Verkkouutiset

Kiinan lippu. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Arvio Taiwanista: Kiina on matkalla sotaan

Taiwanin valloittamisesta on tullut Kiinan presidentille henkilökohtainen tavoite.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiina on matkalla sotaan Taiwania vastaan, ennustaa turvallisuuspolitiikan asiantuntija Dmitri Alperovitch. Sanomalehti The Washington Postin tilaisuudessa puhunut Alperovitch kuvailee Taiwanin valloittamisen olevan erityisesti Kiinan presidentti Xi Jingpingin henkilökohtainen tavoite. Vaikka Taiwan ei ole koskaan varsinaisesti kuulunut Kiinalle, pitää Xi saarta kiinalaisena provinssina.

Video Alperovitchin kommenteista on julkaistu viestipalvelu X:ssä.

Alperovitchin mukaan Kiinan motiivit ovat sekä historialliset että turvallisuuspoliittiset. Kiina on hänen mukaansa tavoitellut Taiwania aina vuodesta 1949 saakka, jolloin kommunistit nousivat valtaan manner-Kiinassa. Alperovitch muistuttaa, että Kiinan kommunistinen puolue ei Kiinan sisällissodassa koskaan täysin onnistunut kukistamaan nationalisteja, jotka pakenivat mantereelta Taiwanin saarelle. Kiinan ja Xin näkökulmasta Taiwanin valtaaminen olisi siis ”lopullinen voitto” sisällissodassa, joka ei heidän silmissään ole koskaan täysin loppunut.

Kiinan tavoitteilla  Taiwanin suunnalla ei ole mitään tekemistä Yhdysvaltojen kanssa, Alperovitch sanoo, vaan kyse on Kiinan omasta egosta ja historiasta. Hän uskoo Kiinan armeijan olevan valmis sotaan Taiwania vastaan vuonna 2027.

Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteesta juuri kirjan kirjoittanut Alperovitch kuvailee vielä ABC-kanavan haastattelussa Kiinan ja Yhdysvaltojen olevan jo kylmässä sodassa Taiwanin takia. Hän vertaa Kiinan tavoitteita Taiwanissa Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa, sillä Vladimir Putinin tavoin Xi haluaa toteuttaa valloitussuunnitelmansa vielä vallassa ollessaan.

Taiwanin asema on Yhdysvalloille jopa ”eksistentiaalinen kysymys”, Alperovitch kuvailee, sillä saaren geostrateginen asema on täysin ratkaiseva Indopasifistisella alueella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)