Verkkouutiset

Norja on lähettänyt Ukrainaan Kongsbergin valmistamia NASAMS-ilmatorjuntajärjestelmiä. KONGSBERG

Norja varoittaa iskuista: Asetehtaat kohottavat valmiutta

Tiedustelun mukaan sabotaasin uhka on kasvanut merkittävästi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Norjan viranomaiset varoittavat kasvaneesta sabotaasin uhasta. Norjan turvallisuuspoliisin vastatiedustelun päällikkö Inger Haugland totesi Norjan yleisradio NRK:n mukaan tiedotustilaisuudessa keskiviikkona Venäjän pyrkivän heikentämään Ukrainan puolustusta kohdistamalla iskuja asetoimituksiin Euroopassa.

PST:n ja Norjan tiedustelupalvelun uuden uhka-arvion mukaan norjalaisiin asetoimituksiin kohdistuva venäläinen sabotaasi, tiedustelu ja muu vaikuttaminen on entistä todennäköisempää.

Tiedotustilaisuudessa viitattiin useisiin viime aikoina ympäri Eurooppaa paljastuneisiin sabotaasihankkeisiin.

– Sabotaasi pyritään mitä todennäköisimmin tekemään tavalla, joka tekee sen takana olevan tahon todistamisen vaikeaksi, Inger Haugland sanoi.

Hänen mukaansa Venäjä haluaa välttää reaktion Natolta. Tekijöinä voi tiedustelun mukaan olla myös Norjan kansalaisia.

Norjan hallitus ilmoitti tänään uusista kiristyksistä venäläisten jo ennestään tiukkoihin maahantulosääntöihin.

Norjan viranomaiset ovat kehottaneet maassa toimivia puolustusalan yrityksiä pysymään valppaina ja raportoimaan epäilyttävästä toiminnasta.

Yritykset ovat myös lisänneet turvatoimia.

Esimerkiksi ilmailu- ja puolustusyhtiö Nammo kertoo, että uudet uhka-arviot on jo otettu huomioon.

– Olemme vahvistaneet turvallisuuttamme koko ajan ja harkitsemme lisää toimia jatkuvasti, Nammon viestintäjohtaja Thorstein Korsvold sanoo NRK:lle.

Korsvold paljastaa yhtiön kohdanneen ”uhkauksia ja tapauksia, jotka pitävät meidät erityisen valppaina”. Hän kehottaa myös kansalaisia ottamaan yhteyttä viranomaisiin, jos he havaitsevat jotakin epäilyttävää.

Puolustusajätti Kongsbergin viestinnästä kerrotaan taas, että yhtiössä ollaan hyvin tietoisia Ukrainan asetoimituksiin liittyvistä turvallisuusuhista.

Norjalaisten mukaan myös öljyteollisuus voi joutua kohteeksi. PST:n vanhempi neuvonantaja Eirik Veum kertoo, että tutkinnassa on parhaillaan useita venäläisiin toimijoihin liittyviä tapauksia, joista ei ole tiedotettu tarkemmin julkisuuteen.

PST kertoi toukokuun alussa paljastaneensa useita Venäjän agenttaja, jotka suunnittelivat kriittisen infrastruktuurin sabotaasia Länsi-Norjan Vestlandissa. Alueella sijaitsee Pohjois-Euroopan suurin laivastotukikohta Haakonsvern sekä tärkeitä öljy- ja maakaasulaitoksia. Verkkouutiset kertoi tapauksesta tässä jutussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)