Verkkouutiset

Neuvostoliitto

”Neuvostoliitto on meidän kotimaamme”

Venäjän valtiollisen televisiokanavan keskusteluohjelmaan osallistunut historian professori Elena Ponomareva korosti, että ”me kaikki voimme sanoa, että Neuvostoliitto on kotimaamme”. Tallenne ohjelmasta on katsottavissa tämän artikkelin lopussa.

– En itsekään ole niin nuori. Olen syntynyt Neuvostoliitossa ja kaikki varmasti ymmärtävät, että Neuvostoliitto on maani. Neuvostoliitto on isänmaani.

– Vaikka sitä ei ole virallisesti olemassa, se (Neuvostoliitto) on olemassa niin kauan kuin ajattelemme sitä, Elena Ponomareva sanoi.

Ponomareva vetosi taistelurintamalla oleviin venäläisiin sotilaisiin ja toivotti heille jaksamista. Hän painotti, kuinka tärkeää työtä he tekevät ”isänmaan kunnian” ja ”Neuvostoliiton ihmeen” eteen.

– Elämä on yliarvostettua, ohjelman juontaja Vladimir Solovjov totesi Ponomarevan lopetettua.

Solovjov sanoi, että venäläiset sotilaat eivät pelkää kuolemaa ja ovat siksi rintamalla.

– Kuolema on yhden vaiheen loppu ja uuden alku.

Venäläistä mediaa seuraavan Julia Davisin mukaan propagandistien tarkoituksena on saada venäläiset vakuuttuneiksi siitä, että ”Neuvostoliiton ihme” ja ”suuri isänmaallinen kunnia” ovat tärkeämpiä kuin yksittäisen ihmisen elämä. Puheet tukevat Venäjän luomaa narratiivia, jossa kerran maalle kuuluneet alueet ovat osa sitä ikuisesti.

 

”Suomalaiset terrorisoivat puna-armeijaa päivin ja öin” – amerikkalaislehti kertoo talvisodasta

Yhdysvaltalainen Foreign Affairs kirjoittaa tuoreessa artikkelissaan talvisodasta. Lehti kiinnittää huomiota siihen, että moninkertaisesta miehistö- ja kalustovahvuudesta huolimatta Neuvostoliitto ei onnistunut murtamaan Suomen vastarintaa vuosina 1939–1940.

– Suomalaiset, jotka osoittautuivat jopa paremmiksi talvitaktiikan harjoittajiksi kuin hyökkääjänsä (neuvostoliittolaiset), terrorisoivat puna-armeijan sotilaita päivin ja öin, kun heidän valkopukuiset hiihtojoukkonsa aloittivat yllätyshyökkäyksiä metsistä ja katosivat sitten kuin aaveet. Heidän rohkeutensa ja taitonsa saivat (Neuvostoliiton diktaattorin Josif) Stalinin hyväksymään Suomen itsenäisyyden, lehti kirjoittaa.

Talvisota päättyi Moskovan rauhansopimukseen 12. maaliskuuta 1940, jossa Suomi määrättiin suuriin alueluovutuksiin Neuvostoliitolle. Sopimus tehtiin tilanteessa, jossa Suomen puolustus oli murtumassa. Aluemenetyksistä huolimatta Suomi sai pitää itsenäisyytensä.

Fogeign Affairsin mukaan talvisodassa koetut tappiot auttoivat Neuvostoliittoa menestymään sodankäynnissä myöhemmin. Esimerkkinä tästä lehti mainitsee Neuvostoliiton natsi-Saksaa vastaan käymät taistelut, jotka päättyivät Saksan häviöön vuonna 1945.

Talvisotaa on käytetty usein vertailukohtana Venäjän aloittamalle hyökkäyssodalle Ukrainassa. Molempia sotia yhdistää se, että sota on pitkittynyt vastoin hyökkääjän oletuksia ja Venäjä on molemmissa tapauksissa aliarvioinut vastustajan sotilaallisen voiman.

Foreign Affairsin artikkelin on jakanut Twitterissä myös Puolustusvoimien komentajana vuosina 2014–2019 toiminut Jarmo Lindberg.

 

Liettuan ulkoministeri: Me emme ylistä Mihail Gorbatshovia

Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergisin mukaan liettualaiset eivät ylistä äskettäin kuollutta Neuvostoliiton viimeistä johtajaa Mihail Gorbatšovia.

– Emme koskaan unohda sitä yksinkertaista tosiasiaa, että hänen armeijansa murhasi siviilejä jatkaakseen hänen hallintonsa miehitystä maassamme, Landsbergis tviittaa viitaten Vilnan verilöylyyn 1991.

Verilöylyssä oli kyse siitä, että neuvostojoukot hyökkäsivät Vilnassa mielenosoittajien kimppuun. Panssarivaunun alle jäi useita sen etenemistä estämään tulleita ihmisiä, ja yksi heistä kuoli. Lisäksi neuvostosotilaat ampuivat kaksitoista muuta. Yksi kuoli sydänkohtaukseen, ja satoja ihmisiä loukkaantui.

– Hänen sotilaansa ampuivat aseettomia mielenosoittajiamme ja murskasivat heidät tankkien alle. Näin tulemme muistamaan hänet, Landsbergis toteaa.

Sauli Niinistö: Yksi menneen vuosisadan historian tekijöistä on poissa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esittää surunvalittelut Neuvostoliiton viimeisen johtajan Mihail Gorbatšovin kuoleman johdosta.

– Yksi menneen vuosisadan historian tekijöistä on poissa, Niinistö tviittaa.

Neuvostoliiton johdossa vuosina 1985–1991 ollut Gorbatšov muistetaan uudistuksista, jotka johtivat lopulta kommunistihallinnon romahtamiseen ja kylmän sodan päättymiseen. Niinistön mukaan Gorbatšovilla oli ratkaisevan tärkeä rooli kylmän sodan jakolinjojen ylittämisessä ja eurooppalaisen rauhan rakentamisessa.

– Osanottoni hänen läheisilleen, Sauli Niinistö kirjoittaa.

LUE MYÖS:

”Kaikki Mihail Gorbatšovin reformit – savuna ilmaan” (VU 31.8.2022)

”Kaikki Mihail Gorbatšovin reformit – savuna ilmaan”

Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatšov on kuollut. Hän oli kuollessaan 91-vuotias.

Neuvostoliiton johdossa vuosina 1985-1991 ollut Gorbatšov tuli tunnetuksi uudistuksistaan ja kylmän sodan lopettamisesta. Lopulta Neuvostoliitto romahti.

Oxfordin yliopiston tohtori Samuel Ramani siteeraa twitterissä Gorbatšovin läheisen ystävän, toimittaja Aleksei Venediktovin lausuntoa:

– Se mitä Mihail Sergejevits Gorbatšov teki on kaikki tuhottu. Kaikki Gorbatšovin reformit – nollaksi, tuhkaksi, savuksi.

Venediktovin mukaan Gorbatšov syytti Vladimir Putinia hänen elämäntyönsä tuhoamisesta ja arvosteli maan nykyhallintoa Ukrainan sodan aloittamisesta.

“Neuvostoliitto ei tuonut rauhaa” – Moskovan lahjoittama patsas siirrettiin

Helsingin Hakaniemenrannassa sijaitseva Maailman rauha -veistos siirrettiin tänään aamulla. Patsaan tilalle rakennetaan jalkakäytävä.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan Neuvostoliitto ei tuonut maailmaan rauhaa, vaan vainoa.

– Irvokkaan patsaan poistaminen tekee palveluksen muistillemme, muistomerkkien soisi muistuttavan, jostakin muistamisen arvoisesta, Aaltola kirjoittaa Twitterissä.

Moskova lahjoitti patsaan vuonna 1989 Helsingin kaupungille. Sen omistaa Helsingin taidemuseo (HAM). Kaupunki ja taidemuseo päättävät veistoksen kohtalosta myöhemmin.

Yle kertoi juhannuksen aikoihin, että patsas siirtyy Kruunusiltojen rakennustyömaan tieltä, mutta ”tämänhetkisten suunnitelmien mukaan patsas tullaan urakan valmistuttua palauttamaan.”