Verkkouutiset

Diehlin tehdas sammutetuna toukokuussa. / BERLINER FEUERWEHR

Tiedustelutiedot tulivat myöhässä: Venäjä oli sittenkin saksalaistehtaan tuhon taustalla

Tapaus ehdittiin jo päätellä onnettomuudeksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Diehl on monialakonserni, joka valmistaa esimerkiksi puolustusalan tuotteita. Sen alayksikön Diehl Metallin tehtaalla Berliinin lähellä syttyi tulipalo toukokuun alussa. Viranomaisten mukaan palon aiheutti tekninen vika, jolloin se käytännössä oli onnettomuus.

Vaan eipä ollutkaan, sanovat länsimaiset tiedustelulähteet, joita yhdysvaltalainen Wall Street Journal -lehti on haastatellut. Tehtaan tulipalo oli Venäjän järjestämä sabotaasi. Tiedustelulähteet puhuivat medialle, sillä niiden saamat tiedot eivät päätyneet saksalaisten tuomioistuinten käyttöön.

Ensimmäisenä asiasta kertoi saksalainen iltapäivälehti Bild. Sen mukaan Nato-liittolaisen tiedustelupalvelu onnistui sieppaamaan viestintää, joka osoittaisi Venäjän osallisuuden tuhoisaan tulipaloon. Bildin mukaan vinkkitieto kulkeutui Saksan liittokansleri Olaf Scholzille asti.

Wall Street Journalin mukaan tapahtuneen tutkintaa on vaikeuttanut huomattavasti se, että tulipalo tuhosi kaikki tehtaan valvontakamerat tallenteineen. Se kuitenkin tiedetään, että tulipalo sai alkunsa tehtaan osasta, johon vain erittäin harvoilla on pääsy. Lehdelle puhuneen tapauksen tutkintaan perehtyneen lähteen mukaan useampiakin onnettomuuksia ja muita sattumuksia tulisi arvioida uudelleen viimeaikaisten tapahtumien valossa.

Huolet Venäjän sabotaasi-iskuista ovat lisääntyneet kuluneen kevään mittaan. Ensimmäiset havainnot ovat kuitenkin peruja jo kymmenen vuoden takaa, jolloin Tšekissä räjähti ammusvarasto. Se oli bulgarialaisen asekauppias Emilian Gebrevin käytössä. Gebrev toimitti jo tuolloin, vuonna 2014, ammuksia Ukrainan asevoimille. Vuonna 2015 Gebrev yritettiin murhata myrkyttämällä. Vaikka hänestä otetut näytteet tutkittiin Suomessa, ei myrkkyä onnistuttu varmuudella tunnistamaan. Ilmeistä kuitenkin oli, että myrkytyksen aikoihin Gebrevin lähistöllä hääräsi Venäjän sotilastiedustelu GRU:n ”märkien operaatioiden” yksikön henkilökuntaa. Tätä kautta Bellingcat-yhteisö osasi myöhemmin yhdistää GRU:n miesten liikkeet myös ammusvaraston räjähdykseen.

Myöhemmin sabotaasitapauksia on tullut lisää. Keväällä 2023 Puolassa vangittiin 16 ihmistä epäiltynä vakoilusta ja sabotaasi-iskujen suunnittelusta Venäjän laskuun. Heistä kaksitoista oli kotoisin Venäjän valtaamilta alueilta Itä-Ukrainasta. Tarkoituksena oli esimerkiksi suistaa raiteiltaan juna tai junia, jotka kuljettivat Puolasta Ukrainaan lännen toimittamaa aseapua.

Huhtikuussa Saksassa vangittiin Saksan ja Venäjän kaksoiskansalaiset Dieter S. ja Alexander J, jotka keräsivät tietoja tehdäkseen tuhopolton tai räjähdeiskun Saksan ja Yhdysvaltojen asevoimien käyttämään tukikohtaan.  Britanniassa sytytettiin palamaan ukrainalaisten yrittäjien liikekiinteistö.

Suomessa muistetaan viime syksyltä Balticconnector-kaasuputken vaurioituminen. Siinä kiinalainen alus raahasi ankkuriaan pitkin Suomenlahden pohjaa rikkoen putken. Tätä ennen alus oli pysähtynyt Venäjälle kuuluvassa Kaliningradissa, jossa se väitetysti otti kyytiin venäläistä miehistöä.

LUE MYÖS:
Brittiasiantuntija: Venäjä saattaisi ryhtyä terrori-iskuihin Suomessa

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)