Verkkouutiset

Taiwan

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Huoli Taiwanissa: Kiina voisi katkaista kaikki yhteydet

Taiwanin valtiojohto on huolissaan Kiinan mahdollisuudesta katkaista kaikki saarivaltion yhteydet. Maan asiantuntijat pelkäävät, että laajamittainen internetkaapeleiden sabotaasi voisi häiritä sekä viestintää että aiheuttaa Taiwanissa laajaa paniikkia.

Viestintäyhteyksien turvaamisesta onkin tullut yksi keskeisimmistä poliittisista tavoitteista viime vuosina, uutisoi CNN. Taiwanin avaruusjärjestön johtaja Wu Jong-shinnin mukaan viestinnän turvaaminen kriisiaikoina on hyvin tärkeää maalle.

– Otamme sen hyvin, hyvin vakavasti.

Tällä hetkellä Taiwanilla on 15 merenalaista internetkaapelia. Viime vuonna kaksi merikaapelia vahingoittui ja tästä koitui internetyhteyden kaatuminen osassa Taiwanin saarista. Taiwanin viranomaiset epäilivät Kiinan olleen tämän takana.

Viestintäyhteyksien varmistamiseksi Taiwan kehittää tällä hetkellä omaa satelliittijärjestelmäänsä, joka takaisi sen nettiyhteyksien toimivuuden kriisin sattuessa.

– Viestintäsatelliitti on erittäin tärkeä viestintäkyvyllemme kriisiaikoina, sanoo Wu.

Taiwan ei voi käyttää Elon Muskin Starlink-satelliittijärjestelmää, sillä sen omistava SpaceX vaati enemmistöomistusta yhteisyrityksestä. Tämä vaatimus on ristiriidassa Taiwanin paikallisten lakien kanssa.

Valmistuessaan Taiwanin järjestelmä toimisi kuten Starlink, joka käyttää tuhansien satelliittien verkostoa toimittaakseen nettiyhteyden myös niille alueille, joissa perinteiset yhteydet eivät toimi.

Lisäksi Taiwanin hallinto tekee yhteistyötä ulkomaalaisten satelliittipalveluntarjoajien kanssa. Maa myös turvaa syrjäisempien alueidensa nettiyhteyksiä uusia päätelaitteita tarjomalla.

Kiinan kommunistinen puolue katsoo saarivaltion kuuluvan itseensä ja on vannonut ottavansa sen vaikka väkisin. Taiwan sijaitsee vain noin 160 kilometrin päässä Kiinasta.

Arvio Taiwanista: Kiina on matkalla sotaan

Kiina on matkalla sotaan Taiwania vastaan, ennustaa turvallisuuspolitiikan asiantuntija Dmitri Alperovitch. Sanomalehti The Washington Postin tilaisuudessa puhunut Alperovitch kuvailee Taiwanin valloittamisen olevan erityisesti Kiinan presidentti Xi Jingpingin henkilökohtainen tavoite. Vaikka Taiwan ei ole koskaan varsinaisesti kuulunut Kiinalle, pitää Xi saarta kiinalaisena provinssina.

Video Alperovitchin kommenteista on julkaistu viestipalvelu X:ssä.

Alperovitchin mukaan Kiinan motiivit ovat sekä historialliset että turvallisuuspoliittiset. Kiina on hänen mukaansa tavoitellut Taiwania aina vuodesta 1949 saakka, jolloin kommunistit nousivat valtaan manner-Kiinassa. Alperovitch muistuttaa, että Kiinan kommunistinen puolue ei Kiinan sisällissodassa koskaan täysin onnistunut kukistamaan nationalisteja, jotka pakenivat mantereelta Taiwanin saarelle. Kiinan ja Xin näkökulmasta Taiwanin valtaaminen olisi siis ”lopullinen voitto” sisällissodassa, joka ei heidän silmissään ole koskaan täysin loppunut.

Kiinan tavoitteilla  Taiwanin suunnalla ei ole mitään tekemistä Yhdysvaltojen kanssa, Alperovitch sanoo, vaan kyse on Kiinan omasta egosta ja historiasta. Hän uskoo Kiinan armeijan olevan valmis sotaan Taiwania vastaan vuonna 2027.

Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteesta juuri kirjan kirjoittanut Alperovitch kuvailee vielä ABC-kanavan haastattelussa Kiinan ja Yhdysvaltojen olevan jo kylmässä sodassa Taiwanin takia. Hän vertaa Kiinan tavoitteita Taiwanissa Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa, sillä Vladimir Putinin tavoin Xi haluaa toteuttaa valloitussuunnitelmansa vielä vallassa ollessaan.

Taiwanin asema on Yhdysvalloille jopa ”eksistentiaalinen kysymys”, Alperovitch kuvailee, sillä saaren geostrateginen asema on täysin ratkaiseva Indopasifistisella alueella.

Kriisi Taiwanissa uhkaisi koko maailmantaloutta

Kiinan ja Taiwanin välien kriisiytyminen sotaan asti voisi johtaa jopa maailmanlaajuiseen pulaan edistyneistä mikrosiruista, kertoo The Times.

Jo konflikti Taiwanin lähialueilla voisi katkaista mikrosirujen toimitusketjuja, millä olisi suuria vaikutuksia teollisuudelle ympäri maailman.

Kiina ja Taiwan ovat kumpikin järjestäneet suuria ja näyttäviä sotaharjoituksia viime vuosien aikana, eikä valmiutta aseelliseen konfliktiin ole peitelty.

Kiinan virallisen käsityksen mukaan Taiwan on kapinoiva maakunta. Maa on sanonut olevansa valmis ottamaan Taiwanin haltuunsa vaikka sotilaallisin keinoin, mikäli tilanne niin edellyttää.

Yhdysvallat puolestaan on tukenut Taiwania.

Koko maailman edistyneistä mikrosiruista 92 prosenttia tuotetaan Taiwanilla sijaitsevissa tehtaissa, mikä tekee saaresta erittäin merkittävän niin Kiinalle kuin Yhdysvalloille.

Yhdysvalloissa konfliktin uskotaan olevan edessä. 67 prosenttia yhdysvaltalaisista asiantuntijoista sanoi Center for Strategic and International Studies -keskuksen kyselyssä tammikuussa odottavansa kriisiä Taiwanin alueella tänä vuonna.

Toisaalta myös Kiina on riippuvainen Taiwanissa tuotetuista mikrosiruista. Teollisuudenalana mikrosiruteollisuus on myös erittäin edistynyttä ja tarkkuutta vaativaa.

Sotilaallisen uhittelun ohella Kiina on myös pyrkinyt vaikuttamaan Taiwanin vaaleihin. Myös Taiwaniin kohdistuvien kyberhyökkäysten määrä on suuri.

Saareen kohdistuu kymmenen miljoonaa kyberhyökkäysyritystä kuukaudessa. Sen lisäksi Kiina pyrkii levittämään valeuutisia ja virheellistä tietoa Taiwanin asukkaiden keskuudessa.

Kiinan presidentti Xi Jinping on vannonut palauttavansa Taiwanin takaisin Kiinan yhteyteen.

Yhdysvaltojen tuki Taiwanille sisältänyt aseiden myyntiä ja suoria apupaketteja. Sen lisäksi maa on myös esimerkiksi lähettänyt laivojaan saaren läheisyyteen viestiksi Kiinalle siitä, että Yhdysvallat on Taiwanin tukena.

Mahdollisessa Kiinan ja Taiwanin välisessä konfliktissa Yhdysvallat olisi väkisinkin osapuolena.

USA lähetti epävirallisen valtuuskunnan Taiwaniin

Taiwan valitsi lauantaina uuden presidentin, kun nykyinen varapresidentti Lai Ching-te voitti maailmanpolitiikan keskiöön joutuneen saaren presidentinvaalit. Kiina ei tunnusta Taiwanin suvereniteettia, ja Kiinan ulkoministeriö on jo ehtinyt tuomita muun muassa Yhdysvaltojen uudelle presidentille kohdistamat onnittelut. Kiinan mukaan Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken lähettää ”väärän viestin Taiwanin itsenäisyyttä ajaville separatisteille”.

Yhdysvallat on sunnuntaina lähettänyt Taiwaniin epävirallisen valtuuskunnan tapaamaan maan johtoa, kertoo Financial Times. Vakiintuneen tavan mukaisesti Valkoinen talo on pyytänyt entisiä korkean tason virkamiehiä matkustamaan Taiwaniin ”yksityishenkilöinä”. Tänä vuonna valtuuskunnan jäsenet ovat kuitenkin poikkeuksellisen raskaan sarjan nimiä, lehti toteaa.

Taiwaniin sunnuntaina matkustanut valtuuskunta kostuu entisestä kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Stephen Haydlesta sekä ex-varaulkoministeri James Steinbergista. Republikaani Hadley oli presidentti George W. Bushin keskeisiä turvallisuuspoliittisia neuvonantajia, demokraatti Steinberg on taas toiminut korkeissa ulkoasiainhallinnon tehtävissä Bill Clintonin ja Barack Obaman kausina. Miesten on tarkoitus tavata johtavia poliitikkoja sekä vahvistaa Yhdysvaltojen tuki Taiwanin taloudelliselle menestykselle ja rauhalle, Yhdysvaltojen epävirallisena lähetystönä toimiva Taiwanin amerikkalainen instituutti kertoo.

Edustajainhuoneen puhemies Mike Johnson kertoi lauantaina viestipalvelu X:ssä edustajainhuoneen lähettävän valtuuskunnan uuden presidentin virkaanastujaisiin toukokuussa.

Vaikka Yhdysvalloilla ja Taiwanilla ei ole muodollisia diplomaattisuhteita, tekevät maat yhteistyötä muun muassa turvallisuuspolitiikan saralla. Presidentti Joe Biden vahvisti kuitenkin viikonloppuna Yhdysvaltojen kielteisesti Taiwanin itsenäisyyteen, FT kertoo.

Taiwan valitsi uuden presidentin

Taiwanissa on äänestetty tänään uudesta presidentistä ja parlamentista. Presidentiksi valittiin nykyinen varapresidentti, demokraattisen edistyspuolueen (DPP) Lai Ching-te eli William Lai, uutisoi muun muassa Politico.

64-vuotias Lai on valmistunut maineikkaasta Harwardin yliopistosta ja toiminut aikaisemmin Tainanin kaupungin pormestarina sekä Taiwanin pääministerinä.

Lai on aikaisemmin ajanut äänekkäästi Taiwanin itsenäisyyttä ja Peking luonnehtiikin häntä häiriköksi. Peking on kehoittanut taiwanilaisia äänetämään muita ehdokkaita, jotka ovat avoimempia dialogille Kiinan kanssa. Lain valinta presidentiksi on viesti Pekingiin siitä, etteivät taiwanilaiset hyväksy Kiinan ohjailua.

Taiwanin vaalien merkitys on suuri, sillä saari on polttopiste Kiinan ja Yhdysvaltojen välisessä valtataistelussa. Kiinan painostustoimenpiteet Taiwania kohtaan ovat lisääntyneet viimeisen vuoden aikana. Asiantuntijoiden mukaan mikä tahansa eskalaatio niiden välillä lisää riskiä suurempaan konfliktiin. Yhdysvalloilla on laivastoa alueella sekä Australialla ja Japanilla tukikohtia saaren ympärillä.

Euroopan ulkosuhdehallinto onnitteli tuoreeltaan vaalit voittanutta Laita.

 

Kiina loukkasi Taiwanin ilmatilaa yli 1700 kertaa vuonna 2023

Taiwan kertoo havainneensa 1709 Kiinan ilmavoimien lentokonetta ilmatunnistusalueellaan vuoden 2023 aikana.

Asiasta uutisoi Newsweek.

Taiwanin puolustusministeriö kertoo maan havainneen kiinalaiskoneita miltei päivittäin vuodesta 2020. Tarkka kirjanpito ilmatunnistusalueella havaituista kiinalaiskoneista aloitettiin vuonna 2021. Silloin koneita havaittiin 971 kappaletta vuoden aikana.

Eniten erilaisia konetyyppejä havaittiin huhtikuussa, jolloin Taiwanin ilmatilassa lensi yli 20 kiinalaista konetyyppiä.

Vuoden viimeisinä kuukausina lennokkien osuus havaituista koneista kasvoi. Lokakuusta eteenpäin lennokkien määrä oli noin yhdeksän prosenttia havainnoista ilmatunnistusalueella.

Ennen vuotta 2020 Kiinan ilmavoimat eivät juurikaan lentäneet Taiwanin lähistöllä.

Xi Jinpingin mukaan Taiwanin yhdistyminen Kiinaan on väistämätöntä

Kiinna presidentti Xi Jinping kertoo uudenvuodenpuheessaan, että Taiwanin yhdistyminen Kiinaan tulee olemaan väistämätöntä. Aiheesta kertoo Politico.

– Yhdistyminen isänmaahan on historiallinen väistämättömyys, presidentti sanoo kiinasta tehdyn virallisen käännöksen mukaan.

Hänen mukaansa ”kiinalaisten Taiwanin salmen molemmin puolin” tulisi olla sitoutuneita yhteiseen päämäärään ja osallistua ”Kiinan kansan nuorentamiseen” (englanniksi rejuvenation of the Chinese nation). Tällä presidentti Xi viittaa Kiinan nationalistiseen heräämiseen ja pyrkimykseen kasvattaa Kiinan kansainvälistä vaikutusvaltaa.

– Kiina tulee yhdistymään varmasti, presidentti sanoo.

Kiinan retoriikka Taiwania kohtaan on tiukentunut viime kuukausina.  Vaikka Taiwan irtaantui Kiinasta jo vuonna 1949, Kiina katsoo alueen kuuluvan itseensä. Taiwanissa järjestetään presidentinvaalit sekä parlamenttivaalit tammikuun 13. päivä.

Amerikkalaiskenraali: Kiina tuskin haluaa hyökätä Taiwaniin

Yhdysvaltain puolustushaarakomentejien neuvoston puheenjohtaja, kenraali Charles Brown epäilee, ettei Kiina halua hyökätä Taiwaniin, vaan käyttää muita keinoja tavoitteidensa saavuttamiseksi, uutisoi The Financial Times.

– Ajattelen, ettei Xi Jinping oikeastaan halua ottaa Taiwania haltuun voimalla. Hän yrittää käyttää muita keinoja siihen, Brown sanoi toimittajille Tokiossa.

Brownin mukaan vaikeasti toteutettavissa olevan Kiinan maihinnousun sijaan Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten tulee kiinnittää huomiota Xin muihin pyrkimuksiin kiristää otetta Taiwanista. Keinot voivat olla niin sotilaallisia, diplomaattisia kuin taloudellisia.

Yhdysvallat ja Kiina ovat ryhtyneet liennyttämään kasvaneita jännitteitä aloittamalla uudelleen maiden välisen dialogin. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Kiinan johtaja Xi Jinping tapaavat ensi viikolla San Fransiscossa järjestettävässä Aasian ja Tyynenmeren maiden talousjärjestö Apecin huippukokouksessa.

Brownin kommentit ovat päinvastaisia kuin Bidenin hallinnosta aikaisemmin kuuluneet sotilas- ja turvallisuusviranomaisten näkemykset, joiden mukaan Taiwanin ympärillä kytee konflikti. Esimerkiksi kenraali ja ilmavoimien vanhempi upseeri Mike Minihan spekuloi tammikuussa, että Yhdysvallat ja Kiina ajautuvat todennäköisesti sotaan vuonna 2025.

Lausunnon jälkeen Yhdysvaltain puolustusministeriö käski upseereja lopettamaan julkisten lausuntojen antamisen mahdollisista päivämääristä.

Yhdysvaltojen ja Kiinan armeijoiden välinen kommunikaatio loppui Kiinan toimesta viime vuoden elokuussa Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin vierailtua Taiwanissa. Brownin mukaan maiden johtajien tapaaminen voi johtaa siihen, että sotilaallinen kommunikaatio palautetaan maiden välille.

Pysäyttävä kuva näyttää: Näin Kiinan sotilaskoneet kiertävät Taiwania

Kiinan ilmavoimien toiminta Taiwanin ympärillä on ollut erittäin aggressiivista koko syksyn ajan.

Kiina lähetti lokakuussa yhteensä 358 sotilaskonetta ja -ilma-alusta Taiwanin saarta kohti.

Näistä koneista 142 ylitti Taiwaninsalmen keskilinjan ja tunkeutui Taiwanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeelle, selviää Taiwanin puolustusministeriön tilastoista.

Kokoomuksen kansanedustaja, kenraalimajuri (evp.) Pekka Toveri on huolissaan kehityssunnasta.

– Ja tämäkin Musta Joutsen odottaa varjoissa, entinen pääesikunnan tiedustelupäällikkö toteaa viestipalvelu X:ssä.

Toveri on jakanut tilillään kuvan (jutun alla), joka näyttää kiinalaiskoneiden lentoreitit Taiwanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeellä.

Verkkouutiset kertoi aiemmin, kuinka Kiina lähetti syyskuun kahden viimeisen viikon aikana yhteensä 328 sotilaslentoa Taiwanin saarta kohti. Tänä ajanjaksona lähes joka kerta osa kiinalaiskoneista tunkeutui Taiwanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeelle.

Kiina on lähettänyt säännöllisesti hävittäjiä ja sota-aluksia Taiwanin ilma- ja meripuolustusalueen lähelle jo vuosien ajan. Jännitteet Taiwanin ja Kiinan välillä ovat kuitenkin viime aikoina kiristyneet.

Taiwan, eli Kiinan tasavalta, toimii Taiwanin saarella. Konflikti syntyi, koska 1940-luvulla Kiinan sisällissodan hävinneet Kiinan tasavaltaa puolustaneet joukot ja hallinto vetäytyivät saarelle. Kiina pitää Taiwania maakuntanaan ja on huolissaan, että USA olisi vesittämässä yhden Kiinan politiikkaansa, jota se on noudattanut vuodesta 1979.

Taiwanin uusi sukellusvene uhkaa Kiinan meriherruutta

Taiwanin uusi, kotimainen sukellusveneluokka uhkaa Kiinan meriherruutta Taiwanin ympärillä, arvioi Brittiläinen sukellusveneiden torjuntaan erikoistunut evp-upseeri Tom Sharpe.

The Telegraphin artikkelissa Sharpe arvioi, että pieni, hiljainen sukellusvene kykenee toimimaan Kiinan havainnointikyvyn ulkopuolella ja uhkaamaan torpedoillaan jopa Kiinan suurimpia aluksia.

– Vaikutus- ja pelotevälineenä Taiwan tarvitsee juuri tätä. Uudessa sukellusveneessä käytetään järkevää yhdistelmää nykyaikaista ja vakiintunutta teknologiaa, joten se toimii todennäköisesti alusta alkaen hyvin, Sharpe kirjoittaa.

Sharepen mukaan pieni sukellusvene on myös erittäin arvokas tiedustelutiedon keräämisessä.

Sukellusveneiden ohella Taiwan kehittää myös vedenalaisia autonomisia laitteita, jotka valmistuessaan voivat tukea sukellusveneiden toimintaa.

328 Kiinan sotilaslentoa kohti Taiwania kahdessa viikossa – Sota saaresta olisi uskomattoman verinen

Kiinan ilmavoimien ja laivaston toiminta Taiwanin ympärillä on ollut kahden viime viikon aikana erittäin aktiivista ja aggressiivista.

Taiwanin puolustusministeriö on raportoinut viestipalvelu X:ssä (jutun alla) päivittäin, kuinka Kiina on lähettänyt lukuisia sotilaslentokoneita ja sota-aluksia Taiwanin saarta kohti. Suurimmillaan kyse oli yli sadasta kiinalaiskoneesta yhden päivän aikana.

Lähes joka kerta osa kiinalaiskoneista on tunkeutunut Taiwanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeelle.

Verkkouutiset keräsi alle Taiwanin raportit Kiinan operaatioista viimeisen noin kahden viikon ajalta.

29. syyskuuta
– 23 sotilaslentokonetta ja viisi sota-alusta

28. syyskuuta
– 13 sotilaslentokonetta ja viisi sota-alusta

27. syyskuuta
– 32 sotilaslentokonetta ja kahdeksan sota-alusta

26. syyskuuta
– Seitsemän sotilaslentokonetta ja viisi sota-alusta

25. syyskuuta
– Yhdeksän sotilaslentokonetta ja viisi sota-alusta

24. syyskuuta
– Yhdeksän sotilaslentokonetta ja kahdeksan sota-alusta

23. syyskuuta
– Kymmenen sotilaslentokonetta ja viisi sota-alusta

22. syyskuuta
– 32 sotilaslentokonetta ja seitsemän sota-alusta

21. syyskuuta
– 20 sotilaslentokonetta ja seitsemän sota-alusta

20. syyskuuta
– 15 sotilaslentokonetta ja kuusi sota-alusta

19. syyskuuta
– 55 sotilaslentokonetta ja seitsemän sota-alusta

18. syyskuuta
– 103 sotilaslentokonetta ja yhdeksän sota-alusta

Taiwanin asevoimat on seurannut tilannetta ja aktivoinut omat ilmavoimansa, laivastonsa ja ilmapuolustusjärjestelmänsä.

Jännitteet kiristyneet

Kiina on lähettänyt säännöllisesti hävittäjiä ja sota-aluksia Taiwanin ilma- ja meripuolustusalueen lähelle jo vuosien ajan. Jännitteet Taiwanin ja Kiinan välillä ovat kuitenkin viime aikoina kiristyneet.

Tilanne sähköistyi sen jälkeen, kun USA:n edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi vieraili Taiwanissa viime vuonna. Peking suuttui myös tämän vuoden elokuussa, kun Taiwanin varapresidentti William Lai poikkesi Yhdysvalloissa matkallaan Paraguayn presidentin Santiago Penan virkaanastujaisiin.

Taiwan, eli Kiinan tasavalta, toimii Taiwanin saarella. Konflikti syntyi, koska 1940-luvulla Kiinan sisällissodan hävinneet Kiinan tasavaltaa puolustaneet joukot ja hallinto vetäytyivät saarelle. Kiina pitää Taiwania maakuntanaan ja on huolissaan, että USA olisi vesittämässä yhden Kiinan politiikkaansa, jota se on noudattanut vuodesta 1979.

USA on tukenut Taiwania pitkään muun muassa aseavulla, mutta ei ole virallisesti tunnustanut sitä itsenäiseksi valtioksi. Presidentti Joe Biden on antanut ymmärtää USA:n tarvittaessa puolustavan saarivaltiota hyökkäykseltä. Amerikkalaisjoukkojen tiedetään myös harjoitelleen Taiwanin puolustamista.

Kiina on todennut liittävänsä Taiwanin itseensä ajan myötä, vaikka operaatio vaatisi voimankäyttöä. Taiwanin ulkoministeri Joseph Wu on varoittanut, että Kiina saattaa hyökätä Taiwaniin vuonna 2027. Myös Yhdysvaltain tiedustelupalveluiden mukaan Kiinan presidentti Xi Jinping on käskenyt maan asevoimia olemaan valmiina hyökkäämään Taiwaniin vuoteen 2027 mennessä.

Taiwanin valtaus vai kauppasaarto?

Venäjän Ukrainassa aloittaman laajamittaisen hyökkäyssodan jälkeen moni taho on ollut sitä mieltä, että Kiina saattaa aloittaa pian oman hyökkäyksensä Taiwaniin.

Ulkopoliittisen instituutin tutkimusprofessori Mikael Mattlin totesi viime joulukuussa Verkkouutisten haastattelussa olevansa asiasta eri mieltä. Hän ei usko Kiinan aloittavan lähitulevaisuudessa sotilasoperaatiota Taiwanin valtaamiseksi.

– Se riippuu todella paljon siitä, millaisella aikajänteellä tätä tarkastellaan ja mikä mielletään sotatoimeksi. Jos puhutaan lähitulevaisuudesta ja seuraavasta vuodesta, niin en pidä sitä kovin todennäköisenä, Mattlin sanoi.

– Mutta mitä pidemmästä aikajänteestä puhutaan, sitä suuremmalla todennäköisyydellä jotain tapahtuu. Jos katsotaan eteenpäin vaikka 10–15 vuoden päähän, niin en olisi kauhean yllättynyt, jos jotain tapahtuisi.

Mikael Mattlin katsoo, että Peking voisi turvautua laaja-alaisen hyökkäyksen sijasta muihin keinoihin.

– Nähdäkseni mahdollisempi skenaario on se, että Kiina asettaisi jonkinlaisen kauppasaarron Taiwania vastaan yhdistettynä muihin toimiin, kuten kyberhyökkäyksiin, jos Peking kokisi tarvetta painostaa Taipeita enemmän.

Hänen mukaansa kauppasaarto voitaisiin toteuttaa monella eri tavalla, ja se tulkittaisiin varmasti sotatoimeksi.

– Ehkä ajatuksena on enemmänkin se, että Kiina pyrkii saamaan Taiwanin taipumaan Pekingin tahtoon tuhoamatta koko saarta.

– Mutta tämäkään ei ole juuri nyt näköpiirissä, vaan tarkastelen tässä mahdollista tilannetta kymmenen vuoden päästä, hän toteaa.

Alueellisen konfliktin riski

Ulkopoliittisen instituutin julkaisun mukaan laajalla selkkauksella Taiwanissa on nyt aiempaa suurempi riski levitä alueelliseksi konfliktiksi.

Vaikka USA on edelleen muodollisesti sitoutunut yhden Kiinan politiikkaan, maa on monin tavoin vahvistanut suhdettaan Taiwaniin niin taloudellisesti, poliittisesti kuin sotilaallisestikin vuodesta 2017 lähtien. USA:n hallinto myös kannustaa kumppaneitaan tiivistämään keskinäisiä suhteitaan.

Pyrkimys on julkaisun mukaan herättänyt enenevässä määrin huomiota, kun Australian ja Kiinan suhteet ovat huonontuneet. Samaan aikaan Japani kokee uhkana Kiinan kasvavan sotilaallisen roolin aluevesiensä liepeillä sekä aggressiiviset sotilaslentotoimet lähellä kiisteltyjä Senkaku/Diaoyutai-saaria.

Sotilaalliset suhteet alueella ovat tiivistyneet, ja kahdenvälinen turvallisuusyhteistyö USA:n kumppaneiden ja liittolaisten välillä on lisääntynyt.

Sodan todennäköisyydestä ja ajoituksesta on esitetty runsaasti eriäviä arvioita. Yksi asia on kuitenkin varma. Mikäli Kiinan hyökkäys toteutuisi, olisi sota saaresta järkyttävän verinen.

Arvostettu Center for Strategic and International Studies -ajatushautomo julkaisi alkuvuodesta kattavan raportin, joka perustui 24 kertaa mallinnettuun Taiwanin sotapeliskenaarioon. Verkkouutiset kertoi raportista tässä jutussa.

Sen perusteella puolustaja liittolaisineen selviytyisi mitä todennäköisimmin voittajaksi. Hinta olisi kuitenkin hirmuinen. Skenaarioissa Japani ja Yhdysvallat tukisivat Taiwania.

Eri skenaarioiden perusteella sota Taiwanista tarkoittaisi sille ja sen liittolaisille kymmenien sota-alusten, satojen lentokoneiden ja kymmenien tuhansien sotilaiden menetyksiä.

Taiwanin talous olisi sodan jälkeen raunioina, ja Yhdysvaltojen kokemat jättitappiot merkitsisivät sen kansainvälisen aseman heikentymistä vuosikausiksi. Kiinassa epäonnistunut yritys vallata saarivaltio ja valtavat sotilaalliset menetykset saattaisivat taas arvion mukaan horjuttaa kommunistisen puolueen asemaa.

Arno Rydman, Kasperi Summanen

Kiina hätyytteli 23 sotilaskoneella – Taiwan aktivoi ilmapuolustuksen

Taiwanin puolustusministeriö kertoi varhain perjantaiaamuna Kiinan asevoimien lähettäneen 23 sotilaslentokonetta ja viisi sota-alusta Taiwanin saarta kohti.

Taiwanin asevoimat on seurannut tilannetta ja aktivoinut omat ilmavoimansa, laivastonsa ja ilmapuolustusjärjestelmänsä.

Havaituista kiinalaiskoneista neljä tunkeutui Taiwanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeelle.

Kiina pitää Taiwania maakuntanaan ja on lähettänyt säännöllisesti hävittäjiä ja sota-aluksia Taiwanin ilma- ja meripuolustusalueen lähelle jo vuosien ajan.

Kiina on todennut liittävänsä Taiwanin itseensä ajan myötä, vaikka operaatio vaatisi voimankäyttöä. USA on tukenut Taiwania pitkään muun muassa aseavulla, mutta ei ole virallisesti tunnustanut sitä itsenäiseksi valtioksi.

Taiwanissa hälytys – Kiina lähetti yli 30 sotilaskonetta

Taiwanin puolustusministeriö kertoi keskiviikkoaamuna Kiinan asevoimien lähettäneen 32 sotilaslentokonetta ja kahdeksan sota-alusta Taiwanin saarta kohti.

Taiwanin asevoimat on seurannut tilannetta ja aktivoinut omat ilmavoimansa, laivastonsa ja ilmapuolustusjärjestelmänsä.

Havaituista kiinalaiskoneista 16 tunkeutui Taiwanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeelle.

Kiina pitää Taiwania maakuntanaan ja on lähettänyt säännöllisesti hävittäjiä ja sota-aluksia Taiwanin ilma- ja meripuolustusalueen lähelle jo vuosien ajan.

Kiina on todennut liittävänsä Taiwanin itseensä ajan myötä, vaikka operaatio vaatisi voimankäyttöä. USA on tukenut Taiwania pitkään muun muassa aseavulla, mutta ei ole virallisesti tunnustanut sitä itsenäiseksi valtioksi.

Kiina lähetti yli 100 sotilaskonetta Taiwania kohti

Taiwanin puolustusministeriö kertoi maanantaiaamuna Kiinan asevoimien lähettäneen 103 sotilaslentokonetta ja yhdeksän sota-alusta Taiwanin saarta kohti viimeisen vuorokauden aikana.

Näistä kiinalaiskoneista 40 kerrotaan ylittäneen Taiwaninsalmen keskilinjan ja tunkeutuneen Taiwanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeelle.

Kiina pitää Taiwania maakuntanaan. Kiina on lähettänyt säännöllisesti hävittäjiä ja sota-aluksia Taiwanin ilma- ja meripuolustusalueen lähelle jo vuosien ajan. Kiina on todennut liittävänsä Taiwanin itseensä ajan myötä, vaikka operaatio vaatisi voimankäyttöä. USA on tukenut Taiwania pitkään muun muassa aseavulla, mutta ei ole virallisesti tunnustanut sitä itsenäiseksi valtioksi.

Kiina lähetti viime viikolla laivastonsa aluksia Taiwanin vesialueiden lähistölle sotaharjoituksiin, jotka järjestettiin sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen ja Kanadan sota-alukset olivat seilanneet Taiwaninsalmen läpi.

Taiwanin puolustusministeriö kuvaili Kiinan toimia ”häirinnäksi” ja varoitti niiden voivan kärjistyä tämänhetkisessä jännittyneessä tilanteessa, kertoo uutissivusto Deutsche Welle.

– Kehotamme Pekingin viranomaisia kantamaan vastuunsa ja lopettamaan välittömästi tämänkaltaisen tuhoisan sotilaallisen toiminnan, ministeriö totesi lausunnossaan.

Kiinan puolustusministeriö ei ole kommentoinut tilannetta.

Näin Taiwan varustautuu Kiinan hyökkäykseen

Taiwanin ulkoministeri Joseph Wu on varoittanut, että Kiina saattaa hyökätä Taiwaniin vuonna 2027. Saarivaltio varustautuukin nyt estämään mahdollisen Kiinan maihinnousun aseellisesti. Asiasta uutisoi Popular Mechanics.

Taiwanin asevoimilla on selkeä tehtävä. Toistaiseksi maa on kuitenkin käyttänyt rajallisen puolustusbudjettinsa vaihtelevasti. Taiwanin merivoimat on hankkinut suuria sotalaivoja ja maihinnousualuksia, joiden hyödyt ovat kyseenalaisia.

Sen jälkeen kun Kiinan tasavallan hallitus pakeni Taiwaniin sisällissodan loppuvaiheissa vuonna 1949, maa panosti vahvasti ilma- ja merivoimiinsa. Ajatus oli, että joku päivä hallitus voisi palata takaisiin mantereelle ja kaataa sitä hallitsevan kommunistihallinnon.

Taiwanin hankkimista aluksista saattaa olla hyötyä Taiwaninsalmen ylittämisestä, mutta Taiwaniin hyökkääviä kiinalaisia niillä ei pysäytetä. Kiinan merivoimilla on kolme lentotukialusta (Taiwanilla ei yhtään), 33 sukellusvenettä (Taiwanilla kolme) ja 56 sota-alusta (Taiwanilla 26). Taiwan ei pystyisi käyttämään maihinnousualuksiaan edes joukkojen siirtämisessä saaren yhdestä osasta toiseen. Erityisesti uuden Yushan-luokan maihinnousualuksen hankinta vaikuttaa eriskummalliselta päätökseltä.

Maalla on myös neljä Yhdysvaltain merivoimien entistä Kidd-luokan hävittäjää. Yli 40 vuotta vanhat alukset ovat auttamattoman vanhentuneita, vaativat 1 400 hengen miehistön ja pystyvät kantamaan vain neljä ohjusta. Vaikuttaa, että aluksia pidetään yllä vain siksi, että Taiwan voi sanoa omistavansa hävittäjiä. Samasta syystä merivoimat ylläpitää kuuttatoista vanhentunutta Knox- ja Oliver Hazard Perry -luokan fregattia.

Taiwanissa on kuitenkin alettu ymmärtämään, että saaren kohtalo riippuu pitkälti siitä, kuinka paljon joukkoja ja aseita Kiina saa mahdollisessa hyökkäyksessä kuljetettua Taiwaninsalmen yli. Siksi merivoimissakin painotus on siirtymässä kohti pieniä, kevyitä ohjusveneitä, joilla se kykenee iskemään Kiinan kuljetusaluksiin.

Taiwanin merivoimat onkin parhaillaan rakentamassa kahtatoista Tuo Chiang -luokan ohjuskatamaraania, joista jokainen kykenee kantamaan kahdeksan ääneä hitaampaa ja kahdeksan ääntä nopeampaa Hsiung Feng -laivantorjuntaohjusta. Lisäksi tavoitteena on rakentaa 30 Kuang Hua -ohjusvenettä sekä kahdeksan sukellusvenettä.

Maavoimien puolella Taiwan on modernisoimasssa yhdeksääsataa CM-11 ja lähes viittäsataa M60A3 -panssarivaunuaan. Vaikka nämä 1960-luvulta peräisin olevat panssarivaunut ovat vanhoja, ovat ne myös kevyempiä. Ne pystyvät siis liikkumaan Taiwanin vuoristoisissa sisäosissa helpommin kuin uudemmat, painavammat panssarivaunut.

Moderneihin panssarivaunuihin verrattuna pieni 105-millimetrinen tykki ei ole myöskään ongelma, sillä Kiinan odotetaan käyttävän maihinnousussaan kevyesti panssaroituja ZBD-05 -hyökkäysvaunuja, joiden tykki on vain 30-millimetrinen. CM-11 ja M60A3 -panssarit selviytyvät kaksintaistelusta näiden kanssa helposti voittajana. Vanhoissa panssareissa on myös enemmän tilaa ammuksille kuin uusissa.

Tämä ei tarkoita, etteikö Taiwan panostaisi myös uudempiin panssarivaunuihin. Taiwan on ostamassa Yhdysvalloilta 108 Abrams-panssareihin perustuvaa M1A2T-panssaria, joskin niiden suuri koko ja paino rajoittaa niiden toimintaa maan länsirannikolla sijaitseville alangoille.

Ilmavoimien suhteen Taiwan on panostanut F-16V -hävittäjiin, joita maalla on yli 200 kappaletta. Vaikka F-16 ei ole samanlainen häivehävittäjä kuin esimerkiksi Kiinan J-20, kehittyneempi tutka ja avioniikka paikkaa tätä puutetta. Lisäksi Taiwanilla on noin 140 vanhempaa Mirage- ja F-CK-1 -hävittäjää.

Viime vuosiin asti Taiwanin puolustusbudjetti oli vain kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta. Nyt maan tavoitteena on nostaa summa 2,4 prosenttiin. Jää kuitenkin nähtäväksi, riittääkö korotus vahvistamaan saarivaltion puolustuskykyä. Paljon riippuneekin siitä, käyttääkö asevoimat budjettilisäykset järkevästi ja realiteetit huomioon ottaen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)