Verkkouutiset

Tiedustelu

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liittolaiset tiedustelevat Venäjää Suomen ilmatilasta – Suomi hyötyy valtavasti

Yhdysvaltojen RC-135V Rivet Joint -kone lensi maaliskuun puolivälissä Barentsinmerellä yhtä aikaa Britannian vastaavan tiedustelukoneen kanssa. Konebongarit innostuivat melkein yhtä paljon kuin silloin, kun Suomi oli vasta päässyt Naton täysjäseneksi ja samanlainen RC-135V Rivet Joint lensi Suomen yli Virosta aina Inariin asti.

Tammikuussa monet hieraisivat silmiään, kun savonlinnalainen marjatilan isäntä onnistui kuvaamaan tilan yli lentäneen Lockheed U-2 Dragon Lady -tiedustelukoneen. Kone on legendaarinen kylmän sodan ajoilta, ja suuren, liidokkimaisen rakenteensa vuoksi sitä luultiin ufoksi ennen kuin Yhdysvaltain ilmavoimat kertoi, että sillä on tällainen kone.

Tammikuussa julkisissa lentotietopalveluissa ei U-2-koneesta näkynyt pilkahdustakaan.

Muita Suomen yllä lentäneitä, pääosin julkisista lentotietopalveluista bongattuja ulkomaisten asevoimien tiedustelukoneita on tullut esimerkiksi Ranskasta, ja ruotsalaisten Korpen-koneet ovat olleet jo pitkään tuttuja kyläilijöitä. Myös Naton RQ-4D eli Phoenix -valvontadrone kävi Kajaanin korkeudella viime syksynä. Phoenix on yksi suurimmista ja uudenaikaisimmista droneista. Sen siipien kärkiväli on lähes 40 metriä, eli saman verran kuin tavallisilla matkustajakoneilla. Se voi lentää jopa 18 kilometrin korkeudessa.

Tiedustelukoneiden lentoreittejä tutkaillessa ei tarvitse olla maallikkoa kummempi velho hoksatakseen, että lennoilla kerätään tietoa Venäjän asevoimista. Kerätty tieto jaetaan Suomen puolustusvoimien käyttöön. Näin myös Suomi saa huomattavasti hyötyä siitä, että se hyväksyy ulkomaiset tiedustelulennot omassa ilmatilassaan.

– Me olemme keränneet tätä kirjastoa rajan toiselta puolelta noin sadan vuoden ajan ja kaikilla tätä mahdollisuutta ei ole ollut, sanoo Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho maanpuolustukseen keskittyvän Mighty Finland -yhteisön sotilastiedustelua käsittelevässä podcast-jaksossa. Kenraalimajuri evp Ohra-aho toimi tiedustelupäällikkönä 2013–2019 ja sen jälkeen puolustusministeriön neuvottelevana virkamiehenä syksyyn 2023 saakka.

Lennot ovatkin lisääntyneet huomattavasti sen jälkeen, kun Suomi jätti hakemuksen sotilasliitto Naton jäseneksi toukokuussa 2022.

– Liittoutumisen jälkeen on ollut enemmän liikennettä Suomen ilmatilassa, Ohra-aho sanoo.

Verkkouutiset pyysi tiedot lentojen määristä Puolustusvoimien pääesikunnan operatiiviselta osastolta, joka toimii maahantuloon oikeuttavana lupaviranomaisena. Määrät tosin sisältävät kaikki vieraiden valtiollisten ilma-alusten saamat luvat Suomen ilmatilaan. Mukana on siis harjoituksiin osallistuneita, humanitaarisin perustein tehtyjä lentoja sekä ympäristötuhojen kartoitukseen ja torjuntaan myönnettyjä lupia.

Vuonna 2019: 262
Vuonna 2020: 106
Vuonna 2021: 174
Vuonna 2022: 249
Vuonna 2023: 362 lentolupaa

Data jakoon

Signaalidatan keräämisen ja sen analysoinnin kautta muodostetaan niin kutsuttu Electronic Order of Battle (EOB).

– Katsotaan esimerkiksi signaalitiedustelun kautta, miten taistelujärjestys muuttuu tuolla lähinaapurustossa. Sellainen sääntö tietysti on aina, kun ulkomaalaiset lentävät tuolla, että lähtökohtaisesti me omistamme datan.

Kun Suomi liittyi Natoon, eli liittolaisuus vahvistettiin, data omistetaan yhdessä. Ohra-ahon mukaan toisena sääntönä on, että ilman lupaa Suomea ja Suomen järjestelmiä ei lennoilla kuvata tai dokumentoida. Yhteistoiminnassa toimitaan yhtä lailla Suomen kuin lennolla olevan maan hyväksi, oli kyseessä sitten Yhdysvallat, Ranska tai joku muu liittolainen.

– Sitten katsotaan vielä, että mitä siitä viedään eteenpäin. Datamuodossa se on korkean turvaluokan tavaraa, joka ei tavalliselle pulliaiselle kerro vielä mitään. Kun se asetetaan kokonaisuuteen, sillä on merkitystä, Ohra-aho sanoo.

– Jos Suomen alueella tehdään jokin tiedusteluoperaatio, siinä tulee aina olla suomalainen tiedusteluorganisaatio johdossa. Näin määrää tiedustelulainsäädäntö: tiedustelutiedon keräyksen näkökulmasta suomalainen johtaa operaatiota Suomessa.

Verkkouutisten muiden lähteiden mukaan ainakin ulkomaisten kumppanien tekemien tiedustelulentojen dataa jaetaan hyvässä yhteistyön hengessä. Näin datan ulkomaisen omistajan tietysti kannattaakin tehdä, sillä Suomella on kuitenkin kansallinen päätösvalta siihen, saako tiedustelulennon tekijä jatkossakin lentoluvan Suomen ilmatilaan.

Hyötyä kuvaillaan Suomelle huomattavaksi. Vaikka Suomi omalla signaalitiedustelullaan tiedustellut Venäjää jo vuosikymmeniä, on laitteistoissa eroja.

Suomi pyytää ulkomaisten vieraidensa lennoista aina raakadatan, mutta ei käytännössä voi varmistua, jakavatko kumppanit saamaansa informaatiota kokonaan. Ohra-aho sanoo Mighty Finlandin podcastissa, että dataa on kuitenkin valtavasti. Toivo sen käytön tehostamisessa lepää tekoälyssä, joka auttaa ja vahvistaa analyysikykyä.

– Eri mailla on erilainen tiedustelujärjestelmä ja tiedustelukyvykkyys. Me olemme kiinnostavia sijaintimme ja pitkän maarajan takia. Meidän teknologinen kyvykkyytemme ja osaamisemme taso jokaisessa tiedustelulajissa ovat myös valttejamme tässä.

Suomen oma tilanne ja keräyskyky signaalitiedustelussa tulee tulevina vuosina paranemaan huimasti. F-35A-koneet on varustettu elektromagneettisella spektrillä ja infrapuna-alueella toimivilla sensoreilla, jotka keräävät tietoja automaattisesti. Kone laitteistoineen pystyy siis tekemään tiedustelua ja valvontaa samaan aikaan, kun se on suorittamassa jotain muutakin lentotehtävää.

Tarkoituksellinen päätös

Ohra-aho huomauttaa, että tällaisia kyvykkyyksiä ei ymmärrettävistä syistä ole kaikilla pienemmillä Nato-mailla.

– En ole vakuuttunut, että Albanialla olisi samanlaisia kyvykkyyksiä, eikä heillä varmaan ole tarvettakaan. Erilainen maantieteellinen asemointi vaikuttaa.

Yksi vaikuttava tekijä on Naton niin kutsuttu 360-strategia. Italian, Espanjan ja Kreikan kiinnostus kohdistuu enemmän etelään, ja tätä kautta myös pohjoisten Nato-jäsenten ymmärrys Afrikan tilanteesta vahvistuu. Saman voi ajatella koskevan myös sitä ymmärrystä, mitä Suomi tuo eteläeurooppalaisille kumppaneille pöytään omalta lähialueeltaan – eli tietoa Venäjästä.

– Nato tekee yhteiset uhka-arviot, joihin kaikki Nato-maat osallistuvat. Ne ovat yhteisesti hyväksyttyjä poliittisia papereita, ja sikäli hyvin tärkeitä, että ne myös ohjaavat resurssointia Natossa. Omia tiedusteluelementtejä Natolla on aika vähän. Se vaatii yhteistoimintaa.

”Nousussa” olevista Ohra-aho mainitsee Italian Sigonellaan perustetun drone-tukikohdan.

– Se on tukenut niin Baltian maissa kuin muuallakin tätä lentojuttua.

Ohra-aho huomauttaa julkisissa lentotietopalveluissa nähdyistä lennoista, että mikäli lento palveluissa näkyy, se on aina tarkoituksellinen päätös.

– Heidän ei tarvitsisi näkyä niissä, hehän ovat joka tapauksessa meidän ilmaoperaatiokeskuksen johdossa. Se on sotilaallinen voimannäyttö siitä, että täällä me muuten ollaan. Se on eräänlainen informaatio-operaatio, joka tarkoituksena on osoittaa, että ”yhdessä vahvempia”.

Lue myös: Nato-jäsenyys tuo Suomen ylle toinen toistaan eksoottisempia tiedustelulentoja

Naton oma AWACS-ilmatiedustelukone Boeing E-3 Liettuassa Šiauliain tukikohdassa syyskuussa 2023. / NATO

 

Epäily vakoilusta – näitä miljoonakiinteistöjä Kreml omistaa Lontoossa

Brittilehti Telegraph selvitti Lontoossa sijaitsevien luksuskiinteistöjen venäläisomistuksia. Lehden selvityksen mukaan presidentti Vladimir Putinin hallinto omistaa maan pääkaupungissa kiinteistöjä jopa kymmenien miljoonien puntien arvosta.

Britannian hallitus on toukokuussa poistanut useiden venäläisten kiinteistöjen diplomaattisen aseman, koska niitä epäiltiin vakoilutukikohdiksi. Diploomaattisen aseman poistaminen mahdollistaa viranomaisten valvonnan kiinteistössä, kun niillä ei ole enää oikeudellista koskemattomuutta.

Hallitus ei eritellyt, mitkä kiinteistöt olivat kyseessä, mutta Telegraphin mukaan kyseessä oli ainakin 50 huoneen kartano Hawkhurstissa Sussexissa ja Venäjän suurlähetystön kauppa- ja puolustusosasto Highgatessa, Pohjois-Lontoossa.

Telegraph on tunnistanut ainakin 10 muuta venäläisomisteista kiinteistöä Lontoossa. Monet niistä vaikuttavat lehden selvityksen perusteella olevan vähäisellä käytöllä ja kunnostuksen tarpeessa.

Highgatessa sijaitseva Venäjän federaation omistama kiinteistö on ollut vuosia tyhjillään ja rappeutuneessa kunnossa. Lähellä sijaitseva pienempi talo myytiin viime vuonna 2,4 miljoonalla punnalla.

Toinen Venäjän federaation omistama kiinteistö Highgatessa, on myös huonossa kunnossa. Talossa ei ole naapurin mukaan näkynyt ihmisiä vuosikymmeniin, vaikka toisinaan nurmikko on leikattu. Kiinteistön arvo on noin 2,3 miljoonaa puntaa.

Punatiilinen rakennus Kensingtonissa toimii Venäjän federaation pysyvänä edustustona kansainvälisessä merenkulkujärjestössä. Piha on hieman epäsiisti ja kiinteistön arvo on arviolta 1,5 miljoonaa puntaa.

Holland Parkin alueella sijaitseva kiinteistö on alueella, jossa yleisesti kiinteistöt maksavat 1,65 miljoonaa puntaa.

Sähköyhtiön tšetšeeni valokuvasi erikoisjoukkojen everstin pihalla

Yhdysvaltojen maavoimien rikostutkinta ja paikallinen poliisi tutkivat ampumistapausta Pohjois-Carolinassa Fort Libertyn sotilastukikohdan lähellä. Seudulla asuu ja harjoittelee runsain mitoin erikoisjoukkojen sotilaita.

Mooren piirikunnassa sijaitsevassa Carthagessa sattui ampumavälikohtaus illalla 3. toukokuuta. Tapahtumat käynnistyivät, kun erään erikoisjoukkojen everstin tontin lähistöltä oli soitettu puhelu ylimääräisen ihmisen asiattomasta oleskelusta tontilla.

Saapuessaan poliisit löysivät neljään ampumavammaan kuolleen, 35-vuotiaan etnisen tšetšeenimiehen, jolla ei ollut mukanaan henkilötodistusta. Hänen väitetään valokuvanneen erikoisjoukkojen everstin lapsia. Toisen tšetšeenimiehen poliisi tavoitti autosta vähän matkan päästä.

Ammutun miehen tunnistaminen onnistui, kun autossa odottanut mies otettiin kiinni, ja autosta löydettiin asiakirjoja. Kuljettajana toiminut tšetšeeni vapautettiin kuulustelujen jälkeen.

Tšetšeenimiehet työskentelivät New Jerseyssa toimivalle sähköyhtiölle. Heillä ei kuitenkaan ollut mukanaan yhtiön työvaatteita tai muita työvälineitä, vaan venäjänkieliset matkapuhelimet ja kamerat.

Ammutun tšetšeenimiehen perhe on sitä mieltä, että kyseessä on erehdys. He vaativat oikeutta nettiadressilla, jonka saatesanojen mukaan mies uskoi saavansa Yhdysvalloissa suojelua lähdettyään Venäjältä. Adressin mukaan mies oli töissä.

Yhdysvaltain erikoisjoukkojen sotilaat muuallakin kuin Pohjois-Carolinassa ovat viime vuosina kokeneet outoja tilanteita, joihin heidän oman arvionsa mukaan liittyy heitä ja heidän perheitään koskevaa tiedustelutoimintaa.

Pohjois-Carolinassa, samassa Mooren piirikunnassa sattui toinenkin sähköihin liittyvä tapaus. Joulukuussa 2022 kahta seudun sähkönsyöttöasemaa tulitettiin siten, että noin 40 000 seudun asukasta oli ilman sähköjä jopa kahden viikon ajan. Tuolloin liittovaltion poliisi FBI julkaisi varoituksen, jonka mukaan yhteiskunnan horjuttamista ajavat, akselerationistisiksi kutsutut ääriliikkeet voivat pyrkiä tavoitteisiinsa kriittisistä infrastruktuuria vahingoittamalla.

Toistaiseksi FBI ei ole käynnistänyt toukokuisesta tapauksesta vieraan valtion tiedusteluun liittyvää tutkintaa, mikä asiasta kertovan Fox Newsin mukaan oudoksuttaa erikoisjoukoissa työskenteleviä suuresti. FBI kommentoi Fox Newsille, että on säännöllisesti yhteydessä piirikunnan sheriffin kanssa ja valmiina aloittamaan tutkinnan, jos liittovaltiotason rikoksesta ilmenee näyttöä.

Norja varoittaa iskuista: Asetehtaat kohottavat valmiutta

Norjan viranomaiset varoittavat kasvaneesta sabotaasin uhasta. Norjan turvallisuuspoliisin vastatiedustelun päällikkö Inger Haugland totesi Norjan yleisradio NRK:n mukaan tiedotustilaisuudessa keskiviikkona Venäjän pyrkivän heikentämään Ukrainan puolustusta kohdistamalla iskuja asetoimituksiin Euroopassa.

PST:n ja Norjan tiedustelupalvelun uuden uhka-arvion mukaan norjalaisiin asetoimituksiin kohdistuva venäläinen sabotaasi, tiedustelu ja muu vaikuttaminen on entistä todennäköisempää.

Tiedotustilaisuudessa viitattiin useisiin viime aikoina ympäri Eurooppaa paljastuneisiin sabotaasihankkeisiin.

– Sabotaasi pyritään mitä todennäköisimmin tekemään tavalla, joka tekee sen takana olevan tahon todistamisen vaikeaksi, Inger Haugland sanoi.

Hänen mukaansa Venäjä haluaa välttää reaktion Natolta. Tekijöinä voi tiedustelun mukaan olla myös Norjan kansalaisia.

Norjan hallitus ilmoitti tänään uusista kiristyksistä venäläisten jo ennestään tiukkoihin maahantulosääntöihin.

Norjan viranomaiset ovat kehottaneet maassa toimivia puolustusalan yrityksiä pysymään valppaina ja raportoimaan epäilyttävästä toiminnasta.

Yritykset ovat myös lisänneet turvatoimia.

Esimerkiksi ilmailu- ja puolustusyhtiö Nammo kertoo, että uudet uhka-arviot on jo otettu huomioon.

– Olemme vahvistaneet turvallisuuttamme koko ajan ja harkitsemme lisää toimia jatkuvasti, Nammon viestintäjohtaja Thorstein Korsvold sanoo NRK:lle.

Korsvold paljastaa yhtiön kohdanneen ”uhkauksia ja tapauksia, jotka pitävät meidät erityisen valppaina”. Hän kehottaa myös kansalaisia ottamaan yhteyttä viranomaisiin, jos he havaitsevat jotakin epäilyttävää.

Puolustusajätti Kongsbergin viestinnästä kerrotaan taas, että yhtiössä ollaan hyvin tietoisia Ukrainan asetoimituksiin liittyvistä turvallisuusuhista.

Norjalaisten mukaan myös öljyteollisuus voi joutua kohteeksi. PST:n vanhempi neuvonantaja Eirik Veum kertoo, että tutkinnassa on parhaillaan useita venäläisiin toimijoihin liittyviä tapauksia, joista ei ole tiedotettu tarkemmin julkisuuteen.

PST kertoi toukokuun alussa paljastaneensa useita Venäjän agenttaja, jotka suunnittelivat kriittisen infrastruktuurin sabotaasia Länsi-Norjan Vestlandissa. Alueella sijaitsee Pohjois-Euroopan suurin laivastotukikohta Haakonsvern sekä tärkeitä öljy- ja maakaasulaitoksia. Verkkouutiset kertoi tapauksesta tässä jutussa.

Entinen tiedustelupäällikkö varoittaa Kiinasta: Karhu se on pandakarhukin

Muutaman vuosikymmenen aikajänteellä meidän on varauduttava paitsi Venäjän, myös Kiinan asevoimien läsnäoloon arktisella alueella, arvioi puolustusvoimien edellinen tiedustelupäällikkö Juha Vauhkonen. Kontra-amiraali Vauhkonen jäi reserviin syksyllä 2023.

– Kiinalla on suuria ambitioita arktisella alueella, ja sen kautta muodostettavilla reiteillä. Se tavoittelee sijoituksia arktisen alueen valtioissa, ja tietää, että ilmastonmuutos ulottuu sekä heihin että tänne, Vauhkonen sanoi maanantaina puheessaan, jonka piti Baltic Sea Region Forum -seminaarissa Turussa.

Vauhkonen huomautti, että Venäjä on nyt ja tulee aina olemaan Pohjoismaille ja Suomelle ensisijainen vastustaja. Mutta myös Kiinan läsnäoloon on varauduttava. Sen lisäksi, että Kiina valmistelee Vauhkosen mukaan jo laivastolleen kalustoa arktisia tarpeita varten, sillä on Polar Silk Road -niminen strateginen hanke. Vapaasti suomentaen hankkeen nimi voisi olla Arktinen Silkkitie. Se on vuonna 2018 julkistettu satamien ja kauppareittien infrastruktuurihanke, joka kulkisi Koillisväylää pitkin Kiinasta pohjoisen Siperian merialueilta Suomen, Ruotsin ja Norjan editse keski-Eurooppaan.

Tämä väylä voisi säästäisi matka-ajassa vaikkapa Hollantiin jopa 20 päivää verrattuna Suezin kanavan kautta kulkevaan reittiin. Pelkästään tästä syystä sillä voi olla merkittäviä taloudellisia vaikutuksia, mikä ymmärrettävästi kiinnostaa.

Natolla taas on jo pysyvä läsnäolo arktisella alueella, ja se ei tule loppumaan.

– Yhdysvaltojen ja Pohjoismaiden välinen yhteistyö on turvattu myös kahdenvälisillä sopimuksilla.

Vaikka Yhdysvalloissa lähestyvä, loppuvuodesta käytävä presidentinvaali aiheuttaa epävarmuutta myös Euroopassa, Vauhkonen pohti, että Eurooppa ja Yhdysvallat tarvitsevat toisiaan monesta syystä myös tulevaisuudessa.

– Yhdysvallat on johtava globaali toimija, ja EU:n ansioluettelo ei globaalissa politiikassa ole ainakaan vielä kovin mittava. Mutta Yhdysvallat tarvitsee Euroopan tukea globaalissa etelässä, uusien teknologioiden kehittämisessä sekä jakamaan omaa taakkaansa sääntöpohjaisen maailmanjärjestyksen varmistamisessa.

On ennakoitu, että maailman seuraava polttopiste voi olla Etelä-Kiinan merellä. Yhdysvaltojen ja Kiinan intressit saattavat törmätä. Samalla kontra-amiraali Vauhkonen muistutti tulevaisuuden ennustamattomuudesta sen suhteen, miten kauan Venäjän tavoittelema liittoutuminen Kiinan kanssa kestää.

– On muistettava, että karhu se on pandakarhukin.

Juha Vauhkonen pääesikunnan tiedustelupäällikkönä toukokuussa 2021 Helsingissä. / LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

 

 

 

Viron suojelupoliisi: Näistä opiskelijoista Venäjän tiedustelu on nyt kiinnostunut

Venäjällä tiedustelupalvelut pyrkivät aktiivisesti rekrytoimaan kansainvälisiä opiskelijoita, varoittaa Viron suojelupoliisi Kapo. Asiasta uutisoi SVT.

Ulkomaisille opiskelijoille varattujen ilmaisten opiskelupaikkojen määrä on kasvanut Venäjällä räjähdysmäisesti Ukrainan sodan aikana. Siinä missä näitä paikkoja vielä vuonna 2021 oli 18 000, tarjosi Venäjä viime vuonna ilmaisen opiskelupaikan 30 ooo kansainväliselle opiskelijalle. Hallinnon tavoitteena on kasvattaa ulkomaisten korkeakouluopiskelijoiden määrä puoleen miljoonaan vuoteen 2030 mennessä.

Ulkomaalaiset opiskelijat kiinnostavat myös Venäjän tiedustelupalveluja, sillä näiden on yhä vaikeampi rekrytoida uusia lähteitä ja avustajia ulkomailla. Suurin osa venäläistiedustelun rekrytoinneista tehdään nyt kotimaassa, Kaposta kerrotaan.

Virossa noin satakunnalla opiskelijalla on mahdollisuus hakea Venäjän suurlähetystön kautta ilmaista opiskelupaikkaa Venäjältä. Nämä opiskelijat kuuluvat usein Viron venäjänkieliseen vähemmistöön, ja Venäjä pyrkii myös valitsemaan hakemusten joukosta heille potentiaalisesti kaikkein hyödyllisimmät opiskelijat.

– Kielten opiskelijat, mutta myös tietotekniikkaan ja valtiotieteisiin suuntautuneet kiinnostavat heitä, Kapon tiedottaja Marta Tuul kertoo.

Venäläistiedustelu voi yrittää rekrytoida opiskelijoita vasta valmistumisen jälkeen, mutta silmällä kansainvälisiä opiskelijoita pideätään jo ensimmäisestä päivästä lähtien, Tuul sanoo.

Valtakunnansyyttäjä Ylelle: Supon rikosepäily on poikkeuksellinen

Suojelupoliisia ja Puolustusvoimia koskevat tiedustelurikosepäilyt ovat vakavia, kertoo valtakunnansyyttäjä Ari-Pekka Koivisto Ylelle. Syyttäjälaitos kertoi aikaisemmin tällä viikolla apulaisvaltakunnansyyttäjän määränneen esitutkinnan  tiedusteluvalvontavaltuutetun ilmoittamassa, tiedustelutoiminnan laillisuusvalvonnan yhteydessä esille tulleessa asiassa.

Esitutkinnassa selvitetään Suojelupoliisin ja Puolustusvoimien tiedustelutoiminnan yhteydessä tehdyksi epäiltyjä virkarikoksia sekä yksityishenkilön käytössä olleeseen tietokoneeseen tehtyä tietomurtoa, joiden vuoksi salassa pidettävää tietoa epäillään paljastuneen ulkopuolisille tahoille.

Valtakunnansyyttäjä Koivisto luonnehtii tapausta ”poikkeukselliseksi”.

– Asiakokonaisuuteen liittyvä rikosepäily on vakava, ja esitutkinnasta ennakoidaan vaativaa ja pitkäkestoista. Jo tällä hetkellä aineistoa on paljon, hän sanoo.

– Korostan vielä sitä, että esitutkinta koskee yksityishenkilön – ei virkamiehen – käytössä olleeseen tietokoneeseen tehtyä tietomurtoa.

Supon ja Puolustusvoimien siviili- ja sotilastiedustelun toimivaltuuksia laajennettiin vuonna 2019 voimaan tulleessa tiedustelulainsäädännössä.

– Näihin toimintoihin on kohdennettu myös huomattavasti valtion määrärahoja. Tämän esitutkinnan yhteiskunnallista merkitystä ei voi vähätellä, sanoo valtakunnansyyttäjä.

Syötettiinkö Venäjän televisiolle Suojelupoliisilta hakkeroituja tietoja?

Suojelupoliisin toiminnasta on käynnistetty rikostutkinta. Asiasta kertoi ensimmäisenä valtakunnansyyttäjänvirasto. Viraston tiedote julkaistiin sen jälkeen, kun Iltalehti oli oman toimittajansa mukaan kysellyt asiasta.

Sekä esitutkinnan tekevä keskusrikospoliisi että Supo ovat olleet erittäin vaitonaisia siitä, mistä on kyse. Se kuitenkin tiedetään, että tutkinta liittyy Suojelupoliisin tiedustelu- ja lähdetoimintaan ja sen valvontaan.

Laki siviilitiedustelusta määrää tietolähdetoiminnasta, että siitä päättää suojelupoliisin päällystöön kuuluva poliisimies. Tietolähteet on myös rekisteröitävä, ja toiminnasta on kirjattava saadun tietosisällön lisäksi tiedot yhteydenpitotavasta ja -ajasta sekä arvio lähteen luotettavuudesta ja tiedot lähteelle maksetusta palkkiosta. Tietolähteen ohjatusta käytöstä on myös tehtävä pöytäkirja, josta tulee käydä ilmi alkamis- ja päättymisajankohdat, mihin toimenpiteisiin saatujen tietojen perusteella on ryhdytty, ja toiminnasta vastanneen poliisin arvio toiminnan merkityksellisyydestä.

Lisäksi on tehtävä ilmoitus tiedusteluvalvontavaltuutetulle, jos on tehty päätös ilmaisukiellosta, ilmoituksen siirtämisestä toiselle viranomaiselle eli tiedustelutiedon siirtämisestä poliisille rikostorjuntaan tai päätös siitä, että tiedustelulähdettä suojataan. Tämä suojaaminen pitää lain esitöiden mukaan tehdä jo ennakoiden, mutta viimesijaisena keinona voidaan käyttää todistajansuojeluohjelmaa.

Suojelupoliisin uusi päällikkö Juha Martelius kertoi tiistaina, että Supo vei asian itse tiedusteluvalvontavaltuutetun käsiteltäväksi viime syksynä. Verkkouutisten saamien tietojen mukaan valvontaa olisi vaatinut erityisesti Supon edellinen päällikkö Antti Pelttari. Tiedusteluvalvontavaltuutettu ottikin asian selvitettäväkseen. Valtuutetun toimistosta asia on viety valtakunnansyyttäjänvirastoon, jossa apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe on pyytänyt keskusrikospoliisia käynnistämään esitutkinnan. Tutkinta on käynnistetty alkuvuodesta.

Sen keskiöön on joutunut virastosta aiemmin eläkkeelle jääneitä etsiviä sekä pian eläkkeelle jäämässä oleva vastatiedusteluyksikön toimistopäällikkö Pertti Haaksluoto. Iltalehden tietojen mukaan Haaksluoto on pidätetty virasta huhtikuun lopulla. Tietolähdetietoa epäillään päätyneen vääriin käsiin yhden tai useamman tietolähdetoiminnassa mukana olleen laitteille tehtyjen tietomurtojen kautta.

Hakkerointi

Tietomurron tai -murtojen tapahtuma-aika tai -ajat eivät ole tiedossa, mutta menettelytapavirhettä tai -virheitä epäillään juuri liittyen näiden tietojen tietoturvalliseen säilytykseen. Kyse ei siis ole siitä, että Supo olisi tehnyt tietomurron tai -murtoja jonkun yksityishenkilön tietokoneelle, vaan Supoon liittyvät ihmiset ovat joutuneet tietomurron uhreiksi.

Näillä tiedoilla on mahdollista, joskaan ei varmaa, että Venäjän valtionmedialle on syötetty Suojelupoliisia koskevia väitteitä, joiden alkuperänä olisi osittain tietomurto tai -murtoja. Tieto siitä, että Supo vei asian tiedusteluvalvontavaltuutetun käsiteltäväksi syksyllä, täsmää erääseen Venäjän valtiontelevision lähetykseen viime elokuussa.

Koska näkyvyyttä aineistoon ei ole, on mahdoton arvioida, kuinka rankasti sitä on vääristelty ja jopa väärennetty. Suojelupoliisi ei ole halunnut kyseisen lähetyksen väittämiä kommentoida muuten kuin toteamalla, että Venäjä harjoittaa informaatiovaikuttamista – mikä on ilmiselvää.

Lähetyksessä Venäjän sisäisen tiedustelun FSB:n upseeriksi esitelty mies väitti, että suojelupoliisi on pyrkinyt hankkimaan tietoa esimerkiksi kampaajilta, joiden palveluja Helsingissä sijaitsevan Venäjän lähetystön henkilökunta käyttää. Lähetyksen kuvituksena oli kartta, johon oli kopioitu Googlen karttapalvelusta lähes kaikki Eiran kaupunginosassa sijaitsevat kioskit, ravintolat ja kampaamot.

Noin 20 minuutin mittainen ohjelma esitteli kolme Supon virkamiestä ja joukon heille väitetysti tietoja antaneita venäläisiä.

Yksi ohjelmassa esitellyistä suomalaisista etsivistä on väitetysti jäänyt eläkkeelle vuonna 2015, mutta säilyttänyt tietolähteensä sen jälkeenkin. Venäjän tv:n mukaan mies on välittänyt tietolähdetietoja virassa vielä oleville kollegoilleen supossa. Kaksi esitellyistä venäläisistä on tai on ollut matkatoimistoyrittäjiä, jotka ovat vastanneet erilaisista viisumijärjestelyistä. Iltalehti kertoi tiistaina, että toinen näistä yrittäjistä on tehnyt tv-yhtiöstä kantelun moskovalaiseen oikeusistuimeen kunniansa loukkaamisesta kyseisessä ohjelmassa.

Porno-Köpi

Kolmas esitelty on entinen Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu KGB:n virkailija, joka on myöhemmin tuomittu Suomessa talousrikoksista. Neljäntenä esitelty venäläinen työskenteli 16 vuoden ajan Venäjän kaupallisessa edustustossa. Kaupallisesta edustajasta on käytetty tv-ohjelman mukaan koodinimeä ”Porno-Köpi” hänen aikuisviihdetottumustensa mukaan.

Nimitys Porno-Köpi kuulostaa pilkkanimeltä, jota henkilön kanssa tekemisissä olevat ja hänen käyttäytymisestään salaisuuksia tietävät voisivat käyttää keskenään, kohteen selän takana. Nimitys on liian huomiota herättävä, että lähes kaikessa matalaa profiilia varjelevat tiedustelupalvelut käyttäisivät sellaista koodinimeä. Tästä herääkin kysymys, kenen viestinnästä moinen lempinimi on päätynyt Venäjän television esiteltäväksi? Muut ohjelmassa kerrotut ”agenttinimet” kun ovat olleet yksinkertaisia miesten etunimiä. Sellaisia, kuten Porno-Köpistä myöskin käytetty Kyösti, tai Olli, Sasha, Veikko ja Allen.

Suojelupoliisin edellinen päällikkö Antti Pelttari toimii nykyään eduskunnan pääsihteerinä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

”Veikko” ja ”Allen” ovat ohjelman mukaan olleet kaksi venäläismiestä, jotka Venäjän sisäinen tiedustelu FSB on myöhemmin vanginnut maanpetoksesta. ”Veikko” on työskennellyt Neuvostoliiton kaupallisessa edustustossa, Verkkouutisten lähteiden mukaan alun perin KGB:n toimeksiannosta, ja luonut myöhemmin Suomessa menestyneen liikemiehen uran. Häntä on myös epäilty ja syytetty rahanpesusta, mutta hovioikeus hylkäsi syytteet vuonna 2018. Vuonna 2022 mies oli Moskovassa sukulaisensa hautajaisissa, jolloin FSB pidätti hänet. Mies on edelleen Venäjällä vankilassa. Tv-ohjelma väittää, että Suojelupoliisi olisi värvännyt hänet pian Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen vuonna 1992.

Toinen esitelty, ”Allen”, toimi Helsingin telakan johtotehtävissä niihin aikoihin, kun telakka oli vielä venäläisomistuksessa. Myös hänet vangittiin Venäjällä vuonna 2022.

Kolmannen venäläisen tv-ohjelma väittää auttaneen Ruotsin tiedustelua ja neljäs on ollut Venäjän valtionhallinnon työtehtävissä samalla kun hänen väitetään toimineen Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:n laskuun. Lisäksi tv-ohjelma esittää vielä käräyttävänsä yhden Britannian ulkomaantiedustelu MI6:n virkailijan, jonka väittää toimivan Helsingissä.

Esitutkinnassa selvitetään nyt erityisesti sitä, onko tietolähdetoimintaa suojattu ja valvottu lainmukaisesti. Mikäli olisi niin, että yksityishenkilön tietokoneelta olisi tietomurron yhteydessä saatu Suojelupoliisin lähteiden Venäjän tiedustelulle paljastumiseen johtavaa tietoa, olisi kysymys lähteiden riittävästä suojaamisesta varmasti perusteltu.

Mikäli Venäjän televisiossa esitetyt väitteet ovat totta edes niiltä osin, että ohjelmassa esitellyt ”Veikko” ja ”Allen” olisivat auttaneet Suojelupoliisia, voi heidän vangitsemisessaan olla Venäjän osalta kyse siitä, että heillä halutaan käydä vaihtokauppaa muualla vangittuja venäläisiä vastaan.

Tällaisista usein tekosyiden varjolla tehdyistä pidätyksistä käytetään nimitystä panttivankidiplomatia. Supo varoitti suomalaisia asiasta maaliskuussa.

– Tiedetään, että panttivankidiplomatia on Venäjän keinovalikoimassa, ja viime aikoina Venäjä on vanginnut ulkomaalaisia. Emme voi täysin poissulkea sitä mahdollisuutta, että myös suomalainen voisi joutua tällaisen toiminnan kohteeksi Venäjällä, kommentoi Supo vuosikirjansa julkistuksen yhteydessä.

 

 

 

 

 

Rikosepäilyjä puolustusvoimien ja supon tiedustelussa

Apulaisvaltakunnansyyttäjä on määrännyt toimittamaan esitutkinnan tiedusteluvalvontavaltuutetun valtakunnansyyttäjän toimistolle ilmoittamassa, tiedustelutoiminnan laillisuusvalvonnan yhteydessä esille tulleessa asiassa.

Syyttäjälaitoksen tiedotteen mukaan esitutkinnassa selvitetään Suojelupoliisin ja Puolustusvoimien tiedustelutoiminnan yhteydessä tehdyksi epäiltyjä virkarikoksia sekä yksityishenkilön käytössä olleeseen tietokoneeseen tehtyä tietomurtoa, joiden vuoksi salassa pidettävää tietoa epäillään paljastuneen ulkopuolisille tahoille.

Tutkinnanjohtajina asiakokonaisuudessa toimivat aluesyyttäjä Tarmo Tanner valtakunnansyyttäjän toimistosta ja rikostarkastaja Merja Laitinen Keskusrikospoliisista.

Syyttäjälaitoksen mukaan asiassa ei ole tutkinnan tässä vaiheessa enempää tiedotettavaa.

”Länsi on liian kiltti” – Asiantuntijan mukaan pelaamme Moskovan pussiin

Venäjä on suorittanut erilaisia hybridioperaatioita länsimaissa kiivaaseen tahtiin. Viime viikkoina on uutisoitu muun muassa siitä, kuinka Finnairin lentokoneet eivät ole pystyneet laskeutumaan Tarton lentokentälle. Myös tämä on yhdistetty Venäjän hydridioperaatioihin.

GPS-häirinnässä ei kuitenkaan ole Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolaisen mukaan kyse hybridioperaatiosta.

– Gps-häirinnässä on loppujen lopuksi kyse kohteiden suojaamisesta. Venäjä kytkee tärkeissä sotilaskohteissa gps-häirintälähettimen päälle, Savolainen sanoo Verkkouutisille.

– Tarkoituksena on, että vihollisen droonit ja mahdolliset risteilyohjukset eivät osu kohteeseen. Sen sivuvaikutuksena radioaallot tulevat lännen puolelle. Ne ovat elektromagneettista säteilyä, jotka etenevät suoraviivaisesti ilmakehässä ja vaimenevat nopeasti osuessaan, mihin tahansa esteeseen. Maan pinnalla ne eivät etene kovin hyvin, mutta puiden latvojen yläpuolella ne saattavat edetä satojen kilometrien päähän.

Korkealla lentävät lentokoneet kokevat tämänkaltaisen toiminnan häirintänä, koska niiden GPS-paikannus ei toimi. GPS-häirinnän pystyy kuitenkin blokkaamaan, mutta se on kallista.

– Lentokentille voi asentaa järjestelmät, jotka eivät nojaa ainoastaan GPS-paikannukseen, Savolainen sanoo.

Venäjälle olisi kyvykkyyttä suuremmankin luokan häirintään. Savolaisen mukaan Venäjä pystyisi sotkemaan koko suomalaista elinkeinoelämää nostamalla häirintälaitteen ilmaan Suomen yläpuolelle.

– Tällaiseen meidän on hyvä varautua. Tällainen laite pitäisi pystyä paikantamaan ja tuhoamaan nopeasti.

Kiusantekoa ja testaamista

Jukka Savolaisen mukaan Venäjän harjoittama häirintä ei mitä todennäköisemmin ole operaatio Suomea ja yleisimmin länttä vastaan vaan se pyrkii suojaamaan ensisijaisesti omia tukikohtiaan.

– Sotilaskomentajat, joilla on kohteen suojaaminen mielessään, eivät ensisijaisesti ajattele Venäjän ulkopoliittisia suhteita.

Jukka Savolainen. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Vaikutukset, jotka ulottuvat Finnairin ja muiden lentoyhtiöiden lentoliikenteeseen ovat sivuvaikutuksia. Savolainen myöntää, että Venäjä ei välttämättä ole pahoillaan niistä.

– Ilmeistä on, että Venäjä tietää häirinnällä olevan sivuvaikutuksia, mutta se, että onko sillä muuta tarkoitusta kuin sen sotilaskohteiden suojaaminen, on tässä vaiheessa puhdasta spekulointia.

Toistaiseksi syytä huoleen ei ole ollut. Suomen ilmatilassa lentäneet venäläishävittäjät on koettu usein kiusantekona ja suomalaisten testaamisena. Savolainen ei usko niidenkään olleen tahallisia.

–  Ilmatilaloukkaukset eivät ole olleet ollenkaan vakavia. Ne ovat olleet navigointivirheitä Suomenlahdella. Heidän lennonjohtonsa on käskenyt, että Viron ilmatilaa ei saa loukata, koska se on Nato-maa, Savolainen sanoo.

– Venäjän ilmatilaloukkaukset ovat aina tapahtuneet Porvoossa Kalbådagrundin aluevesirajan mutkassa. Kun lentäjät näkevät Kalbådagrundin majakan, niin he ovat jo myöhässä. Ilmatilaloukkaukset eivät ole olleet rajuja. Rajua olisi ollut, jos he olisivat vetäneet lennon Tampereen ympäri, mutta näitä ei ole tehty.

”Hybridioperaatiot eivät ole vain pientä ilkeilyä”

Vaikka Venäjän teot ovat toistaiseksi olleet pieniä, niin pahimpaan pitää varautua ja samalla pelolla ei saa antaa sijaa. Pelko pelaa Venäjän pussiin.

– Meidän ei pidä pelata Venäjän pelikirjan mukaan. Olemme lännessä liian kilttejä. Meidät on opetettu kouluissa ja yliopistoissa tiukka analyysi ja arvot sekaisin. Pelkäämme lietsovamme sotaa ja se estää meitä toimimasta, sanoo Jukka Savolainen.

– Venäjä tietää sen ja koko Ukrainan sota perustuu siihen, että pelkäämme sotaa maata vastaan, joka on ydinasesuurvalta.

Venäjän erilaiset hybridioperaatiot ovat olleet toistaiseksi lieviä. Savolainen sanoo, että varsinaiset hybridioperaatiot voivat olla hyvin lamauttavia.

– Ne tulevat aikaikkunaan, jolloin Euroopan tai Naton pitäisi tehdä isoja päätöksiä. Silloin tapahtuu jokin iso häiriö ja ketään ei kiinnosta ulkopolitiikka muutamaan viikkoon, Savolainen sanoo.

– Hybridioperaatiot eivät ole pientä ilkeilyä tai vain punaisten viivojen siirtelyä.

Tarkemmin Savolainen ei lähde avaamaan millaisia nämä operaatiot voisivat olla. Hän kuitenkin kehuu istuvaa hallitusta siitä, että se on torpannut jämäkästi yhden hybrionnistumisen Suomen itärajalla.

– Itärajalla on mahdollisuus siihen, että koko Suomi ajautuisi kaaokseen, jos useita satoja tuhansia pakolaisia tulisi rajan yli. Mahdollisten tulijoiden potentiaali on miljoonissa pakolaisissa, Savolainen sanoo.

– Tähän päälle disinformaatio-operaatio, jossa suomalaiset saadaan näyttämään todella huonoilta. Näytämme nopeasti fasisteilta ja natseilta, jotka kohtelevat huonosti hädässä olevia maahanmuuttajia. Tällaista on jo harjoiteltu Valko-Venäjällä.

Perhe paljastui GRU:n vakoojiksi Tshekissä, auttoivat myrkky- ja pommi-iskuissa

Tshekissä vuosia elänyt ja Kreikassa hotellia pyörittänyt venäläinen pariskunta on paljastunut Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU:n vakoojiksi, kertoo tutkivaan journalismiin keskittyvä The Insider.

Nikolai ja Elena Shaposhnikov ostivat vuonna 2009 Egeanmeren niemimaalla sijaitsevan kolmikerroksisen Villa Elenan, jossa pariskunta ryhtyi tarjoamaan hotellipalveluja. Huvila ei ole kuitenkaan tavallinen hotelli, vaan se on toiminut selvitysten mukaan GRU:n alaisen 29155-yksikön turvatalona.

Salamyhkäinen yksikkö suorittaa ulkomailla arkaluonteisia tehtäviä, kuten salamurhia, myrkytyksiä ja sabotaaseja.

Tshekin viranomaisten tällä viikolla julkaiseman tutkinnan mukaan GRU oli vastuussa myös Tshekissä vuonna 2014 tapahtuneesta kahden ammusvaraston räjäytyksestä. Iskussa sai surmansa kaksi Tshekin kansalaista.

Tshekin tiedustelupalvelun vahvistamien tietojen mukaan Britannian Salisburyn myrkkyiskusta vastanneet GRU-upseerit Anatoli Tshepigan ja Aleksander Mishkinin johtivat operaatiota ammusvarastojen räjäytyksestä. Tarkoituksena oli tiettävästi estää asetoimitukset Ukrainaan.

He saivat molempiin operaatioihin apua The Insiderin mukaan Nikolai ja Elena Shaposhnikovilta. Tshekissä Pariskunnan kerrotaan järjestäneen GRU-upseereille pääsyn asevarastoille.

Pariskunnan väitetään olleen niin sanottuja laittomia vakoojia, jotka ovat toimineet diplomaattisuojan ulkopuolella. Perheen salaiset tehtävät ovat vaihdelleet tiedustelutietojen keräämisestä GRU:n operaatioiden logistiikan järjestämiseen. Heidän väitetään osallistuneen myös vakoojien värväämiseen ja sabotaasitehtäviä suorittaneiden GRU-agenttien turvaamiseen. Heidän poikansa on osallistunut poliittiseen toimintaan Tshekissä.

Vuotaneiden asiakirjojen mukaan Elena Shaposhnikovilla on ollut suora yhteys GRU-yksikköön. Venäjän johtaja Vladimir Putin on lisäksi myöntänyt naiselle Venäjän federaation sankarin arvonimen.

Tshekin viranomaiset julistivat viime vuonna pariskunnan ”kiinnostuksen kohteena oleviksi” ja pyysivät Kreikan viranomaisia kuulustelemaan heitä. Pariskunta on kiistänyt vakoojaväitteet. Nikolai Shaposhnikov kuoli tämän vuoden helmikuussa sydänkohtaukseen.

LUE MYÖS:
Tutkinta valmistui: Venäjän GRU räjäytti kaksi suurta ammusvarastoa Tshekissä vuonna 2014

Tutkinta valmistui: Venäjän GRU räjäytti kaksi suurta ammusvarastoa Tshekissä vuonna 2014

Tshekin tutkinta vuoden 2014 tuhoisista räjähdyksistä on vihdoin saatettu virallisesti päätökseensä.

Tshekin yleisradion iRozhlas-sivuston mukaan viranomaiset kertovat todistaneensa, että kahden ammusvaraston räjäytykset olivat Venäjän sotilastiedustelu GRU:n operaatio.

Tämä vahvistaa julkisuudessa jo vuosikausia liikkuneet tiedot.

Tshekin poliisin mukaan räjäytysten tarkoituksena oli estää ”aseiden ja ammusten toimittaminen alueille, joilla Venäjän asevoimat toimi”. Tällä viitataan mitä ilmeisimmin Ukrainaan.

Venäjä oli miehittänyt Krimin niemimaan ja liittänyt sen laittomasti alueeseensa alkuvuodesta 2014 ja käynnistänyt sitten sodan maan itäosissa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Venäjän GRU:n Skripal-iskun agentit Tshepiga ja Mishkin Britanniassa vuonna 2018. / METROPOLITAN POLICE / HO

Vrběticessä lokakuussa 2014 tapahtuneet räjähdykset tuhosivat kaksi ammusvarastoa. Iskussa sai surmansa kaksi Tshekin kansalaista. Räjähdysten ympäristöön levittämien ampumatarvikkeiden siivous vei vuosikausia.

– Kyse ei ole yksittäistapauksesta vaan osasta pitkään jatkunutta Venäjän GRU:n vaikuttamistoimintaa Euroopan unionin ja Ukrainan alueella, tutkinnasta vastanneen Tshekin järjestäytyneen rikollisuuden vastaisen poliisiviranomaisen NCOZ:n tiedottaja Jiří Mazánek kommentoi.

NCOZ:n raportissa ei puhuta vieläkään tekijöistä nimillä. Britannian Salisburyn myrkkyiskusta vastanneiden GRU-upseerien Anatoli Tshepigan ja Aleksander Mishkinin on kuitenkin kerrottu jo aiemmin johtaneen operaatioita. Tieto on vahvistettu myös Tshekin tiedustelupalvelusta.

Tshekin viranomaisten mukaan Moskova ei ole suostunut minkäänlaiseen yhteistyöhön tai vuoropuheluun tapauksen selvittämisessä. Venäjän kerrotaan vedonneen siihen, että Tshekin pyyntöihin vastaaminen ja tietojen antaminen sotilastiedustelun toiminnasta voisi ”vaarantaa Venäjän federaation suvereniteettia, järjestystä ja intressejä”.

LUE MYÖS:
Brittiasiantuntija VU:lle: Venäjä saattaisi ryhtyä terrori-iskuihin Suomessa
Venäjän operaatiot räjähtivät Euroopassa – Pitäisikö Naton 4. artikla aktivoida?

 

Mysteeriliikemies osti kiinteistöjä Norjan sotilaskohteen läheltä – kytkökset FSB:hen ja Kremlin ytimeen

Venäläinen liikemies Oleg Strazding omistaa kiinteistöjä strategisten kohteiden lähellä Norjassa, raportoivat TV2-kanavan toimittajat lauantaina julkaistussa artikkelissa.

Artikkeli on toinen vastaava lyhyen ajan sisällä, kanavan raportoitua aiemmin Venäjän eliitin omistamista mökeistä Tromssassa sijaitsevan Barduforssin sotilaslentokentän lähistöllä.

Strazdingin kiinteistöt sijaitsevat Kvænangenin kunnassa, Tromssan läänin pohjoisosassa, näköetäisyydellä puolustusvoimien Jøkelfjordin harjoitusalueesta. Kaupat molemmista tehtiin vuonna 2022 Ukrainan sodan alkamisen jälkeen.

Jøkelfjordin alueella harjoitellaan säännöllisesti amfibio-operaatioita arktisissa olosuhteissa, ja aluetta hyödynnettiinkin laajasti mm. Naton viimekuisessa Nordic Response-harjoituksessa.

Strazding istuu erään Venäjän suurimman vakuutusyhtiön Energogarantin hallituksessa, joka ei tarjoa vakuutuksia pelkästään kotitalouksille ja yrityksille, vaan myös Venäjän kaasu- ja energiayhtiöille.

Yhtiöllä on läheiset suhteet Venäjän hallinnon kanssa, ja sen hallituksessa istuu myös Viktor Viktor Komogorov, Venäjän federaation turvallisuuspalvelu FSB:n kenraalieversti Viktor Komrogov, joka on palvellut mm. FSB:n apulaisjohtajana, sekä sen ulkomaanosaston päällikkönä.

Tällä hetkellä Komrogov palvelee Venäjän sotilasurheilua koordinoivan Sotilasurheilusäätiön johtajana, jonka toimisto sijaitsee FSB:n päämajassa Lubjanka-rakennuksessa.

Hallituksen jäseniin kuuluu myös alkuvuodesta Venäjän presidentin turvallisuusneuvostoon nimitetty federaation tiedeakatemian johtaja Gennady Krasnikov, josta on tullut yksi Putinin läheisimmistä neuvonantajista. Krasnikovin katsotaan vastaavan käytännössä Putinin hallinnon innovaatiopolitiikasta ja pakotteiden kiertämisestä.

Bergenin yliopiston turvallisuuspolitiikan ja hybridiuhkien tutkija Alfa Seland Wingen mukaan norjalaiset ovat olleet liian sinisilmäisiä kiinteistökauppojen suhteen.

– Vallitsevassa turvallisuusympäristössä olisi naiivia, jos Norja ei tee nopeita muutoksia lainsäädäntöönsä. Meidän on kyettävä hallinnoimaan omia alueitamme Nato-maana.

Tällä hetkellä lähes kuka tahansa pystyy ostamaan kiinteistöjä Norjassa, eikä ostajia velvoiteta rekisteröimään omistusoikeuden siirtymistä mitenkään.

– Vaikka Norja velvoittaakin välittäjiä jo raportoimaan mahdollisista kiinteistökaupoista, jotka voivat luoda turvallisuusriskin, puuttuu Norjasta velvoite rekisteröidä kiinteistökaupat tai tunnistautua vahvasti niitä varten. Tähän on tultava muutos.

Norjan poliisin turvallisuuspalvelu PST ei kommentoinut tapausta, mutta kertoivat yleisellä tasolla olevansa huolissaan sotilasalueisiin kohdistuvasta tiedustelusta.

 

Venäjä toimii nyt huolestuttavasti: Seuraava askel voi olla terroristien käyttäminen

Venäjän tiedustelun värväämiä toimijoita on paljastunut ja jäänyt kiinni kuluvan viikon aikana sekä Saksassa että Puolassa. Saksassa pidätettiin Saksan ja Venäjän kaksoiskansalaiset Dieter S. ja Alexander J, jotka keräsivät tietoja tehdäkseen tuhopolton tai räjähdeiskun Saksan ja Yhdysvaltojen asevoimien käyttämään tukikohtaan.

Puolassa otettiin kiinni Pawel K:ksi nimetty mies, jonka on kerrottu keränneen tietoa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kansainvälisillä matkoillaan käyttämästä puolalaisesta lentokentästä, perusteena salamurhan suunnittelu. Puolassa otettiin aiemmin huhtikuussa myös kiinni kaksi puolalaista miestä, jotka olivat aiemmin tänä vuonna hyökänneet Liettuassa vasaran kanssa Aleksei Navalnyin tiimissä pitkään työskennelleen Leonid Volkovin kimppuun.

Viron tiedustelun arvion mukaan pian voi olla edessä se että nämä toimijat tappavat ihmisiä.

Jäljet ulottuvat jo pidemmälle kuluvan vuoden ajalle. Helmikuussa Espanjassa Venäjän tiedustelu tai sen värväämät toimijat onnistuivat: Ukrainan puolelle taisteluhelikopterin ja salaisten asiakirjojen kanssa loikannut Maksim Kuzminov vietti Espanjassa leveää elämää ja ammuttiin parkkihalliin Alicantessa. Kuusi laukausta ei edes riittänyt, vaan hänen päälleen vielä ajettiin ampumisen jälkeen autolla. Espanjan poliisin Guardia Civilin edustajat sanoivat The New York Timesille, että surmaajien toiminta oli ilmeinen viesti: ”me löydämme sinut, me nöyryytämme sinua, ja me tuhoamme sinut”.

Kun katsoo tapahtumia pelkästään Liettuassa, Puolassa ja Saksassa, hahmottuu Venäjän toiminnasta kaava.

– Nämä tunnistetut hahmot, jotka ovat nyt joko toteuttaneet tai suunnitelleet hyökkäyksiä, eivät ole enää Venäjän tiedustelu-upseereita, vaan tehtäväänsä varten palkattuja freelancereita. Tämä voi osoittaa, että Venäjä kurkottaa nyt pidemmälle tavoitteensa saavuttaakseen, arvioi ajatushautomo Chatham Housen vanhempi tutkija, Venäjä-asiantuntija Keir Giles.

Giles pitää mahdollisena, että freelancerien käyttöön ovat osasyynä myös Venäjän länsimaisten lähetystöjen henkilökuntaan kohdistuneet karkotukset. Henkilökuntaa on vähemmän, ja karkotettujen ammattiagenttien korvaaminen uusilla ammattilaisilla saattaa viedä aikaa.

– Nämä tekijät osoittavat, että Venäjällä on edelleen myös kyky hyödyntää järjestäytyneen rikollisuuden verkostoja rajojensa ulkopuolella.

Giles arvioi, että viimeaikaiset pidätykset ovat lähinnä jäävuoren huippu. Niistä kuitenkin on pääteltävissä, että Venäjä jatkaa Eurooppaan kohdistuvaa vihamielistä huomiota. Siinä on ollut suvantovaihe, kun Venäjän huomio on ollut pääsääntöisesti hyökkäyksessä Ukrainaan. Nyt suvanto on päättymässä. Tämä johtuu joko siitä, että Venäjä on saanut karkotusten hajottamat verkostonsa koottua uudelleen tai siitä, että sota Ukrainassa menee riittävän hyvin, ja Venäjältä liikenee enemmän huomiota Euroopan-operaatioille.

– Jotkin Venäjän Euroopassa tekemät operaatiot kuitenkin liittyvät sotaan Ukrainassa tai ovat sen eräänlainen jatke. Esimerkiksi presidentti Zelenskyin lentosuunnitelmien ja -reittien tarkkailu siten että on ilmeistä, että niille aiotaan tehdä jotain, Giles sanoo.

Eräänä erityisen huolestuttavana piirteenä Giles nostaa esiin sen, että Venäjä saattaa ryhtyä mobilisoimaan Euroopassa oleskelevien terroristiryhmien ja -järjestöjen jäseniä. Giles kutsuu toimintaa sponsoroinniksi.

– Tämä oli yksi säännönmukainen piirre Neuvostoliiton toiminnassa kylmän sodan aikana. Toisin kuin monia muita KGB:n ajoilta perittyjä oppeja, tätä Venäjä ei ole vielä ottanut käyttöön.

 

 

Itämeren haamualuksilla havaittu epätavallisia laitteita

Itämerellä tiuhaan liikkuvilla niin sanotuilla haamu- tai varjoaluksilla on havaittu Ruotsin laivaston mukaan usein elektronisia laitteita, jotka eivät kuulu tavanomaisesti tämäntyyppisten siviilialusten varustukseen.

Asiasta kertoo toimittaja ja Atlantic Council -ajatushautomon vanhempi tutkija Elisabeth Braw X-palvelussa. Hän pitää tätä havaintoa mielenkiitoisena ja jatkaa, että aluksia saatetaan käyttää vakoilutarkoituksiin.

Kokoomuksen kansanedustaja ja pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri (evp.) Pekka Toveri muistuttaa tämän kuuluneen toimintatapoihin jo Neuvostoliiton aikaan.

– Perinteet kunniassa tässäkin asiassa. Neuvostoliiton aikana NL:n ”kalastusalukset”, joissa oli ihan riittävä antennikalusto, pyöri eri puolilla Itämerta taajaan, Toveri kommentoi X:ssä.

Venäläisten kalastusalusten epäilty käyttö vakoiluun puhutti runsaasti Suomessa ja Ruotsissa viime vuoden alussa. Norjassa taas havaittiin syksyllä, kuinka venäläinen kalastusalus lähti seuraamaan Tromssassa vieraillutta Yhdysvaltain laivaston Ohio-luokan risteilyohjussukellusvene USS Floridaa.

Verkkouutiset on kertonut Venäjän varjolaivojen tankkausoperaatioista Itämerellä hiljattain tässä jutussa. Moskova kiertää talouspakotteita varjolaivastolla, joka kuljettaa venäläistä öljyä esimerkiksi Kiinan ja Intian markkinoille. Liikennettä kulkee runsaasti Itämerellä.

Avoimista lähteistä on voinut viime aikoina seurata muun muassa ruotsalaisia ja tanskalaisia sotalaivoja, jotka vaikuttavat seuranneet epäilyttävien alusten toimintaa. Tankkausta on tehty jatkuvasti esimerkiksi Ruotsin Gotlannin edustalla.

Elisabeth Braw kertoo tästä löytyvässä Foreign Policyn artikkelissaan Venäjän varjoaluksiin liittyvistä ympäristöriskeistä. Laivat ovat tavallisesti vanhoja ja puutteellisesti vakuutettuja. Niiden omistuskuviot ovat myös usein epäselvät.

Jutussa todetaan, että aluksista on kiistatta vaaraa Ruotsin ja Tanskan lisäksi myös Suomelle, Virolle, Norjalle ja muille Nato-maille, joiden vesillä ne pyörivät.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)