Verkkouutiset

Poliisin kyltti kielsi pääsyn räjähdysalueelle vielä vuonna 2018. Palickap/Wikimedia Commons/ CC BY-SA 4.0

Tutkinta valmistui: Venäjän GRU räjäytti kaksi suurta ammusvarastoa Tshekissä vuonna 2014

Moskova on kieltäytynyt tekemästä minkäänlaista yhteistyötä Tshekin viranomaisten kanssa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tshekin tutkinta vuoden 2014 tuhoisista räjähdyksistä on vihdoin saatettu virallisesti päätökseensä.

Tshekin yleisradion iRozhlas-sivuston mukaan viranomaiset kertovat todistaneensa, että kahden ammusvaraston räjäytykset olivat Venäjän sotilastiedustelu GRU:n operaatio.

Tämä vahvistaa julkisuudessa jo vuosikausia liikkuneet tiedot.

Tshekin poliisin mukaan räjäytysten tarkoituksena oli estää ”aseiden ja ammusten toimittaminen alueille, joilla Venäjän asevoimat toimi”. Tällä viitataan mitä ilmeisimmin Ukrainaan.

Venäjä oli miehittänyt Krimin niemimaan ja liittänyt sen laittomasti alueeseensa alkuvuodesta 2014 ja käynnistänyt sitten sodan maan itäosissa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Venäjän GRU:n Skripal-iskun agentit Tshepiga ja Mishkin Britanniassa vuonna 2018. / METROPOLITAN POLICE / HO

Vrběticessä lokakuussa 2014 tapahtuneet räjähdykset tuhosivat kaksi ammusvarastoa. Iskussa sai surmansa kaksi Tshekin kansalaista. Räjähdysten ympäristöön levittämien ampumatarvikkeiden siivous vei vuosikausia.

– Kyse ei ole yksittäistapauksesta vaan osasta pitkään jatkunutta Venäjän GRU:n vaikuttamistoimintaa Euroopan unionin ja Ukrainan alueella, tutkinnasta vastanneen Tshekin järjestäytyneen rikollisuuden vastaisen poliisiviranomaisen NCOZ:n tiedottaja Jiří Mazánek kommentoi.

NCOZ:n raportissa ei puhuta vieläkään tekijöistä nimillä. Britannian Salisburyn myrkkyiskusta vastanneiden GRU-upseerien Anatoli Tshepigan ja Aleksander Mishkinin on kuitenkin kerrottu jo aiemmin johtaneen operaatioita. Tieto on vahvistettu myös Tshekin tiedustelupalvelusta.

Tshekin viranomaisten mukaan Moskova ei ole suostunut minkäänlaiseen yhteistyöhön tai vuoropuheluun tapauksen selvittämisessä. Venäjän kerrotaan vedonneen siihen, että Tshekin pyyntöihin vastaaminen ja tietojen antaminen sotilastiedustelun toiminnasta voisi ”vaarantaa Venäjän federaation suvereniteettia, järjestystä ja intressejä”.

LUE MYÖS:
Brittiasiantuntija VU:lle: Venäjä saattaisi ryhtyä terrori-iskuihin Suomessa
Venäjän operaatiot räjähtivät Euroopassa – Pitäisikö Naton 4. artikla aktivoida?

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)