Verkkouutiset

Presidentinvaali

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Mäntyniemi remonttiin: Tänne seuraava presidentti muuttaa

Presidentin virka-asunto Mäntyniemi menee remonttiin, kun väistyvä presidentti Sauli Niinistö perheineen muuttaa sieltä pois. Seuraava Suomen Tasavallan presidentti asuu virkakautensa ensimmäiset kaksi vuotta valtion vierastalossa.

Mäntyniemi otettiin käyttöön vuonna 1993 ja sen ensimmäinen asukas oli presidentti Mauno Koivisto. Peruskorjauksessa rakennusten energiatehokkuutta parannetaan kauttaaltaan. Päärakennus on kuntotutkimuksen mukaan yleisesti hyvässä kunnossa ja säilynyt alkuperäisessä asussaan. Päärakennukseen tehdään taloteknisiä korjauksia ja ilmanvaihtokoneet uusitaan. Myös kalusteet ja valaisimet kunnostetaan. Suurimmat muutokset liittyvät hissien uusimiseen ja rakentamiseen.

Remontin kustannuksiksi presidentin kanslia arvioi sivuillaan noin 55 miljoonaa euroa. Kyseessä on kuitenkin vasta arvio, ja se tarkentuu myöhemmin. Peruskorjauksen on tarkoitus valmistua vuonna 2026.

Seuraava presidentti saa asuinpaikakseen valtion vierastalon Helsingin Munkkiniemessä. Se sijaistee hotelli Kalastajatorpan kupeessa, ja näin Kalastajatorpan henkilökunta on huolehtinut siellä yöpyneistä vieraista.

Vierastaloa käytetään tavallisesti korkea-arvoisten valtiovieraiden majoittamiseen, ja siellä ovat yöpyneet esimerkiksi vuonna 2018 Yhdysvaltain edellinen presidentti Donald Trump Melania-vaimonsa kanssa, Venäjän johtaja Vladimir Putin ja yhden presidenttikauden toiminut Dmitri Medvedev.

Vierastalo on avara ja valoisa. VALTIONEUVOSTON KANSLIA / SENAATTI KIINTEISTÖT

Valtion vierastalo on valmistunut vuonna 1984, ja sitä on peruskorjattu viimeksi loppuvuodesta 2022. Rakennuksessa on kolme kerrosta ja Ilta-Sanomien mukaan tilaa on noin 2500 neliötä. Sisääntulokerroksessa sijaitsevat aula ja saunatilat, kahteen ylempään kerrokseen majoitutaan. Saunatiloissa on oma uima-allas, mitoiltaan noin 15 kertaa seitsemän metriä.

Toisessa kerroksessa sijaitsevat ruokasali, oleskeluhalli jossa on takka sekä kymmenen makuuhuonetta kylpyhuoneineen. Oleskeluhallin ja ruokasalin voi yhdistää yhdeksi tilaksi. Kolmas, eli ylin kerros on kaikkien yksityisin. Siellä sijaitsee 170 neliön suuruinen sviitti, jonka makuuhuoneiden määrää voi vaihdella yhdestä kolmeen.

Yksityiskohta vierastalon kaiteesta. VALTIONEUVOSTON KANSLIA / SENAATTI KIINTEISTÖT

Näin Alexander Stubb ja Pekka Haavisto puhuivat ”jälkilöylyssä”

Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb on jakanut viestipalvelu X:ään lyhyen videoklipin presidenttiehdokas Pekka Haaviston (vihr.) kanssa käymästään pienestä turvallisuuskeskustelusta.

Stubbin ”jälkilöylyksi” kuvailema keskustelu Haaviston kanssa käytiin Helsinki Security Forumin presidenttiehdokkaiden paneelin jälkeen.

Videopätkällä Haavisto ja Stubb ruotivat Venäjän viimeaikaista kehitystä. Stubb toimi Suomen ulkoministerinä Venäjän hyökätessä Georgiaan vuonna 2008, Haaviston ulkoministerivuosiin osuivat Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja Suomen Nato-prosessi.

– Äijä joutui käymään aika tiukan myllyn, Stubb toteaa videolla.

Haavisto vertaa Ukrainan nyt jo puolitoista vuotta käymää puolustustaistelua Krimin miehitykseen vuonna 2014. Vuonna 2022 ukrainalaiset puolustautuivat, vielä kahdeksan vuotta aikaisemmin tilanne oli erilainen, Haavisto sanoo.

– Mieti, miten meidän olisi käynyt jos (Vladimir) Putin olisi odotusten mukaisesti kävellyt Kiovaan 72 tunnissa, Stubb toteaa kanssaehdokkalleen.

– Maailma olisi toisenlainen, Haavisto pohtii.

Englanninkielisessä viestissään Stubb kuvailee suomalaisten presidenttiehdokkaiden voivan väitellä asioista sivistyneesti. Syyksi Stubb arvioi naapuruuden Venäjän kanssa, jolloin ulko- ja turvallisuuspolitiikka on Suomelle ”eksistentiaalinen kysymys”.

Alexander Stubb Natosta ÅU:lle: Meidän on ymmärrettävä olevamme osa liittoumaa

EU-professori ja tuleva presidenttiehdokas Alexander Stubb kertoo Åbo Underrättelser -lehdelle, miten hän näkee Suomen aseman puolustusliitto Natossa.

– Meidän on ymmärretävä olevamme osa liittoumaa. Tämä tarkoittaa, että meillä on tehtäviä ja vastuita liittoumassa. Meidän täytyy rakentaa turvallisuutta, ei käyttää turvallisuutta. Meidän pitää pystyä puolustamaan omaa aluettamme ja kyettävä puolustamaan liittouman aluetta. Uskon, että meidän on pidettävä kaikki mahdollisuudet avoinna Nato-jäsenyyden ja sen meille tuoman merkityksen suhteen, Stubb sanoo ÄU:lle.

Stubb arvioi, että Suomi pärjäisi myös Donald Trumpin kanssa, jos hänet valitaan Yhdysvaltain presidentiksi.

– Yhdysvaltain hallinnossa ymmärretään Suomen strateginen ja geopoliittinen merkitys maailmassa.

Stubbin mukaan Suomella on uskomattoman vahva maine Yhdysvalloissa.

– Jos kättelee Suomea, tietää mitä saa, Stubb viittaa Suomen luotettavaan maakuvaan.

– Meillä on 900 000 reserviläistä, olemme ostaneet uusia hävittäjiä. Maanpuolustustahtomme on huipussaan, se on kova henkinen voimavara. Suomen presidentti tekee yhteistyötä USA:n presidentin kanssa riippumatta siitä, kuka hän on.

Suomen turvallisuus on Stubbin mukaan vakaalla pohjalla.

– Suomella on uskottava puolustus yhdessä Nato-jäsenyyden, EU:n ja USA:n puolustuskumppanuuden kanssa, hän kertoo.

Venäjä hänen arvionsa mukaan pysyy jatkossakin eristyksissä.

– Tällä hetkellä on täysin mahdotonta tehdä yhteistyötä Venäjän kanssa, Stubb toteaa.

Asettaako Rkp oman presidenttiehdokkaan? Näin puoluehallituksesta kommentoidaan

Rkp:ssä kysymys oman presidenttiehdokkaan asettamisesta on aidosti auki. Verkkouutiset haastatteli puoluehallituksen jäseniä, joiden on tarkoitus linjata asiasta tällä viikolla. Puoluesihteeri Fredrik Guseff kommentoi Verkkouutisille jo toissa viikolla, ettei oman ehdokkaan asettaminen ole ”mitenkään varmaa”. Asiasta on tarkoitus keskustella ja linjata tämän viikon torstaina kokoontuvassa puoluehallituksessa.

On selvää, että presidenttiehdokas toisi puolueelle näkyvyyttä, mutta kampanja vaatii myös työtä. Olennainen kysymys on myös, minkälainen vaikutus oman ehdokkaan asettamisella olisi siihen, ketkä kaksi pääsevät lopulta vaalien toiselle kierrokselle. Porvaririntamalla samoista äänistä kamppailevat etenkin kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb sekä valitsijayhdistysten kautta pyrkivät Olli Rehn (kesk.) ja Mika Aaltola. Presidentiksi pyrkii myös perussuomalaisten ehdokas Jussi Halla-aho. Viikonloppuna varmistui, että kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah lähtee myös mukaan presidenttikisaan. Pienpuolueiden ehdokkaat saattavat liikahduttaa porvaripuolen asetelmaa ratkaisevastikin, jos kisasta tulee tiukka.

Valitsijayhdistyksen kautta presidentiksi pyrkivä Pekka Haavisto (vihr.) on etenkin vasemmistopuolueita ja vihreitä äänestävien selvä suosikki.

Puoluehallituksessa istuva Uudenmaan piiripuheenjohtaja Hanna Lönnfors sanoo, ettei hänellä ole vielä selkeää kantaa siihen, pitäisikö Rkp:n asettaa oma ehdokas. Hänestä kysymystä omasta presidenttiehdokkaasta on harkittava tarkkaan.

– Molemmissa vaihtoehdoissa on hyvät ja huonot puolensa. Oma presidenttiehdokas toisi mahdollisuuden olla mukana keskusteluissa ja paneeleissa. Toisaalta on harkittava, ovatko presidentinvaalit ne, joihin kannattaa tässä (kampanjatyössä) nyt panostaa, vai tähdätäänkö jo EU-vaaleihin 2024. Puolivillaisesti ei minusta kannata olla mukana. Nämä vaalit tulevat tosi lähekkäin ja täytyy punnita, mikä on se kokonaisuus, Lönnfors sanoo.

Rkp:lla on ollut oma presidenttiehdokas suoran kansanvaalin 1994 ajoista lähtien, joten ehdokkaan asettamatta jättäminen olisi poikkeuksellista. Näin kuitenkin saattaa käydä:

– On selvää, että ei ole itsestään selvää, että meillä olisi ehdokasta. Meidän kannattaa harkita vahvasti, mikä on paras ratkaisu, summaa Lönnfors.

Varsinais-Suomen piiripuheenjohtajalla Tomas Björkrothilla on olemassa mielipide, pitäisikö puolueen asettaa presidenttiehdokas, mutta hän ei halua kertoa sitä vielä julkisuuteen.

– Torstain kokouksen jälkeen voin avoimemmin kertoa asiasta.

Useita piirejä edustavan Yhteispiirin piiripuheenjohtaja Johan Bardy pohtii Rkp:n mahdollisuutta terävöittää omaa profiiliaan:

– Hyviä ehdokkaitahan on jo ehdolla muista puolueista ja ei-puolueidenkin asettamia, mutta varmaan voisi olla perusteltua asettaa omakin ehdokas. Toinen kierroshan sitten totuuden kertoo ja uskon kyllä, että sinne mennään.

Näetkö riskiä siinä, että porvaririntamalla on jo ennestään ”tunkua” ehdokkaista, mikä voi vaikuttaa toisen kierroksen asetelmaan?

– Siitä puoluesihteeri varmaan tulee meille kokouksessa kertomaan. Hän on laskenut tämän varmastikin tarkemmin, en ole itse sitä vielä laskeskellut. Mielipidemittauksethan ovat meneillään koko ajan ja antavat osviittaa, missä mennään.

Sari Essayah’a esitetään presidenttiehdokkaaksi

Kristillisdemokraattien puoluehallitus esittää yksimielisesti puheenjohtaja Sari Essayah’a puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Kristillisdemokraatit kokoontuu puoluekokoukseen tulevana viikonloppuna 26.-27.8. Joensuussa. Puoluekokouksessa päätetään sääntömääräisten asioiden lisäksi presidentinvaaleihin osallistumisesta ja presidenttiehdokkaan asettamisesta.

Puoluehallitus oli jo aiemmin päättänyt esittää puoluekokoukselle, että KD osallistuu presidentinvaaleihin omalla ehdokkaalla, ja että päätös presidenttiehdokkaan asettamisesta tehdään puoluekokouksessa.

Pekka Haavisto IS:lle: En ole yhtään punainen

Presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Pekka Haavisto (vihr.) vierastaa Ilta-Sanomien haastattelussa ajattelua siitä, että hänestä olisi presidentinvaalissa tulossa ”punavihreän blokin” ehdokas.

– Minulle se on vieras ajatus, koska en ole yhtään punainen, Haavisto sanoo IS:lle.

– En ole aikoinaan lähtenyt vasemmistotrendeihin mukaan, vaan olen ollut perustamassa vihreää liikettä alusta asti. Se on ollut aina kotini. Olen aina mieltänyt olevani keskustaliberaalien maisemissa poliittisesti.

Pekka Haavisto on ilmoittanut pyrkivänsä presidentiksi valitsijayhdistyksen ehdokkaana. Presidentinvaalissa valitsijayhdistys tarvitsee tuekseen 20 000 kannattajakorttia.

Haavisto ei kommentoi IS:lle, onko tarvittavat kannattajakortit jo saatu kasaan.

– En voi sitä kertoa, kun en ole ollut niitä laskemassa, mutta hyvältä näyttää.

IL-gallup: Alexander Stubb vahvoilla toiselle kierrokselle

Iltalehti tilasi Taloustutkimukselta kyselyn, jossa vastaajat saivat valita vain yhden ehdokkaan, jota he äänestäisivät. Tämä on ensimmäinen todellista äänestystilannetta kuvaava gallup vaaliasetelmassa, jossa pääehdokkaiden nimet ovat selvillä.

Vihreiden Pekka Haavisto saa kyselyssä 32 prosentin kannatuksen. Kokoomuksen Alexander Stubbia äänestäisi 19 prosenttia vastaajista.

Sitoutumaton Mika Aaltola, keskustataustainen kansanliikkeen ehdokas Olli Rehn ja Jussi Halla-aho (ps.) jäävät melko kauaksi. Aaltola saa kyselyssä 12 prosentin suosion. Neljäntenä on Rehn kymmenen prosentin kannatuksella ja Halla-ahoa äänestäisi yhdeksän prosenttia vastaajista.

Jutta Urpilaista (sd.) kannattaa vain viisi prosenttia vastaajista. Hän häviää Li Anderssonille (vas.), joka saa kyselyssä seitsemän prosentin suosion.

Iltalehden kyselyn perusteella on varmaa, että toinen kierros tarvitaan. Haavisto ja Stubb ovat vahvoilla pääsemään toiselle kierrokselle.

Kyselyssä kuusi suosituinta ehdokasta asetettiin pareiksi ja vastaajilta kysyttiin, kumpaa he äänestäisivät presidentinvaalin toisella kierroksella.

Haaviston ja Stubbin välisestä vaalista tulisi tasainen. Haavistoa äänestäisi tällä hetkellä 48 prosenttia ja Stubbia 40 prosenttia vastaajista. Kannastaan epävarmoja on 12 prosenttia.

Jos Haavisto kohtaisi Aaltolan, prosentit olisivat hänen edukseen 52–38. Epävarmoja olisi kymmenen prosenttia.

Stubb voittaisi Aaltolan prosentein 52–31, jos he kohtaisivat toisella kierroksella. Epävarmoja olisi 17 prosenttia.

Tutkimuksen on tehnyt Taloustutkimus Oy. Tutkimuksen kohderyhmä oli Manner-Suomen 18–79-vuotias väestö. Otos muodostettiin satunnaisotannalla Taloustutkimuksen Internet-paneelin jäsenistä. Tiedonkeruu toteutettiin 22.–23.8.2023. Tutkimukseen vastasi 1 183 henkilöä. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan kohderyhmää edustavaksi. Kysymyksissä simuloitiin presidentinvaalin ensimmäistä ja mahdollista toista kierrosta. Tilastollinen virhemarginaali on 95 prosentin luotettavuustasolla koko otoksesta suurimmillaan noin 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Sari Essayah ei vielä vahvista presidenttiehdokkuutta

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ei kommentoi vielä valmiuttaan lähteä puolueen presidenttiehdokkaaksi. Essayah totesi Tampereella, että puolueen presidenttiehdokkaasta päätetään Joensuun puoluekokouksessa tulevana viikonloppuna 26.-27.8.2023.

– Meillä on puoluekokous Joensuussa viikonloppuna, tervetuloa sinne, Essayah kommentoi asiaa toimittajille kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän kesäkokouksen tiedotustilaisuudessa Tampereella.

Essayah toisti tilaisuudessa kristillisdemokraattien puoluehallituksen linjanneen jo keväällä oman ehdokkaan asettamisesta vuoden 2024 presidentinvaaleihin.

Edellisissä presidentinvaaleissa 2018 puolueella ei ollut omaa ehdokasta, vaan kristillisdemokraatit suositti jäsenilleen Sauli Niinistön taakse asettumista.

LUE MYÖS:
KD:n päätöstä presidenttiehdokkaasta odotetaan pian

Ketä et missään tapauksessa äänestäisi presidentiksi?

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen ehdottaa blogissaan, että mediat tekisivät gallup-kyselyn kysymyksellä ”ketä jo nimetyistä tai mahdollisista presidenttiehdokkaista et missään tapauksessa äänestäisi vaalien toisella kierroksella?”.

– No, kyselyjä ja gallupeja tämä loppuvuosi tulee olemaan joka tapauksessa pullollaan. Jokainen varmasti saa omansa ja jokainen ehdokas myös oman suosikkinsa. Ja tätä itselle tai omalle puolueelle tai taustaryhmälle sopivinta tulosta sitten jaetaan somessa into piukeena, Heinonen kirjoittaa.

Tähän saakka on yleensä kysytty, ketä nyt jo nimetyistä tai mahdollisista presidenttiehdokkaista olisi valmis äänestämään.

– Esimerkiksi Ilta-Sanomien presidenttikyselyssä (18.8.2023) vastaajat saivat valita useita nimiä, joita he voisivat kuvitella äänestävänsä. Siksi luvut olivat tällaisia: 51, 36, 35, 33, 20 jne. Yhteenlaskettu summa siis kaikkea muuta kuin 100 prosenttia ja olisi voinut olla luku vaikkapa kaikilla yksinkin 100 prosenttia.

Heinonen huomauttaa, että Helsingin Sanomilla oli vastaavanlainen kysely. Kolmen kärjen yhteenlaskettu kannatus oli yli 100 prosenttia sen takia, että tässäkin gallupissa vastaaja sai valita useamman ehdokkaan.

– Ja kun saman konsernin Ilta-Sanomien ja Hesarin kyselyjä lueskeli samana päivänä niin ei voinut välttyä katsomasta mitä ne lupasivat eri ehdokkaille. Pekka Haavisto (vihr.) sai IS:ssä kovan 51 prosenttia, mutta Ilta-Sanomissa vain 43. Ja kun tämän oli katsonut niin pystyi jo toteamaan, että sellaista viihdettä, Heinonen toteaa.

Heinonen uskoo, että tulevissa vaaleissa nähdään eduskuntavaalejakin enemmän niin sanottua taktista äänestämistä.

– Ei siis välttämättä äänestetä kenenkään puolesta vaan mieluumminkin jota kuta vastaan. Tai laskelmoidaan asetelmia ja halutaan varmistaa, että kakkoskierroksella on edes joku itselle sopiva ehdokas.

– Tästä taktisesta äänestämisestä saattaa näissä vaaleissa eniten kärsiä SDP:n presidenttiehdokas Jutta Urpilainen. Asettuuko moni jo ensimmäisellä kierroksella demareistakin vihreiden Pekka Haaviston taakse varmistaakseen, että edes joku itselle sopiva ehdokas on toisella kierroksella?, Heinonen pohtii.

– Näin uskon käyvän ja samasta tullee kärsimään myös vasemmistoliiton tuleva ehdokas.

Hän huomauttaa, että vastaavanlaista taktikointia voi esiintyä myös niin sanotulla toisella laidalla.

– Halutaan varmistaa, että kakkoskierroksella on ehdokas joka voisi voittaa vihervasemmiston kakkoskierroksen ehdokkaan. Tässä muuten pohdinnat ja aatokset voivat mennä jonkun verrankin ristiin ja se osaltaan murentaa taktisen äänestämisen vaikuttavuutta tai merkittävyyttä. Perussuomalaiset pysyvät tiukasti Jussi Halla-ahon takana ja äänien jakaantuessa pahasti keskusta-oikeistolaisten puolueiden riveissä voi Halla-aholle riittääkin ns. PS:n äänet kakkoskierrokselle pääsyyn.

– Tätä voi pohtia moni myös keskustassa, kokoomuksessa ja KD:ssa ja valitakin jo ykköskierroksella jonkun muun kuin oman puolueensa ehdokkaan. Tässä pohditaan varmasti osittain sitä, että ei ainakaan häntä vaan mieluummin hän.

Alexander Stubb: Suomen rakennettava uutta länsipolitiikkaa, idealismin aika on ohi

Kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi lupautunut Alexander Stubb kommentoi mahdollisia odotuksia tulevalle Suomen tasavallan presidentille Kokoomuksen puoluepäivillä lauantaina Helsingissä. Stubbin mukaan tulevalta presidentiltä odotetaan erityisesti kahta asiaa.

– Yksi on kansainvälisten suhteiden ja ulkopolitiikan hoitaminen, joka tänä päivänä tarkoittaa sitä, että rakennetaan uutta Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, uutta länsipolitiikkaa, uusi suhteita Yhdysvaltoihin ja suurvaltoihin ympäri maailmaa. Idealismin aikakausi on ohi, Stubb totesi, Stubb sanoo.

– Toinen asia on luoda Suomeen yhteenkuuluvuuden tunnetta. Me elämme tällä hetkellä vahvasti kahtiajakautuneessa yhteiskunnassa. Me näimme sen edellisen hallituksen aikana ja me näemme sen keskustelun, jota käydään tämän hallituskauden aikana.

Stubbin mukaan presidentti voi toimia Suomessa yhteishengen ja yhteisen keskustelukulttuurin luojana.

Stubb on noussut useissa kannatuskyselyissä tässä vaiheessa tiedossa olevien ehdokkaiden kanssa kärkikolmikkoon. Stubb kertoo kannatuksen tuntuvan hyvältä, mutta kuvaa tulevaa matkaa pitkäksi.

– Vaaleihin on nyt viisi kuukautta aikaa, pitkä on matka. Tämä on tämmöinen kestävyyslaji. Gallupien tuijottaminen tässä vaiheessa ei ole hirveän tärkeätä, Stubb toteaa.

Stubb kertoo, että ei halua etsimällä etsiä eroja muista ehdokkaista, vaan rakentaa kampanjaa rauhassa. Lisäksi hän katsoo, että on myös ennenaikaista kommentoida yksityiskohtaisesti kampanjan tulokulmaa.

– On paljon hyviä ehdokkaita. Minä en ole ollenkaan huolissani siitä, että Suomi ei ole näiden vaalien jälkeen hyvissä käsissä.

Stubb katsoo, että äänestäjät pystyvät itse miettimään, kuka on mieluisin ehdokas ja tekemään tästä johtopäätöksen.

– Me rakennetaan sitä kampanjaa ihan kaikessa rauhassa ja maltilla ja se vie sitten oman aikansa. Varmasti sieltä nousee tietyt kärkiteemat, mutta täytyy myös muistaa, että meidän on reagoitava maailmanpoliittiseen tilanteeseen. Siinäkin voi nousta tässä seuraavien kuukausien aikana erilaisia teemoja.

Puoluepäivillä esitetyssä puheessaan Stubb kuvasi tulevaa kampanjaa viisivaiheiseksi, jossa on tarkoitus ensimmäiseksi kiertää kaikki vaalipiirit. Intensiivisemmät vaiheet olisivat joulun jälkeen sekä mahdollisen toisen kierroksen aikana.

Stubb katsoo tärkeäksi seitsemän vuoden poissaolon jälkeen kiertää vaalipiirejä ja tunnustella eri alueiden mielenkiintoa. Stubbin mukaan puolueen rivit ovat suorassa ja se on yhtenäinen.

– Tunnen velvollisuudeksi sen, että käyn ikään kuin esittäytymässä uudestaan piireillä ja kokoomuslaisille. Kyllähän he tietysti muistavat ja nyt ovat seuranneet, miten olen itse yrittänyt sanoittaa Suomen asemaa kansainväliselle medialle, Stubb kertoo.

Presidentinvaalien kampanjoinnista on peloteltu tulevan likainen. Stubb kuitenkin toivoo, että näin ei kävisi ja nostaa varoittavaksi esimerkiksi Yhdysvallat.

– Tutkijana ja muutoin Yhdysvalloissa asuneena seurannut, mitä tapahtuu demokratialle siinä vaiheessa, kun se muuttuu likaiseksi ja loanheitoksi. Toivon, että Suomessa ei tällaistä kehitystä nähdä, Stubb sanoo ja kehottaa myös suomalaisia varautumaan mahdollisiin trolleihin kampanjoiden aikana.

Kokoomus valitsee presidenttiehdokkaan virallisesti puoluekokouksessa lokakuussa.

Alexander Stubbin ehdokkuus vahvistetaan lokakuun lopussa

Puoluekokouksessa Firenzen EU-yliopiston professori ja entinen pääministeri Alexander Stubb nimetään virallisesti kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi.

Stubb ilmoitti ehdokkuudestaan keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi kuluvan viikon maanantaina, että puoluehallitus on yksimielisesti valtuuttanut hänet pyytämään Stubbia puolueen ehdokkaaksi.

Uransa aikana Stubb on toiminut europarlamentaarikkona, ulkoasiainministerinä, Eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä, pääministerinä ja valtiovarainministerinä sekä Euroopan investointipankin varapääjohtajana.

Orpon mukaan presidentinvaaleista on tulossa jännittävät.

– Ehdokkaina on kokeneita ja näkemyksellisiä ihmisiä. Uskon, että Alex Stubb erottuu joukosta edukseen. Hänellä on ylivertainen osaaminen ja kokemus presidentin tehtävän ytimessä olevassa ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri sanoo.

– Presidentinvaalit on kestävyyslaji, edessä on pitkä matka. Lähdemme rakentamaan kampanjaa maltillisesti ja rauhallisesti, mutta innostuneena. Olen kiitollinen jo tähän mennessä saamastani luottamuksesta, toteaa Stubb.

Presidentinvaali pidetään 28. tammikuuta 2024. Mahdollinen toinen kierros on 11. helmikuuta 2024.

Ben Zyskowicz: Alexander Stubbilla on näissä vaaleissa aivan ylivertainen kokemus

Alexander Stubb on Suomen seuraava presidentti, uskoo kokoomuksen konkaripoliitikko, kansanedustaja Ben Zyskowicz. Verkkouutisten BenTV:ssä Zyskowicz ennustaa kokoomuslaisen ex-pääministerin pääsevän presidentinvaalien toiselle kierrokselle, missä tämä kohtaa ja voittaa entisen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr).

Zyskowicz luonnehtii Stubbin kokemusta kanssaehdokkaisiin verrattuna ”ylivertaiseksi”. Stubb on toiminut paitsi pääministerinä, myös muun muassa valtiovarain- ja ulkoministerinä sekä europarlamentaarikkona. Stubbin ehdokkuuden keskiviikkoinen julkistaminen on jo herättänyt positiivista huomiota yli puoluerajojen, Zyskowicz kertoo.

Eduskunnassa vuodesta 1979 istunut Zyskowicz avaa BenTV:ssä presidentinvaalien asetelmia. Valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi lähtenyt Pekka Haavisto saa vaalien ensimmäisellä kierroksella 25 prosenttia äänistä ja pääsee toiselle kierrokselle, Zyskowicz arvioi. Haaviston taakse kerääntyvät paitsi vihreiden omat äänestäjät, myös merkittävä osa SDP:n ja vasemmistoliiton tukijoista. Myös osa RKP:n äänestäjistä tukee Haavistoa, Zyskowicz uskoo.

SDP:n todennäköiselle presidenttiehdokkaalle Jutta Urpilaiselle tämä asetelma ei Zyskowiczin mukaan lupaa hyvää tulosta.

– Entäs tämä porvarillinen blokki, Zyskowicz kysyy.

– Alex Stubb on maltillisempi kuin Jussi Halla-aho, kokeneempi ja poliittisesti osaavampi kuin Mika Aaltola ja karismaattisempi ja kovempi kampanjoija kuin Olli Rehn, Zyskowicz vertaa Stubbia muihin ehdokkaisiin.

Lopputulos on, että Stubb nousee Haaviston vastaehdokkaaksi toisella kierroksella, Zyskowicz povaa.

– Siellä Alex voittaa, muut koittaa.

Presidentinvaaleihin tullaan lähikuukausina varmasti palaamaan, kokoomusedustaja toteaa. Vaalien ensimmäinen kierros käydään tammikuussa 2024.

HS-gallup: Alexander Stubb ja Pekka Haavisto lähes tasoissa

Helsingin Sanomien teettämän presidenttigallupin mukaan Alexander Stubb (kok.) ja Pekka Haavisto (vihr.) ovat lähes tasoissa kannatuksessa.

Kyselyyn vastanneista 43 prosenttia piti Pekka Haavistoa hyvänä valintana presidentiksi.

Toisella sijalla olevaa Alexander Stubbia piti hyvänä valintana 41 prosenttia. Stubbin suosio tuplaantui verrattuna toukokuussa tehtyyn vastaavaan kyselyyn.

Kolmanneksi ja neljänneksi suosituimmat valinnat olivat Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ja Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn (kesk.). Aaltolaa piti hyvänä valintana 33 prosenttia, Rehniä 32 prosenttia vastaajista.

HS:n kyselyssä vastaajilta kysyttiin, ketä he pitäisivät hyvänä valintana presidentiksi ensi vuoden vaaleissa. Vaihtoehtoja oli 26 ja näistä sai valita useita vaihtoehtoja.

KD:n päätöstä presidenttiehdokkaasta odotetaan pian

Kristillisdemokraattien askelmerkit liittyen presidentinvaalien 2024 ehdokasasetteluun selviävät ensi viikolla. Puolue järjestää Joensuussa 26-27.8 puoluekokouksen, joka tulee päättämään presidentinvaaleihin osallistumisesta, vahvistaa puoluesihteeri Elsi Juupaluoma Verkkouutisille tekstiviestillä.

Puoluehallituksen on tarkoitus kokoustaa tätä ennen ja tehdä esitys puoluekokoukselle.

Kristillisdemokraaattien tarkoituksena on ollut asettaa oma ehdokas tuleviin presidentinvaaleihin. Edellisissä presidentinvaaleissa 2017 puolue ei asettanut omaa ehdokasta, vaan suositti jäsenilleen Sauli Niinistön taakse asettumista.

– Ei ole ollut keskusteluissa, että lähtisimme puolueen ulkopuolisen ehdokkaan tueksi, kommentoi Juupaluoma tulevien presidentinvaalien asetelmaa tekstiviestillä.

Puolueen puheenjohtaja Sari Essayah torjui jo aiemmin Uuden Suomen haastattelussa mahdollisuuden, että puolue voisi lähteä esimerkiksi Mika Aaltolan ehdokkuuden taakse.

– Puoluehallitus on jo viime keväänä linjannut, että puolue asettaa oman ehdokkaan, asia esillä puoluekokouksessa elokuun lopussa, Essayah linjasi pari viikkoa sitten Uudelle Suomelle.

 

LUE MYÖS:

Asettaako Rkp oman presidenttiehdokkaan? ”Ei vielä mitenkään varmaa”

Asettaako Rkp oman presidenttiehdokkaan? ”Ei vielä mitenkään varmaa”

Puolueiden askelmerkit tammikuun 2024 presidentinvaaleihin ovat hahmottumassa. Rkp:lla on ollut oma presidenttiehdokas suoran kansanvaalin 1994 ajoista lähtien, mutta nyt tilanne on auki.

Näin Rkp:n puoluesihteeri Fredrik Guseff kommentoi presidentinvaaliasetelmia Verkkouutisille.

Onko käytännössä varmaa, että Rkp tulee asettamaan oman presidenttiehdokkaan?

– Ei se ole vielä mitenkään varmaa. Meillä on kahden viikon kuluttua puoluehallituksen kokous, missä tulemme keskustelemaan asiasta. Johtuen hallitusneuvotteluista keväällä ja hallituksen tilanteesta tässä kesällä, tämä asia on jäänyt vähän odottamaan. Ja siksi tähän palataan vasta nyt.

– Tulemme käymään keskustelun, analysoimaan tilannetta ja miettimään, miten olisi järkevä tehdä tässä tilanteessa. Päätetään sitten, että mikäli olisi järkevä asettaa ehdokas,  kutsumme ylimääräisen puoluekokouksen koolle. Mutta se riippuu siiitä, miten puoluehallitus näkee tilanteen.

Pyöriikö teillä nimiä, jotka olisivat tarvittaessa käytettävissä tai voisivat vakavasti harkita asiaa?

– En lähde tässä spekuloimaan. Tietysti meillä on hyviä nimiä, mikäli näemme, että haluamme asettaa ehdokkaan. Ensin pitää käydä keskustelu, analysoida tilannetta ja katsoa, miten on järkevintä edetä. Jos näemme, että olisi hyvä asettaa oma ehdokas, silloin tietysti nimet tulevat pöydälle sen yhteydessä.

Puolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson tai ryhmäjohtaja Anders Adlercreuz eivät ole ainakaan suoraan kieltäytyneet?

– Näin on. Heidän kommenttinsa ovat olleet tämän suuntaisia.

Käytit monta kertaa sanaa ”järkevä”. Viittaatko näillä pohdinnoilla siihen, että porvaripuolella on jo ennestään tunkua ehdokasasettelussa?

– Tietysti tämäkin on yksi aspekti, että miten ehdokasasettelu vaikuttaa lopputulokseen.

Jos Rkp:ssä päädytte siihen, että ette aseta omaa presidenttiehdokasta, voisiko puolue ryhmittyä jonkun jo kisassa mukana olevan ehdokkaan taakse?

– Teoriassa se varmasti olisi mahdollisuus, mutta emme ole näin (aiemmin) tehneet. Meillä on ollut vuodesta 1994 omia ehdokkaita kaikissa vaaleissa, mutta vuoden 1988 vaaleissa meillä oli valitsijamiehiä sekä (Harri) Holkerin, (Paavo) Väyrysen että (Mauno) Koiviston takana. On mahdollista, että meillä olisi siinä tapauksessa ihmisiä, jotka tukisivat eri ehdokkaita. Varmasti on näin, että on jonkin verran erilaisia näkemyksiä, ketä haluaisi kannattaa siinä tapauksessa. Meillähän on ollut hyvää yhteistyötä useammankin puolueen kanssa tässä ennen.

Voisiko Rkp lähteä tukemaan kokoomuksen ehdokasta Alexander Stubbia?

– Varmasti meillä on ainakin paljon äänestäjäaktiiveja, jotka voisivat ajatella äänestävänsä Alexia, mutta miten tässä puolue asemoituu – siitä pitää käydä keskustelua.

 

LUE MYÖS:

KD:n päätöstä presidenttiehdokkaasta odotetaan pian

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)