Verkkouutiset

Pariskunta eli vuosi Tshekissä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Perhe paljastui GRU:n vakoojiksi Tshekissä, auttoivat myrkky- ja pommi-iskuissa

Venäläispariskunta pyöritti agenttien turvataloksi paljastunutta hotellia Kreikassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tshekissä vuosia elänyt ja Kreikassa hotellia pyörittänyt venäläinen pariskunta on paljastunut Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU:n vakoojiksi, kertoo tutkivaan journalismiin keskittyvä The Insider.

Nikolai ja Elena Shaposhnikov ostivat vuonna 2009 Egeanmeren niemimaalla sijaitsevan kolmikerroksisen Villa Elenan, jossa pariskunta ryhtyi tarjoamaan hotellipalveluja. Huvila ei ole kuitenkaan tavallinen hotelli, vaan se on toiminut selvitysten mukaan GRU:n alaisen 29155-yksikön turvatalona.

Salamyhkäinen yksikkö suorittaa ulkomailla arkaluonteisia tehtäviä, kuten salamurhia, myrkytyksiä ja sabotaaseja.

Tshekin viranomaisten tällä viikolla julkaiseman tutkinnan mukaan GRU oli vastuussa myös Tshekissä vuonna 2014 tapahtuneesta kahden ammusvaraston räjäytyksestä. Iskussa sai surmansa kaksi Tshekin kansalaista.

Tshekin tiedustelupalvelun vahvistamien tietojen mukaan Britannian Salisburyn myrkkyiskusta vastanneet GRU-upseerit Anatoli Tshepigan ja Aleksander Mishkinin johtivat operaatiota ammusvarastojen räjäytyksestä. Tarkoituksena oli tiettävästi estää asetoimitukset Ukrainaan.

He saivat molempiin operaatioihin apua The Insiderin mukaan Nikolai ja Elena Shaposhnikovilta. Tshekissä Pariskunnan kerrotaan järjestäneen GRU-upseereille pääsyn asevarastoille.

Pariskunnan väitetään olleen niin sanottuja laittomia vakoojia, jotka ovat toimineet diplomaattisuojan ulkopuolella. Perheen salaiset tehtävät ovat vaihdelleet tiedustelutietojen keräämisestä GRU:n operaatioiden logistiikan järjestämiseen. Heidän väitetään osallistuneen myös vakoojien värväämiseen ja sabotaasitehtäviä suorittaneiden GRU-agenttien turvaamiseen. Heidän poikansa on osallistunut poliittiseen toimintaan Tshekissä.

Vuotaneiden asiakirjojen mukaan Elena Shaposhnikovilla on ollut suora yhteys GRU-yksikköön. Venäjän johtaja Vladimir Putin on lisäksi myöntänyt naiselle Venäjän federaation sankarin arvonimen.

Tshekin viranomaiset julistivat viime vuonna pariskunnan ”kiinnostuksen kohteena oleviksi” ja pyysivät Kreikan viranomaisia kuulustelemaan heitä. Pariskunta on kiistänyt vakoojaväitteet. Nikolai Shaposhnikov kuoli tämän vuoden helmikuussa sydänkohtaukseen.

LUE MYÖS:
Tutkinta valmistui: Venäjän GRU räjäytti kaksi suurta ammusvarastoa Tshekissä vuonna 2014

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)