Verkkouutiset

Venäjän ja Turkin ulkoministerit Sergei Lavrov ja Hakan Fidan Antalyassa tammikuussa. AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT

Turkki saattaa sulkeutua venäläisiltä

Maksuliikenne maiden välillä on käytännössä pysähtynyt kokonaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turkki on yksi venäläisten ulkomaanmatkailijoiden pääkohdemaista. Viime vuonna sinne tehtiin yli kuusi miljoonaa matkaa.

Venäläisten lomamatkat Turkkiin saattavat kuitenkin pian olla muisto vain. Turkin vientiyritysten ja raakaöljyn ostajien vanavedessä turkkilaisilla hotelleilla on vaikeuksia saada majoitusmaksuja venäläisiltä asiakkailtaan.

Venäjältä lähetetyt rahansiirrot tulevat joko liian myöhässä tai ne palautuvat lähettäjälle, valitti turkkilaisen isänmaallisen puolueen varapuheenjohtaja Serdar Üsküplü oman puoleensa Aydinlik-lehdelle. Hänen mukaansa kymmenet tuhannet yrittäjät kokevat suuria tappioita ja Turkin matkailuliiketoiminta on suurissa vaikeuksissa, jos Venäjää vastaan asetetut pakotteet pysyvät voimassa.

Venäjän diplomaatit aloittivat tammikuussa neuvottelut rahaliikenteen palauttamiseksi Turkin kanssa, mutta ne eivät johtaneet tuloksiin. Ulkomaankaupan maksuliikenne maiden välillä on käytännössä pysähtynyt kokonaan. Turkkilaispankit eivät ota Venäjältä vastaan ruplia eikä edes Turkin liiroja.

Jotkut turkkilaispankit ovat alkaneet jopa perua aiemmin hyväksyttyjä maksuja vedoten siihen, että niihin on sisältynyt kiellettyjä tuotteita. Pankit estävät maksuliikenteen Venäjältä muun muassa Turkin kemianteollisuudelle, autonvaraosien valmistajille sekä vaatetus- ja kenkäteollisuudelle.

Pankkien Venäjän maksuliikenteen sulku alkoi pian Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin Turkin vierailun jälkeen 5. tammikuuta 2024. Hän keskusteli Turkin ulkoministeri Hakan Fidanin kanssa Venäjän vastaisista pakotteista ja vientirajoituksista sekä mahdollisista yrityksistä kiertää niitä.

Marraskuun lopulla 2023 Yhdysvaltain apulaisvaltiovarainministeri Wally Adeyemo, joka vastaa Yhdysvaltojen pakotepolitiikan valvonnasta, kävi Turkissa jättämässä viimeisen varoituksen turkkilaisyrityksille. Jos ne jatkaisivat Venäjän pakotteiden rikkomista, ne joutuisivat itse talouspakotteiden kohteiksi; ne voitaisiin muun muassa sulkea läntisen pankkijärjestelmän ulkopuolelle. Venäjän ja Turkin välinen kauppa on sen jälkeen laskenut jyrkästi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)