Verkkouutiset

Historia

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kylmän sodan kenraali Aimo Pajunen oli Suomen sujuvasanainen lännettäjä

Kenraali Aimo Pajunen (1931-2013) oli erikoinen upseeri. Hän osasi sukkuloida niin armeijan organisaatiossa kuin tulla toimeen jopa rauhaa rakastavien pasifistienkin kanssa. Pitkä aikaisena puolustusministeriön kansliapäällikkönä Pajunen tuli huolehtineeksi hyvistä yhteiskuntasuhteista niin, että monet kalliit ja tärkeät armeijan hankinnat voitiin toteuttaa alkuun mahdollisista erimielisyyksistä huolimatta.

Tuoreessa Pajusen elämäkerrassa entinen radikaali, myöhempi pääministeri Paavo Lipponen (sd.) osaa arvostaa yhteistyökumppaninsa taitoa luoda leppoisa ilmapiiri. Moni muukin Pajusen kanssa iltoja viettänyt koki yhteiset neuvonpidot isänmaan kannalta sopuisuudessaan hyödyllisiksi. Varsinainen herätyksen hetki ajoittui 1960-luvun alun noottikriisiin, Suomen ja Neuvostoliiton hetkelliseen epäluottamuksen tilaan, jonka lauettua maan puolustuksellista kykyä päätettiin nostaa.

Siinä tarvittiin parlamentaarista ymmärrystä, mutta Pajusen hämmästynyt havainto oli: puolustusvoimilla ei ollut tarpeeksi luottamuksellisia ja uskottavia suhteita edes kaikkiin eduskuntaryhmiin.

Puolustusneuvoston sihteeristön jäsenenä Pajunen heräsi ja herätti: Ahti Karjalaisen (ml.) hallitusohjelmassa ei ollut sanaakaan puolustusvoimista! Karjalainen oli pulpahtanut puolueensa ja eduskunnan ulkopuolelta Urho Kekkosen kortilla valtaan. Johtavat poliitikot, koko yhteiskunta oli saatava kiinnostumaan, ja se tapahtui.

Tuosta alkoivat Sotakorkeakoulun hoitamat totaalisen maanpuolustuskurssit, ensimmäisen kerran vuonna 1961. Niihin kutsuttiin tärkeitä yhteiskuntamme vaikuttajia niin politiikan, sivistyksen kuin yrityselämän parista. Aimo Pajusen tulevaisuuden kannalta oli onnekasta, että puolustusneuvoston sihteerinä hän tuli kunnostautuneeksi juuri siinä, mikä oli nostava hänet tärkeisiin ja vastuullisiin tehtäviin.

Seuranpitoa vakavissa merkeissä

Pajunen osasi kansliapäällikkönä henkilökohtaisen suhdetoiminnan taiteenlajin. Paljon on kerrottu poliitikkojemme piehtaroinnista neuvostoliittolaisten kanssa heidän viehättämisekseen. Samaa Pajunen sovelsi toimissaan myös läntisten yhdyshenkilöittensä kanssa – ehkä ei yhtä viinapitoisesti, mutta rentoutuvan yhteisolon merkeissä.

Neuvoteltaessa ilmapuolustuksen ratkaisuista 1990-luvulla sotilaamme osasivat jo huolehtia suhdetoiminnasta niin maan omien vaikuttajien kuin ulkomaisten kohteiden kanssa. Hornet-kauppojen neuvotteluprosessi oli todellinen koetinkivi: hanke valtaisan kallis, josta saatiin viilattua kuitenkin hyväksyttävä.

Hankintoihin liitettiin ratkaisevia ehtoja: kokoonpano tapahtuisi Suomessa, eli huippumoderni kalusto ja sen käyttö tulisi tutuksi alusta pitäen.

Käypää DDR-materiaalia romuhintaan

Neuvostoliiton luhistuminen ja Saksojen yhdistäminen vahvistivat suomalaisten mahdollisuuksia tehdä valintoja itsenäisesti. Elämäkerran kirjoittaja saa tukea haastateltaviltaan. Aimo Pajunen reagoi erittäin nopeasti, kun selvisi, ettei yhdistynyt Saksa tehnyt DDR:n valtaisilla kalusto- ja ammusvarastoillaan yhtään mitään.

Saksa halusi käyttökelpoisesta mutta määriltään liiallisesta arsenaalista nopeasti eroon. ”Maksakaa mitä maksatte, kunhan viette pois” oli kiireessä sanottu. Niin alkoivat junalautta kuljetukset. Ylin upseeristomme todistelee yhä, että saimme kuranttia tavaraa romun hinnalla. Olisiko joku muu maa halunnut samaa, mene, tiedä.

Hankinnat lohduttivat puutteessa eläneitä maavoimiamme, koska satsaus liki samaan aikaan ilmavoimille oli epäsuhtainen. Selvää kuitenkin on, että tuolloin jopa itäsaksalainen tarpeisto kelpasi täydennykseksi. Pajusesta oli ratkaisevasti hyötyä.

Halutessaan kulmikas

Pajunen uskalsi olla kannanotoissaan rohkea. Hän oli helposti toimittajien lähestyttävissä ja antoi ylempiinsä nähden verrattain rohkeita lausuntoja. Muutamia kertoja hänen lausumiaan korjattiin – jopa moitittiin. Norja Nato-maana aiheutti kipuja, kun Pajunen puhui haastatteluissa suomalaisten kannalta levottomia: norjalaiset loukkaantuivat.

Kurssikaverinsa ja puolustusvoimain komentaja Jan Klenbergin kanssa sukset menivät pahasti ristiin, kun Pajunen oli mennyt ja paukauttanut kantansa julki, jonka takana esimies ei ollut. Kun sitten vielä maan presidentti oli siteerannut Pajusen mielipidettä ja maininnut sen puolustusvoimain mielipiteeksi, oli riita valmis. Sopu löytyi vuosia myöhemmin.

Nostipa Pajunen arvovaltakysymykseksi kerran niinkin pienen seikan kuin virka-autonsa rekisteritunnuksenkin. Kansliapäällikön auton numero oli ollut SA 5 ja pääesikunnan päällikön SA 4. Pajunen vaati itselleen SA 4 -tunnusta, ja sai, koska muut eivät pitäneet asiaa merkityksellisenä. Näin Pajunen ilmeisesti koki nousevansa arvoasteikossa pääesikunnan päällikön edelle!

Ehkä hänessä eli rämäpää jo isänsä kautta. Arvi Pajunen oli sotilas, myös lentäjä. Isän luonnetta kuvaa, kun hän lentokoneella uskalsi sujahtaa Johanneksen kirkon kahden tornin välistä. Moitteet tuli. Kun ohi kuljette, ällistytte ja ihmettelette, miten se tehdään.

Edesmennyt työkaverini, valokuvaaja Kaius Hedenström istui muinoin laiturillaan Jungfruskärin laguunissa. Saari kuului osin puolustusvoimille, se oli veneilijöille turvaetappi, siellä sijaitsi puhelinkoppi. Matkan päästä lähestyi soutuveneilijä Kaius huusi: ”Sä näytät ihan Pajuselta”. Niin alkoi heidän ystävyytensä.

Henrik Tala: Aimo Pajunen, kylmän sodan kenraali. Siltala 2024.

Suomalaisen kirurgin karmaiseva kuvaus Ruandan kansanmurhasta

Toimittaja Leena Hirvonen kirjoitti kirurgi Seppo Salmisen päiväkirjamerkintöjen ja myös haastattelujen perusteella teoksen Ruandan kansanmurhan veristä vaiheista.

Ruandan pääheimojen hutujen ja tutsien väliset ristiriidat ovat vanhaa perua. Siirtomaakaudella belgialaiset suosivat tutseja kaikissa tehtävissä, mikä herätti vihaa hutuissa. Ruanda julistettiin itsenäiseksi 1962 ja maan johto siirtyi nyt hutuille. Hallinnon tutseihin kohdistuvat vainot kiihtyivät ja monet pakenivat ulkomaille.

Naapurimaissa asuvat tutsit muodostivat poliittisen liikkeen, RPF:n, Rwandan Patriotic Frontin eli Ruandan Kansallisen Rintaman. Sen sotilaallinen siipi RPA, Rwandan Patriotic Army alkoi toimia Ruandasssa. Hutut halusivat säilyttää maan hallinnon käsissään ja eliminoida vastapuolen. Tutsit puolestaan halusivat palata valtaan.

Tilanne kärjistyi lopullisesti, kun hutupresidentti Habyarimanan lentokone ammuttiin alas huhtikuussa 1994. Osapuolet syyttelivät toisiaan ja pian alkoi kuukausia kestänyt ennennäkemätön verilöyly, jossa menehtyi noin 800 000 ihmistä.

Avustustyöhön keskelle kansanmurhaa

Kesällä 1994 Salminen lähti Punaisen Ristin kansainvälisen komitean, ICRC:n, mukana töihin keskelle kansanmurhaa Kigaliin, Ruandan pääkaupunkiin. Siellä kanadalainen YK-majuri totesi selkeästi tilanteen: There are no more devils in hell. They are now all in Rwanda!

Punaisen Ristin kenttäsairaala oli sijoitettu Kigalin laidalle, katolisen tyttökouluun. Luokkahuoneiden lisäksi osa operaatioista tehtiin ulkona tai teltoissa. Salminen työskenteli kolme kuukautta erittäin vaikeissa olosuhteissa, hänen vastuullaan oli huolehtia osaltaan kenttäsairaalan kirurgisesta työstä ja operatiivisesta toiminnasta.

Salminen hoiti vaativat kirurgiset toimenpiteet sairaalan pelkistetyllä välineistöllä ilman röntgeniä ja laboratorioita, ilman juoksevaa vettä ja säännöllisesti saatavaa sähköä. Sitä saatiin ajoittain tuotettua generaattoreilla.

Sairaala jäi kriisin alettua osapuolten väliin. Sijainnin takia sekä potilaita että henkilökuntaa vammautui tai kuoli niin harhaluodeista kuin kranaattien sirpaleista. Taisteluiden ollessa kiivaimmillaan telttojen väleissä oli juostava kyyryssä.

Ensimmäiset päivät

Kesäkuun 28. päivänä Salminen aloitti työnsä kenttäsairaalassa ja hän raatoi lähes tauotta aamuseitsemästä iltaseitsemään. Hän hoiti peräjälkeen kolme isoa vatsan alueen ja paksusuolen leikkausta. Ensimmäinen potilaista, sirpalevammasta revenneen paksusuolen kanssa hoitoon tullut, kuoli osastolla verensiirrosta aiheutuneeseen komplikaatioon. Veripussit olisi säilytettävä tasaisessa lämpötilassa jääkaapissa, mutta pitkät sähkökatkokset johtivat verivalmisteiden pilaantumiseen.

Kertakäyttöisiä kumihanskoja ei ollut riittävästi, joten hanskoja pestiin ämpärissä operaatioiden jälkeen ja aseteltiin kangasliinalle kuivumaan. Sinänsä hanskat eivät olleet suurin ongelma, lähes kaikki vammat olivat likaisia. Räjähdyssirpaleet, luodit ja keihäät siirsivät kudoksiin erilaista likaa, steriilejä haavoja ei yksinkertaisesti ollut.

Oma lukunsa olivat macheten aiheuttamat vammat. Machete on pitkäteräinen veitsi, jota yleensä käytetään sadonkorjuussa. Teräase soveltui myös ihmisten silpomiseen. Salminen näki potilailla syviä, pitkiä viiltoja käsissä, kyljissä ja kasvoissa sekä katkottuja raajoja.

Osalle potilaista ei voinut tehdä enää mitään. Esimerkiksi sairaalaan kannettiin sisään maastopukuinen, luodin päähänsä saanut sotilas. Tilanne oli toivoton ja sotilas kuoli pihalle. Samoin iltaisin olisi ollut useita kiireellisesti leikattavia potilaita, mutta työhön ei ryhdytty. Salminen teki linjauksen, että tiimi ei operoinut yöllä. Ilman lepoa koko leikkausryhmä olisi ollut pian toimintakyvytön.

Miinoja ja tauteja

Salmisen aloittaessa työnsä miinoihin haavoittuneita oli melko vähän, mutta myöhemmin kesällä uhreja alkoi tulla enemmän. RPA alkoi päästä voitolle ja vetäytyvät hutujoukot miinoittivat lähtiessään maastoa. Ruandassa oli käytössä paljon polkumiinoja ja niihin astuneiden ihmisten alaraajat silpoutuvat käytännössä riekaleiksi.

Monilla hoitoon tulleilla jalkojen luiden päät törröttivät ulkona ja lihaspalat roikkuivat luussa kuin vartaassa. Miinavammojen takia Salminen saattoi yhden päivän aikana tehdä kuusi amputaatiota.

Taistelujen lisäksi paikallisia riivasivat kulkutaudit, tappavat loiset ja puute juomakelpoisesta vedestä. Taudit, joihin länsimaissa rokotetaan, tappoivat Ruandassa paljon ihmisiä.

Kenttäsairaalassa tautien tarkkaa diagnoosia ei laboratorion puutteen takia pystytty tekemään eli voitiin lähinnä arvailla osuvinta tautia oireiden perusteella. Yksi tällainen oli jäykkäkouristus, jonka oireet olivat niskan ja selän jäykkyys, kovat vatsanpeitteet ja irvistys kasvoilla. Salminen näki kenttäsairaalassa jäykkäkouristuksen saaneita ihmisiä, joiden kärsimykset olivat karmeaa katseltavaa. Lääkkeitä olon helpottamiseksi tai parantamiseksi ei kenttäsairaalalla juurikaan ollut.

Seppo Salminen & Leena Hirvonen: Kirurgina Ruandassa. 255 sivua. Werner Söderström osakeyhtiö.

Suomen selviytyminen maailmansodasta huipentui Tali-Ihantalaan

Valtiotieteen tohtori, yleisesikuntaeversti Pekka Visuri, filosofian tohtori, yleisesikuntaeversti Pasi Kesseli ja diplomi-insinööri, tekniikan tohtori Carl-Fredrik Geust ovat kaikki Suomen sotavuosien historiaan hyvin perehtyneitä kirjoittajia. Yhteistyönä he ovat kirjoittaneet teoksen Suomen sodista 1939-1945. Siinä käsitellään viime sotien taustat, tapahtumat ja seuraukset yhtenä kokonaisesityksenä.

Kesällä 1939 maailmaa hätkäytti Saksan ja Neuvostoliiton välillä solmittu hyökkäämättömyyssopimus. Sen salaisessa lisäpöytäkirjassa määriteltiin myös etupiirijaot ja tihkuneiden tietojen mukaan Suomen katsottiin kuuluvan Baltian maiden tavoin Neuvostoliiton piiriin.

Suomi sai 5. lokakuuta kutsun saapua neuvotteluihin Moskovaan. Neuvottelukierrokset jatkuivat tuloksettomina marraskuulle saakka. Neuvottelujen katkettua hallitus ei pitänyt sodan uhkaa suurena vaan jopa valmisteli ylimääräisiin harjoituksiin kutsuttujen reserviläisten suurimman osan kotiuttamista. Sitä ei sentään toteutettu, mutta evakuointeja ja eräitä muita yhteiskunnan valmiustoimia jo purettiin.

Syitä hallituksen sodanvaaran vähättelyyn on pohdittu paljon. Yhtenä perusteena poliittisen johdon kannanotoille olivat päämajasta saadut tilannearviot, joissa pidettiin epätodennäköisenä Neuvostoliiton hyökkäystä talven kuluessa. Vielä 25. marraskuuta tiedusteluosaston katsauksessa ilmoitettiin, ettei Neuvostoliitto todennäköisesti ryhtyisi hyökkäämään millään suunnalla.

Todellisuudessa puna-armeijan joukkoja oli alettu keskittää Suomen suunnalle jo lokakuussa Moskovan neuvottelujen aikaan ja näiden kariuduttua Neuvostoliiton puolustusministeri marsalkka Kliment Vorošilov antoi 15. marraskuuta käskyn siirtyä hyökkäysvalmiuteen ja sota syttyi 30. marraskuuta.

Länsimaiden avun merkitys

Talvisodan osalta länsiavun merkityksestä on kiistelty pitkään. Sinänsä länsivallat toimittavat materiaaliapua sen jälkeen, kun Suomen armeija oli joulukuun puolivälin tienoilla osoittanut taistelukykynsä.

Ruotsista tuli monenlaista apua, mutta armeijan osastojen lähettämisen suhteen kanta pysyi tiukan kielteisenä. Ruotsista tuli kuitenkin 8 000 vapaaehtoista sotilasta sekä ilmavoimien ja ilmatorjunnan osastoja Pohjois-Suomen puolustusta vahventamaan.

Suurempi kysymys oli, tulisivatko Britannia ja Ranska Suomen avuksi? Molemmissa maissa julkilausuttuna ajatuksena oli Suomen avustaminen ja sillä oli myös niin sanotun yleisen mielipiteen tuki. Todellisena päämääränä olivat Norjan satamien ja Pohjois-Ruotsin malmikenttien valtaaminen, etteivät ne päätyisi Saksan haltuun.

Hankkeen esteenä oli lukuisia teknisiä ja poliittisia tekijöitä. Norja ja Ruotsi kieltäytyivät sallimasta interventiojoukkojen läpikulkua Suomen suuntaan. Niillä oli siihen useita hyviä syitä, joista vähäisin ei ollut Saksan uhkaus estää voimakeinoin liittoutuneiden pääsy Skandinaviaan.

Suunnitelmilla oli kuitenkin oma vaikutuksensa Neuvostoliitossa. Josif Stalinille tuli tammikuussa tietoja Ranskan ja Britannian halukkuudesta edetä Skandinaviaan. Vaikka ilmeisenä tavoitteena ei ollut pelkkä Suomen avustaminen, alkoi hankkeisiin selvästi tulla myös Neuvostoliiton vastaiseen sotaan valmistautumisen piirteitä. Tämä pakotti neuvostojohtajan yrittämään saada sota Suomea vastaan loppumaan tarjoamalla hyväksyttäviä rauhanehtoja.

Neuvottelujen ohella Neuvostoliitto yritti myös ratkaista sodan ankarilla hyökkäyksillä, mutta lopulta sota päättyi rauhansopimukseen maaliskuun 13. päivänä 1940. Alusta saakka käytettiin termiä välirauha, joka ennakoi tulevaa jatkosotaa.

Kesä 1944

Suomen kohtalo oli jatkosodan loppupuolella kesällä 1944 jälleen vaakalaudalla Neuvostoliiton suurhyökkäyksen alettua Karjalan kannaksella.

Kesäkuun 9. päivänä puna-armeija aloitti kymmenen tuntia kestäneet ilmapommitukset ja tykistötulen. Varsinainen hyökkäys alkoi seuraavana päivänä ja vastarinnasta huolimatta neuvostojoukot etenivät.

Pessimismi valtasi myös ylipäällikön, joka ilmoitti 15. kesäkuuta maan hallitukselle, että armeija oli lyöty. Hieman myöhemmin C.G.E. Mannerheim kehotti nopeasti tunnustelemaan aselevon mahdollisuuksia.

Neuvostojoukot saavuttivat Viipurin 20. kesäkuuta ja tilanne alkoi olla kriittinen. Päämaja sai kuitenkin puolustustaistelut vakiinnutettua Itä-Karjalasta siirretyillä joukoilla ja myös saksalaisten apu tasoittivat voimasuhteita. Suomalaisten vastarinta tiivistyi ja puna-armeijan hyökkäykset hidastuivat.

Viipurin koillispuolella Tali–Ihantalan alueilla käytiin Pohjoismaiden historian suurin taistelu kesä-heinäkuussa 1944. Puna-armeijalle kyseessä oli läpimurtotaistelu päästä sisemmälle Suomeen. Suurtaistelu päättyi suomalaisten torjuntavoittoon.

Tärkeimmät syyt vihollisen pysäyttämisen taustalla olivat puolustajaa suosiva maasto, jalkaväen vastahyökkäykset ja tykistön ja kranaatinheittimien keskitetty tulenkäyttö. Oma merkityksensä oli Suomen ilmavoimien ja saksalaisen lento-osasto Kuhlmeyn tuella.

Pekka Visuri, Pasi Kesseli & Carl-Fredrik Geust: Suomen sodat 1939–1945. Selviytyminen maailmansodasta. 544 sivua. Docendo.

Väinö Tannerin lapsenlapsi kiistää nuoruutensa ihanteet ja kertaa kommunismin synnit

Riikka Tanner (s. 1949) piehtaroi satojen ikätovereittensa tavoin 1960- ja 1970-luvun kulttuuriradikaalien yhteisöissä. Hänen isoisänsä Väinö Tanner (sd.) oli Neuvostoliiton silmissä pahin vihollinen: sosialidemokratia kilpaili kommunismin kanssa. Se oli sota vanhempia vastaan, sokeasta joukkouskosta kommunismiin, pelastumiseen. Aatteen ja taiteen lavastus upposi heränneisiin suomettuneessa Suomessa. Usko nojasi rauhanaatteen ylikansalliseen romantiikkaan.

Lähiviholliset olivat sotia edeltävä ja sotien jälkeinen Suomi. Kansainvälinen näkökulma tarjosi jakomielisen aatekehyksen: Vietnamin sotaa käyvä Yhdysvallat, kaiken pahan alku ja toisaalta kehitysmaiden väkivaltaiset vallankumoukset. Oma muistikuvani 1970-luvun Leipzigin ruusun ja rauhan elokuvajuhlilta: koskaan en ollut nähnyt sotaa vastustettavan Kalashnikov kädessä.

Kuten Tannerkin toteaa, sanat ”rauha” ja ”Lenin” Agit Propin tahtimarssilauluissa olivat kiehtova valhe, joka upposi sinipaitaisiin taistolaisnuoriin. Kun tänään Venäjä jahtaa natseja rajojensa ulkopuolelta, se unohtaa asenneilmaston omassa maassaan.

Tanner alkaa nähdä kom-uniaan

Jossakin vaiheessa kiihkouskova voi tulla toisiin ajatuksiin. Eroaminen kiinteästä uskonyhteisöstä on ollut varsinkin tämän vuosituhannen puolella monen kirjan aihe. Luopio joutuu täysin eristetyksi, ilmiö on tuttu uskonyhteisöissä sekä poliittisten ääriliikkeiden piirissä.

Riikka Tanner ei kuitenkaan ollut kokemuksensa ja kyllästymisensä kanssa yksin. Hän ei perustanut uutta poliittista lahkoa, vaan luovana yksilönä kykeni kertomaan irtiotostaan. Yhdessä Kanerva Cederströmin kanssa hän toteutti dokumenttielokuvan Lenin-setä asuu Venäjällä (1987). Nimi ivaili pikkulapsille syötettyä Lenin-puppua.

Kirja on osin kauhu-uni. Tanner on rakentanut filosofisten tekstiensä väliin muistumia taistolaisuuden ajoilta, joita hän nimittää kom-uniksi. Niissä menneisyyden kokemukset astuvat esiin. Taiteen ja kulttuurin aivopesemät edistyksen ihmiset kokoontuvat lujittamaan omaa yhteistä uskoaan. Kulttuurityöntekijän Liitto kokosi taiteen marxilaiset yhteen niin, että huomattavaa osaa taiteilijakunnasta on syytä pitää tyranniasta haaveilevana joukkona.

Teatteri tekee vallankumouksen

Kun toimittajakirjailija Matti Kurjensaari oli lukenut Kouluhallituksen hyväksymän Suomen Kirjallisuushistorian, hän kirjoitti päiväkirjaansa 16.8.1973 dystopianäyn:

”Jos tuo ryhmäkunta saa vallan, se johtaa oikeudenkäynteihin, maanalaiseen kirjallisuuteen, pakkotyöleireihin. ’Suomalainen kirjallisuus vanginvaatteissa’. Se johtaa yhden kirjailijatyypin ylettömään suosimiseen, toisten tuhoutumiseen”.

Tanner käsittelee syystäkin suomalaisen teatterikoulutuksen ajautumista ääriajattelijoiden välineeksi. Edistys eli Helsingissä, maakunnan väki ymmärsi vastustaa. Teatterikoulun aatepari Eero Melasniemi ja Kristiina Halkola aivopesi monta oppilaspolvea, kunnes koitti seuraava joukkomielenhäiriön muoto: Jouko Turkka. Teatteri ja siinä sivussa elokuva sekä pioneerilaulanta olivat tie uuteen hulluuteen. Työväestöstä he eivät tienneet yhtään mitään.

Edistys sai kommunistien muotoilemana hirtehisiä ajatusahtauman muotoja. Kaisa Korhonen jahtaamassa tyttöoppilaiden puhtautta. Pirkko Saisio on omalta osaltaan jo aiemmin kertonut koulun tunkkaisista asenteista vaikkapa seksuaalisia vähemmistöjä kohtaan – prikulleen kuin tämän päivän poikkeavuuksia metsästävä Venäjä.

Andrzej Wajdan Katyn ja Puolan kärsimysten kauheus

Riikka Tanner kertaa puolalaisten kohtaloa. Natsit ja kommunistit sovussa päättävät jakaa Puolan – Baltia, Romania ja Suomi Josif Stalinille. Omansa Puolasta saatuaan Neuvostoliitto teloittaa huolellisesti valitsemansa puolalaiset avainhenkilöt ja hautaa ruumiit, muun muassa Katynin metsiin. Puolalainen elokuvaohjaaja Andrzej Wajdan elokuva aiheesta valmistui vasta 2007 muistuttamaan ikuisesta vihasta synnintekijöitä kohtaan. Putinin Venäjä ei tule pyytämään anteeksi.

Kirjan loppuosa on omistettu filosofisille ajatuksille Tannerien tuttavuudesta, latvianjuutalaisesta Paul Olbergistä, jonka kanssa Riikan isovanhemmat kävivät mielenkiintoisia ja avartavia keskusteluja. Niiden laajemman esittelyn sijaan tarjoilen todellisen löydön, akateemikko V.A. Obrutsevin tieteellisen ennustuksen:

”Kommunismi, johon pääsemme viimeistään 1980-luvun alussa on kykenevä pidentämään ihmisen ikää noin 150-200 vuoteen. Kaikki tarttuvat taudit on hävitetty. Vanhuus ja väsymys ovat voitettuja ominaisuuksia. Tiede on oppinut herättämään eloon ennenaikaisesti kuolleet. Ihminen on onnistunut alistamaan KAIKKI luonnonvarat ihmiskunnan ja kommunismin palvelukseen.”

Kirja ei muuten kertaakaan mainitse henkilöä nimeltä Jaakko Laakso (taist.), jonka kanssa muutama kokoomuslainenkin oli hyvää pataa. Miksi? Lunastaakseen taivaspaikan, kun akateemikko Obrutsevin ennustus toteutuu?

Riikka Tanner: Leninin ilmestyskirja. Kirjoituksia painajaisista, historiasta, kulttuurista ja politiikasta. Media Hämeentie 2024.

Tammisaaren punavankileirin karmeat olot johtivat kansainväliseen skandaaliin

Arkistoalalla työskentelevä FM Cecilia Toivanen ja FM historianopettaja, tietokirjailija Sture Lindholm käsittelevät teoksessaan Tammisaaren vankileirin ja pakkotyölaitoksen vaiheita vuosien 1918-1930 välisenä aikana.

Tammisaaren kupeessa sijaitseva Dragsvikin sotilasalue rakennettiin vuosina 1911–1913 Venäjän keisarikunnan sotilastukikohdaksi. Dragsvikin sotilasalueella oli lähes 70 rakennusta.

Kun Suomen sisällissota ratkesi keväällä 1918, Dragsvikin tukikohta oli tyhjillään. Toukokuussa voittajat päättivät, että kaikkia kevään 1918 punakapinaan osallistuneita tulisi pitää vankeudessa, kunnes selviäisi, mihin rikoksiin he olivat syyllistyneet.

Kyse oli noin 80 000 ihmisestä, jotka sijoitettiin eri puolilla Suomea sijaitseviin vankileireihin.

Alkukaaos

Junat alkoivat tuoda punaisia Tammisaaren leiriin ja kesäkuun alun raportit kertoivat, että vankeja oli noin 7 400. Muutamaa viikkoa myöhemmin määrä kasvoi tuhannella. Vartijoilla ei ollut ollut aikaa huolehtia, että ylisuurella vankijoukolla olisi ollut ruokaa ja vettä. Käytännössä leirillä vallitsi viidakon laki.

Elintarvikepula oli akuutti ja jotkut vangit toivoivat, että heidät ammuttaisiin. Sekin oli heistä parempi vaihtoehto kuin riutua hitaasti nälkään.

Ruokapulan lisäksi Dragsvikin joukkokuolemiin vaikuttivat järkyttävät hygieeniset olot. Ensimmäiset käymälät olivat avoimia riukukuoppia. Peseytymiseen ei ollut vettä eikä vaihtovaatteita ollut, vaan vangit käyttivät samoja pesemättömiä vaatteita, jotka olivat olleet heidän yllään vangitsemisesta lähtien. Tällaisissa oloissa tartuntataudit levisivät esteettä.

Epätoivoinen tilanne herätti vähitellen myös viranomaiset. Uusien ohjeiden mukaan vähemmän syylliset vangit päästettiin ehdonalaiseen vapauteen. Samalla sallittiin omaisten ruokatoimitukset vangeille. Heinäkuun alussa Dragsvikista vapautettiin noin 1 200 vankia.

Silti heinäkuussa leirillä menehtyi päivittäin keskimäärin noin 30 ihmistä. Ruumispinot kasvoivat ja vainajia laitetiin puulaatikoihin, jotka vedettiin kärryillä leirialueen ulkopuolelle. Perille päästyään vangit tyhjensivät laatikoiden sisällön hiekkakuoppaan. Kesähelteessä työ oli sietämätöntä. Vielä elokuussa yli puolet kaikista Suomen vankileirikuolemista tapahtui Tammisaaressa.

Pakkotyölaitos

Professori Robert Tigerstedt nimitettiin kesällä 1918 leirin ylilääkäriksi. Tarkastuskierroksensa jälkeen hän luonnehti näkemäänsä silkaksi katastrofiksi. Olosuhteet olivat pahemmat kuin Venäjän vankiloissa. Salaiseksi tarkoitettu raportti vuoti julkisuuteen, ja mikä pahinta, myös pohjoismaisiin lehtiin. Seurauksena oli Suomen valtiolle kiusallinen kansainvälinen skandaali.

Julkisuus saattoi olla yhtenä syynä siihen, että vastuu sotavankiloista siirtyi syyskuussa 1918 sotilasviranomaisilta siviilihallinnolle. Vankileirien tilalle tuli yhdeksän pakkotyölaitosta, Dragsvik oli niiden joukossa ja sen viralliseksi nimeksi tuli Tammisaaren pakkotyölaitos.

Olot alkoivat parantua, esimerkiksi lokakuussa avattu sauna poisti pahimmat hygieniaan liittyvät ongelmat, koska vangit saattoivat peseytyä päivittäin. Oikeuden päätösten ja armahdusten vuoksi pakkotyölaitoksen väkimäärä väheni merkittävästi, vuodenvaihteessa 1918-1919 Tammisaaressa oli noin tuhat vankia.

Maaliskuussa 1919 Tammisaaren pakkotyölaitoksella vieraili yllättäen valtionhoitaja C.G.E. Mannerheim ja oikeusministeri Karl Söderholm seurueineen. Lähes kolme tuntia kestäneen vierailun aikana Mannerheim tiettävästi kävi kaikissa selleissä ja keskusteli vankien kanssa ja kyseli heidän vointiaan ja toiveitaan.

Vierailun jälkeen Mannerheim antoi oikeusministerille tehtävän toimittaa Dragsvikiin 500 alusvaatekertaa ja perunaerän, josta jokainen vanki saisi yhden perunan päivässä. Erään mukana olleen henkilön muistiinpanojen mukaan Mannerheim oli sanonut, että hän mieluummin pakenisi ja vaarantaisi henkensä kuin jäisi Dragsvikiin. Sanomalehdissä ilmestyi toisenlainen versio, jonka mukaan Mannerheim oli tyytyväinen vierailuun ja todennut kaiken olevan kunnossa.

Seuraavina vuosina muut pakkotyölaitokset suljettiin ja keväästä 1921 lähtien ainoastaan Tammisaaressa oli vuoden 1918 punavankeja.

Osa vartijoista halusi kostaa punavangeille

Tammisaaren vankien muistelmissa kerrotaan sadistisista ja julmista vartijoista sekä vankeihin kohdistetusta väkivallasta. Varmasti kesällä 1918 osa vartijoista halusi kostaa punavangeille, mutta pakkotyölaitoksen aikana vankien kohtelu muuttui asiallisemmaksi.

Tammisaaren pakkotyölaitoksen suuri ongelma olivat karkaamiset. Vuonna 1920 alueelta pakeni peräti 45 vankia. Syynä oli johdon selityksen mukaan se, että vartijat olivat valtaosin kouluttamattomia ja kokemattomia.

Tammisaaren vartiointiongelmat jatkuivat pitkälle 1920-luvulle. Vartijoiden vaihtuvuus pysyi suurena, kurinpito oli heikkoa ja alkoholinkäyttö muodostui entistä merkittävämmäksi ongelmaksi kieltolaista huolimatta. Pimeän viinan myyjille vanginvartijat olivat hyviä asiakkaita.

Sture Lindholm & Cecilia Toivanen: Punavankila. Tammisaaren pakkotyölaitos 1918–1930. Suomentanut Anu Koivunen. 495 sivua. Atena.

Söivätkö sudet Turun seudulla 22 lasta?

Turun seudulla 1800-luvun lopulla liikkunut susilauma tappoi parin vuoden aikana 22 lasta. Oulun yliopiston tutkijat selvittivät nykyaikaisin tutkimusmenetelmin susilauman ravinnon koostumusta ja mahdollisen ihmislihan osuutta niiden kokonaisravinnonsaannissa.

Viimeinen susi kyseisestä susilaumasta kaadettiin alkuvuodesta 1882. Susi täytettiin ja se on nykyisin säilytettävänä turkulaisessa koulussa. Täytetty susi on antanut tutkijoille mahdollisuuden perehtyä sen ruokavalioon ja ihmislihan mahdolliseen osuuteen sen ravinnosta.

Tutkimusta varten suden turkista otettiin karvanäytteitä, joiden stabiilien hiili- ja typpi-isotooppien koostumusta verrattiin muihin aikalaissusista saatuihin näytteisiin. Hiilen ja typen stabiilit isotoopit kertovat esimerkiksi suden asemasta ravintoketjussa.

Ihminen on ravintoketjussa korkealla, ja ihmiskudoksen käyttäminen laajasti ravintona näkyisi isotooppisuhteissa. Vastaavaa tutkimustapaa on käytetty muun muassa kuuluisia Tsavon ihmissyöjäleijonia käsitelleessä tutkimuksessa.

Tutkimuksen mukaan ihmiskudoksen määrä susien kokonaisravinnonsaannista oli todennäköisesti vähäinen, sillä ihmislihan syöntiin viittaavia muutoksia suden ravinnossa ei havaittu.

Jos sudet ovat syöneet ihmislihaa, on ihmiskudoksen määrä kokonaisravinnonsaannista ollut niin pieni, ettei se ehkä olisi muuttanut isotooppisuhteita havaittavasti. Tutkimustulosten mukaan ihmiset ovat muodostaneet maksimissaan 10–15 prosenttia susien ravinnontarpeesta.

– Erot vertailuaineistoon selittänee se, että Turun seudun sudet ovat joutuneet turvautumaan tavallisesta poikkeavaan ruokavalioon, koska niiden pääsaaliseläin hirvi oli alueella käynyt vähiin. Tämä on voinut tarkoittaa esimerkiksi maatilojen kotieläinten hyödyntämistä, mikä on todennäköisesti totuttanut sudet ihmisten läheisyyteen, dosentti Juho-Antti Junno sanoo tiedotteessa.

Tutkittavana ollut susi oli historiallisten lähteiden perusteella käyttänyt ihmisravintoa viimeksi noin kaksi kuukautta ennen kuolemaansa. Suden karvankasvun nopeuden perusteella tutkijat olettavat, että tietoa suden ravinnosta saadaan noin neljän viimeisen elinkuukauden ajalta. Ihmisperäisen ravinnon oletettiin näkyvän eroina karvan tyvi- ja latvaosien välillä.

Kuukausikohtaisia isotooppisuhteita selvitettiin katkaisemalla ihmissyöjäsuden karvat seitsemään sentin pituiseen osaan analyysejä varten.

– Tulokset eivät varsinaisesti tue lapsensyönnin mahdollisuutta, mutta sitä ei voi sulkea kokonaan pois. Samasta aineistosta on tekeillä myös geneettinen tutkimus, jolla on tarkoitus selvittää tutkittujen yksilöiden sukulaisuussuhteita sekä niiden alkuperää. Niidenhän on useissa yhteyksissä väitetty olleen koirasusia, kertoo susia pitkään tutkinut professori Jouni Aspi.

Vertailuaineisto kerättiin 1800-luvun lopulla eläneiden susien turkeista Riihimäen metsästysmuseon kokoelmista. Lisäksi analysoitiin kahden muun epäillyn ihmislihaa syöneen suden turkin isotooppisuhteita.

Useiden yliopistojen ja museoiden yhteistyönä toteutetussa tutkimuksessa päävastuu oli Oulun yliopistolla. Mukana projektissa oli myös Lauma-kirjan vuonna 2019 julkaissut Jouni Tikkanen. Alun perin kirja toimi inspiraationa tutkimushankkeelle.

Arvoitus nimeltä Bertel Mårtenson – edustajamme ja liikemies Euroopassa, joka katosi natsien keskitysleirille

Jääkärilentäjä, ilmailuasiamiehemme Berlinissä ja Pariisissa, Suomen Fordin palveluksesta liikemieheksi Eurooppaan jäänyt Bertel Mårtenson (1893-1945) tuli salaperäisesti Gestapon pidättämäksi lokakuussa 1943. Hän oli tuolloin harjoittanut ”liiketoimiaan” Sveitsistä käsin.

Aluksi Mårtenson oli kiistatta Suomen itsenäisyyden ja nuoren tasavallan asialla: Pyhtään papin poika värväytyy Saksaan jääkärikoulutukseen ja pääsee siellä toimimaan vastuutehtävissä, kunnes erikoistuu hankkimaan lentokoneita Suomen armeijalle vaihtelevalla menestyksellä. Yhteydenpito Suomeen on takkuista: kaikkeen ilmailuasiamiehemme viestittelyyn suhtauduttiin vähätellen.

Mårtensonin sitkeä toiminta Saksassa ja Ranskassa ei kaikin puolin onnistunut. Lentokoneiden mittatilaus oli ranskalaisten kanssa pitkittyvä koettelemus. Valmistajan komeat puheet ja käytännön teot olivat räikeässä ristiriidassa. Aikataulut ja laatu eivät pitäneet kutiaan. Kun Mårtenson raportoi kotimaahan kiputekijöistä, Helsingin pään isännät luulivat tietävänsä asiat paremmin.

Hänen havaintonsa vastasivat pitkälle stereotypioita ranskalaisesta mentaliteetista: ylemmyyden tunteesta, tyhjistä lupauksista. Kokeneena lentäjänä Mårtenson havaitsi vakavat puutteet mahdollisen kaupankäynnin kohteena olevan lentokoneen valmistuksessa.

Maanantailaatua, epävakaita koneita

Ranskalainen laatu oli muinoin vitsailun aiheena, kun kaverini osti Tippa-Rellun. Korjaamossa sitä nimitettiinkin maanantaiversioksi. Viinimaan työntekijöiden laatukyky oli viikonlopun jäljiltä alimmillaan. Kun Mårtenson oli 1924 ottanut vastaan ilmailuasiamiehen tehtävät Pariisissa, se koettiin helpotuksena Helsingin ylemmille, niin paljon Bertel oli joutunut riitelemään ilmavoimien esikunnassa. Luonteeltaan hän ei ollut pehmeä ja yhteistyöhaluinen upseeri.

Tiukkaa luonnetta kyllä tarvittiin Pariisissa, vaikka Mårtenson verkostoituikin monien kanssa, vaan ei kaikkien. Suomella oli halu saada käyttöön ranskalaisia lentokoneita, joiden alkuvalmisteluja Mårtenson valvoi. Suunnittelu ja työn jälki eivät vakuuttaneet. Myös aikatauluongelmat loivat varjoja hankintojen toteutumiselle. Mårtenson joutui kuuntelemaan monisanaisia selityksiä ja ylväitä lupauksia. Kun hän niistä raportoi Suomen riitaisille esimiehilleen, nämä arvattavasti puistelivat päätään: Mårtenson ei ehkä osannut hommaansa.

Kanssakäyminen lentokonevalmistaja Caudronin kanssa on mainio opetus kaikille hankintoja tekeville. Ensin Suomelle luvattiin ”lahjaksi” mallikone, joka lennätettäisiin Suomeen näytille. Sitten selvisi, ettei kyseessä olisi lahja laisinkaan. Lupaus olisi pitänyt nähdä ns. mustaa valkoisella. Tehtaalla mallikoneen rakentaminen ei edistynyt, kun Bertel siellä kävi elokuussa 1924.

Lokakuussa – muutaman käyntikerran jälkeen – kone oli ”lähes valmis”, mutta – kas (!): uusi moottori lojui konetelineellä vailla kelpoisuustodistusta, männän akseli oli liian kulunut. Mårtenson havaitsi käynneillään, että vikoja oli paljon ja aina vain lisää. Joulukuussa lentäjäkollega vei suomalaislentäjien läsnä ollessa koneen luvatta ulos hangaarista ja suoritti koelennon: hän ei ollut koskaan lentänyt niin kummallisella koneella. Sillä oli hankala lentää ja epävarman tuntuinen, hengenvaarallinen. Valmistaja oli tämän tiennyt koko ajan, mutta Suomen päässä Mårtensonin kanssa riidoissa ollut piti häntä syyllisenä.

Epäonninen lentokone päätyi poltettavaksi ja venäläissyntyinen suunnittelija sai kenkää. Mårtenson jatkoi ilmailuasiamiehenä Pariisissa jonkin aikaa, kunnes toimi lakkautettiin. Sillä kertaa ranskalaisia koneita havitellut Suomi jäi niitä ilman. Mielenkiinto alkoi kohdistua muualle.

Töihin Fordille ja taas Keski-Eurooppaan

Mårtensonin onnistui pysytellä lentoalalla, vaikka alkoikin levottomasti harjoittaa monen moista liiketoimintaa: turkikset houkuttelivat, samoin arpajaistoiminta. Suomen Fordiakin kiinnostivat lentokoneet, ja kohta hän oli hetken yhtiön palveluksessa. Veri veti kuitenkin Eurooppaan, tuleva uusi aviovaimo astui kuvioihin. Sotien aikana Mårtenson ryhtyi hankkimaan Suomelle sen tarvitsemia raaka-aineita ja harrastamaan salaperäisiä kuriirin tehtäviä.

Suomen ja Saksan liittolaissuhteet antoivat hänelle vapauksia tiettyyn rajaan saakka. Silti kuriirikirjeitä ja suuria rahasummia kuljettanut Mårtenson ilmiannettiin ja pidätettiin 14 muun henkilön kanssa junamatkalla Pariisista Berniin. Elettiin lokakuun loppua 1943, jolloin Saksan ja Suomen suhteet olivat vielä Mårtensonin kannalta hyvällä tolalla. Silti aviovaimo Ella eivätkä suomalaiset viranomaiset saaneet varmoja tietoja pidätykseen johtaneista yksityiskohdista saati Mårtensonin olinpaikasta. Kun seuraavan vuoden talvella hänen kohtalostaan jatkettiin kyselyjä, Saksan ja Suomen ilmiselvästi viilentyneet välit olivat jo haitaksi.

Sanna Lönnforsin kirjoittama elämänkerta hyödyntää Mårtensonin pojanpojan hallussa olevaa arkistoa, joka sisältää uskomattoman paljon kirjeenvaihtoa – jopa tämän keskistysleiriajalta. Kirjoittajaa luonnehditaan ”tarinallisen tietokirjoittamisen” osaajaksi. Pitää paikkansa.

Samalla kun kirja kuvaa sodan aikaista Euroopan jännittävää elämää, se on myös rakkaustarina, joka päättyy päähenkilön katoamiseen Mittelbau-Doran keskitysleirille, jonka lopuksi puna-armeija ”vapauttaa”. Lönnfors uskoo, että Mårtenson katosi ja kuoli leiriä evakuoitaessa länteen. Kertomuksen yksi karmea opetus on: älä palvele liian useata eri tahoa, vaikka luulet diplomaatin aseman olevan turvanasi. Laukussasi kuljettamasi raha ja kulta himottavat kaikkia. Sankaruutesi onnistumiset voivat muuntua riskeiksi ja kohtaloksesi.

Sanna Lönnfors: Bertel Mårtenson, väärinymmärretty sankari? Reuna 2023.

Tällaisia ovat suomalaiset poliisisurmat

Toimittaja Linda Rantanen käy teoksessaan lävitse kaikki vuoden 1969 jälkeen tapahtuneet virkatehtävää suorittaneiden poliisien kuolemaan johtaneet rikokset.

Suomen itsenäisyyden aikana poliiseja on kuollut virkatehtävissä 132. Todennäköisesti määrä on suurempi, sillä sotien aikana kaikkia kuolemantapauksia ei kirjattu.

Mikäli sotavuosia ei lasketa, synkimmät vuodet olivat 1958 ja 1969. Kumpanakin vuonna menehtyi neljä poliisia virkatehtävissä.

Puolangan haulikkomies

Lokakuussa 1980 Puolangan keskustassa sijainneessa baarissa oli meneillään tavanomainen torstai-ilta. Työntekijä huomasi, miten vakioasiakkaisiin kuuluva mies vaikutti olevan kovassa humalassa ja puhisi itsekseen vihaisena. Loppuillasta henkilö riitautui toisen asiakkaan kanssa.

Mies kävi hakemassa sisarensa luota haulikon patruunoineen. Hänen ilmestymisensä ase kainalossa anniskelupaikan edustalle sai baarissa aikaan valtavan paniikin, mutta mies ei kuitenkaan pyrkinyt sisälle, vaan siirtyi odottelemaan riitakumppaniaan tien toiselle puolelle pysäköidyn kuorma-auton taakse.

Paikalle saapuneista kahdesta poliiseista kumpikaan ei vetänyt ylleen suojaliivejä, joita ei tosin muutenkaan mielellään käytetty. Liivit olivat erittäin suuria, ulottuivat lantion alapuolelle ja painoivat 20 kiloa. Niiden kanssa oli hyvin vaikea liikkua. Vasta 1990-luvulla poliisille saatiin kevyempiä suojaliivejä.

Konstaapelit lähestyivät kummaltakin puolelta kuorma-auton peräosan takana lymyilevää miestä. Sitten kuului haulikon laukaus ja ylikonstaapeli Taisto Seppänen kaatui tuskissaan maahan. Hän oli saanut vatsaansa haulisuihkun ja kuoli sairaalassa saamiinsa vammoihin.

Käräjäoikeus tuomitsi ampujan kymmenen vuoden mittaiseen vankeusrangaistukseen täyttä ymmärrystä vailla tehdystä murhasta. Vapauduttuaan mies syyllistyi vielä useisiin väkivaltarikoksiin sekä tappoon.

Varkauden puukotus

Maaliskuussa 1986 poliisi sai Varkaudessa kotihälytystehtävän. Noin 30-vuotias mies oli ollut laitoshoidossa mielenterveysongelmiensa takia ja päässyt perheensä luo lomalle. Hän oli kuitenkin lääkkeiden ja alkoholin yhteisvaikutuksesta alkanut pahoinpidellä isäänsä. Äidin ilmoittaessa tilanteesta paikalle lähetettiin kolme poliisipartiota.

Poliisit tulivat kerrostaloasunnon ovelle. Samassa mies syöksyi heidän kimppuunsa kaksi puukkoa käsissään. Hätäpuhelussa äiti ei ymmärtänyt ilmoittaa teräaseista, vaikka tältä oli kysytty, oliko poika aseistautunut. Hyökkääjä kävi raivokkaasti poliisien päälle puukkojen kanssa.

Pahiten välikohtauksessa sai osumia nuorempi konstaapeli Matti Eronen. Iskut osuivat rintakehään, vasempaan olkavarteen ja vasempaan kyynärvarteen. Ensihoidon saapuessa paikalle todettiin yhden puukoniskun osuneen myös suoraan sydämeen ja poliisi oli menehtynyt miltei välittömästi.

Tekijä todettiin olevan täyttä ymmärrystä vaille ja hänet lähetettiin tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Rattijuoppo

Kesäkuussa 2007 ylihärmäläinen 20-vuotias nuorukainen osallistui Kalajoella järjestettyihin Bimmerpartyihin eli BMW:n omistajien vuotuiseen kokoontumisajoon. Paikalla oli 10 000 kävijää ja 2 000 Bemaria.

Mies oli hankkinut itselleen vuoden 1984 kirkkaankeltaisen BMW 325:n ja vaihtanut siihen tehokkaamman moottorin. Lauantai-illan edetessä mies huomasi tupakoidensa alkavan olla lopussa. Huolimatta siitä, että alkoholia oli juotu runsaasti, hän päätti itse ajaa ostoksille. Myös kaksi kaveria tuli kyytiin.

Huoltoaseman pihalla oli käynnissä niin sanottu kuminpolttonäyttö, josta myös nuori mies innostui, hänen autostaanhan ei tehoja puuttunut. Sattumalta lähes samalla hetkellä, kun mies aloitti ajoneuvonsa pyörittämisen, asemalle tuli poliisin siviilimallinen auto. Viranomaiset kiinnittivät välittömästi huomionsa vaarallisen oloisesti liikkuvaan Bemariin.

Kuljettaja ei piitannut poliisin pysähtymiskäskyistä, vaan karkasi liikenneasemalta ja ajoi valtatie 8:lle. Alkoi pakomatka kohti etelää, poliisipartiot ajoivat perässä ja tehtävään liittyi mukaan myös moottoripyöräpoliisi. Edelleen kaikki määräykset pysähtyä kaikuivat kuuroille korville. Ajaja vaaransi liikenteen tekemällä uhkarohkeita ohituksia ja välillä auton vauhti kiihtyi 200 kilometriin tunnissa.

Kokkolan poliisin kenttäjohtaja määräsi partion estämään hurjastelijan etenemisen. Kälviän kohdalla vanhempi konstaapeli Gudmund Lindström oli asettamassa piikkimattoa, kun BMW:n keula osui häneen. Poliisi lensi yli sadan metrin mittaisen matkan ja paiskautui asfaltille.

Lindströmillä ei ollut mitään mahdollisuuksia selvitä ja hän menehtyi tapahtumapaikalle. Autossa olijat loukkaantuivat vain lievästi ja heidät saatiin kiinni välittömästi. Kuljettajan verestä mitattiin yli kolmen promillen lukema.

Käräjäoikeus tuomitsi ajajan 3,5 vuoden mittaiseen vankeusrangaistukseen muun muassa törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä rattijuopumuksesta. Myöhemmin hovioikeus kovensi tuomion viiteen vuoteen.

Linda Rantanen: Suomalaiset poliisisurmat. 186 sivua. Like Kustannus/Kustannusosakeyhtiö Otava.

Anders Adlercreutz napitti nyt ylimmänkin nappinsa – huikea historia- ja Nato-tarina

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz (r.) on julkaissut Instagram-videon, jossa hän onnittelee Ruotsia tuoreesta Nato-jäsenyydestä. Video on katsottavissa artikkelin lopussa.

Samalla hän kertoo mielenkiintoisen tarinan Suomen ja Ruotsin – ja oman sukunsa – historiasta.

– 15. syyskuuta 1808 Ruotsin armeija voitettiin Oravaisissa. Armeija vetäytyi esi-isäni, kenraalimajuri Carl Johan Adlercreutzin johdolla.

Upseerit olivat vetäytymisestä kauhuissaan.

– Ymmärrettiin, että tämä menetys tarkoittaisi sitä, että nämä kaksi maata repeytyisivät erilleen, Adlercreutz toteaa.

Niin myös kävi. Suomen sodan päätyttyä Suomi siirtyi Ruotsilta Venäjän vallan alle vuonna 1809.

– Pettymys oli valtava. Koettiin, että Kustaa IV Aadolf [Ruotsin kuningas 1792–1809] oli pettänyt Ruotsin ja pettänyt Suomen, Anders Adlercreutz kertoo.

Pettymystä kuvaamaan tehtiin päätös, että upseerit avaavat uniformunsa ylimmän napin.

– Sanottiin myös, että älkää napittako sitä ennen kuin Suomi ja Ruotsi ovat jälleen yhdistyneet.

Säilyneissä maalauksissa upseereilla on ylin nappi auki.

– Se oli merkki siitä, että he tekivät työtä sen eteen, että Suomi ja Ruotsi olisivat jälleen yksi ja sama kuningaskunta.

Tänään torstaina Ruotsista tuli virallisesti Naton täysjäsen.

– Tämä tarkoittaa, että Suomi ja Ruotsi ovat lähempänä toisiaan kuin koskaan tuon syyskuun 1808 päivän jälkeen. Olemme molemmat Euroopan unionin jäseniä, olemme nyt molemmat Naton jäseniä. Ruotsin asia on Suomen ja Suomen asia on Ruotsin.

Videon lopuksi Adlercreutz napittaa takkinsa ylimmän napin, ja takaa paljastuu Natonkin lippu.

– Onnea Ruotsille ja tervetuloa Natoon.

LUE MYÖS:
Näin J.L. Runeberg hehkutti kansanedustajan esi-isästä (VU 12.11.2017)
Lähellä kuninkaan kruunua – kansanedustajan hurja sukutausta (VU 12.11.2017)

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Anders Adlercreutz (@andersatz) jakama julkaisu

Kommunistien mukaan länsimaiset agentit saattoivat myrkyttää Josif Stalinin

Venäjän kommunistipuolue on kehottanut liittovaltion turvallisuuspalvelua (FSB) ja korkeita syyttäjiä tutkimaan läntisen tiedustelupalvelun mahdollista osuutta Neuvostoliiton diktaattori Josif Stalinin kuolemaan vuonna 1953, kertoo The Kyiv Independent.

– Puolue on virallisesti anonut Venäjän federaation valtakunnansyyttäjänvirastoa ja (turvallisuuspalvelu) FSB:tä tutkimaan läntisten tiedustelupalvelujen mahdollista roolia Josif Stalinin kuolemassa, kommunistipuolueen puheenjohtaja Sergei Malinkovitš sanoi.

– Stalinin aikalaisten lukuisat todistukset viittaavat siihen, että länsimaiset agentit myrkyttävät Neuvostoliiton johtajan, Malinkovitš jatkoi.

Tänään 5. maaliskuuta on Stalinin kuoleman 71-vuotispäivä. Hän toimi Neuvostoliiton johtajana vuodesta 1924 kuolemaansa asti. Neuvostoliiton hallitus katsoi, että hänen kuolemansa johtui aivohalvauksesta.

”Silloin uhkasi natsismi, en näe että tilanne olisi nyt toisenlainen”

Vaikka moni saattaa pitää nykyajan vertaamista 1930-lukuun kuluneena, yhtäläisyyksiä nousee ruotsalaiskolumnisti ja -kirjailija David Lagercrantzin mielestä esiin päivä päivältä enemmän. Siksi onkin hänen mukaansa käsittämätöntä, miksi länsi ei tee enemmän Adolf Hitleriin rinnastuvan Vladimir Putinin pysäyttämiseksi, kun siihen vielä olisi tilaisuus.

– Ruotsilla oli myös 1930-luvun lopulla suuria sisäisiä ongelmia: työttömyyttä, asuntopulaa, fasistien ja kommunistien välistä polarisaatiota, kasvavaa järjestäytynyttä rikollisuutta. Yksi asia loi kuitenkin varjon kaiken muun ylle, vaikka kaikki eivät sitä nähneet: natsi-Saksa. Meitä uhkasi silloin vakavasti natsismi eikä mikään muu, enkä näe, että tilanne olisi nyt kovin toisenlainen, Lagercrantz toteaa Expressen-lehdessä.

– Meitä kuormittavat nytkin jengirikollisuus, talousvaikeudet, terveydenhuolto, kotouttaminen ja sosiaaliset jännitteet. Niin epämukavia ongelmia kuin ne ovat, ne ovat kuitenkin demokratian melko tavanomaisia huolia, hän sanoo.

– Putinin Venäjä on jotakin aivan muuta. Se on eksistentiaalinen uhka koko elämäntavallemme. Kun olemme lähestymässä täyttä myrskyä – tilannetta, jossa lukuisat huolestuttavat tekijät kohtaavat – tuntuu rikolliselta olla reagoimatta nykyistä voimakkaammin, hän painottaa.

Lagercrantz muistuttaa Putinin uhonneen äskettäisessä linjapuheessaan jälleen kerran Venäjän ydinaseilla ja varoitelleen hyökkäyksestä Eurooppaan.

– Hänen Venäjällään tehostetaan sortotoimia, tapetaan vastustajia, sensuuri on tiukkaa ja propaganda läpäisee yhteiskunnan joka sopukan. Ja aivan kuten Saksassa 1930-luvulla, koko kansakuntaa ollaan valjastamassa sotatalouteen, Lagercrantz sanoo.

Ruotsin Ukrainalle antama tuki – viimeisimmät aseapupaketit mukaan lukien – vastaa hänen mukaansa noin puolta prosenttia bruttokansantuotteesta, mikä on selvästi vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

– Tanska antaa neljä kertaa enemmän suhteessa bkt:hen. Minua tämä paitsi järkyttää, myös pelottaa, sillä tukemme Ukrainalle ei ole apua, vaan osa omaa puolustustamme. 1930-luku – kuten koko historia – opettaa, että kun hyökkäyssota on kerran aloitettu, sitä myös jatketaan, hän toteaa.

– Pahuuden psykologian mukaan julmuus ja välinpitämättömyys ihmishenkiä kohtaan ajan myötä vain lisääntyvät, eikä mikään rohkaise diktaattoreita enempää kuin menestys taistelukentällä – erityisesti silloin, kun he Putinin tavoin katsovat, että he eivät käy sotaa vain tiettyä valtiota, vaan koko järjestelmää, länsimaista demokratiaa, vastaan.

IS: ”Olisi outoa väittää, ettei Sauli Niinistö olisi onnistunut”

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi Ilta-Sanomille, että presidentti Sauli Niinistöä tullaan ajan kuluessa arvostelemaan monista sellaisista asioista, joista hänen edeltäjäänsä Tarja Halostakin on arvosteltu.

– Puhesävymme Venäjästä on muuttunut radikaalisti siitä, mitä se oli kylmän sodan päättymistä seuranneen 30 vuoden aikana. Puheet pragmaattisista naapurisuhteista ovat nyt mennyttä aikaa, johon ei ole paluuta, Jokisipilä sanoo IS:lle.

Sauli Niinistö aloitti tasavallan presidenttinä maaliskuun alussa 2012. Hän toimi tehtävässä kahden kauden ajan eli tasan 12 vuotta. Ajanjaksolle osuivat muun muassa Venäjän hyökkäys Krimin niemimaalle 2014 ja täysimittaisen hyökkäyssodan aloittaminen Ukrainassa 2022. Samalla Suomen välit Venäjään kylmenivät ja Suomi hakeutui puolustusliitto Naton jäseneksi.

Tarja Halonen toimi tasavallan presidenttinä vuosina 2000–2012. IS:n haastattelema Markku Jokisipilä ajattelee, että presidentit noudattivat niitä käytänteitä, joihin oli totuttu. Kylmän sodan jälkeiset Suomen presidentit ovat tiedostaneet asemansa suurvallan naapurina.

– Ulkopoliittista johtajaa arvioidaan sen perusteella, miten turvattu hänen maansa on. Tätä taustaa vasten olisi outoa väittää, ettei Niinistö olisi onnistunut tehtävässään, hän arvioi.

– Niinistön aikaan naapurimaa on aloittanut sodan. En tiedä, millä tavalla Suomen asema voisi olla turvatumpi kuin se tällä hetkellä on.

Jokisipilä sanoo näkevänsä Niinistön Venäjä-linjassa monia yhtäläisyyksiä Halosen linjaan. Hän huomauttaa, että molemmat pitivät presidentteinä tiiviisti yhteyttä ja tapasivat lukuisia kertoja itsevaltaisen Venäjän johtajan kanssa. Sauli Niinistö tapasi presidenttikautensa aikana Vladimir Putinin 16 kertaa, Halonen 20 kertaa.

– Tässä on helppo sortua jälkiviisauteen. Siinä tilanteessa se oli Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisten perinteen mukaista toimintaa.

Koska yhteistyö Venäjän johtajien kanssa on kuulunut erottomasti Suomen presidenttien tehtäviin, Jokisipilä ei luonnehtisi Halosen tai Niinistön Venäjä-käytänteitä jälkisuomettumiseksi.

– Halosta arvioitaessa pitäisi pyrkiä kohtuullisuuteen. Ukrainan suhteen isoimmat tapahtumat ajoittuvat hänen kautensa jälkeiseen aikaan, Jokisipilä muistuttaa IS:lle.

Diplomatia oli outo ja uusi asia juuri itsenäistyneelle Suomelle

Suomen julistauduttua itsenäiseksi joulukuun 6. päivänä 1917, ensimmäiset kansainväliset tunnustukset saatiin nopeasti. Punakapinan tultua kukistetuksi viralliset yhteydet oli luotava kannaltamme tärkeiden valtioiden kanssa. Tukholma, Moskova, Lontoo, Berliini, Tallinna ja Pariisi olivat paikkoja, joissa edustajiemme oli heti oltava korvat kuulolla ja kynä kädessä.

”Vanhan sanonnan mukaan diplomaatti on lyijykynä, jolla on korvat”, luonnehti historian tutkija Juhani Suomi lähettilään tärkeintä tehtävää teoksessaan Kuin lastu laineilla. Kirja kuvasi nuoren Suomen turvallisuuspolitiikkaa 1918-1925. Edustajamme kansainvälisillä kanssakäymisen kentillä olivat taustoiltaan kirjavaa joukkoa.

Toinen, suulliseen perimätietoon työtehtävää kuvaava tokaisu lienee Suomen Englannin suurlähettilään, Ilkka Pastisen hirtehinen murjaisu: ”Diplomatia on kultivoitunut tapa harrastaa alkoholismia”. Viimeksi mainittua aihepiiriä Jussi Pekkarinen ei käsittele, vaikka osan kirjeistä voisi olettaa kirjoitetun kostean illallisen jälkeisinä yön tunteina.

Miesten maailma

Oli osaajia ja tumpeloita. Työn ohjaus alkoi vasta, kun he jo huseerasivat edustoissaan vierailla mailla. Heidän velvollisuutenaan oli raportoida toimeksiantajalleen eli ulkoasiainhallinnolle kaikesta tärkeäksi kokemastaan. Raportointi oli edustojen päälliköiden yksinoikeus. Vain loma-aikoina kakkosmiehet saattoivat päästä kirjoittelemaan päämajaan.

Ulkoasiainhallinnon vastaanottamat kirjeet noteerattiin: luettiin, jaettiin tiedoksi ja arkistoitiin. Osa jäi hyödyntämättä, jos kotimaan lukijaa jokin ei miellyttänyt. Henkilökemia saneli paljon. Puoluepolitikointi ei päässyt alun 15 vuoden aikana samoihin mittoihin kuin myöhemmin.

Jussi Pekkarisella oli valtaisa aineisto käytössään. Aiheiltaan ja tyylilajeiltaan se on kirjava. Monasti raportit paljastivat, etteivät kaikki edustajamme sisäistäneet rooliaan: sekoittivat omat mielipiteet, maamme viralliset viestit, hapuilivat toden ja tarun rajamailla. Helsinki kiitteli, ihmetteli ja ohjeisti.

Maassa maan tavalla

Kentälle jouduttuaan äkkiseltään – kuin vahingossa itsenäistyneen – maamme edustaja tuli useasti yllätetyksi. Vieraat kielet, kohdemaan historia, tavat ja kulttuuri aiheuttivat törmäyksiä. Vähitellen kertyvä tieto ja taito loivat edellytyksiä keskusteluihin ja jopa omassa edustustossa järjestettyihin virallisiin tapaamisiin.

Aiemmista yhteyksistä oli hyötyä. Saatoit kohdata vanhan tuttavan. Ja jos ette olleet ottaneet pahemmin yhteen, jatkoit keskusteluja kuin entiseen palaten. Vaan jos olitte kumpainenkin sanoneet toisillenne päätelmän EI, välien rakentamiseen oli nähtävä vaivaa. Sanaa EI, ei tullut lausua, se katkaisi usein jatkon.

Hupaisia ovat raportit, jossa edustajamme manailee kohdemaan tapakulttuuria ja ihmistyyppejä. Yhtenä esimerkkinä toimii Espanja, jonne oli suuret vaikeudet uida sisälle, vastaanotto oli kuivakas, neuvottelujen aloittamisesta ei alkuvuosina tullut mitään. Syy tämän päivän näkökulmasta on yllättävä: meillä vallinnut kieltolaki ja mahdottomuus tuoda maahamme espanjalaisia viinejä! Siihen keskustelut tyssäsivät.

Uhka nimeltä Moskova

Jokaisella maalla on historiansa. Omat kokemuksemme naapuruudesta vähitellen muotoutuvan Neuvostoliiton kanssa olivat kielteisiä. Sieltä uhka ja suoranainen hengenvaara oli kasvava. Koko maailmasta oli tehtävä kommunismin opetuslapsia. Tuo koski Neuvostoliiton länsinaapureita, jotka tuleva siirtomaavalta näki historiallisesti omikseen, kuten tämän päivän Vladimir Putin. Varsinkin viha Ukrainaa kohtaan eli jo tuolloin, sata vuotta sitten.

Moskovaan lähettilääksi 1927 nimitetty Pontus Artti oli taustaltaan muun muassa Turun Sanomien päätoimittaja. Hän oli monisanaisuudessaan kriittinen, neuvovakin, mutta mahtoivatko huomiot löytää otollista maaperää:

”Neuvosto-Venäjä on samalla ainoa maa, joka voi itsenäisyyttämme uhata. Molemmista syistä: tullaksemme toimeen naapurimme kanssa ja kyetäksemme puolustautumaan sitä vastaan, on meidän opittava sitä tuntemaan. Emmekä me opi sitä tuntemaan sillä tavalla, että kotona haukumme ryssiä”.

Artilla ei ollut mitään asiaa maaseudulle. Moskova vaikutti ylen rauhalliselta, mutta pienen pienet tiedonjyväset muualta valtakunnasta kertoivat 1930-luvun alussa jo, että siellä oli kaikessa pimeydessä meneillään miljoonien kulakkien massamurha. Pian itään siirtyneet suomalaiset joutuivat eliminoinnin kohteiksi hekin. Tiedot olivat synnyttämässä pelkoa, vihaakin.

Pekkarisen kirjan sisältö on vakavassa mielessä laadittujen raporttien ja ajan hengen luonnehdintaa. Esimerkkinä ruotsalaisten ylemmyyden tunne meitä kohtaan, jonka ulkoasiaindepartementin ja toisen kamarin sihteeri puki sanoiksi:

”…tarkoitan vain sitä, että Suomessahan on niin rauhattomat ja vakiintumattomat olot, mikä johtuu kai siitä, että teidän oikeudessanne ja yhteiskunnassannehan tuntuu voimakkaat itämaiset vaikutukset”.

No tulihan se siinä esille aikana, jolloin sivistyneen maailman itälänsi-raja kulki heidän mielestään pitkin Tornionjokivartta.

Jussi Pekkarinen: Kävin ja kuulin. Ulkoasiainhallinnon poliittinen raportointi 1918-1933. Otava 2024.

Tallipojan tarina – kuoleman esihuoneesta Auschwitziin

New York Timesin toimittaja Dexter Ford kirjoitti keskitysleireiltä selvinneen Henry Osterin elämäkerran.

Alkuperäiseltä nimeltään Heinz Oster syntyi vuonna 1928 hyvin toimeentulevaan saksalaisperheeseen, isä työskenteli johtajana tavaratoimitusyhtiössä. Perheen elämä muuttui 1930-luvun puolivälissä, kun kansallissosialistien säätämät juutalaislait tulivat voimaan. Osterit menettivät kaiken omaisuutensa, joten heillä ei ollut mahdollisuutta paeta Saksasta.

Lokakuussa 1941 perhe siirrettiin Puolaan, Łódźin kaupungin ghettoon, jossa he asuivat samassa huoneessa parinkymmenen muun ihmisen kanssa. Kun huoneessa yksi sairastui, kaikki yleensä sairastuivat.

Henry muisteli, että ihmiset vanhenivat ghetossa hyvin nopeasti, kyseessä oli eräänlainen kuoleman esihuone.

Auschwitziin

Elokuussa 1944 Henry siirrettiin yhdessä äitinsä kanssa Auschwitzin keskitysleirille. Perheen isä oli jo aiemmin menehtynyt pakkotyön aiheuttamaan uupumukseen. Määränpään juna-asemalla naiset ja miehet eroteltiin toisistaan. Asemalla SS-upseeri määräsi, ketkä pääsivät töihin ja ketkä eliminoitiin. Henry näytti vielä melko vahvalta ja terveeltä, mutta hänen äitinsä joutui kaasukammioon.

Auschwitzin arkeen kuuluivat vahvuuslaskennat, jotka vartijat suorittivat piinaavan hitaasti ja tarkasti. Prosessin aikana vangit seisoivat tuntikausia asennossa ulkona. Hyvällä säällä se oli vain kidutusta, mutta purevassa pakkasessa se oli monelle kohtalokasta. Jos vanki kaatui rivissä tai veti muuten huomiota itseensä, vartijat hakkasivat uhria tai potkivat häntä teräskärkisillä saappaillaan.

Tallipojaksi

Henryn pelasti se, että hän pääsi työskentelemään hevostalleille yhdessä kymmenien muiden kuta kuin samanikäisten poikien kanssa. Tallien tehtävänä oli tuottaa mahdollisimman paljon hevosia Saksan armeijalle. Siirron yhteydessä pojan käsivarteen tatuoitiin tunnus, joka säilyi Henryn iholla loppuiän.

Jokaiselle tallipojalle annettiin tehtäväksi huolehtia muutamasta tammasta. Jos yhdellekään tammalle tai niiden varsoille olisi sattunut jotain, rangaistuksena oli hoitajan hirttäminen. Samoin ruoan, kuten porkkanoiden tai kauran varastaminen hevosilta, johti kuolemanrangaistukseen. Vartijat tarkistivat päivittäin jokaisen pojan suun ja jos sieltä löytyi porkkananmurusia, peli oli pelattu.

Työpäivä alkoi ennen aamunkoittoa ja jatkui keskiyölle. Kaikesta huolimatta Henry katsoi, että olosuhteet olivat lähes siedettäviä aiempaan verrattuna. Hänen hoidettavakseen määrättiin kaksi tammaa sekä siitosori nimeltään Barbarossa. Se oli hyvin hoidettu ja totteli vain saksankielisiä käskyjä, minkä takia eläin annettiin Henryn vastuulle.

Ongelmia

Auschwitzissa saattoi tuudittautua tunteeseen, että oli suhteellisen turvassa, mutta silti äkkiä joutuikin hengenvaaraan. Oster oli lähellä päästä hengestään eräänä iltana, kun hevosten hoitajat olivat palaamassa pääleirille.

Kaksi saksalaista upseeria astui esiin ja sysivät neljä tallipoikaa miesryhmään, jotka olivat aikaisemmin valittu muista parakeista. Ryhmä vietiin muurin lähelle ja konekiväärit alkoivat tulittaa. Pienikokoiset pojat onnistuivat heittäytymään maahan ja pakenemaan takaisin parakkeihin. Syy verilöylyyn selvisi pian, neljä miestä oli yrittänyt paeta ja kostoksi saksalaiset päättivät tappaa summittaisesti 40 vankia.

Toisen kerran loppu oli lähellä, kun Henry varasti kokonaisen leivän. Hän jäi kiinni ja leipomosta vastaava SS-upseeri alkoi hakata Henryä ratsupiiskallaan. Oster aneli armoa saksaksi, mikä hämmästytti upseeria ja hän lopetti pahoinpitelyn.

Pian selvisi, että myös upseeri oli kotoisin Kölnistä. Ilmeisesti tästä syystä saksalainen päästi Henryn menemään ja heitti tämän perään vielä leivän ja tomaatin. Koko Auschwitzissa olonsa aikana se oli Henrylle yksi harvoista inhimillisistä asioista, joita kukaan saksalainen hänelle teki.

Kuolemanmarssit

Neuvostojoukkojen lähestyessä saksalaiset alkoivat evakuoida keskitysleirejään Puolassa. Tammikuun lopulla 1945 Oster liitettiin noin 1 000 hengen ryhmään ja tehtävänä oli marssia kohti länttä. Marssisäännöt olivat yksinkertaiset, jokaisen oli pysyttävä johtoryhmän tahdissa ja jos jäi jälkeen muista yli kymmenen metriä, hänet ammuttiin.

Kaikkialla lojui edellä kulkeneiden ihmisten ruumiita. Oster näki marssiessaan, miten jotkut kompastuivat ja yrittivät päästä paniikissa takaisin muiden rytmiin. Jos joltain alkoi puhti loppua, mitään ei ollut tehtävissä. Auttaminen olisi merkinnyt jonosta jälkeen jäämistä ja yhden sijasta olisi ammuttu kaksi, kymmenen metrin sääntö oli ehdoton.

Oster selvisi marssista ja junakuljetuksesta Buchenwaldin leirille. Helmi-maaliskuussa leirille ei enää toimitettu ruokaa, joten paljon vankeja alkoi kuolla. Ruumiita ei enää välitetty edes siirtää pois, vaan ne jätettiin parakkeihin. Henry oli jo nääntymäisillään nälkään, kun huhtikuun 11. päivänä 1945 leirin portista ajoivat sisään yhdysvaltalaiset panssarivaunut.

Dexter Ford & Henry Oster: Auschwitzin tallipoika. Englannin kielestä suomentanut Hanni Salovaara. 320 sivua. Minerva Kustannus Oy.

Vuoden 1956 yleislakossa menetettiin seitsemän miljoonaa työpäivää – inflaatio söi korotukset

Suomessa on ollut alkuvuodesta muutama poliittinen lakko, jolla on vastustettu hallituksen tekemiä työelämäuudistuksia. Lakot ovat vaikuttaneet esimerkiksi satamiin, julkiseen liikenteeseen sekä teollisuuteen.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa käytiin 64 työtaistelua vuonna 2022. Työtaisteluihin osallisia työntekijöitä oli noin 177 600 ja menetettyjä työpäiviä kertyi noin 962 600.

Suomessa alkoi lähes päivälleen 68 vuotta sitten lakko, joka pysäytti maan ja jäi historiankirjoihin. Lakko tapahtui uuden presidentin astuessa valtaan ja eturyhmien taistellessa omista intresseistään tilanteessa, jossa säännöstelyä purettiin ja maan poliittinen toimintakyky oli tilapäisesti heikko. Lakon vaikutukset jäivät lopulta kyseenalaisiksi.

Lakko pysäyttää maan

Suomi pysähtyi maaliskuun 1. päivänä 1956, kun silloinen Suomen Ammattiyhdistysten Keskusliitto (SAK) aloitti maanlaajuisen yleislakon. Samana päivänä astui virkaansa myös uusi tasavallan presidentti Urho Kekkonen (ml.).

Myös Maataloustuottajain Keskusliiton (MTK) julistama elintarvikkeiden luovutuslakko alkoi samana päivänä.

Yleislakon piirissä oli miltei puoli miljoonaa työntekijää. SAK:ssa oli tuolloin noin 270 000 jäsentä.

Suomi oli 1950-luvulla vielä tuotantorakenteeltaan hyvin maatalousvaltainen maa.

Lakon seurauksena julkinen liikenne pysähtyi miltei kokonaan ja lähes kaikki sanomalehdet lakkasivat ilmestymästä. Ainoastaan SAK:n Palkkatyöläinen-lehti ilmestyi ja sitä julkaistiin suurina painoksina. Sanomalehdet kiersivät lakkoa julkaisemalla monistelehtiä.

Yleisradion radiolähetykset kuitenkin jatkuivat lakosta huolimatta. Säännöllisiä televisiolähetyksiä ei tuolloin vielä ollut.

Teollisuudessa lakon ulkopuolelle jäi vain jatkuvatoiminen prosessituotanto.

Esimerkiksi Alkot suljettiin ja väkeviä ei voinut myydä ravintoloissa.

Säännöstelytalous purkautui

Lakossa oli pohjimmiltaan kysymys palkkatyöväen ja maataloustuottajien erimielisyydestä.

Lakon taustalla oli säännöstelytalouden purkautuminen, jonka seurauksena työntekijöiden, työnantajien ja maataloustuottajien kiistat korostuivat. Sodan päättymisestä oli vasta hieman yli kymmenen vuotta.

Vuoden 1955 lopussa kumoutui määräaikainen valtalaki, jolla hintoja ja palkkoja oli säännöstelty vuodesta 1941 lähtien.

SAK ja Suomen Työnantajain Keskusliitto (STK) sopivat marraskuussa 1955 indeksiehdoista siltä varalta, että säännöstely purkautuisi. Näin työnantajien ja työntekijöiden järjestöt asettuivat yhdessä torjumaan MTK:n vaatimia hinnankorotuksia.

Tammikuussa 1956 käydyt maataloustuloneuvottelut ajautuivat umpikujaan ja maataloustuotteiden hinnat kohosivat rajusti. Myös asuintalojen vuokria korotettiin selvästi vuoden alussa. SAK vaati edellisvuoden hintatason palauttamista tai palkkojen tarkistamista elinkustannusten nousua vastaavalla määrällä. Vuoden 1956 alussa elinkustannusindeksi oli kuusi prosenttia korkeammalla kuin edeltävän vuoden alussa.

Palkankorotusvaatimus oli 12 markkaa tunnilta, joka vastasi silloisilla tuntipalkoilla noin 6-10 prosentin korotusta. Vuoden 2023 rahanarvoon muutettuna tämä tekee 0,44 euroa.

Työantajat eivät SAK:n yleislakkouhasta huolimatta suostuneet palkankorotuksiin.

Hallituksella ei toimintakykyä

Urho Kekkosen johtama maalaisliiton ja sosialidemokraattien muodostama vähemmistöhallitus oli helmikuussa käytyjen presidentinvaalien jälkeen menettänyt käytännössä toimintakykynsä. Kekkonen oli luopunut pääministerin tehtävistä tultuaan valituksi presidentiksi ja hallitus jatkoi toimitusministeristönä.

SAK oli uhannut sotien jälkeen yleislakolla jo neljä kertaa aikaisemminkin, ja MTK oli aikonut yhtä monta kertaa ryhtyä luovutuslakkoon. Arvovaltakysymyksillä oli muutoinkin lakon taustatekijänä suuri merkitys: etujärjestöt kokeilivat valtansa rajoja. Myös SAK:n ja SDP:n johdon välit olivat tulehtuneet. Sosialidemokraattisen puolueen tulevan hajaannuksen ensi siemenet oli jo kylvetty.

SAK kykeni pitämään lakkolaisten rivit koossa. Lakon piirissä olleista työläisistä yli puolet ei kuulunut mihinkään ammattiliittoon. Silti lakkorikkuruutta ei esiintynyt juuri lainkaan. Lakon aikana pidettiin muutamia joukkokokouksia, jotka sujuivat rauhallisesti.

Pahiten tunteita kuumensi niin sanottu bensasota. Eräillä Helsingin huoltoasemilla polttoaineen jakelua yksityisautoilijoille estämään yrittäneet lakkovahdit joutuivat käsirysyyn asiakkaiden ja poliisien kanssa. Ensimmäisen lakkoviikon jälkeen SAK hyväksyi hallituksen sovittelutarjouksen, jossa määriteltiin kuinka paljon bensiiniä oli luovutettava jakeluun.

Lakko venyy kolmeen viikkoon

Maaliskuun 3. päivänä maahan saatiin myös uusi hallitus, kun SDP:n Karl-August Fagerholm muodosti punamultahallituksen maalaisliiton ja RKP:n kanssa. Hallituksen kokoonpanosta teki erikoisen se, että edustettuna olivat puolueet, jotka olivat lähellä työmarkkinoilla taistelevia osapuolia.

Toisella lakkoviikolla tilanne kiristyi, kun SAK uhkasi pysäyttää myös prosessiteollisuuden. STK suostui SAK:n palkankorotusvaatimukseen vasta, kun hallitus oli luvannut alentaa työnantajien lapsilisämaksuja.

Lakko päättyi lopulta miltei kolmen viikon jälkeen 20. maaliskuuta työnantajien suostuttua SAK:n alkuperäiseen palkankorotusvaatimukseen. Lakon kestäessä menetettiin lähes seitsemän miljoonaa työpäivää.

Inflaatio söi korotukset

Lakon jälkeen reaaliansiot laskivat edelleen korkean inflaation takia ja saavutettu 12 markan palkankorotus oli nopeasti syöty.

Työntekijöiden reaaliansiot tavoittivat vuoden 1955 tason vasta vuonna 1961.

Lakko antoi myös sysäyksen työriitojen sovittelujärjestelmän luomiselle.

Suomen Gallup Oy suoritti kesällä 1956 mielipidetiedustelun, jossa kansalaisilta kysyttiin: Kun ajattelette äskeistä suurlakkoa ja tapahtumia sen jälkeen, niin oliko lakosta mielestänne pääasiassa hyötyä vai pääasiassa haittaa?

Vastaajista neljä prosenttia ilmoitti lakosta olleen ’pääsiassa hyötyä’ ja 15 prosenttia ’yhtä paljon kumpaakin’. Vastaajista 76 prosenttia ilmoitti lakosta olleen ’pääasiassa haittaa’. Vain noin kymmenen prosenttia vasemmistopuolueiden – SDP:n ja SKDL:n – kannattajista oli kyselyn mukaan sitä mieltä, että lakosta oli ’pääasiassa hyötyä’.

Jutun lähteenä on käytetty teoksia: Osmo Jussila, Seppo Hentilä, Jukka Nevakivi: Suomen poliittinen historia 1809-2009 (WSOY, 2009, 6.p.), ss. 267-268, sekä Mitä Missä Milloin – kansalaisen vuosikirja 1957.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)