Verkkouutiset

Turkki

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän ja Turkin suhteet ovat kriisin partaalla

Venäjän ja Turkin vaikeat suhteet ovat tutkija Ruslan Suleimanovin mukaan ajautuneet uuden kriisin partaalle. Taustalla ovat Vladimir Putinin avoimesti esittämät moitteet Turkin Ukrainalle toimittamasta sotilasavusta ja yhteistyöstä länsimaisten rahoituslaitosten kanssa Venäjään kohdistuvien talouspakotteiden toteuttamiseksi.

Vaikka Turkki ei ole moitteisiin julkisesti reagoinut, Putinin Turkin-vierailun toistuva lykkääntyminen, keskinäisen kaupan kutistuminen ja Ankaran lisääntyvä sotilasyhteistyö Yhdysvaltojen kanssa todistavat suhteiden dramaattisesta heikkenemisestä, Azerbaidžanin kehitys- ja diplomatiainstituutissa (IDD) työskentelevä Suleimanov sanoo ajatushautomo Carnegien julkaisemassa artikkelissa.

Tällä kertaa Venäjän ja Turkin erimielisyydet saattavat hänen mukaansa osoittautua paljon vakavammiksi ja pitkäkestoisemmiksi kuin mihin maiden välisissä suhteissa on aiemmin totuttu, sillä presidentti Recep Tayyip Erdoğan on Turkin maansa talousvaikeuksien keskellä omaksunut paljon länsimielisemmän kurssin kuin Moskova oli odottanut.

– Erdoğan on alkanut vaatia Brysseliä aloittamaan uudelleen neuvottelut Turkin liittymisestä Euroopan unioniin. Kun Ankara tammikuussa lakkasi vastustamasta Ruotsin liittymistä Natoon, Washington näytti vihreää valoa modernisoitujen F-16-hävittäjien viennille Ankaraan, mikä merkitsi kuoliniskua Su-35- tai Su-57-hävittäjien mahdolliselle hankinnalle Venäjältä, Suleimanov toteaa.

Putinin oli Suleimanovin mukaan alun perin määrä vierailla Turkissa helmikuussa, mutta sitten vierailua lykättiin tapahtuvaksi joko Venäjän presidentinvaalien jälkeen maaliskuun puolivälissä tai Turkin kunnallisvaalien jälkeen saman kuun lopulla. Silti vieläkään ei ole selvyyttä siitä, toteutuuko vierailu todella.

– Näissä vaikeuksissa on selvästi kyse muustakin kuin pelkistä aikatauluongelmista, Suleimanov sanoo.

Kreml on hänen mukaansa yhä huolestuneempi Turkin lisääntyvistä asetoimituksista Ukrainaan.

Helmikuun alussa kävi ilmi, että turkkilainen puolustusteollisuusyritys Baykar oli alkanut rakennuttaa Kiovan läheisyyteen tehdasta, jossa valmistetaan Bayraktar TB2- ja TB3-ohjuksia. Tehtaan odotetaan työllistävän noin 500 ihmistä.

– Venäjän ärtymys on kasvanut jo kuukausia. Toinen paljastava hetki oli Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Istanbulin-vierailu, jonka seurauksena Turkki luovutti Ukrainalle viisi Venäjän vangiksi ottamaa Azov-pataljoonan komentajaa, vaikka Venäjälle oli vakuutettu, että nämä eivät palaisi Ukrainaan ennen sodan päättymistä. Erdoğan käytti tilaisuutta myös ilmaistakseen tukensa Ukrainan liittymiselle Natoon, Suleimanov toteaa.

Kremliä on Suleimanovin mukaan raivostuttanut myös se, että Turkki lähetti valtuuskunnan kesäkuun puolivälissä Sveitsissä pidettyyn Ukrainan rauhanhuippukokoukseen, jonka Venäjä oli leimannut ”absurdiksi kokoontumiseksi”. Valtuuskuntaa johti Turkin ulkoministeri Hakan Fidan, ja Turkki allekirjoitti myös Venäjän aktiivisesti vastustaman loppujulistuksen toisin kuin esimerkiksi Kremliä myötäilleet Intia, Etelä-Afrikka ja Yhdistyneet arabiemiraatit.

– Tätä taustaa vasten on selvää, ettei Putinin mielestä virallinen vierailu Turkkiin ei tule kyseeseen, Suleimanov sanoo.

Tällä viikolla Putin ja Erdoğan ovat kuitenkin tavanneet Shanghain yhteistyöjärjestön (SCO) kokouksen yhteydessä Kazakstanin Astanassa.

– Kun nämä kaksi johtajaa lopulta tapaavat, Ukraina ei ole ainoa keskustelunaihe. Putin on myös ilmaissut tyytymättömyytensä siihen, että Turkki noudattaa länsimaiden asettamia pakotteita. Vuoden alussa turkkilaiset pankit ovat lopettaneet rahaliikenteen Venäjän kanssa Yhdysvaltojen määräämien lisäpakotteiden muodostaman riskin vuoksi, Suleimanov toteaa.

Turkki kieltäytyi tankkaamasta hätälaskun tehnyttä Israelin konetta

Varsovasta Israeliin matkalla olleen lentokoneen ei annettu tankata Antalayan lentokentällä hätälaskun jälkeen, kertoo Jerusalem Post.

El Al -lentoyhtiön kone joutui tekemään hätälaskun matkustajan sairastuttua lennon aikana.

Sairastunut evakuoitiin koneesta, mutta lentokentän työntekijät kieltäytyivät tankkaamasta konetta.

Lentokone joutui tekemään uuden välilaskun Rodoksen saarella tankatakseen loppumatkaa varten.

Suorat lennot Israelista Turkkiin ovat olleen jäissä Israelin ja Hamasin välisen konfliktin alkamisen jälkeen.

Hurja video: Lentokone teki hätälaskun ilman etupyörää

Rahtiyhtiö FedExin lentokone teki keskiviikkoaamuna hätälaskun Istanbulin lentokentälle ilman etupyörää, kertoo Turkin yleisradioyhtiö TRT.

Lento FX6238 oli matkalla Pariisin Charles de Gaullen lentoasemalta Istanbuliin, kun lähestymisvaiheessa Boeing 767 -mallisen koneen lentäjät huomasivat, että koneen etulaskutelineen laskeutumista merkitsevä valo ei syttynyt normaalisti.

Lentäjät ilmoittivat asiasta lennonjohdolle, jonka jälkeen kone siirrettiin kiertämään ympyrää Istanbulin luoteispuolelle. Lentokone lensi tämän jälkeen kahdesti matalalla lentokentän yli, jotta lennonjohtajat pystyivät varmistamaan laskutelineen olevan oikeasti jumissa koneen sisällä.

Kun kävi selväksi, etteivät lentäjät saisi laskutelinettä alas, muiden lentojen nousua ja laskua rajoitettiin ja Istanbulin palolaitos hälyytettiin paikalle. Tämän jälkeen lentäjät ilmoittivat laskeutuvansa ilman laskutelinettä.

Koneen laskeutuessa lentäjät pitivät koneen painon aluksi siiven alla olevilla päälaskutelineillä, ja laskivat sen jälkeen koneen etuosan hitaasti maahan. Etuosa raapi kipinöiden kiitotietä, kunnes kone lopulta pysähtyi noin 370 metrin päähän laskeutumispaikasta. Tämän jälkeen palolaitos saapui peittämään konetta sammutusjauheella.

Kukaan ei loukkaantunut pakkolaskeutumisessa.

Turkin liikenneministeri Abdulkadir Uraloglu kertoo olevansa helpottunut siitä, että pakkolasku ei johtanut räjähdykseen tai tulipaloon.

– Onneksi ei metallin ja betonin välisestä kitkasta ei syttynyt tulipaloa. Tässä auttoi myös ensisammutus välittömästi [laskeutumisen] jälkeen, Uraloglu kommentoi.

Turkki saattaa sulkeutua venäläisiltä

Turkki on yksi venäläisten ulkomaanmatkailijoiden pääkohdemaista. Viime vuonna sinne tehtiin yli kuusi miljoonaa matkaa.

Venäläisten lomamatkat Turkkiin saattavat kuitenkin pian olla muisto vain. Turkin vientiyritysten ja raakaöljyn ostajien vanavedessä turkkilaisilla hotelleilla on vaikeuksia saada majoitusmaksuja venäläisiltä asiakkailtaan.

Venäjältä lähetetyt rahansiirrot tulevat joko liian myöhässä tai ne palautuvat lähettäjälle, valitti turkkilaisen isänmaallisen puolueen varapuheenjohtaja Serdar Üsküplü oman puoleensa Aydinlik-lehdelle. Hänen mukaansa kymmenet tuhannet yrittäjät kokevat suuria tappioita ja Turkin matkailuliiketoiminta on suurissa vaikeuksissa, jos Venäjää vastaan asetetut pakotteet pysyvät voimassa.

Venäjän diplomaatit aloittivat tammikuussa neuvottelut rahaliikenteen palauttamiseksi Turkin kanssa, mutta ne eivät johtaneet tuloksiin. Ulkomaankaupan maksuliikenne maiden välillä on käytännössä pysähtynyt kokonaan. Turkkilaispankit eivät ota Venäjältä vastaan ruplia eikä edes Turkin liiroja.

Jotkut turkkilaispankit ovat alkaneet jopa perua aiemmin hyväksyttyjä maksuja vedoten siihen, että niihin on sisältynyt kiellettyjä tuotteita. Pankit estävät maksuliikenteen Venäjältä muun muassa Turkin kemianteollisuudelle, autonvaraosien valmistajille sekä vaatetus- ja kenkäteollisuudelle.

Pankkien Venäjän maksuliikenteen sulku alkoi pian Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin Turkin vierailun jälkeen 5. tammikuuta 2024. Hän keskusteli Turkin ulkoministeri Hakan Fidanin kanssa Venäjän vastaisista pakotteista ja vientirajoituksista sekä mahdollisista yrityksistä kiertää niitä.

Marraskuun lopulla 2023 Yhdysvaltain apulaisvaltiovarainministeri Wally Adeyemo, joka vastaa Yhdysvaltojen pakotepolitiikan valvonnasta, kävi Turkissa jättämässä viimeisen varoituksen turkkilaisyrityksille. Jos ne jatkaisivat Venäjän pakotteiden rikkomista, ne joutuisivat itse talouspakotteiden kohteiksi; ne voitaisiin muun muassa sulkea läntisen pankkijärjestelmän ulkopuolelle. Venäjän ja Turkin välinen kauppa on sen jälkeen laskenut jyrkästi.

Turkin mikrosirujen ja elektroniikan vienti Venäjälle on romahtanut

Viime vuoden lopulla Turkin puolijohteiden, elektroniikan, tulostettujen piirilevyjen sekä viestintä- ja optisten laitteiden vienti laski  40 prosenttia. Forbesin Turkin tullitilastoista poimimien tietojen mukaan marraskuussa kaksikäyttötuotteiden Venäjän viennin arvo oli 8,4 miljoonaa dollaria, kun se vielä syyskuussa oli lähes 13,9 miljoonaa ja maaliskuussa yli 15 miljoonaa dollaria.

Turkin Venäjän viennin kokonaisarvo kuukaudessa pysyi noin miljardissa dollarissa, mikä on kaksinkertainen sotaa edeltäneeseen aikaan. Supistuminen kohdistui pelkästään Yhdysvaltain ja EU:n pakotelistalla oleviin tuotteisiin.

Turkin pakotteiden vastaisen keskittymän ongelmat alkoivat jo keväällä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain varavaltionvarainministeri Brian Nelson viranomaisryhmineen oli vieraillut Ankarassa. Marraskuussa ministeriö asetti mustalle  listalle yli 20 yritystä Turkissa, Arabiemiraateissa ja Kiinassa pakotteiden alaisten tuotteiden toimittamisesta Venäjälle. Turkista listalle joutui seitsemän yritystä.

Joulukuun alussa Nelson vieraili Turkissa uudelleen tuoden ”viimeisen varoituksen” pakoterintamasta lipsumisesta. Turkkilaisyhtiöitä uhattiin muun muassa sulkemisella läntisen pankkijärjestelmän ulkopuolelle.

Joulukuun lopussa Yhdysvaltain valtionvarainministeriö ilmoitti vielä kovemmista toimista pakotteiden rikkojia vastaan: pakotteiden alaisiksi joutuvat myös Venäjän sotaponnistuksia tukevat pankit. Tuloksena oli Turkin Venäjän viennin maksuliikenteen lähes täydellinen halvaantuminen, koska tammikuun alussa lähes kaikki Turkin suurimmat pankit lopettivat maksujen vastaanottamisen Venäjältä valuutasta riippumatta.

Turkki äänesti Ruotsin Nato-jäsenyyden puolesta – ”liittoumasta voimakkaampi kuin koskaan”

Turkissa parlamentti äänesti tiistai-iltana Ruotsin Nato-jäsenyyden puolesta. Äänestystulos oli 287-55.

Asiassa tarvitaan vielä presidentti Recep Tayyip Erdoğanin allekirjoitus. Ruotsin jäsenyydeltä puuttuu lisäksi vielä Unkarin ratifiointi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi olevansa hyvin iloinen, että Turkki on äänestänyt ratifioinnin puolesta.

– Ruotsin Nato-jäsenyys tulee parantamaan turvallisuutta Itämeren alueella ja tekee koko liittoumasta voimakkaamman, presidentti toteaa ruotsinkielisessä some-päivityksessään.

– Kun Ruotsi on jäsen, on myös Suomen jäsenyys saatettu loppuun (fullbordat, valmis).

Presidenttiehdokas Alexander Stubb sanoo kommentissaan olevansa iloinen nähdessään, että Turkki ratifioi jäsenyyden.

– Unkarin ratifioinnin jälkeen liittoumastamme tulee voimakkaampi kuin koskaan, Alexander Stubb toteaa.

Turkki syyttää Israelia vakoilusta – yli 30 pidätetty

Turkki on syyttänyt Israelia alueensa vakoilusta ja hyökkäysten suunnittelusta siellä asuvia ulkomaalaisia ​​vastaan, uutisoivat kansainväliset mediat.

Maiden väliset suhteet ovat heikentyneet Gazan konfliktin vuoksi.

Financial Timesin mukaan Turkin sisäministeri Ali Yerlikaya sanoi tiistaina, että maan turvallisuusviranomaiset ovat pidättäneet 33 ihmistä ”kansainvälisistä vakoilutoimista” Israelin tiedustelupalvelun Mossadin puolesta. Hän ei yksilöinyt, ketkä olivat pidätettyjen oletetut vakoilukohteet.

– Israelin tiedustelupalvelut aikoivat toteuttaa toimia, kuten sieppauksen, maassamme asuvia ulkomaalaisia ​​vastaan, Yerlikaya sanoi Financial Timesin mukaan.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan varoitti viime kuussa, että Israel ”maksaisi erittäin raskaan hinnan”, jos se yrittäisi murhata äärijärjestö Hamasin jäseniä Turkissa.

Erdogan on esittänyt ankaraa kritiikkiä Israelin hallitusta kohtaan sen jälkeen, kun se aloitti Gazan pommitukset vastauksena Hamasin hyökkäykseen 7. lokakuuta. Erdogan on verrannut pääministeri Benjamin Netanjahua Adolf Hitleriin ja sanonut, että Netanjahu pitäisi tuomita sotarikollisena. Erdogan on myös puolustanut Hamasia ”vapautusjärjestönä”.

Netanjahu on puolestaan syyttänyt Turkin johtajaa muun muassa ”kansanmurhan suorittamisesta kurdeja vastaan”.

Yli vuosikymmenen jännitteiden jälkeen Israel ja Turkki solmivat uudelleen diplomaattiset suhteet ja nimittivät suurlähettiläät vuonna 2022, mutta molemmat ovat kutsuneet diplomaattinsa takaisin Gazan konfliktin alkamisen jälkeen.

Benjamin Netanjahu vastaa Turkin presidentin rajuun vertaukseen – ”Viimeinen, joka voi saarnata meille”

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi tänään, että pääministeri Benjamin Netanjahun toimet Gazassa ”eivät poikkea” Adolf Hitlerin teoista. Asiasta kertoo Times of Israel turkkilaiseen uutistoimistoon viitaten.

Netanjahu on hetki sitten vastannut Erdoğanille X-alustalla.

– Erdoğan, joka toteuttaa kansanmurhaa kurdeja vastaan ​​ja jolla on maailmanennätys hallintoaan vastustavien toimittajien vangitsemisessa, on viimeinen, joka voi saarnata meille moraalista, Netanjahu sanoo päivityksessään.

Hän jatkaa, että Israelin puolustusvoimat taistelee maailman vastenmielisintä ja julminta terroristijärjestöä vastaan, ”jota Erdoğan ylistää ja jonka virkamiehiä isännöi”.

Israel kutsui diplomaattinsa pois Turkista lokakuussa, kun Erdoğan oli syyttänyt Israelia sotarikoksista. Turkki kutsui myöhemmin pois suurlähettiläänsä Israelista.

Ruotsin Nato-jäsenyys Turkin parlamentin valiokunnan käsittelyyn

Turkin parlamentin ulkoasiainvaliokunnan on tänään määrä käsitellä Ruotsin Nato-jäsenyyttä, uutisoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Turkin parlamentin verkkosivujen mukaan valiokunnan kokouksen on määrä alkaa kello 15.

Viimeksi valiokunta käsitteli asiaa marraskuun puolivälissä. Tuolloin aiheesta käytiin valiokunnassa laajaa keskustelua, ja päätöstä asiasta päätettiin lykätä tulevaisuuteen.

– Meillä ei tietenkään ole kiire, meillä on omat prioriteettimme, totesi valiokunnan puheenjohtaja Fuat Oktay marraskuussa. Aktay edustaa presidentti Recep Tayyip Erdoganin AKP-puoluetta.

Ruotsin Nato-jäsenyys on valiokunnan asialistalla viimeisenä. Etusijalla on yhdeksän muuta käsiteltävää asiaa, muun muassa Panaman ja Turkin välinen merenkulkusopimus, Pakistanin ja Turkin välinen vankeinsiirtosopimus sekä Malin ja Turkin välinen turvallisuusyhteistyösopimus.

Mikäli valiokunta ehtii käsitellä tänään asiaa, kertovat mietinnön sanavalinnat paljon Ruotsin Nato-jäsenyyden tulevaisuudesta. Valiokunta voi suositella parlamentille kolmea eri tapaa käsitellä liittymissopimusta: Kiireellisesti, priorisoidusti tai ei-kiireellisesti.

– Kiireellisyys tarkoittaisi, että liittymissopimus voitaisiin hyväksyä (täysistunnossa) jo perjantaina, arvioi turkkilainen toimittaja Guldener Sonumut.

Jos valiokunta tyytyy vain priorisoimaan liittymissopimuksin ratifioinnin, voitaisiin päätös tehdä täysistunnossa joko tämän vuoden lopussa tai ensi vuoden alkupuolella. Jos valiokunta ei priorisoi ratifiointia, jää käsittelyaika kuitenkin epäselväksi.

Sonumut arvioi, että jälkimmäinen vaihtoehto on todennäköisin. Tällöin parlamentti voisi jäädä odottamaan Yhdysvaltain kongressin päätöstä myydä Turkille maan havittelemia F-16 -hävittäjiä, jonka jälkeen Ruotsin jäsenyys voitaisiin ratifioida.

Turkilla ei olisi amerikkalaisarviossa enää sijaa Natossa

Hakeutuminen vuonna 1952 Naton jäseneksi oli paras ulkopoliittinen hanke, jonka Turkki on koskaan tasavallan olemassaolon aikana toteuttanut, tohtori Sinan Ciddi arvioi. Kylmän sodan aikana Turkin jäsenyys auttoi hänen mukaansa patoamaan Neuvostoliiton ylivaltaa ja loi samalla edellytyksiä Turkin taloudelliselle kehitykselle osana läntistä leiriä.

– Miksi liittokuntaa joutuu silti jatkuvasti painimaan yhteistyöhaluttoman ja toisinaan jopa riidanhaluisen Turkin johtajan, presidentti Recep Tayyip Erdoganin kanssa? Näyttää kaikin tavoin siltä, että Erdogan on omistautunut heikentämään transatlanttista liittoumaa. Onko Naton aika ottaa Turkin jäsenyys uuteen harkintaan, Yhdysvaltain merijalkaväen sotakorkeakoulussa ja Foundation for Defense of Democracies -ajatushautomossa työskentelevä Ciddi pohtii Foreign Policy -lehdessä.

Turkkilaiset diplomaatit muistuttavat Ciddin mukaan mielellään ulkomaisille kollegoilleen, että Turkki elää vaikeassa naapurustossa ja että sen suvereniteetin säilyminen todistaa maan ulkopolitiikan menestyksellisyydestä. Vuosikymmenten ajan Turkki myös täytti Nato-jäsenyyteen liittyvät velvoitteensa jopa kiitettävästi.

– Nämä olivat vanhoja hyviä aikoja. Maaliskuussa 2022 jo enemmistö turkkilaisista piti Yhdysvaltoja suurimpana uhkana Turkille, kun vain 19 prosenttia näki Venäjän samassa valossa. Ja Erdoganin johdolla Ankara on tehnyt väsymättä töitä heikentääkseen Naton turvallisuutta, Ciddi toteaa.

Esimerkkeinä hän mainitsee muun muassa S-400-ilmapuolustusjärjestelmän hankkimisen Venäjältä, Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden jarruttamisen, liiketoimintaympäristön tarjoamisen pakotteiden alaisille venäläisoligarkeille sekä Erdoganin terroristijärjestö Hamasille ilmaiseman tuen.

Jos Turkki olisi pyrkimässä Naton jäseneksi nyt, sitä ei Ciddin mukaan edes harkittaisi, saati hyväksyttäisi.

– Ainoa syy, miksi sitä joudutaan sietämään, on se, ettei ole olemassa mekanismia, jolla jäsenvaltio voitaisiin erottaa, kun se on kerran liittynyt, hän sanoo.

Kun läntinen puolustusliitto toisen maailmansodan jälkimainingeissa perustettiin, se tapahtui vastauksena Neuvostoliiton muodostamaan uhkaan. Naton arkkitehdit eivät Ciddin mukaan ilmeisesti tulleet silloisissa oloissa ajatelleeksi, että jonain päivänä Naton pitäisikin torjua uhkaa, joka tulee liittokunnan sisältä.

– Jäsenyyssääntöjen muuttaminen saattaa olla vaikeaa, mutta nyt on sopiva aika käynnistää keskustelu siitä ottaen huomioon läntiseen pallonpuoliskoon kohdistuvat lukuisat haasteet. Naton jäsenten olisi vähintään pysyttävä yhtenäisinä ja sovittava, etteivät ne myy Ankaralle mitään puolustustarvikkeita, kuten hävittäjiä, niin kauan kuin se ylläpitää venäläisiä suorituskykyjä, jotka voivat heikentää kollektiivista puolustusta, hän toteaa.

Yhdysvaltain hallinnon olisi hänen mielestään tehtävä Erdoganille selväksi, että joko Turkki on Naton jäsen, joka sitoutuu liittokunnan yhteisiin arvoihin, tai muussa tapauksessa maan paikka ei ole Natossa.

Kremlin sotateollisuuteen virtaa tuotteita Turkista

Kremlin sotatoimien kannalta tärkeiden tuotteiden tuonti on lisääntynyt huomattavasti Turkista kuluneen vuoden aikana. Asiantuntijat ovat huolissaan siitä, että länsimaisia komponentteja virtaa Venäjälle pakotteista huolimatta.

Financial Times -lehden mukaan Turkissa toimivat yhtiöt ovat hankkineet yhä suurempia määriä kymmeniä siviilialan tuotteita, joita Venäjän asevoimat tarvitsee. Havainto on lisännyt jännitteitä Turkin ja muiden Nato-maiden välillä.

Yhdysvallat passitti kuluvalla viikolla valtiovarainministeriön terrorismista ja talousalan tiedustelusta vastaavan Brian Nelsonin Istanbuliin ja Ankaraan. Hänen tehtäväkseen kerrotaan sellaisen kaupankäynnin tutkiminen ja estäminen, joka voisi hyödyttää Venäjää sodassaan Ukrainaa vastaan.

Joidenkin kaksoiskäyttötuotteiden väitetään menneen suoraan Venäjälle, vaikka niiden päämääräksi oli ilmoitettu jokin toinen valtio.

Turkista on viety tämän vuoden aikana yli 144 miljoonalla eurolla Kremlin haluamia tuotteita Venäjälle ja viiteen entiseen neuvostotasavaltaan, joiden epäillään toimivan väliasemina kuljetuksissa. Summa on kolme kertaa suurempi kuin vuosi sitten ja noin viisi kertaa suurempi kuin vuosien 2015–2021 keskiarvo.

Listalla on mikrosiruja, viestintälaitteita ja optisia tuotteita.

– On ilmiselvää, että tämä materiaali on menossa Venäjälle, PIIE-ajatushautomon vanhempi tutkija Elina Ribakova sanoo.

Puoluejohtajan puheesta kohu Ruotsissa – tutkijat odottavat Turkin reaktiota

Ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin tuore ulostulo on herättänyt laajaa keskustelua Ruotsissa, uutisoi Dagens Nyheter. Ruotsidemokraattien puoluekokouksessa lauantaina puhunut Åkesson esitti ääriliikkeiden käyttämien ja disinformaatiota levittävien moskeijoiden purkamista. Puheessaan Åkesson ehdotti myös uusien moskeijoiden rakennuskieltoa sekä poliisille valtuuksia salakuunnella uskonnollisia seurakuntia.

Ruotsidemokraatit on Ruotsin valtiopäivien toiseksi suurin puolue ja maata johtavan porvarihallituksen tukipuolue. Pääministeri Ulf Kristersson ei Åkessonin esitykselle kuitenkaan lämpene. Kristerssonin mukaan Ruotsi torjuu väkivaltaisia ääriliikkeitä ”demokraattisen oikeusvaltion raameissa”, ei pyhäkköjä purkamalla . Polarisaation sijasta Ruotsi kaipaa nyt yhtenäisyyttä, pääministeri kirjoittaa DN:lle.

Jotkut asiantuntijat uskovat Åkessonin puheiden voivan vaikuttaa kielteisesti Ruotsi-kuvaan islaminuskoisessa maailmassa. Ruotsin maailmanlaajuisen uutiskynnyksen ylittäneet Koraanin polttamiset ovat kuluneen vuoden aikana jo johtaneet laajoihin mielenosoituksiin islamilaisissa maissa, ja asiantuntijat huomauttavat Ruotsin Nato-jäsenhakemuksen käsittelyn olevan vielä kesken Turkin parlamentissa. Åkessonin linjauksesta on jo uutisoitu Turkissa, kertoo puolustustutkimuslaitos FOI:n analyytikko Aras Lindh.

Vaikka Ruotsin Nato-prosessin käsittely on nyt herkässä vaiheessa Turkin parlamentin ulkoasiainvaliokunnassa, ei Lindh kuitenkaan usko Åkessonin kommenttien vaikuttavan jäsenhakemuksen kohtaloon.

– Tämä tulee herättämään aitoja tunteita, mutta ei ehkä kuitenkaan ratkaisemaan prosessin päättymistä. Turkki on aikaisemminkin järkyttynyt Ruotsin tapahtumista Nato-prosessin aikana, mutta presidentti (Recep Tayyip) Erdogan päätti kuitenkin lähettää hakemuksen parlamentin käsiteltäväksi.

Kansainvälisesti arvostettu terrorismitutkija Magnus Ranstorp Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta tyrmää Åkessonin esitykset. Puoluejohtajan resepteillä tuskin torjuttaisiin islamismia onnistuneesti, pikemminkin ruokittaisiin radikalisoitumista ja polarisaatiota, hän sanoo.

– Tämä voi osaltaan kasvattaa Ruotsiin kohdistuvaa turvallisuusuhkaa ja vahvistaa kuvaa Ruotsista islaminvastaisena maana. Emme ole vielä Naton jäsen, joten ehkä Erdogan tulee käyttämään tätä, Ranstorp arvioi.

Turkki aloittaa Ruotsin Nato-hakemuksen käsittelyn

Turkin parlamentti aloittaa Ruotsin Nato-hakemuksen käsittelyn torstaina. Asiasta kertoo Turkin yleisradio TRT.

Käsittely alkaa parlamentin alahuoneen ulkoasiainvaliokunnassa. Samassa kokouksessa on asialistalla myös muita kansainvälisiä sopimuksia.

Ruotsi haki Nato-jäsenyyttä Suomen kanssa samaan aikaan. Suomesta tuli Naton jäsen viime huhtikuussa.

Ruotsin Nato-jäsenyysprosessi on venynyt, sillä Nato-maista Unkari ja Turkki eivät vielä ole ratifioineet maan hakemusta.

Senaattori väistyy – aukeaako siitä Ruotsille tie Natoon?

Yhdysvaltojen demokraattisenaattorin Robert Menendezin väistyminen ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan paikalta voi aukaista Ruotsille tien Natoon ja samalla tarjota Turkille F-16-hävittäjät, joita se on halunnut ostaa.

Lahjussyytteet saanut Menendez on kertonut astuvansa sivuun väliaikaisesti.

Atlantic Council -ajatushautomon mukaan Menendezin ilmoitus on jo saanut liikettä Yhdysvaltojen ja Turkin suhteeseen, sillä Menendez oli puheenjohtajan roolissaan hyvin Turkki-kriittinen. Menendezillä on ollut veto-oikeus valiokunnan tekemiin päätöksiin myydä aseistusta ulkomaille ja hän on vastustanut selvin sanoin F-16-hävittäjien myyntiä Turkille.

Vastaavasti amerikkalaishävittäjien hankinnan on uskottu olevan Turkille ratkaiseva tekijä, jotta se ratifioi Ruotsin Nato-jäsenyyden.

Ajatushautomo toteaa analyysissaan, että Menendezin lähtö ei takaa mitään, mutta se avaa mahdollisuuksia tarkastella pöydällä olevaa sopimusta uudella tavalla. Turkin presidentti totesi viime viikolla, että mikäli ”Yhdysvallat pitää lupauksensa, myös Turkin hallitus pitää omansa”.

Sen sijaan jos Turkki joutuu katselemaan hävittäjäkalustoa muualta, se rapauttaa Yhdysvaltojen ja Turkin puolustusyhteistyötä pitkälle tulevaisuuteen.

Ulkoministeri sanoo Ruotsin taistelevan terrorismia vastaan Turkin rinnalla

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström tuomitsee jyrkästi Turkin pääkaupunki Ankarassa sunnuntaiaamuna tapahtuneen itsemurhaiskun. Aseistautuneet miehet yrittivät viranomaisten mukaan iskeä Turkin sisäministeriöön, jolloin yksi miehistä räjäytti itsensä. Ruotsi seisoo Turkin rinnalla terrorismin vastaisessa kamppailussa, Billström kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

– Ankaran tämänaamuinen itsemurhaisku on järkyttävä. Ruotsi seisoo lujana Turkin rinnalla pitkäaikaisessa sitoumuksessaan ja kumppanuudessaan taistella kaikkea terrorismia vastaan. Toivon haavoittuneille pikaista paranemista, Billström kirjoittaa.

Ruotsin ja Turkin välit ovat olleet viime aikoina aika ajoin kireät. Turkki ei toistaiseksi ole ratifioinut Ruotsin Nato-jäsenhakemusta, vaikka maan presidentti Recep Tayyip Erdoğan näytti jäsenyydelle vihreää valoa kesällä. Turkin varapresidentti Cevdet Yılmaz antoi sunnuntaina julkaistussa haastattelussa ymmärtää, ettei Turkki vielä ole tyytyväinen Ruotsin terrorisminvastaisiin toimiin. Kysymys on parlamentille tärkeä, Yılmaz sanoi, ja peräänkuulutti Ruotsilta ”konkreettisia” toimia terrorismia vastaan.

Myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on tuominnut Ankaran pommi-iskun. Stoltenberg on viimeksi perjantaina keskustellut Naton laajenemisesta Turkin ulkoministerin kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)