Verkkouutiset

Ukraina

”Jos Ukrainan pitäisi odottaa elokuuhun tai syyskuuhun, se olisi liian myöhäistä”

– Tähän päivään (perjantaihin) mennessä useat maat ovat virallisesti vahvistaneet suostumuksensa toimittaa 321 raskasta panssarivaunua Ukrainaan, Kiovan Ranskan-suurlähettiläs sanoi Vadym Omeltshenko sanoi CNN:n mukaan.

Hän ei täsmentänyt, mitkä maat toimittaisivat vaunuja tai eritellyt niiden malleja.

Yhdysvallat lupasi tällä viikolla toimittaa 31 M1 Abrams -panssarivaunua ja Saksa suostui lähettämään 14 Leopard 2 A6:ta. Aiemmin Britannia on luvannut 14 Challenger 2 -panssarivaunua, kun taas Puola oli pyytänyt Saksalta lupaa siirtää joitakin saksalaisvalmisteisia Leopardejaan Ukrainalle.

Omeltshenko sanoi kuitenkin, että Ukraina tarvitsee apua ”mahdollisimman nopeasti”.

– Jos Ukrainan pitäisi odottaa elokuuhun tai syyskuuhun asti, se olisi liian myöhäistä, hän sanoi.

Ukrainan armeija on varoittanut kilpailevansa aikaa vastaan. Se pelkää, että Venäjän toinen hyökkäys voi alkaa kahden kuukauden sisällä.

Ukrainan hävittäjäpyynnölle tukea USA:ssa

Ukrainan toivomus läntisten F-16-hävittäjien saamisesta kerää nyt tukea Yhdysvaltojen puolustushallinnossa, uutisoi Politico. Ukraina on koko sodan aikana toivonut länneltä hävittäjiltä, mutta maan valmistautuessa uuteen vastahyökkäykseen keväällä ovat pyynnöt saaneet uutta puhtia.

Yhdysvalloissa useat puolustushallinnon virkamiehet kannattavat hävittäjien toimittamista Ukrainalle. Lopullista päätöstä ei ole tehty, mutta ukrainalaiset suhtautuvat asian etenemiseen optimisesti, Politico kertoo.

– En usko meidän vastustavan sitä, nimettömänä esiintyvä yhdysvaltalaislähde kommentoi hävittäjien antamista.

Yhdysvallat ei ole myöskään julkisesti torjunut asiaa, mutta päätöksen tekemiseen ja liittolaismaiden hävittäjätoimitusten siunaamiseen saattaa erään lähteen mukaan mennä viikkoja.

Vaikka Ukrainan ilmavoimat ovat olleet koko sodan aikana alakynnessä, on maan ilmatorjunta tehokkaasti evännyt venäläisiltä ilmaherruuden. Nyt pelkona kuitenkin on, että ukrainalaisten ammusten huvetessa venäläiset pääsevät ilmassa niskan päälle. Joukko yhdysvaltalaisia upseereita puhuu nyt sen puolesta, että hävittäjien antaminen olisi ratkaisu ukrainalaisten ongelmaan.

Osa virkamiehistä suhtautuu kuitenkin hävittäjien toimittamiseen varauksella, ainakin tällä hetkellä. Vaikka ukrainalaiset tarvitsevatkin koneita, on perinteisten ilmatorjuntajärjestelmien antaminen nyt tärkeämpää, Pentagonin kriittisemmät äänet perustelevat. Lisäksi hävittäjien toimittaminen paikan päälle voi kestää jopa kuukausia, virkamiehet arvioivat.

Eskalaation uhkaa F-16-hävittäjien-toimittamiseeen tuskin kuitenkaan liittyy, sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa arvioidaan Politicolle.

Yle: Tämä erottaa suomalaiset muista ammusten allekirjoittajista

Ukrainalaisen sign my rocket-hankeen koordinaattori Anton Sokolenkon mukaan suomalaiset erottuvat muista viestin välittäjistä.

– Suomalaiset ovat miltei ainoita lahjoittajia, joilta tulee kostoviestejä, kertoo Sokolenko Ylelle.

Yksittäisenä joukkona suomalaisten viesteistä erottuvat terveiset, joilla viitataan Suomen käymiin sotiin Neuvostoliittoa vastaan toisen maailman sodan aikana.

Ylen julkaiseman uutisen yhteyteen on lisätty viestejä, joita suomalaiset ovat ammusten mukana lähettäneet.

– ”Emme koskaan unohda (vuotta) 1939”, luki vapaasti suomennetussa kirjoituksessa.

Osaan ammuksista on lisätty päivämäärä ja paikkakunta, kuten ”Tampere 20.1.1944”.

Kyseisenä päivämääränä Neuvostoliiton suurpommitukseen osallistui 32 pommikonetta, jotka pommittivat Pispalan, Petsamon ja Finlaysonin alueita Tampereella.

Viesteissä on myös viitattu alueluovutuksiin Neuvostoliitolle, kuten ”Sortavala takaisin”. Terveiset sisältävät myös talvi- ja jatkosodan päivämääriä, jotka mahdollisesti viittaavat yksittäisen sotilaan kaatumiseen.

Anton Sokolenkon mukaan suomalaisten viestit sisältävät kovempaa kieltä, kuin esimerkiksi Baltiasta tulevat.

– Muualta tulee lähinnä henkilökohtaisia terveisiä tai jotain vitsikästä, sanoo Sokolenko.

Sign my rocket -hanke kuuluu Ukrainan armeijan tukijärjestön toimintaan, joka on perustettu jo vuonna 2014, kun Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja aloitti sotatoimet maan itäosassa.

Tammikuun alkuun mennessä Suomesta on Sokolenkon mukaan tullut 600-700 ammusviestiä, jotka ovat tukeneet Ukrainan taistelua hyökkääjää vastaan noin 140 000 euron edestä.

 

Brittieversti: Pimeänäkö voi ratkaista panssaritaistelut

Ison-Britannian kuninkaallisen panssarirykmentin entinen komentaja, eversti evp. Hamish de Bretton-Gordon arvioi BBC:lle, että vihollislinjojen murtaminen panssarihyökkäyksellä vaatii ainakin 70 vaunua.

Näin ollen sadalla länsimaisella panssarivaunulla voisi olla merkittävä vaikutus Ukrainan hyväksi. Jos vaunuja annettaisiin enemmän, olisi mahdollista tehdä läpimurtohyökkäyksiä useammalla rintamalohkolla samanaikaisesti.

Pelkät vaunut eivät riitä, vaan tarvitaan myös eri aselajien yhteistyötä. Tästä syystä britit lähettävät 14 Challenger-vaunun lisäksi 30 haupitsia ja panssaroitua taisteluajoneuvoa tukitoimiin.

Yhdysvallat on tarjoamassa Ukrainalle yli 100 Bradley- ja Stryker-panssariajoneuvoa ja Saksa 40 kappaletta Marder-rynnäkköpanssarivaunuja sekä panssarivaunuja. Yhdysvaltojen 31 Abrams-vaunun toimittamiseksi Ukrainaan saattaa mennä kuukausia.

Viime lokakuussa Ukrainan asevoimien komentaja, kenraali Valeri Zalužnyi sanoi, että Ukraina tarvitsi 300 panssarivaunua, 700 rynnäkköpanssarivaunua ja 500 haupitsia vuoden 2023 vastahyökkäystä varten. Lisäksi maahyökkäys tarvitsisi ilmatukea.

Ukrainan 1000 kilometrin pituisella rintamalinjalla panssarivaunuja voitaisiin käyttää keskittämällä hyökkäyskiila noin 5-20 kilometrin laajuiselle alueelle.  Panssarivaunut toimisivat  avoimessa maastossa nopeasti etenevänä kärkenä. Challenger-, Leopard- ja M1 Abrams-vaunut ovat nopeampi kuin useimmat venäläisvalmisteiset vaunut ja etenevät yli 40 kilometriä tunnissa hankalassakin maastossa.

Lisäksi länsivaunut painavat noin 20 tonnia enemmän kuin venäläiset vastustajansa. Lisäpanssari  antaa paremman suojan, mutta tekee vaunusta liian painavia ponttonisilloille, koska Venäjä ja Ukraina ovat molemmat hävittäneet siltoja hidastaakseen vastapuolta.

Venäjän panssarivaunuista ainoastaan modernit T-90-vaunut kykenevät toimimaan öisin. Sen sijaan länsitankeissa pimeänäkölaitteet kuuluvat vakiokalustoon. Eversti de Bretton-Gordon huomauttaa, että tämä etu tarjoaa Ukrainalle mahdollisuuden öisiin yllätyshyökkäyksiin.

Haasteelliseksi Ukrainalle koituu logistiikka. Tutun neuvostoaikaisen aseistuksensa lisäksi sillä tulee olemaan kirjava länsiaseiden arsenaali. Challenger 2 ei käytä Nato-yhteensopivia ammuksia, kuten Leopard ja Abrams. Challenger 2-vaunua ei enää tuoteta, joten brittiarmeijakin on joutunut niin sanotusti kannibalisoimaan muita vaunuja varaosia saadakseen.

Leopardissa ja Challengerissa on ukrainalaisille tuttu dieselmoottori, mutta amerikkalaiset Abrams-vaunut toimivat monimutkaisemmalla kaasuturbiinimoottorilla. Lisäksi Abrams kuluttaa kaksi kertaa enemmän polttoainetta kuin saksalainen Leopard.

 

Ranskan Venäjä-linja ihmetyttää

The Economist ihmettelee Ranskan poliittista linjaa suhteessa Venäjään ja Ukrainaan tai pikemminkin sen johdonmukaisuuden puuttumista.

Vielä joulukuussa 2022 Ranskan presidentti Emmanuel Macron halusi ”turvatakuita Venäjälle” tulevaisuuden rauhansopimuksessa, mutta jo tammikuun alussa 2023 Ranska ilmoitti lähettävänsä Ukrainaan panssaroituja taisteluajoneuvoja AMX-10 RC.

Ennen Venäjän suurhyökkäystä Ukrainaan helmikuussa 2022 Macron koki voivansa yrittää estää täysimittaisen sodan viime hetken matkallaan Moskovaan. Lisäksi hän on yrittänyt hurmata diktaattori Vladimir Putinia maltillisemmaksi kutsumalla tätä Versaillesiin ja Välimeren virka-asunnolleen.

Kun suurhyökkäyksen myötä muut länsimaat lopettivat tai jättivät yhteydenpidon Venäjän kanssa minimiin, jatkoi Macron pitkiä puheluitaan Putinin kanssa. Kesäkuussa 2022 Macron oli huolissaan siitä, ettei Venäjää saisi nöyryyttää. Kaikki tämä jätti vaikutelman, että Ranska olisi rauhan nimissä valmis painostamaan Ukrainaa antamaan periksi Venäjälle.

Ranskan presidentinkanslia kiistää kategorisesti, että Macron olisi painostanut Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi’ä neuvotteluihin Venäjän kanssa. Uudenvuodenaattona 2022 Macron julisti ukrainankielisessä tviitissään, että Ranska tukisi Ukrainaa ”voittoon asti”.

– Macronin lausunto todellakin osoittaa merkittävää suunnanmuutosta, kirjoitti uudenvuodenpäivänä Ukrainan entinen puolustusministeri Andri Zagorodnjuk tviitissään.

Macron ei ole kuulemma puhunut puhelimessa Putinin kanssa sitten syyskuun. Tällä välin Ranska on lähettänyt Ukrainaan hyödyllisiksi osoittautuneita Caesar-haupitseja ja ilmatorjuntajärjestelmiä.

Lehden arvion mukaan Macron vaalii vieläkin toivoa siitä, että Ranska voisi jonain päivinä toimia rauhanvälittäjänä. Se myös huomauttaa, että eskalaatiopelko on syvällä Pariisin ulkopoliittisessa ajattelussa. Samaa pelkoa on myös Washingtonissa.

Mahdollista on myös, että Macron on vain harjoittanut ääneen kaikkien Ukrainan tukijoiden yleensä hiljaisuudessa käymää ulkopoliittista pohdintaa, mikä on sitten näkynyt Ranskan ulkopoliittisena epäjohdonmukaisuutena.

– Jos Ranska lähettää Leclerc-tankkeja Ukrainaan, on se pikemminkin symbolinen kuin operatiivinen päätös. Ranskan armeijalla on hieman yli 200 käyttökelpoista tankkia, ja voi antaa niistä vain muutaman. Joka tapauksessa Macron on asettunut selkeämmin kuin koskaan ennen tukemaan Ukrainaa sekä poliittisesti että sotilaallisesti, vaikkakin on epätodennäköistä, että Ranska ottaisi sen johtajuutta, toteaa The Economist.

 

Sotilas kertoo taisteluista: 50 venäläistä rynnäköi, viisi selviää

Ukrainalaissotilas kertoo RFE-RL:lle, millä tavalla venäläiset hyökkäävät ukrainalaisten puolustusasemiin Bahmutissa.

– Ennen hyökkäystä he keräävät suuren joukon miehiä asemiemme eteen, ehkä 30-50 miestä. Tämä 30-50 miehen joukko hyökkää asemiamme kohden huutaen. Meitä on asemissamme viisi tai kuusi. Tällä taktiikalla heistä ehkä viisi saavuttaa asemamme, kertoo ukrainalaissotilas Roman.

Ukrainan armeijan sotilaslääkärin Andrin mukaan ampumahaavojen määrä on lisääntynyt, mutta edelleen suurin vammauttaja on tykistötuli sirpalevammoineen. Paljon on myös aivotärähdyksiä.

Ukrainalaisen lennokkitiedusteluyksikön (aerorozvidka) sotilas Serhi kertoo, että he ovat havainneet venäläisten keskittäneen runsaasti kolonnia ja tykistöä Bahmutin ympäristöön.

– Meidän tehtävämme on löytää nämä keskitykset ja välittää niistä tieto tykistöyksiköillemme, joka sitten tekee iskut.

 

Ukrainan joukot torjuneet useita hyökkäyksiä

Ukrainan asevoimien pääesikunta ilmoittaa tilannepäivityksessään, että maan asevoimat on torjunut useita venäläisten hyökkäyksiä Luhanskin ja Donetskin alueilla.

Venäläiset hyökkäsivät Bahmutin, Avdijivkan ja Novopavlikan suunnissa, kun taas Kupjanskin, Lymanskin, Zaporižžjan ja Hersonin suunnissa hyökkääjä oli puolustusasemissa.

Venäläiset keskittyivät pääasiassa pommittamaan ukrainalaisia asutuskeskuksia. Slobožanskin alueella venäläistykistö pommitti ainakin yli 30:tä, Kupjanskin ja Lymanskin suunnalla yli 25:tä ja Bahmutin suunnalla yli 40 asutuskeskusta. Zaporižžjassa tykistötuli kohdistui yli 30 asutuskeskukseen.

Venäjä teki kymmenen ohjusiskua, joista yksi osui siviilikohteeseen Zaporižžjassa. Lisäksi hyökkääjä teki 26 ilmaiskua ja laukaisi raketinheittimistään 81 rakettia, joista monet osuivat erityisesti Otšakivin kaupungin siviilikohteisiin. Siviilien joukossa on haavoittuneita ja kuolleita. Vastaavasti Ukraina teki kahdeksan ohjusiskua, jotka kohdistuivat hyökkääjän joukkojenkeskityksiin ja ilmatorjuntaan.

Perjantaina Donetskin venäläisen miehityshallinnon edustajat väittivät, että he olisivat edenneet Vuhdelarin alueella, joka sijaitsee Zaporižžjan rintamalohkolla Donetskin alueella. Ukrainalaiset ilmoittivat Moskovan ”liioittelevan” menestystään alueella.

Ukrainan itäisen sotatoimialueen tiedottaja Serhi Tšerevatyi sanoi, että Vuhledarin alueella on käyty kovia taisteluja, joissa ukrainalaiset ovat onnistuneet torjumaan venäläisten etenemisyritykset, kertoo Kyiv Independent.

ISW-ajatuspaja kyseenalaistaa myös venäläisten etenemisväitteet Vuhledarissa. Venäläiset väittivät vallanneensa kyliä Vuhledarin alueella ja saavansa pian haltuunsa itse kaupungin, jossa asui ennen sotaa 14 000 asukasta.

– ISW ei ole saanut visuaalista vahvistusta siitä, että venäläisjoukot olisivat vallanneet yhtäkään kylää alueella ja esittää jatkoarvionaan, että venäläislähteet esittivät näitä väitteitä ohjatakseen huomiota pois siitä, ettei venäläishyökkäys Bahmutin valtaamiseksi ole saavuttanut merkittävää menestystä, kirjoittaa sotatutkimusinstituutti tviitissään ja arvioi hyökkääjän operaatioiden olleen Zaporižžjan lohkolla rajoitettuja.

Upseerin mukaan hävittäjien toimittamiselle ei pitäisi olla esteitä

Puolustustaistelua käyvä Ukraina on jo pidemmän aikaa toivonut länneltä hävittäjiä, ja äskettäisen Leopard-päätöksen myötä pyyntö on saanut uutta puhtia.

Viimeksi keskiviikkona Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba toivoi puolalaisen virkaveljensä kanssa käymässään keskustelussa länneltä paitsi uusia Venäjä-pakotteita, myös länsivalmisteisia hävittäjäkoneita.

Useat länsimaat ovat aikaisemmin suhtautuneet nihkeästi pyyntöön, sillä kynnys toimittaa Venäjälle ulottuvia aseita on ollut korkea. Samaan aikaan Ukrainan ilmavoimat ovat olleet sodan aikana jatkuvasti alakynnessä, muistuttaa everstiluutnantti, pitkään Ruotsin sotilasasiamiehenä Kiovassa toiminut Peter Lidén Dagens Nyheterin haastattelussa.

– Venäjällä on ollut ilmassa ja merellä yliote koko sodan aikana, aina vuodesta 2014. Jos Ukraina saisi kehittyneitä hävittäjiä, pärjäisivät he Venäjän järjestelmille, hän sanoo.

Useat Ukrainan liittolaisista ovat nyt toimittamassa maalle taistelupanssarivaunuja. Kun tämä kynnys on ylitetty, ei hävittäjien toimittaminen enää ole suuri askel, Lidén sanoo.

– Monista Nato-maiden itseasetetuista rajoista on joustettu. Näin ollen kehittyneiden taistelupanssarivaunujen ja ohjusjärjestelmien tai hävittäjäkoneiden toimittamisen välillä ei ole periaatteellista eroa.

– Mutta Venäjä tulee tietenkin väittämään muuta, Lidén toteaa.

Kiistojakin aiheuttaneesta Azov-rykmentistä tehtiin prikaati

– Erikoisoperaatiorykmentti on nyt 3. erillinen hyökkäysprikaati osana Ukrainan asevoimien maavoimia. Taistelupolkumme alkaa vaikeimmasta alueesta, Bahmutista. Ratkaiseva taistelu tässä sodassa on vielä edessä, sanoo yksikön perustaja ja ensimmäinen komentaja Andriy Biletskyi Ukrinformin mukaan.

– Siksi armeijan komento asettaa meille uuden vastuun. Ja siksi kaikilla venäläisillä vasta mobilisoiduilla joukoilla, vangeilla, wagnerilaisilla, (Vladimir) Solovjoveilla (venäläinen propaganda-TV-juontaja) ja sotatoimittajilla on paljon tarinoita ja legendoja keksittävänä. Valmistamme heille paljon yllätyksiä. Talvi tulee varmasti olemaan kuuma, Biletskyi kirjoitti Telegarmissa.

Hänen mukaansa yksikön päivitetyt tunnukset symboloivat Ukrainan valtiollisuuden perinteiden kestävyyttä ruhtinasajoista, kasakkojen ajalta ja ensimmäisistä vapaustaisteluista nykypäivään.

– Vahvuutemme on erittäin motivoituneissa ja ideologisissa taistelijoissa. Vahvuutemme on siinä, että yksikkö luotiin samoilla perusteilla kuin Ukrainan puolustusvoimien tehokkain taisteluyksikkö, Azovin erikoisoperaatiorykmentti, joka osoitti teräksistä vastarintaa puolustaessaan Mariupolia.

Azov-pataljoona perustettiin vuonna 2014 vapaaehtoismuodostelmana. Myöhemmin se muodostettiin uudelleen rykmentiksi ja siitä tuli osa kansalliskaartia. Sen taistelijat osallistuivat Mariupolin puolustukseen viime keväänä, joka kesti yli 80 päivää.

Syyskuun 21. päivänä sotavankien vaihdon jälkeen yli 200 ukrainalaista puolustajaa palautettiin Venäjän vankeudesta sekä kymmenen ulkomaalaista, jotka taistelivat Ukrainan puolella.

Noin 2 000 Azovstalin puolustajaa on edelleen Venäjän sotavankeudessa. Heistä noin 700 on Azovin jäseniä.

Alkuperäistä Azov-pataljoona on väitetty etenkin Venäjän tiedotusvälineissä äärioikeistolaiseksi tai fasistiseksi. Vuonna 2015 arvioitiin, että 10-20 prosenttia sen sotilaista olisi uusnatseja, mutta vuodesta 2018 alkaen Azovista kerrotaan siivotun ääriajattelua.

Arvio sodasta: Ukrainalle voi avautua tilaisuus uuteen vastaiskuun

Länsimaisten taistelupanssarivaunujen ennakoidaan muuttavan kuluvan vuoden aikana sotilaallista tasapainoa Ukrainan rintamalla.

Saksan päätöksen yhteydessä arvioitiin, että Leopard-vaunut saataisiin Ukrainan joukkojen käyttöön mahdollisesti maaliskuun loppupuolella. Aikataulua on pidetty tiukkana koulutukseen ja logistiikkaan liittyvien käytännön haasteiden vuoksi.

Yhdysvaltain Abrams-panssarivaunuja ei toimiteta asevoimien varastoista vaan valmistajilta, joten niitä ei välttämättä nähdä taistelukentällä ennen loppuvuotta tai ensi vuoden alkua.

Osa asiantuntijoista arvioi Kremlin joutuvan reagoimaan muutokseen pikaisesti aloittamalla keväälle valmistelemansa operaatiot ennakoitua aiemmin. Leopardeilla, Abramseilla ja Britannian lähettämillä Challenger 2 -panssarivaunuilla olisi taisteluissa huomattava etulyöntiasema erityisesti vanhempaa venäläiskalustoa vastaan.

– Jos venäläiset lähtevät hyökkäykseen ja epäonnistuvat, niin tämä tekee puolustusoperaatiot huomattavasti vaikeammiksi. He olisivat hyvin alttiita Ukrainan hyökkäykselle, RUSI-ajatuspajan tutkija Ed Arnold sanoo Wall Street Journal -lehdelle.

Kreml on haalinut satoja tuhansia uusia sotilaita liikekannallepanossa, ja panssarikalustoa löytyy edelleen runsaasti varastoista. Merkittäväksi ongelmaksi on muodostumassa pula koulutetuista panssarivaunumiehistöistä.

RAND-ajatuspajan vanhempi tutkija Dara Massicot huomauttaa venäläisten menettäneen suuren osan aktiivikäytössä olleista taistelupanssarivaunuista ja niiden miehistöistä jo sodan alkuvaiheessa. Varastoidut vaunut ovat usein erittäin huonossa kunnossa.

Massicotin mukaan on vaikea sanoa, koulutetaanko mobilisoituja sotilaita lähinnä jalkaväen tehtäviin vai myös panssarijoukkoihin. Venäjän asevoimat voi yrittää vahvistaa nykyisiä puolustusasemiaan tai jatkaa samalla tavoin kuin aiemminkin.

– Jos he uskovat omaan propagandaansa, niin he eivät välttämättä pidä toimituksia ongelmana. Tässä mielessä venäläinen propaganda toimii heitä itseään vastaan, IISS-ajatuspajan analyytikko Yohann Michel sanoo WSJ:lle.

Amerikkalaiskenraali: Ukraina voi voittaa ja palauttaa Krimin

Ukraina voi voittaa sodan ja palauttaa kaikki Venäjän miehittämät alueet, mukaan lukien Krimin, Yhdysvaltain Euroopan joukkojen entinen komentaja, eläkkeellä oleva kenraali Mark Hertling sanoo uutisoi Ukrinformin.

– Kyllä, Ukraina voi voittaa tämän sodan. Presidentti Volodymyr Zelenskyin ja Ukrainan kansan on tietysti päätettävä, mikä on voitto. Ulkopuolisena määritelmäni voitolle olisi kuitenkin kaikkien miehitettyjen alueiden takaisinvaltaaminen. Krim mukaan lukien, Hertling sanoo

Hänen mukaansa ”Ukrainalla menee erittäin hyvin, venäläisillä ei, ja se on myös syy siihen, miksi he epäonnistuvat monilla alueilla”.

– Toinen opetus, ei varsinaisesti uusi, mutta joka on opittava uudestaan ja uudestaan, on se, että nopeimmin sopeutuva armeija voittaa. Myös tässä Ukrainalla on etuja, hän lisäsi.

Hertlingin mukaan ”Venäjällä ei vieläkään ole tarvittavaa määrää joukkoja tehtäviin, jotka se haluaa suorittaa.” Hän viittasi myös Venäjän armeijan huonoon koulutukseen ja johtamiskulttuurin puutteeseen.

Kommentoidessaan tilanteen kehittymistä tulevina kuukausina kenraali totesi, että Venäjän armeijaa vahvistetaan monilla mobilisoiduilla sotilailla.

Ukrainan on ratkaistava armeijansa koulutusongelma ja ”samanaikaisesti integroitava monia uusia asejärjestelmiä, joita sotilaat eivät tunne”. Hertling kuitenkin huomautti, että Ukrainan armeija on osoittautunut erittäin kykeneväksi tässä suhteessa.

– Luulen, että tulemme näkemään hyökkäysoperaatioita kaakossa ja pienempiä taktisia yhteenottoja Donbasissa maaston palauttamiseksi. Mutta päätoimi on luultavasti katkaista Krimiltä tulevat Venäjän logistiikkavirrat, kenraali ennustaa.

Hertlingin mukaan väsymys on suurin haaste molemmille osapuolille.

– Olin myös toiminnassa, mutta en kokenut läheskään niin intensiivistä taistelua kuin rintamasotilaat tällä hetkellä. Bahmutissa on uskomattoman paljon kuolleita Wagnerin loputtomien hyökkäysaaltojen seurauksena. Tällä on valtava vaikutus molemmille osapuolille, vaikka se on ehkä hieman pienempi ja erilainen ukrainalaisille. Ukrainan sotilaat pakotetaan tappamaan melkein ilman taukoa, ruumiita kirjaimellisesti kasaantuu etulinjalle, hän sanoi.

Ukraina: Haluamme 300-400 panssarivaunua

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba on kehottanut liittolaisia, joilla on saksalaisia Leopard 2 -panssarivaunuja, lähettämään niin monta niistä nyt, kun Saksa on ilmoittanut antavansa Kiovalle taistelupanssarivaunuja ja hyväksynyt niiden jälleenviennin muista maista Ukrainaan.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Mykhailo Podolyak kertoi CNN:lle viime viikolla, että Kiova haluaa 300–400 taistelupanssarivaunua, jotka hänen mukaansa voisivat ”kiihdyttää sodan vauhtia jyrkästi ja käynnistää sen lopettamisen”.

Vähintään viiden maan lupaukset tarkoittavat, että Ukrainan armeija on saamassa kymmeniä panssarivaunuja.

Saksa on ilmoittanut toimittavansa 14 Leopard 2 -panssarivaunua, mitä se sanoo ensimmäiseksi askeleeksi.

Puolan presidentin ulkopoliittinen neuvonantaja on kertonut, että Varsova lähettää yhden komppanian panssarivaunuja. Presidentin kansainvälisen politiikan toimiston päällikkö Marcin Przydacz ei täsmentänyt tarkalleen, kuinka monta panssarivaunua Puola aikoi lähettää mutta sanoi, että panssarivaunukomppania koostuu yleensä 10-14 Leopardista.

Alankomaiden pääministeri Mark Rutte kertoi keskiviikkona, että hänen hallituksensa harkitsisi vakavasti 18 Leopardin ostamista, jotka se vuokraa Saksasta ja lähettää ne Ukrainaan. Alankomailla ei ole itsellään yhtään Leopardia.

Norjan hallitus harkitsee osan Leopard 2 -vaunuistaan lähettämistä Ukrainaan. Maan puolustusministeri sanoi, että ”emme halua kommentoida näitä keskusteluja tai mitään meneillään olevia tai tulevia panostuksia.”

Espanjan puolustusministeri Margarita Robles on sanonut, että Madrid on valmis lähettämään osan Leopardeistaan Ukrainaan. Hän ei kuitenkaan määritellyt, kuinka monta panssarivaunua lähetettäisiin.

Myös Portugali on ilmoittanut halukkuutensa toimittaa Leopardeja Ukrainalle, mutta ei kertonut mahdollista määrää.

Leopardien lisäksi Yhdysvallat ilmoitti keskiviikkona antavansa 31 Abrams-panssarivaunua Ukrainalle. Britannia on jo ilmoittanut lähettävänsä maalle 12 Challenger 2:sta.

Sotilasteollisuuskonserni Rheinmetall on ilmoitti tiistaina olevana valmis lähettämään 139 Leopardia. Konsernin lehdistösihteeri kertoi, että Rheinmetall on valmis luovuttamaan tämän vuoden huhti-toukokuussa 29 Leopard 2A4 -vaunua.

Lehdistösihteerin mukaan 22 saman mallin Leopardin korjaaminen kestää lähes vuoden ja ne olisi mahdollista luovuttaa tämän vuoden lopulla tai vuoden 2024 alussa.

Lisäksi Rheinmetall voisi toimittaa 88 vanhempaa Leopard 1 -panssarivaunua. Lehdistösihteeri ei kuitenkaan tarkentanut, ovatko ne toimintavalmiita ja jos ei, niin milloin ne sitä olisivat.

Lumesta vettä, tiilistä lämpöpatteri – näin Ukrainassa yritetään selvitä

Ukrainassa päivittäiset sähkökatkot pitkittyvät jopa 12 tunnin mittaisiksi hyisissä pakkaslukemissa. Vanhemmat kamppailevat pitääkseen lapsensa lämpiminä. Koulut ja sairaalat yrittävät selvitä iskuista ja päivittäisistä sähkökatkoista, kertoo Pelastakaa lapset ry.

Ukrainassa on tällä hetkellä sähkökatkoja koko maassa, ja ne kestävät kahdeksasta kahteentoista tuntia. Pakkaslukemat ovat kiristyneet osassa maata jopa -15 asteeseen.

Perheet turvautuvat yhä epätoivoisempiin keinoihin selvitäkseen sodasta ja jatkuvista sähkökatkoista. He sulattavat lunta vedeksi, säilyttävät ruokaa parvekkeilla ja käyttävät lämmikkeinä kuumennettuja tiiliä.

Viime lokakuussa, kun Venäjän hyökkäykset lisääntyivät, puolet Ukrainan sähköntuotantokapasiteetista ja 40 prosenttia jakeluverkoista vaurioitui, kertoo Ukrainan hallitus.

Joulukuussa puolet maasta jäi kolmeksi päiväksi ilman sähköä, vettä ja lämmitystä energiainfrastruktuuriin kohdistuneiden hyökkäysten takia.

Sairaalat ja koulut vaikeuksissa

Vaikka energiatoimituksissa priorisoidaan sairaalat ja koulut, ne joutuvat usein turvautumaan polttoainegeneraattoreihin vakauden ja toimivuuden varmistamiseksi.

Yksi sähkökatkojen kanssa kamppaileva sairaala on Sumy Oblastin aluesairaala. Siellä hoidetaan päivässä noin 600 potilasta, ja autetaan maailmaan vuosittain lähes 400 vauvaa.

– Kylmissä olosuhteissa syntynyt vauva tarvitsee erityistä suojaa. Jos sairaala kylmenee [sähkökatkon vuoksi], voimme toimia vain muutaman tunnin päivässä. Sen jälkeen kykenemme ainoastaan antamaan ensiapua ja odottamaan evakuointia, kertoo aluesairaalan johtaja.

Pelastakaa Lapset auttoi sairaalaa ostamaan ja asentamaan kiinteän polttoaineen kattilan, jotta osastot, leikkausyksiköt ja synnytyssalit pysyvät lämpiminä hätätilanteissakin.

Myös koulujen tilanne on erittäin haastava paitsi sähkökatkojen myös iskujen takia. Syyslukukaudella Ukrainassa menetettiin joka toinen päivä koulurakennus. Ukrainan opetus- ja tiedeministeriön mukaan yhteensä 48 koulua tuhoutui ja 133 koulua vaurioitui. Lukuvuoden alussa vain kolmasosa kouluista pystyi avaamaan ovensa oppilaille.

– Kyse on lasten elämästä ja kuolemasta. Tänä talvena Pelastakaa Lapset tehostaa apuaan Ukrainaan, jotta perheille saadaan käteisapua ja lämmityslaitteita sekä rakennustarvikkeita kotien, sairaaloiden ja koulujen jälleenrakentamiseksi. Niin kauan kuin Venäjä jatkaa iskujaan Ukrainan energiainfrastruktuuriin, sairaaloihin ja kouluihin, lapset joutuvat kärsimään ja kamppailemaan elämästään, sanoo Pelastakaa Lasten vaikuttamistyön erityisasiantuntija Emmi Pakkala.

Pelastakaa Lapset on toiminut Ukrainassa vuodesta 2014 lähtien. Auttaakseen perheitä selviytymään kylmän talven ja sodan keskellä Pelastakaa Lapset tarjoaa yhdessä paikallisten yhteistyökumppaniensa kanssa muun muassa ruokaa, käteisapua, psykososiaalista tukea, polttoainetta, hygieniatarvikkeita, lapsille sekä perheille talvivaatteita, lämmittimiä ja huopia.

Hyökkääjä levitellyt Ukrainassa miinoja 160000 neliökilometrin alueelle

Ukrainan Punaisen Ristin pääsihteeri Maksym Dotsenko kertoo Deutsche Wellelle, että venäläiset ovat levitelleet maamiinoja suurelle alueella maata. Miinat uhkaavat siviilejä, humanitaarista työtä ja jälleenrakennusta.

Dotsenkon mukaan hänen järjestönsä on valtavan humanitaarisen haasteen edessä. Tähän kuuluvat Länsi-Ukrainan sisäisten pakolaisten tukeminen, ihmisten evakuointi idästä ja niiden tukeminen, joiden asunnot ja talot ovat vahingoittuneet tai tuhoutuneet.

Dotsenko kuitenkin sanoi, että venäläisten joukkojen jättämät maamiinat tekevät pääsyn tuhoalueille erittäin vaikeaksi humanitaarisille työntekijöille, eivätkä he aina voi tavoittaa apua tarvitsevia turvallisuussyistä.

Hänen mukaansa Punainen Risti yrittää järjestää miinanraivausoperaatioita asevoimien tuella. Miinanraivaustyöt voivat kuitenkin kestää vuosia.

Viime vuonna Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti tarjoavansa yli 95 miljoonaa dollaria eli noin 87 miljoonaa euroa miinanraivausapua, mukaan lukien koulutus ja tekniikka maamiinojen paikallistamiseen ja poistamiseen.

Kyseessä on yksi suurimmista maamiinojen ja räjähtämättömien ammusten haasteista sitten toisen maailmansodan. Ukrainan hallitus arvioi, että 160 000 neliökilometrillä maata saattaa olla miinoja.

– Ehdottomasti tämä ongelma pysyy Ukrainassa vuosikymmeniä. Olemme erittäin huolissamme tästä. Päivä toisensa jälkeen kuulemme miinojen takia kuolleista siviileistä. Ja se on kauheaa, Dotsenko sanoo.

Naton pääsihteeri: Ukrainalle tarjottava raskaampia ja kehittyneempiä järjestelmiä

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg totesi Berliinissä tiistaina, että lännen on tarjottava raskaampia ja kehittyneempiä järjestelmiä, jotta Ukrainan pystyy torjumaan Venäjän joukot.

– Ei vain selviytyäkseen. Mutta voittaakseen, ottaakseen takaisin alueensa, ja että se säilyy suvereenina, itsenäisenä valtiona Euroopassa.

Stoltenberg huomautti, että Saksa on yksi Ukrainalle eniten sotilaallista, taloudellista ja humanitaarista apua antavista liittolaisista.

– Tämä sisältää ilmapuolustusjärjestelmät, kuten Gepard ja IRIS-T, tykistö ja ammukset. Olet myös hiljattain ilmoittanut edistyneiden Patriot-järjestelmien ja nykyaikaisten jalkaväen taisteluajoneuvojen toimittamisesta, hän viittasi Saksan puolustusministeri Boris Pistoriukseen näiden yhteisessä lehdistötilaisuudessa.

Pääsihteerin mukaan myös muut Nato-liittolaiset vauhdittavat asetoimituksiaan.

– Yhdysvallat ilmoitti perjantaina Ramsteinissa toisesta merkittävästä 2,5 miljardin dollarin paketista. Se sisältää useita Bradley- ja Stryker-jalkaväen taisteluajoneuvoja ja enemmän pitkän kantaman aseistusta sekä moderneja ilmapuolustusjärjestelmiä. Ja Ranska, Iso-Britannia ja muut liittolaiset ovat ilmoittaneet toimittavansa panssarivaunuja, Stoltenberg luetteli.

Pääsihteeri kertoi keskustelleensa Pistoriuksen kanssa myös panssarivaunukysymyksestä.

– Liittoutuneiden välisiä neuvotteluja jatketaan, ja olen varma, että löydämme ratkaisun pian.

Pistoriuksen mukaan Saksa päättää hyvin pian, salliiko se Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen toimituksen Ukrainaan.

– Valmistelemme päätöstämme ja se tulee hyvin pian. Jos panssarivaunujen lähettämisestä päätetään, Saksa pystyy toimimaan pian, hän sanoi.

Pistoriuksen mukaan Saksa ei myöskään seisoisi tiellä, jos muut maat alkaisivat kouluttaa ukrainalaisia sotilaita Leopard-panssarivaunujen käyttöön.

Stoltenberg totesi, että taistelupanssarivaunut ovat tietysti tärkeitä.

– Samaan aikaan on ymmärrettävä, että liittolaiset ovat jo päättäneet toimittaa panssarivaunuja, mutta myös enemmän panssaroituja ajoneuvoja, mukaan lukien jalkaväen taisteluajoneuvot. Saksa on ilmoittanut toimittavansa Marder-jalkaväen taisteluajoneuvoja, Yhdysvallat on päättänyt toimittaa monia Bradley- ja Striker-ajoneuvoja sekä myös muun tyyppisiä panssaroituja ajoneuvoja, Kanada, muut liittolaiset ovat myös lisäämässä erilaisia panssaroituja ajoneuvoja ja jalkaväen taisteluajoneuvoja.

– Sitten jotkut liittolaiset ovat jo toimittaneet panssarivaunuja, mukaan lukien jotkut itäisistä liittolaisistamme. Ranska on ilmoittanut toimittavansa kevyen panssarivaunun ja Iso-Britannia on ilmoittanut toimittavansa nykyaikaiset pääpanssarivaunut, Challenger 2:t, Stoltenberg listasi.

– Tämä on valtava lisäpanos Ukrainan taistelukykyyn, hän summasi.

Stoltenberg sanoi olleensa myös tyytyväinen Pistoriuksen selkeään viestiin, että muut Naton liittolaiset, joilla on Leopard-panssarivaunuja, voivat vapaasti tunnistaa ne Leopard-panssarivaunut, jotka saattavat olla Ukrainan käytettävissä.

– Niiden valmiiksi laittaminen, mutta myös ukrainalaisten miehistön kouluttamisen aloittaminen noille panssarivaunuille. Ja olen tyytyväinen ministeri Pistoriuksen selkeään viestiin, että liittolaisia, joilla on Leopard-panssarivaunuja, todella kehotetaan aloittamaan tämä työ.