Kiinan merivoimien alukset DDG Jinan, FFG Yiyang ja AOR Qiandaohu laivastovierailulla Helsingissä syyskuussa 2015. / LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Entinen tiedustelupäällikkö varoittaa Kiinasta: Karhu se on pandakarhukin

Kontra-amiraali Juha Vauhkosen mukaan meidän on varauduttava myös Kiinan asevoimiin arktisilla alueillamme.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Muutaman vuosikymmenen aikajänteellä meidän on varauduttava paitsi Venäjän, myös Kiinan asevoimien läsnäoloon arktisella alueella, arvioi puolustusvoimien edellinen tiedustelupäällikkö Juha Vauhkonen. Kontra-amiraali Vauhkonen jäi reserviin syksyllä 2023.

– Kiinalla on suuria ambitioita arktisella alueella, ja sen kautta muodostettavilla reiteillä. Se tavoittelee sijoituksia arktisen alueen valtioissa, ja tietää, että ilmastonmuutos ulottuu sekä heihin että tänne, Vauhkonen sanoi maanantaina puheessaan, jonka piti Baltic Sea Region Forum -seminaarissa Turussa.

Vauhkonen huomautti, että Venäjä on nyt ja tulee aina olemaan Pohjoismaille ja Suomelle ensisijainen vastustaja. Mutta myös Kiinan läsnäoloon on varauduttava. Sen lisäksi, että Kiina valmistelee Vauhkosen mukaan jo laivastolleen kalustoa arktisia tarpeita varten, sillä on Polar Silk Road -niminen strateginen hanke. Vapaasti suomentaen hankkeen nimi voisi olla Arktinen Silkkitie. Se on vuonna 2018 julkistettu satamien ja kauppareittien infrastruktuurihanke, joka kulkisi Koillisväylää pitkin Kiinasta pohjoisen Siperian merialueilta Suomen, Ruotsin ja Norjan editse keski-Eurooppaan.

Tämä väylä voisi säästäisi matka-ajassa vaikkapa Hollantiin jopa 20 päivää verrattuna Suezin kanavan kautta kulkevaan reittiin. Pelkästään tästä syystä sillä voi olla merkittäviä taloudellisia vaikutuksia, mikä ymmärrettävästi kiinnostaa.

Natolla taas on jo pysyvä läsnäolo arktisella alueella, ja se ei tule loppumaan.

– Yhdysvaltojen ja Pohjoismaiden välinen yhteistyö on turvattu myös kahdenvälisillä sopimuksilla.

Vaikka Yhdysvalloissa lähestyvä, loppuvuodesta käytävä presidentinvaali aiheuttaa epävarmuutta myös Euroopassa, Vauhkonen pohti, että Eurooppa ja Yhdysvallat tarvitsevat toisiaan monesta syystä myös tulevaisuudessa.

– Yhdysvallat on johtava globaali toimija, ja EU:n ansioluettelo ei globaalissa politiikassa ole ainakaan vielä kovin mittava. Mutta Yhdysvallat tarvitsee Euroopan tukea globaalissa etelässä, uusien teknologioiden kehittämisessä sekä jakamaan omaa taakkaansa sääntöpohjaisen maailmanjärjestyksen varmistamisessa.

On ennakoitu, että maailman seuraava polttopiste voi olla Etelä-Kiinan merellä. Yhdysvaltojen ja Kiinan intressit saattavat törmätä. Samalla kontra-amiraali Vauhkonen muistutti tulevaisuuden ennustamattomuudesta sen suhteen, miten kauan Venäjän tavoittelema liittoutuminen Kiinan kanssa kestää.

– On muistettava, että karhu se on pandakarhukin.

Juha Vauhkonen pääesikunnan tiedustelupäällikkönä toukokuussa 2021 Helsingissä. / LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

 

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)