Verkkouutiset

Tiedustelu

Venäjä-tuntija järkyttyi WSJ:n toimittajan pidätyksestä – ”He ottivat panttivangin”

Venäjä-asiantuntija Tatjana Stanovaja luonnehtii Moskovan politiikkaan keskittyvän analyysi- ja tietopalvelunsa R.Politikin arviossa toimittaja Evan Gershkovitshin pidätystä suorastaan järkyttäväksi tapauksessa.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan kuusi vuotta Moskovassa asunut Wall Street Journalin kirjeenvaihtaja pidätettiin Jekaterinburgissa epäiltynä vakoilusta. Venäläiset väittävät Gershkovitshin keränneen Yhdysvalloille tietoa venäläisistä puolustusalan yrityksistä. Mitään todisteita väitteiden tueksi ei ole esitetty.

Tatjana Stanovaja pitääkin pidätystä poliittisena.

– Tämä on tietysti järkyttävää. Odotetaan ja katsotaan, mitä FSB tarkalleen esittää, mutta näyttää siltä, että he ovat ottaneet panttivangin, asiantuntija toteaa.

Hän muistuttaa Yhdysvalloissa vangituista venäläisistä, joiden takaisin saamiseen toimittajaa voitaisiin hyödyntää. Stanovaja nostaa esimerkiksi kymmenien miljoonien dollarien vahingot aiheuttaneista kyberrikoksista tuomitun Vladislav Kljushinin ja Berliinin Tiergarten-puiston elokuun 2019 salamurhasta tuomitun FSB:n agentti Vadim Krasikovin.

– Viimeisin vaihto on muuten saattanut antaa Kremlin maistaa menestystä ja ruokkinut halua ottaa lisää panttivankeja, Stanovaja huomauttaa.

Venäjällä kannabiksen hallussapidosta ja salakuljetuksesta pidätetty koripallotähti Brittney Griner vaihdettiin joulukuussa Yhdysvalloissa pitkää vankilatuomiota istuneeseen pahamaineiseen venäläiseen asekauppiaaseen Viktor Butiin.

Tatjana Stanovajan mukaan Venäjän viime aikojen lakimuutokset ja FSB:n tulkinnat vakoilun määritelmästä merkitsevät lisäksi sitä, että kuka tahansa sotilasasioista kiinnostunut voidaan käytännössä asettaa syytteeseen vakoilusta.

Hän huomauttaa, että FSB syyttää Evan Gershkovitshin vain toimineen ”amerikkalaisten lukuun”, yksilöimättä asiaa tämän tarkemmin. Stanovaja huomauttaa, että WSJ:n johto voidaan siis käytännössä tulkita Venäjällä tässä yhteydessä ”amerikkalaisiksi”.

– Tämä vie epäilemättä Venjän ja Yhdysvaltojen suhteen jälleen uudelle vastakkainasettelun tasolle, Tatjana Stanovaja toteaa.

Venäjä-asiantuntijat ovat varoitelleet Kremlin pyrkivän nyt haastamaan Natoa ja Yhdysvaltoja vielä entistäkin kovempaa. Amerikkalaislennokin putoamiseen Mustallamerellä hiljattain johtanut häirintä on nähty tästä yhtenä esimerkkinä. Jopa Yhdysvaltain pommikoneiden lentojen Euroopassa lähellä Venäjän rajaa on arvioitu voivan joutua venäläisten kohteiksi.

LUE MYÖS:
Venäläisasiantuntija: B-52-lennot voivat olla houkutteleva kohde
Tuomio Saksassa: Aaveeksi kutsuttu Berliinin murhamies on Venäjän FSB:n agentti

Näin Suomi iski Venäjän tiedustelua vastaan: Tiedusteluaseman koko puolittunut

– Venäjän tiedusteluaseman koko pieneni viimeisen vuoden aikana noin puoleen aiemmasta. Tiedustelu-upseerien määrän laskun pääsyynä olivat Suojelupoliisin aloitteesta tehdyt tiedustelu-upseerien karkotukset ja viisumien epäämiset, Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoi Supon vuosikirjan julkistuksen yhteydessä torstaina.

Vuosikirja löytyy tämän linkin takaa.

Tiedustelu-upseerien määrän vähentyminen ja Venäjän rajan yli tapahtuvaan matkustamiseen liittyvät rajoitukset ovat Supon tiedotteen mukaan heikentäneet merkittävästi Venäjän henkilötiedustelun operatiivisia toimintamahdollisuuksia Suomessa. Diplomaattipeitteellä tehtävä tiedustelu on Supon mukaan ollut Venäjän henkilötiedustelun päämenetelmä ulkomailla.

– Venäjä pyrkii edelleen sijoittamaan tiedustelu-upseereitaan diplomaattipeitteelle, mutta ajan myötä sen on pyrittävä korvaamaan henkilötiedusteluun syntynyttä aukkoa esimerkiksi ottamalla käyttöön enemmän muita peitteitä myös ulkomailla, Antti Pelttari totesi.

Supon päällikön mukaan henkilötiedustelussa kontaktien rakentaminen on kuitenkin erittäin pitkäjänteistä toimintaa eikä korvaavaa toimintamallia saada käyttöön hetkessä.

Viranomainen kertoo Venäjän pyrkivän paikkaamaan henkilötiedustelun ongelmia myös kybervakoilulla. Kybervakoilu korvaa henkilötiedustelua kuitenkin vain osittain, koska sillä saatava tieto on luonteeltaan erilaista. Vuoden 2022 toisella puoliskolla Venäjän Suomeen kohdistamat kybervakoiluyritykset olivat Supon mukaan entistä aktiivisempia.

Kansanedustaja: Vakoilun suhteen pitää olla hereillä

Kansanedustaja, eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunnan jäsen Pauli Kiuru (kok.) kehottaa suomalaisia viranomaisia ja yrityksiä valppauteen vieraan maan vakoilun suhteen. Kiuru kommentoi asiaa Twitterissä, jossa hän on jakanut Verkkouutisten artikkelin Sloveniassa paljastuneesta venäläisestä vakoojaverkostosta.

– Vakoojan tunnistaa vakoojaksi siitä, ettei hän näytä vakoojalta. Vaikea tehtävä ilman tiedustelulainsäädäntöä. Onneksi sellainen on nyt Suomessa, Kiuru kirjoittaa.

– Yritykset, hallinto ja yliopistot – on oltava hereillä.

Eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunta valvoo muun muassa suomalaisen tiedustelun asianmukaisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta.

Sloveniassa vangittiin talvella argentiinalaisina esiintynyt pariskunta, joka paljastui laajan poliisioperaation seurauksena Venäjän kansalaisiksi ja vakoojiksi. Pariskunnan epäillään olevan osa Venäjän ulkomaantiedustelupalvelu SVR:n ”illegaaleiksi” kutsuttua eliittivakoojaverkostoa.

– Epäillyt ovat ulkomaisen tiedustelupalvelun jäseniä, jotka käyttivät laittomasti hankittuja ulkomaisia henkilöllisyystodistuksia elääkseen ja työskennelläkseen Sloveniassa ja kerätäkseen salaa tietoa, Slovenian poliisin tiedottaja Drago Menegalija kommentoi.

Herttaisen lapsiperheen vanhemmat olivatkin Venäjän vakoojia

Argentiinasta Sloveniaan muuttaneen lapsiperheen vanhemmat paljastuivat venäläisvakoojiksi, uutisoi The Guardian.

Maria Mayer ja Ludwig Gisch muuttivat Ljubljanaan kahden lapsensa kanssa vuonna 2017. Naapurit kuvailivat perhettä tavallisiksi, mukaviksi ja ystävällisiksi. Mayer perusti Sloveniassa online-taidegallerian, Gisch taas työskenteli IT-yrityksessä.

Joulukuun alussa Slovenian poliisi teki yllätysrynnäkön pariskunnan kotiin. Rynnäkkö oli osa Slovenian lähihistorian laajinta ja salaisinta poliisi- ja tiedusteluoperaatiota, johon vinkki saatiin ulkomaiselta tiedustelupalvelulta.

Pariskunnan lapset otettiin välittömästi huostaan. Tämän jälkeen poliisit etsivät pariskunnan talon läpikotaisin. He löysivät niin suuria määriä käteistä, että rikostutkijoilla kesti useita tunteja laskea ne. Suuri rahamäärä on arvioiden mukaan merkki siitä, että pariskunta on saattanut yrittää rekrytoida ihmisiä epävirallisiksi tietolähteiksi.

Slovenian ulkoministerin Tanja Fajonin mukaan Mayer ja Gisch eivät olleet argentiinalaisia, vaan Venäjän kansalaisia. Tutkintaa lähellä olevien lähteiden mukaan pariskunta oli osa Venäjän ulkomaantiedustelupalvelu SVR:n ”laittomiksi” kutsuttua eliittivakoojaverkostoa.

Toisin kuin ”lailliset” tiedustelupalvelun jäsenet, jotka työskentelevät Venäjän suurlähetystöissä jonkun peiteviran turvin, ”laittomat” vakoojat toimivat ilman suoria yhteyksiä Venäjän hallintoon. Heitä koulutetaan ensin vuosikausia esittämään olevansa jonkun toisen maan kansalaisia, jonka jälkeen heidät lähetetään ulkomaille.

Slovenian poliisin tiedottajan Drago Menegalija mukaan Gisch ja Mayer olivat juuri tällaisia ”laittomia” vakoojia.

–  Epäillyt ovat ulkomaisen tiedustelupalvelun jäseniä, jotka käyttivät laittomasti hankittuja ulkomaisia henkilöllisyystodistuksia elääkseen ja työskennelläkseen Sloveniassa ja kerätäkseen salaa tietoa, Menegalija kommentoi.

Pariskunta on nyt vangittu, mutta kuulusteluissa he ovat olleet hiljaa.

– He ovat ottaneet [tilanteen] stoalaisella vakavuudella. On selvää, että he ovat ammattilaisia. He eivät puhu, kommentoi eräs lähde poliisista.

Lähteiden mukaan Venäjä tunnusti kiinniottoa seuranneissa epävirallisissa keskusteluissa pariskunnan olevan vakoojia. Vaikka Mayeria ja Gischia varten valmistellaankin oikeudenkäyntiä Sloveniassa, käydään maiden välillä neuvotteluita mahdollisesta vaihtokaupasta vakoojapariskunnan ja Venäjän vangitsemien länsimaisten vakoojien välillä.

Slovenia valikoitui kohteeksi maan heikon vastatiedustelukyvyn ja Schengen-jäsenyyden vuoksi, jonka ansiosta pariskunta kykeni helposti liikkumaan ympäri Eurooppaa. Suurin osa vakoilusta tapahtuikin muissa EU-maissa, ei Sloveniassa. Matkustustietojen mukaan Mayer matkusteli runsaasti ympäri Eurooppaa, pääasiassa erilaisten taidenäyttelyiden vuoksi.

Pariskunta saattaa kuitenkin olla vain jäävuoren huippu SVR:n ”laittomasta” vakoojaverkostosta. Pian pariskunnan kiinnioton jälkeen kreikkalainen nainen Ateenasta ja brasilialainen mies Rio de Janeirosta pakenivat kotikaupungeistaan. Kreikkalaisviranomaisten mukaan pari saattoi olla osa SVR:n vakoojaverkostoa ja pakenivat, koska pelkäsivät Mayerin ja Gischin paljastavan heidän oikean identiteettinsä.

Kreikkalaisnainen omisti Ateenassa neulontatarvikekaupan, mutta Mayerin ja Gischin kiinnioton jälkeen hän ilmoitti lähtevänsä lomalle. Kesken loman hän ilmoitti kaupan työntekijälle elämäntilanteensa muuttuneen niin, ettei hän enää palaisi Kreikkaan. Hän kertoi myös olevansa Kirgisiassa.

– Hän sanoi, että saisin kaupan halutessani itselleni. Jos en, hän vain sulkisi sen, kommentoi kaupan entinen työntekijä.

Ukrainan sodan alettua länsimaat ovat karkottaneet useita ”laillisia” vakoojia Venäjän suurlähetystöissä. Arvioiden mukaan ”laittomien” vakoojien lisääntynyt toiminta voikin olla seurausta ”laillisten” vakoojien toiminnan hankaloitumisesta.

 

Nord Streamin räjähdysten yhteydessä etsitty vene on tunnistettu

Andromeda-nimistä alusta etsittiin Der Spiegelin mukaan tammikuussa. Lehti kertoo, että se oli alus, jolla tuntemattoman kuuden hengen miehistön väitetään purjehtineen Itämeren räjähdysalueelle. Asiasta kertoo CNN.

Merenkulkusivustojen mukaan Andromeda on Saksan lipun alla ja sen pituus on 13 metriä ja leveys neljä metriä.

CNN otti yhteyttä Andromedaa vuokraavaan yritykseen, mutta ei saanut kommenttia.

Viime perjantaina Saksan hallituksen tiedottajalta kysyttiin Andromedasta, mutta hän välitti kaikki kysymykset Saksan yleiseen syyttäjänvirastoon.

Tutkimuksia räjähdyksistä on tehty myös Tanskassa. Christiansøn saaren paikallinen virkamies Søren Thiim Andersen kertoi CNN:lle, että viranomaiset olivat tutkineet hänen veneidensä online-varausjärjestelmän.

He pyysivät häntä myös julkaisemaan paikalliselle Facebook-sivulle vetoomuksen kuvista veneistä, jotka olivat vierailleet saarella viime vuoden 16.-18. syyskuuta.

– Tanskan poliisi otti meihin yhteyttä joulukuussa satamaan saapuvista veneistä, jos meillä oli paikallisesti tietoa Christiansøssä, mitkä veneet ovat olleet täällä satamassa. En tiedä, löysikö poliisi etsimäänsä, hän sanoi.

Christiansø sijaitsee 20 kilometriä koilliseen Tanskan Bornholmin saaresta lähellä räjähdyspaikkaa.

Mysteeri on ympäröinyt sitä, kuka on vastuussa putkien sabotaasista viime syyskuussa. New York Timesin raportissa viitattiin uusiin tiedustelutietoihin, joiden mukaan hyökkäyksen takana on saattanut olla ”Ukraina-mielinen ryhmä”. Ukraina on kiistänyt osallisuutensa tapaukseen.

USU: Ukrainassa sotii Suomesta lähteneitä äärioikeiston kannattajia

– Vaikka Venäjän hyökkäyssota ei ole vetänyt puoleensa merkittävää määrää ääritoimijoita, liittyy yksittäistenkin henkilöiden matkustamiseen potentiaalisia radikalisoitumisuhkia, Supon viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Milla Meretniemi toteaa Uutissuomalaiselle.

Hänen mukaansa konfliktialueella vietetty aika ja taistelukokemus voivat vaikuttaa radikalisoivasti, ja myös traumatisoivat kokemukset on syytä huomioida.

– Voidaan olettaa, että monilla taisteluihin osallistuvilla viholliskuva koventuu. Tietysti myös mahdollinen verkostoituminen sota-alueella operoivien ääritoimijoiden kanssa on huomionarvoista.

Operatiivisista syistä Supo ei kerro, onko sen tiedossa Suomeen Ukrainasta palanneita sotilaita, jotka olisivat radikalisoituneet rintamalla.

Supo pitää todennäköisenä sitä, että myös Ukrainan sota-alueelta leviää laittomia aseita muualle Eurooppaan.

– Ukrainan sota-alueelta leviävät laittomat aseet todennäköisesti kasvattavat ääritoimijoiden väkivaltakyvykkyyttä Euroopassa.

Suojelupoliisi korostaa olevansa kiinnostunut vain niistä Ukrainaan lähteneistä, joiden se tietää kannattavan jotain ääri-ideologiaa tai pyrkivän kartuttamaan taistelukokemusta ja kohottamaan kykyä väkivaltaan.

– Valtaosa lähtijöistä ei siis ole kansallisen turvallisuuden näkökulmasta kiinnostavia, Meretniemi sanoo.

Suojelupoliisi ei lähtökohtaisesti seuraa konfliktialueille Suomesta lähteviä. Supo kuitenkin arvioi, että Suomesta on lähtenyt Ukrainaan sotimaan kymmeniä vapaaehtoisia.

Lentäjiä varoitetaan ”suuresta valkoisesta pallosta” Havaijin edustalla

Ilmaliikennettä on varoitettu Yhdysvaltain Havaijin saarten edustalla havaitusta ”suuresta valkoisesta pallosta”. Asiasta tässä uutisoivan War Zonen mukaan pallosta on tehty havaintoja 12-15 kilometrin korkeudessa.

Ensimmäisestä havainnosta ei ole tarkkaa tietoa. Varoituksia on tullut ainakin paikallista aikaa sunnuntain aamukahdeksasta alkaen. Pallo oli sunnuntaina noin tuhat kilometriä Havaijista itään.

Havaijin Kauain saaren lähellä tehtiin noin vuosi sitten vastaava havainto. Yhdysvaltain ilmavoimien F-22-hävittäjät lähetettiin tuolloin tunnistamaan kohde. Pallon on myöhemmin paljastettu kuuluneen kiinalaiseen vakoiluohjelmaan. Kauaissa sijaitsee Yhdysvaltain ohjuspuolustuksen testialue.

Yhdysvaltain asevoimien Tyynenmeren päämajasta kerrotaan War Zonelle, että siviilipilottien havainnoista ollaan tietoisia ja että asiaa tutkitaan.

Edit 20.2.2023 10.55: Lisätty USA:n asevoimien kommentti.

Suurlähetystön vartija tuomittiin vakoilusta Venäjän hyväksi

Lontoon tuomioistuin on tuominnut Iso-Britannian Berliinin suurlähetystössä työskennelleen David Ballantynen yli 13 vuodeksi vankilaan, kertoo Euronews uutisessaan.

Suurlähetystön entinen vartija pidätettiin vuonna 2021 peiteoperaation yhteydessä ja luovutettiin Iso-Britanniaan huhtikuussa 2022.

Tuomion mukaan vartija on asettanut brittiläiset diplomaatit ”äärimmäiseen vaaraan” myymällä salaista tietoa Venäjälle.

Ballantyne kertoi oikeudelle, että hänen tekonsa olivat seurausta masennuksesta, jonka lisäksi hän halusi antaa suurlähetystölle ”opetuksen”. Tuomitun mukaan tämä johtui siitä, että häntä oltiin kohdeltu töissä huonosti.

Tuomari Mark Wall kuitenkin katsoi, että tekojen motiiveina olivat olleet viha Britanniaa kohtaan ja tuki Venäjän presidentti Vladimir Putinille. 

– Hänelle maksettiin petokoksestaan, jota motivoi hänen antipatiansa tätä maata kohtaan.  Hänen tarkoituksenaan oli vahingoittaa tämän maan etuja toimimalla, kuten hän teki, lausui  Mark Wall.

Vartijan myymät tiedot pitivät sisällään tietoja Iso-Britannian viranomaisten toiminnasta, henkilöllisyystietoja, osoitteita ja puhelinnumeroita. Hänen katsottiin myös keränneen Venäjän hallintoa hyödyttävää tietoa Britannian suurlähetystön toiminnasta.

Tuomarin mukaan vartija esimerkiksi, lähetti kuvia venäläisille Britannian suurlähetystön henkilökunnasta selostettuja kuvauksia, jotka asettivat heidät äärimmäiseen vaaraan.

Saksan vakoiluskandaali: Moskova halusi tietää HIMARSien sijainnit

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB yritti saada Saksan vakoojaltaan tietoa tuhoja venäläisriveissä kylväneistä HIMARS-heittimistä ja IRIS-T-ilmapuolustusjärjestelmistä.

Asiasta tässä kertovan Spiegelin mukaan Moskova oli välittänyt Saksan ulkomaantiedustelu BND:ssä työskennelleelle vakoojalle pyynnön kerätä GPS-paikannustietoja asejärjestelmien sijainneista Ukrainassa.

Asiasta perillä olevat lähteet pitävät epätodennäköisenä, että tällaisia tietoja meni koskaan eteenpäin.

Amerikkalaisvalmisteiset pitkän kantaman HIMARS-heittimet ovat osoittautuneet varsin tehokkaasi aseeksi Ukrainan rintamalla. Venäjä on väittänyt tuhonneensa useita heittimiä. Todellisuudessa niitä ei tiettävästi ole vielä tuhoutunut yhtäkään. IRIS-T SLM on yhteiseurooppalainen lyhyen kantaman ilmatorjuntaohjusjärjestelmä, joka perustuu IRIS-T-ilmataisteluohjukseen.

Halu saada tietoja aseista tätä kautta kielii yhtäältä aseiden merkityksestä rintamalla ja toisaalta Venäjän kyvyttömyydestä selvittää niiden sijainteja muilla keinoilla

Saksan vakoiluskandaali paljastui viime vuoden lopussa. ”Korkeaksi tiedusteluviranomaiseksi” mediassa kuvattu epäilty pidätettiin Berliinissä joulukuussa. Hänellä on kerrottu olleen pääsy suureen määrään huippusalaista tietoa Ukrainan sodasta.

Carsten L. nimellä tunnistettu epäilty työskenteli BND:n signaalitiedustelussa. Hän käsitteli esimerkiksi saksalaisten sotilassatelliittien dataa. Epäillyn osastolla oli myös pääsy muiden länsimaisten tiedustelupalvelujen Venäjältä ja Ukrainasta keräämään tietoon.

IL: Näin värvätään vieraan vallan palvelukseen

Vieraan vallan palvelukseen värväys alkaa tyypillisestä viattomalla yhteydenotolla esimerkiksi LinkedInissä tai Facebookissa, Iltalehti kertoo. Suojelupoliisin mukaan yhteydenotot voivat aluksi vaikuttaa viattomilta ja tulleen esimerkiksi tuttavalta. Yhteydenotto voi tapahtua myös niin kutsutussa oikeassa elämässä eli esimerkiksi kuntosalilla tai lenkkipolulla.

Sosiaaliseen kanssakäymiseen voi pikkuhiljaa tulla erikoisempia piirteitä. Uusi tuttavuus voi osoittaa poikkeuksellista kiinnostusta kohteensa työpaikkaa ja työtehtäviä kohtaan, etenkin jos niiden katsotaan olevan yhteiskunnallisesti merkittäviä. Joissakin tapauksissa kohteelta voidaan pyytää palveluksia ja vastineeksi maksaa niistä rahaa.

Suojelupoliisin vastatiedustelun päällikkö Pertti Haaksluodon mukaan hälytyskellojen pitäisi soida esimerkiksi siinä vaiheessa, kun ”ystävä” vaihtuu tenniskentällä. Tällöin kyse voi olla siitä, että vieraan vallan palveluksessa oleva tiedustelija muuttaa pois Suomesta, ja hänen tilalleen tulee toinen henkilö.

– Tavallisessa elämässä näin ei yleensä tehdä, eikä ystävyyttä yleensä siirretä. Se on jo varmasti merkki, josta hälytyskellojen pitäisi soida. Ei ole mitään yhtä kaavaa, vaan tapaukset ovat yleensä erilaisia, Pertti Haaksluoto sanoo IL:lle.

Suojelupoliisi varoittaa ihmisiä, jos alkaa näyttää siltä, että joku on joutumassa vakoojan värväyksen kohteeksi.

– Se on meidän perustehtävämme ja jopa tärkein tehtävä vastatiedustelussa, että pystymme havaitsemaan yrityksen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta pystymme puuttumaan värväysyritykseen. Ja ettei värvättävä henkilö joutuisi ymmärtämättömyyttään tai naiiviuttaan tilanteeseen, josta on hankala tulla ulos. Kellot soivat liian myöhään.

Jos epäilee, että itse tai joku muu on joutunut vieraan valtion kiinnostuksen kohteeksi, kannattaa aina ottaa yhteys suojelupoliisiin.

– Meidän tehtävämme on auttaa ja neuvoa tämäntyyppisissä asioissa. Toki jos näitä yhteydenottoja olisi hyvin paljon, niitä pitäisi priorisoida.

Tiedustelupäällikkö: Tämä kiinnostaa muita valtioita

Puolustusvoimat nostaa kuluneella viikolla julkaistussa sotilastiedustelun julkista katsausta koskevassa tiedotteessa esiin teemoja, jotka ovat vaikuttaneet globaalin turvallisuuden kehitykseen vuonna 2022. Merkittäviksi tekijöiksi mainitaan muun muassa Ukrainan sota, koronapandemian jatkuminen, maailmantalouden epävarma tilanne sekä ilmastonmuutoksen eteneminen.

Suomen geopoliittisessa asemassa korostuu puolestaan entisestään tilannetietoisuuden, tiedusteluanalyysin sekä toimintaympäristön seurannan tarve. Pääesikunnan tiedustelupäällikkö, kontra-amiraali Juha Vauhkonen toteaa viime vuoden olleen sotilastiedustelulle kiireinen.

Tiedotteen mukaan maanpuolustukseen kohdistui vuonna 2022 runsaasti ulkovaltojen tiedustelua, joka koski muun muassa puolustus- ja turvallisuuspoliittista päätöksentekoa sekä infrastruktuuria.

Vuonna 2019 voimaan astuneet siviili- ja sotilastiedustelulait ovat puolestaan kasvattaneet kotimaisen tiedustelun kyvykkyyttä ja reagointinopeutta.

– Sotilastiedustelulaki ja sen antamat toimivaltuudet ovat osoittautuneet toimiviksi ja oikeasuhtaisiksi, toteaa Vauhkonen.

Vauhkosen mukaan myös tiedonhankinta on tehostunut ja tuonut sotilastiedustelun käyttöön entistä parempia lähdeaineistoja.

Toimintaympäristön teknistyminen, uhkien monimutkaistuminen sekä tietoyhteiskunnan riippuvuus teknologiasta haastavat jatkossakin tiedusteluviranomaisia. Lisäksi Suomen liittyminen Natoon tulee muuttamaan myös sotilastiedustelun luonnetta, kun maailman tapahtumia ja toimintaympäristöä seurataan koko sotilasliiton tasolla.

Ruotsin vakoojajahti: Tuliko vihje myyrästä USA:n supervakoojalta Kremlissä?

Ruotsia ravistellut vakoiluskandaali lähti tiedusteluasiantuntija Johan Wiktorinin mukaan mitä ilmeisimmin purkautumaan kumppanimaan tiedustelun välittämän tiedon perusteella.

Iso osa vakoiluvyyhden yksityiskohdista on pidetty yhä salassa. Tuomion myötä julkisuuteen on kuitenkin tihkunut lisätietoja. Ruotsin kuninkaallisen sotatieteiden akatemian tutkija Wiktorin huomauttaa Twitter-ketjussaan, että Ruotsin tiedustelun sisäisen tutkinnan lähtö ”ulkopuolelta” tulleesta tiedosta tarkoittaa, että vihje saatiin kumppanimaalta.

– Sisäisen myyräjahdin aloittaminen syö energiaa ja on mahdollisesti haitallista, jos tiedot ovatkin virheellisiä. Tämä merkitsee, että Säpolla oli jonkin verran luottoa sekä tiedon antajaan että sen laatuun. Kumppanin oli myös samalla ”paketoitava” tiedot, Wiktorin toteaa.

Tällä hän tarkoittaa oman alkuperäisen tietolähteen suojaamista. Tällainen tieto saatetaan esimerkiksi naamioida kertomalla sen tulleen eri lähteestä kuin mistä se oikeasti on peräisin tai muuttamalla tietoa hieman.

Johan Wiktorin arvioi suoraan, että eräs ehdokas lähteeksi on Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:n vuonna 2017 Venäjältä turvaan järjestämä ”huippuvakooja”.

Tiettävästi korkeassa turvallisuusvirassa Kremlissä toimineella lähteellä oli suora yhteys Venäjän diktaattori Vladimir Putiniin. Lähde oli amerikkalaisten mediatietojen mukaan välittänyt tietoa amerikkalaisille yli kymmenen vuoden ajan. CNN:n mukaan supervakooja oli jopa pystynyt toimittamaan kuvia Venäjän presidentin työpöydällä olleista papereista. Salainen operaatio, jossa agentti järjestettiin turvaan tuli julki vasta vuonna 2019.

Wiktorin avaa, miten paljastuminen on saattanut tapahtua.

– Esimerkki voisi olla: meillä on Ruotsissa yksi [vakooja], joka työskenteli sekä Säpossa että MUST:ssa [Ruotsin sotilastiedustelu], hän kuvailee mahdollista vihjettä.

Tällainen tieto kaventaisi epäiltyjen joukkoa huomattavasti.

– Toki kyse voi olla SIGINT:stä [signaalitiedustelu], jota on ”muutettu”, mutta se tuppaa antamaan suorempia vastauksia, Wiktorin arvioi.

Ruotsalaisasiantuntijan mukaan Venäjän vakoojat ovat lännessä nyt erittäin haavoittuvaisia.

– Ei vain siksi, että voi saada elinkautisen tuomion – vaan kuinka suojelee itseään länsimaisten kumppanien yhteistyöltä ja siltä, että länsi on osoittanut (suurhyökkäys Ukrainaan) murtautuneensa Venäjän tiedustelu- ja turvallisuuspalveluihin, Johan Wiktorin kirjoittaa.

Ruotsalaisveljekset Peyman Kia ja Payman Kia saivat eilen tuomiot törkeästä vakoilusta. Vanhempi veli Peyman oli työskennellyt pitkään keskeisissä tiedustelutehtävissä niin Ruotsin puolustusvoimissa kuin turvallisuuspoliisi Säpossakin. Hän välitti huippusalaisia tietoja Venäjän sotilastiedustelu GRU:lle veljensä avustuksella. Peyman Kia tuomittiin elinkautiseen ja Payman Kia yhdeksän vuoden ja kymmenen kuukauden vankeusrangaistukseen.

LUE MYÖS:
Saksan vakoiluskandaali: Epäillyllä Venäjän agentilla oli pääsy huippusalaiseen Ukraina-tietoon

Saksan vakoiluskandaali: Epäillyllä Venäjän agentilla oli pääsy huippusalaiseen Ukraina-tietoon

Saksassa pidätetyllä epäillyllä Venäjän agentilla oli pääsy suureen määrään huippusalaista Ukrainan sotaa koskevaa tiedustelutietoa sekä metodeihin, joilla Yhdysvallat ja muut liittolaismaat ovat tietoa keränneet, viranomaislähteisiin viittaava Wall Street Journal kertoo.

WSJ:n mukaan Saksan viranomaiset selvittävät paraikaa päätyikö arkaluontoista Ukraina-materiaalia Moskovaan. Jos näin on tapahtunut, on Venäjän tiedustelu saattanut saada tietoja omista heikkouksistaan ja länsitiedustelun toimintatavoista ja kyvyistä.

Amerikkalaiset ja brittiläiset viranomaiset pyrkivät niin ikään kartoittamaan, kuinka laajoista vuodoista on kyse. Eräs nimettömänä pysyttelevä amerikkalaisviranomainen kuvailee tapauksen herättävän ”vakavaa huolta”.

Saksan ulkomaantiedustelu BND:n ”korkeaksi tiedusteluviranomaiseksi” kuvattu työntekijä pidätettiin viikko sitten Berliinissä. Mediatietojen mukaan vakoojia voi olla enemmänkin. Pidätettyä tiedustelun työntekijää epäillään maanpetoksesta. Hänen kerrotaan luovuttaneen työssään hankkimaansa tietoa Venäjän tiedustelupalvelulle tämän vuoden aikana. Verkkouutiset kertoi tapauksesta tässä jutussa.

Carsten L. nimellä tunnistettu epäilty työskenteli BND:n signaalitiedustelussa. Hän käsitteli esimerkiksi saksalaisten sotilassatelliittien dataa. Epäillyn osastolla oli myös pääsy muiden länsimaisten tiedustelupalvelujen Venäjältä ja Ukrainasta keräämään tietoon.

Vakoiluskandaali Saksassa: Tiedustelun työntekijää epäillään Venäjän vakoojaksi

Saksan ulkomaantiedustelu BND:n työntekijä on pidätetty epäiltynä vakoilusta Venäjälle. Saksan yleisen syyttäjän tiedotteessa Carsten L -nimellä kutsuttu epäilty pidätettiin Berliinissä. Hänen kotiinsa ja työpaikalleen BND:n toimitiloissa suoritettiin myös etsintä.

Weltin tietojen mukaan vakoojia voi olla lisääkin. Tähän mennessä pidätyksiä on kuitenkin tehty vain yksi.

Pidätettyä tiedustelun työntekijää epäillään maanpetoksesta. Hänen kerrotaan luovuttaneen työssään hankkimaansa tietoa Venäjän tiedustelupalvelulle tämän vuoden aikana.

Saksan medioiden mukaan BND pääsi vakoojan jäljille sisäisen tutkinnan kautta. Syyttäjälle ilmoitettiin, kun riittävät todisteet oli kerätty.

Spiegelin mukaan Saksan liittokansleri Olaf Scholz sai tietää vakoiluepäilystä jo useita viikkoja sitten.

BND:n johtaja Bruno Kahl on todennut, ettei tapauksesta aiota toistaiseksi tiedottaa enempää julkisuuteen.

TS: Avoimista paikkatiedoista kriittistä tietoa kenelle tahansa

Kuntien julkisten tietokantojen sisältämät paikkatiedot pitäisi puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston apulaisosastopäällikkö Juha Marteliuksen mukaan määritellä Suomessa osaksi kriittistä infrastruktuuria, kertoo Turun Sanomat.

Kaikille avoimista paikkatiedosta näkee muun muassa vesihuollon ja energiahuollon kannalta kriittiset sijainnit, kuten vedenottopaikat, energiaputket ja tieliikennekaapelit sekä viranomaisten infrastruktuuriin liittyvää dataa. Tiedon määrä on Marteliuksen mukaan valtava.

– Yhteinen piirre niille on, että niistä jokainen on omalla tavallaan kriittistä yhteiskunnan toimivuuden kannalta.

Kuntien julkisiin tietokantoihin on tänä vuonna kohdistunut runsaasti kuntien infrastruktuuria koskevia hakuja Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Iranista. Kuntaliiton erityisasiantuntijan Ari Korhosen mukaan kyse voi olla tiedustelutoiminnasta.

Asia on Marteliuksen mukaan ollut puolustusministeriön tiedossa. Mahdollisuutta sille, että kyse olisi tiedustelutoiminnasta, ei voi sulkea pois.

– On vaikea ymmärtää mitään tarkoitusta kaikelle sille tiedolle, jota on haettu ja pyritty hakemaan, joka olisi asianmukaista, hän toteaa.

Suojelupoliisin mukaan kunnissa kannattaisi arvioida tiedon kriittisyys kunnan ja koko yhteiskunnan turvallisuudelle jo ennen sen julkaisua.

Esimerkiksi kriittisen infrastruktuurin suojaamiseksi on tärkeää, että avointen tietokantojen kautta ei syntyisi tietokokonaisuuksia, jotka voivat vaarantaa kansallisen turvallisuuden.

– Yksittäisiä tietoja yhdistelemällä voi esimerkiksi saada kokonaiskuvaa yhteiskunnalle kriittisten kohteiden sijainneista tai haavoittuvuuksista, Suposta kerrotaan Turun Sanomille.