Verkkouutiset

Taiwan

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Taiwan on siruteollisuuden jätti – näin Kiinan hyökkäys vaikuttaisi maailmaan

Merkittävä osa maailman tietotekniikasta on käytännössä täysin riippuvaista Taiwanissa tuotetuista mikrosiruista.

Yksi yritys, TSMC tuottaa lähes kaikki maailman edistyneimmät mikrosirut.

Tekoälyinvestointien kasvaessa myös mikrosirujen tarve lähentelee uusia ennätyksiä. Mikrosiruasiantuntija Chris Miller kertoo Business Insiderin haastattelussa, että riippuvuus Taiwanissa tuotetuista siruista on riski koko maailmantaloudelle.

Hän ei pidä mahdottomana, että Kiina yrittäisi tulevaisuudessa vallata Taiwania.

– Sinä hetkenä kun konflikti alkaa Taiwanin salmessa, on TSMC:n välitön alasajo hyvin todennäköistä riippumatta siitä, mitä eri toimijat tekevät – riippumatta siitä, häiritäänkö huoltoyhteyksiä vai ei, Miller sanoo viitaten mahdollisen konfliktin vaikutukseen siruvalmistajaan.

Hänen mukaansa Taiwan tuo merkittävän osan energiastaan muualta maailmasta. Saarella on hänen mukaansa maakaasua vain kymmenen päivän ajaksi.

Myös merkittävä osa komponenttien raaka-aineista ja välituotteista tuodaan muualta maailmasta. Millerin mukaan mikrosirujen tuotanto Taiwanissa loppuisi siten käytännössä täysin, mikäli Kiina hyökkäisi.

Hänen mukaansa tilanne on erittäin huolestuttava koko maailman kannalta, sillä käytännössä kaikki laitteet ja koneet vaativat toimiakseen mikrosiruja.

– Mitä enemmän opit asiasta sitä enemmän huolestunut olet, hän sanoo.

Miller arvioi, että suuret yritykset eivät ole kiinnittäneet riittävästi huomiota maailmanpolitiikan riskeihin suunnitellessaan tuotteidensa arvoketjua.

Näin Kiina voisi alistaa Taiwanin ampumatta laukaustakaan

On olemassa keino, jolla Kiina voisi eristää Taiwanin, tuhota sen talouden ja alistaa saaren kommunistipuolueen vallan alle ampumatta laukaustakaan, arvioi yhdysvaltalainen ajatuspaja CSIS. Asiasta kertoo CNN.

Toistaiseksi asiantuntijat ovat arvelleet, että Kiinalla olisi kaksi vaihtoehtoa Taiwanin alistamiseksi: Joko suora sotilaallinen hyökkäys tai kauppasaarto. Kolmas vaihtoehto voisi kuitenkin olla erinäisten harmaan alueen vaikuttamiskeinojen käyttö.

Kiina voisi siis hyödyntää toimia, joita ei voitaisi pitää sodanjulistuksena. Käytännössä se tarkoittaisi esimerkiksi karanteenia.

Siinä missä asevoimien ylläpitämää kauppasaartoa pidetään kansainvälisessä oikeudessa sodanjulistuksena, voisi Kiinan siviiliviranomaisten kuten poliisin ja rannikkovartioston ylläpitämä karanteeni eristää 23 miljoonan asukkaan saaren muusta maailmasta.

Tämä on mahdollista, sillä rannikkovartiostoilla ja muilla lainvalvontaviranomaisilla on oikeus pysäyttää ja hallinnoida meriliikennettä.

Koska karanteenia ei voida pitää suorana sodanjulistuksena, olisivat Taiwanin länsiliittolaiset tilanteessa hankalassa paikassa. Jos Kiina käyttäisi tilanteessa vain poliisia ja rajavartiolaitosta, voisi karanteenin avaaminen vaikuttaa Yhdysvaltain vihamieliseltä toimelta Kiinaa vastaan.

Karanteeni ei myöskään rajoittaisi liikennettä Taiwaninsalmessa. Yksi Yhdysvaltojen suurimmista perusteista Taiwanin puolustamiseksi on ollut, että se haluaa suojata merenkulun vapautta strategisesti tärkeällä salmella.

Yhdysvallat olisi siis vaikeassa tilanteessa, jos Kiina päättäisi ryhtyä Taiwanin karanteeniin.

Tilannetta ei auta se, että Kiinan rannikkovartiostolla on 150 valtamerilaivaa ja 400 pienempää alusta. Lisäksi maan meriturvallisuusvirastolla ja merimiliisillä on sadoittain pienempiä aluksia. Taiwan rannikkovartiostolla valtamerilaivoja on taas vain 10, pienempiä aluksia taas 160.

Karanteenin ei tarvitsisi edes olla aukoton rampauttaakseen Taiwanin talouden. Mikäli Kiina alkaisi pysäyttämään ja takavarikoimaan yksittäisiä aluksia, harva varustamo haluaisi sen jälkeen operoida Taiwaniin. Perusteena Kiina voisi käyttää sitä, että alukset eivät ole täyttäneet kiinalaisia tullidokumentteja.

Kiina voisi samalla tavalla myös rajoittaa lentoliikennettä saarelle.

Jo pelkän Taiwanin suurimman sataman Kaohsiungin karanteeni olisi Taiwanille tuhoisa. Sataman kautta kulkee lähes kaikki Taiwanin energiatuonti sekä 57 prosenttia kaikesta tuonnista.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan skenaario ei kuitenkaan ole realistinen. Yhdysvaltain asevoimien Tyynenmeren alueen päämajan tiedusteluosaston entisen operaatiopäällikön Carl Schusterin mukaan karanteenin ylläpito olisi Kiinalle kallista ja aikaavievää.

– Taipei ei luovuta alle 60 päivässä. Voiko Peking jatkaa karanteenia niin kauan ja kestää mahdolliset kansainväliset seuraamukset niin kauan? Schuster kysyy.

Lisäksi karanteeni voisi lisätä Taiwanin hallituksen kannatusta ja ajaa saaren julistautumaan itsenäiseksi. Tämä voisi taas johtaa avoimeen sotaan, jota Kiinan hallitus ei voisi kontrolloida.

Kiinalle Taiwanin liittäminen osaksi kansantasavaltaa vaatii Kings College Londonin sotatieteiden professorin Alessio Patalanon mukaan kärsivällisyyttä.

– Eskalaatio ja hyökkääminen eivät ole [Kiinalle] kustannustehokkaita vaihtoehtoja. Sota maksaa niin ihmishenkiä kuin vaurautta, Patalano tiivistää.

Valtava vastaisku: Kiinan maihinnousua häirittäisiin osin salaisilla asejärjestelmillä

Kiinan presidentti Xi Jinping on antanut maan asevoimille käskyn varautua Taiwanin valtaamiseen voimatoimin vuoteen 2027 mennessä.

Xin mukaan yhdistymistä tavoitellaan edelleen ensisijaisesti diplomaattisin keinoin. Kiinan retoriikka Taiwania kohtaan on kuitenkin muuttunut yhä aggressiivisemmaksi, minkä lisäksi saaren ympärillä on järjestetty saartoa simuloivia sotaharjoituksia.

Yhdysvaltain Tyynenmeren alueen joukkojen uusi komentaja, amiraali Samuel Paparo sanoo Washington Post -lehdelle ottavansa maihinnousun uhkan tosissaan. Kiina todennäköisesti yrittäisi tyrmätä Taiwanin massiivisella hyökkäyksellä ilman ennakkovaroitusta. Xin kauhukuvana on Venäjän kohtalo Ukrainassa, jossa epäonnistunut yllätyshyökkäys muuttui pitkäksi kulutussodaksi.

– Tehtäväni on varmistaa, että vuoteen 2027 asti ja sen jälkeen Yhdysvaltain asevoimat pystyy liittolaistensa kanssa voittamaan, amiraali sanoo.

Yhdysvaltain linja on tarkoituksella epäselvä, sillä maa ei ole virallisesti sitoutunut puolustamaan Taiwania Kiinan mahdolliselta hyökkäykseltä. Presidentti Joe Bidenin mukaan maan asevoimat puolustaisi Taiwania ”olosuhteista riippuen”. Valkoisen talon tavoitteena on luoda pelotevaikutusta muun muassa asekauppojen kautta, jotta Xi Jinping ei yrittäisi uskaliasta maihinnousua.

Samuel Paparo maalaa kuvan ”helvetillisistä” vastatoimista. Strategia pohjautuu siihen, että Kiinan maihinnousulaivastoa vastaan iskettäisiin heti sen lähdettyä satamista. Matkaa Taiwaniin on 160 kilometriä eli monta kertaa enemmän kuin esimerkiksi Normandian maihinnousussa.

Ensimmäinen isku tehtäisiin tuhansilla drooneilla. Miehittämättömät sukellusveneet, pinta-alukset ja lennokit vyöryisivät kohti kiinalaisaluksia antaen Taiwanille, Yhdysvalloille ja muille liittolaisille aikaa koota joukkojaan.

Amiraalin mukaan Taiwaninsalmen operaatiossa käytettäisiin ”useita salassapidettäviä kyvykkyyksiä”.

– Voin tehdä heidän elämästään täysin sietämätöntä kuukauden ajaksi, mikä ostaa lisäaikaa muihin toimiin. En voi kertoa yksityiskohdista, mutta nämä ovat todellisia kyvykkyyksiä, Samuel Paparo toteaa.

Puolustusministeriö Pentagon ilmoitti maaliskuussa käyttävänsä miljardi dollaria Replicator-nimiseen hankkeeseen. Sen osana rakennetaan meridroonien ja lennokkien parvia, joiden käytössä oppia on otettu Ukrainan sodasta. On epäselvää, ehtivätkö uudet laitteet suojaamaan Taiwania ajoissa.

Paparon mukaan Kiinan asevoimien vuosibudjetti on 650 miljardia euroa eli kolminkertainen suhteessa julkisesti ilmoitettuihin lukuihin. Maa vahvistaa laivastonsa ohella ilmavoimia, ydinasejoukkoja, kyberosaamistaan, elektronista sodankäyntiä ja tiedustelua.

Kiinan puolustusministeri ärähti: Taiwanin itsenäisyyttä ajavat murskataan

Kiinan puolustusministeri Dong Jun varoittaa kovin sanankääntein Taiwania edistämästä itsenäistymispyrkimyksiään, kertoo The Guardian.

Dong kommentoi asiaa Singaporessa pidetyssä Shangri-La Dialogue -turvallisuuskonferenssissa. Hänen mukaansa ulkopuoliset voimat ovat ajamassa 23,6 miljoonan asukkaan saarivaltiota ”vaaralliseen tilanteeseen”.

– Kukaan, joka kehtaa erottaa Taiwanin Kiinasta, murskataan palasiksi ja tuhotaan, Dong uhosi.

Kiina pitää Taiwania yhtenä sen maakunnista. Kommunisteja paennut Kiinan tasavallan hallitus siirtyi saarelle toisen maailmansodan jälkimainingeissa, eikä Kiinan kansantasavalta ole koskaan hallinnut aluetta. Saarella valtaa pitävä Demokraattinen edistyspuolue DPP on ottanut etäisyyttä Kiinaan ja tavoittelee itsenäisyyttä saarelle.

Dongin mukaan Kiina on sitoutunut rauhanomaiseen jälleenyhdistymiseen Taiwanin kanssa, mutta on myös varautunut ”äärimmäisiin tilanteisiin”. Pyrkimykset itsenäisyyteen olisivat hänen mukaansa turhia.

Taiwanin itsenäisyysmielisille poliitikoille Dongilla oli myös selvä viesti. Hän kutsuikin Taiwanin vastavalittua DPP:tä edustavaa presidenttiä Lai Ching-tetä ”vaaralliseksi spearatistiksi”.

– Separatistit ovat antaneet fanaattisia lausuntoja, jotka osoittavat heidän pettäneen Kiinan kansakunnan ja esi-isänsä. Heidät tullaan naulaamaan historian häpeäpaaluun, Dong jyrisi.

Dong väittää myös, että DPP:n johtama Taiwanin hallitus on pyrkinyt tuhoamaan Taiwanin kiinalaisen identiteetin sekä katkaisemaan sosiaaliset, historialliset ja kulttuurilliset suhteet Taiwanin ja Kiinan välillä.

Vakava varoitus Taiwanille: Sota voisi olla hetkessä ohi

Kiinan joukot voisivat vallata Taiwanin pääkaupungin Taipein hallintokorttelit tunneissa, varoittaa asiantuntija. Asiasta kertoo NBC News.

Geopolitiikan asiantuntijan Dmitri Alperovitšin mukaan Taiwanin sota voisi olla ohi nopeasti. Pahimmassa tapauksessa Yhdysvalloilla ei olisi edes realistista mahdollisuutta reagoida hyökkäykseen.

– Monet ajattelevat, että [hyökkäys] olisi Normandian maihinnousun kaltainen maihinnousuoperaatio. Tosiasiassa [Taiwanin] maantiede ei mahdollista sellaista, Alperovitš toteaa.

Alperovitš uskoo, että Kiina pyrkisi valtaamaan Taiwanin salamasodassa, jossa erityisroolissa olisi Kiinan ilma-ase.

Taiwaninsalmen yli siirrettäisiin joukkoja Kiinan kansan vapautusarmeijan laivaston Yushen-luokan maihinnousualuksilla, jotka kantavat mukanaan 28 helikopteria ja 800 sotilasta. Helikopterien avulla Taiwanin kaksi päälentokenttää voisivat olla Kiinan hallussa 10-15 minuutissa.

Nopea hyökkäys olisi mahdollista, koska Kiina voi pysäköidä alukset aivan Taiwanin aluevesirajan ulkopuolelle. Taiwan ei myöskään haluaisi ampua ensimmäistä laukausta, joten se ei juurikaan pysty reagoimaan Kiinan provokaatioihin.

Taiwanin puolustukset pyrittäisiin tuhoamaan ilma-iskuilla. Kiinalla on yksi maailman suurimmista ohjusvarastoista, jotka koostuvat niin maasta, mereltä kuin ilmasta laukaistavista risteilyohjuksista sekä ballistisista ohjuksista. Iskujen kohteiksi joutuisivat tutka-asemat, satamat ja logistiikkakeskukset.

Pääkaupunki Taipei sijaitsee leveän Tamsui-joen suulla. Kiinan merijalkaväen joukot voisivat kulkea jokea pitkin suurissa ilmatyynyaluksissa, jotka voivat kantaa mukanaan jopa panssarivaunuja aivan Taipein keskustaan.

– Kaikki tämä voi tapahtua puolen tunnin sisällä vihollisuuksien alkamisesta, Alperovitš varoittaa.

Ilma-iskujen jälkeen suuri, pääosin siviilialuksista koostuva laivue, kuljettaisi Taiwaniin satojatuhansia sotilaita, jotka voisivat sitten miehittää 21 miljoonan asukkaan saaren.

Taiwan on yksi maailman johtavista puolijohteiden valmistajista, ja saarella valmistetaan jopa 70 prosenttia maailman mikroprosessoreista. Sodassa Taiwan todennäköisesti tuhoaisi näitä valmistavat tehtaat, joka halvaannuttaisi mikrosirutuotannon ja johtaa globaaliin taantumaan. Jos Kiina onnistuisi valtaamaan tehtaat, kokisi se valtaisan loikan teknologiateollisuuden saralla.

Yhdysvaltain merivoimien indopasifisen laivaston entinen komentaja, amiraali John Aquilino varoittikin maaliskuussa kongressia, että tällä hetkellä suunta on kohti sotaa.

– Kaikki merkit osoittavat, että [Kiinan] Kansan vapautusarmeija on saavuttamassa Xi Jinpingin väitetyn tavoitteen hyökätä Taiwaniin vuoteen 2027 mennessä, Aquilino totesi.

Yhdysvaltain presidentti olisikin tilanteessa puun ja kuoren välissä: Joko sallia Taiwanin valtaus tai aloittaa sota Kiinaa vastaan, jossa voisi kuolla enemmän amerikkalaissotilaita kuin toisessa maailmansodassa.

Alperovitšin mukaan Yhdysvaltain on tehtävä Kiinalle selväksi, että Taiwaniin hyökkäämisen hinta olisi maalle liian kallis. Taiwania on aseistettava lisää ja Kiina-riippuvuudesta päästävä eroon, jotta presidentti Xi ei päätyisi määräämään hyökkäystä.

– Haluamme, että [Xi Jinping] katsoo itseään peiliin joka päivä partaa ajaessaan ja ajattelee, että tänään ei ole se päivä, Alperovitš linjaa.

Evp-upseerin varoitus: Kiina valmistautuu sotaan

Kiina valmistautuu Taiwanin saaren valloittamiseen, arvioi Taiwanin merivoimien ex-upseeri Lu Li Shih uutiskanava Sky Newsin haastattelussa.

– Ehdottomasti, alusten määrän ja uusien sotilaiden värväyksen perusteella Kiina valmistautuu sotaan, hän sanoo Sky Newsin Youtube-kanavalla.

Kiina järjesti viime viikolla merkittävän sotaharjoituksen Taiwanin ympärillä. Kiina sanoo harjoituksen päätavoitteena olleen Taiwanin haltuunoton harjoittelu.

Viime viikon perjantaina Taiwanin ympärillä havaittiin 49 lentokonetta ja 19 pinta-alusta. Taiwanin puolustusministeriön mukaan 35 konetta lensi sen ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeelle.

Kiinassa harjoitusta kuvailtiin olleen ”vahva rangaistus separatismista”, millä viitattiin Taiwanin tuoreen presidentin William Lianin virkaanastujaisiin.

Evp-kenraali varoittaa Taiwania: Tämä paljastui Kiinan harjoituksesta

Australian asevoimien kenraalimajuri (evp.) ja modernin sodankäynnin asiantuntija Mick Ryan nostaa esiin huomioita Kiinan järjestämästä Yhdistynyt Miekka 2024A -sotaharjoituksesta, jossa Taiwan ympäröitiin joka suunnasta mereltä ja ilmasta.

– Kiinan asevoimat parantaa hitaasti kykyään suorittaa puolustushaarojen yhteisiä operaatioita. Tämä on todella vaikeaa. Länsimaiden sotilaallisilla instituutioilla on kestänyt vuosikymmeninä tämän kehittämisessä. Emmekä vieläkään täysin hallitse sitä, hän sanoo viestipalvelu X:ssä.

– Kiinan harjoitus oli hyvä testi maan asevoimien suunnittelu- ja toteutuskyvylle erityisesti ilmassa ja merellä.

Kiina on lähettänyt säännöllisesti hävittäjiä ja sota-aluksia Taiwanin ilma- ja meripuolustusalueen lähelle jo vuosien ajan.

Ryanin mukaan erityisesti USA ja Japani ovat seuranneet, kuinka Kiinan asevoimat johtaa ja operoi toimintaa.

– Kuinka keskitettyjä komentomenetelmät ovat ja kuinka nopeasti niitä voidaan mukauttaa olemassa olevan suunnitelman pohjalta?

– Voimme tehdä monia havaintoja valvonta- ja tiedusteluverkostosta, jota Kiinan asevoimat on käyttänyt harjoituksen suunnitteluun ja suorittamiseen. Vaikka he ovat toimineet varovaisesti, he ovat samalla paljastaneet monia erilaisia havaitsemis- ja tiedustelujärjestelmiä.

Mick Ryan sanoo Kiinan asevoimien paljastaneen myös osan logistisista tukijärjestelmistään harjoituksen aikana.

– Tämä on tärkeää, jotta voidaan kartoittaa niiden vahvuudet ja heikkoudet. Kuten olemme oppineet Ukrainassa, logistiikkayhteydet ovat kriittisiä ja maalitettavissa olevia haavoittuvuuksia vihollisen sotilasjärjestelmissä.

Taiwanin kysymys

Hänen mielestään on myös mielenkiintoista arvioida, kuinka paljon Peking antoi poliittista ohjausta asevoimille harjoitusta varten. Tästä on tosin vaikeampi tehdä huomioita.

– Kuinka paljon autonomiaa sotilasjohtajilla on operaatioiden suunnittelussa ja toteuttamisessa?

Ryanin mukaan on myös syytä tarkkailla, kuinka tehokkaita Kiinan asevoimien kyber-, avaruus- ja informaatiovaikuttamisen joukot ovat.

– Voimme ehkä arvioida, kuinka nopeasti Kiinan asevoimat voi toteuttaa saarron Taiwanin ympärillä, jos se niin päättää. Monien Kiinan asevoimien yksiköiden asento ja sijainti harjoituksen aikana vastasi lähes täsmälleen Taipein ja muiden suurten satamien saartamiseen tarkoitettua joukkoa.

Hän kertoo, että nyt on voitu nähdä Kiinan ilma- ja merivoimien kaluston suorituskykyjä. Siten voidaan analysoida niiden vahvuuksia ja heikkouksia.

– Kiinan harjoitus tarjoaa näkemyksiä maan asevoimien yleisestä kunnosta ja siitä, kuinka valmis se on sotilaallisiin toimiin Taiwania vastaan vuoteen 2027 mennessä presidentti Xi Jinpingin ohjeiden mukaan.

– Xi ja Kiinan kommunistinen puolue eivät peräänny millimetriäkään vaatimuksistaan saada Taiwan (ensimmäistä kertaa) osaksi Kiinaa. He ovat tehneet selväksi, että tästä asiasta ei neuvotella ja että sotilaallinen vaihtoehto on pöydällä. Siksi liittolaisten pelote läntisellä Tyynellämerellä on ratkaisevan tärkeää.

Taiwan, eli Kiinan tasavalta, toimii Taiwanin saarella. Konflikti syntyi, koska 1940-luvulla Kiinan sisällissodan hävinneet Kiinan tasavaltaa puolustaneet joukot ja hallinto vetäytyivät saarelle. Kiina pitää Taiwania maakuntanaan ja on huolissaan, että USA olisi vesittämässä yhden Kiinan politiikkaansa, jota se on noudattanut vuodesta 1979. USA on tukenut Taiwania pitkään muun muassa aseavulla, mutta ei ole virallisesti tunnustanut sitä itsenäiseksi valtioksi.

Kiina on todennut liittävänsä Taiwanin itseensä ajan myötä, vaikka operaatio vaatisi voimankäyttöä.

Kiinan asevoimat sanoo varautuvansa Taiwanin haltuunottoon

Kiinan asevoimat on järjestänyt kuluvalla viikolla laajan sotaharjoituksen Taiwanin ympärillä. Perjantaina alueella havaittiin 49 lentokonetta ja 19 pinta-alusta. Taiwanin puolustusministeriön mukaan 35 konetta lensi sen ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeelle.

Harjoitusta kuvailtiin Kiinassa ”vahvaksi rangaistukseksi separatismista”, millä viitattiin Taiwanin tuoreen presidentti William Lain virkaanastujaisiin.

Kiinan asevoimat sanoi perjantaina suoraan, että toiminnan tarkoituksena on testata kykyä ”ottaa valta” Taiwanissa. Tämän lisäksi harjoitellaan ”eri aselajien yhteistyötä ja tärkeiden alueiden miehittämistä”.

Kiinan valtionmediassa näytettiin CNN:n mukaan tykistö- ja ohjusjärjestelmien siirtymistä asemiin. Taiwan on tuominnut aggressiiviset sotaharjoitukset ja kuvaillut niitä ”järjettömiksi provokaatioiksi”. Maan asevoimat on nostanut valmiuttaan.

– On valitettavaa nähdä, että Kiina uhkaa Taiwanin demokratiaa, vapautta sekä alueellista rauhaa ja vakautta yksipuolisilla sotilaallisilla provokaatioilla, Taiwanin presidentinkanslia toteaa tiedotteessa.

LUE MYÖS:
Uhka sodasta: Onko Kiinan hyökkäys Taiwaniin lähellä? (VU 23.5.2024)

49 sotilaskonetta ja 19 sota-alusta – Näin Kiina saartoi Taiwanin päivässä

Taiwanin ympärillä havaittiin varhain perjantaiaamuna 49 Kiinan asevoimien sotilaslentokonetta ja 19 sota-alusta, kertoo Taiwanin puolustusministeriö viestipalvelu X:ssä.

Havaituista koneista 35 tunkeutui Taiwanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeelle.

Taiwanin asevoimat on seurannut tilannetta ja aktivoinut omia hävittäjiään ja aluksiaan.

Kiina aloitti eilen Yhdistynyt Miekka 2024A -sotaharjoituksensa, jossa Taiwan ympäröidään joka suunnasta mereltä ja ilmasta. Verkkouutiset kertoo asiasta tässä jutussa.

Arvostettu sotatutkija Mick Ryan arvioi, että tällaiset suuret harjoitukset palvelevat Kiinan asevoimien kolmea strategista tavoitetta.

1. Sillä normalisoidaan laajamittainen toiminta Taiwanin ympärillä, jolla peitetään tulevat aikeet.

2. Toiminnalla kiusataan ja yritetään painostaa Taiwanin demokraattista hallitusta.

3. Aikaansaadaan mielikuvaa, että mahdollinen Taiwanin valtaus olisi ”väistämätön”.

– Se ei tietenkään ole väistämätöntä, mutta Kiina käyttää samaa propagandan pelikirjaa kuin [Vladimir] Putin Ukrainassa, Ryan sanoo X-viestiketjussaan.

Jännitteet Taiwanin kysymyksen ympärillä ovat kiristyneet, ja tilanne Taiwaninsalmessa on kiristynyt entisestään. Kiina on lähettänyt säännöllisesti hävittäjiä ja sota-aluksia Taiwanin ilma- ja meripuolustusalueen lähelle jo vuosien ajan.

Taiwan, eli Kiinan tasavalta, toimii Taiwanin saarella. Konflikti syntyi, koska 1940-luvulla Kiinan sisällissodan hävinneet Kiinan tasavaltaa puolustaneet joukot ja hallinto vetäytyivät saarelle. Kiina pitää Taiwania maakuntanaan ja on huolissaan, että USA olisi vesittämässä yhden Kiinan politikkaansa, jota se on noudattanut vuodesta 1979. USA on tukenut Taiwania pitkään muun muassa aseavulla, mutta ei ole virallisesti tunnustanut sitä itsenäiseksi valtioksi.

Kiina on todennut liittävänsä Taiwanin itseensä ajan myötä, vaikka operaatio vaatisi voimankäyttöä.

Uhka sodasta: Onko Kiinan hyökkäys Taiwaniin lähellä?

Kiina aloitti kuluvalla viikolla laajat sotaharjoitukset Taiwanin ympärillä. Kiinan asevoimien mukaan kyseessä on ”vahva rangaistus separatismista”, millä viitattiin Taiwanin tuoreen presidentti William Lain virkaanastujaisiin.

Taiwanin puolustusministeriö tuomitsi kiinalaisjoukkojen toiminnan ja ilmoitti asettaneensa ilma-, maa- ja merivoimat korkeaan valmiuteen. BBC:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Kiina otti ensimmäistä kertaa kohteekseen myös lähellä mannerta sijaitsevat pienet Taiwanin saaret. Harjoituksen tavoitteena vaikuttaa olevan simuloida täysimittaista maihinnousua.

– Mikään Kiinan toimista ei viittaa siihen, että he olisivat oikeasti kiinnostuneita rauhasta, U.S. Naval War College -korkeakoulun apulaisprofessori Ian Easton sanoo Le Mondelle.

Kiinan kommunistisen puolueen kannalta on äärimmäisen kiusallista, että vieressä sijaitsee saman kulttuuripiirin alue, joka siirtyi diktatuurista demokratiaan ja on menestynyt hyvin taloudellisesti. Kommunistien retoriikassa pyritään antamaan kuva, ettei Kiinalla voi olla minkäänlaista vaihtoehtoista hallintomallia.

Taiwanin valtaaminen vahvistaisi Kiinan geopoliittista asemaa, sillä se avaisi suoran väylän Tyynellemerelle ja toisi uusia tukikohtia maan laivastolle.

Ian Eastonin mukaan sotatilanteessa Kiinan asevoimat ottaisi haltuun autolauttojen ja kalastusalusten kaltaisia siviililaivoja. Niillä tuettaisiin laivaston suorittamaa maihinnousua ja maajoukkojen huoltoa Taiwanissa.

Vuoristoinen maasto tekisi hyökkäyksen toteuttamisesta haastavaa. Maihinnousu olisi käytännössä mahdollista vain tietyissä paikoissa Taiwanin länsirannikolla. Alue on täynnä suuria kaupunkeja, mikä antaisi etulyöntiaseman puolustajalle. Luonnonoloista johtuen rakennukset suunnitellaan kestämään maanjäristyksiä ja voimakkaita taifuuneja.

– Tämä tarkoittaa, että jokainen rakennus Taiwanissa on kuin bunkkeri, Ian Easton toteaa.

Asiantuntijat ovat erimielisiä siitä, kuinka todennäköinen Kiinan hyökkäys on, ja mikä sen mahdollinen aikataulu olisi. Yhdysvaltain amiraali evp. Philip Davidson sanoi vuonna 2021 kongressille, että riski on suurin tällä vuosikymmenellä. Kiinan tavoitteena on luoda sotilaalliset kyvykkyydet Taiwanin haltuunottoon vuoteen 2027 mennessä.

Kiinan presidentti Xi Jinping vakuutti marraskuussa 2023 Kaliforniassa järjestetyssä tapaamisessa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenille, että vaikka yhdistyminen Taiwanin kanssa on maan tavoite, on ”poliittinen tie” silti ensisijainen verrattuna sotatoimiin. Xin mukaan aikataulua ei ole vielä määritelty.

Kiina ympäröi Taiwanin suuressa sotaharjoituksessa – ”Suoraan Vladimir Putinin pelikirjasta”

Kiina on aloittanut Yhdistynyt Miekka 2024A -sotaharjoituksensa, jossa Taiwan ympäröidään joka suunnasta mereltä ja ilmasta.

Arvostettu sotatutkija Mick Ryan arvioi, että tällaiset suuret harjoitukset palvelevat Kiinan kansanarmeijan kolmea strategista tavoitetta.

– Sillä normalisoidaan laajamittainen toiminta Taiwanin ympärillä, jolla peitetään tulevat aikeet.

– [Toiminnalla] kiusataan ja yritetään painostaa Taiwanin demokraattista hallitusta.

– Aikaansaadaan mielikuvaa, että mahdollinen Taiwanin valtaus olisi ”väistämätön”.

– Se ei tietenkään ole väistämätöntä, mutta Kiina käyttää samaa propagandan pelikirjaa kuin [Vladimir] Putin Ukrainassa, Ryan sanoo X-viestiketjussaan.

Taiwanin puolustusministeriö on BBC:n mukaan tuominnut Kiinan sotaharjoitukset saarivaltion ympärillä ”irrationaalisina provokaatioina”.

Harjoitus järjestetään vain kolme päivää sen jälkeen, kun Taiwanin presidentti William Lai astui virkaansa. Peking on leimannut Lain ”separatistiksi” ja ”ongelmien aiheuttajaksi” ja kutsunut sotaharjoitustaan ”rangaistukseksi” separatistisista teoista.

Kiina pitää Taiwania maakuntanaan ja on sanonut liittävänsä sen itseensä ajan myötä.

Juttua päivitetty klo 9.40: Lisätty Taiwanin vastaus ja taustoitusta.

Taiwanin väistyvä presidentti: Kiina on ongelma koko alueelle

Taiwanin väistyvä presidentti Tsai Ing-wen muistuttaa BBC:n haastattelussa Kiinan vaarasta.  Tsai uskoo, että monet alueen maat ovat heräämässä Kiinan uhkaan ja katsoo, että Kiina ei ole ongelma vain Taiwanille.

– Monet muut alueen maat ovat valppaita ja joillakin niistä saattaa olla konflikti Kiinan kanssa. Joten Kiina ei ole ongelma vain Taiwanille. Se on koko alueen ongelma, Tsai sanoo.

Tsain puolueen jäsenet ovat väläyttäneet jopa uutta liittoumaa, joka ulottuisi Japanista ja Etelä-Koreasta Filippiinien kautta Australiaan, jota myös Yhdysvallat tukisi.

Taiwanilla ei kuitenkaan ole virallisia sotilasliittolaisia ja muut alueen maat, kuten Japani ja Filippiinit, ovat olleet haluttomia antamaan suoraa tukea Taiwanille.

Väistyvä presidentti Tsai on kahdella kaudellaan uudistanut maan vanhentunutta ja huonosti varusteltua armeijaa. Puolustusbudjettia on nostettu huomattavasti noin 20 miljardiin dollariin.

– Sotilaallinen kykymme on paljon vahvempi verrattuna kahdeksan vuoden takaiseen. Investoinnit, joita olemme tehneet sotilaalliseen kapasiteettiin, ovat ennennäkemättömiä, Tsai toteaa.

Tsai korostaa tiedostavansa, että Taiwan ei voisi voittaa Kiinaa sodassa, mutta pyrkii tekemään sodan hinnasta Kiinalle mahdollisimman suuren.

– Taiwanin valtaamisen kustannukset tulevat olemaan valtavia. Meidän pitää nostaa kustannuksia, Tsai sanoo.

Varoitus sodasta: Uhka Kiinan hyökkäyksestä Taiwaniin kasvaa

Kiinan hyökkäys Taiwaniin voi tapahtua tulevien vuosien aikana, uskoo turvallisuuspolitiikan asiantuntija Dmitri Alperovitch PBS Newshour -ohjelmassa. Uutuusteoksessaan World on the Brink: How America Can Beat China in the Race for the 21st Century Alperovitch esittää skenaarion, jossa Kiina hyökkää Taiwaniin vuoden 2028 Yhdysvaltain presidentinvaalien aikaan.

Kiina pyrkii haastamaan Yhdysvaltojen vaikutusvaltaa Aasiassa ja Taiwan on keskeinen väline tähän.

– Jos kontrolloit Taiwania, hallitset Itä-Aasiaa, Alperovitch huomauttaa.

Yhdysvallat on Alperovitchin mukaan epäonnistunut tulkitsemaan Kiinan laajentumispyrkimyksiä oikein. Kiinan on rakentanut keinotekoisia saaria Etelä-Kiinan merelle ja nyt koko alue on täynnä Kiinan laivaston tukikohtia.

Kiinan aikomuksena on tehdä sama myös Itä-Kiinan merellä. Taiwanin tulisi Alperovitchin mukaan estää Kiinan merkittävä pääsy Taiwaninsalmen yli. Jos Kiinan onnistuisi tuoda joukkojaan Taiwanin maaperälle, Alperovitch uskoo puolustautumisen olevan hyvin haasteellista.

– Uskon, että jos he (Kiina) ovat läsnä Taiwanin saarella, peli on ohi, hän arvioi.

Alperovitch uskoo, että presidentti Xi Jingping haluaa valloittaa Taiwanin oman valtakautensa aikana – aivan kuten Venäjän Vladimir Putin pyrkii valoittamaan Ukrainan aloittamallaan hyökkäyssodalla.

– Molempia miehiä ohjaa heidän egonsa, hän perustelee. Alperovitchin mukaan Xin tavoite ei ole ainoastaan valloittaa Taiwania, vaan tehdä se omalla valtakaudellaan ja jäädä näin historian kirjoihin.

 

Huoli Taiwanissa: Kiina voisi katkaista kaikki yhteydet

Taiwanin valtiojohto on huolissaan Kiinan mahdollisuudesta katkaista kaikki saarivaltion yhteydet. Maan asiantuntijat pelkäävät, että laajamittainen internetkaapeleiden sabotaasi voisi häiritä sekä viestintää että aiheuttaa Taiwanissa laajaa paniikkia.

Viestintäyhteyksien turvaamisesta onkin tullut yksi keskeisimmistä poliittisista tavoitteista viime vuosina, uutisoi CNN. Taiwanin avaruusjärjestön johtaja Wu Jong-shinnin mukaan viestinnän turvaaminen kriisiaikoina on hyvin tärkeää maalle.

– Otamme sen hyvin, hyvin vakavasti.

Tällä hetkellä Taiwanilla on 15 merenalaista internetkaapelia. Viime vuonna kaksi merikaapelia vahingoittui ja tästä koitui internetyhteyden kaatuminen osassa Taiwanin saarista. Taiwanin viranomaiset epäilivät Kiinan olleen tämän takana.

Viestintäyhteyksien varmistamiseksi Taiwan kehittää tällä hetkellä omaa satelliittijärjestelmäänsä, joka takaisi sen nettiyhteyksien toimivuuden kriisin sattuessa.

– Viestintäsatelliitti on erittäin tärkeä viestintäkyvyllemme kriisiaikoina, sanoo Wu.

Taiwan ei voi käyttää Elon Muskin Starlink-satelliittijärjestelmää, sillä sen omistava SpaceX vaati enemmistöomistusta yhteisyrityksestä. Tämä vaatimus on ristiriidassa Taiwanin paikallisten lakien kanssa.

Valmistuessaan Taiwanin järjestelmä toimisi kuten Starlink, joka käyttää tuhansien satelliittien verkostoa toimittaakseen nettiyhteyden myös niille alueille, joissa perinteiset yhteydet eivät toimi.

Lisäksi Taiwanin hallinto tekee yhteistyötä ulkomaalaisten satelliittipalveluntarjoajien kanssa. Maa myös turvaa syrjäisempien alueidensa nettiyhteyksiä uusia päätelaitteita tarjomalla.

Kiinan kommunistinen puolue katsoo saarivaltion kuuluvan itseensä ja on vannonut ottavansa sen vaikka väkisin. Taiwan sijaitsee vain noin 160 kilometrin päässä Kiinasta.

Arvio Taiwanista: Kiina on matkalla sotaan

Kiina on matkalla sotaan Taiwania vastaan, ennustaa turvallisuuspolitiikan asiantuntija Dmitri Alperovitch. Sanomalehti The Washington Postin tilaisuudessa puhunut Alperovitch kuvailee Taiwanin valloittamisen olevan erityisesti Kiinan presidentti Xi Jingpingin henkilökohtainen tavoite. Vaikka Taiwan ei ole koskaan varsinaisesti kuulunut Kiinalle, pitää Xi saarta kiinalaisena provinssina.

Video Alperovitchin kommenteista on julkaistu viestipalvelu X:ssä.

Alperovitchin mukaan Kiinan motiivit ovat sekä historialliset että turvallisuuspoliittiset. Kiina on hänen mukaansa tavoitellut Taiwania aina vuodesta 1949 saakka, jolloin kommunistit nousivat valtaan manner-Kiinassa. Alperovitch muistuttaa, että Kiinan kommunistinen puolue ei Kiinan sisällissodassa koskaan täysin onnistunut kukistamaan nationalisteja, jotka pakenivat mantereelta Taiwanin saarelle. Kiinan ja Xin näkökulmasta Taiwanin valtaaminen olisi siis ”lopullinen voitto” sisällissodassa, joka ei heidän silmissään ole koskaan täysin loppunut.

Kiinan tavoitteilla  Taiwanin suunnalla ei ole mitään tekemistä Yhdysvaltojen kanssa, Alperovitch sanoo, vaan kyse on Kiinan omasta egosta ja historiasta. Hän uskoo Kiinan armeijan olevan valmis sotaan Taiwania vastaan vuonna 2027.

Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteesta juuri kirjan kirjoittanut Alperovitch kuvailee vielä ABC-kanavan haastattelussa Kiinan ja Yhdysvaltojen olevan jo kylmässä sodassa Taiwanin takia. Hän vertaa Kiinan tavoitteita Taiwanissa Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa, sillä Vladimir Putinin tavoin Xi haluaa toteuttaa valloitussuunnitelmansa vielä vallassa ollessaan.

Taiwanin asema on Yhdysvalloille jopa ”eksistentiaalinen kysymys”, Alperovitch kuvailee, sillä saaren geostrateginen asema on täysin ratkaiseva Indopasifistisella alueella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)