Verkkouutiset

Tiedustelu

Ruotsin turvallisuuspoliisi: Itämeren tilanne on epävakaa ja heikkenee

Ruotsin turvallisuuspoliisi julkaisi tilannekuvakatsauksen keskiviikkona.

Tiedustelutoimintaa Ruotsiin kohdistuu paitsi Venäjältä, myös Kiinasta ja Iranista. Erityisesti väkivaltainen ekstremismi muodostaa yhteiskunnalle uhan. Säpo varoittaa, että ulkovallat voivat käyttää erilaisia organisaatioita ja yksilöitä toteuttaakseen turvallisuutta uhkaavia toimia siten, että voivat itse kiistää oman osallisuutensa.

Säpo varoittaa, että Ukrainan sodan myötä Venäjä on ryhtynyt entistä arvaamattomammaksi ja että se käyttäytyy ulkosuhteissaan opportunistisesti. Tilanne on muuttunut epävakaaksi varsinkin Itämerellä. Säpo muistuttaa myös, että arktisella alueella Naton itäraja on kasvanut Suomen Nato-jäsenyyden vuoksi, ja alue kiinnostaa paitsi Venäjää, myös Kiinaa.

Ruotsin asema on vuonna 2023 ollut haastava, sillä sen Venäjän muodostamien uhkien lisäksi sen turvallisuuteen kohdistuu ääriliikkeiden ja terrorismin aiheuttamia paineita. Tilannetta eivät ole helpottaneet Ruotsissa tapahtuneet julkiset muslimien pyhän kirjan Koraanin polttamiset.

Säpo varoittaa, että Ruotsin kautta kulkee useiden terroristijärjestöjen rahoitusta, mukaan lukien Al-Qaida, kurdien PKK sekä islamistijärjestö Al-Shabaab. Rahoitusta järjestöt hankkivat paitsi lahjoituksista, myös siten, että rahan antajat antavat sitä vastatoimien pelosta. Säpo vertaa tätä toimintaa laittomaan verotukseen ja kiristykseen.

Torstaina oman vuosikatsauksensa julkaisi Ruotsin signaalitiedustelu FRA. Sen mukaan viime vuosi oli erittäin kiireinen. Haasteita aiheuttivat Itämerellä heikkenevä turvallisuustilanne, kohonnut terrori-iskujen uhka, vaikuttamis- ja disinformaatiokampanjoiden jatkuminen sekä kyberhyökkäykset. Tilannetta vaikeuttaa FRA:n toiminnan kannalta se, että haasteet ilmenevät samanaikaisesti, rinnakkain, ristikkäin ja vaikuttavat toisiinsa. Aftonbladetin mukaan FRA:n päällikkö Björn Lyvall kuvasi tilannetta ilmaisulla ”perfect storm”, joka tarkoittaa erilaisten tapahtumien yhdistelmää, jossa tilanne pahenee huomattavasti.

Aiemmin kuluvalla viikolla vuosikatsauksensa julkaisi myös Ruotsin sotilastiedustelu Must. Se varoitti, että Venäjä suuntaa katseensa Itämerelle heti, kun sotatoimet Ukrainassa sen mahdollistavat.

– Olisi virhe kuvitella, että väliaikaiset rajoitteet Venäjän kyvykkyyksissä antaisivat meille hengähdysaikaa, sanoi Mustin päällikkö Thomas Nilsson julkaisutilaisuudessa Dagens Nyheterin (DN) mukaan.

LUE MYÖS: Ruotsin tiedustelu: Venäjä ottaa Itämeren tähtäimeensä heti kun mahdollista

Venäjän turvallisuuspalvelun apuriksi voi joutua tietämättään

Viron sisäisen turvallisuuden instituutin johtaja Erkki Koort avaa Postimees -lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan, miten Venäjän turvallisuuspalvelujen apuriksi voi joutua tietämättään.

Hän viittaa kirjoituksessaan uutiseen siitä, että Viron suojelupoliisi Kapo kertoi tällä viikolla ottaneensa kiinni kymmenen henkilöä, joiden epäillään tehneen erilaisia tihutöitä Venäjän turvallisuuspalvelun puolesta. Kapon mukaan Virossa on ollut käynnissä Venäjän hybridioperaatio, jonka aikana muun muassa särjettiin Viron sisäministerin henkilökohtaisen auton ikkunat.

Pidätettyjä on kuvailtu mediassa Venäjän turvallisuuspalvelun juoksupojiksi ja kätyreiksi.

Erkki Koortin mukaan näitä ihmisiä ei värvätä siten, että turvallisuuspalvelu FSB soittaa suoraan ja tarjoaa yhteistyötä.

– Tähän mennessä julkaistujen tietojen mukaan näyttää siltä, ​​että osa henkilöistä on värvtty niin sanottuina samanmielisinä, eli heillä ei aluksi ollut aavistustakaan, että heidät värväsi Venäjän erikoispalvelu.

Samanmielisillä viitataan henkilöihin, jotka ovat houkuteltavissa toteuttamaan turvallisuuspalvelun tavoitteita. Sosiaalinen media on esimerkiksi otollinen paikka löytää näitä henkilöitä.

– Venäjän erikoispalvelu kampaa säännöllisesti läpi sosiaalista mediaa, jotta he löytävät potentiaalisia kohteita. Siksi kannattaa miettiä, mitä sinne julkaisee. Heidän mielenkiintonsa on suurta niin Virossa kuin myös Ukrainassa, jossa myös toiselle puolelle rintamaa on värvätty tiedustelijoita toteuttamaan informaation keruuta tai sabotaasitehtäviä, Erkki Koort kertoo.

Venäjän turvallisuuspalvelun tihutyöverkostoon kuuluneiden henkilöiden nimiä ja taustoja ei ole annettu julkisuuteen. Koort kertoo, että tiettävästi osa heistä on saanut pienen palkkion.

– On järkevää pohtia, onko auton ikkunan rikkominen tai muistomerkin tahraaminen sadan euron ja 15 vuoden vankeusrangaistus arvoinen, hän varoittaa seurauksista.

Ruotsin tiedustelu: Venäjä ottaa Itämeren tähtäimeensä heti kun mahdollista

Venäjä kääntää katseensa Itämerelle heti kun hyökkäyssota Ukrainassa sen mahdollistaa, varoittaa Ruotsin sotilastiedustelu (Must).

Must kertoo asiasta maanantaina julkaistussa vuosikertomuksessaan.

Viime kuukausina usean valtion tiedusteluviranomaiset ovat varoittaneet, että aikaa varautua Venäjän huomion kohteeksi päätymiseen ei ole ehkä niin paljon kuin on kuviteltu. Norjan turvallisuuspoliisin mukaan Venäjä vahvistaa joukkojaan Karjalassa ja Puolan tiedustelun mukaan Naton itäisten jäsenmaiden olisi viisasta varautua mahdolliseen konfliktiin jopa kolmen vuoden aikajänteellä.

Ruotsin sotilastiedustelu ei anna määräaikaa, mutta varoittaa, että Venäjä suuntaa kiinnostuksensa luoteeseen heti, kun sen kärsimät tappiot Ukrainassa tekevät tämän mahdolliseksi. Se voi olla vaikeaa ja tulla kalliiksi, mutta Kreml on priorisoinut asian korkealle.

– Olisi virhe kuvitella, että väliaikaiset rajoitteet Venäjän kyvykkyyksissä antaisivat meille hengähdysaikaa, sanoi Mustin päällikkö Thomas Nilsson julkaisutilaisuudessa Dagens Nyheterin (DN) mukaan.

DN jatkaa, että Nilssonin mukaan Venäjän toiminnan aikataulu riippuu tietysti siitä, millaisesta hyökkäyksestä tai muusta toimenpiteestä tulevaisuudessa olisi kyse.

Norjan turvallisuuspoliisin mukaan Ruotsin Must muistuttaa, että vaikka Venäjän maavoimat ovat ohentuneet hyökkäyksessä Ukrainaan, meri- ja ilmavoimat eivät ole kärsineet vastaavasti. Niinpä sillä on kyky tehdä rajattuja sotilaallisia operaatiota esimerkiksi Itämerellä.

Must painottaa, että Ruotsin ote ei saa lipsua. Omaa valppautta on pidettävä yllä jatkuvasti ja varautumista jatkettava. Venäjä käyttää Ruotsia jo esimerkiksi pakotteita kiertäessään kauttakulkumaana, ja sen tiedustelun painopiste on siirtymässä pois diplomaateista, joita on karkotettu lähetystöistä useita.

Venäjän pitkän tähtäimen doktriiniin kuuluu voimakkaasti sosiaalisten konfliktien lietsominen ja sisäisen epävakauden rakentaminen niiden kautta. Lisäksi Venäjä harjoittaa jatkuvasti toimintaa, jolla se luo edellytyksiä toteuttaa sabotaasia itse tai välikäsien kautta. Tähän lukeutuvat niin tiedustelutiedon hankkiminen kuin välikäsien ja muiden toimijoiden värvääminen.

 

Tiktokin takaa paljastui yhteys Kiinan viranomaisiin

Kiinalainen teknologia on uhka, varoittaa Viron ulkomaantiedustelu. Se paljastaa vuosikatsauksessaan miten Kiinan itseajavien autojen valotutkateknologia lähettää tiedon koko ympäristöstään kiinalaiseen tietokantaan. Tiedustelun mukaan myös suositun sosiaalisen median videopalvelu Tiktokin takaa löytyy yhteys Kiinan valtion tietoturvaviranomaisiin.

Aiemmin helmikuussa Alankomaiden tiedustelut AIVD ja MIVD kertoivat, että kiinalainen verkkovakoilukampanja onnistui pääsemään Alankomaiden asevoimien suljettuun tietoverkkoon, jota käytti noin 50 ihmistä. Turvaluokiteltua tietoa tässä verkossa ei asiasta kertoneen Euractiv-julkaisun mukana käsitelty.

Myös Suomessa Suojelupoliisi on kertonut toistuvasti, että Kiina kohdistaa Suomeen tiedustelua. Erityisesti Kiinaa kiinnostavat tiede ja teknologiakehitys. Myös Alankomaiden AIVD kertoi keväällä, että Kiinan keskeinen vakoilun kohde on ASML-niminen yritys. Se on maailman johtava mikrosirujen valmistuksessa käytettävien tehdaslaitteiden valmistaja ja sen hallussa oleva patentoitu teknologia on välttämätön mikrosirujen tuottamiseksi.

Viron ulkomaantiedustelu käsittelee Kiinan tavoitteita teknologisen ylivallan saavuttamiseksi laajasti tiistaina ilmestyneessä vuosikatsauksessaan. Lännessä keskiverto kaduntallaaja kokee Kiinan teknologiaympäristön kokonaisuutena edelleen kaukaiseksi ja vaikeasti hahmotettavaksi, vaikka Kiinan tavoitteista on ollut avoimesti ja helposti saatavilla tietoa jo ainakin vuosikymmenen ajan. Viimeisimpänä raportti mainitsee Kiinan globaalin tekoälyn hallintaan tehtävän aloitteen (Global AI Governance Initiative), joka esiteltiin sen kansainvälistä taloutta edistävän Belt and Road -hankkeen vuositapaamisessa. Kiina tähtää teknologiaylivoimassaan siihen, että sen teknologiaintegraatio on niin laaja ja sen keskinäisriippuvuudet järjestelmissä niin syviä, ettei sen teknologiasta ole enää mahdollista päästä eroon.

Huawei ja sen 5G-verkot ovat tästä varoittava esimerkki.

Tähän liittyvät esimerkiksi lidaria eli valotutkaratkaisuja hyödyntävät järjestelmät. Niitä tarvitsevat esimerkiksi itseohjaavat autot, robottipölynimurit ja vaikkapa ruokarobotit, joita Suomenkin kaduille valmistaa virolainen yritys. Nämä tarvitsevat valotutkia toimiakseen ja pystyäkseen esimerkiksi havaitsemaan, jos eteen tielle vierii pallo tai vaikkapa juoksee lemmikki tai lapsi. Viron ulkomaantiedustelu kertoo, että sillä on kuitenkin luotettavaa tiedustelutietoa siitä, että tällaisen valotutkavalmistajan tavoitteena on ollut skannata koko itseajavan auton ympäristö ja lähettää informaatio tietokantaan Kiinassa.

Tällaista tietoa voidaan käyttää tiedustelutarkoituksiin ja sitä voidaan yhdistellä muuhun jo saatuun tietoon. Esimerkiksi kasvojentunnistus- ja käyttäytymisdataan yhdisteltynä avautuu huomattava määrä hyytäviäkin mahdollisuuksia.

Yksi keskeinen varoitus koskee sosiaalisen median palvelu Tiktokia, jonka kautta saatavaa dataa voidaan käyttää tekoälyn kehittämisessä. Pelkkä Kiinan vastaavasta palvelusta Douyinista saatava tieto ei riitä Kiinan tarpeisiin saada informaatiota ihmisten toiminnasta, sillä käyttäytyminen on kulttuurisidonnaista.

Tiedustelu esittää raportissaan kaaviona Tiktokin ja Douyinin omistussuhteiden kautta yhteyden Kiinan valtioon. Tiktokin ja Douyninin data kulkee Beijing Douyin Information Service Co -nimiselle yhtiölle. Sen omistajien takaa löytyy neljän eri yrityksen kautta kulkeva ketju, jonka lopussa on Kiinan valtion tietoturvaviranomainen. Mainittakoon, että kaikki omistussuhteet eivät ole suuria. Mutta ne ovat olemassa.

 

 

Ukraina pidättänyt turvapalveluidensa jäseniä epäilynä vakoilusta

Ukrainan turvallisuuspalvelu (SBU) oli pidättänyt viisi henkilöä, mukaan lukien Ukrainan tiedustelupalvelun entiset ja nykyiset virkamiehet, joiden väitettiin työskennelleet Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n palveluksessa Ukrainan eri alueilla, kertoo The Kyiv Independent.

Pidätettyjen epäillään välittäneen muun muassa tiedustelutietoja Ukrainan sotilaallisista ja strategisesti tärkeistä energialaitoksista FSB:lle.

– Ryhmään kuului puolustusministeriön päätiedusteluosaston (GUR), Ukrainan ulkomaantiedustelupalvelun (SZRU) entisiä virkamiehiä ja SBU:n alueosaston työntekijä, SBU kertoo.

Epäillyille annettiin rahallisia palkkioita vastineeksi vakoilustaan. SBU:n mukaan FSB käytti myös uhkauksia tappaa epäiltyjen perheet varmistaakseen heidän yhteistyönsä.

FSB rekrytoi entisen ulkomaantiedustelupalvelun virkamiehen ennen Venäjän täysimittaista hyökkäystä.

– Sittemmin hän on kerännyt tietoa Ukrainan sotilastukikohtien sijainneista ja 24.2.2022 jälkeen kanavista, joilla länsi on toimittanut aseita Ukrainaan. Hän välitti tiedustelutiedot FSB:lle rikoskumppanin kautta, joka matkusti ulkomaille vapaaehtoisena ja raportoi henkilökohtaisesti FSB:n agentille, SBU kertoo.

Erään toisen epäillyn vakoojaan, joka aiemmin palveli SBU:ssa, sanotaan vuotaneen ukrainalaisten sotilaiden henkilötietoja venäläisille. Yksi epäillyistä, SBU:n työntekijä, tutki linnoitteiden sijaintia lähellä Mustanmeren rannikkoa.

Tämä on toinen suuri isku venäläisiä vakoiluverkostoja vastaan tällä viikolla. SBU ilmoitti maanantaina pidättäneensä myös viisi henkilöä, joiden epäillään vakoilevan Ukrainan armeijaa Odessan, Zaporižžjan ja Donetskin alueilla ja välittäneen tietoja FSB:lle.

Venäjä hakkeroi Norjaan saapuneiden ukrainalaisten kännyköitä

Venäjä kiristää otettaan Norjan pohjoisesta venäläisvähemmistöstä. Lisäksi Ukrainasta saapuneisiin pakolaisiin vaikuttaa kohdistuvan pakolaisvakoilua. Kirkkoniemessä sijaitseva Venäjän konsulaatti ei auta asiaa, kertoo Norjan turvallisuuspoliisi PST:ta haastattelut norjalaislehti Verdens Gang (VG).

Finnmarkin lääni levittäytyy Suomen pohjoisimman Lapin ympäri. Kirkkoniemi jää Suomi-neidon takaraivon tuntumaan, ja Venäjän rajalle on vain noin kymmenen kilometriä. Pikku kaupungissa asuu noin 3500 ihmistä, ja joka kymmenes heistä on kansallisuudeltaan venäläinen.

Lapin sodassa loppuvuodesta 1944 Neuvostoliitto pommitti Kirkkoniemen pahoin. Nyt noin kymmenen kilometrin päässä kaupungista sijaitsee Norjan ja Venäjän ainoa laillinen rajanylityspaikka. Se on samalla Naton ja Venäjän raja. Kirkkoniemessä sijaitsee myös Venäjän konsulaatti.

Konsulaatin kanssa syntyi julkista kahnausta viimeksi syksyllä, kun konsuli Nikolai Konygin kävi laskemassa muistoseppeleen neuvostoliittolaisten muistomerkille ja Finnmarkin pormestari poisti sen. Tämän jälkeen paikallinen venäläisnainen vei konsulin seppeleen takaisin ja asetti sen Finnmarkin pormestarin viemän seppeleen päälle, ja kirkkoniemeläiset poistivat venäläisten seppeleen uudelleen. Venäläinen media odotetusti pillastui tapauksesta, ja kutsui norjalaisia hysteerisiksi ”russofobeiksi”.

Venäläiset ovat viime vuosina osoittaneet lisääntyvää mielenkiintoa uusien muistomerkkien pystyttämiseen, sanoo Norjan turvallisuuspoliisin PST:n Finnmarkin-aluepäällikkö Johan Roaldsnes. Norjalaislehti VG:n haastatteleman Roaldsnesin mukaan Venäjä käyttää hyväkseen sitä, että seudulla paikallisten ja venäläisten välillä vallitsee erityinen suhde, jota muualla Norjassa voi olla vaikeaa ymmärtää.

– Venäjän tiedontarve on kova. Siksi he ovat valmiita ottamaan isompia riskejä, Roaldsnes sanoo norjalaislehti VG:lle.

Esimerkiksi: Ukrainasta saapuneilta pakolaisilta otettiin heidän saapuessaan Venäjältä Norjaan matkapuhelinten yksilölliset IMEI-koodit talteen. Tällä tavalla heidän kännykkänsä voidaan ottaa tarkempaan seurantaan. Norjasta turvapaikkaa hakeneista noin 72 000 ukrainalaisesta runsaat 400 tuli Storskogin raja-aseman kautta – eli noin vartin automatkan päästä Kirkkoniemestä.

– Meillä on syytä epäillä, että osaan ukrainalaisten kännyköistä on kohdistettu tehostetumpia menetelmiä. On herännyt huoli siitä, että ukrainalaisia voidaan yrittää pakottaa tai painostaa toimimaan Venäjän hyväksi. Moni heistä on joutunut jättämään perheenjäseniään Venäjän valtaamille alueille, sanoo Roaldsnes.

Pakolaisten ja Kirkkoniemessä asuvan venäläisvähemmistön lisäksi herkkyyksiä lisää se, että raja on edelleen auki. Ihmisiä ylittää sen, ja Norjassa käy venäläisiä. Lisäksi Kirkkoniemen satama on yksi kolmesta Norjan satamasta, joka edelleen ottaa vastaan venäläisiä aluksia.

Osaa siviili- ja tutkimusaluksista käyttävät Venäjän tiedustelupalvelut. Norjan yleisradion NRK:n mukaan tällaisia aluksia on kuluneen vuosikymmenen aikana tunnistettu jopa viisikymmentä.

Kirkkoniemessä Venäjän konsulaatti sijaitsee keskellä kaupunkia. Sen luona järjestetään säännöllisesti mielenosoituksia Ukrainan puolesta, ja konsulaatin henkilökunta valokuvaa mielenosoittajat. Verhot vain heiluvat, sanoo VG:lle yksi mielenosoittajista nimeltä Forde Berg. Berg on eläkkeelle jäänyt rajavartija, joka pidätettiin ja vangittiin Moskovassa vuonna 2017 ja häntä syytettiin vakoilusta Norjan hyväksi. Vankienvaihdon kautta Bergin tuomio jäi parin vuoden mittaiseksi.

PST:n Finnmarkin-aluepäällikön Venäjän tosiaan tarkkailee aktivisteja. Lisäksi sotaa vastustaneet saatetaan ottaa kuulusteluun, jos he ylittävät rajan Venäjälle.

– FSB käyttää rajanylityksiä tiedonhankintaan, sanoo PST:n aluepäällikkö Roaldsnes.

– Niiltä venäläisiltä, jotka suhtautuvat lähtömaahansa myönteisemmin, he ovat pyytäneet palveluksia. Ne voivat liittyä tiedonhankintaan tai tiettyjen paikkojen valokuvaamiseen. Pelkästään yhteydenotto FSB:lta tai Venäjän sotilastiedustelulta voi tuntua painostavalta.

Turvallisuuspoliisin neuvona on jättää pyynnöt huomiotta ja olla yhteydessä viranomaisiin. Yksi asia on kuitenkin selvää:

– Virallinen edustus täällä Kirkkoniemessä antaa Venäjälle liikkumavaraa tiedonhankintaan.

Vapautuksen muistomerkki Kirkkoniemessä on Norjan kenties tunnetuin neuvostopatsas. Se pystytettiin vuonna 1952. / WIKIMEDIA COMMONS

 

 

Europarlamentaarikko kärähti vuosien yhteydenpidosta Venäjän tiedusteluun

Latvialainen europarlamentaarikko on pitänyt vuosia aktiivista yhteyttä useisiin Venäjän tiedustelun FSB:n virkailijoihin. Asia käy ilmi virolaisen Eesti Päevalehen ja ruotsalaisen Expressenin saamista, vuotaneista sähköposteista. Sähköpostit sai haltuunsa alun perin venäläinen riippumaton The Insider -media.

Tatjana Ždanoka on pitänyt yli vuosikymmenen ajan sähköpostitse ja tapaamisilla yhteyttä kahteen Venäjän sisäiselle tiedustelulle FSB:lle työskentelevään venäläiseen. Yksi heistä on Dmitri Gladei, jonka julkinen tehtävä on johtaa venäläistä vaalitarkkailuorganisaatiota. Gladei yhdisti Ždanokan yli kymmenen vuotta sitten toiseen FSB:n työntekijään, Sergei Beltjukoviin. Ždanoka on vuotanut heille sisäisiä keskusteluja ja tietoa tulevista tapahtumista sekä pyytänyt apua erilaisten Venäjän hallinnon agendaa tukevien tapahtumien järjestämiseksi.

Tatjana Ždanoka valittiin Euroopan parlamenttiin vuonna 2004. Hän oli Vihreiden / Euroopan vapaan allianssin jäsen talveen 2022 asti, jonka jälkeen hän on jatkanut kauttaan sitoutumattomana. Vihreiden ryhmä keskusteli Ždanokan erottamisesta alkuvuodesta 2022, mutta Ždanoka erosi itse, kertoo Expressen.

Vuonna 2014 europarlamentaarikko Tatjana Ždanoka osallistui “kansainvälisenä tarkkailijana” Krimillä järjestettyyn äänestykseen, jolla Venäjä oikeutti niemimaan valtaamisen Ukrainalta. Suomesta samalle matkalle osallistui kyseenalaisessa maineessa oleva dosentti Johan Bäckman. Kesällä 2016 Ždanoka vieraili Syyriassa tapaamassa diktaattori Bashar Al-assadia. Vuonna 2022 hän äänesti Euroopan parlamentissa Venäjän Ukrainaan tekemän sotilaallisen hyökkäyksen tuomitsevaa päätöslauselmaa vastaan.

Ždanoka sai Latvian kansalaisuuden vuonna 1996. Hän kommentoi itseään koskevia sähköposteja ainoastaan vastaamalla, että ei ole koskaan tietoisesti istunut samassa pöydässä muiden Venäjän tiedustelun nykyisiä tai entisiä edustajia kuin Vladimir Putinin ja Sergei Naryškhinin. Putin oli FSB:n johtaja 1990-luvulla, ja Naryškin johtaa nykyään Venäjän ulkomaantiedustelu SRV:ta.

Useat tiedustelulähteet Virossa ja Latviassa ovat vahvistaneet havainnot Eesti Päevalehelle, ja latvialaiselle Re:Balticalle. Viron turvallisuuspoliisi Kaitsepolitsein (Kapo) julkisessa vuosikertomuksessa Ždanoka on mainittu ensi kerran jo vuonna 2004.

 

Ex-tiedustelujohtaja paljastaa: Näin Venäjä värvää salaisia agentteja

Viron suojelupoliisi Kapon entinen johtaja Arnold Sinisalu kertoo yleisradio ERR:lle, että Venäjän tiedustelu on erittäin kiinnostunut Virosta.

Sinisalu muistuttaa, että Venäjä on määritellyt puolustusliitto Naton ja Euroopan unionin vastustajikseen ja vihollisiksi, joten myös Virosta halutaan kerätä kaikkea mahdollista tietoa. Viron sisäpolitiikan tapahtumat ja käänteet heijastuvat ja vaikuttavat EU:n ja Naton päätöksentekoon.

– Venäjän erikoispalvelut ovat erittäin aktiivisia globaalilla tasolla, ja Viro naapurimaana kiinnostaa sitä yksinkertaisesti kaikilla tasoilla. Heitä kiinnostaa enemmän tai vähemmän koko virolainen yhteiskunta.

Sinisalulta kysytään arviota, kuinka paljon Venäjän tiedustelu käyttää nykyään voimavaroja Viron vastaiseen toimintaan.

– Tarkkaa tietoa minulla ei ole tällä hetkellä käsissäni, mutta ne resurssit ovat riittävät siihen, että Venäjä saa tarvitsemansa yleiskuvan päätöksenteon tueksi.  Mittakaavasta voidaan sanoa, että satoja ihmisiä työskentelee suoraan Viroa vastaan, ja jos siihen lisätään esimerkiksi teknisesti kyberhyökkäyksissä ja salakuuntelussa auttavat verkostot, tämä luku voi lähestyä tuhatta, Viron entinen tiedustelujohtaja kertoo.

Rahaa, mainetta ja kunniaa

Venäjän tiedustelu värvää siviilejä yhteistyöhön ja salaisiksi agenteiksi. Sinisalun mukaan värväyskeinoja on useita ja se riippuu siitä, asuuko värvättävä Venäjällä vai ulkomailla.

– On hyvin tapauskohtaista, miksi ihmiset tekevät yhteistyötä. Venäjä käyttytyy varmasti Venäjällä asuvien venäläisten kanssa aika ajoin suhteellisen päättäväisesti ja jyrkästi käyttämällä pakottamista ja suostuttelua. Todennäköisesti he asettava ihmisen tilanteeseen, jossa hänellä ei ole vaihtoehtoa, liittyy se sitten sukulaisiin, lapsiin tai työpaikkoihin. Vaihtoehtoja on kymmeniä.

Sinisalun mukaan värvättävää yritetään kuitenkin lähestyä useimmiten myönteiseksi koetulla tavalla. Tiedustelupalvelut saattavat vedota esimerkiksi isänmaallisuuteen tai tarjota rahaa, mainetta ja kunniaa värvättävälle. Joitakin henkilöitä saatetaan tukea poliittisella uralla tai pääsyssä esimerkiksi television parrasvaloihin.

– Lähestymistapoja voi siis olla hyvin erilaisia, ja ennen kaikkea se on työtä ihmisen psyykeen kanssa. Kuinka saada hänet niin sanotusti puhuttua ympäri? Se edellyttää aina hyvää taustatyötä. Se alkaa aina selviyksellä siitä, onko tämä henkilö edes värvättävissä, Sinisalu kertoo.

– On myönnettävä, että Venäjä on läpi historiansa tehnyt hyvää työtä ihmisten värväämisessä. He osaavat sen, he haluavat työskennellä ihmisten kanssa, he ovat kekseliäitä eikä heiltä puutu mielikuvistusta. Heitä ei todellakaan pidä aliarvioida tällä alalla, hän jatkaa.

Professoria epäillään vakoojaksi

Viron suojelupoliisi Kapo pidätti tammikuun alussa Tarton yliopiston professori Vjatšeslav Morozovin epäiltynä vakoilemisesta Venäjälle. Hän on Venäjän kansalainen, joka on asunut Virossa

Pidätyksen jälkeen sosiaalisessa mediassa puhkesi myrsky, kun Morozovin tuntevat ulkomaalaiset kollegat eivät voineet uskoa sitä, että Kremliä jopa julkisesti arvostellut professori voisi olla venäläinen agentti. Jotkut ovat olleet vakuuttuneita siitä, että Kapo on tehnyt virheen.

Sinisalu toteaa ERR:llä yleisellä tasolla, että Viron vastatiedustelu ja viranomaiset pidättävät vakoilusta tai maanpetoksesta epäiltyjä henkilöitä vain, jos todisteet heitä vastaan ovat ylivoimaisia.

– Pitää olla suhteellisen varma, ja todisteet on tarkistettava useaan otteeseen. Riskin ottaminen näissä asioissa mutuilu toisi niin paljon kielteistä palautetta, että turvallisuuspalvelu ei halua ottaa sellaista riskiä, hän toteaa.

Toimiin ryhdytään hänen mukaansa, jos todisteilla on 90 prosentin varmuus.

– Jopa tämä 10 prosenttia yritetään sulkea pois.

LUE MYÖS:
Viron suojelupoliisi: Vakoilusta epäilty professori sai rahaa Venäjältä

Ukrainalle jättipotti: Tiedustelu sai valtavan määrän Venäjän salaisuuksia

Ukrainan sotilastiedustelu ilmoittaa saaneensa käsiinsä Venäjän erikoisteknologiakeskuksen STTs:n salaista tietoa sisältävän sähköisen arkiston.

STTs valmistaa muun muassa Orlan-lennokkeja, häirintää sietäviä ”Comet-M” -satelliittinavigointiantenneja, elektronisia häirintä- ja radiotiedustelulaitteita, viestintä- ja muita järjestelmiä. Mukana on myös muun muassa lupaavia kokeellisia drooneja.

Arkisto sisältää 100 gigatavun edestä tietoa. Dokumentaatiota on 194 eri tuotteesta: piirroksia, teknisiä ominaisuuksia, patentteja, ohjelmistoja ja niin edelleen. Ukrainan tiedusteluviranomainen arvioi haltuunsa saaman datan arvoksi jopa puolitoista miljardia dollaria, mutta tosiasiassa sille on mahdotonta laskea hintaa, koska vertailukohdat puuttuvat. Ukraina käyttää jo arkiston tietoja oman puolustuskykynsä vahvistamiseksi ja Venäjän heikentämiseksi.

Arkisto tuli ukrainalaisten haltuun aktivisti Volodymyr Zolkinin ja journalisti Dmytro Karpenkon käynnistämän ”Apostoli maksaa rahaa” –ohjelman kautta. Siinä he ilmoittavat olevansa valmiita maksamaan Venäjän maavoimien asemien sijaintitiedoista ja muusta arvokkaasta informaatiosta.

Ukrainan on nyt mahdollista alkaa valmistaa Orlan-10:tä, joka on Venäjän tärkein tiedustelulennokki, sekä Altius (Altair) -lennokkia, joka on Venäjän uusin, kolme vuotta sitten tuotantoon tullut kaksimoottorinen tiedustelu- ja rynnäkkölennokki. Zolkinin videolla mainitaan myös Sirius- ja Inohodets-lennokit, jotka tekivät ensilentonsa viime kesänä.

Elektronisen sodankäynnin laitteista mainitaan ”Svet-KU” ja sitä tunnetumpi ”Leer-3”. Lisäksi tekninen dokumentaatio löytyy kannettavasta satelliittiviestintäasemasta P-438 ”Barrier-T”.

Zolkin luettelee myös koko joukon muita laitteita. Jotkut niistä eivät ole STTs:n omia tuotteita, mikä tarkoittaa, että aineistossa on myös muiden yritysten tuotteita ja projekteja.

On selvää, että tällainen tietomäärä, joka sisältää tietoa myös Venäjän tiedustelu- ja häirintäjärjestelmistä, kiinnostaa myös Ukrainan liittolaismaita, koska se mahdollistaa tehokkaiden vastatoimien ja -algoritmien kehittämisen. Moni taho on varmasti valmis maksamaan paljon tästä materiaalista.

Suojelupoliisin mukaan Venäjä voi painostaa ja huijata Suomeen saapuvia tiedusteluun

Norjan turvallisuuspoliisi kertoi, että vuonna 2015 saapuneita turvapaikanhakijoita oli uhkailtu ja erehdytetty tiedustelutehtäville. Suojelupoliisi kommentoi yleisellä tasolla, että tällainen toiminta kuuluu Venäjän tiedustelun toimintatapoihin, ja sitä voi tapahtua myös Suomeen saapuvien ihmisten kesken.

– He olivat ihmisiä, jotka tiedusteluorganisaatiot olivat huijanneet tai uhkaamalla pakottaneet toteuttamaan tiedustelutehtäviä, sanoi PST:n vastatiedustelun päällikkö Atle Tangen Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle.

–Tämä osoittaa millaisia haasteita meillä on edessämme ja millaisia menetelmiä on käytössä.  Tangen korosti, että värvätyt turvapaikanhakijat ovat edelleen Norjalle ajankohtainen haaste.

Ainoalta Venäjän ja Norjan väliseltä lailliselta rajanylityspaikalta pohjoisessa Finnmarkissa tuli vuonna 2015 yhteensä yli 5400 turvapaikanhakijaa, monet polkupyörillä. Kun Norja otti tällä Storskogin raja-asemalla käyttöön pikakäännytykset, alkoi hakijoita ilmestyä enenevissä määrin Suomen pohjoisille raja-asemille Sallassa ja Raja-Joosepissa. Suomeen tuli näiden kahden raja-aseman kautta Ylen mukaan lähes 1800 turvapaikanhakijaa.

Lisää turvapaikanhakijoita alkoi tulla Venäjän ja Suomen välisten raja-asemien kautta loppusyksystä 2023. Parhaillaan Suomen ja Venäjän välinen raja on tilanteen vuoksi suljettu.

Suomessa suojelupoliisi ei ottanut tiistaina suoraan kantaa Norjan tilanteeseen tai PST:n vastatiedustelun kommentteihin. Supon vastatiedusteluosaston osastopäällikkö Pertti Haaksluoto muistuttaa, ettei pakolaisten värvääminen toimimaan Suomea vastaan ole järin merkittävä ilmiö.

– Eikä se ole syy esimerkiksi itärajan nykyisen sulkemisen takana, Haaksluoto kommentoi Verkkouutisille sähköpostitse.

Yhteistyöhön painostaminen kuuluu kuitenkin Venäjän tiedustelun toimintatapoihin.

– Voimme kommentoida yleisesti Venäjän tiedustelun toimintamenetelmiä, joihin kuuluu yrittää saada joitain Suomeen Venäjältä tulevia henkilöitä tekemään yhteistyötä kanssaan.

Painostamisen lisäksi vaatimus yhteistyön tekemisestä Venäjän tiedustelun kanssa voidaan sitoa edellytyksiin maasta pois pääsemiselle. Henkilölle voidaan myös luvata taloudellisia etuja. Värväysyrityksen kohteena oleva henkilö voi olla haavoittuvassa asemassa painostuksen kohteena.

– Tiedustelupalvelun kannalta värväysyrityksen kohteen ei tarvitse olla välttämättä minkään tietyn maan kansalainen eikä hänellä tarvitse olla pääsyä salassa pidettävään tietoon. Hän voi kuitenkin tehdä omakohtaisia havaintoja julkisista kaikkien nähtävillä olevista asioista tai vaikkapa siitä, miten Suomen viranomaiset toimivat rajanylitystilanteessa ja sen jälkeen, Supon Haaksluoto kertoo.

Näiden esimerkkien lisäksi vieraan valtion tiedustelua voivat kiinnostaa myös toiset, jo kohdemaassa eli vaikkapa Suomessa tai Norjassa, oleskelevat henkilöt. Varsinkin poliittisista syistä suojelua hakeneet ja saaneet voivat olla autoritaaristen hallintojen tiedustelupalvelujen kiinnostuksen kohteina, jos hallinnossa uskotaan heidän jatkavan hallinnon vastaista toimintaa.

Tällaista tiedustelutoimintaa kutsutaan pakolaisvakoiluksi. Se on laitonta sekä Ruotsissa että Norjassa, mutta Suomessa ei. Oikeusministeriö teki asiasta selvityksen kymmenen vuotta sitten, mutta lainvalmisteluun pakolaisvakoilun kriminalisointi ei koskaan edennyt. Pääministeri Petteri Orpon kesällä valmistuneessa hallitusohjelmassa pakolaisvakoilu on luvattu kriminalisoida kuluvan hallituskauden aikana. Esimerkiksi Ruotsissa pakolaisvakoilusta on tuomittu viime vuosina sekä Kiinan laskuun toiminut tiibetiläismies että Iranin tiedustelun laskuun ahwaz-arabivähemmistöstä tietoja hankkinut iranilaismies.

Supon Pertti Haaksluoto korostaa, ettei kaikki tiedustelu välttämättä vakavalla tavalla vaarana Suomen kansallista turvallisuutta eikä edes täytä rikoslain mukaista vakoilun tunnusmerkistöä.

– Siitä huolimatta suojelupoliisi suhtautuu vakavasti kaikkiin tapauksiin, joissa vieraan valtion tiedustelupalvelu on yrittänyt saada tai saanut henkilön toimimaan hyväkseen tavalla tai toisella Suomessa tai Suomea vastaan. Paljastuneisiin tapauksiin puututaan lainmukaisin keinoin riippuen siitä, mitä on tapahtunut ja mitä henkilö on tehnyt. Tämä on vastatiedustelun perustyötä.

Nato-jäsenyys tuo Suomen ylle toinen toistaan eksoottisempia tiedustelulentoja

Suomen ensimmäinen Nato-vuosi on ollut lentokonebongareille kuin havaintojen karkkia. Suomen ilmatilassa on nähty useita kiehtovia ilma-aluksia, jotka eivät ole aiemmin meillä päin vierailleet. Eksoottisin havainto tehtiin vuoden 2024 ensimmäisinä päivinä, kun Itä-Suomessa havaittiin suurella todennäköisyydellä Yhdysvaltojen legendaarinen tiedustelukone Lockheed U-2.

Ensimmäisen julkisesti tiedossa olevan valvontalennon Suomen Nato-aikana teki Yhdysvallat maaliskuussa 2023.

Yhdysvallat on käyttänyt valvontalentoihin Boeingin RC-135 Rivet Joint -konetta ainakin maaliskuussa ja toukokuussa. Iso-Britannia käytti samaten RC-135 Rivet Jointia valvontalennolla itärajalle 2023. Tuolloin Suomen yllä lensi RC-135W lähti Waddingtonin tukikohdasta Lincolnshiressa aamukahdeksan jälkeen, kaarsi Saksan ja Puolan kautta Baltian yli ja lensi Suomi-neidon päälaelle ja kääntyi takaisin vasta Kaldoaivin erämaan yllä.

Joitakin päiviä Britannian tekemän valvontalennon jälkeen lokakuussa 2023 myös Yhdysvaltain ilmavoimat kävi valvontalennolla. Nyt Suomen yllä kaarteli Helsingin Sanomien mukaan RC-135U Combat Sent -tiedustelukone. Sen tehtävä on kerätä tietoja vastustajan tutkasignaaleista.

RC-135U Combat Sent Yhdsvaltain Nebraskan yläpuolella. Kuvausvuosi ei ole tiedossa. / YHDYSVALTAIN ILMAVOIMAT

Elokuun alkupuolella Suomen yllä käväisi ranskalainen A330 MRTT -kone. Sen tehtävä ei kuitenkaan ole tiedustelu, vaan toisten koneiden tankkaus ilmassa. Myös Ruotsin tiedustelun Gulfstream-suihkukoneista muokatut tiedustelukoneet, ”Korpenit” eli korpit, ovat jo tuttu näky Suomen ilmatilassa.

Syyskuussa Nato teki miehittämättömän valvontalennon Northrop Grummanin RQ-4D Global Hawk ”Phoenix” -lennokilla. Global Hawk lensi itärajan myötäisesti ja kääntyi Kajaanin yllä takaisin. Naton ilmavalvonnan lennokkeja säilytetään Italian Sigonellassa, ja sieltä käsin tätäkin yksilöä operoitiin. Hawk-koneet muistuttavat tavanomaista lentokonetta varsin vähän; ne ovat hiukan futuristisen oloisia, jättimäisiä laitteita. Sen siipien kärkiväli on lähes 40 metriä – mittakaava hahmottuu, kun yrittää kuvitella kolme sulkapallokenttää pituussuunnassa peräkkäin. Global Hawkin valmistajan Northrop Grummanin, että koneen sensorit yltävät jopa noin 500 kilometrin päähän. Niinpä Suomenlahdella ja Suomen yllä lentäessään RQ-4D Global Hawk voi saada sensoreihinsa informaatiota esimerkiksi Pietarista, Kamenkan eli Kaukjärven sotilasalueesta, Petroskoista ja sen kupeessa olevasta sotilasalueeta sekä Alakurtin tukikohdasta.

Kaikki edellä mainitut valvontalennot on toteutettu siten, että koneiden transponderi eli toisiotutka on ollut päällä ja lähettänyt tietoa koneen sijainnista. Näin niiden lentoreitti on piirtynyt kansainvälisiin lentotietopalveluihin kuten Flightradar24:iin ja ADS-B -exchangeen, joista niitä on voinut seurata kuka tahansa tarkkaavainen konebongari.

Vielä Global Hawkia eksoottisempaakin herkkua oli tarjolla 3. tammikuuta, kun savonlinnalainen harrastajakuvaaja tähyili taivaalle ja sai kahdesta havainnostaan jälkimmäisen kuvattua. Kerimäkeläisen marjatilan yli vaikutti lentävän kylmän sodan kuuluisin tiedustelukone, Lockheed U-2 eli ”Dragon Lady”. Tämä yksipaikkainen, liidokkia muistuttava kone voi lentää vaivatta yli 20 kilometrin korkeudessa. Lentokorkeuden vuoksi lentäjät käyttävät avaruuspuvun kaltaisia painepukuja.

Lockheed U-2 ”Dragon Lady” kentällä. Mystisen näköinen kone on selittänyt osan ufohavainnoista, joita tehtiin koneen lentämiseen käytetyn harjoitusalue Area 51:n lähistöllä. / YHDYSVALTAIN ILMAVOIMAT

Tätä Savonlinnassa havaittua lentoa ei kuitenkaan näkynyt missään lentotietopalveluissa. Koneen transponderi ei siis ollut päällä. Mutta Helsingin Sanomat sai Puolustusvoimien pääesikunnan myöntämään, että kyseessä oli valvontalento. Lennon on täytynyt olla Yhdysvaltojen ilmavoimien tekemä, sillä muilla näitä hämmästyttäviä koneita ei ole.

Muita Nato-maiden käyttämiä miehitettyjä tiedustelu- tai valvontakoneita Euroopan taivaalla ovat esimerkiksi ilmavalvonta- ja taistelunjohtokone Boeing E-3 Sentry jolla on huomiota herättävän kokoinen kiekkomainen tutka, merivalvontakone Boeing P-8 Poseidon ja lähes valokuvamaista kuvaa tuottavaa sar-tutkaa käyttävä Northrop Grumman E-8 Joint Stars.

Todellisuudessa jokin näistä tai jopa muitakin tiedustelukoneita on saattanut jo vierailla Suomen yllä. Läheskään kaikkia tiedustelulentoja ei suoriteta siten, että ne näkyisivät julkisissa lentotietopalveluissa tai osuisivat ammattimaisimmankaan lentobongarin tähtäimeen.

Naton AWACS-ilmatiedustelukone Boeing E-3 Liettuassa Šiauliain tukikohdassa syyskuussa 2023. / NATO

 

Norjan turvallisuuspoliisi: Venäjältä tuli tiedustelun värväämiä turvapaikanhakijoita

Norjaan syksyllä 2015 Pohjois-Venäjän kautta saapuneiden ja turvapaikkaa hakeneiden siirtolaisten joukossa oli tiedustelutehtäville määrättyjä ihmisiä. Asiasta kertoi Norjan turvallisuuspoliisi PST omassa podcastissaan tammikuun alussa. Psst-podcastissa haastateltiin PST:n vastatiedusteluyksikön päällikköä Atle Tangenia. Lisäksi Norjan yleisradioyhtiö NRK myös haastatteli Tangenia asiasta erikseen.

– Silloin PST käytti huomattavasti resursseja etsiessään vieraiden valtioiden tiedustelua tänne kohdistuneesta siirtolaisvirrasta. Me myös löysimme sitä, Tangen sanoi.

Vastatiedustelun päällikkö myönsi, että PST kertoo asiasta julkisesti nyt ensimmäistä kertaa. Tangen ei kuitenkaan halunnut tarkentaa, minkä valtion tai valtioiden kansalaisia tiedustelutehtävillä havaittiin.

– Nämä olosuhteet ja tilanteet ovat edelleen PST:n kiinnostuksen kohteina. Laiton pakolaisiin kohdistuva tiedustelu ja Norjaan matkalla olevien pakolaisten värvääminen jotta he harjoittaisivat laitonta tiedustelua täällä Norjassa, on edelleen relevanttia. Siksi emme voi kertoa tästä nyt yksityiskohtaisemmin, Tangen sanoi NRK:lle.

Norjassa tapahtuessaan pakolaisiin kohdistuva tiedustelu eli pakolaisvakoilu on rikos. Sillä tarkoitetaan yleensä turvapaikan saaneen kotimaan hallinnon aiheuttamaa häirintää ja tiedustelua, jota voi harjoittaa oma maanmies. Esimerkiksi: hirmuhallintoa paennut ja poliittisen vainon takia turvapaikan saanut voi saada hirmuhallitsijan värväämät vainoajat peräänsä vielä uudessa kotimaassakin. Pakolaisvakoilu on laitonta myös Ruotsissa, mutta ei Suomen laki ei pykälää tunne. Toisaalta Norjaan matkanneiden pakolaisten värvääminen ”harjoittamaan laitonta tiedustelua” voi määritelmällisesti kohdistua myös Norjaan ja norjalaiseen yhteiskuntaan.

PST:n vastatiedustelun päällikkö Atle Tangen korosti, ettei halua kutsua näitä vuonna 2015 tunnistettuja ihmisiä vakoilijoiksi. He eivät olleet perinteisiä, koulutettuja tiedustelu-upseereita.

– He olivat ihmisiä, jotka tiedusteluorganisaatiot olivat huijanneet tai uhkaamalla pakottaneet toteuttamaan tiedustelutehtäviä. Tämä osoittaa millaisia haasteita meillä on edessämme ja millaisia menetelmiä on käytössä. Tämä on edelleen todellinen ongelma.

Ainoalta Venäjän ja Norjan väliseltä lailliselta rajanylityspaikalta Finnmarkissa tuli vuonna 2015 yhteensä yli 5400 turvapaikanhakijaa, monet polkupyörillä. Kun Norja otti tällä Storskogin raja-asemalla käyttöön pikakäännytykset, alkoi hakijoita ilmestyä enenevissä määrin Suomen pohjoisille raja-asemille Sallassa ja Raja-Joosepissa. Kävi ilmi, että Venäjän rajaturvallisuudesta vastaava sisäisen turvallisuuden virasto FSB oli lakannut rajoittamasta maasta poistumista sellaisilta lähtijöiltä, joilla ei ollut asianmukaisia matkustusasiakirjoja.

Virta tyrehtyi vasta kun presidentti Sauli Niinistö oli ripittänyt pääministeri Dmitri Medvedeviä julkisesti sekä käynyt puhelinkeskustelun presidentti Vladimir Putinin kanssa. Tämän jälkeen Putin määräsi FSB:n tiukentamaan pakolaisvirtojen kontrollointia.

Virtaus Euroopan unioiniin alkoi kuitenkin uudelleen vuonna 2021, kun Valko-Venäjä ryhtyi ohjaamaan maahan lentoteitse saapuneita siirtolaisia Liettuaan ja Puolaan. Myöhemmin asia on tullut uudestaan ajankohtaiseksi myös Suomessa, kun siirtolaisia alkoi virrata Suomen raja-asemille marraskuussa 2023. Tämän takia Suomen ja Venäjän välisiä raja-asemia ryhdyttiin sulkemaan.

Norjassa ollaan vakuuttuneita, että vuoden 2015 saapujavirralla heitä testattiin. Norjan puolustustutkimuslaitoksen väitöskirjatutkija Anna-Karen Eggen sanoi NRK:lle, että Suomen osoittaa, että aiemmat siirtolaisvirrat olivat kokeilua. Hän ei usko, että parhaillaankin avoinna olevalle Storskogin raja-asemalle alkaisi virrata Venäjältä siirtolaisia, sillä lienee Venäjän etujen mukaista pitää harvinainen rajanylityspaikka Eurooppaan avoinna.

Suomessa valtioneuvosto määräsi raja-asemille saapuvien siirtolaisten vuoksi kaikki rajanylityspaikat Vainikkalan raideliikenneasemaa lukuun ottamatta suljettaviksi 14. joulukuuta. Sulku kestää sunnuntaihin 14. tammikuuta saakka. Ellei valtioneuvosto kuluvalla viikolla toisin päätä, avataan raja-asemat avataan uudelleen maanantaina 15. tammikuuta.

LUE MYÖS:
Kansanedustaja vaatii: Itärajaa ei tule ensi viikolla avata hetkeksikään
Entä jos itäraja menee totaalisesti kiinni? Näin EK:n palkkaama kenraali arvioi seurauksia

 

 

 

 

Supo muokkasi organisaatiotaan – vt. päälliköksi Teemu Turunen

Suojelupoliisi on muokannut organisaatiotaan, ja muutokset ovat tulleet voimaan vuoden vaihteessa. Tavoitteena on, että hieman hiottu organisaatio tukee entistä paremmin tiedonhankintaa ja Suojelupoliisin toimintaa tiedustelupalveluna, kuvataan tiedotteessa.

Suojelupoliisin päällikkönä toimineen Antti Pelttarin siirryttyä eduskunnan pääsihteeriksi vuoden 2024 alusta, Suojelupoliisin vt. päälliköksi on nimitetty apulaispäällikkö Teemu Turunen. Turunen toimii Suojelupoliisin päällikkönä, kunnes uusi päällikkö on nimitetty.

Suojelupoliisin päällikön nimittää valtioneuvosto sisäministerin esittelystä. Apulaispäällikkö Jonna Turunen jatkaa nykyisessä tehtävässään.

Aiemman yhdeksän yksikön sijaan Suojelupoliisissa on nyt kahdeksan osastoa: alueosasto, esikunta, hallinto- ja kehittäminen, terrorismintorjunta, tiedonhankinta, tiedustelu, turvallisuusselvitykset ja vastatiedustelu.

Osastoja johtavat osastopäälliköt:
• Teemu Liikkanen alueosastoa
• Saana Nilsson esikuntaa
• Teemu Lehti hallinto- ja kehittämisosastoa
• Risto Värtö terrorismintorjuntaa
• Mikko Kurttila tiedonhankintaa
• Pekka Hiltunen tiedustelua
• Ilkka Hanski turvallisuusselvityksiä
• Pertti Haaksluoto vastatiedustelua

Vakoojat kertovat: Näin ura alkaa

Osana uutta rekrytointikampanjaa Britannian maineikkaan MI5-tiedustelupalvelun työntekijät ovat saaneet harvinaisen mahdollisuuden kertoa työstään ja taustoistaan julkisuudessa, kertoo The Telegraph. Vaikka työntekijät esiintyvät MI5:n viestinnässä vain etunimillään, on kyse poikkeuksellisesta avoimuudesta, toteaa entinen tiedustelu-upseeri Phil Ingram kampanjasta lehdelle.

MI5, viralliselta nimeltään Security Service, vastaa Britannian sisäisestä turvallisuudesta ja vastavakoilusta. Aikoinaan tiedustelupalvelun työntekijät olivat usein joko maan eliittikouluista valmistuneita tai armeijassa palvelleita, mutta tuoreen Instagramissa lanseeratun kampanjan tarkoituksena on korostaa MI5:n henkilöstön tulevan tänä päivänä useista eri taustoista. Myös ”tavallinen tausta” on vakoojille mahdollinen, toteaa asiantuntija Ingram.

Tiedustelupalvelun Instagram-kampanjassa työstään kertovien ihmisten koko nimiä ei kerrota, mutta henkilöt työskentelevät MI5:ssa useissa eri tehtävissä. Steph-niminen nainen kertoo pyrkineensä nuorena olympiatason kilpauimariksi, mutta haaveen jääneen toteutumatta. Valmistuttuaan yliopistosta Steph haki työpaikkailmoituksen innoittamana hallinto-assistentin tehtävää MI5:sta, vaikkei omien sanojensa mukaan juuri tiennyt tulevasta työnantajastaan mitään. Hänet valittiin tehtävään, ja nyt hän kertoo ”rakastavansa MI5:ssa työskentelyä”. Seuraavaksi Steph aikoo pyrkiä operatiivisiin tehtäviin.

Amber taas kertoo harrastaneensa nuorena rullalautailua ja haaveilleensa jo tuolloin vakoojan urasta. Yliopiston jälkeen hänellä oli joitakin pätkätöitä, mutta nähtyään paikallislehdessä työpaikkailmoituksen hän pyrki MI5:n palkkalistoille. Hän on nyt kohonnut hallinto-assistentista ”agent handleriksi”, eli kentällä työskentelevien agenttien yhteyshenkilöksi ja ohjaajaksi.

MI5:ssa tutkija Reuben taas kertoo työskennelleensä aikaisemmin lentoyhtiön matkustamohenkilökunnassa. Reuben hakeutui tiedustelupalveluun Britanniaan kohdistuneen terrori-iskun jälkeen.

– Tiesin, että jos vaan pystyn minun täytyy auttaa, ja heti kotiin palattuani ryhdyin työstämään MI5:n työhakemustani, hän kertoo.

Tiedustelun maailmaa Reuben tunsi lähinnä tv-sarjoista, ja todellisuus on miehen sanoin ”hyvin toisenlainen”. Tutkijana hänen tehtävänään on kartoittaa Britanniaan kohdistuvia turvallisuusuhkia, niin terroristijärjestöjen kuin valtiollisten toimijoiden taholta.

MI5:lla on The Telegraphin mukaan noin 5000 työntekijää. Palvelun päämaja sijaitsee Lontoon keskustassa.

Vakoiluskandaali Belgiassa: Poliitikko toimi vuosia Kiinan agenttina

Kiinalaiset vakoojat käyttivät entistä belgialaissenaattori Frank Creyelmania agenttinaan yli kolmen vuoden ajan, Financial Times paljastaa yhdessä Der Spiegelin ja Le Monden kanssa.

Tapauksen kerrotaan valottavan, miten Kiinan vaikuttamisoperaatiot toimivat. Keskeisessä asemassa on pyrkimys muokata poliittista keskustelua Kiinalle myönteiseen suuntaan.

FT on julkaissut tästä löytyvässä reportaasissaan runsaasti Creyelmanin ja häntä ohjanneen kiinalaisen tiedustelu-upseeri Daniel Woon välistä viestinvaihtoa vuosilta 2019-2022. Woo oli muun muassa käskenyt Creyelmania vaikuttamaan Kiinaa koskevaan julkiseen keskusteluun ja yrittänyt saada poliitikkoa maksamaan toimittajille Kiinalle myönteisten juttujen kirjoittamisesta. Kiinalaiset maksoivat Creyelmanille palveluksista kryptovaluutalla.

Esimerkiksi eräässä viestinvaihdossa vuonna 2021 Woo kertoi Creyelmanille saaneensa tehtäväkseen ”hyökätä” Uiguurien sortoa Kiinassa paljastanutta tutkija Adrian Zenziä vastaan. Miehet keskustelivat myös Taiwan-konferenssin häiritsemisestä ja siitä, miten katolilaiselle kardinaalille voitaisiin maksaa, jotta hänet saataisiin varoittamaan koronaviruksen politisoinnista. Kiinaa painostettiin tuolloin viruksesta.

Valtaosa yhteyksistä hoidettiin etänä. Creyelmanin kerrotaan kuitenkin matkustaneen Kiinan Hainaniin tapaamaan Woota vuonna 2019.

Creyelman edustaa äärioikeistolaista Vlaams Belangia. Puolue vastustaa voimakkaasti maahanmuuttoa ja ajaa Flanderin alueen itsenäisyyttä. Creyelmania on syytetty aiemmin Venäjä-mielisyydestä. Hän oli esimerkiksi vuonna 2014 ”vaalitarkkailijana” miehitetyn Krimin Venäjään liittämistä koskevassa äänestyksessä.

Kiinan tiedustelupalvelun toimintaa Euroopassa tunteva nimettömänä pysyttelevä entinen Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n työntekijä kertoo FT:lle kiinalaisten kohdistavan värväystoimintaa matalan profiilin poliitikkoihin, jotka ”suhtautuvat Kiinan asioihin myönteisesti tai hyötyvät Kiinaan suuruudesta”.

– Näillä matalan tason poliitikoilla on valmiiksi yhteydet korkeamman tason päättäjiin, he keskustelevat heidän kanssaan säännöllisesti arkaluontoisista aiheista ja jakavat sitten tietoisesti tai tiedostamattaan tietonsa Kiinan tiedustelun kanssa, hän kommentoi.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)