Verkkouutiset

Lapset ja nuoret

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kännykkäkielto kouluihin? IS: Näin puolueet suhtautuvat

Eduskuntapuolueet suhtautuvat myönteisesti Petteri Orpon (kok.) hallituksen kaavailemaan niin sanottuun ”kännykkäkieltoon” peruskouluissa ja esiopetuksessa. Se mahdollistaisi oppilaiden puhelimen käytön rajoittamisen opetuksessa nykyistä tehokkaammin. Asiasta kertoo Ilta-Sanomat.

Kokoomuksen varapuheenjohtajan Karoliina Partasen mukaan kokoomus edistää puhelinten käytön rajoittamista hallitusohjelman mukaisesti.

– On tutkimustuloksia siitä, että kun kännykän käyttöä on rajoitettu kouluissa – niin oppitunneilla kuin välitunneillakin – sillä on ollut hyödyllisiä vaikutuksia lasten oppimistuloksiin ja keskittymisen parantumiseen, Partanen sanoo IS:lle.

Hänen mukaansa kokoomus toivoo, että oppimisrauha tunneilla ja sen myötä lasten keskittymiskyky sekä oppimistulokset paranisivat. Puhelinten käytön rajoittaminen voisi Partasen mukaan myös ehkäistä kiusaamista.

– Lailla ei voida estää, että lapsi ottaisi kännykän kouluun. Mutta koulupäivän ja oppitunnin sisällä rajoitettaisiin, ja mahdollisesti välitunnin aikana.

PS:n ryhmäjohtaja Jani Mäkelä peräänkuuluttaa yhtenäistä linjaa puhelinten käytölle. Lainsäädäntöä tarvitaan Mäkelän mukaan siksi, että oppilaiden puhelinten käytön kieltämistä voidaan vaatia niissä kouluissa, joissa se ei nykyisillä keinoilla onnistu.

– Se on aika selväjärkinen asia, että jos keskittyy jatkuvasti sosiaalisen median surffaamiseen oppitunneilla, ei silloin tietenkään keskity oppituntiin. Monet sisällöt, mitä siellä on, ovat häiritseviä ja lapsen kehitykselle vahingollisia.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Tytti Tuppuraisen mukaan puolue ei ole vielä muodostanut kantaansa kännykkäkieltoa koskien.

– Asiaan on löydettävä suomalaiseen yhteiskuntaan sopiva ratkaisu, jossa huomioidaan opettamisen ja oppimisen rauha ja toisaalta digitalisoituva ympäristö, josta koulu ei voi jättäytyä sivuun, Tuppurainen sanoo IS:lle.

Hänen mukaansa SDP:ssä olisi kiinnostusta lähteä kännykkäkieltoa koskevaan kokeiluun täyskiellon mahdollistavan lainsäädännön sijasta.

– Satunnaistetulla kokeilulla voitaisiin saada tietoa siitä, miten kännyköiden jättäminen koulujen tai luokkahuoneiden ulkopuolelle tukisi tavoitetta oppimisen ja opettamisen rauhasta, Tuppurainen sanoo.

Myös keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen suhtautuu ”kännykkäkiellon” mahdollistavaan lakiin myönteisesti. Hänen mukaansa lain säätäminen olisi tärkeätä koulurauhan ja opetuksen kannalta. Kaikkosen mukaan selkein malli olisi luultavasti se, että puhelimet kerättäisiin ennen koulupäivää kännykkäparkkiin.

Kaikkonen korostaa, että puhelimen käyttöön voitaisiin tehdä tarvittaessa poikkeuksia.

– On asia erikseen, jos puhelinta tarvitaan esimerkiksi opetuksessa, Kaikkonen sanoo IS:lle.

Myös muilta eduskuntaryhmiltä tulee ymmärrystä kännykkäkiellolle.

Joka toinen vanhemmista uskoo matkapuhelimen muuttaneen lapsensa persoonallisuutta

Tuhannet vanhemmat eri puolilla maailmaa ovat viettäneet kesän lastensa ja älypuhelinten kanssa ja kertoneet, miten tämä vaikuttaa hyvinvointiin ja perhedynamiikkaan. Puhelinvalmistaja HMD:n teettämän tutkimuksen mukaan vanhemmat antavat lapsilleen ensimmäisen älypuhelimen 11-vuotiaana, mutta moni toivoo, että olisi odottanut pidempään.

Kyselytutkimukseen osallistui 10 000 vanhempaa Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Intiassa, Saksassa ja Australiassa. Yli puolet vastaajista kertoi katuvansa sitä, että he ovat antaneet lapsensa käyttää älypuhelinta näin nuorena. Kolmannes vastanneista vanhemmista mainitsi laitteen kielteiset vaikutukset ja lasten persoonallisuuden muutokset tärkeimpinä katumuksen syinä. Älypuhelinten kanssa käsi kädessä kulkevien sosiaalisen median sovellusten vaikutuksesta lapsiin on esitetty jatkuvasti huolta.

Lasten kesälomalla vanhemmat ovat huolissaan siitä, kuinka paljon aikaa heidän jälkikasvunsa viettävät älypuhelimiensa parissa. 70 prosenttia haastatelluista vanhemmista uskoo oman älypuhelimettoman lapsuutensa merkinneen, että he olivat enemmän tekemisissä perheensä kanssa. Heidän omat lapsensa eivät kuitenkaan koe tätä laatuaikaa. 55 prosenttia sanoo, että heidän lapsensa puhelimenkäyttö aiheuttaa suuria riitoja, ja kolmannes on itkenyt lapsensa puhelimeen kohdistuvan pakkomielteen vuoksi.

Lähes puolet vanhemmista uskoo, että matkapuhelimen käyttö on muuttanut heidän lapsensa persoonallisuutta, ja kolmannes väittää, että heidän lapsellaan on kehonkuvaan liittyviä ongelmia puhelimen käytön vuoksi.

Tulosten mukaan lähes kolme neljästä vanhemmasta pelkää, että älypuhelimet altistavat heidän lapsensa internetin vaaroille, ja yli puolet vanhemmista ei tiedä, mitä lapsi tekee käyttäessään puhelinta. Kolme neljäsosaa vanhemmista uskoo, että heidän lapsensa käyttävät puhelintansa enemmän kesäloman aikana, ja kaksi kolmesta sanoo, että puhelimen käyttö vaikuttaa kielteisesti lasten uneen. 60 prosenttia uskoo, että puhelin vähentää lasten liikuntaharrastusten määrää, ja yli puolet on huolissaan siitä, että puhelin vähentää ystävien kanssa vietettyä aikaa.

Hyviäkin puolia löytyy: Yli puolet vanhemmista on sitä mieltä, että älypuhelimilla voi olla myönteinen vaikutus heidän lapsiinsa ja että niistä on hyötyä oppimisessa kesäloman aikana muun muassa siksi, että he voivat pitää yhteyttä ystäviinsä.

LUE MYÖS:
Huolestuttaako lapsesi netinkäyttö? Asiantuntija varoittaa virheestä
Onko lapsesi koukussa älypuhelimeen? Näissä tilanteissa pitää huolestua

Ei puhelimia alle 12-vuotiaille – MT: Rehtorilta kansalaisaloite

Rehtori Jari Andersson on tehnyt kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan sosiaalisen median ja älypuhelimen käyttöön 12 vuoden ikärajaa. Asiasta kertoo Maaseudun Tulevaisuus.

– Suomi oli pitkään Pisa-tulosten vertailulla yksi kärkimaa. Sen jälkeen kun kännykät tulivat, ovat tulokset heikentyneet, Andersson perustelee.

Hän myöntää, että älypuhelimet ja sosiaalinen media eivät ole ainoa syy ongelmiin. Anderssonin mukaan esimerkiksi opetussuunnitelmiin on tehty useita virheitä vuosien aikana.

– On ihan järjetöntä, että tietokone otetaan kaikkeen mukaan. Jos ei ole minkäänlaisia sosiaalisia taitoja, mutta osaa käyttää älypuhelinta, eihän siinä ole mitään järkeä.

– Ensin lapsen pitää oppia sosiaaliset taidot, jotta hän pystyy tulemaan toisten ihmisten kanssa toimeen ja asettumaan toisen asemaan. Sen jälkeen vasta aletaan opettelemaan kännykän käyttöä, Andersson perustelee MT:ssä.

Andersson päätyi tekemään kansalaisaloitteen siksi, että hänen mukaansa tutkimukset osoittavat, kuinka liiallinen älypuhelinten ja sosiaalisen median käyttö heikentävät lasten keskittymiskykyä ja lyhytkestoista muistia. Hän korostaa, että erityisesti alle 12-vuotiaiden aivojen kehitys on vielä siinä vaiheessa, että jatkuva altistuminen digitaalisille ärsykkeille voi haitata aivojen normaalia kehitystä.

– Onhan meillä eri peleissä, tv-sarjoissa, elokuvissa tai muissa haitallisissa ja koukuttavissa asioissa ikärajat, niin miksi annamme lasten ja nuorten käyttää puhelinta, josta löytyy kaikkea sisältöä, rehtori ihmettelee.

Kaikkein tärkeimmäksi asiaksi Andersson nostaa älypuhelinten vaikutuksen sosiaalisiin taitoihin tai paremminkin niiden puutteeseen.

– Lapsista tulee pitkälti sen kaltaisia, millaisessa ympäristössä he kasvavat. Mikäli he kasvavat puhelin kädessään, tulee heistä tunteettomia ja ilmeettömiä sekä sosiaalisilta taidoiltaan erittäin heikkoja. Nämä kaikki ovat ymmärrettäviä seurauksia, sillä ei kukaan voi kehittyä, mikäli tuijotetaan vain ruutua.

Andersson teki kansalaisaloitteen 13. kesäkuuta. Tiistai-aamuun 23. heinäkuuta mennessä se on kerännyt 535 kannatusilmoitusta.

Artikkelia korjattu 23.7.2024 kello 8.33: Korjattu rehtorin etunimeksi Jari.

LUE MYÖS:
Onko lapsesi koukussa älypuhelimeen? Näissä tilanteissa pitää huolestua
Huolestuttaako lapsesi netinkäyttö? Asiantuntija varoittaa virheestä

Paljonko rahaa rippilahjaksi? Asiantuntija neuvoo

Kesällä moni nuori pääsee rippikoulusta tai prometheus-leiriltä. Leirin päättymistä on ollut tapana juhlistaa sukulaisten ja muiden läheisten kanssa.

Nykyään on vakiintunut yleinen tapa, että rippilahjaksi nuorelle annetaan rahalahja. Rahalahjan etuna on sen helppous ja se, että nuori voi käyttää rahan haluamallaan tavalla.

Mikä sitten on sopiva rahamäärä lahjaksi rippikoulusta tai prometheus-leiriltä päässeelle nuorelle?

Tapaseuran puheenjohtajan Mirva Saukkolan mukaan kysymykseen on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta, sillä ihmisten tilanteet ovat niin erilaisia.

– Jollekin esimerkiksi 100 euroa on pikkuraha, mutta toiselle sellainen rahamäärä, että se voi romuttaa budjetin koko loppukuuksi, Saukkola kertoo Verkkouutisille.

Yksiselitteisen rahamäärän sijaan lahjan suuruus kannattaa suhteuttaa lahjan antajan omaan taloudelliseen tilanteeseen.

– Vaikka ripille pääsy tai prometheus-leiriltä pääsy on iloinen asia ja jokainen haluaa juhlia sitä parhaansa mukaan, lahja ei kuitenkaan saa olla sellainen mikä romahduttaa antajansa talouden. Yksilöllistä vastausta on todella vaikea antaa, Saukkola toteaa.

Esimerkkinä hän mainitsee tilanteen, jossa henkilöllä on loppukuuksi käytettävissä vain vähän rahaa pakollisia menoja varten. Silloin on luonnollista, että vähistä rahoista on mahdollista irrottaa pois annettavaksi vain pieni summa.

Toinen rahalahjan suuruuteen vaikuttava tekijä on Saukkolan mukaan se, mikä on lahjan antajan suhde sukulaiseen.

– Voisi kuvitella, että isovanhemmat ja kummit haluavat antaa isomman rahan lahjaksi kuin vaikka silloin, kun kyseessä on naapurin tai työkaverin lapsi. Vaikka kyseessä olisikin itselle tärkeä nuori ihminen, suhde ei välttämättä ole yhtä läheinen kuin vaikka mummilla tai vaarilla.

Lahjan ei tarvitse olla rahaa

Aina rippilahjan ei tarvitse olla rahaa. Mitä muita hyviä lahjaideoita nuorelle voisi olla?

Hyväksi vaihtoehdoksi Saukkola mainitsee erilaiset elämyslahjat.

– Nuoret varmasti arvostavat elokuva- ja konserttilippuja ja muita vastaavia elämyksiä mahdollistavia lahjoja, hän vinkkaa.

Jos nuori ei ole ilmaissut selkeitä toiveita tai tarpeita, ylimääräistä tavaran antamista lahjaksi kannattaa välttää.

– Maailmassa on jo hirveän paljon tavaraa.

Vielä joitakin vuosikymmeniä sitten oli tapana, että rippikoulusta valmistuneelle nuorelle annettiin lahjaksi tavaroita ensimmäistä omaa kotia varten. Rippilahjoina saattoi olla esimerkiksi keittiön astioita tai verhoja.

Tällaisia lahjoja Saukkolan mukaan ei nykyaikana välttämättä kannattaisi antaa.

– Tällä hetkellä meillä on hieman muuttunut näkemys lapsuudesta ja nuorten annetaan olla pidempään nuoria, vaikka ympäröivä maailma hoputtaisikin heitä kasvamaan aikuisiksi nopeammin kuin aiemmin.

Asiaa miettiessä kannattaakin huomioida rippikoulusta päässeen nuoren ikä. Yleensä rippikoulusta päästään 15-vuotiaana.

– Oman kodin suunnittelu siinä iässä on vähän varhaista, Saukkola pohtii.

LUE MYÖS:
Mikä on sopiva rahalahja ylioppilaalle tai valmistuneelle? Asiantuntijalta tyhjentävä vastaus

Maaret Castrén: Nuorten hyvinvoinnista on tärkeä huolehtia

Maaret Castrén (kok.) nousi maanantaina eduskuntaan Helsingin vaalipiiristä, keväällä Euroopan parlamenttiin valituksi tulleen Aura Sallan (kok.) tilalle. Castrén sanoo suhtautuvansa tulevaan syksyyn vakavasti mutta innostuneesti.

– Suomen tilanne on monin tavoin vakava. Sote-palveluiden saatavuus, nuorten hyvinvointi ja taloustilanne edellyttävät aktiivisia otteita eduskunnalta ja hallitukselta. Haasteiden mittakaavasta huolimatta olen innoissani lainsäädäntötyön alkamisesta. Erityisesti lasten ja nuorten terapiatakuun säätäminen on jotain mitä odotan tältä syksyltä, Castrén sanoo tiedotteessa.

Lasten ja nuorten terapiatakuun on tarkoitus koskea lapsia ja alle 23-vuotiaita nuoria.

– Terapiatakuuta on yritetty saada Suomeen jo puoli vuosikymmentä. On hienoa, että se on nyt vihdoin etenemässä. Takuun on tarkoitus tulla voimaan 1. toukokuuta 2025 ja sen piiriin kuuluisi perusterveydenhuollon lyhytpsykoterapioita ja lyhempiä psykososiaalisia menetelmiä. Apu olisi lapselle ja nuorelle maksutonta. On tärkeä huolehtia, että apu on nuoren saatavilla riippumatta siitä, onko hän työelämässä, opiskelija tai jonkin palvelun piirissä, Castrén painottaa.

– Tämän lisäksi uskon, että syksyllä näemme tiukkaa keskustelua muistakin sosiaali- ja terveyspalveluista. Kevään 2025 kunta- ja aluevaalit huolehtivat siitä, että aihe on kaikilla puolueilla keskeisenä mielessä. Toivon, että lääkärinä voin tuoda ruohonjuuritason ymmärrystä ja näkemystä keskusteluihin, Castrén päättää.

”Poliisina olen törmännyt tähän järjettömyyteen liian usein” – Kansanedustajalta tiukka viesti hatkausilmiöstä

Kokoomuksen poliisikansanedustaja Marko Kilpi haluaa, että lapsia kohdellaan lapsina myös sijaishoivassa. Hänen mukaansa se tarkoittaa rakkautta ja rajoja.

– Kun lapsi otetaan yhteiskunnan toimesta huostaan, silloin tehdään valtavan suuri lupaus. Hänelle luvataan antaa juuri ne asiat, jotka hänen elämästään puuttuvat – rajat ja rakkaus, ne perusasiat, joista turvallinen lapsuus koostuu. Nykylain oloissa tätä lupausta on hyvin vaikeaa lunastaa. Karkumatkalle voi lähteä tuosta vaan ja hallussa voi pitää vaikka kuinka laittomia aineita ja asioita, Kilpi kuvailee tiedotteessa.

– Poliisina olen törmännyt tähän järjettömyyteen aivan liian useasti ja todistanut liian monta kertaa myös sen, kuinka kammottaviin tilanteisiin lapset hatkareissuillaan voivatkaan joutua. Emme voi antaa tällaisen jatkua – hatkaaminen ei ole lapsen perusoikeus.

Kilpi osallistui keväällä kokoomuksen eduskuntaryhmän lastensuojeluavauksen valmisteluun. Siinä esitetään, että vaikeasti oireileville lapsille tarkoitettuja erityisen huolenpidon (EHO) -jaksoja kehitetään.

– Lapsen itsemääräämisoikeus on hyvä asia, mutta ylikorostettuna se tarkoittaa sitä, ettei lapsi saa olla enää lapsi, eikä aikuinen aikuinen. Kuka silloin ottaa kasvatusvastuun? Mielestäni hyvä lähtökohta on se, että lastensuojeluyksiköllä pitää olla samat kasvatukselliset työkalut kuin huoltajilla. Lasten ongelmien kasvaessa ja monimutkaistuessa myös yksiköiden toimivallan täytyy kasvaa. Palvelujahan on erilaisia sijaishuollosta aina sairaalakouluihin ja psykiatriseen hoivaan asti. Työkalujen pitää vastata vallitsevaa tilannetta. Se on meidän kaikkien etu, varsinkin lasten, Kilpi pohtii.

EHO:t luotiin aikoinaan 2000-luvun alussa muun muassa päihdeongelmaisten lasten auttamiseksi. Kilven mukaan EHO-paikkoja on kuitenkin liian vähän ja jaksot ovat liian lyhyitä, maksimissaan 90 päivää, jotta lapsia voidaan auttaa tehokkaasti.

-Vaikka esimerkiksi puoli vuotta olisi lapsen maailmassa pitkä aika, en näe, että selviämme nykyisistä haasteista ilman EHO-jaksojen voimakasta kehittämistä. On ymmärrettävä, kuinka syvällisiä ongelmia lapsilla voi tänä päivänä olla. Puutteita voi olla aivan perusasioissa, kuten syömisessä, jonka opettelusta lähdetään liikkeelle. 90 päivää ei tässä riitä mihinkään. Pidemmällä, kuntouttavammalla jaksolla lapsi voi vahvistua riittävästi pärjätäkseen esimerkiksi nyt kehitettävissä hybridiyksiköissä.

Yksiköiden arki, henkilökunnan ammattitaito sekä lapsen kohtaaminen ja hoiva ovat lopulta Kilven mielestä ne, jotka tukevat lasta terveeseen kehitykseen ja kasvuun.

– Lapsen kasvatuksessa pätee edelleenkin hyvin yksinkertaiset perusasiat, kolmen R:n yhtälö – ravinto, rajat ja rakkaus. Kun yksikin puuttuu, ongelmat alkavat. Liian usein puuttuu enemmän kuin yksi. Yhteiskunnan pitää pystyä ne tarjoamaan, jos niitä ei ole muutoin saatavilla.

Suoraa puhetta nuorille: Suurin osa unelmista ei toteudu

Kosmologian emeritusprofessori ja tietokirjailija Kari Enqvistin mukaan nuorille pitäisi opettaa, että pettymykset ja vastoinkäymiset ovat osa elämää.

– Suurin osa unelmista ei toteudu. Tämä on hyvä sisäistää jo nuorena. Psykovalmentajien voit-olla-mitä-tahdot -hehkutus on valheellista markkinapuhetta, Enqvist toteaa Ylellä julkaistussa kolumnissaan, joka käsittelee nuorten ahdistusta.

– Elämän ei ole edes tarkoitus olla koko ajan kivaa. Ilman ajoittaista epätoivoa ja pahaa oloa, kutsuttiinpa sitä millä nimellä hyvänsä, vähäisetkään saavutukset eivät tuntuisi miltään, hän jatkaa.

Emeritusprofessori kirjoittaa, että epäonnistuminen on niin keskeinen osa ihmisen kasvua, että kouluissa pitäisi olla siihen liittyvä oppiaine.

– Jo nuorisokasvatuksen kannalta vanhempien pitäisi kertoa avoimemmin epäonnistumisistaan, hän kehottaa.

– Kuten esimerkiksi: koulussa en osunut pesäpalloon, en oppinut laulamaan enkä koskaan voittanut hymypoikapatsasta. Yliopistoon menin lukemaan psykologiaa. En oikeastaan tiennyt, mitä halusin. Olin kehnohko opiskelija. Sitten yritin filosofiaa, onnistumatta. En ymmärtänyt juuri mitään. Olin jo luopunut toivosta, kun puolivahingossa ajauduin teoreettiseen fysiikkaan. Siinä pärjäsin yllättäen, vaikka koulussa olin inhonnut fysiikkaa.

Sivista kehittämässä varhaiskasvatusalalle omaa työehtosopimusta

Yksityisen varhaiskasvatusalan edellytysten vahvistamiseksi työnantajaa edustaja Sivista, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ja sosiaalialan ammattilaisten Talentia tiivistävät yhteistyötään ja neuvottelevat alalle työehtosopimuksen.

Mukaan kysyttiin myös Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOa, mutta se kieltäytyi.

Sivistan toimitusjohtaja Susanna Niinistö-Sivurannan mukaan yksityisellä varhaiskasvatuksella on tärkeä rooli osana varhaiskasvatuspalvelun tuottamista tarjoten perheille monipuolisia ja laadukkaita palveluita.

– Lähdemme innolla kehittämään yksityistä varhaiskasvatusalaa yhteistyössä palkansaajaliittojen kanssa. Toivomme yhteistä vaikuttamista myös alan resurssien puolesta, jotta erilaisten ja eri puolilla Suomea toimivien päiväkotien toimintaedellytykset ovat kunnossa, Niinistö-Sivuranta sanoo tiedotteessa.

– Varhaiskasvatuksen opettajat ja sosionomit sekä johtajat tekevät laadukasta ja merkittävää työtä yksityisellä varhaiskasvatusalalla. On hienoa, että pääsemme kehittämään alaa yhdessä, puheenjohtaja Jenni Karsio Talentiasta toteaa.

Puheenjohtaja Håkan Ekströmin mukaan yksityisen varhaiskasvatusalan ammattilaiset ovat JHL:ssä kasvava ammattiryhmä.

– On hyvä muistaa, että esimerkiksi lastenhoitajilla on laaja-alaisen koulutuksensa myötä paljon kasvatusalan osaamista, jota kannattaa hyödyntää nykyistä enemmän.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan lastenhoitajien rooli varhaiskasvatuksessa on merkittävä, ja alan veto- ja pitovoimasta on tärkeää pitää huolta.

Yksityinen varhaiskasvatusala työllistää noin 10 000 palkansaajaa. Suomessa asuvista lapsista noin 20 prosenttia on yksityisissä päiväkodeissa, eli vuosittain reilut 40 000 lasta saa varhaiskasvatusta yksityisesti järjestetyissä varhaiskasvatuspalveluissa.

Alalla ei kuitenkaan aikaisemmin ole ollut omaa työehtosopimusta, vaan toimijat ovat olleet muun muassa Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piirissä.

LUE MYÖS:
Opettajajärjestö syyttää varhaiskasvatuksen työnantajia törkeästä vedosta (VU 20.6.2024)

Miehen epäillään ahdistelleen lapsia suositussa verkkopalvelussa, uhreja yli 200

Lounais-Suomen poliisilaitoksen, Turun pääpoliisiasemalla toimiva verkkovälitteisten seksuaalirikosten tutkinta on paljastanut sosiaalisessa mediassa tapahtuneen laajan seksuaalirikossarjan. Poliisi kertoo asiasta tiedotteessa.

Poliisi pääsi rikoskokonaisuuden jäljille toisen rikosasian esitutkinnan yhteydessä ja käynnisti tutkintatoimet tämän vuoden alussa.

Kolmekymppisen miehen epäillään kohdistaneen vuosina 2022–2023 seksuaalirikoksia yli 200 lapseen Omegle-nimisellä videochat-sivustolla. Kyseinen sivusto suljettiin marraskuussa 2023.

– Epäiltyjen tekojen ja niiden kohteena olleiden asianomistajien määrän osalta tämä on huomattavan laaja rikoskokonaisuus, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Petri Lamppu Lounais-Suomen poliisista tiedotteessa.

Suurin osa uhreista on poliisin mukaan tyttöjä. Turun lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikkö on yhdessä Turun yliopistollisen keskussairaalan lastenlääkärien kanssa tehnyt arvion uhrien iästä poliisin hallussa olevan esitutkintamateriaalin pohjalta. Arvion mukaan uhrit ovat tapahtuma-aikaan olleet iältään 6–15-vuotiaita.

Epäilty hakeutui Omeglessa keskustelemaan kohteidensa kanssa ja pyysi aktiivisesti uhrejaan esiintymään videoyhteydellä vähissä vaatteissa ja tekemään seksuaalisia tekoja. Yhteydenpito saattoi jatkua myös muissa sosiaalisen median palveluissa.

Tällä hetkellä juttukokonaisuutta tutkitaan useilla eri rikosnimikkeillä, joita ovat muun muassa törkeä seksuaalinen kajoaminen lapseen, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja lapsen houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin.

Yhä 177 tunnistamatonta uhria

Omegle-sovelluksen käyttäminen ei vaatinut kirjautumista, mikä mahdollisti sen, että käyttäjät pystyivät halutessaan toimimaan palvelussa anonyymisti. Palvelun kansainvälisyyden, anonymiteetin ja lakkauttamisen ja viiveen vuoksi poliisi on pystynyt selvittämään toistaiseksi vain pienen osan uhrien henkilöllisyyksistä.

– Tunnistamattomia uhreja on yhä 177. Poliisi pyytääkin tunnistusapua nyt erityisesti nuorten ja lasten huoltajilta. Uhrien saattaminen avun piiriin olisi ensiarvoisen tärkeää, Lamppu painottaa.

Poliisi toivoo, että perheissä keskusteltaisiin Omeglen mahdollisesti käytöstä vuosina 2022–2023.

Mikäli huoltajalle syntyy epäily lapsen joutumisesta kyseisen rikossarjan uhriksi, tulee olla yhteydessä Lounais-Suomen poliisiin sähköpostitse osoitteeseen [email protected]​.

Yhteydenottojen perusteella poliisi pyrkii hallussa olevan materiaalin avulla yksilöimään tunnistamattomia uhreja.

– Tiedossa olevien seikkojen perusteella uhreja on todennäköisesti koko maassa, Lamppu arvioi.

Sovellusten ikärajoja pitäisi noudattaa

Omeglessa tiedetään yleisesti ilmenneen runsaasti seksuaalista häirintää. On mahdollista, että sovellusta käyttäessään lapsi on joutunut joko nyt tutkittavana olevan rikossarjan tai muiden seksuaalisten tekojen uhriksi.

Poliisi muistuttaa, että lapsi voi joutua rikoksen uhriksi myös muissa sovelluksissa, kuten vaikkapa TikTokissa, Instagramissa, Snapchatissa ja Discordissa sekä chatpalvelu Randomissa.

Käyttäjien tulee huomioida, että vaikka alusta ei tallentaisi keskusteluja tai siinä jaettavia kuvia ja videoita, toinen osapuoli saattaa kuitenkin tallentaa materiaalia itselleen.

– Palveluntarjoajat ovat määritelleet tietyt ikärajat palveluihinsa, ja näitä ikärajoja huoltajien tulisi noudattaa ja valvoa lasten somenkäytön osalta. Ikärajoille on aina jokin syy – joskin myös palveluntarjoajien tulisi taata palvelujenkäyttäjien turvallisuus, Lamppu toteaa.

Huoltajan on myös hyvä aika ajoin tarkistaa lasten käytössä olevien laitteiden sivuhistoriat.

“Ei tällaista tehtäisi aikuisille” – tämä koulu ei aio puuttua kännykän käyttöön

Oppilaiden kännykänkäyttö kouluajalla on herättänyt runsaasti keskustelua niin Suomessa kuin Ruotsissa, ja erilaisia kännykkäkieltoja on pohdittu molemmissa maissa.  Suomessa koulut eivät voi järjestyssäännöissään kokonaan kieltää kännyköiden tuomista kouluihin, mutta laitteiden käyttöä voidaan rajoittaa opetuksen aikana.

Ruotsissa astui vuonna 2022 voimaan laki, joka sallii mobiililaitteet luokkahuoneissa ainoastaan opetuskäyttöön. Maahan kaavaillaan myös laajempaa, kännykät kokonaan peruskouluissa kieltävää lakimuutosta. Tällä hetkellä kännykän käytön rajoittaminen luokkahuoneen ulkopuolella on rehtorin päätäntävallassa.

Yksi ruotsalainen koulu kulkee kehityksessä kuitenkin vastavirtaan, SVT kertoo. Hallandin Kungsbackanissa sijaitseva Varlaskolan ei ole kieltänyt kännykän käyttöä koulupäivän aikana, eikä kieltoa ole koulun mukaan luvassa. Tunneilla kännykkää ei lain edellyttämällä tavalla koulussa käytetä.

Kungsbackanin kunnan 24 peruskoulusta jopa 22 on kieltänyt kännykän käytön koulupäivän aikana. Tämä on myös kuntapäättäjien toivomus rehtoreille, SVT kertoo.

Koulun rehtori Jasmina Sandlund ei halua luoda esteitä oppilaiden arjen ja vapaa-ajan välille. Rehtorin mukaan oppilaita on valmisteltava yhä digitaalisimmille kansainvälisille työmarkkinoille.

–  Uskomme, että oppilaamme ovat päteviä ihmisiä. Ei tällaista ikinä tehtäisi aikuisille, hän sanoo.

Kiusaamiseen kuitenkin puututaan, hän kertoo. Mikäli oppilas esimerkiksi levittää koulutoveristaan sopimatonta kuvamateriaalia, voi koulu määrätä sääntöjä rikkoneelle oppilaalle kännykkäkiellon.

IL: Lapsi käytti satoja euroja pelien lahjakortteihin, kauppa ei palauttanut rahoja

12-vuotias peliriippuvainen ja autismin kirjolla oleva poika osti lähes tuhannella eurolla pelilahjakortteja. Poika oli varastanut rahat peliostoksia varten isältään ja teki ostoja usealla eri kerralla. Aiheesta uutisoi Iltalehti.

Pojan isä yritti saada osasta pelilahjakorteista rahoja takaisin, mutta kauppa ei suostunut palauttamaan rahoja, sillä kuitteja ei ollut tallella. Pelilahjakortteja ei voida hyödyntää ilman kuitissa olevaa aktivointikoodia. S-ryhmän toimialajohtaja Karlos Kotkasin mukaan pelilahjakortit aktivoidaan kassalla, eikä niihin siksi myönnetä palautusoikeutta.

Tapaus on herättänyt keskustelua kauppojen vastuusta. Osassa pelilahjakorttien ehdoissa on asetettu ikärajaksi 18 vuotta tai vaatimus huoltajan suostumuksesta ostamiseen, mutta kaupat eivät valvo ikärajoja.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) johtava asiantuntija Saija Kivimäki huomauttaa IL:lle, ettei alle 15-vuotias voi tehdä merkittäviä ostoksia ilman huoltajaansa. Myyjä voi kieltäytyä myymästä tai pyytää huoltajaa paikalle. Jos kauppa ei noudata ohjeita, vanhemmat voivat vaatia kaupan purkua.

Ongelma voi kuitenkin muodostua, jos pieniä ostoksia tehdään pitkällä aikavälillä, kuten tässä tapauksessa kävi.

Nuorten huumekuolemissa usein kyse sekakäytöstä

Alle 25-vuotiaiden tapaturmaisissa huumekuolemissa on usein kyse betsodiapsepiinien ja opioidien samanaikaisesta käytöstä, selviää Onnettomuustutkintakeskuksen (OTKES) tutkimuksesta.

Yhtäaikaisen käytön vaaroja ei Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan tunnistettu riittävästi.

Nuorten huumekuolemat koskettavat Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan koko maata. Tapauksia ilmeni 17:llä hyvinvointialueella sekä Helsingin kaupungissa.  Niitä sattui erityisesti isoissa kaupungeissa ja asutuskeskuksissa, ja tapahtumapaikkana oli usein yksityisasunto.

– Meidän pitää unohtaa ajatus ja stigma siitä, että huumeisiin kuolleet nuoret tulisivat päihdetaustaisista perheistä tai vaikeista oloista. Nuorten huumekuolemat koskettavat meitä kaikkia. Näistä nuorista osa menestyi hyvin koulussa tai sen ulkopuolella omalla alallaan, sanoo tutkinnanjohtaja Hanna Tiirinki tiedotteessa.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan palvelujärjestelmää kehitettävä niin, että nuorten päihde- ja mielenterveyspalvelut kulkevat yhdessä.

– Lähtökohtaisesti Onnettomuustutkintakeskuksen tutkinnassa lähdetään siitä, että on tapahtunut onnettomuus ja onnettomuuksia täytyy voida ennalta ehkäistä. Päihderiippuvuus on sairaus siinä missä mikä tahansa muukin sairaus. Sairauksia voidaan hoitaa. Myös mielenterveyden ongelmia pitää voida hoitaa – kuolleista nuorista yli 70 prosentilla oli tunnistettuja mielenterveyden ongelmia. Nyt meiltä puuttuu työkaluja ja toimintamalleja. Ongelman ratkaisu vaatii eri tahojen yhteistyötä ja toimintaa, Tiirinki sanoo.

Onnettomuustutkintakeskuksen teematutkinnassa seurantajaksona oli kalenterivuosi 2023. Aineistoon valikoitui 79 tapaturmaista huumemyrkytystä, joista 15 otettiin tarkempaan tarkasteluun. Kaikista alle 25-vuotiaista Suomessa vuonna 2023 kuolleista 149:llä oli viitteitä huumausaineiden käyttöhistoriasta.

Suurin osa kesätyöansioista menee säästöihin

OP Ryhmän kyselytutkimuksen mukaan noin 70 prosenttia 16–25-vuotiaista nuorista uskoo tekevänsä töitä kuluvana kesänä. Nuorista 72 prosenttia aikoo säästää valtaosan kesätöistä saaduista rahoista tilille, reilu neljännes aikoo matkustaa ja hiukan vajaa neljännes aikoo sijoittaa tienestejä rahastoihin.

Seuraavaksi suosituimmat käyttökohteet kesälomapalkoille ovat suuremmat hankinnat, juhliminen, osakkeisiin säästäminen ja harrastukset.

– Nuorten naisten ja miesten vastauksissa oli mielenkiintoisia eroja. Naiset aikoivat käyttää rahaa miehiä enemmän matkustamiseen, kun taas miehistä suurempi osa aikoi säästää rahastoihin ja osakkeisiin, OP Uusimaan vaurastumisen palveluista vastaava liiketoimintajohtaja Eevi Määttä kertoo.

Uudellamaalla asuvien nuorten vastaukset kesätienestien käyttökohteista poikkeavat muusta maasta niin matkustamisen, rahastosäästämisen kuin osakesäästämisen osalta.

Uudellamaalla asuvista nuorista 31 prosenttia ja jopa 38 prosenttia nuorista naisista aikoo käyttää valtaosan kesätyöpalkasta matkustamiseen, kun koko maan tasolla vastaavat luvut ovat 26 prosenttia ja 29 prosenttia.

Uusimaalaisista nuorista rahastoihin aikoo säästää 25 prosenttia ja osakkeisiin 18 prosenttia. Koko Suomen vastauksissa vastaavat luvut ovat rahastojen osalta 23 prosenttia ja osakkeiden 15 prosenttia. Erityisesti uusimaalaisten miesten vastauksissa korostuu rahasto- ja osakesäästäminen, sillä uusimaalaisista miehistä rahastoihin aikoo säästää 35 prosenttia ja osakkeisiin 28 prosenttia.

Nuorten kesälomabudjetti noin 500 euroa

Kyselytutkimuksessa selvitettiin myös nuorten kesälomabudjettia eli kaikkea arjesta poikkeavaa ja lomaan kuuluvaa tekemistä, kuten festareita, tapahtumia ja kahvilassa käyntejä. Keskimäärin nuoren kesälomabudjetti on noin 500 euroa.

Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla kesälomabudjetti on muuta maata suurempi. Uudellamaalla budjetti on keskimäärin 595 euroa ja pääkaupunkiseudulla 610 euroa. Uudellamaalla miesten ja naisten väliset erot kesälomabudjetissa ovat muuta maata korkeammat. Uusimaalaisten naisten kesälomabudjetti on keskimäärin 502 euroa ja miesten 682 euroa.

– Uusimaalaisten kesälomabudjetin suuruus voi kertoa osaltaan muuta Suomea korkeammista kesäloma-ansioista. On kuitenkin yllättävää, että sukupuolten välisissä budjeteissa on näin iso ero. Toivon, ettei tämä johdu eroista kesätyöansioissa, vaan enemmänkin miesten ja naisten välisistä eroista käyttää rahaa, Määttä sanoo.

OP Ryhmän huhtikuussa 2024 toteutettuun kyselytutkimukseen vastasi internetpaneelissa yli 16-vuotiaita suomalaisia yhteensä 3533, joista uusimaalaisia yhteensä 2190. Tulokset on painotettu väestöä edustavaksi. Tutkimukseen vastanneiden määrä vaihtelee kysymyksittäin. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy OP Ryhmän toimeksiannosta. Vastausten virhemarginaali on enimmillään koko vastaajajoukon osalta 1,65 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tuijottaako lapsesi kesälomalla puhelinta? Näin rajaat ruutuaikaa

Lasten jäädessä kesälomalle on hyvä kiinnittää huomiota lasten ruutuaikaan. Riskinä on, että päivisin yksin kotona oleva lapsi viettää kaiken aikansa digilaitteen äärellä.

Suomen sydänliitto muistuttaa tiedotteessa, että digitaalinen maailma tarjoaa päättymättömänä virtana houkuttavaa ja koukuttavaa sisältöä. Vanhemmatkin tunnistavat pulman, että lasten itsesäätelykyky – kyky viivyttää välitöntä mielihyvää – on vielä kehittymätön.

Koska lapsille on liki mahdotonta säännöstellä omaa ruutujen käyttöään, he tarvitsevat siihen aikuisen apua.

– Tämän hetken ja tulevaisuuden tärkein digitaito lapsille ja aikuisille on taito osata olla ilman ruutujakin. Aivoille erittäin haastavaa ovat jatkuvat keskeytykset erilaisten heräteviestien eli notifikaatioiden muodossa. Esimerkiksi jo 11-vuotiaalle voi olla yli 2000 notifikaatiota viikossa pelkästään Snapchatista kertovat vanhemmat, kuvaa ilmiötä Taina Sainio, kasvatuksen ja opetuksen asiantuntija Sydänliitosta.

Lapsetkin tunnistavat haasteen tutkimuksissa. Kouluterveyskyselyn (2023) mukaan 38,8 prosenttia 10-11-vuotiaista lapsista kertoi yrittäneensä viettää netissä vähemmän aikaa siinä onnistumatta. Kokemus siitä, että pitäisi viettää aikaa muutoin kuin netissä on lapsilla lisääntynyt. Erityisesti tytöillä netistä irrottautumisen vaikeuden kokemus on kasvanut 42,9 prosenttiin kuuden vuoden takaisesta 31,8 prosenttia.

Miten aikuinen voi auttaa lasta rajaamisessa ja mitä tilalle?

Ensimmäiseksi Sydänliitto suosittelee sopimaan päiväohjelmasta, kun lapsi on yksin päivät kotona. Eli paljonko saa olla ruuduilla ja mitä muuta tehdään. Koululainen voi tarvita apua ruuduttomien hetkien suunnittelussa.

Toiseksi kannattaa rajata ruutuaikaa ja sisältöjä. Lapsen laitteelle voi asettaa esimerkiksi päiväkohtaisen rajan, yölukituksen ja parantamalla turvallisuutta estämällä tietyille sivustoille pääsyn. Puhelimen ruutuaikaa voi rajata erilaisilla ruutuaikasovelluksilla.

Lapsen kanssa kannattaa keskustella myös netin sisällöistä. Sydänliitto muistuttaa, että se mitä vanhempien sosiaalisen median syötteessä näkyy ei ole samaa kuin lapsen tai nuoren.

– Ohjaa lapselle tapoja säädellä omaa syötettä käyttämällä “en halua nähdä tätä” tai lopettamalla sisällön seuraamisen, tiedotteessa vinkataan.

Lomatekemistä ruudun ulkopuolella

Kun rajaamme puhelimella olemista tai pelaamista, mihin kaikkeen aikaa jää enemmän? Joskus lapset tarvitsevat aikuisen ideoita ja pientä innostusta siihen, mitä voisi leikkiä tai tehdä. Aikuinen voi ehdottaa ja antaa muutaman idean, ja usein se riittää. Pieni innostaminen auttaa alkuun.

– Vaikka lasten ja nuorten sosiaalisuudesta osa tapahtuu digimaailmassa, ovat ruudut silti aikasyöppöjä ja kuormittavat lastakin. Ruutuaikaa, joka on pois lapsen mahdollisuuksista saada riittävästi liikuntaa, leikkiä, unta ja kasvokkaisia kohtaamisia, on tärkeää rajoittaa, rohkaisee Sainio.

Sydänliiton mukaan hyvää lomatekemistä ruudun tuijottamisen sijaan ovat esimerkiksi.

  1. Kaveritreffejä. Kenen kaverin, serkun tai sukulaisen kanssa voisi sopia ulkoilusta tai leikeistä?
  2. Aku Ankat ja muut kirjat esille. Vanhoja kirjoja voi lukea uudestaan tai hakea kirjastosta uusia. Jos lukeminen on vaikeaa tai epämieluisaa, pieni palkinto kirjan lukemisesta voi innostaa.
  3. Lautapelit ja pelikortit esille. Anna pelien olla näkösällä, niin ne houkuttelevat pelaamaan. Myös ulkona viltillä pelaaminen on mukavaa.
  4. Piknik-retki kaverin tai kirjan kanssa puistoon tai omaan pihaan.
  5. Muovailut ja rakentelut. Legot tai muovailuvahat? Jos aikuinen auttaa alkuun illalla, saattaa niiden tekeminen edistyä kummasti päivällä.

LUE MYÖS:
Onko lapsesi koukussa älypuhelimeen? Näissä tilanteissa pitää huolestua
Huolestuttaako lapsesi netinkäyttö? Asiantuntija varoittaa virheestä

Runsas somen käyttö on yhteydessä heikkoon koulumenestykseen

Päivittäinen aika sosiaalisessa mediassa oli yhteydessä alempaan peruskoulun päättötodistuksen keskiarvoon, korkeampaan sosiaalisen median riippuvuuteen, korkeampaan ahdistuksen tasoon ja huonompaan kehonkuvaan.

Lisäksi sosiaalisen median riippuvuus oli yhteydessä huonompaan koettuun terveyteen, alhaisempaan mielialaan, lisääntyneeseen väsymykseen ja voimakkaampiin yksinäisyyden tunteisiin. Asia ilmenee tuoreesta HUS-yhtymän, Helsingin yliopiston ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tutkimuksesta.

– Joka kuudennella tutkimukseen osallistuneista täyttyivät mahdollisen sosiaalisen median riippuvuuden kriteerit ja nämä olivat yhteydessä huonompaan mielenterveyden ja hyvinvoinnin kokemukseen. Yli kolmannes nuorista ylitti rajan mahdolliselle ahdistushäiriölle, kertoo tutkimusryhmän jäsen nuorisogynekologi Elina Holopainen HUSista ja Helsingin yliopistosta tiedotteessa.

Syksyllä 2022 tutkimukseen rekrytoitiin mukaan 1 164 pääkaupunkiseudulla lukion aloittavaa 15–16-vuotiasta tyttöä 21 sosioekonomisesti erilaisesta lukiosta. He edustivat 59 prosenttia tutkimukseen osallistuneiden lukioiden tytöistä ja hieman yli 29 prosenttia koko pääkaupunkiseudun lukion 1. vuosiluokan tytöistä.

Nuoret täyttivät sähköisen kyselyn, joka sisälsi validoidut seulontakyselyt sosiaalisen median käytön riippuvuudesta, ahdistuneisuudesta ja kehonkuvasta. Yleisen hyvinvoinnin mittaamiseksi nuoret arvioivat nykyistä terveyttään, mielialaansa, väsymystään ja yksinäisyyttään.

Kaikkia tutkittavia nuoria pyydettiin arvioimaan päivittäinen älypuhelimen käyttönsä. Lisäksi nuorilta pyydettiin kuvakaappaus ruutuaika-sovelluksella ruutuajasta sekä eniten käytetyistä sovelluksista. Keskimääräinen päivittäinen ruutuaika, perustuen vähintään kolmen päivän tietoihin, oli saatavilla 656 nuorelta, ja 7 päivän tiedot 298 nuorelta. Keskimääräinen ruutuaika oli 5,8 tuntia, josta keskimääräinen aika sosiaalisen median käyttöön oli 3,9 tuntia.

Yksityiskohtaiset tiedot käytetyimmistä sovelluksista oli saatavilla 564 nuorelta. Noin kolmasosa nuorista käytti sosiaalista mediaa alle kolme tuntia päivässä, kun taas 14 prosenttia vietti aikaa sosiaalisen median parissa kuusi tuntia tai enemmän.

– Suomalaisten lukiolaisten on raportoitu olevan yhä uupuneempia ja masennuksen tai ahdistuksen vuoksi tehdyt lähetteet lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoisaloille ovat lisääntyneet. Mielenterveyspalveluita kasvattamalla ei kyetä estämään nuorten ahdistuksen lisääntymistä, mikäli tämän ilmiön taustasyihin ei pureuduta, sanoo tutkimuksen vastuujohtaja dosentti Silja Kosola Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelta ja Helsingin yliopistosta.

– Koulumaailman uudistuksissa ja nuorten lisääntyvää uupumista selvitettäessä tulisi huomioida ruutuaika ja sosiaalisessa mediassa käytetty aika ja kohdentaa interventiot myös niihin, jatkaa tutkimusryhmän jäsen väitöskirjatutkija Sara Mörö HUSista ja Helsingin yliopistosta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)