Verkkouutiset

Turkin parlamentti käsittelemässä ensi vuoden budjettiesitystä joulukuun alussa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / ADEM ALTAN

Ruotsin Nato-jäsenyys Turkin parlamentin valiokunnan käsittelyyn

Valiokunta priorisoi Panaman ja Turkin välisen merenkulkusopimuksen Ruotsin Nato-jäsenyyden käsittelyn edelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turkin parlamentin ulkoasiainvaliokunnan on tänään määrä käsitellä Ruotsin Nato-jäsenyyttä, uutisoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Turkin parlamentin verkkosivujen mukaan valiokunnan kokouksen on määrä alkaa kello 15.

Viimeksi valiokunta käsitteli asiaa marraskuun puolivälissä. Tuolloin aiheesta käytiin valiokunnassa laajaa keskustelua, ja päätöstä asiasta päätettiin lykätä tulevaisuuteen.

– Meillä ei tietenkään ole kiire, meillä on omat prioriteettimme, totesi valiokunnan puheenjohtaja Fuat Oktay marraskuussa. Aktay edustaa presidentti Recep Tayyip Erdoganin AKP-puoluetta.

Ruotsin Nato-jäsenyys on valiokunnan asialistalla viimeisenä. Etusijalla on yhdeksän muuta käsiteltävää asiaa, muun muassa Panaman ja Turkin välinen merenkulkusopimus, Pakistanin ja Turkin välinen vankeinsiirtosopimus sekä Malin ja Turkin välinen turvallisuusyhteistyösopimus.

Mikäli valiokunta ehtii käsitellä tänään asiaa, kertovat mietinnön sanavalinnat paljon Ruotsin Nato-jäsenyyden tulevaisuudesta. Valiokunta voi suositella parlamentille kolmea eri tapaa käsitellä liittymissopimusta: Kiireellisesti, priorisoidusti tai ei-kiireellisesti.

– Kiireellisyys tarkoittaisi, että liittymissopimus voitaisiin hyväksyä (täysistunnossa) jo perjantaina, arvioi turkkilainen toimittaja Guldener Sonumut.

Jos valiokunta tyytyy vain priorisoimaan liittymissopimuksin ratifioinnin, voitaisiin päätös tehdä täysistunnossa joko tämän vuoden lopussa tai ensi vuoden alkupuolella. Jos valiokunta ei priorisoi ratifiointia, jää käsittelyaika kuitenkin epäselväksi.

Sonumut arvioi, että jälkimmäinen vaihtoehto on todennäköisin. Tällöin parlamentti voisi jäädä odottamaan Yhdysvaltain kongressin päätöstä myydä Turkille maan havittelemia F-16 -hävittäjiä, jonka jälkeen Ruotsin jäsenyys voitaisiin ratifioida.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)