Verkkouutiset

Sandarmohin joukkohautoihin Karjalan Karhumäessä on haudattu suomalaisia Stalinin vainojen uhreja. / M. SEMENOV / WIKIMEDIA COMMONS

Opiskelija väitti vastaan Stalinin vainoista: Potkut ja armeijaan

Yliopisto-opettajan mukaan Stalinin vainoissa ei tehty vakavia rikoksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Moskovan valtionyliopiston opiskelija väitti opettajalleen vastaan Stalinin vainoja koskevassa asiassa. Opettaja ”voitti” väittelyn: opiskelija potkittiin ulos asuntolasta, erotettiin yliopistosta ja määrättiin armeijaan.

Asiasta kertovat uutiskanava Baza Telegramissa sekä venäläinen uutissivusto Lenta.

Opiskelijasta käytetään nimeä ”Alan”. Hän kertoi Bazalle tapahtumista seuraavasti. Yleisen oikeustieteen laitoksen opettaja Andrei Belikov kertoi, että Neuvostoliiton johtaja Josif Stalinin aikana ei harjoitettu vakaviksi rikoksiksi määriteltäviä sortotoimia.

”Alan” oli eri mieltä: hän sanoi opettajalle, että todellisuudessa Stalinin vainoista kärsivät useatkin kansat. Opettaja Belikov heitti opiskelijan ulos luennolta ja kanteli yliopiston dekaanille. ”Alan” kutsuttiin varadekaanin puhutteluun ja sen jälkeen keskusteluun oppilaskuntansa kanssa. Oppilaskunnassa hänelle luettiin toisten opiskelijoiden itseään koskevia ilmoituksia, joissa kuvailtiin opiskelijoiden olevan tyytymättömiä hänen käytökseensä.

”Alan” kuitenkin sai nauhoitettua yhden keskustelun, jossa dekaanin toimiston työntekijä kertoi, että toiset opiskelijat oli määrätty ”ylhäältä” kirjoittamaan tyytymättömyyttä esittävät ilmiantonsa. Näiden toimien tuloksena ”Alan” menetti asuinpaikkansa yliopiston asuntolassa. Hänelle annettiin kuitenkin jonkin verran aikaa valmistella pois muuttamistaan.

Pian kuitenkin pidettiin jo toinen oppilaskunnan kokous. Siinä päätettiin, että ”Alanilla” on liikaa poissaoloja, jotta hän voisi jatkaa yliopistossa ja erotettiin hänet. ”Alan” sanoi itse Bazalle, ettei hänellä ollut poissaoloja oikeastaan ollenkaan.

Erottamista seuranneen päivän aamuna ”Alanin” opiskelija-asuntolaan tuli poliisi, joka vei hänet Venäjän asevoimien värväystoimistoon. Poliisin mukaan ”Alanin” aiemmin saama lykkäys asepalveluksesta ei ollut enää voimassa.

Stalinin vainoissa vuosien 1934 ja 1939 välillä teloitettiin varovaisimpien arvioiden mukaan ainakin miljoona ihmistä ja pidätettiin noin 7,5–14 miljoonaa ihmistä. Tuntematon määrä ihmisiä karkotettiin ja kuoli vankileireillä. Suomalaisia siirtolaisia surmattiin tuoreimpien arvioiden mukaan noin 9 000–11 000, inkerinsuomalaisia noin 13 000. Totuus ei selviä ehkä koskaan, sillä presidentti Vladimir Putinin aikana Venäjä on määrännyt Neuvostoliiton aikaisia arkistoja salaisiksi 1990-luvulla vallinneen avoimuuden jakson jälkeen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)