neuvottelut tiivistyvät ja PS:n ansiosta kriisiytyvät. PS:n vaatimuksista johtuen keskitytään seuraavat päivät maahanmuuttoon ja ilmastopolitiikkaan. Sopii, koska niihin olisi menty nyt suunnitelman mukaan. Harmi, että muut pöydät joutuvat odottamaan”, Orpo kuvasi asetelmaa tekstiviestissään myöhemmin.

”Illan päätteeksi maahanmuuttoryhmässä jaettiin pohjapaperi, joka sai Rkp:n hermostumaan. Taitaa tulla tiukka seuraava päivä. Katsotaan, onko edellytyksiä löytää yhteinen polku. Jos tämä ratkeaa, niin kaikki ratkeaa”, Orpo kiteytti seuraavan päivän päätteeksi.

”Suuri hämmennys Rkp:ssä”

 Torstain 25.5 neuvottelutilannetta Säätytalolla Orpo kuvasi pitkässä viestissään myöhemmin näin:

”Maahanmuutossa meidän neuvottelijoiden tekemä kompromissi jaettiin. Suuri hämmennys Rkp:ssa. Pohja laadittu kuitenkin voimasuhteita ajatellen. Kovaa vääntöä maahanmuutto- ja ilmastopöydissä käynnissä. Tekisi mieli mennä mukaan neuvottelemaan, mutta nyt pitää luottaa neuvottelijoiden osaamiseen ja haluun löytää ratkaisuja.”

”Minulle on viestitty huolta politiikan linjasta, mutta täysin kahteen vastakkaiseen suuntaan. Maahanmuutossa kyse on täysin erilaisista tavoitteista ja ilmastossa pirullisista ongelmista.”

Perjantaina perussuomalaisten ja Rkp:n näkemysero maahanmuutosta näytti julkisuudessa vain paisuvan, mutta samalla kulisseissa tehtiin kovaa työtä:

 ”Aamulla viestit olivat huolestuttavia. Rkp haluaa neuvotella lisää ja PS kertoo lähtevänsä talolta kokonaan, jos vielä pitää joustaa. Olimme tuoneet paljon lieventävää tekstiin maahanmuutossa. Kerroin Rkp:lle, että nyt ollaan äärirajalla, enää ei PS tule yhtään vastaan. Taisivat uskoa.”

”Ilmastopöytäkin sai valmista. Lopputulema on se, että meillä on kaksi valmista paperia, joiden ja siinä samassa hallituskoalition Rkp päättää huomenna ryhmäkokouksessaan.”

”Kaikkeni olen tehnyt, että sopu on mahdollista. Huomenna selviää”, Orpo viestitti.

 Maahanmuuttokiistan ”jälkikuohuja”

Lauantaina toimittajat seurasivat tuntikausia Rkp:n puoluetoimiston ovella odottaen päätöstä siitä, onko puolue valmis hyväksymään maahanmuuttopaperin ja jatkuvatko neuvottelut tällä kokoonpanolla Säätytalolla. Iltapäivästä puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson tuli kameroiden eteen ja totesi, että ilmasopaperin voi kuitata, mutta maahanmuuttopaperista puolue halusi jatkaa keskusteluja ja saada paperiin joitain muutoksia.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra oli jo aiemmin paaluttanut, että tilanne on maahanmuuttopaperin osalta ”ota tai jätä”.

Lopulta asia ratkesi politiikassa tuttuun tapana niin, että Rkp sai paperiin haluamansa tarkennukset perussuomalaisten korostaessa, etteivät ne muuttaneet käytännössä mitään.Maanantaina 29.5 Orpon tekstiviesti kilahti tuttuun tapaan iltakymmenen jälkeen kello 22.31:

”Työntäyteinen viikko lähti hyvin käyntiin vaikean viikonlopun jäljiltä. Maahanmuuttolinjauksen jälkikuohuja oli jonkin verran, mutta työryhmissä kauttaaltaan töitä tehtiin tosi mielellä. Tein kierroksen ryhmiin ja kannustin lisäämään vauhtia. Muutamissa ryhmissä selvästi vaatimustaso jännittää. Tarvitaan rohkeutta tehdä päätöksiä.”

”Aikamoinen viilipytty”

Kun ilmasto- ja maahanmuuttokysymyksistä oli päästy sopuun, katseet keskittyivät Matias Marttisen johtamaan talouspöytään, jolla oli viime kädessä langat käsissään. Tiistain tuntemuksiaan Orpo kuvasi tekstiviestillään sittemmin näin:

 ”Talouspöydässä kovin paine. En ole antanut yhtään siimaa säästöjen suhteen. Lisäksi lauantain ilmastosopu jakeluvelvoitteesta ja polttoaineverotuksesta toi verotuksen osalta lisää ongelmia. Marttinen oli kysyessäni luottavainen, että kyllä he tämän yhtälön jotenkin ratkaisevat – aikamoinen viilipytty.”

 Viikonlopun kriisi oli koetellut kuitenkin puolueiden välejä, mikä vaati vielä keskusteluja puheenjohtajanelikon kanssa:

 ”Tärkein asia aamun palavereissa oli luottamuksen palauttaminen prosessiin. Kaikki asiat valmistellaan ja neuvotellaan yhdessä. Erityisesti huolehditaan, että Rkp pysyy mukana. Työllisyys ja työmarkkinapöydässä erinomaista etenemistä, mitä pidän yhtenä neuvotteluiden tärkeimmistä asioista. Tunnelma paljon alkuviikkoa parempi”, kiteytti Orpo puolivälissä viikkoa.

Hallitusneuvottelujen kääntyessä jo loppua kohti, ratkomatta oli vielä kysymys, tuodaanko viinit ruokakauppaan ja miten jakeluvelvoitteen kiristys kompensoidaan kuluttajille. Tulevan hallituksen aikeissa oli kiristää jakeluvelvoitetta eli uusiutuvien osuutta polttoainemyynnistä ilmastosyistä, muttei niin paljon kuin väistyvä hallitus kaavaili. Perussuomalaiset oli ollut tiukkana siitä, että kiristämisestä johtuva polttoaineen hinnannousu on kompensoitava kuluttajille.

Keskeinen kysymys oli, mistä rahat.

Loppuviikon tunnelmia Orpo valotti tekstiviesteillään näin:

”Pj-pöydässä kuulimme STM:n, kaupan ja Alkon edustajia alkoholipolitiikasta. Olivat kovin erimielisiä. Kävimme keskustelun investoinneista ja muutamista kiistakysymyksistä. Junnaa paikallaan. Onneksi tekstejä valmistuu eri ryhmistä.”

”Aamupäivällä saatiin raportit talous-, sote- ja työllisyyspöydistä. Työtä on, mutta etenee. Ihailen näiden kolmen suurryhmän neuvottelijoita. Ovat tehneet viikkoja sitoutuneesti töitä. Päivän päätteeksi me pj:t yritimme taas ratkoa kiistakysymyksiä. Ei liiku – lähdin vähän turhautuneena lakkiaisviikonloppuun.”

 ”Tyttären lakkiaiset. Täysi lomapäivä neuvotteluista!”

Vaikka sunnuntaisin Säätytalolla ei neuvoteltu, kulisseissa kiistoja ratkottiin:

”Illalla puheluita pj-kollegoiden kanssa. Alkaa olla orastavaa halua kompromisseihin. Marttisen kanssa pitkä hyvä puhelu talouspöydän kysymyksiin. Kokonaisuus näyttää siltä, että menee vielä ensi viikonlopun yli, mutta suurelta osin alkaa olla valmista tällä viikolla.”

”Eteneminen vaihtui jumiin pumppuhinnoista”

Maanantaina 5.6 Orpon tekstiviesti kilahti kello 21.16:

”Tänään oli hyvä päivä. Perjantain synkistely saattoi auttaa siihen, nyt selvästi haettiin ratkaisuja. Samaa viestiä muistakin pöydistä, paremmalta näyttää. Talolla alkaa olla aika tyhjää, koska suurin osa ryhmistä on lähes valmiina. Ne, jotka ovat paikalla, ovat aika väsyneitä. Olisi hyvä saada jo valmista.”

Tiistaina tilanne näytti kääntyneen Säätytalolla taas päälaelleen:

”Päivät vaihtelevat. Eilinen eteneminen vaihtui jumiin pumppuhinnoista. Tehtyjä linjauksia yritetään kyseenalaistaa ja se vie ajan talousryhmän työltä. Pitää vaan jaksaa neuvotella.”

Keskiviikkona 7.6 Orpo poistui Säätytalolta tavallista aiemmin ehtiäkseen Turkuun viettämään vaimonsa kanssa 20-vuotishääpäivää:

 ”Selvittelin ilmastokysymystä. Otin talouden ja ilmaston pääneuvottelijat pj-pöydän kuultavaksi. Palautettiin aikaisemman sovun reunaehdot jokaisen mieleen. Ratkaisun elementtejäkin löytyi. Itsellä 20v hääpäivä ja lähdin illaksi kotiin.  Alan olla hyvin varma siitä, ettei tämä enää kaadu.”

 Seuraavana aamupäivänä hallitusnelikon puheenjohtajat kokoustivat ja ”hyväksyttiin ensimmäisiä valmiita tekstejä”:

”Henriksson lähti neuvoston kokoukseen ja jatkaa sieltä viikonlopuksi puoluekokoukseen. Tulee harmillinen tauko pj-pöydän työskentelyyn.”

Perjantaina jakeluvelvoitekiista näytti ottavan vain uusia kierroksia Säätytalolla siinä missä monet isot asiat olivat käytännössä valmiina:

”Vääntö pumppuhinnasta jatkuu, muut asiat etenevät. Työllisyydestä vahva uudistuspaketti valmiina. Sotessa yllättävän vahva tulos.”

Lauantai oli hallitusneuvotteluista vapaata. Tämä merkitsi Orpolle yhtä kuin ”pitkät yöunet ja ulkoilua”.

”Päivällä pitkä pyörälenkki Paraisille. Illalla puheluita, tekstien lukua, eli valmistautumista maanantain neuvotteluihin”, viestitti Orpo sunnuntain kuulumisista.

KD:tä vastaan ”pakko mennä” alkoholissa

Maanantaiaamuna perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra toisti jälleen tiukasti Säätytalolla, että jakeluvelvoitteesta johtuva polttoaineen hinnannousu on kompensoitava kuluttajille ”kokonaan”.

Illalla lähettämässään tekstiviestissä Orpo paljasti, että ratkaisua jakeluvelvoitekiistaan ryhdyttiin hakemaan uudessa Kai Mykkäsen (kok.) ja Ville Vähämäen (ps.) työryhmässä. Mykkänen johti Säätytalolla jo ennestään ilmasto- ja energiapöytää ja Vähämäki oli jäsenenä talouspöydässä.

”Asetin Mykkäsen-Vähämäen työryhmän etsimään ratkaisua jakeluvelvoitekysymykseen. Iltapäivällä nousi valkoista savua. Tunnelma parani huomattavasti ja muut asiat alkoivat edetä. Illalla iso vääntö alkoholin vapauttamisesta. Oli selvää, ettei KD olisi kestänyt viinien vapauttamista ja siksi oli pakko mennä vastaan asiassa.”

 Tiistaina vääntö alkoholipolitiikasta vielä jatkui:

”Sari ja meiltä Sanni G-L (Grahn-Laasonen) neuvottelivat tunteja kompromissiratkaisua. Kaikki muut pj pöydän asiat odottavat. Iltapäivän päätteeksi sopu syntyi. Otin pj pöydän koolle – kaikki oli valmiina. Kehy, apteekit, alkoholi, raideliikenne ratkaistiin ja muutama muu asia samassa. No nyt lähti suma liikkeelle”, kirjoitti Orpo viestissään, joka henki helpotusta.

Pian julkisuuteen alkoi tihkua tietoa, mitä vastaantulo ja kompromissiratkaisu käytännössä tarkoittivat. Ruokakaupoissa myytävän alkoholin prosenttiraja oli nousemassa 5,5:stä kahdeksaan. Kristillisdemokraatit saivat siis toistaiseksi tahtonsa läpi siinä, että viinit olivat jäämässä Alkon hyllyille. Tosin sittemmin hallitusohjelmasta oli luettavissa, että viinien tuomisesta ruokakauppoihin tehdään selvitys.

Keskiviikkoaamusta alkaen puheenjohtajien pöytä oli koolla: ”Illalla ratkaisut löytyivät soteen, ainoastaan talouspöytä kesken ja siellä on vaikeaa. Olen luottavainen, että huomenna valmista”, Orpo viestitti päivän tunnelmia.

Torstaina taloudesta käytiin vielä ”kunnon loppuvääntö”:

”Koska kaikki muu oli valmiina, vetosin kaikkiin, että nyt tarvitaan kykyä sopia! Iltapäivällä nousi valkoista savua. Ohjelma siis paketissa. Kävin bilateraalit salkkujaosta ja tein sen pohjalta esityksen mikä meni pienillä viilauksilla läpi. Päätettiin pitää tiedotustilaisuus ohjelmasta perjantaina.”

Seuraavana päivänä kokoomuksen, perussuomalaisten, Rkp:n ja kristillisdemokraattien puheenjohtajat nousivat vielä kerran Säätytalon rappuset ylös. Aamusta kello 9.03 oli kilahtanut toimituksiin kutsu Säätytalolle kello 17.00 kuulemaan tulevan hallituksen ohjelmasta ja ministerien paikkajaosta.

Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan myös 7.7.2023 ilmestyneessä Nykypäivä-lehdessä.

Hallitus jätti takaportin viineille – väläyttää sääntelyn siirtämistä pois STM:stä

Petteri Orpon (kok.) johtama tuleva hallitus jättää ohjelmassaan takaportin viinien tuomiseksi ruokakauppoihin myöhemmin. Säätytalon hallitusneuvotteluissa tästä ei päästy saman tien kuitenkaan sopuun kristillisdemokraattien vastustuksen takia.

Perjantaina julkaistuun hallitusohjelmaan on kuitenkin linjattu, että puoliväliriiheen mennessä tehdään sosiaali- ja terveysministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa yhteistyössä ”selvitys 15 prosentin vahvuisten viinien myynnin vapauttamisesta”. Jo tätä ennen ruokakaupoissa myytävien alkoholijuomien sallittu prosentti nousee 5,5:stä kahdeksaan.

Hallitus aikoo toteuttaa myös riippumattoman selvityksen alkoholipolitiikan sääntelyn siirtämisestä sosiaali- ja terveysministeriöstä työ- ja elinkeinoministeriöön.

Tuleva hallitus  haluaa mahdollistaa myös kotimaisille pien- ja käsityöläispanimoille ja viinitiloille tuotteiden myynnin valmistuspaikoilta suoraan kuluttajille
vähittäismyyntiluvalla. Hallitus haluaa niin ikään selkeyttää epäselviä tulkintoja niin, että suomalaisilla on oikeus ostaa etämyyntimenettelyn kautta alkoholia toisissa EU-maissa toimivilta yrityksiltä.

Ohjelma julki – näin Petteri Orpon hallitus aikoo kääntää Suomen suunnan

Petteri Orpon (kok.) tulevan hallituksen keskeinen tavoite on suunnanmuutos, jotta hyvinvointiyhteiskunta kyetään säilyttämään. ”Varmistamme, ettei lasku Suomen velkaantumisesta lankea kohtuuttomasti tulevien sukupolvien harteille”, katsotaan tänään perjantaina kello 17.00 julkaistussa ohjelmassa.

Hallitus sitoutuu vaalikauden aikana vahvistamaan julkista taloutta pysyvästi toimenpidekokonaisuudella, joka vahvistaa julkista taloutta netto­määräisesti kuusi miljardia euroa vuoden 2027 tasolla. Valtiontalouden kehysjärjestelmä on ”keskeinen hallituksen finanssipolitiikan ohjauksen väline ja uskottavan talouspolitiikan perusta”, todetaan ohjelmassa.

Ansiotuloveron kevennystä painotetaan pieni- ja keskituloisiin. Haittaveroja, kuten tupakkaveroa, virvoitusjuomaveroa sekä väkevien alkoholijuomien ja viinien verotusta kiristetään.

Hallitus sitoutuu ohjelmassaan toteuttamaan uudistuksia työllisyyden nostamiseksi vähintään 100 000 työllisellä. Työl­lisyyden kasvulla tavoitellaan julkisen talouden vahvistumista yli 2 miljardilla eurolla.

Hallitus uudistaa työttömyysturvaa. Ansiosidonnaisen työt­tömyysturvan työssäoloehtoa pidennetään 12 kuukauteen. Ansioturvan tasoa porrastetaan nykytasosta siten, että kahdeksan työttömyysviikon jälkeen tuki laskee 80 prosentin tasolle alkuperäisestä ja 34 viikon jälkeen 75 prosentin tasolle alkuperäisestä.

Hallituksen ”tahtotila on, että paikallinen sopiminen on yhdenvertaisesti mahdollista kaikissa yrityksissä riippumatta siitä, kuuluuko yritys työnantajaliittoon tai millainen työntekijöiden edustusjärjestelmä yrityksessä on.”

Sosiaali- ja terveyspalveluissa hallitus sitoutuu tavoitteeseen, jossa kustannusten kasvua hillitään vuoden 2023 julkisen talouden perusuraan verrattuna 1,4 miljardilla eurolla vuoteen 2027 mennessä ja yhteensä kolmella miljardilla eurolla vuoteen 2031 mennessä.

Hallitus ei ota käyttöön hyvinvointialueiden verotusoikeutta eikä käynnistä siihen liittyviä selvityksiä, todetaan ohjelmassa. Sanna Marinin (sd.) hallituksen päättämän vanhusten ympärivuorokautisen hoidon 0,7 henkilöstömitoituksen voimaantuloa lykätään. Sen on määrä tulla voimaan vasta vuoden 2028 alusta.

”Tämä hallitusohjelma luo Suomelle kilpailuetua kiristyvässä kilpailussa”

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi kiittää muodostettavaa Petteri Orpon (kok.) hallitusta rohkeasta otteesta parantaa Suomen kilpailukykyä ja vahvistaa työllisyyttä, kasvua ja julkista taloutta.

Hänen mukaansa hallitusohjelmaan linjatut työmarkkinoiden joustot sekä ansio- ja sosiaaliturvan muutokset ovat pohjoismaisen työlinjan mukaisia uudistuksia. Työperäiseen maahanmuuttoon odotettiin enemmän vauhditusta, mutta kokonaisuudessaan Romakkaniemi pitää tuoretta ohjelmaa odotettuna ja tarpeellisena loikkana kasvun tielle.

Romakkaniemen mukaan merkittävin parannus entiseen on hallituksen ohjelmassaan ottama työlinja, jossa Suomi ottaa loikan pohjoismaiselle tasolle kilpailijamaidensa rinnalle.

– Tämä hallitusohjelma luo Suomelle kilpailuetua, jonka myötä Suomelle avautuu kiristyvässä kansainvälisessä kilpailussa kaista puhtaiden investointien kotiuttamiseksi. Se houkuttelee yrityksiä investoimaan, kasvamaan ja työllistämään sekä yksittäisiä ihmisiä yrittämään ja tekemään töitä, Romakkaniemi sanoo tiedotteessa.

Romakkaniemi kiittää, että työmarkkinoiden kaivatuilla joustoilla sekä muutoksilla ansioturvaan ja sosiaaliturvaan tehdään työnteosta kannattavaa.

– Paikallisen sopimisen laajentaminen kaikkiin yrityksiin, työntekijän irtisanomisen helpottaminen ja esimerkiksi lakko-oikeuden rajaaminen ovat kaikki pohjoismaisen linjan mukaisia uudistuksia, jotka edistävät tuottavuuden, työn ja talouden kasvua. Hallitusohjelmassa on etsitty vaikuttavia keinoja mikrotuottavuuden ja uusien työpaikkojen lisäämiseksi, sanoo Romakkaniemi.

Moitteita Keskuskauppakamari antaa kuitenkin hallitusohjelman työperäisen maahanmuuton linjauksille. Otsikkotasolla ohjelma tunnistaa työperäisen maahanmuuton tarpeen, mutta itse ohjelmassa konkreettisia keinoja on löyhästi, jos ollenkaan.

– Yritysten vahvasta toiveesta huolimatta työperäistä maahanmuuttoa ei vauhditeta. Meidän on nyt huolehdittava siitä, että tänne töihin ja opiskelemaan haluavat pääsevät Suomeen mahdollisimman helposti ja että he kokevat olonsa tervetulleiksi. Työperäisen maahanmuuton kasvu on viime vuonna ollut voimakasta ja hyvää kehitystä ei ole syytä katkaista, Romakkaniemi painottaa.

Hallitusohjelman energia- ja ilmastolinjaukset ovat Romakkaniemen mukaan erittäin positiivisia.

– Puhtaasta siirtymästä ja energiaratkaisuista muodostuu Suomen kasvun ajuri. Puhdas energia on ylivoimainen kilpailuetu Suomelle. Ydinvoimakirjaukset vauhdittavat jo ennestään nopeaa siirtymää uusiutuvaan energiaan. Suomen sähköjärjestelmä on kohta lähes päästötön ja kasvavaan sähköntarpeeseen vastataan hallitusohjelmassa kunnianhimoisella tasolla, Romakkaniemi sanoo.

Tekemistä Romakkaniemen mukaan hallitusohjelmaan kuitenkin jää. Muun muassa verouudistukset tuntuivat jäävän selvitysvaiheeseen.

– Verotuksen osalta toivoimme rohkeampaa otetta. Työn tekemisen ja investointien tuottojen tulee olla tulevaisuudessa kevyemmin verotettuja ja painopiste on siirrettävä nykyistä vahvemmin työn verotuksesta kulutuksen ja haittojen verotukseen. Tässä työ jäi vielä puolitiehen, Romakkaniemi sanoo.

Hänen mukaansa kokonaisuudessaan nyt julkistettu hallitusohjelma on merkittävä loikka uudistumisen ja kasvun tielle.

– Se tuo Suomeen kasvua, puhtaan energian investointeja ja kilpailuetua. Siinä on viesti, miten me pystymme investoimaan, kasvattamaan tuottavuutta sekä työllisyyttä ja siten koko Suomen kokonaishyvinvointia, Romakkaniemi sanoo.

Romakkaniemi toivoo hallitukselle rohkeutta ja tahdonvoimaa viedä ohjelma käytäntöön.

– Nyt alkaa se vaikein osuus, kun ohjelma pitää laittaa myös toteen, Romakkaniemi sanoo.

Yllätyksiä – näin ministerien salkut jakautuvat uudessa hallituksessa

Neljän puolueen neuvottelutuloksen myötä syntynyt hallituksen muodostaja Petteri Orpon hallituksen ohjelma esiteltiin perjantaina alkuillan tiedotustilaisuudessa.

Samassa yhteydessä kerrottiin hallituspuolueiden sopimasta salkkujaosta ensi viikolla syntyvässä hallituksessa.

Ministerien 19 paikkaa jakautuvat eri puolueille seuraavasti:

Kokoomus (8)
Pääministeri Petteri Orpo
Kunta- ja alueministeri
Ulkoministeri
Sosiaaliturvaministeri
Puolustusministeri
Työministeri
Kulttuuri- ja tiedeministeri
Ilmasto- ja ympäristöministeri

Perussuomalaiset (7)
Valtiovarainministeri
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri
Sosiaali- ja terveysministeri
Elinkeinoministeri
Oikeusministeri
Sisäministeri
Liikenne- ja viestintäministeri

RKP (2,5)
Opetusministeri
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri
Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri (kaksi vuotta)

Kristillisdemokraatit (1,5)
Maa- ja metsätalousministeri
Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri (kaksi vuotta)

Kansanedustaja tunnusti: Minä olin Freedom-huutaja Säätytalolla

Hallitusneuvottelujen maaliviivoilla torstai-iltana Säätytalon yläkerroksista kuului kaikuva Freedom-huuto. Se ja paikalta poistuvien neuvottelijoiden iloiset ilmeet eivät jättäneet epäselväksi, että Petteri Orpon hallituksen muodostaminen oli pitkän yrityksen jälkeen valmista.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo tunnustaa somessa olleensa Freedom-huutaja.

Käsi ylös. Tunnustan. #hallitusneuvottelut, Sinuhe Wallinheimo kirjoittaa nauruemojin kera.

Vakavammin Wallinheimo twiittasi näin:

Olemme saavuttaneet maaliviivan hallitusohjelman neuvotteluissa. Tämän ohjelman myötä muutamme Suomen suuntaa kohti uusia mahdollisuuksia ja vahvempaa tulevaisuutta. Rakenteellisten uudistuksien mittaluokka on lähellä 2000- luvun alun Saksan uudistuksia.

Freedom-huuto lähti neuvottelijoiden keskenään soittamasta musiikkivalinnasta. Toinen vastaava kappale loppumetreillä oli Wallinheimon twiittien mukaan Final Countdown.

Sinuhe Wallinheimo kuului neuvotteluissa loppuun asti uurastaneeseen talousryhmään eli Kestävä julkinen talous -reformipöytään.

Hallitusneuvottelujen talousryhmässä vasemmalta Sinuhe Wallinheimo, Sakari Rokkanen, Anders Adlercreutz, Jukka Palokangas, Mikko Martikkala, Laura Ollila, Peter Östman, Juhani Huopainen, Mats Nylund, Jani Mäkelä, Kai Järvikare, Tapio Luoma-aho, Ville Vähämäki, Matias Marttinen. Lauri Heikkinen Valtioneuvoston kanslia

Hallitusohjelma julkistetaan tänään kello 17

Tulevan hallituksen ohjelman sisältö selviää tänään kello 17.00. Tiedotustilaisuus hallitusohjelmasta järjestetään tuolloin Säätytalolla, tiedottaa valtioneuvoston viestintäosasto.

Hallituksen muodostajan Petteri Orpon (kok) johdolla käydyissä hallitusneuvotteluissa saavutettiin eilen torstaina illasta neuvottelutulos tulevan hallituksen ohjelmasta ja ministerien paikkajaosta.

Petteri Orpo ja muut neuvotteluihin osallistuneet puheenjohtajat Riikka Purra (ps), Anna-Maja Henriksson (rkp) ja Sari Essayah (kd) kertovat hallitusohjelman sisällöstä ja tavoitteista tänään perjantaina kello 17. 00 alkavassa tiedotustilaisuudessa.

Tiedotustilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä Valtioneuvoston YouTube-kanavalla.

Riikka Purra: Jakeluvelvoitepaketti ”nuijaa vaille” valmis

Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mukaan Säätytalon hallitusneuvotteluissa on jäljellä enää talousratkaisuja ja valmista tulee toivottavasti tänään.

– Ei tässä pitäisi olla muuta kuin tämä talous- ja veroratkaisu, mutta se on ihan kiinni siitä, miten osapuolet asettuvat kompromissien taakse, Purra kommentoi tilannetta osaltaan toimittajille torstaina aamupäivästä Säätytalolla.

– Me olemme ainakin suunnitelleet sen mukaan jatkon, että tänään saadaan valmista.

Purra vahvisti, että jakeluvelvoitteeseen liittyvistä elementeistä on päästy Säätytalolla sopuun.

– Jakeluvelvoitteen aiheuttaman kustannuksen nousun kompensaatiossa se koko paketti on valmis. Viimeistä puheenjohtajan nuijaa vailla, mutta siis sovittu. Mutta muut veroratkaisut, jotka eivät liity tähän, ovat vielä auki.

Purran mukaan puheenjohtajapöydässä on tänään tarkoitus keskustella myös ministerisalkuista. Puheenjohtajien kokous alkoi aamukymmeneltä Säätytalolla.

– Puheenjohtajapöydässä  ei ole puhuttu salkkujen jaosta, mutta tänään siihen on tarkoitus viimein päästä.

LUE MYÖS:

Petteri Orpo: Tänään ratkeaa, voidaanko huomenna pitää tiedotustilaisuus

Sari Essayah: Toivon mukaan pääsemme huomenna kertomaan hallitusohjelmasta

Anna-Maja Henriksson rahaväännöstä PS:n kanssa: ”Kirkko keskellä kylää”

Anna-Maja Henriksson rahaväännöstä PS:n kanssa: Kirkko keskellä kylää

Rkp:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan kehitysyhteistyörahojen leikkauksista saavutetussa ratkaisussa Rkp:n ja perussuomalaisten tavoitteiden suhteen ollaan aika lailla ”keskellä”.

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo vahvisti eilen keskiviikkona, että kehitysyhteistyörahoista on päästy Säätytalolla sopuun. Mediatietojen mukaan suuruusluokasta on ollut kuitenkin erilaista tulkintaa. Asiasta kertoo Ilta-Sanomat.

Kehitysyhteistyörahojen kohtalo on aiheuttanut kitkaa etenkin Rkp:n ja perussuomalaisten välillä.

– Luvut tarkentuvat, kun ohjelma julkaistaan, mutta voidaan sanoa näin, että aika lailla kirkko keskellä kylää. Jos Rkp:n tavoite oli, että niin vähän leikkauksia kuin mahdollista ja perussuomalaisten tavoite oli niin paljon kuin mahdollista, niin jossain siinä keskellä nyt ollaan, Henriksson luonnehti asiaa toimittajille torstaina aamupäivästä Säätytalolla.

Henriksson oli Orpoa ja Essayahia hieman pessimistisempi hallitusohjelman valmistumisesta jo tänään:

– Jos tänään tehdään kovasti töitä niin saattaa olla mahdollista, että tulee valmista. Saattaa mennä myös huomiseen. Ei koskaan tiedä, tuleeko loppumetreillä joku uusi solmu, ja siten me ollaan ensi viikolla.

 

Petteri Orpo Säätytalolla: Tänään ratkeaa, voidaanko huomenna pitää tiedotustilaisuus

Hallituksen muodostajan Petteri Orpon (kok.) mukaan tänään ratkeaa, pystytäänkö hallitusohjelma julkistamaan huomenna. Säätytalon talouspöydässä on vielä viimeisiä asioita neuvoteltavana sekä viimeistelyä puheenjohtajapöydässä.

Orpo muistutti, että vaikka tänään hallitusneuvottelujen asiakysymyksissä päästäisiin maaliin, edessä on vielä teknistä työtä.

– Sitten kun kaikki on valmiina, tarvitaan vielä (hallitusohjelman) oikoluku ja käännös. Ja se ottaa teknisesti aikansa. Totta kai olemme ennakoineet tätä niin, että sitä mukaa kun menneinä päivinä papereita on  valmistunut, niitä on lähetetty tähän prosessiin. Mutta on selvää, että jos tänään vielä talouspöydässä neuvotellaan, niin siitä se sitten ottaa aikansa, että ne paperit ovat valmiina.

– Varmaan tänään ratkeaa se, pystytäänkö huomenna pitämään tiedotustilaisuus. Minulle on tärkeintä, etät päästäisiin vihdoinkin maaliin. Luulen, että kaikki toivovat sitä, Orpo sanoi toimittajille torstaiaamupäivästä Säätytalolla.

Orpo ei halunnut avata tässä vaiheessa ohjelman yksityiskohtia eikä kommentoida tai vahvistaa mediassa liikkuneita tietoja. Jakeluvelvoitteen nostamisesta aiheutuvan polttoaineen hinnannousun kompensaatioratkaisua hän kommentoi näin:

– Siinä on erilaisia elementtejä. En mene yksityiskohtiin, mutta totean, että se ratkaisu, mitä on haettu, on sellainen, etät siinä ilmastotavoitteet etenevät ja pyritään pitämään kustannuksia kurissa. Kyllä se on minun käsitykseni mukaan hyvin vastuullinen malli, mikä sieltä tulee.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta tulevan hallituksen tavoitteena on hillitä kustannusten kasvua 1,5 miljardilla eurolla.

– Kyllä se mittaluokka on siinä miljardin päälle, tarkemmat luvut näkyvät sitten aikanaan. Ja sehän ei ole siis säästöjä vaan kustannusten hillintää. On varmasti elementtejä, esimerkiksi lainsäädännön muutoksia, joilla haetaan myös säästöjä ja tehokkuutta.

Orpo ei lähtenyt avaamaan mahdollisia veroratkaisuja liittyen esimerkiksi mahdollisiin ansiotuloverojen kevennyksiin:

– Verot kokonaisuutena on se, joka viimeisenä tulee meidän (pj)pöytään. Varmasti ansiotuloverotus on siinä yksi elementti. Se (verot) on sellainen kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Orpo korosti toivovansa, että hallituksen ratkaisuilla kyetään vahvistamaan ihmisten ostovoimaa.

 

Sari Essayah: Toivon mukaan pääsemme huomenna kertomaan hallitusohjelmasta

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah uskoo, että  tämän päivän aikana hallitusohjelma on paketissa.

– Kun talouspöytä vielä viimeisenä keritään näistä reformipöydistä, se vie varmasti vielä hetken ja sitten pääsemme toivon mukaan huomenna kertomaan kokonaisuudessaan ohjelmasta, Essayah kommentoi tilannetta toimittajille tostaiaamusta Säätytalolla.

Essayah vahvisti myös, että kehitysyhteistyörahoista on sopu ja hyväksytty kokonaisuus olemassa.

– Vaikka lähtötilanne oli hyvinkin kaukana eri puolueilla, niin ollaan päästy kuitenkin sellaiseen kompromissiin, jonka kanssa pystymme varmaan sitten jokainen elämään, hän luonnehti sopua.

Alkoholipolitiikasta on Säätytalolla päästy STT:n tietojen mukaan kompromissiin, jossa viinit eivät tule ruokakauppoihin, mutta kaupoissa myytävien alkoholituotteiden prosenttiraja nousee nykyisestä 5,5:stä kahdeksaan.

Kristillisdemokraatit on vastustanut viinien tuomista ruokakauppoihin. Essayah kommentoi Säätytalolla saavutettua alkoholikompromissia niukkasanaisesti:

– Tällä hetkellä meillä on hallituksen kokonaisnäkemys siitä, että teemme vastuullista alkoholipolitiikkaa Suomessa ja tässä on löydetty kompromissi, jolla on sitten edetty eteenpäin.

Mitä tulee mediatietoihin asumistuen leikkauksista, Essayh korosti, että ”eläkeläisten asumistukeen ei ole tulossa muutoksia”.

Petteri Orpo: Tänään on ratkottu iso määrä asioita

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) sanoi Säätytalolla keskiviikkoiltana, että hallitusneuvotteluissa saatiin päivän aikana tehtyä suuri määrä ratkaisuja.

– Tyytyväinen olen siitä, että tänään on ratkottu taas iso määrä asioita, muun muassa sote-kokonaisuus kopsautettiin pöytään puheenjohtajapöydässä, Orpo kertoi.

Orpon mukaan talouspöydän työ on vielä kesken. Muissa asioissa on jäljellä joitakin pieniä viilauksia.

– En tiedä junnaako siellä varsinaisesti mikään, vaan on iso työ, kun kaikki asiat pitää vyöryttää sinne, hän kertoi talouspöydän tilanteesta.

Hallituksen muodostaja totesi olevansa tyytyväinen, että alkoholipolitiikan suhteen on löydetty neuvotteluissa hyvä kompromissiratkaisu. Myös sote-asioissa löytynyttä ratkaisua hän kuvasi hyväksi.

Orpo huomautti myös oppineensa, että politiikassa asiat voivat monimutkaistua pienistäkin asioista.

– Pieni varaus pitää aina olla, että jokin tilanne saattaa vielä hankaloitua, ja siksi ei vielä tilata niitä lippuja sinne tiedotustilaisuuteen, kokoomusjohtaja vastasi viitaten mahdolliseen hallitusohjelman julkistamiseen.

Riikka Purra: Tästä syystä hallitusneuvottelut ovat kestäneet

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo, ettei hallitusneuvottelujen kesto ole häntä yllättänyt. Hän pitää aikataulua ”varsin odotettuna”, mikäli tällä viikolla päästään maaliin.

Hallitusneuvottelujen pitkittymisen syynä on pidetty puolueiden välisiä erimielisyyksiä, mutta Purra nosti esiin myös taloudellisen tilanteen.

– Totta kai se (hallitusneuvottelujen kesto) johtuu siitä, että osapuolilla on hyvinkin erilaisia näkemyksiä joistakin asioista. Toisaalta kyse on taloudellisesta tilanteesta, joka ei anna jaettavaksi rahaa, jolla voitaisiin hoitaa osapuolten välisiä erimielisyyksiä, kuten valitettavasti viime hallituskaudella tehtiin. Kun tuli ongelmia, niitä ratkottiin sillä, että eri osapuolet saivat omiin hankkeisiinsa veronmaksajien rahaa. Tällä hetkellä näin ei ole, vaan täällä oikeasti kaikki joutuvat kaivamaan niitä kohteita. Jaettavasta rahasta käydään suurta taistelua ja sitä voimakkaasti priorisoidaan niin näkisin, että tästä johtuu tämä kesto, Purra kommentoi asiaa toimittajille keskiviikkona aamupäivästä Säätytalolla.

Purralta kysyttiin puheenjohtajanelikon keskinäisistä väleistä ja luottamuksesta, mihin hän vastasi näin:

– Puheenjohtajiston välit ovat mielestäni oikein hyvät. Kun homma muuttuu kovemmaksi, totta kai siinä välit niihin ihmisiin, joiden kanssa on eniten tekemisissä, lähentyvät. Se on aivan välttämätöntä.

 

Petteri Orpo: Salkkujen sisältöihin voi tulla muutoksia

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) arvioi, että ministereiden määrä tulee olemaan tulevassa hallituksessa ”samaa luokkaa kuin nykyäänkin”. Sen sijaan salkkujen sisällöissä voi olla eroja verrattuna aiempaan.

– Totta kai olen erilaisia malleja miettinyt ja vähän alustavia keskustelujakin käyty, mutta tämä on vielä auki. Ehkä sen verran voi sanoa, että ministereiden määrä tulee olemaan samaa luokkaa kuin nykyäänkin. Ei mitään radikaaleja muutoksia. Mutta se, että onko salkkujen sisällöissä eroja, niin voi olla. Aina on kuitenkin salkkuja, joissa on useampia vastuualueita, niin tämäntyypisiä ratkaisuja katsotaan ja mietitään. Haetaan balanssia puolueiden välillä ja sitä kautta se kokonaisuus muodostuu, Orpo kommentoi asiaa toimittajille keskiviikkona aamupäivästä Säätytalolla.

Orpo korosti, että ministerikysymyksiin mennään tarkemmin vasta siinä vaiheessa, kun hallitysohjelma alkaa olla valmis.

Petteri Orpo vahvistaa: Alkoholista ja kehitysyhteistyörahoista sopu

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) vahvistaa, että Säätytalolla on päästy eilen sopuun kehitysyhteistyörahoista sekä alkoholipolitiikasta.

– Kuten (eilen) aamulla toivoin, saatiin päätöksiä aikaan kehitysyhteistyökysymyksissä. Alkoholikysymyksissä hyväksyttiin useampi asiakirja valmista tekstiä puheenjohtajapöydässä, Orpo kertoi toimittajille keskiviikkona aamupäivästä Säätytalolla.

Orpon mukaan tämä päivä ratkaisee,  ovatko tekstit ja neuvottelutulos valmiina ”tänään myöhemmin vai huomenna”.

– Mutta hyvin lähellä aletaan olla.

– Se junttura, joka oli tässä alkoholipolitiikassa, se oli yllättävänkin tiukka. Sen purkamiseen meni aikaa ja pääasia, että ratkaisu löytyi ja karavaani jatkoi eteenpäin.

Orpo vahvisti vielä erikseen, että alkoholipolitiikasta on löytynyt sopu. Sen yksityiskohtiin hän ei kuitenkaan mennyt. Kristillisdemokraatit on vastustanut viinien tuomista ruokakauppoihin.

– On sopu, tai ainakin sen pitäisi olla hyvin pitkällä.

Orpo vahvisti myös, että kehitysyhteistyörahoista on sopu, mutta jakeluvelvoitteen sopu ratkeaa lopullisesti vielä talouspöydässä.

– Kehitysyhteistyörahoista on pystytty eilen puheenjohtajapöydässä tekemään ratkaisu ja mitä tulee jakeluvelvoitteeseen, se on osa talouspöydän työtä ja hyvin lähellä, mutta se on osa kokonaisuutta.

Hallituksen muodostajan mukaan vaikeimmat asiat neuvotteluissa ovat vielä ”talouden kokonaisuuden yhteen kurominen” sekä sote-kokonaisuus.

– Mutta kiistakysymyksistä, jotka tässä ovat pyörineet ja joiden ympärillä on pyöritty, suurin osa niistä on pystytty viimeistään eilen ratkaisemaan.

EDIT: Juttua korjattu klo 11.02. Orpo kommentoi asioita keskiviikkona, ei torstaina aamupäivästä.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)