Verkkouutiset

Terrorismi

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä löysi terrori-iskusta epäillyn puhelimelta ”todisteita”

Venäjän vakavien rikosten tutkinnasta vastaava tutkintakomitea tiedotti perjantaina, että uskoo löytäneensä yhteyden kaksi viikkoa aiemmin tapahtuneen terrori-iskun ja Ukrainan sodan välillä.

Moskovan lähelle Krokus-keskukseen tehdyssä iskussa kuoli yli 140 ihmistä. Venäjän sisäisen turvallisuuden virasto FSB pidätti iskua seuraavana päivänä viisi miestä, jotka ovat Tadžikistanin kansalaisia. Iskun tekijäksi ilmoittautui terroristijärjestö Isiksen Afganistanin-haara Isis-K (Vilayat Khorasan).

Yhdysvallat, Iran ja Ranska ovat kertoneet varoittaneensa Venäjää valmisteilla olevasta iskusta. Yhdysvaltain lähetystö Moskovassa jopa julkaisi kansalaisilleen Venäjällä määräaikaisen varoituksen kaksi viikkoa ennen iskua ja kehotti välttämään suuria ihmisjoukkoja. Muutama päivä ennen iskun tapahtumista presidentti Vladimir Putin kommentoi varoitusta julkisesti syyttäen sitä länsimaiden harjoittamaksi kiristykseksi.

Iskun jälkeen sekä Vladimir Putin, FSB:n johtaja, että Kremlin turvallisuusneuvoston johtaja ovat toistuvasti sanoneet, että vaikka iskun toteuttajat ovat ääri-islamisteja, on iskulla yhteys Ukrainaan ja ukrainalaisiin.

Viimeksi noin viikko iskun jälkeen Venäjän tutkintakomitea ilmoitti, että löysi todisteita Ukrainan osuudesta iskuun. Terroristien laitteilta oli sen mukaan löytynyt viitteitä siitä, että he olisivat saaneet rahaa ja kryptovaluuttoja Ukrainasta.

Todellisuudessa kryptovaluutan alkuperän jäljittäminen on hidasta ja vaikeaa, elleivät valuuttalompakko ja sen omistajat ole entuudestaan tiedossa. Monet käyttävät myös ”bitcoin mixereita” eli eräänlaisia kryptovaluutan pesuloita rahaliikenteen alkuperän ja päätepisteen häivyttämiseksi.

Tänään Venäjän tutkintakomitea siis kertoi selvittäneensä terrorismista epäiltyjen hallusta löydettyjen laitteiden sisältöä pidemmälle. He löysivät kuvia.

Yhdessä kuvassa on tutkintakomitean ilmoituksen mukaan univormuasuisia ihmisiä Ukrainan lipun kanssa sekä tuhoutunut talo. Toisessa kuvassa ukrainainen postimerkki, jossa on ”säädytön ele”.

Tutkintakomitea julkaisi Telegram-kanavallaan kuvia sekä rusentuneesta kännykästä että muista kuvista antaen ymmärtää, että ne ovat löytyneet epäillyltä. Yhdessä kuvassa lukee ukrainaksi ”lapset”. Pari muuta kuvaa ovat kansainvälisiä, Ukrainasta otettuja ja sen tukemiseen liittyviä uutis- ja kuvituskuvia, jotka ovat kiertäneet verkossa ahkerasti.

Mikään tutkintakomitean julkaisemista asioista ei osoita, että ne olisivat löytyneet epäillyn puhelimesta forensisen tutkinnan tuloksena.

Kuvakaappaus Venäjän tutkintakomitean jakamalta videolta. / SLEDKOM

Moskovan isku vaikuttanee terrorismin uhkaan Euroopassa

Moskovan maaliskuinen konserttitalohyökkäys on herättänyt kysymyksen siitä, että onko Eurooppa aliarvioinut terrorismin uhan. Lukuisissa Euroopan maissa kytee nyt pelko laajemmasta terrorismista. Asiasta kertoo Kyiv Post.

Isku on muuttanut useiden maiden uhka-arvioita. Ranska on asettanut korkeimman mahdollisen terrorismin torjuntavalmiuden. Saksan sisäministeri Nancy Faeser on kuvaillut ISISin mahdollista Saksassa aiheuttamaa uhkaa ”akuutiksi”.

Maaliskuisen iskun toteuttajaksi on aiemmin ilmoittautunut ISIS-jihadistijärjestö ja tarkemmin sen alaosasto Isis K. Kyseinen alaosasto on ollut aktiivinen viime vuosina myös Länsi-Euroopassa. On todettu, että sillä on yhtä lailla syytä hyökätä länttä vastaan kuin sillä on hyökätä Venäjää vastaan.

– Vaikka sitä ei oltaisikaan Euroopassa valmiita myöntämään, ei ISIS koskaan ole ollutkaan poissa. Vaikuttaa siltä, ​​että lännen asenne tätä uhkaa kohtaan on ollut enemmänkin ”poissa silmistä, poissa mielestä”, Kyiv Post julkaisussa todetaan. 

ISISin aiheuttamaa uhkaa ei tule aliarvioida. Ääriryhmien propagandistit tekevät kaikkensa rekrytoidakseen uusia jäseniä, myös Euroopassa. Uhka kohdistuu myös yleisesti islamin edustajiin. Jäseniin, jotka eivät ääriedustajien mielestä ole tarpeeksi uskollisia aatteelle.

ISISin luonne tekee järjestöstä vaikeasti jäljitettävän ja sen toiminnasta vaikeasti torjuttavan. Euroopassa lienee tarve yhtenäiselle vastavoimalle. Yhteisen konsensuksen omaavien maiden välisellä yhteistyöllä nähdään saavutettavan menestyksekkäin terrorismin torjunta. Yhdysvallat tiettävästi varoitti terrori-iskusta Venäjää, mutta varoitukseen ei Venäjällä reagoitu.

Miksi Venäjä ei piitannut USA:n varoituksesta? ”Heidän toimintatapansa”

Viime viikkoisen Venäjällä tapahtuneen verisen terrori-iskun jälkimainingeissa on herännyt keskustelua siitä, miksi Venäjällä ei uskottu Yhdysvaltojen tiedustelupalveluiden varoituksiin, kertoo Radio Free Europe.  Takavuosina Yhdysvaltojen ja Venäjän turvallisuuspalvelut vaihtoivat usein tiedustelua terrorismiin liittyen, ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kiitti vuonna 2017 Yhdysvaltoja julkisesti maan välitettyä venäläisille tiedon Pietariin kohdistunesta terroriuhasta.

Nyt maiden kiristyneet välit heijastuvat myös terrorisminvastaisen yhteistyöhön. Putin korostaa mielellään Venäjän olleen terrorismin vastaisen sodan eturintamassa jo ennen Yhdysvaltoja, taistellen radikaali-islamisteja vastaan Tsetseniassa jo 1990-luvulla. Moskovan viimeviikkoisen terrori-iskun jälkeen venäläiset virkamiehet ovat vähätelleet Yhdysvalloista saatuja varoituksia, ja jopa vihjailleet lännen olevan osasyyllinen iskuun.

Tunnetun Venäjä-tuntija Mark Galeottin mukaan Kreml saattoi jättää varoituksen huomiotta sen ajoituksen vuoksi. Yhdysvaltojen Moskovan-lähetystö antoi julkisen varoituksen viikko ennen Venäjän presidentinvaaleja.

– Yhdysvallat antoi varoituksen vilpittömästi. Johtuen sen ajoituksesta Putin kuitenkin uskoi, että kyseessä oli amerikkalaisten yritys häiritä vaaleja, ja pelko mahdollisesta terrori-iskusta saisi ihmiset jäämään kotiin.  Se ei sopinut Putinille, koska yhtenä näytösvaalien tavoitteista oli mahdollisimman suuri äänestysprosentti. Putin ajatteli, että amerikkalaisten toimivat juuri samoin kuten hän itse olisi toiminut, ja siksi hän torjuikin annetun varoituksen julkisesti.

CIA:n entinen virkamies Douglas Londonin mukaan venäläiset tiedustelupalvelut eivät ole koskaan olleet aidosti kiinnostuneita pyyteettömästä yhteistyöstä läntisten kumppaneiden kanssa. Venäläiset ovat pyrkineet edistämään omia tavoitteitaan yhteistyön kautta. Nytkin yhdysvaltalaiset virkamiehet ovat huomanneet venäläistiedustelun syöttävän heille suoranaista disinformaatiota.

– Venäjän turvallisuuspalvelut ovat luonteeltaan opportunistisia. Ne eivät pyri yhteistyöhön, vaan sen sijaan ne näkevät tiedustelutiedon vaihdon mahdollisuutena edistää strategisia ja poliittisia tavoitteitaan, sekä kerätä tiedustelutietoa vastapuolesta maalittamista ja häirintää varten.

– Tämä on yksinkertaisesti heidän toimintatapansa.

Venäjän massiiviseen turvallisuuskoneistoon kuuluu useita tiedustelupalveluita, kuten FSB, sotilastiedustelupalvely GRU, ulkomaantiedustelupalvelu SVR, sekä vielä pienempiä toimijoita. Budjettisyistä kilpailu palveluiden välillä on raakaa, Radio Free Europe kertoo, eikä tiedustelutietoa aina jaeta edes venäläisten välillä. Tiedustelupalvelut kärsivät muun Venäjän hallinnon sektoreiden tavoin myös korruptiosta.

Vaikka Putin onkin syyttänyt terrori-iskusta niin Ukrainaa kuin Yhdysvaltoja, ei yhteistyö suurvaltojen välillä ole kokonaan poikki. Aikaisemmin tällä viikolla Venäjän sisäministeriö tiedotti lapsensa hyväksikäyttämisestä epäillyn Venäjän kansalaisen luovutetun Floridasta ”Venäjän ja Yhdysvaltojen poliisiviranomaisten yhteistyön tuloksena.”

Terroriuhkakeskuksen johtaja: IS ei kadonnut kalifaatin mukana

Ruotsiin kohdistuva terrorismin uhka on syytä otta vakavasti, sanovat useat Dagens Nyheterin haastattelemat asiantuntijat. Turvallisuuspoliisi Säpo nosti terroriuhka-arviotaan viime kesänä viisiportaisen asteikon tasolle neljä, ja maassa on viimeisen vuoden aikana paljastunut useita suunniteltuja terrori-iskuja. Synkemmän arvion taustalla ovat esimerkiksi Ruotsin taannoiset kansainvälistä huomiota saaneet Koraanin polttamiset.

Ruotsin tiedustelu- ja turvallisuusviranomaisten terroriuhkakeskus NCT:n johtaja Ahn-Za Hagström tekee DN:n haastattelussa kaksi johtopäätöstä kasvaneesta terroriuhasta.

–  Ensimmäinen on se, että IS ei kadonnut kalifaatin mukana. Toinen on se, että yhteiskuntamme ja oikeuslaitoksemme osaa entistä paremmin havaita ja torjua tätä. Säpo on vuosien ajan työskennellyt terrorismin havaitsemiseksi ja estämiseksi varhaisessa vaiheessa, hän sanoo.

Aikaisemmin maaliskuussa Saksassa pidätettiin kaksi Ruotsin valtiopäiviin kohdistunutta iskua suunnitellutta miestä. Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkijana työskentelevä arvostettu terrorismin asiantuntija Magnus Ranstorp kuvailee Ruotsiin kohdistuvan uhkakuvan ”kiihtyvän”. Saksassa pidätetty kaksikko on rikostutkijoiden mukaan saanut tehtävänsä IS:n haarajärjestö IS-K:lta, eli samalta ryhmältä joka on ottanut vastuun Moskovan verisestä konserttisali-iskusta.

–  Tämä oli ensimmäisiä ryhmiä joka alkoi ottaa kohteekseen Ruotsin. Olen tutkinut IS-K:n omaa lehteä, ja yhdessä numerossa on sivu, johon on upotettu Ruotsin ja Hollannin liput sekä englanninkielinen teksti ”tappakaa heidät missä he ovatkaan”, Ranstorp sanoo.

Äärijärjestöjen ruokkima kuva Ruotsista islaminvastaisena maana tulee mobilisoimaan ”valtavia voimia” vielä pitkään, Ranstorp varoittaa. Lisäksi Moskovan kaltaiset onnistuneet terrori-iskut voivat DN:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan innoittaa yksin toimivia tekijöitä, joiden suunnitelmia viranomaisten on hankalampi havaita ajoissa.

Säpo ei halua paljastaa kuinka monta kaavailtua terrori-iskua Ruotsissa on estetty. Kyse on myös määritelmistä, turvallisuuspoliisista kerrotaan, sillä terrorismia torjutaan niin pidättämällä terroristi itse teossa kuin kiinnittämällä vanhempien huomio nuoren radikalisoitumiseen.

Moskova väittää löytäneensä näyttöä Ukrainan osuudesta terrori-iskussa

Venäjän tutkintakomitea julkaisi torstaina iltapäivästä tiedotteen, jossa se väitti löytäneensä yhteyden Krokus-halliin hyökkäämisestä epäiltyjen, Tadžikistanista kotoisin olevien miesten ja Ukrainan välillä.

Viisi miestä hyökkäsi viime perjantaina Moskovan lähellä sijaitsevaan Krokus-halliin, jossa oli alkamassa Piknik-yhtyeen konsertti. Miehet ryhtyivät ampumaan konserttivieraita summittaisesti. Ennen pitkää hallissa syttyi tulipalo, ja sen katto romahti. Kuolleita tiedetään torstai-iltana olevan 143. Kymmeniä ihmisiä on yhä sairaalassa, ja joidenkin lähteiden mukaan jopa yli 90 ihmistä on yhä kadoksissa.

– Työskentely pidätettyjen terroristien parissa, heiltä takavarikoitujen teknisten laitteiden tutkiminen sekä rahansiirtojen analysoiminen on tuottanut todisteita siitä, että heillä on kytköksiä ukrainalaisiin nationalisteihin, Tutkintakomitean tiedotteessa sanotaan.

– Tutkinnassa on saanut haltuunsa vahvistettua dataa siitä, että terrori-iskun toteuttajat saivat merkittäviä summia rahaa ja kryptovaluuttoja Ukrainasta. Niitä käytettiin rikoksen valmisteluun.

Viimeksi alkuviikosta mediat kertoivat, että niiden lähteiden mukaan Kremlissä oltiin hyvin tietoisia siitä, ettei Ukrainan osuudesta perjantaiseen terrori-iskuun ollut todisteita. Kremliä lähellä olevat lähteet sanoivat, että myös presidentti Vladimir Putin oli ollut läsnä keskusteluissa, joissa asia oli tuotu esiin.

Kremlissä on oltu sisäpiirilähteiden mukaan järkyttyneitä sisäisen turvallisuuden virasto FSB:n kyvyttömyydestä estää terrori-iskua tapahtumasta.

Venäjän sisäisen turvallisuuspalvelun FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov sanoi tiistaina tiedotustilaisuudessa, että tapahtumien kulkuisi viitaisi Yhdysvaltojen, Britannian ja Ukrainan osallisuuteen terrori-iskussa.

– Iskun valmistelivat sekä radikaalit islamistit itse että läntiset tiedustelupalvelut ja Ukrainan tiedustelupalvelut liittyvät tähän suoraan, Bortnikov sanoi venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Yhdysvaltain Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Kirby tyrmäsi Venäjän väitteet Ukrainan osallisuudesta torstaina. Kirby sanoi esimerkiksi brittilehti The Guardianin mukaan, että väite on yksiselitteisesti pötyä. Kirby kertoi olleensa itse se, joka välitti Venäjälle yhden kirjallisen varoituksen suunnitteilla olleesta terrori-iskusta. Varoituksia välitettiin Kirbyn mukaan useampia.

Venäjän presidentti Putin kutsui Yhdysvaltojen varoituksia kiristämiseksi julkisesti vain muutama päivä ennen kuin Krokus-keskuksen isku tapahtui.

 

 

 

Jopa 95 ihmistä saattaa olla yhä kateissa Moskovan terrori-iskun jäljiltä

Jopa 95 ihmistä on yhä kateissa Moskovan lähellä viime perjantaina Crocus-keskuksessa tapahtuneen terrori-iskun jäljiltä. Asiasta kertovat venäläinen uutiskanava Baza sekä uutissivusto Lenta.

Luku lähes sadasta kadoksissa olevasta perustuu omaisten etsintäpyyntöihin viranomaisille. Luku saatu vertaamalla etsintäpyyntöjä ihmisistä, jotka eivät ole loukkaantuneiden tai kuolleiden listoilla. Kaikkia iskussa kuolleita ei vielä keskiviikkona julkaistun tiedon mukaan ollut tunnistettu. Samalla ei voi kuitenkaan sulkea pois sitä, että kaikki iskusta selvinneet eivät vain ole olleet yhteydessä omaisiinsa.

Iskun yhteydessä keskuksen konserttisali syttyi tuleen ja myöhemmin keskuksen katto romahti. Aiemmin keskiviikkona Baza kertoi, että turvallisuusviranomaisten turvakamerakuviin perustuvien arvioiden mukaan Crocus-keskuksessa saattoi olla sisällä vielä jopa 200 ihmistä siinä vaiheessa, kun keskusekn katto romahti.

 

 

Vladimir Putinin lähipiiri tietää, ettei Ukraina liity Moskovan terrori-iskuun

Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiiri tietää, ettei Ukraina liity Moskovan lähellä perjantaina tehtyyn terrori-iskuun, kertovat Istories ja Kyiv Independent.

Lähteiden mukaan Venäjällä ei ole mitään todisteita siitä, että Ukrainalla olisi yhteyttä tapaukseen, jossa asemiehet hyökkäsivät Crocus-keskukseen ja ampuivat summittaisesti perjantai-iltaa viettäneitä ihmisiä. Keskiviikkona iskun uhriluku nousi 140 ihmiseen yhden uhrin kuoltua venäläisten medioiden mukaan sairaalassa.

Terroristijärjestö Isisin Afganistanin-haara Isis-K (Vilayat Khorasan) on ilmoittautunut iskun tekijäksi. Yhdysvallat varoitti terrori-iskun vaarasta Moskovassa maaliskuun alussa ja kehotti kansalaisiaan välttämään suuria väkijoukkoja. Presidentti Putin vähätteli varoitusta ja syytti Yhdysvaltoja kiristyksestä.

Putin on ollut läsnä keskustelussa, jossa viranomaiset olivat yksimielisiä siitä, ettei Ukrainan hallinto liity terrori-iskuun. Tämä ei ole kuitenkaan estänyt Putinia käyttämästä iskua hyväkseen retoriikassa, jolla varmistelee kansansa tuen jatkumista hyökkäykselle Ukrainassa.

Kremlissä on oltu järkyttyneitä FSB:n kyvyttömyydestä estää terrori-iskua tapahtumasta.

Venäjän sisäisen turvallisuuspalvelun FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov sanoi tiistaina tiedotustilaisuudessa, että tapahtumien kulkuisi viitaisi Yhdysvaltojen, Britannian ja Ukrainan osallisuuteen terrori-iskussa.

– Iskun valmistelivat sekä radikaalit islamistit itse että läntiset tiedustelupalvelut ja Ukrainan tiedustelupalvelut liittyvät tähän suoraan, Bortnikov sanoi venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan.

LUE MYÖS:
Venäjä: Ukraina ja länsimaat auttoivat terrori-iskussa Moskovaan

 

Räjähdyksiä Tukholman lähistöllä, poliisi ottanut useita kiinni

Tukholman lähistöllä sijaitsevassa Tyresössä on käynnissä iso poliisioperaatio, kertoo Expressen.

Syynä on alueelta kuullut räjähdykset.

Erään silminnäkijän mukaan alueella kuului ”todella kova pamaus”. Lehden lähteiden mukaan poliisi on tehnyt alueella useita kiinniottoja. Myös Ruotsin turvallisuuspalvelu Säpo on mukana operaatiossa.

Expressenin mukaan kiinniotot liittyvät terrorismiepäilyihin.

Räjähdysten kerrotaan tapahtuneen sen yhteydessä, kun poliisi on tehnyt ratsioita islamistisen ryhmittymän tiloihin.

Viranomaiset vahvistavat tiedon poliisioperaatiosta Expressenille. Koska operaatio on kesken, poliisi ei toistaiseksi kommentoi asiaa enempää.

Saksan poliisi pidätti vuosikymmeniä pakoilleen Punaisen armeijakunnan terroristin

Saksan poliisi on pidättänyt vuosikymmeniä viranomaisia piileskelleen naisen, jonka epäillään kuuluneen äärivasemmistolaiseen terroristijärjestö Punaiseen Armeijakuntaan (RAF), kertovat muun muassa Saksan yleisradioyhtiö ARD:n uutisohjelma Tagesschau sekä Saksan radion ulkomaanpalvelu Deutsche Welle.

Ala-Saksin osavaltion syyttäjälaitos kertoi Deutsche Wellelle, että 65-vuotias Daniela Klette pidätettiin maanantaina Berliinissä. Hän oli piileskellyt poliisia 1990-luvulta lähtien.

Saksan syyttäjäviraston mukaan Klette on yksi kolmesta RAF:n kuuluneista elossa olevista terroristeista, jota on pidempään etsitty. Kaksi muuta kateissa olevaa RAF-terroristia ovat Ernst-Volker Staub ja Burkhard Garweg.

Viranomaiset syyttävät Kletteä, Staubia ja Garwegia murhan yrityksestä ja useista aseellisista ryöstöistä vuosina 1999-2016.

Kolmikon epäillään kuuluneen niin sanottuun RAF:n kolmanteen sukupolveen. RAF tunnetaan myös nimellä Baader-Meinhof -ryhmä.

1970- ja 1980-luvuilla RAF oli silloisen Länsi-Saksan johtava terroristijärjestö, jonka syyksi on luettu 34 murhaa sekä useita kidnappauksia. Viranomaisten mukaan RAF:n iskuissa on lisäksi haavoittunut 200 ihmistä.

Vuonna 1998 RAF ilmoitti julkisesti lopettavansa toimintansa. Saksan tiedotusvälineiden mukaan ei ole todisteita, että ryhmä olisi tällä hetkellä toiminnassa.

”Ruotsin on reagoitava” – terrorismitutkijan mukaan Iran on ottanut maan juutalaiset kohteekseen

Iranilainen pariskunta suunnitteli kolmen Ruotsissa asuvan juutalaisen murhaamista. Asia nousi julkisuuteen Ruotsin yleisradion Ekot-ohjelman paljastuksen myötä.

Iranilainen pariskunta on karkotettu maasta vuonna 2022. Heitä vastaan ei nostettu syytteitä, sillä riittävää näyttöä ei saatu kerättyä.

Tapaus on herättänyt voimakasta keskustelua, ja Ruotsin hallitusta on arvosteltu liian ”leväperäisestä toiminnasta”. Ruotsalaisen Dagens Nyheterin haastatteleman terrorismitutkija Magnus Ranstorpin mukaan Ruotsin on nyt reagoitava voimakkaasti esiin tulleisiin tietoihin.

Iran-asiantuntija Arvin Khoshnood uskoo, että Iranin suunnitelmissa murhata Ruotsin juutalaisia on osittain kyse kostosta Israelille.

– Jos olet juutalainen ja työskentelet juutalaisen asian puolesta, Iran pitää sinua automaattisesti juutalaisena ja israelilaisena agenttina. Vaikka tätä yhteyttä ei ehkä ole tai se ei ole kovin selvä, se on Iranin ideologinen näkemys, hän sanoo DN:lle.

Myös Ranstorp on sitä mieltä, että murhissa olisi osittain kyse ”kostosta juutalaisille” Israelin ja Yhdysvaltojen toimien vuoksi.

Mikäli pariskunta olisi onnistunut murhien toteuttamisessa, se olisi Khoshnoodin mukaan ollut vahva pelottelusignaali.

Sekä Khoshnood että Ranstorp haluavat nyt Ruotsin reagoivan raportteihin, joiden mukaan Iran on ottanut kohteekseen juutalaisruotsalaiset.

– Kun Ruotsin juutalaisten murhasuunnitelma paljastuu, mikä johtaa ihmisten pidättämiseen, sen täytyy myös herättää voimakkaita reaktioita Ruotsin valtiolta Irania vastaan. Sitten teidän on unohdettava Ruotsin suhde Iraniin. Ulkoministeriön on korostettava tätä, mutta samalla on otettava huomioon Iranissa vangitut ruotsalaiset, Ranstorp sanoo DN:lle.

– Ruotsin hallitus suhtautuu Iranin hallintoon uskomattoman heikolla tavalla. Hallinto tulkitsee sen heikkouden merkiksi. Ruotsilla on ollut EU:ssa mahdollisuutensa julkistaa ja arvostella Irania juutalaisten murhasuunnitelmista Ruotsissa, mutta se ei ole tehnyt sitä julkisesti, Khoshnood sanoo.

DN kysyy terrorismitutkijalta myös, millaisen uhan Iranin turvallisuuspalvelu muodostaa ruotsalaiselle yhteiskunnalle.

– Ruotsi on mielenkiintoinen maa, joka perustuu täällä olevaan ydinteknologian tuntemukseen, mutta myös aktiiviset iranilaiset maanpakolaiset herättävät kiinnostusta. Juutalaiset kohteet, Israelia tukevat ihmiset ja amerikkalaiset kohteet Ruotsissa kiinnostavat myös Irania, Khoshnood sanoo.

LUE MYÖS:
Iranin agentit suunnittelivat juutalaisten murhia Ruotsissa

Viranomaiset varoittavat kohonneesta terrori-iskujen riskistä Euroopassa

Keski-Euroopassa varoitetaan kohonneesta terrori-iskujen riskistä joululomakaudella, kertoo Financial Times.

Saksan ja Ranskan viranomaisraporttien mukaan vaaran aiheuttaa erityisesti Israelin ja Hamasin välisen konfliktin seurauksena radikalisoituneet ”yksinäiset sudet”. Viranomaisten mukaan Hamas saa tukea terroristijärjestöiltä, kuten al-Qaidalta ja ISIS-järjestöltä.

Saksan sisäisen tiedustelupalvelun johtaja Thomas Haldenwangin mukaan vaara on ”todellinen ja suurempi kuin pitkään aikaan”.

Haldenwangin mukaan Gazasta laajalle leviävien kuvien ja videoiden aiheuttamat reaktiot voivat johtaa yksittäisten henkilöiden radikalisoitumiseen.

Terrori-iskujen määrä Euroopassa on lisääntynyt Hamasin hyökkäyksen jälkeen, ja viranomaiset ovat erityisen huolissaan nuorempien tekijöiden profiloitumisesta.

Ranskan tiedustelupalvelun johtaja Nicolas Lernerin mukaan iskuja tekevät yhä nuoremmat henkilöt, myös alaikäiset.

Tämänhetkinen uhka poikkeaa aiemmista aalloista siinä, että nuoret radikalisoituvat omien internet-kupliensa sisällä, mikä tekee heidän havaitsemisensa vaikeammaksi.

Terrorin uhka kasvaa – ”Koskee myös Suomea”

Kansanedustaja Jarno Limnéll (kok) muistuttaa kasvavasta terrorismin uhasta viestipalvelu X:ssä.

– Terroristisen liikehdinnän uhka Euroopassa on noussut. Koskee myös Suomea. Asia on vakava.

– Tällä hetkellä käsittelyssä on Suomen rikoshistorian ensimmäinen puolueisiin kohdistunut terrorismirikosepäily. Tämä ei tule yllätyksenä: Supo varoitti asiasta jo vuosikymmen sitten, Limnéll toteaa.

Limnéll katsoo, että keskustelu ääriliikkeistä on jäänyt Suomessa ”varsin ohueksi”.

– Suojelupoliisi nimesi kotimaiset ääriliikkeet Suomen suurimmaksi sisäiseksi turvallisuusuhaksi jo viime vuosikymmenen alkupuolella.

Limnéllin mukaan Euroopassa esiintyvä laajempi antisemitistinen liikehdintä osa samaa ilmiötä, johon varautuminen tulisi myös Suomessa nostaa enemmän esille.

– Ääriliikkeet, oli kyse sitten äärivasemmistosta tai äärioikeistosta, ovat tuomittavia – kumpikaan ei ole koskaan ollut Suomelle ja vakaudellemme hyväksi.

– Vain vakaa demokratia takaa yhteiskuntarauhan. Ääriliikkeet eivät kannata demokratiaa vaan pyrkivät horjuttamaan sitä, Limnéll sanoo.

Limnéll muistuttaa myös niin sanotuista pehmeistä keinoista ääriliikehdinnän torjumisessa.

– Medialukutaito, historian tuntemus, varhainen puuttuminen ja kansallisen yhtenäisyyden vahvistaminen – tunne kyvystä vaikuttaa ja osallistua yhteiskuntaan. Kyse on demokratian puolustamisesta.

Brysselin terrori-iskusta epäilty haki turvapaikkaa Norjasta

Brysselissä kaksi ruotsalaista ihmistä maanantaina ampunut 45-vuotias mies oli hakenut turvapaikkaa Norjasta vuonna 2011. Asiasta kertoo norjalainen VG.

Kaksi ruotsalaista jalkapallokannattajaa sai surmansa maanantaina, kun heitä kohti ammuttiin aseella. Silminnäkijöiden mukaan ampuja oli huutanut ”Allahu akbar!” ennen ammuskelun aloitusta. Viranomaisten mukaan isku kohdistui tarkoituksella Ruotsin kansalaisiin.

Iskusta epäilty kuoli seuraavana aamuna poliisin ammuttua hänet. Mies tunnistettiin Tunisian kansalaiseksi, joka oleskeli Belgiassa laittomasti.

Norjan maahanmuuttoviranomaiset vahvistavat VG:n tiedot, että mies oli hakenut turvapaikkaa Norjasta vuonna 2011. Hänen hakemuksensa kuitenkin hylättiin, ja mies palautettiin Italiaan. Viranomaisten mukaan mies oli tuolloin tullut Norjaan Italian kautta.

Maahanmuuttoviraston mukaan mies ei ehtinyt oleskella Norjassa pitkään.

Miehen kerrotaan oleskelleen laittomasti Ruotsissa vuonna 2012-2014 ja istuneen ruotsalaisessa vankilassa ennen siirtoa toiseen EU-maahan. Vankilatuomio on liittynyt huumerikoksiin.

Maahanmuuttoviranomaisten mukaan mies oli hakenut turvapaikkaa myös Belgiasta vuonna 2020, mutta hakemus oli hylätty. Vuonna 2021 hänet oli määrätty poistumaan maasta, mutta mies ei ollut noudattanut määräystä.

LUE MYÖS:
Brysselin terrori-iskusta epäilty on kuollut
Brysselin terrori-iskusta epäiltyä ammuttu
Petteri Orpolta surunvalittelu Ruotsiin Brysselin terrori-iskusta

Brysselin terrori-iskusta epäilty on kuollut

Brysselin terrori-iskusta epäilty mies on kuollut poliisin ammuttua hänet tiistaiaamuna paikallisessa kahvilassa. Asiasta kertoo muun muassa Belgian yleisradioyhtiö RTBF.

Kaksi ihmistä on kuollut ja yksi loukkaantunut maanantai-iltana Brysselissä tapahtuneessa ammuskelussa. Teko tapahtui maanantaina kello 19 jälkeen kaupungin keskustan alueella.

Iskun tekijän kerrotaan olleen liikkeellä skootterilla. Juuri ennen ammuskelua hän on pysäyttänyt ajoneuvonsa, osoittanut uhrejaan Kalashnikov-tyyppisellä aseella. Silminnäkijöiden mukaan mies on huutanut ammuskelun yhteydessä ”Allahu akbar”.

Iskun tekijä tunnistettiin 45-vuotiaaksi mieheksi. Hänen kerrottiin olevan Tunisian kansalainen, joka oleskeli Belgiassa laittomasti.

LUE MYÖS:
Brysselin terrori-iskusta epäiltyä ammuttu
Petteri Orpolta surunvalittelu Ruotsiin Brysselin terrori-iskusta

Brysselin terrori-iskusta epäiltyä ammuttu

Brysselissä kahden ihmisen ampumisesta ja kolmannen haavoittamisesta epäiltyä miestä on ammuttu. Asiasta kertoo muun muassa ruotsalainen Aftonbladet.

Belgialaisten viranomaisten mukaan yhtä henkilöä on ammuttu kahvilassa tiistaiaamulla Brysselissä. Alustavien tietojen mukaan ammuttu mies on terrori-iskusta epäilty 45-vuotias mies.

Myöhemmin miehen kerrottiin kuolleen ammuskelussa saamiinsa vammoihin.

Kaksi ihmistä on kuollut ja yksi loukkaantunut maanantai-iltana Brysselissä tapahtuneessa ammuskelussa. Teko tapahtui maanantaina kello 19 jälkeen kaupungin keskustan alueella.

Iskun tekijän kerrotaan olleen liikkeellä skootterilla. Juuri ennen ammuskelua hän on pysäyttänyt ajoneuvonsa, osoittanut uhrejaan Kalashnikov-tyyppiselä aseella. Silminnäkijöiden mukaan mies on huutanut ammuskelun yhteydessä ”Allahu akbar”.

LUE MYÖS:
Brysselin terrori-iskusta epäilty on kuollut
Petteri Orpolta surunvalittelu Ruotsiin Brysselin terrori-iskusta

Artikkeli päivitetty 17.10.2023 kello 11.37: Lisätty tieto, että mies kuoli ammuskelussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)