Verkkouutiset

Slovakia

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Slovakian ammutun pääministerin tila on vakaa

Slovakian pääministeri Robert Ficon terveydentila on jo lähellä positiivista ennustetta useiden lisäleikkausten jälkeen. Hänen tilansa on edelleen vakava, mutta vakaa. Asiasta kertoo muun muassa BBC.

Varapääministeri Robert Kalinak on BBC:n mukaan lauantaina kertonut, että erilaiset lääketieteelliset toimenpiteet olivat alkaneet ”kantaa hedelmää”. Hän sanoi, että sairaalassa, jossa pääministeriä hoidettiin, oli tapahtunut ”useita ihmeitä” henkilöstön ponnistelujen ansiosta.

– En löydä sanoja kiitollisuudelle siitä, että lähestymme tasaisesti sitä positiivista ennustetta, hän lisäsi.

Pääministeri Ficoa ammuttiin neljä kertaa vatsaan ja kerran käsivarteen lähietäisyydeltä kun hän oli tapaamassa kannattajiaan. Hänen vammojensa on kerrottu olevan hyvin vaikeat.

Sisäministeri Matus Sutaj Estok sanoi torstaina, että Ficon ampumisesta epäilty oli toiminut yksin ja osallistunut aiemmin hallituksen vastaisiin protesteihin.

IL: Valtionjohdon turvatoimia on tiukennettu

Ministereiden turvallisuutta on Iltalehden mukaan Suomessa tiukennettu sen jälkeen, kun Slovakian pääministeri Robert Fico joutui eilen salamurhayrityksen kohteeksi.

– Kokonaisuus on johtanut siihen, että olemme joutuneet lisäämään valmiuttamme, kertoo valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen.

Kurvisen mukaan aggressiivisuutta on ollut jo läsnä yleisötapahtumissa.

Suomessa presidenttiä ja pääministeriä suojaavat poliisin henkilösuojaukseen erikoiskoulutetut henkilöt.

Turvallisuusalan kouluttaja Jari Stolt kertoo, että turvamiehen varustus ei poikkea kovin paljon tavallisen poliisin varustuksesta. Lähtökohtaisesti varustukseen kuuluu käsiase ja teleskooppipamppu.

Turvamiesten tärkein tehtävänsä on suojata päämiestä ja saada hänet nopeasti pois uhkaavasta tilanteesta. Uhkatilanteessa he toimivat käytännössä ihmiskilpinä.

– Turvamiesten on levittäydyttävä mahdollisimman laajoiksi peittäen näkyvyyttä. Heidän on oltava valmiita ottamaan luoti, Stolt sanoo Iltalehdelle.

Stoltin mukaan häneltä kysytään usein, montako turvamiestä valtion päämiehellä on mukanaan. Yksiselitteistä vastausta ei voi antaa.

– Kun puhutaan henkilösuojauksesta, kaiken takana on aina uhka-arvio ja tilannekuva, joiden perusteella katsotaan, riittääkö kevyt lähisuoja, tarvitaanko isommat turvatoimet vai todetaanko, ettei paikkaan voi mennä ollenkaan.

Slovakian pääministerin ampumisesta epäillään ääriliikkeen kanssa flirttaillutta runoilijaa

Slovakian pääministeri Robert Ficoa ammuttiin keskiviikkona Handlóvassa kulttuuritalon edustalla. Pääministeri haavoittui vakavasti. Fico on sairaalassa ja hänen tilansa illalla tehdyn kiireellisen leikkauksen jäljiltä vakava, mutta vakaa. Ampuja otettiin kiinni paikan päältä. Tätä 71-vuotiasta miestä uhkaa slovakialaisen Dennik N -uutissivuston mukaan jopa 25 vuoden vankeusrangaistus.

Mutta mitä hänestä tiedetään?

Mies on kotoisin Levicesta ja työskennellyt työuransa varrella vartijana. Hän on myös yhteiskuntakriittinen kirjoittaja, joka on julkaissut runoja ja kirjoja sekä ollut perustamassa kirjallisuusseuraa, jonka puheenjohtajana on myös toiminut. Dennik Postoj -lehden mukaan hän on ollut Slovakian kirjailijaliiton jäsen vuodesta 2015 alkaen.

Työskennellessään kauppakeskuksen vartijana mies joutui itse hyökkäyksen kohteeksi. Päihtynyt kaupan asiakas aiheutti häiriötä ja pahoinpiteli miehen vuonna 2016. Slovakialaisen median mukaan miehellä oli aselupa, ja luvallinen ase.

Slovakialainen Dennik N kertaa pitkästi runoilijan yhteiskunnallisia asenteita. Eikä syyttä: Slovakian poliisi tutkii myös, miten julkisuuteen vuoti ampumisen jälkeen video, jossa sekavan oloinen epäilty kertoo, ettei hyväksy Ficon johtaman hallituksen politiikkaa ja suunnitelmia lakkauttaa Slovakian yleisradioyhtiön kanava RTVS.

Runoilijalle turvallisuus on vaikuttanut olevan tärkeää. Jopa niin tärkeää, että vuonna 2016 hän esiintyi julkisesti slovakialaisen äärijärjestön kanssa. Slovenskí Branci on äärimmäisen EU- ja Nato-kielteinen liike, joka pitää vahvoista johtajista kuten Vladimir Putinista. Sosiaalisessa mediassa he poseeraavat maastopuvuissa ja jakavat runsaasti kuvia järjestämistään sotilaallisista koulutuksista. He ovat järjestäneet kuvien perusteella ampumispäiviä lapsillekin. Slovenskí Brancin jäsenet ovat itse vastaanottaneet VSquare-lehden mukaan koulutusta venäläiseltä Narodny Sobor -järjestöltä. Järjestö on vahvasti kansalliskonservatiivinen ja Putinin politiikalla myönteisesti nationalistinen. Slovenskí Branci on myös toiminut yhdessä venäläisen moottoripyöräjengi Yön susien kanssa.

Runoilija on antanut Slovenskí Brancille julkisen tukensa. Talvella 2016 runoilija poseerasi yhdessä liikkeen maastopukuisten jäsenten kanssa. Kuvan taustalla liehui Slovenskí Brancin logolla varustettu lippu. Logon tausta on Aktuality-lehden mukaan kopioitu Hitlerjugendilta. Kuvan tekstissä runoilija listasi mielestään positiivisia asioita Slovenskí Brancista: he ovat altruistisia, ostavat aseensa ja tarvikkeensa itse ja kouluttautuvat vapaalla ajallaan. He pystyvät toimimaan ilman valtion määräystä mikä oli runoilijan mielestä häikäisevää Slovakian kaltaisessa passiivisessa valtiossa. Runoilija jatkoi, että nämä jalot nuoret eivät valmistaudu hyökkäämään vaan puolustautumaan ja perusteli uhan satojen tuhansien pakolaisten aiheuttamalla kriisillä. Slovenskí Branci ilmoitti syksyllä 2022 lopettavansa toimintansa. Tiedossa ei ole, kuinka läheisiksi runoilijan välit ääriliikkeeseen vuoden 2016 jälkeen ehtivät muodostua.

Mutta turvallisuushakuisuutta ja muukalaisvastaisuutta löytyy muualtakin runoilijan julkisesta toiminnasta. Dennik N -julkaisun mukaan yksi hänen julkaisemastaan kolmesta runokokoelmasta käsittelee romaneja, eikä sävy ole imarteleva. Dennik Postoj kertoo myös, että mies yritti vuonna 2016 käynnistellä omaa poliittista liikettään kotikaupungissaan Levicessa. Liikkeen kärkiajatus oli väkivallan vastustaminen.

 

 

 

Slovakian ammuttu pääministeri oli leikkauksessa useita tunteja

Ampumisen uhriksi joutunut Slovakian pääministeri Robert Fico ei ole enää hengenvaarallisessa tilassa, maan varapääministeri Tomáš Taraba on sanonut BBC:n mukaan.

Taraban mukaan useita tunteja kestänyt leikkaus on mennyt hyvin. Eilen Slovakian varapääministeri kertoi, että Ficon tila oli erittäin vakava.

Pääministeri Ficoa ammuttiin hänen ollessa tervehtimässä ihmisiä Handlovan kaupungissa noin 150 kilometrin päässä Bratislavasta. Epäilty ampuja otettiin kiinni tapahtumapaikalla.

Slovakian sisäministeri Matúš Šutaj Eštok on arvioinut, että ampujalla oli poliittinen motiivi. Hän kuvailee tapahtunutta salamurhan yritykseksi.

Varapääministeri Taraban mukaan Ficoa kohti ammuttiin viisi laukausta lähietäisyydeltä. Ampuja osui häntä vatsaan ja käteen.

Epäilty ampuja on slovakialaismedioiden mukaan 71-vuotias mies. Epäillyn kerrotaan olevan kirjailija ja poliittinen aktivisti.

Alexander Stubb tuomitsee Robert Ficoon kohdistuneen hyökkäyksen

Tasavallan presidentti Alexander Stubb sanoo tuomitsevansa jyrkästi Slovakian pääministeri Robert Ficoon kohdistuneen hyökkäykseen.

– Jokainen isku vaaleilla valittua poliitikkoa vastaan on isku demokratiaa vastaan. Ajatukseni ovat Robert Ficon, hänen läheistensä sekä slovakialaisten luona, Stubb totesi X-viestissään.

Salamurhayrityksen kohteeksi joutuneen Ficon tilaa kuvaillaan hengenvaaralliseksi. Häntä kohti ammuttiin useampi luoti Handlovan kaupungissa Slovakiassa. Epäilty tekijä otettiin kiinni tapahtumapaikalta.

Petteri Orpo: Tuomitsen kaiken väkivallan demokratioitamme vastaan

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo järkyttyneensä uutisesta, että hänen ministerikollegaansa, Slovakian pääministeri Robert Ficoa on ammuttu.

– Tuomitsen kaikki väkivallanteot demokratioitamme vastaan. Hän ja hänen perheensä ovat ajatuksissani, Orpo sanoo X-päivityksessään.

Ensitietojen mukaan Fico olisi haavoittunut välikohtauksessa vatsaan ja hänen tilaansa on kuvailtu vakavaksi, brittilehti The Telegraph kertoo. Pääministeri vietiin helikopterilla sairaalaan tapahtumapaikalta, joka sijaitsee noin 150 kilometrin päässä Slovakian pääkaupungista.

Fico nousi uudelleen valtaan Slovakiassa viime syksynä järjestetyissä vaaleissa.

Slovakian pääministeriä ammuttu, video näyttää väitetyn tekijän kiinnioton

Slovakian pääministeri Robert Ficoa on ammuttu. Salamurhan yritys tapahtui Handlovan kaupungissa noin 150 kilometrin päässä Bratislavasta. Fico oli ollut hallituksen kokouksessa ja keskusteli sen jälkeen kadulla kansalaisten kanssa, kun ampumavälikohtaus tapahtui.

Paikalliseen yleisradioon tietonsa pohjaava The Telegraph -lehti kertoo, että silminnäkijöiden mukaan Ficoa kohti ammuttiin neljä laukausta, joista yksi osui. Pääministeri vietiin sairaalaan helikopterilla.

Tapahtumista on levinnyt sosiaaliseen mediaan video, joka väitetysti näyttää ampujan kiinnioton.

Fico tunnetaan Venäjä-myönteisenä poliitikkona ja Unkarin pääministeri Viktor Orbánin liittolaisena.

Kreml-mielinen Peter Pellegrini nousi Slovakian presidentiksi – tätä se tarkoittaa Ukrainalle

Slovakiaa hallitsevan Hlas-puolueen presidenttiehdokas, Slovakian parlamentin puhemies Peter Pellegrini voitti presidentinvaalien toisen kerroksen. Hän päihitti maltillisen vastaehdokkaansa Ivan Korčokin 53 prosentin äänisaaliilla.

Vaikka Slovakian presidentin asema onkin enimmäkseen seremoniallinen, on presidentillä kuitenkin valtaa lakien ja asetuksien hyväksymisessä, tuomarinimityksissä, sekä kansainvälisten sopimuksien solmimisessa.

Pellegrini on poliittisesti lähellä Slovakian nykyistä pääministeri Robert Ficoa. Fico on tullut länsimediassa tunnetuksi Ukrainan sotilaallisen tuen vastustamisesta, sekä Ukrainan suvereniteetin kyseenalaistamisesta.

Vaikka vastavalittu presidentti onkin pyrkinyt julkisesti luomaan itsestään kuvaa maltillisempana poliitikkona verrattuna länsikriittiseen Robert Ficoon, on hänen puolueellaan kuitenkin erittäin läheisiä suhteita pääministerin puolueeseen. Pellegrini painotti kuitenkin puheessa lauantaina että hänen valintansa ei tule muuttamaan Slovakian roolia vahvana EU- ja Nato-jäsenenä.

Pellegrini on arvostellut sitä, ettei Slovakian EU- ja Nato-jäsenyyttä ole käsitelty kriittisesti, ja mustamaalannut vastaehdokkaastaan Korčokista, kutsuen häntä sotakiihkoilijaksi joka haluaa viedä Slovakialaisia sotilaita Ukrainaan.

Pellegrini pyrkii itse profiloitumaan rauhanneuvotteluiden kannattajana.

– Nato ja EU ovat jakautuneet heihin, jotka kannattavat [Venäjän ja Ukrainan välisen] sodan jatkumista, ja heihin, jotka vaativat rauhanneuvotteluiden aloittamista. Teen kaikkeni, että Slovakia pysyy rauhan, eikä sodan puolella, hän sanoi.

Pellegrini johtaa vasemmistolaista Hlas-puoluetta, joka muodosti viime vuonna hallituksen Ficon vasemmistopopulistisen Smer-puolueen ja laitaoikeistolaisen Slovakian kansallispuolueen kanssa.

Hlas erosi Smer-puolueesta vuonna 2014. Se nähdään yleisesti Smerin apupuolueena.

Ficon hallitus, jota Pellegrini tukee, on valtaan päästyään muun muassa lopettanut sotilasavun Ukrainalle, syyttänyt Yhdysvaltoja vaalivaikuttamisesta ja lakkauttanut korruptiotapauksia tutkivan syyttäjänviraston. Lisäksi se on esittänyt useiden rikosten vanhenemisaikojen lyhentämistä sekä maan yleisradioyhtiön autonomian lakkauttamista.

Hallitusta on myös kritisoitu laajasti populistisesta politiikasta. Tämä lähestymistapa on näkynyt myös häpeilemättömänä äänestäjien kosiskeluna presidentinvaalien aikana.

Politico-lehden mukaan Pellegrinin Hlas-puolueeseen kuuluva sosiaaliministeri Erik Tomáš haukkuikin ennen toista kierrosta vastaehdokas Korčokia Covid-19 pandemian hoitamisesta ja eläkkeiden jäädyttämisestä sekä lupasi eläkeläisille 300 euron korvauksen ”edellisen hallituksen aiheuttamista vahingoista” ja 600 euron ”joulubonuksen.”

Vastaavasti myös puolustus- ja sisäministeriö ovat kosiskelleet häpeilemättä äänestäjiä, luvaten poliiseille, palomiehille, ja sotilaille 500 euron bonuksen keväällä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)