Verkkouutiset

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhumassa Naton huippukokouksessa tiistaina. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / JIM WATSON

Ukrainalle viisi ilmapuolustusjärjestelmää – ”historiallinen lahjoitus”

Presidentti Joe Biden avasi Naton huippukokouksen Washingtonissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukraina saa viisi ilmapuolustusjärjestelmää puolustautuakseen Venäjän hyökkäyksiä vastaan, presidentti Joe Biden ilmoitti Naton 75-vuotishuippukokouksen avajaisissa tiistaina.

”Historialliseksi” luonnehdittu lahjoitus sisältää Patriot-ohjuspuolustusjärjestelmiä Yhdysvalloista, Saksasta, Alankomaista ja Romaniasta sekä erillisen järjestelmän Italiasta, kertoo muun muassa The Times -lehti.

Biden lainasi avajaispuheessaan aikaisempaa republikaanien presidenttiä Ronald Reagania Naton tärkeästä panoksesta rauhan säilyttämisessä Euroopassa sekä yhdysvaltalaisten ihmishenkien ja länsimaiden talouden turvaamisessa.

– Tiedämme, että (Vladimir) Putin ei pysähdy Ukrainaan, mutta älkää erehtykö, Ukraina voi ja tulee pysäyttämään Putinin täydellä kollektiivisella tuellamme, ja Ukrainalla on täysi tukemme, Biden sanoi puheessaan Washingtonissa.

– Yhdysvallat ja kumppanimme aikovat toimittaa Ukrainalle tulevina kuukausina kymmeniä uusia taktisia ilmapuolustusjärjestelmiä, Biden sanoi.

The Timesin mukaan Biden puhui tällä kertaa voimakkaasti ja selkeästi kaksi viikkoa epäonnistuneen vaalikeskustelunsa jälkeen.

– Kaiken kaikkiaan Ukraina saa satoja torjuntaohjuksia seuraavan vuoden aikana. Venäjä epäonnistuu tässä sodassa… [Putinin] tappiot ovat huikeita, yli 350000 venäläissotilasta on kuollut ja haavoittunut.

Biden lisäsi:

– Ennen tätä sotaa Putin luuli Naton hajoavan, nyt se on vahvempi kuin koskaan… Venäjä ei voita, Ukraina voittaa.

Biden yllätti puheessaan myös antamalla vapaudenmitalin Naton väistyvälle pääsihteerille Jens Stoltenbergille.

Biden toivotti aiemmin kansalliset johtajat tervetulleeksi huippukokoukseen ja julisti, että 32 maan liitto on ”resursseiltaan parempi kuin koskaan”.

– Vuonna 2020, jolloin minut valittiin presidentiksi, vain yhdeksän Naton liittolaista käytti kaksi prosenttia bkt:sta puolustukseen; tänä vuonna 23 käyttää vähintään kaksi prosenttia, Biden sanoi.

– Tämä on merkittävä edistysaskel, todiste siitä, että sitoumuksemme on laaja ja syvä, ja että olemme valmiita, halukkaita ja kykeneviä estämään aggressiota ja valmiita puolustamaan jokaista Naton aluetta kaikkialla, hän sanoi.

Yhdysvaltain presidentin puhetta odotettiin huippukokouksessa kiinnostunein mielin, sillä viime aikoina julkisuudessa on ollut huolta Bidenin voinnista.

Nyt puhetta luonnehdittiin keskittyneeksi ja selkeäksi, joskin Bidenin apuna oli kaksi teleprompteria eli tekstiä heijastavaa näyttöä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)