Verkkouutiset

Kansainväliset opiskelijat kiinnostavat Venäjän tiedustelua. AFP / LEHTIKUVA / ALEXANDER NEMENOV

Viron suojelupoliisi: Näistä opiskelijoista Venäjän tiedustelu on nyt kiinnostunut

Kapon mukaan Kreml yrittää värvätä yhä enemmän kansainvälisiä opiskelijoita agenteiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjällä tiedustelupalvelut pyrkivät aktiivisesti rekrytoimaan kansainvälisiä opiskelijoita, varoittaa Viron suojelupoliisi Kapo. Asiasta uutisoi SVT.

Ulkomaisille opiskelijoille varattujen ilmaisten opiskelupaikkojen määrä on kasvanut Venäjällä räjähdysmäisesti Ukrainan sodan aikana. Siinä missä näitä paikkoja vielä vuonna 2021 oli 18 000, tarjosi Venäjä viime vuonna ilmaisen opiskelupaikan 30 ooo kansainväliselle opiskelijalle. Hallinnon tavoitteena on kasvattaa ulkomaisten korkeakouluopiskelijoiden määrä puoleen miljoonaan vuoteen 2030 mennessä.

Ulkomaalaiset opiskelijat kiinnostavat myös Venäjän tiedustelupalveluja, sillä näiden on yhä vaikeampi rekrytoida uusia lähteitä ja avustajia ulkomailla. Suurin osa venäläistiedustelun rekrytoinneista tehdään nyt kotimaassa, Kaposta kerrotaan.

Virossa noin satakunnalla opiskelijalla on mahdollisuus hakea Venäjän suurlähetystön kautta ilmaista opiskelupaikkaa Venäjältä. Nämä opiskelijat kuuluvat usein Viron venäjänkieliseen vähemmistöön, ja Venäjä pyrkii myös valitsemaan hakemusten joukosta heille potentiaalisesti kaikkein hyödyllisimmät opiskelijat.

– Kielten opiskelijat, mutta myös tietotekniikkaan ja valtiotieteisiin suuntautuneet kiinnostavat heitä, Kapon tiedottaja Marta Tuul kertoo.

Venäläistiedustelu voi yrittää rekrytoida opiskelijoita vasta valmistumisen jälkeen, mutta silmällä kansainvälisiä opiskelijoita pideätään jo ensimmäisestä päivästä lähtien, Tuul sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)