Verkkouutiset

Politiikka

Vihreät esittää sosiaaliturvaan ylimääräistä korotusta

Vihreät esittää sosiaaliturvaan ylimääräistä indeksikorotusta kesällä tehdyn korotuksen lisäksi.

Puolueen puheenjohtajan, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalon mukaan muutos auttaisi eläkeläisiä, pienituloisia sosiaaliturvan saajia ja opiskelijoita.

– Normaalisti sosiaaliturvaa tarkistetaan kerran vuodessa, mutta nopean inflaation oloissa olisi perusteltua tehdä tarkistuksia useammin. Näin esimerkiksi eläkkeet ja työttömyysturva pysyisivät paremmin hintojen nousuvauhdin mukana, ja pienituloisten käteen jäävä raha kasvaisi, Ohisalo toteaa tiedotteessa.

Vihreiden hallitusryhmä käsitteli asiaa Mikkelissä pidetyn kesäkokouksen yhteydessä. Puolueen mukaan inflaation taustalla on erityisesti halvan fossiilienergian loppu.

Monien kotitalouksien varoitetaan joutuvan vaikeaan tilanteeseen syksyn ja talven aikana.

– On tuettava heitä, jotka sitä eniten tarvitsevat. Pienituloisia, lapsiperheitä ja opiskelijoita. Silloin myös inflaatio pysyy paremmin kurissa, eivätkä elinkustannukset pääse karkaamaan vielä entistäkin pahemmiksi, Ohisalo sanoo.

Vihreiden hallitusryhmä piti esillä myös pienituloisille maksettavaa energiarahaa.

– Energiaraha on jo nyt valmistelussa, ja pidämme sitä yhtenä tehokkaimpana keinona tukea juuri heitä, jotka tukea tarvitsevat. Energiaraha voisi olla pysyvä työkalu, joka voisi auttaa tulevissakin kriiseissä, Maria Ohisalo toteaa.

Sanna Marin: Mielestäni toimintakykyni oli aivan hyvä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo tehneensä huumetestin sosiaalisessa mediassa levinneiden juhlimisvideoiden seurauksena. Sen tulos valmistuu viikon kuluttua.

– Viime päivinä on julkisuudessa esitetty aika raskaitakin syytöksiä siitä, että olisin ollut tilassa, tai että olisin itse käyttänyt huumausaineita. Pidän näitä syytöksiä erittäin raskaina ja painavina, Sanna Marin sanoi tiedotustilaisuudessa Kesärannassa.

– Vaikka pidänkin kohtuuttomana myös vaatimusta huumausainetestistä, niin oman oikeusturvani takia ja pyyhkiäkseni tällaiset mahdolliset epäilyt olen tänään käynyt huumausainestissä, Marin jatkoi.

Hän painotti valtioneuvoston pysyvän aina toimintakykyisenä ja totesi, ettei kuluvan vaalikauden aikana ole tullut vastaan tilanteita, joissa Valtioneuvoston linnaan olisi pitänyt lähteä yöllä.

– Ei meillä valtioneuvoston kokouksia tai muitakaan kokoontumisia kutsuta koolle keskelle yötä. Nämä pidetään päiväsaikaan. Jos sitten minua tarvitsee tavoittaa niin minut aina tavoittaa, ja olen valmis hoitamaan työtehtäviä, pääministeri sanoi.

Julkisuudessa on keskusteltu siitä, ettei Sanna Marin ollut kesälomalla juhlintavideon kuvaushetkellä. Hänelle ei ollut myöskään nimetty sijaista.

Pääministeri kuvaili toimintakykyään ”aivan hyväksi” kyseisenä ajankohtana.

– En olettanut eikä minulla ollut tiedossa minkäänlaisia kokouksia ei perjantai-iltana, ei lauantaipäivänä eikä sunnuntaipäivänä. Kaikkina niinä päivinä, kun oli sovittua etukäteistä menoa niin olin töissä. Mutta jos olisi tullut tarve, niin olisin lähtenyt illanvietosta kesken ja sitten hoitanut asioita. Mutta ei valtioneuvosto kesken yötä kokoonnu, Sanna Marin sanoi.

LUE MYÖS:
Sanna Marin Avulle tammikuussa: Työskentelemään on oltava valmis vapaa-ajalla, lomalla ja yömyöhällä (VU 19.8.2022)

Antti Häkkänen: Ministerit jopa itse ihmettelevät, miksi hallitus ei tee mitään

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkäsen mukaan hallituksella on vastuu ja valta korjata vanhustenhuollon ja terveyspalveluiden kriisi.

– Tilanne palveluissa on vakava. Hoiva ja hoito ovat vaarantuneet. Huoli tilanteesta on puolueiden yhteinen. Silti vastuu ja valta korjauksille on hallituksella, Häkkänen kirjoittaa Facebookissa.

Kokoomus päätti tehdä välikysymyksen vanhustenhuollon ja terveyspalveluiden tilanteesta puoluejohdon kesäkokouksessa Ahvenanmaalla.

Antti Häkkäsen mukaan kokoomus esitti jo 3,5 vuotta sitten, että hoitajamitoitus ei yksin korjaa mitään vaan rinnalle tarvitaan laaja joukko toimenpiteitä.

– Vaalikautta on nyt kulunut jo 3,5 vuotta, mutta hallitus ei ole ryhtynyt näihin korjausliikkeisiin. Tilanne on pahentunut hallituksen tekemättömyyden vuoksi. 3,5 vuotta on nyt kulunut ja palvelut ovat kriisiytyneet.

– Hallituksen ministerit ovat jopa itse julkisuudessa ihmetelleet, miksi hallitus ei tee mitään, Häkkänen toteaa.

Häkkäsen mukaan puolue haastaa pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja koko hallituksen esittämään hallituksen toimenpiteet ja linjan.

– Kriisi syvenee päivä päivältä. Nyt kaivataan linjaa ja johtamista. Eduskunta arvio tuon vastauksen jälkeen Marinin hallituksen luottamuksen.

Sanna Marin Avulle tammikuussa: Työskentelemään on oltava valmis vapaa-ajalla, lomalla ja yömyöhällä

Apu-lehti julkaisi tammikuussa pääministeri Sanna Marinin pitkän haastattelun. Jutussa esimerkiksi kerrataan Marinin näkyvyyttä kansainvälisessä mediassa, pääministerin roolia ja työaikaa sekä kohuja ja yksityisyyttä. Samat teemat ovat nousseet nyt vahvasti esiin pääministeristä julki tulleiden juhlimisvideoiden takia.

Jutussa kerrotaan, että ”pääministerin työssä ei ole aikatauluja”.

– Aina on oltava valmis työskentelemään. Vapaa-ajalla, lomalla, yömyöhällä. Kaikki muu väistyy työn edestä, Sanna Marin toteaa haastattelussa.

Päivänpolitiikan kohujen Marin arvioi ruokkivan itse itseään.

– Kun ensimmäinen vyöry tulee, se on vain kestettävä, sillä tilannetta on usein vielä silloin vaikea saada hallintaan. Kun pahin on ohi, joku ehkä sen jälkeen jo kuunteleekin. Yleensä kohut syntyvät asioista, jotka eivät kansankunnan näkökulmasta ole edes isoja tai merkityksellisiä.

Sanna Marin kertoo Avulle, että raskainta on ollut yksityisyyden menettäminen. Hän kuitenkin jatkaa sen kuuluvan työn luonteeseen ja toteaa, että ”se on vain kestettävä”. Pääministerinä on hänen mukaansa hyvin hankala elää normaalia elämää.

Marin tiedostaa, että median lisäksi häntä seuraavat myös tavalliset ihmiset, joiden hän toteaa ottavan kännykkäkuvia ja jakavan eteenpäin sosiaaliseen mediaan ja lehdistölle.

Kaikesta huolimatta Marin sanoo, ettei hän aio hylätä omaa elämäänsä työnsä vuoksi.

– Tämä aika on saanut arvostamaan kaikkea hyvin tavallista, kuten harrastuksia tai kahvilakäyntejä tai ystävien tapaamisia ulkona. Arkisia ja yksinkertaisia asioita, joita kaipasi, kun yhteiskunta jouduttiin kriisin vuoksi sulkemaan.

Omaa sosiaalisen median käyttöään pääministeri perustelee jutussa muun muassa sillä, että hän on ”myös Sanna, joka elää 36-vuotiaan naisen tavallista elämää”.

Marin kommentoi videoita ja juhlimista eilen SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa. Pääministeri korosti, että kyse on yksityisasunnoissa kuvatusta materiaalista ja kertoi olevansa harmissaan sen leviämisestä julkisuuteen.

–  Kyse on ollut siitä, että olen ollut viettämässä kavereiden kanssa iltaa, juhlinut railakkaastikin kyllä. Tanssinut ja laulanut, Marin sanoi.

Pääministerin mukaan juhlissa ei käytetty muita päihteitä kuin alkoholia.

Video oli mitä ilmeisimmin koottu yksityiselle Instagram-tilille ladatuista pätkistä. MTV Uutisten tietojen mukaan juhlat olisivat olleet lauantaina 6. elokuuta. Seiskan mukaan yksityisasunnosta alkaneet juhlat päättyivät ravintola Teatterin vip-tiloihin Helsingissä. Valtioneuvoston kotisivujen mukaan pääministerin loma oli peruttu 5.-7.8.

LUE MYÖS:
Sanna Marin: Nämä videot ovat yksityisiä
Näin pääministeri vastasi kysymyksiin videon huudoista

Vasemmistoliitosta tiukempi vaatimus arvonnousuverosta

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Pia Lohikoski kannustaa hallitusta muistamaan hallitusohjelman kirjaukset aggressiivisen verosuunnittelun torjuntaan budjettiriihen alla.

Puolueen vaatima varakkaiden arvonnousuvero on etenemässä syksyllä eduskuntaan. Arvonnousuverolla puututaan Lohikosken mukaan verovälttelyyn varmistamalla, että Suomessa esimerkiksi osakkeista saadut myyntivoitot myös verotetaan juuri täällä.

– Tämä on tärkeä vero-oikeudenmukaisuutta lisäävä saavutus. Hyvinvointivaltion rahoitus perustuu laajaan veropohjaan, jota erilaiset porsaanreiät rapauttavat. Nyt vain kaikista varakkaimmilla on mahdollisuus aggressiiviseen verosuunnitteluun, Lohikoski toteaa tiedotteessaan.

Lohikosken mukaan esitystä pitäisi vielä korjata.

– Nykyiseen ehdotukseen sisältyvä verovapaus 100 000 euron arvonnousuun asti ja asuinvuosiin perustuva ulosrajaus monimutkaistavat verotusta eikä näille ideaa vesittäville poikkeuksille ole perusteita, hän sanoo.

Hallitusohjelmassa on vahva painotus veronkierron ja aggressiivisen verosuunnittelun torjuntaan. Näillä toimilla laajennetaan Suomen veropohjaa ja lisätään läpinäkyvyyttä.

– Vaikka Suomi on velkaantunut koronakriisissä vähemmän kuin euromaat keskimäärin ja velkakestävyytemme on Euroopan komission mukaan vahvalla tasolla, kohtaamme samaan aikaan julkisten menojen kasvupaineita. Pandemia ja sota ovat toivottavasti ohimeneviä kriisejä, mutta väestön ikääntyminen ja ilmastonmuutoksen torjunta vaativat suuria julkisia panostuksia ja niitä on mahdollista rahoittaa tilkitsemällä veropohjan aukkoja, Lohikoski sanoo.

– Varallisuuseroihin voidaan vaikuttaa. Me vasemmistoliitossa olemme ehdottaneet esimerkiksi miljonääriveroa yli miljoonan omaisuuksille, Lohikoski muistuttaa.

HS: Seksuaalirikosten käsittely kestää keskimäärin kaksi vuotta

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoo Helsingin Sanomille, että lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten käsittelyaikaa on saatava Suomessa lyhennettyä.

– Yksi päivä, tai yksi viikko, puhumattakaan vuosista, on lapsen elämässä jo liikaa. Tulen budjettineuvotteluissa ehdottamaan reilun puolen miljoonan euron lisäystä, joka liittyy lapsiin kohdistuvien rikosten kiireelliseen käsittelyyn ja lakimuutokseen, hän kertoo.

Lapsiin kohdistuvien seksuaalisten hyväksikäyttötapausten käsittely kestää nyt keskimäärin kaksi vuotta.

Henrikssonin mukaan aikuistenkin kohdalla tilanne on tällä hetkellä ”kohtuuton”.

– Kohtuullista olisi, että jos rikos on tapahtunut tänään, niin vuoden aikana olisi saatu tuomio. Tai nopeammin, Henriksson toteaa HS:lle.

Hänen mukaansa määrärahoja on tämän hallituskauden aikana lisätty oikeudenhoitoon noin 80 miljoonaa euroa. Koronapandemia on osaltaan pitkittänyt käsittelyaikoja.

”Suomi maksamassa korkeaa hintaa hallituksen löysästä talouspolitiikasta”

– Suomi on maksamassa korkeaa hintaa budjettiriiheen valmistautuvan Sanna Marinin (sd.) hallituksen löysästä talouspolitiikasta. Hallitus on varautumassa valtionvelan korkomenojen tuplaantumiseen ensi vuonna. Valtionvelan määrän arvioidaan nousevan 144 miljardiin, eikä Suomen rakenteellisia haasteita ole kyetty riittävästi ratkomaan, toteaa Elinkeinoelämän keskusliitto.

Hallitus on suitsuttanut 74 prosentin työllisyysastetta. Lukuun ei EK:n mukaan voi olla tyytyväinen, koska meillä on samaan aikaan suuri määrä avoimia työpaikkoja ja korkea pitkäaikaistyöttömyys.

– Työmarkkinat eivät toimi riittävän hyvin. Luku kätkee myös alleen sen, että muutos on tapahtunut ilman että työtunnit ovat kasvaneet samassa suhteessa.

EK:n mielestä Suomen tulee aktiivisesti toimia EU-tasolla, jotta finanssialan regulaatioon otetaan aikalisä.

– Lisäregulaatio heikentää kasvun edellytyksiä ja pk-yrityksien rahoitusmahdollisuuksia, joka on tässä taloudellisessa tilanteessa väärä suunta. Myös kansallisesta yritysrahoitusta kiristävästä sääntelystä tulisi pidättäytyä.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies odottaa hallitukselta lisätoimia erityisesti osaajapulan helpottamiseksi ja kannustinloukkujen purkamiseksi.

– Monia toimialoja vaivaa polttava pula osaajista ja tekijöistä. Työn kannustavuutta on parannettava alentamalla ansiotuloverotusta. Oikein toteutettuna se tasaisi myös inflaation vaikutuksia. Työperäisen maahanmuuton edellytysten vahvistamiseksi maahanmuuttoviraston resurssit on vakautettava, Häkämies sanoo tiedotteessa.

EK:n mukaan myös konkreettisia keinoja sote-alan henkilöstöpulan helpottamiseksi löytyy ja niistä on viimein tehtävä päätöksiä.

– Kela-korvausten leikkausaikeista on luovuttava, jotta terveydenhuollon akuutti kriisi ei pahentuisi. Yksityistä terveydenhuoltoa tarvitaan entistä enemmän helpottamaan lääkäriin pääsyä ja lyhentämään hoitojonoja.

Suomi on parlamentaarisen työn myötä ottamassa tärkeitä askelia kohti TKI:n neljän prosentin kasvu-uraa.

– Nyt ei ote saa lipsua. Hallituksen on vietävä t&k-verokannuste ja -rahoituslaki määrätietoisesti eteenpäin. Budjettiriihessä on varmistettava tarvittavat rahoituspäätökset yritysvetoisuutta vaalien, Häkämies vaatii.

EK:n mukaan budjettiriihessä on myös syytä linjata työrauhan antamisesta koulutusalalle. Ammatillisen koulutuksen rahoitusmalliin ei pidä tehdä tällä hallituskaudella enää muutoksia, jotka vaarantaisivat aikuisväestön lisäkoulutuksen.

– Uudistumista vauhdittavan investointihankkeiden pikakaistan toimeenpanon on edettävä nopeasti. Hallituksen on myös tartuttava EK:n esityksiin lupaprosessien tehostamiseksi muun muassa luomalla yksi asiointikanava ja rajaamalla viranomaisten keskinäisiä valitusoikeuksia, Häkämies painottaa.

Hallituksen suunnitelmat leikata liikennerahoista uhkaavat lamauttaa uudet investoinnit. Perusväylänpidon taso on jäämässä matalammalle kuin vuosiin. Infran korjausvelka on kokonaisuudessaan iso.

– Tämä ei ole kestävää kasvupolitiikkaa. Samalla Itä-Suomen logistinen asema on heikentynyt dramaattisesti sodan vaikutusten myötä. Aiemmin Saimaan kanavan korjaukseen varatut varat on suunnattava liikennejärjestelmän kehittämisen kannalta parhaalla tavalla. Välittömänä panostuksen kohteena voisi olla esimerkiksi Luumäki-Joutseno kaksoisraiteen rakentaminen, EK esittää.

Ihmetys Itärata-puheista: Halpaa populismia SDP:ltä

Kansanedustaja Markku Eestilä (kok.) arvostelee SDP:tä halvasta populismista Itärataa koskevien lausuntojen vuoksi.

Ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) vaati viime viikolla hankkeen hylkäämistä, sillä Ukrainan sodan myötä raideliikenne itärajan yli on katkaistu. Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen huomautti Ylellä, ettei keskeytys vaikuta raideliikenteen kehittämiseen Suomen sisällä.

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Suna Kymäläinen (sd.) kuvaili ministerin avausta ”hämmentäväksi” ja sanoi, ettei asiasta ollut keskusteltu puolueen sisällä. Pääministeri Sanna Marin (sd.) vakuutti puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa, ettei Itärata-kokonaisuuteen ole tulossa muutoksia.

– Joopa joo. Yhdellä makkaralla kaksi asiakasta. Skinnari kerää pisteet etelässä ja SDP idässä. Halpaa populismia suoraan äänestäjän silmään. Tämmöistäkö tämä Itä-Suomen kehittäminen on? Tarkoitan sitä, että koko ajan joudutaan puolustamaan olemassa olevaa ja jo sovittua, Markku Eestilä kirjoittaa Facebook-julkaisussaan.

– Nyt puolustetaan maakuntalentoja (siis olemassa olevaa), perusväylänpidon määrärahoja (siis olemassa olevaa tasoa), itäratakokonaisuutta (puolueiden kesken sovittu eli olemassa olevaa) ja hyvinvointialueen rahoitusta (olemassa olevaa tasoa) ynnä muuta, Eestilä jatkaa.

Hänen mukaansa Itä-Suomen tilanne on entistä haastavampi, jos perusasioiden rahoitus sakkaa ja heikkenee.

– Olen pitänyt ministeri Skinnaria asiallisena miehenä. Nyt arvostus kyllä laski, mutta jokainenhan rakentaa oman luottamusprofiilinsä. Ministerikin. Skinnarin hyökkäys itärataa kohtaan oli samalla hyökkäys kaikkia Itä-Suomen maakuntia kohtaan, jotka ovat tehneet valtavasti yhteistyötä asian eteen ja panostaneet miljoonia, kansanedustaja toteaa.

Markku Eestilä vertaa ministerin hyökkäystä jalkapallotermein myöhästyneeseen liukutaklaukseen, jossa ”tullaan nappulat edellä toisen nilkoille, vaikka pallo on jo pelattu muualle”.

– Ministerien katseen pitää olla koko Suomen kehittämisessä eikä kotikaupunkiensa edunvalvonnan yksityiskohdissa, Eestilä toteaa.

Vihreiden kansanedustaja: Pääministeriä ei haasteta asiakysymyksissä

Vihreiden kansanedustaja Bella Forsgrén arvioi pääministeri Sanna Marinia (sd.) koskevan julkisuuden kohdistuneen usein muuhun kuin politiikan substanssikysymyksiin.

Pääministeri piti torstaina tiedotustilaisuuden liittyen sosiaalisessa mediassa liikkuneisiin juhlimisvideoihin. Hän sanoi olevansa tarvittaessa valmis huumetestiin. Sanna Marinin juhlinta herätti myös laajaa mediahuomiota viime vuoden lopulla.

– Bilettämisen sijaan minua ärsyttää se, kuinka vähän pääministeri Sanna Marinia haastetaan asiakysymyksistä, Bella Forsgrén tviittaa.

Kansanedustaja huomauttaa SDP:n esittäneen päästöoikeuksien lisäämistä markkinoilla. Ryhmäjohtaja Antti Lindtmanin (sd.) mukaan päästöoikeuksia pitäisi lisätä talveksi korkeiden energiahintojen vuoksi. Järjestelmään kuuluvat muun muassa suuret teollisuuslaitokset ja sähköntuotanto ja sen tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä EU-tasolla.

– Kuinka tärkeitä ilmastoasiat heille olivatkaan? Demareiden ilmastopolitiikka on täyttä viherpesua, Forsgrén sanoo.

Myös vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen on arvostellut pääministeripuolueen aloitetta.

– Päinvastoin – päästökauppaa tulisi laajentaa muun muassa luonnonvaroihin. Jos luonnon käyttöä ei hinnoitella, talousjärjestelmä ei ohjaa kestävyyteen, Mari Holopainen toteaa.

Pääministerillä on SDP:n eduskuntaryhmän luottamus

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan pääministeri Sanna Marinilla (sd.) on edelleen eduskuntaryhmän luottamus.

– Marin infosi ryhmää lyhyesti tästä asiasta ja tästä puhuttiin lyhyesti. Voi sanoa, että siinä keskustelussa oli ilmassa paljon tukea ja sympatiaa.

– Eli voi sanoa, että kyllä, pääministerillä on ryhmän luottamus, Lindtman sanoi SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kuopiossa.

Lindtman sanoi, että hän ei näe “suurta ongelmaa” siinä, että pääministeri tanssii ystäviensä kanssa yksityisessä tilaisuudessa.

– Jos ystävien kanssa tanssii yksityisessä tilaisuudessa, niin en osaa nähdä, että siinä suurta ongelmaa on.

– Uskon, että suomalaiset osaavat nähdä eron julkisten tehtävien ja yksityiselämän välillä, Lindtman sanoi.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt videoita pääministeri Sanna Marinin juhlimisesta. Marin kommentoi videoita tässä jutussa.

Kestääkö SDP:n kentän kantti Sanna Marinin kohut?

SDP:n kesäkokouksen viestintäsuunnitelma muuttui lennossa, kun Iltalehti uutisoi Sanna Marinin osallistumisesta bileisiin, joista levisi videomateriaalia someen. Vaikuttaa siltä, että juhlimiseen liittyvälle kohujulkisuudelle ei tule tällä pääministerikaudella loppua.

Kirjoitin alkukesästä, millaisista asetelmista viisi hallituspuoluetta lähtee ensi kevään eduskuntavaaleihin. SDP:n osalta totesin menestyksen olevan yhden kortin varassa – Sanna Marinin.

Viestintä on tietenkin harkittua henkilöbrändäystä. Mitä tunnetumpi ja merkittävämpi poliitikko, sitä enemmän harkintaa. Jos väitetään, että pääministerin someviestintä ei olisi harkittua, herää kysymys, mitä muita osa-alueita tehtävänhoidossa jätetään sattuman varaan.

Iltalehden uutisen myötä pohdituttaa, miksi Marin ottaa riskin juhlimalla sellaisessa porukassa, josta vuodetaan videomateriaalia someen? Pääministerin ei sallita tekevän arviointivirheitä sen enempää neuvottelutilanteessa, eduskunnan suuressa salissa kuin vapaa-ajallakaan.

Politiikan tutkija Johanna Vuorelma nosti Twitterissä esiin kiinnostavan näkökulman liittyen pääministerin verkostojen tarkasteluun. Hänen mukaansa näyttää siltä, että somevaikuttajilla, laulajilla ja tosi-tv-tähdillä on poikkeuksellinen väylä vallan liepeille.

On tietenkin niin, että pääministeri tapaa työssään lukuisia eri ammattiryhmien edustajia ja monenlaisia yhteiskunnallisia vaikuttajia. Näin pitääkin olla. On kuitenkin hyvä erottaa viralliset ja epäviralliset kohtaamiset – työaika ja vapaa-aika. Sekä ennen muuta se, miten tapaamisista kerrotaan julkisuuteen.

Voisi kuvitella, että pääministerin pakeille on kireän aikataulun vuoksi vaikea päästä jopa omien. Koetaanko SDP:n sisällä pääministerin olevan helposti saavutettavissa – jos on asiaa Marinille, löytyykö keskusteluaikaa puolueen edustajille vaiko ei? Jos ei, saattaa SDP:n toimijoita harmittaa katsoa, kuinka aikaa riittää muille, mutta ei omille.

SDP:sta löytynee Marinin viestinnällisen presenssin puolustajia ja arvostelijoita. Toistaiseksi jälkimmäinen ryhmä on pidättäytynyt julkisesta kritisoinnista.

Kestääkö puolueen jäsenistön ja kannattajakunnan kantti arvaamattomuutta, joka pääministerin julkisuuskuvaan ja siitä syntyvään julkiseen keskusteluun liittyy?

Vai pulpahtaako puolueen sisäinen kriittisyys jossain vaiheessa pintaan? Eduskuntavaalimenestyksen kannalta yksi onnistumisen tae on joukkojen yhtenäisyys. SDP:ssä epäilemättä joudutaan panostamaan omien rauhoittelemiseen selittämällä pääministerin ympärillä käytävää keskustelua parhain päin.

Ja kun SDP:n jäsenistö järjestää kansalaisille tilaisuuden, riittääkö eduskuntavaaliehdokkailla tukitiimeineen innostusta vastailla äänestäjien kysymyksiin Sanna Marinin toiminnasta? Saattaa olla epämotivoivaa, jos kiinnostus demareiden linjauksiin on laimeaa huomion kiinnittyessä puheenjohtajaan henkilönä.

Viimeisimmän bilevideon myötä SDP:n järjestöväelle tuskin kannattaa antaa takeita siitä, ettei puolueen puheenjohtaja enää jatkossa osallistu vastaaviin juhliin ja ettei toiminnastaan syntyisi uusia samankaltaisia keskusteluja.

Sen sijaan porukat täytynee saada vakuuttuneeksi siitä, että Sanna Marin valitsemallaan vapaa-ajanviettotyylillään on luottamuksen arvoinen puolueen johtaja. Ja että riippumatta tulevista kohuista, väki tukee ja puolustaa keulakuvaansa epäröimättä hetkeäkään ainakin huhtikuun alkuun saakka.

Työ puolueen yhtenäisenä pitämiseen kuitenkin aina vaikeutuu ensinnäkin silloin, kun vaalit lähestyvät ja toisekseen gallupien laskiessa. Ja vaikka Marinin henkilökohtainen suosio olisi poliitikoista ennätyksellinen korkealla, ei missään puolueessa koskaan kaikki ole tyytyväisiä istuvaan johtoon.

Mitä kuumempaa, sitä herkemmin sauna palaa.

Sanna Marin: Nämä videot ovat yksityisiä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi torstaina SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa sosiaalisessa mediassa levinneitä videoita juhlimisesta.

– Nämä videot ovat yksityisiä, ne on kuvattu yksityisissä tiloissa. Olen harmissani siitä, että nämä ovat levinneet julkisuuteen, Marin sanoi medialle.

– Kyse on ollut siitä, että olen ollut viettämässä kavereiden kanssa iltaa, juhlinut railakkaastikin kyllä. Tanssinut ja laulanut.

Pääministerin mukaan juhlissa käytettiin alkoholia, mutta hänen tietääkseen ei huumeita. Hänen mukaansa videot on kuvattu kesällä.

– Ne on kuvattu kesällä yksityisasunnossa. En kommentoi tietenkään, kenen kotona nämä ovat olleet, Marin sanoi.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt videoita pääministeri Marinin juhlimisesta. Videoilla juhlijat laulavat, halailevat ja tanssivat yhdessä. Videoilla juhlitaan esimerkiksi Petri Nygårdin ja Antti Tuiskun kappaleiden tahtiin. Videoista kertoi aiemmin muun muassa Iltalehti.

Videoilla näkyy Marinin kanssa esimerkiksi artisti Alma, valokuvaaja ja vaikuttaja Janita Autio, juontaja Tinni Wikström, tubettaja Ilona Ylikorpi, radiojuontaja Karoliina Tuominen, stylisti Vesa Silver ja SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen.

LUE MYÖS:
Näin pääministeri vastasi kysymyksiin ”jauhojengistä”

Tutkija Sanna Marinin videoista: Kenellä on pääsy vallan lähelle?

Politiikan tutkijan Johanna Vuorelman mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) toimintaa on “kiinnostavaa analysoida vallan verkostojen näkökulmasta”.

– Kysymys siitä, kenellä on pääsy poliittisen vallan lähelle, on relevantti. Näyttää siltä, että uudenlaisilla ryhmillä – somevaikuttajat, laulajat, tosi-tv-tähdet – on poikkeuksellinen väylä vallan liepeille, Vuorelma toteaa Twitterissä.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt videoita pääministeri Marinin juhlimisesta. Videoilla juhlijat laulavat, halailevat ja tanssivat yhdessä. Videoilla juhlitaan esimerkiksi Petri Nygårdin ja Antti Tuiskun kappaleiden tahtiin. Videoista kertoi aiemmin Iltalehti.

Videoilla näkyy Marinin kanssa esimerkiksi artisti Alma, valokuvaaja ja vaikuttaja Janita Autio, juontaja Tinni Wikström, tubettaja Ilona Ylikorpi, radiojuontaja Karoliina Tuominen, stylisti Vesa Silver ja SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen.

Pääministeri Sanna Marin kommentoi sosiaalisessa mediassa leviäviä videoita torstaina SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kuopiossa.

– Nämä videot ovat yksityisiä, ne on kuvattu yksityisissä tiloissa. Olen harmissani siitä, että nämä ovat levinneet julkisuuteen, Marin muun muassa sanoi.

LUE MYÖS:
Sanna Marin: Nämä videot ovat yksityisiä 

Yrittäjät esittivät hoitajamitoituksen siirtämistä ja Kela-korvausten tuplaamista

Suomen Yrittäjät esittää hoitajamitoituksen voimaantulon siirtämistä, Kela-korvausten tuplaamista, palvelusetelien käyttöönottoa ja etävastaanottojen lisäämistä.

– Kannustamme maan hallitusta ripeisiin päätöksiin, jotta laadukas hoito voidaan turvata koko maassa, sanoo johtaja Harri Jaskari Suomen Yrittäjien tiedotteessa.

Suomen Yrittäjien mukaan vanhuspalvelulain 0,7 henkilömitoituksen toimeenpanoa pitäisi siirtää ainakin vuoden 2024 alkuun. Lisäksi järjestön mukaan olisi hyödynnettävä entistä laajemmin hoiva-avustajien ja tukitehtäviä tekevien henkilöiden resursseja.

Järjestö ehdottaa myös yksityisen sairaanhoidon Kela-korvausten leikkausten perumista sekä korvauksen määrän tuplaamista koronasta johtuvan hoitovelan purkamiseksi.

Suomen Yrittäjien mukaan palvelusetelit pitäisi ottaa nykyistä laajemmin käyttöön kunnissa, kuntayhtymissä ja hyvinvointialueilla. Järjestö toivoo myös etä- ja virtuaalipalveluiden parempaa hyödyntämistä ja  liikkuvien sote-palveluiden lisäämistä.

HS: Kokoomus jatkaa suosituimpana puolueena, perussuomalaisten kannatus nousussa

Kokoomus jatkaa Suomen suosituimpana puolueena Helsingin Sanomien teettämässä gallup-kyselyssä. Mittauksen mukaan kokoomusta äänestäisi 23 prosenttia suomalaisista, jos vaalit olisivat nyt.

Edellisestä mittauksesta kokoomuksen suosio laski 0,9 prosenttiyksikköä.

Toiseksi suosituin puolue on SDP 20,1 prosentin kannatuksella. Kolmanneksi suosituin on perussuomalaiset 16 prosentin kannatuksella ja neljänneksi suosituin keskusta 11 prosentin kannatuksella.

Vihreitä äänestäisi 9,9 prosenttia, vasemmistoliittoa 7,6 prosenttia, Rkp:ta 4,5 prosenttia, kristillisdemokraatteja 3,4 prosenttia ja Liike nytiä 2,3 prosenttia. Vastaajista 2,2 prosenttia ilmoitti äänestävänsä jotain muuta puoluetta kuin edellä mainitut.

Eniten mittauksessa kannatustaan nosti perussuomalaiset, jonka kannatus nousi 1,3 prosenttiyksikköä.