Verkkouutiset

Politiikka

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomusedustaja SDP:lle: Opintolainahyvityksen poistaminen täysin väärä viesti opiskelijoille

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Mari-Leena Talvitie pitää esitystä täysin vääränä.

– Opintolainahyvityksen poistaminen lähettäisi täysin väärän viestin opiskelijoille. Tällä päätöksellä viestittäisiin opiskelijoille, että opintojen ahkera suorittaminen ja opinnoista määräajassa valmistuminen eivät kannata, Talvitie sanoo tiedotteessaan.

Opintolainahyvitys tarkoittaa, että Kela maksaa osan opintolainasta pois, jos opiskelija nostaa opintolainaa korkeakouluopintojen aikana ja suorittaa tutkinnon määräajassa.

Viiden vuoden tavoiteajassa valmistuvalle opiskelijalle, joka nostaa opintolainaa yhdeksänä kuukautena vuodesta 850 euroa kuukaudessa, hyvityksen poistaminen toisi 14 300 euron lisälaskun.

– On pöyristyttävää, jos SDP on valmis lakkauttamaan opintolainahyvityksen. Hyvitys on osoittautunut erinomaiseksi keinoksi saada opiskelijat valmistumaan ajallaan. Olemme juuri korottaneet opintolainan valtiontakauksen määrää 200 eurolla kuukaudessa. Hyvitysten poistaminen veisi järjestelmältä pohjan pois, Talvitie sanoo.

Kelan selvityksen mukaan opintolainahyvityksen edellyttämässä määräajassa valmistuneiden sekä tutkinnon tavoitteellisessa suorittamisajassa valmistuneiden osuudet ovat kasvaneet runsaasti opintolainahyvityksen käyttöönoton jälkeen.

– Tällainen muutos opintotukijärjestelmään on järjetön. Se osuisi suoraan korkeakoulutuksen läpäisyyn ja työvoiman saatavuuteen. Se vähentäisi kannustimia valmistua ja siirtyä työelämään tilanteessa, jossa pula osaajista on ennennäkemättömän korkea, Talvitie sanoo.

Tyrmäys keskustanuorten seksityölinjaukselle: Ei edusta puolueen kantaa

– Kannanotto ei edusta miltään osin puolueen kantaa. Tällaiset avausten sijaan suosittelen käyttämään energiaa vaikkapa sen vakavan ongelman pohtimiseen, miten selviää maa, johon ei synny enää riittävästi lapsia. Lasten syntymää edistää kestävät parisuhteet ja luottamus, kansanedustaja Markus Lohi (kesk.) toteaa viestipalvelu X:ssä.

Keskustanuoret kirjoitti X:ssä linjanneensa valtuuskunnassaan, että seksityöstä voisi tulla maaseudun kantava elinkeino.

Keskustanuorten puheenjohtaja Jere Tapio vastaa Lohelle, että tämän yksittäisen aloitteen lisäksi viikonloppuna puhuttiin muun muassa duopolista ja tuottajan asemasta, vanhemmuuden tukemisesta, isänmaallisuudesta, lastensuojelusta ja sivistyksestä.

– Toivomaasi teemaan tulemme myös lähiaikoina pureutumaan, Lohi kirjoittaa,

Lohen mukaan ”ongelma taitaa olla, että näitä muita aloitteita ei oteta enää vakavasti tuon julkisuutta tuoneen jälkeen”.

”SDP kurottaa nyt myös EU:n kautta veronmaksajan takataskulle”

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan verojaoston jäsen Janne Heikkinen ei halua antaa EU:lle mahdollisuutta kantaa veroja jäsenmaista.

SDP:n viikonloppuna julkaistussa eurovaaliohjelmassa ehdotetaan mahdollisuutta kerätä EU:n yhteisiä varoja useammalla uudella verolla.

– SDP:n ehdotus kerätä uusia EU-veroja suomalaisilta on tyrmättävä. EU-verot tulisivat kasvattamaan suomalaisten jo ennestään ylisuurta verotaakkaa. Toivon, että SDP:ssä ymmärrettäisiin, että kaikkia eteen tulevia ongelmia ei tule ratkaista himoverottamalla ihmisiä ja yrityksiä enemmän, Heikkinen sanoo tiedotteessaan.

– Suomalaisten kukkaroista kerättävistä veroeuroista on päätettävä mahdollisimman lähellä veronmaksajaa. Vastuu jokaisen kerätyn veroeuron vastuullisesta käytöstä kevenee, kun kilometrit verotetusta lompakosta kasvavat. Suomalaisen veronmaksajan takataskulla on jo nyt tarpeeksi kävijöitä, Heikkinen toteaa.

Hän on huolissaan SDP:n esittämien uusien verojen vaikutuksista Euroopan kilpailukykyyn.

Heikkinen ei näe eurooppalaisten yritysten ja ihmisten lisäverottamisen olevan ratkaisu aikamme ongelmiin.

– Yksikään maa tai alue ei ole noussut vaurauteen verottamalla raskaammin. Kiihtyvässä kansainvälisessä kilpailussa on vaikea nähdä miten Euroopan kilpailukyky voisi kohentua verottamalla alueella toimivia yrityksiä ja ihmisiä lisää. Uusien verojen sijaan meidän tulee panostaa eurooppalaisten markkinoiden toimivuuteen ja edellytyksiin, hän sanoo.

Heikkinen näkee EU-veroissa myös vaarallisen kehityskulun.

– Verotusoikeuden on hyvä säilyä jatkossakin kansallisella tasolla. Jos EU:lle annetaan nyt verotusoikeus, on todellinen vaara, että se voisi johtaa jatkuvasti uusiin suomalaista rokottaviin EU-veroihin. SDP:n EU-verot ovat selvä askel kohti tulonsiirtounionia, hän toteaa.

Tyrmäys SDP:n väläyttämille EU-veroille: Rahaa menisi jaettavaksi muualle

SDP väläyttää eurovaaliohjelmassaan verotusoikeutta Euroopan unionille.

– EU:n on kartoitettava mahdollisuutta omien varojen keräämiseen esimerkiksi erilaisten haittaverojen, päästökauppamaksujen tai rahoitusmarkkinoiden verottamisen kautta, puolueen vaaliohjelmassa esitetään.

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma ei lämpene ajatukselle EU-veroista. Hänen mukaansa ne veisivät rahaa Suomesta jaettavaksi muualle.

– Vastustan SDP:n tavoitetta antaa EU:lle mahdollisuus kerätä veroja jäsenmaista. Tämä vääjäämättä nostaisi kokonaisveroastetta ja veisi EU:n jaettavaksi ne verot, kuten päästökaupan, jotka kuuluvat ja kannattaa hyödyntää siellä, missä ne on kerättykin, kokoomusedustaja on kirjoittanut viestipalvelu X:ssä.

Pia Kauma on löytänyt SDP:n vaaliohjelmasta esityksen, jota hän kannattaa. Puolue esittää eurovaaliohjelmassaan määräenemmistöpäätöksenteon käytön laajentamista EU:ssa.

– Siitä olen samaa mieltä, että jäsenmaiden yksimielisyysvaatimuksesta päätöksenteossa kannattaa luopua silloin, kun on kyse elintärkeistä ulko- ja turvallisuuspolitiikan päätöksistä. Tämän tarve nähtiin muun muassa, kun Unkari venkoili Ukrainan tukemisessa, Pia Kauma kirjoittaa.

 

 

 

Petteri Orpo: Kaikki ehdokkaamme ovat valmiina EU-parlamenttiin

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Petteri Orpo avasi lauantaina puolueensa europarlamenttivaalien kampanjakiertueen Helsingin Narinkkatorilla.

– Kokoomuslaiset ehdokkaat ovat osaavia. Kaikki ovat valmiina Euroopan parlamenttiin ajamaan meille suomalaisille tärkeitä asioita. Kokoomus on osa Euroopan vahvinta poliittista voimaa Euroopan kansanpuolue EPP:tä. Sitä kautta meillä on kokoamme suurempi mahdollisuus vaikuttaa eurooppalaisiin ratkaisuihin, Petteri Orpo sanoi kokoomuksen vaaliteltalla.

Kokoomuksen vaalikiertue kattaa kaikki Suomen maakunnat. Ehdokkaiden ja kampanjaväen lisäksi vaaliteltoilla ja tapahtumissa kiertävät kokoomuksen kansanedustajat ja ministerit. Kokoomuksella on vaaleihin kaksikymmentä ehdokasta.

Europarlamenttivaalit järjestetään kaikissa EU:n jäsenvaltioissa ajanjaksolla 6.–9.6.2024. Suomessa äänestyspäivä on sunnuntai 9.6.2024 ja ennakkoäänestys 29.5.–4.6.2024.

”Velkarahalla näyttää olleen helppo tehdä sitä sun tätä”

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kirjoittaa blogissaan Sanna Marinin (sd) hallituksen perustaman työllistämisyhtiö Työkanavan epäonnistumisesta.

Petteri Orpon (kok) hallitus päätti kehysriihessään lopettaa yhtiön toiminnan sekä rahoituksen. Tämä tehtiin Heinosen mukaan sen takia, että yhtiö oli suoriutunut heikosti tehtävässään työllistää vaikeimmassa asemassa olevia osatyökykyisiä työttömiä.

Kokoomusedustaja viittaa Ilta-Sanomien juttuun, jonka mukaan yhtiö onnistui työllistämään vain 17 henkilöä.

Yhtiön toimintamenot eivät Heinosen mukaan ole olleet linjassa yhtiön saavutusten kanssa.

– Henkilöstökuluihin meni kaikkiaan 744  000 euroa vuonna 2023, 180 000 euroa edellisvuonna. Työkanavan mukaan se on käyttänyt saamastaan rahoituksesta noin 1,5 miljoona euroa. Sievoinen osa kuluista on mennyt Työkanavan johdolle. Yhtiön viime vuoden tilinpäätöksen perusteella johdon palkkaan ja palkkioihin meni vuonna 2023 runsaat 380 000 euroa ja vuonna 2022 noin 136 000 euroa, eli yhteensä noin 516 000 euroa, Heinonen kirjoittaa.

– Toimitusjohtajalle maksettiin siis peruspalkkaa noin 10 000 euroa kuukaudessa. Vuositasolla toimitusjohtajan palkkaan meni peräti 128 000 euroa. Ja totta kai brändi-ilme piti tehdä ensin. Markkinointiin ja viestintään hukattiin noin 200 000 euroa. Mainostoimisto- ja viestintäpalveluita ostettiin muun muassa viestinnän strategiaan, hän jatkaa.

Heinosen mielestä yhtiön lakkauttaminen oli oikea ratkaisu.

– Hyvä, että tällaiset menomomentit nyt kammataan tarkasti läpi. Jos hommasta ei syntynyt suunniteltua työmyllyä, vaan vain johdon rahasampo, niin toiminta pitikin viheltää poikki ja ajaa alas. Velkarahalla näyttää Marinin hallituksen olleen helppo tehdä sitä sun tätä. ”Rahaa on”, olihan se vasemmistohallituksen tunnuslause, kansanedustaja kirjoittaa

– On reilua, myös ja ennen muuta osatyökykyisiä kohtaan, ja oikeinkin, nyt etsiä tehokkaita ja ennen muuta toimivia keinoja työllistää työttömiä, kaikkein vaikeimmassa asemassa olevia osatyökykyisiä henkilöitä, hän toteaa.

Olemmeko luopumassa markkinataloudesta?

Markkinatalous näyttäytyy julkisessa keskustelussa yhä enemmän eilispäivän ihanteena. Suuntaus valtionvetoiseen yhteiskuntamalliin on ollut havaittavissa vuoden 2008 finanssikriisistä lähtien, mutta viime vuosien kriisit ovat vahvistaneet rakennemuutosta ennennäkemättömällä tavalla.

Vihreä siirtymä tarkoittaa käytännössä teollista suunnittelua. Jopa itse termi on kuin suora lainaus Franklin D. Rooseveltin New Deal -ohjelmasta, jolla presidentti pyrki pelastamaan Yhdysvaltoja 1930-luvun talouslamasta vahvan valtionohjauksen kautta. Koronapandemia taas avasi ovet rajattomalle velanotolle ja sitä kautta rajattomalle valtionpolitiikalle, ja myös EU:ssa ajetaan yhä rajummin yhteisvelkaa, federalismia ja jäsenmaiden suvereenisuuteen puuttumista. Ukrainan sodan, pakotepolitiikan ja Kiinan taloudesta irtautumispyrkimyksien myötä kehitys eskaloituu entisestään.

Olemme todistamassa eräänlaista hätätilapolitiikkaa, jossa poliitikot voivat erilaisiin kriiseihin ja konflikteihin viittaamalla perustella jatkuvasti laajenevaa hallintoa tukipakettien, valtiontakausten, sääntelyn ja ekspansiivisen finanssipolitiikan muodossa.

Historioitsija ja markkina-analyytikko Russel Napier on kutsunut tätä suuntausta ”dirigismeksi”. Tämä tarkoittaa järjestelmää, jossa valtio hallitsee pääoman allokaatiota yhteiskunnassa ja rahoituspolitiikka siirtyy yhä enemmän keskuspankeilta valtiolle. Taloutta ei enää nähdä kansalaisten vapaiden valintojen, yhteistyön ja kilpailun summana, vaan reservinä, josta valtiovalta voi vapaasti imuroida resursseja erilaisiin strategioihin ja pyrkimyksiin.

Orkestroivan valtion ajatus

Kehitys näkyy Suomessakin. Edellisen hallituksen aikana Demos-ajatuspajalta tilattu ja viime vuoden huhtikuussa valmistunut raportti ”ECONCHANGE Valtion muuttuva rooli taloudessa murrosten aikakaudella” sekä tähän kuuluva päätöksenteon tueksi laadittu tiivistelmä ”Globaalit muutospaineet haastavat Suomen talouspolitiikan lähtökohteita” tarjoavat kiinnostavaa lukemista.

Heti raportin alussa viitataan finanssi- ja eurokriiseihin, koronapandemiaan, sotaan, energiakriisiin ja siihen, miten nämä vaikuttavat EU:n päätökseen kääntyä ”väliaikaisesti” pois talousperiaatteistaan. Tähän lisätään myös ”tarve torjua ilmastonmuutosta ja luontokatoa sekä siirtyä nopeasti fossiilittomaan energiajärjestelmään, geopoliittisten blokkien ja jännitteiden vahvistuminen, väestön ikääntyminen ja uusien teknologioiden vaikutus työllisyyteen”.

Näiden kaikkien kerrotaan edellyttävän valtiolta entistä aktiivisempaa roolia taloudessa.

Tätä aktiivisempaa roolia kutsutaan ”orkestroivaksi valtioksi”. Valtio ohjaa eli orkestroi taloutta tekemällä yhteistyötä ”keskeisten sidosryhmiensä kanssa saavuttaakseen demokraattisesti asetettuja tavoitteita”.

Sidostyhmiin kuuluvat elinkeinoelämä, ammattiyhdistysliikkeet, tiede ja koulutuskenttä, joiden työpanoksia voidaan valtion orkestraation avulla suunnata kohti niin sanottuja yhteisiä tavoitteita.

Ei-valtiollinen toimija voi myös toimia koordinaattorina, mutta valtio on aina se taho joka varmistaa, että koordinointi todella tapahtuu. Tätä kuvaillaan ehdottoman tärkeäksi, sillä ”keskeinen orkestroivan valtion kyky on ohjata resursseja, jotka eivät ole valtion suorassa hallinnassa”.

Tässä mainitaan esimerkkinä vihreä siirtymä, jossa yksityissektorin resursseja tarvitaan keskusjohdon tavoitteiden läpiviemiseksi. Raportissa kuitenkin huomautetaan, että orkestrointi ei tarkoita komentotaloutta, koska kyseessä on ”yhteistyö” demokraattisessa järjestelmässä.

Tämä yhteistyö on kuitenkin käytännössä valtiovetoinen, sillä raportin mukaan vain valtio pystyy kokonaisvaltaisen tilannekuvan muodostamiseen.

Ja mistä tämä valtionhallinnon henkilöstön kyvykkyys sitten tulee? ”Orkestraatiokyvykkyyksiin keskittyvästä ohjelmasta”.

Tämä on tietysti markkinatalouden vastakohta, sillä markkinatalouden logiikan mukaisesti keskushallinnossa ei voi koskaan olla niin viisasta henkilöä tai tahoa, joka tietäisi maailmasta riittävän paljon koko yhteiskunnan ohjaamiseksi globaalilla tasolla.

Orkestraatioajatuksen taustalla on siten vanha sosialistinen ajatus siitä, että keskusjohto on viisas. Kun valtio Neuvostoliitossa tarkalleen tiesi kuluttajatuotteiden tarkan kysynnän, orkestroiva valtio pystyy jopa holistiseen tilannekuvan muodostamiseen globaalitasolla ja tämän pohjalta resurssien allokointiin. Mieleen kumpuaa SKDL:n entisen johtajan Ele Aleniuksen ajatus 1990-luvulta siitä, miten vanha sosialismi muuttuu ”planetarismiksi” ja suunnitelmatalous juurikin ”kokonaiskuvan” muodostamisen politiikkaan.

Demokraattinen totalitarismi

Raportissa esitetty väite siitä, että orkestraation yhteistyötyyppinen malli ei tee järjestelmästä komentotaloutta on tietysti totta poliittisessa mielessä, vaikka lopputulos saattaa olla samankaltainen. Totalitarismi, esimerkiksi vanhasta absolutismista poiketen, tarkoittaa yhteiskunnan yhdenmukaistamista ja koordinoimista. Kyse on ideologisesta mallista, jossa yhteiskuntaa mobilisoidaan jonkin tavoitteen saavuttamiseksi.  Tämä onnistuu sekä demokraattisessa että ei-demokraattisessa järjestelmässä.
Valtion tehtävien ulkoistaminen eri tahoille ja näiden tahojen koordinointi ei tästä syystä vähennä valtiojohtoisuutta tai ”totalitarismia” yhteiskunnassa, vaan lisää sitä.

Esimerkiksi hyvinvointivaltio sentään tarkoittaa, että valtion ja yksityisen sektorin välissä kulkee raja, kun hyvinvointiyhteiskunta häivyttää tämän rajan. Hyvinvointiyhteiskunnassa valtiosta ja yhteiskunnasta tulee korporatiivinen monoliitti, jossa valtio on kaikkialla läsnä samalla kun se on heikko, byrokraattinen ja velkaantunut. Valta vuotaa ”sidosryhmiin” jossa yritykset ja kolmas sektori janoavat verorahoja tukien ja diilien muodossa.

Ollaan siirtymässä kohti talousjärjestelmää, jota Jönköpingin kansainvälisen kauppakorkeakoulun apulaisprofessori Christian Sandström on mieltänyt ”tukikapitalistiseksi”. Sandströmin mukaan järjestelmä on syntynyt sitä myötä, kun tukipolitiikka on sulautunut ympäristöpolitiikkaan. Tuloksena on valtiojohtoinen teollisuuspolitiikka, joka jyrää markkinoita.

Esimerkkejä tästä löytyy Atlantin molemmilta puolin. Yhdysvalloissa Joe Biden on lyönyt läpi Inflation Reduction Actin, jonka avulla valtio tukee ilmasto- ja talouspolitiikkaa 800 miljardilla dollarilla.

EU:n elpymispolitiikkaan ”Euroopan jälleenrakentamiseksi” käytetään yli 2 biljoonaa euroa josta kolmasosa käytetään vihreän siirtymän rahoitukseen. Suomen osuus elpymisvälineestä on 2,3 miljardia euroa, joista viime hallitus aikanaan ilmoitti käyttävänsä vihreään siirtymään vähintään puolet.

Edellisen pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan ilmastopolitiikkaan tarvittiin ”ennätyksellisiä” julkisia investointeja. Samoihin aikoihin myös silloinen sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kirjoitti, ettei EU:ssa voida ”palata vanhoihin toimimattomiin velkasääntöihin” koska ”käsillä on myös valtava vihreiden investointien tarve”.

Marinin hallituksen perinnöksi jäi 40 miljardin euron lisäys valtionvelkaan, ja valtiontalouden nykyinen tila onkin kaikkien tiedossa.

Kysymys kuuluu: mitä hallituksen säästökuuri tarkoittaa maailmassa, jossa ollaan siirtymässä kohti talousjärjestelmää joka toimii valtiollisen orkestroinnin kautta. Jos seuraava hallitus omaksuu tämän ideologian täysimittaisesti, voi markkinatalouden aika Suomessa alkaa olla ohi.

Suomen Kanadan-suurlähettiläs Jari Vilen jättää tehtävänsä

Suomen Kanadan-suurlähettiläs Jari Vilén on pyytänyt eroa suurlähettilään tehtävästään. Hän ilmoittaa asiasta julkisessa Facebook-kirjoituksessaan.

– Katson, että tässä tilanteessa yhteisen edun mukaista on tarjota edustustolle uusi alku uuden suurlähettilään johdolla. Lisäksi perhettäni koskeva tämän prosessin aikana tapahtunut isäni poisnukkuminen vaatii juuri nyt läsnäoloani Suomessa, Vilén kirjoittaa.

Hänen mukaansa Suomen turvallisuuspoliittisen aseman muutos sekä tarve Suomen ja Kanadan NATO-kumppanuuden vahvistamiseksi sekä syventämiseksi tässä haastavassa maailmanpoliittisessa tilanteessa on ollut keskeinen motivaatio edustuston toiminnan nopealle aktiviteettien kasvulle.

Ilta-Sanomat kertoi maaliskuussa, että Viléniä epäillään häirinnästä ja epäasiallisesta käytöksestä suurlähetystössä. Suurlähetystön henkilökunta oli laatinut yhdeksänsivuisen kirjelmän, jossa oli 15 teemaa, joiden alle oli lueteltu tarkemmin henkilöstön kokemia epäkohtia.

Vilén mainitsee kirjoituksessaan, että ”oma innostuneisuuteni ja kiireellisyyteni estivät minua näkemästä, että henkilökunnan hyvinvointi olisi tarvinnut enemmän huomiota ja aitoa vuoropuhelua täällä paikan päällä”.

– Olen vilpittömän pahoillani siitä mielipahasta, jota toimintani on osalle henkilökuntaa aiheuttanut ja haluan pyytää tätä anteeksi asian osallisilta.

– Kiitos edustuston ammattitaitoisen henkilökunnan edustuston työ on koko tämän prosessin ajan jatkunut tuloksekkaasti ja yhteisesti hyväksyttyjen suunnitelmien mukaisesti ja tästä haluan kiittää heitä.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) vahvistaa viestipalvelu X:ssä vastaanottaneensa Vilénin eropyynnön.

– Aion esittää tasavallan presidentille tehtävän päättämisestä niin, että lähettiläs palaa Suomeen jo kesäkuun lopussa. Aloitamme uuden lähettilään haun välittömästi.

Alexander Stubbista julkaistiin virallinen valokuva

Tasavallan presidentti Alexander Stubbista on julkaistu virallinen valokuva, tasavallan presidentin kanslia tiedottaa.

Kuvan on ottanut valokuvaaja Jussi Ratilainen.

Virallisen kuvan voi ladata tasavallan presidentin kanslian verkkosivuilta. Kuvasta on ladattavissa myös painokäyttöön tarkoitettu versio, jossa on mukana tasavallan presidentin nimikirjoitus.

Kuvan voi ladata ja tulostaa omaan käyttöön.

Yhteisöt, organisaatiot ja viranomaiset voivat tilata kuvan painatuksen omilta puitesopimustoimittajiltaan omaan käyttöönsä. Perinteisesti presidentin kuva on ollut nähtävillä esimerkiksi julkisissa virastoissa ja kouluissa.

Kuvaa ei saa painattaa myyntiin ilman tasavallan presidentin kanslian lupaa.

Valtionjohto keskusteli Venäjän GPS-häirinnästä

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (TP-UTVA) keskustelivat perjantaina 3. toukokuuta Venäjältä tulevista GPS-häiriöistä. Asiasta kerrotaan tasavallan presidentin kanslian tiedotteessa.

Suomi jatkaa läheistä yhteydenpitoa asiasta Nato-liittolaisten ja EU-kumppaneiden kanssa.

TP-UTVA keskusteli myös Puolustusvoimien osallistumisesta kansainväliseen harjoitustoimintaan. Suomen Nato-jäsenyys, syvenevä puolustusyhteistyö Yhdysvaltojen, Ruotsin, Norjan, Ison-Britannian ja muiden tärkeiden liittolaisten kanssa, sekä turvallisuusympäristössä tapahtunut merkittävä muutos vaikuttavat Puolustusvoimien kansainväliseen harjoitustoimintaan.

Harjoitustoiminnan luonne on muuttunut, ja liittolaiset harjoittelevat Suomessa yhä useammin. Harjoituksilla vahvistetaan liittokunnan ja Suomen puolustusta sekä lisätään liittolaisten tuntemusta pohjoisen toimintaympäristöstä.

SDP väläyttää EU:lle oikeutta verottaa

SDP väläyttää perjantaina julkaistussa eurovaaliohjelmassaan verotusoikeutta Euroopan unionille.

– EU:n on kartoitettava mahdollisuutta omien varojen keräämiseen esimerkiksi erilaisten haittaverojen, päästökauppamaksujen tai rahoitusmarkkinoiden verottamisen kautta, eurovaaliohjelmassa esitetään.

Ohjelmassa esitetään myös toimia, joilla SDP:n mukaan vahvistetaan EU:n taloudellista kilpailukykyä.

Puolue muistuttaa, että kilpailu investoinneista on kiihtynyt unionissa.

– Useat EU-jäsenmaat hyödyntävät surutta suuria valtiontukia oman teollisuutensa tukemisessa, mikä on usein haitallista tuottavuuskehityksen, reilun kilpailun ja Suomen kannalta. Teollisuuspoliittisiin tarpeisiin on vastattava samalla, kun EU:ssa on palattava tiukkaan valtiontukipolitiikkaan. Tämä tapahtuu parhaiten ottamalla käyttöön yhteinen eurooppalainen investointeja tukeva rahoitusväline, jolla tuetaan parhaita ja yhdessä asetettujen selkeiden kriteerien mukaisia hankkeita, SDP esittää.

Puolueen mukaan EU:n tavoitteena on oltava kasvavien ja reiluilla pelisäännöillä toimivien vientiyritysten määrän lisääminen ja viennin avaaminen uusille markkinoille.

– Vastataan maailmanpolitiikan aiheuttamiin kasvaviin riskeihin laatimalla EU-tasoinen uudelleenteollistamisstrategia, SDP:n ohjelmassa esitetään.

EU:sta on puolueen mukaan tehtävä osaamisen ja uusien teknologioiden johtava talous.

– Panostetaan kiertotalouteen sekä uusien, kestävien tuotteiden ja teknologioiden kehittämiseen. Satsataan tuotekehitykseen ja innovointiin.

– Nopeutetaan uusia tieteen ja tekniikan läpimurtoja lisäämällä merkittävästi EU:n investointeja tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin sekä yhdistämällä jäsenmaiden resursseja.

SDP:n mukaan Euroopan unionin pitää olla myös ”palkansaajan paras ystävä”.

Puolueen mukaan EU:ssa on jatkettava työtä työntekijöiden oikeuksien lisäämiseksi ja laajentamiseksi. Ammattiliittojen asema ja lakko-oikeus on SDP:n mukaan turvattava kaikkialla unionissa. Jokaiselle työntekijälle on puolueen mukaan myös taattava reilu palkka ja riittävä sosiaaliturva.

– Hyvinvoivat, osaavat ja motivoituneet työntekijät ovat koko Euroopan ja sen yritysten kilpailuvaltti. Eurooppa kärsii vakavasta osaajapulasta ja kilpailee parhaista työntekijöistä muiden alueiden kanssa. Tekemällä reilusta työelämästä ja työntekijöiden turvasta Euroopan vetovoimatekijän varmistamme osaavan työvoiman saatavuuden tulevaisuudessa, ohjelmassa sanotaan.

Puolue haluaa parantaa myös alustataloudessa työskentelevien yrittäjien asemaa.

– Varmistetaan, että alustataloudessa yrittäjyys perustuu aitoon vapaaehtoisuuteen ja toimijoiden työsuhdeolettamasta pidetään kiinni. Turvataan alustataloustyöntekijöille minimityöehdot, oikeudet lomaan, eläkekertymät ja sosiaalimaksut.

Professori SK:lle: Sote-uudistus meni pilalle Sanna Marinin hallituksen ideologian takia

Petteri Orpon (kok.) hallitus on joutunut kohdentamaan säästötoimia myös sosiaali- ja terveysmenoihin. Perusterveydenhuollon hoitotakuu venyy 14 vuorokaudesta kolmeen kuukauteen, vanhuspalveluiden henkilömitoitus kevenee ja joitakin yöpäivystyksiä ajetaan alas. Lisäksi useat asiakasmaksut nousevat.

Kansalaisille luotiin sote-uudistuksesta liian kovia odotuksia, mistä seuraa nyt raju pettymys. Näin toteaa Suomen Kuvalehdessä sote-asiantuntija ja kunnallispolitiikan professori Arto Haveri Tampereen yliopistosta.

– Totesin jo vuonna 2020, että tässä ei enää ole kysymys palvelujen parantamisesta, vaan siitä, että saadaanko edes jonkinlainen perustaso säilytettyä, hän sanoo SK:lle.

Sote-uudistus toteutettiin Sanna Marinin (sd.) hallituksen aikana. Nyt Petteri Orpon (kok.) hallitus joutuu toteuttamaan säästöjä. Lisäksi hallitus nostaa yksityisen yleis- ja erikoislääkärin vastaanottokäynneistä maksettavia Kela-korvauksia. Tavoitteena on lyhentää hoitojonoja.

– Marinin hallitus loi ideologisista syistä mallin, joka korostaa julkisen terveydenhuollon omaa tuotantoa. Sen kapasiteetti ei kuitenkaan riitä, ja siksi Orpon hallituksen korjausliike on ymmärrettävä, arvioi professori Arto Haveri.

– Ideologisista syistä tehdyt uudistukset ovat yleensä huonoja. Valitettavasti huonoja ovat usein myös rajut korjausliikkeet. Näiden sijaan pitäisi päästä pitkäjänteisempään ja näyttöön perustuvaan uudistamiseen, hän viittaa Orpon hallituksen toimiin.

 

Timo Vornanen erotettiin PS:n eduskuntaryhmästä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on päättänyt yksimielisesti erottaa kansanedustaja Timo Vornasen ryhmästä luottamuspulan takia.

Timo Vornanen oli torstai-iltana osallisena Helsingin keskustassa sattuneessa ammuskelussa. Hänen epäillään osoittaneen kahta henkilö aseella ja ampuneen laukauksen maahan.

– Viikko sitten tapahtunut välikohtaus on järkyttänyt ryhmäämme. Vornasen käytöstä ei voi näiden tietojen valossa puolustaa tai pitää hyväksyttävänä, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä sanoi tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

Mäkelä sanoi, että tapauksen yksityiskohdat selviävät aikanaan poliisitutkinnan ja oikeudenkäynnin aikana.

– Poliisi tutkii ja selvittää tapauksen varmasti perinpohjaisesti, ja oikeus sitten aikanaan osapuolten mahdollista syyllisyyttä. Ryhmä ei ota kantaa juridiikkaan vaan politiikkaan, ja päätös on tässä, hän sanoi.

Karu laskelma: Tulot nousevat 1000 eurolla, käteen jää 32 euroa

Kelan tekemän laskelman mukaan Petteri Orpon (kok.) hallituksen toteuttamat muutokset sosiaaliturvaan vahvistavat työttömyysetuutta saavien kannustimia siirtyä osa-aikatyöstä kokoaikatyöhön.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemen hallituksen uudistukset ovat tarpeellisia, koska vääriä kannustimia luova järjestelmä on käynyt liian kalliiksi.

Romakkaniemi kuvaa Verkkouutisten blogissaan tilannetta, jossa kokoaikaiseksi siirtyminen ei kasvata juurikaan nettotuloja.

– Ajattele tilannetta, jossa teet osa-aikaista työtä palvelualalla noin kolmena päivänä viikossa. Yhdessä eri saamiesi sosiaalitukien kanssa käytettävissä olevat nettotulosi ovat 1956 euroa. Työnantajasi tarjoaa sinulle kokoaikaista työtä ja bruttopalkkasi nousisi 1 500 eurosta 2 500 euroon. Hetken laskettuasi huomaat kuitenkin, että tukien laskiessa ja verotuksen kiristyessä nettotulosi kasvaisivat tästä 1 000 euron korotuksesta ainoastaan 32 euroa kuukaudessa 1 988 euroon. Vaihtaisitko siis kolmipäiväisestä viikosta joustavin työajoin viisipäiväiseen täyden työajan viikkoon 32 eurolla kasvavan kuukausiansion vuoksi? En minäkään, Romakkaniemi toteaa esimerkkilaskelmasta.

Esimerkkilaskelma kuvaa Romakkaniemen mukaan tilannetta ennen Orpon hallituksen aloittamista.

– Edellä mainittu tilanne oli kahden lapsen yksinhuoltajalla. Vastaava tilanne on ollut esimerkiksi kahden huoltajan perheessä, jossa toinen on keskituloinen ja toinen osa-aikainen: kokoaikaiseksi siirtyminen ei kasvata juurikaan nettotuloja, koska tuet osa-aikaisen työn tueksi ovat olleet niin hyvät.

Suomeen on Romakkaniemen mukaan luotu hyvässä tahdossa järjestelmä, joka julkisella tuella kannustaa ottamaan vastaan ja tarjoamaan palvelualoilla osa-aikaisia töitä kokoaikaisen sijaan.

– On ajateltu, aivan oikein, että ihmisten on parempi tehdä hieman työtä kuin olla kokonaan työttömänä. Soviteltu päiväraha, suojaosa, asumistuki, lapsikorotukset ja täydentävä toimeentulotuki ovat mahdollistaneet tämän. Samalla olemme kuitenkin vahingossa luoneet julkiselle taloudelle kalliin järjestelmän, joka koko talouden tasolla kannustaa haitallisiin valintoihin sekä työntekijöiden että työnantajien toimesta, hän kirjoittaa.

– Jos ihmiset reagoivat rationaalisesti tällaisiin kannustimiin, niin yritykset ne vasta voimakkaasti reagoivatkin. Kun osa-aikaisen työn tarjonta on vähitellen lisääntynyt, yhä useamman ihmisen huomatessa, että tulotaso on sama kolmen päivän työviikolla kuin kokoaikaisena, on monilla aloilla tarjottu paljon osa-aikaista työtä. Osa-aikainen työvoima on toki ollut työnantajillekin kätevää ja joustavaa, hän toteaa.

Romakkaniemi toteaa, että lopputuloksena on ajauduttu tilanteeseen, jossa liian suuri osa työllisistä tekee osa-aikaista työtä.

– Tämä on ongelma monestakin näkökulmasta. Koko rakenne on erittäin kallis julkiselle taloudelle. Sen sijaan, että ihmiset olisivat kokoaikaisissa työsuhteissa ja maksaisivat nettona veroja, ovat he nettona rasite julkiselle taloudelle. Yhtä aikaa kärsimme rakenteellisesta työvoimapulasta. Meillä ei siis olisi varaa siihen, että useita prosenttiyksiköitä työllisistämme tekee osa-aikaista työtä kokoaikaisen sijaan, ja vielä julkisin tuin maksettuna.

LUE JUHO ROMAKKANIEMEN BLOGI:
Työnteko kunniaan

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)