Verkkouutiset

Moskeija Turkin pääkaupungissa Ankarassa. PIXABAY

Turkin mikrosirujen ja elektroniikan vienti Venäjälle on romahtanut

Yhdysvaltain painostuksen kasvu tuotti viimein tulosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viime vuoden lopulla Turkin puolijohteiden, elektroniikan, tulostettujen piirilevyjen sekä viestintä- ja optisten laitteiden vienti laski  40 prosenttia. Forbesin Turkin tullitilastoista poimimien tietojen mukaan marraskuussa kaksikäyttötuotteiden Venäjän viennin arvo oli 8,4 miljoonaa dollaria, kun se vielä syyskuussa oli lähes 13,9 miljoonaa ja maaliskuussa yli 15 miljoonaa dollaria.

Turkin Venäjän viennin kokonaisarvo kuukaudessa pysyi noin miljardissa dollarissa, mikä on kaksinkertainen sotaa edeltäneeseen aikaan. Supistuminen kohdistui pelkästään Yhdysvaltain ja EU:n pakotelistalla oleviin tuotteisiin.

Turkin pakotteiden vastaisen keskittymän ongelmat alkoivat jo keväällä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain varavaltionvarainministeri Brian Nelson viranomaisryhmineen oli vieraillut Ankarassa. Marraskuussa ministeriö asetti mustalle  listalle yli 20 yritystä Turkissa, Arabiemiraateissa ja Kiinassa pakotteiden alaisten tuotteiden toimittamisesta Venäjälle. Turkista listalle joutui seitsemän yritystä.

Joulukuun alussa Nelson vieraili Turkissa uudelleen tuoden ”viimeisen varoituksen” pakoterintamasta lipsumisesta. Turkkilaisyhtiöitä uhattiin muun muassa sulkemisella läntisen pankkijärjestelmän ulkopuolelle.

Joulukuun lopussa Yhdysvaltain valtionvarainministeriö ilmoitti vielä kovemmista toimista pakotteiden rikkojia vastaan: pakotteiden alaisiksi joutuvat myös Venäjän sotaponnistuksia tukevat pankit. Tuloksena oli Turkin Venäjän viennin maksuliikenteen lähes täydellinen halvaantuminen, koska tammikuun alussa lähes kaikki Turkin suurimmat pankit lopettivat maksujen vastaanottamisen Venäjältä valuutasta riippumatta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)