Verkkouutiset

Kiinan rannikkovartioston alus tarkkailee filippiiniläisiä kalastajia. AFP / LEHTIKUVA / TED ALJIBE

Varoitus sodasta: Uhka Kiinan hyökkäyksestä Taiwaniin kasvaa

Kiina pyrkii haastamaan Yhdysvaltojen vaikutusvaltaa Aasiassa Taiwanin avulla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiinan hyökkäys Taiwaniin voi tapahtua tulevien vuosien aikana, uskoo turvallisuuspolitiikan asiantuntija Dmitri Alperovitch PBS Newshour -ohjelmassa. Uutuusteoksessaan World on the Brink: How America Can Beat China in the Race for the 21st Century Alperovitch esittää skenaarion, jossa Kiina hyökkää Taiwaniin vuoden 2028 Yhdysvaltain presidentinvaalien aikaan.

Kiina pyrkii haastamaan Yhdysvaltojen vaikutusvaltaa Aasiassa ja Taiwan on keskeinen väline tähän.

– Jos kontrolloit Taiwania, hallitset Itä-Aasiaa, Alperovitch huomauttaa.

Yhdysvallat on Alperovitchin mukaan epäonnistunut tulkitsemaan Kiinan laajentumispyrkimyksiä oikein. Kiinan on rakentanut keinotekoisia saaria Etelä-Kiinan merelle ja nyt koko alue on täynnä Kiinan laivaston tukikohtia.

Kiinan aikomuksena on tehdä sama myös Itä-Kiinan merellä. Taiwanin tulisi Alperovitchin mukaan estää Kiinan merkittävä pääsy Taiwaninsalmen yli. Jos Kiinan onnistuisi tuoda joukkojaan Taiwanin maaperälle, Alperovitch uskoo puolustautumisen olevan hyvin haasteellista.

– Uskon, että jos he (Kiina) ovat läsnä Taiwanin saarella, peli on ohi, hän arvioi.

Alperovitch uskoo, että presidentti Xi Jingping haluaa valloittaa Taiwanin oman valtakautensa aikana – aivan kuten Venäjän Vladimir Putin pyrkii valoittamaan Ukrainan aloittamallaan hyökkäyssodalla.

– Molempia miehiä ohjaa heidän egonsa, hän perustelee. Alperovitchin mukaan Xin tavoite ei ole ainoastaan valloittaa Taiwania, vaan tehdä se omalla valtakaudellaan ja jäädä näin historian kirjoihin.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)