Verkkouutiset

Neuvostoliitto

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uusi tietokanta esittelee Josif Stalinin tuhoamat tuhannet suomalaiset

Kansallisarkisto julkaisee uusia tietoja Stalinin vainoissa teloitetuista ja leireille kuolleista sekä kadonneista suomalaisista. Julkaisu on osa arkiston viisivuotista Suomalaiset Venäjällä 1917–1964-hanketta. Tiedot on koottu perjantaina avautuvaan tietokantaan, jota pääsee selaamaan verkossa.

Hankkeen johtaja, dosentti Aleksi Mainio painottaa, että tiedot koskevat nimenomaan vuosina 1937–1938 teloitettuja ja vankileireille tuomittuja Suomen kansalaisia ja entisiä kansalaisia. Tieteessä määritelmien suhteen on oltava tarkkana: Neuvostoliiton hirmuhallitsija Josif Stalin toteutti muitakin vainoja, kuten kulakkivainot ja Ukrainaan kohdistuneen, Holodomorina tunnetun nälänhädän.

Työväentutkimuksen vuosikirjassa vastikään julkaistussa, hanketta käsittelevässä artikkelissa Mainio huomauttaa, että osa vainoja tutkineista on laskenut arvioihinsa vuosina 1937–1938 teloitetuista suomalaisista myös inkeriläiset. Joillekin julkiset puheenvuorot jopa kymmenistä tuhansista teloitetuista ovat olleet Mainion mukaan keino nostaa esiin unohdettua kärsimyksen historiaa.

Stalinin määräämät kansallisuuksittain tehdyt vangitsemis- ja teloitusoperaatiot muodostivat suuren terrorin kovan ytimen. Ne alkoivat kesällä 1937 ja jatkuivat marraskuuhun 1938. Toiminta oli erittäin keskitettyä ja tarkasti valvottua. Mittaluokka ja intensiteetti olivat poikkeuksellisia: operaatioiden aikana pidätettiin kaikkiaan 1,6 miljoonaa ihmistä, joista yli 700 000 tuomittiin ammuttaviksi. Keskimäärin 1 500 ihmistä surmattiin joka päivä, Mainio kirjoittaa.

Suomalaisia myös pakkosiirrettiin erilaisten työmaiden mukana: varsinkin 1930-luvun alkupuolella Neuvostoliittoon loikanneita kohdeltiin orjatyövoimana. Määrällisesti eniten suomalaisille terrorin uhreille jaettiin tuomioita kolmella suunnalla: Uralin vuoriston ympäristössä, Karjalassa ja Leningradissa (nyk. Pietari).

Karjalassa ammuttiin vähintään 2582 ja ainakin 727 lähetettiin vankileireille. Leningradissa ammuttiin 827 ja joitakin satoja lähetettiin leireille. Uralin alueella ammuttiin ainakin 572 suomalaista ja 157 suomalaista vangittiin tai lähetettiin vankileireille. Näiden lisäksi suomalaisia tuomittiin Länsi-, Lounais- ja Keski-Siperiassa sekä Neuvosto-Kazakstanissa ja Neuvosto-Ukrainassa, Habarovskissa sekä Moskovassa. Näiden lisäksi suomalaisia vielä tuntemattomiksi jääneitä terrorin uhreja lienee Mainion arvion mukaan 1000–2000.

Jos inkeriläiset lasketaan mukaan, suomalaisten uhrimääräksi tulee noin 11 000–12 000. Jos taas ei, uhrimääräksi tulee noin 7200–8200. Yhteensä Stalinin suuressa terrorissa teloitetuista yli 700 000 ihmisestä ainakin 236 000–250 000 kuului Neuvostoliiton vähemmistöihin.

Mainion mukaan terrorin etninen, mutta myös poliittinen ja sotilaallinen pohjavire näkyivät suomalaisten uhrien profiilissa. Ankarimmin vainot kohdistuivat parhaassa työiässä oleviin miehiin, joista huomattavan monet olivat tulleet Neuvostoliittoon loikkareina 1930-luvun alkupuolella. Mainion mukaan Neuvostoliitto valmistautui vainojen avulla myös sotaan, ja poisti raja-alueilta ainesta, joka olisi voinut veljeillä vihollisen kanssa.

Kansallisarkiston hanke suomalaisten kohtaloiden selvittämisestä käynnistyi vuonna 2019 julkaistusta artikkelista, jossa vedottiin presidentti Sauli Niinistöön selvityksen teettämiseksi.

Kun Venäjä vuonna 2022 hyökkäsi Ukrainaan ja aiempi, vähäinenkin arkistoyhteistyö Vladimir Putinin johtaman Venäjän kanssa meni säppiin, löysi Kansallisarkiston väki apuja Kazakstanin, Georgian ja Ukrainan arkistoista.

Kun hanke vuoden 2025 lopussa päättyy, arvioidaan Kansallisarkiston tietokannan sisältävän kymmenien tuhansien suomalaisten tietoja. Julkaisuhetkellä kesäkuussa 2024 tietokannassa tulee olemaan haettavissa yli 25 000 henkilötietoa.

Tietokannassa julkaistaan nyt kesäkuussa myös tietoja Neuvosto-Ukrainaan päätyneistä suomalaisista. Heitä on jopa tuhat. Tietokantaan heistä on tallennettu 252 henkilön tiedot.

Julkaistavasta tietokannasta löytyy myös vuoden 1917 henkikirjatietoja. Vallankumouksellisen ajan alussa Neuvosto-Venäjällä oli jopa 20 000 Suomen kansalaista.

Myöhemmin syksyllä 2024 ja vuoden 2025 aikana tietokantaa täydennetään vielä muun muassa tiedoilla työarmeijaan tuomituista, Muurmannin alueelta pakkosiirretyistä ja SKP:n jäseniin lukeutuneista suomalaisista. Myös tiedot loikkareiden ja amerikansuomalaisten kohtaloista täsmentyvät vielä.

Sandarmohin joukkohautoihin Karjalan Karhumäessä on haudattu suomalaisia Stalinin vainojen uhreja. / M. SEMENOV / WIKIMEDIA COMMONS

Opiskelija väitti vastaan Stalinin vainoista: Potkut ja armeijaan

Moskovan valtionyliopiston opiskelija väitti opettajalleen vastaan Stalinin vainoja koskevassa asiassa. Opettaja ”voitti” väittelyn: opiskelija potkittiin ulos asuntolasta, erotettiin yliopistosta ja määrättiin armeijaan.

Asiasta kertovat uutiskanava Baza Telegramissa sekä venäläinen uutissivusto Lenta.

Opiskelijasta käytetään nimeä ”Alan”. Hän kertoi Bazalle tapahtumista seuraavasti. Yleisen oikeustieteen laitoksen opettaja Andrei Belikov kertoi, että Neuvostoliiton johtaja Josif Stalinin aikana ei harjoitettu vakaviksi rikoksiksi määriteltäviä sortotoimia.

”Alan” oli eri mieltä: hän sanoi opettajalle, että todellisuudessa Stalinin vainoista kärsivät useatkin kansat. Opettaja Belikov heitti opiskelijan ulos luennolta ja kanteli yliopiston dekaanille. ”Alan” kutsuttiin varadekaanin puhutteluun ja sen jälkeen keskusteluun oppilaskuntansa kanssa. Oppilaskunnassa hänelle luettiin toisten opiskelijoiden itseään koskevia ilmoituksia, joissa kuvailtiin opiskelijoiden olevan tyytymättömiä hänen käytökseensä.

”Alan” kuitenkin sai nauhoitettua yhden keskustelun, jossa dekaanin toimiston työntekijä kertoi, että toiset opiskelijat oli määrätty ”ylhäältä” kirjoittamaan tyytymättömyyttä esittävät ilmiantonsa. Näiden toimien tuloksena ”Alan” menetti asuinpaikkansa yliopiston asuntolassa. Hänelle annettiin kuitenkin jonkin verran aikaa valmistella pois muuttamistaan.

Pian kuitenkin pidettiin jo toinen oppilaskunnan kokous. Siinä päätettiin, että ”Alanilla” on liikaa poissaoloja, jotta hän voisi jatkaa yliopistossa ja erotettiin hänet. ”Alan” sanoi itse Bazalle, ettei hänellä ollut poissaoloja oikeastaan ollenkaan.

Erottamista seuranneen päivän aamuna ”Alanin” opiskelija-asuntolaan tuli poliisi, joka vei hänet Venäjän asevoimien värväystoimistoon. Poliisin mukaan ”Alanin” aiemmin saama lykkäys asepalveluksesta ei ollut enää voimassa.

Stalinin vainoissa vuosien 1934 ja 1939 välillä teloitettiin varovaisimpien arvioiden mukaan ainakin miljoona ihmistä ja pidätettiin noin 7,5–14 miljoonaa ihmistä. Tuntematon määrä ihmisiä karkotettiin ja kuoli vankileireillä. Suomalaisia siirtolaisia surmattiin tuoreimpien arvioiden mukaan noin 9 000–11 000, inkerinsuomalaisia noin 13 000. Totuus ei selviä ehkä koskaan, sillä presidentti Vladimir Putinin aikana Venäjä on määrännyt Neuvostoliiton aikaisia arkistoja salaisiksi 1990-luvulla vallinneen avoimuuden jakson jälkeen.

Lenin-museo suljetaan kokonaan

Tampereella sijaitseva Lenin-museo suljetaan marraskuussa lopullisesti. Museo tiedottaa asiasta verkkosivuillaan.

Museo on viimeistä päivää avoinna 3. marraskuuta 2024, jonka jälkeen näyttelyt puretaan.

Samassa tilassa avataan 15. helmikuuta 2025 uusi Idänsuhteiden museo Nootti. Tiedotteen mukaan uusi museo käsittelee maiden yhteistä historiaa Venäjän vallankumouksesta ja Suomen itsenäistymisestä aina Nato-aikaan asti.

Lenin-museo on toiminut Tampereella vuodesta 1946 lähtien.

Kommunistien mukaan länsimaiset agentit saattoivat myrkyttää Josif Stalinin

Venäjän kommunistipuolue on kehottanut liittovaltion turvallisuuspalvelua (FSB) ja korkeita syyttäjiä tutkimaan läntisen tiedustelupalvelun mahdollista osuutta Neuvostoliiton diktaattori Josif Stalinin kuolemaan vuonna 1953, kertoo The Kyiv Independent.

– Puolue on virallisesti anonut Venäjän federaation valtakunnansyyttäjänvirastoa ja (turvallisuuspalvelu) FSB:tä tutkimaan läntisten tiedustelupalvelujen mahdollista roolia Josif Stalinin kuolemassa, kommunistipuolueen puheenjohtaja Sergei Malinkovitš sanoi.

– Stalinin aikalaisten lukuisat todistukset viittaavat siihen, että länsimaiset agentit myrkyttävät Neuvostoliiton johtajan, Malinkovitš jatkoi.

Tänään 5. maaliskuuta on Stalinin kuoleman 71-vuotispäivä. Hän toimi Neuvostoliiton johtajana vuodesta 1924 kuolemaansa asti. Neuvostoliiton hallitus katsoi, että hänen kuolemansa johtui aivohalvauksesta.

Stalinille kymmenessä vuodessa Venäjällä lähes 50 uutta muistomerkkiä

Venäjällä on pystytetty yhteensä 47 Neuvostoliiton diktaattorin Josif Stalinin (1878–1953) muistomerkkiä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Asia ilmenee riippumattoman valkovenäläisen median Nextan tekemästä selvityksestä.

Selvityksen mukaan Venäjällä on tällä hetkellä 110 Stalinin muistomerkkiä. Niistä selvästi suurin osa, peräti 90 prosenttia on rakennettu Venäjän diktaattori Vladimir Putinin valtakauden aikana.

2000-luvun alkuvuosina muistomerkkejä rakennettiin lähinnä yksittäisiä vuosittain. Rakentamisvauhti on kuitenkin kaksinkertaistunut vuoden 2014 jälkeen, jolloin Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja liitti sen laittomasti itseensä.

Nopeinta rakentamisvauhti on selvityksen mukaan ollut vuonna 2019, jolloin Venäjälle on pystytetty peräti 13 neuvostodiktaattorin muistomerkkiä.

Tämän vuoden aikana Stalinin muistomerkkejä on ehditty pystyttää jo kolme kappaletta.

Josif Stalin toimi Neuvostoliiton kommunistisen puolueen (NKP) pääsihteerinä sen perustamisvuodesta 1922 aina kuolemaansa (1953) saakka. Vaikka hän ei koskaan ollut muodollisesti valtionsa päämies, Stalin saavutti Neuvostoliitossa diktaattorin aseman 1930-luvun aikana.

Tutkija IS:lle: Suur-Venäjästä puhuttiin kymmeniä vuosia, lännessä ei kuunneltu

Ulkopoliittisen instituutin (UPI) ohjelmajohtajan Arkady Moshesin mukaan Venäjän vihamielisyydestä naapurimaitaan kohtaan on kyse maan diktaattori Vladimir Putinista ja hänen pitkäaikaisesta haikailustaan Suur-Venäjän perään. Asiasta kirjoittaa Ilta-Sanomat.

Moshes huomauttaa, että Putin sanoi jo 2000-luvun alussa avoimesti, että pitää Neuvostoliiton hajoamista koko viime vuosisadan suurimpana geopoliittisena virheenä.

– Kaikki oli pöydällä, kaikki oli läpinäkyvää. Länsimaiset johtajat eivät uskoneet, että tämä oli todellisuus, he luulivat, että hän sanoi nämä lausunnot sisäisenä viestintänä, Moshes sanoo IS:lle.

– Putin kertoi hyvin aikaisin, mitä hän ajatteli Neuvostoliiton jälkeisestä ajasta, hän jatkaa.

Venäjä on propagandassaan oikeuttanut hyökkäystään eli ”erikoisoperaatiotaan” Ukrainaan esimerkiksi sillä, että Ukraina on entinen Neuvostoliiton jäsenmaa. Aluevaltauksia on propagandassa perusteltu myös ”historiallisilla rajoilla” ja ajatuksella siitä, että Neuvostoliittoon kuuluneet alueet kuuluisivat tosiasiassa Venäjälle.

Mikäli Venäjä onnistuu liittämään alueita naapurimaista itseensä, tutkijoiden mukaan riskinä on, että Venäjän huomio siirtyy seuraavaksi muihin naapurimaihin. Moshesin mukaan operaatio Ukrainassa on sujunut odotettua heikommin, jonka vuoksi Venäjä tuskin olisi heti hyökkäämässä heti esimerkiksi Moldoviaan tai Georgiaan.

Monet Neuvostoliiton entiset jäsenmaat ovat hakeutuneet puolustusliitto Naton jäseniksi. Moshesin mukaan tämä vähentää niiden riskiä joutua Venäjän hyökkäyksen kohteeksi, sillä Putinin uskotaan välttelevän suoraa konfliktia puolustusliiton kanssa.

– Emme tule koskaan tietämään, mitä Putinin päässä liikkuu, mutta Nato on ihan erilainen pallopeli, Moshes sanoo IS:lle.

Venäjän kaasuntuotanto on romahtanut Neuvostoliiton loppuajan tasolle

Venäjän kaasuntuotanto on tänä vuonna romahtanut tasolle, jollaista ei ole nähty sitten 1970-luvun. Asiasta kirjoittaa Newsweek.

Maan valtion energiayhtiö Gazprom kertoi viimeisimmässä raportissaan, että sen kaasuntuotanto vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla oli 179,45 miljardia kuutiometriä. Kaasuyhtiön mukaan tämä tarkoittaa lähes neljänneksen (24,7 prosenttia) laskua edellisvuodesta ja 26,5 prosentin laskua kaasutoimituksissa kotimaisille ja ulkomaisille markkinoille.

Monet länsimaat ovat luopuneet venäläisen kaasun käytöstä sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022. Gazpromin raportin mukaan länsimaiden toiminta on edesauttanut kaasuntuotannon merkittävää vähenemistä.

Riippumattomien selvitysten mukaan Gazpromin kaasuntuotanto ei ole koskaan aiemmin ollut yhtä alhainen kuin nyt. Venäjällä kaasuntuotanto jäi yhtä alhaiselle tasolle viimeksi vuonna 1978 Neuvostoliiton aikana, jolloin kaasua valmistettiin 372,1 miljardia kuutiometriä.

Vuoden 1978 jälkeen kaasuntuotanto on vain kasvanut. Lukuja vertaillessa on huomioitava, että Neuvostoliitossa kaasuntuotantoa oli Venäjän lisäksi esimerkiksi Ukrainassa ja Uzkebistanissa.

Venäjän kieltämä kirja julkaistaan Suomessa

Venäjällä kielletty Agnessa Haikaran kirja ”Kuka koputtaa ovellesi? – Kuolansuomalaisten kohtalo Stalinin vainoissa” julkaistaan Suomessa. Asiasta kertoo kirjan Suomessa julkaiseva Minerva Kustannus tiedotteessa.

Haikaran dokumenttiteos tarjoaa tarkan kuvauksen suomalaisten siirtolaisten tragediasta 1930-luvulta aina vuoteen 1945 saakka. Kuolansuomalaiset joutuivat Venäjän vallanpitäjien ankaran vainon kohteeksi, ja heitä karkotettiin kodeistaan, lähetettiin leireille ja teloitettiin armottomasti.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB yritti estää alkuperäisteoksen painamisen ja takavarikoi kaikki kappaleet Venäjällä sijaitsevasta kirjapainosta. Tästä syystä kirjailija myös joutui poistumaan maasta.

Agnessa Haikara on omistautunut keräämään valtavan määrän aineistoa 210 kuolansuomalaisesta, joiden joukossa on myös kirjailijan omia sukulaisia. Mukana on henkilötietojen lisäksi pidätys- ja teloituspäivät ja tieto mahdollisesta rehabilitoinnista. Kirjan sivuilta löytyvät myös vainojen perustana käytetyt lakipykälät. Kustantajan mukaan moni suomalainen saa nyt ensi kertaa tarkan tiedon sukulaistensa kohtalosta.

Kirjan sivuilta löytyvät niin Haikarin oman isoäidin kertomat tarinat kuin aikalaisten muistelmatkin, ja sen lisäksi kirjailija on hyödyntänyt laajaa dokumenttiaineistoa eri arkistoista Suomesta, Norjasta ja Venäjältä.

Muisto tältä päivämäärältä vuonna 1991: Neuvostoliitto hyökkäsi Liettuaan

Neuvostoliiton OMON-poliisijoukot hyökkäsivät 31. heinäkuuta 1991 eli päivälleen 32 vuotta sitten raja-asemalle Liettuan Medininkaissa murhaten raa’asti seitsemän aseetonta upseeria.

Tapauksesta muistuttaa Liettuan ulkoministeriön hallinnoima tili sosiaalisen median alusta X:ssä.

Hyökkäys oli osa tapahtumasarjaa, joka johti Liettuan itsenäistymiseen Neuvostoliitosta.

– Epätoivoinen ja murentuva Neuvostoliitto yritti horjuttaa Liettuaa hyökkäämällä sen raja-asemiin. Se (hyökkäys) oli yksi verisimmistä tapauksista Liettuan tiellä kohti itsenäisyyttä.

Liettua julistautui ensimmäisenä neuvostotasavaltana itsenäiseksi Neuvostoliitosta maaliskuussa 1990. Aluksi Neuvostoliitto yritti estää Liettuan ja muiden Baltian maiden itsenäistymisaikeet.

”Neuvostoliitto on meidän kotimaamme”

Venäjän valtiollisen televisiokanavan keskusteluohjelmaan osallistunut historian professori Elena Ponomareva korosti, että ”me kaikki voimme sanoa, että Neuvostoliitto on kotimaamme”. Tallenne ohjelmasta on katsottavissa tämän artikkelin lopussa.

– En itsekään ole niin nuori. Olen syntynyt Neuvostoliitossa ja kaikki varmasti ymmärtävät, että Neuvostoliitto on maani. Neuvostoliitto on isänmaani.

– Vaikka sitä ei ole virallisesti olemassa, se (Neuvostoliitto) on olemassa niin kauan kuin ajattelemme sitä, Elena Ponomareva sanoi.

Ponomareva vetosi taistelurintamalla oleviin venäläisiin sotilaisiin ja toivotti heille jaksamista. Hän painotti, kuinka tärkeää työtä he tekevät ”isänmaan kunnian” ja ”Neuvostoliiton ihmeen” eteen.

– Elämä on yliarvostettua, ohjelman juontaja Vladimir Solovjov totesi Ponomarevan lopetettua.

Solovjov sanoi, että venäläiset sotilaat eivät pelkää kuolemaa ja ovat siksi rintamalla.

– Kuolema on yhden vaiheen loppu ja uuden alku.

Venäläistä mediaa seuraavan Julia Davisin mukaan propagandistien tarkoituksena on saada venäläiset vakuuttuneiksi siitä, että ”Neuvostoliiton ihme” ja ”suuri isänmaallinen kunnia” ovat tärkeämpiä kuin yksittäisen ihmisen elämä. Puheet tukevat Venäjän luomaa narratiivia, jossa kerran maalle kuuluneet alueet ovat osa sitä ikuisesti.

 

”Suomalaiset terrorisoivat puna-armeijaa päivin ja öin” – amerikkalaislehti kertoo talvisodasta

Yhdysvaltalainen Foreign Affairs kirjoittaa tuoreessa artikkelissaan talvisodasta. Lehti kiinnittää huomiota siihen, että moninkertaisesta miehistö- ja kalustovahvuudesta huolimatta Neuvostoliitto ei onnistunut murtamaan Suomen vastarintaa vuosina 1939–1940.

– Suomalaiset, jotka osoittautuivat jopa paremmiksi talvitaktiikan harjoittajiksi kuin hyökkääjänsä (neuvostoliittolaiset), terrorisoivat puna-armeijan sotilaita päivin ja öin, kun heidän valkopukuiset hiihtojoukkonsa aloittivat yllätyshyökkäyksiä metsistä ja katosivat sitten kuin aaveet. Heidän rohkeutensa ja taitonsa saivat (Neuvostoliiton diktaattorin Josif) Stalinin hyväksymään Suomen itsenäisyyden, lehti kirjoittaa.

Talvisota päättyi Moskovan rauhansopimukseen 12. maaliskuuta 1940, jossa Suomi määrättiin suuriin alueluovutuksiin Neuvostoliitolle. Sopimus tehtiin tilanteessa, jossa Suomen puolustus oli murtumassa. Aluemenetyksistä huolimatta Suomi sai pitää itsenäisyytensä.

Fogeign Affairsin mukaan talvisodassa koetut tappiot auttoivat Neuvostoliittoa menestymään sodankäynnissä myöhemmin. Esimerkkinä tästä lehti mainitsee Neuvostoliiton natsi-Saksaa vastaan käymät taistelut, jotka päättyivät Saksan häviöön vuonna 1945.

Talvisotaa on käytetty usein vertailukohtana Venäjän aloittamalle hyökkäyssodalle Ukrainassa. Molempia sotia yhdistää se, että sota on pitkittynyt vastoin hyökkääjän oletuksia ja Venäjä on molemmissa tapauksissa aliarvioinut vastustajan sotilaallisen voiman.

Foreign Affairsin artikkelin on jakanut Twitterissä myös Puolustusvoimien komentajana vuosina 2014–2019 toiminut Jarmo Lindberg.

 

Liettuan ulkoministeri: Me emme ylistä Mihail Gorbatshovia

Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergisin mukaan liettualaiset eivät ylistä äskettäin kuollutta Neuvostoliiton viimeistä johtajaa Mihail Gorbatšovia.

– Emme koskaan unohda sitä yksinkertaista tosiasiaa, että hänen armeijansa murhasi siviilejä jatkaakseen hänen hallintonsa miehitystä maassamme, Landsbergis tviittaa viitaten Vilnan verilöylyyn 1991.

Verilöylyssä oli kyse siitä, että neuvostojoukot hyökkäsivät Vilnassa mielenosoittajien kimppuun. Panssarivaunun alle jäi useita sen etenemistä estämään tulleita ihmisiä, ja yksi heistä kuoli. Lisäksi neuvostosotilaat ampuivat kaksitoista muuta. Yksi kuoli sydänkohtaukseen, ja satoja ihmisiä loukkaantui.

– Hänen sotilaansa ampuivat aseettomia mielenosoittajiamme ja murskasivat heidät tankkien alle. Näin tulemme muistamaan hänet, Landsbergis toteaa.

Sauli Niinistö: Yksi menneen vuosisadan historian tekijöistä on poissa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esittää surunvalittelut Neuvostoliiton viimeisen johtajan Mihail Gorbatšovin kuoleman johdosta.

– Yksi menneen vuosisadan historian tekijöistä on poissa, Niinistö tviittaa.

Neuvostoliiton johdossa vuosina 1985–1991 ollut Gorbatšov muistetaan uudistuksista, jotka johtivat lopulta kommunistihallinnon romahtamiseen ja kylmän sodan päättymiseen. Niinistön mukaan Gorbatšovilla oli ratkaisevan tärkeä rooli kylmän sodan jakolinjojen ylittämisessä ja eurooppalaisen rauhan rakentamisessa.

– Osanottoni hänen läheisilleen, Sauli Niinistö kirjoittaa.

LUE MYÖS:

”Kaikki Mihail Gorbatšovin reformit – savuna ilmaan” (VU 31.8.2022)

”Kaikki Mihail Gorbatšovin reformit – savuna ilmaan”

Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatšov on kuollut. Hän oli kuollessaan 91-vuotias.

Neuvostoliiton johdossa vuosina 1985-1991 ollut Gorbatšov tuli tunnetuksi uudistuksistaan ja kylmän sodan lopettamisesta. Lopulta Neuvostoliitto romahti.

Oxfordin yliopiston tohtori Samuel Ramani siteeraa twitterissä Gorbatšovin läheisen ystävän, toimittaja Aleksei Venediktovin lausuntoa:

– Se mitä Mihail Sergejevits Gorbatšov teki on kaikki tuhottu. Kaikki Gorbatšovin reformit – nollaksi, tuhkaksi, savuksi.

Venediktovin mukaan Gorbatšov syytti Vladimir Putinia hänen elämäntyönsä tuhoamisesta ja arvosteli maan nykyhallintoa Ukrainan sodan aloittamisesta.

“Neuvostoliitto ei tuonut rauhaa” – Moskovan lahjoittama patsas siirrettiin

Helsingin Hakaniemenrannassa sijaitseva Maailman rauha -veistos siirrettiin tänään aamulla. Patsaan tilalle rakennetaan jalkakäytävä.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan Neuvostoliitto ei tuonut maailmaan rauhaa, vaan vainoa.

– Irvokkaan patsaan poistaminen tekee palveluksen muistillemme, muistomerkkien soisi muistuttavan, jostakin muistamisen arvoisesta, Aaltola kirjoittaa Twitterissä.

Moskova lahjoitti patsaan vuonna 1989 Helsingin kaupungille. Sen omistaa Helsingin taidemuseo (HAM). Kaupunki ja taidemuseo päättävät veistoksen kohtalosta myöhemmin.

Yle kertoi juhannuksen aikoihin, että patsas siirtyy Kruunusiltojen rakennustyömaan tieltä, mutta ”tämänhetkisten suunnitelmien mukaan patsas tullaan urakan valmistuttua palauttamaan.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)