Verkkouutiset

Koululaisten kännykänkäytöstä keskustellaan niin Suomessa kuin Ruotsissa. LEHTIKUVA / HANNA MATIKAINEN

“Ei tällaista tehtäisi aikuisille” – tämä koulu ei aio puuttua kännykän käyttöön

Oppilaiden kännykän käyttö puhututtaa Ruotsissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Oppilaiden kännykänkäyttö kouluajalla on herättänyt runsaasti keskustelua niin Suomessa kuin Ruotsissa, ja erilaisia kännykkäkieltoja on pohdittu molemmissa maissa.  Suomessa koulut eivät voi järjestyssäännöissään kokonaan kieltää kännyköiden tuomista kouluihin, mutta laitteiden käyttöä voidaan rajoittaa opetuksen aikana.

Ruotsissa astui vuonna 2022 voimaan laki, joka sallii mobiililaitteet luokkahuoneissa ainoastaan opetuskäyttöön. Maahan kaavaillaan myös laajempaa, kännykät kokonaan peruskouluissa kieltävää lakimuutosta. Tällä hetkellä kännykän käytön rajoittaminen luokkahuoneen ulkopuolella on rehtorin päätäntävallassa.

Yksi ruotsalainen koulu kulkee kehityksessä kuitenkin vastavirtaan, SVT kertoo. Hallandin Kungsbackanissa sijaitseva Varlaskolan ei ole kieltänyt kännykän käyttöä koulupäivän aikana, eikä kieltoa ole koulun mukaan luvassa. Tunneilla kännykkää ei lain edellyttämällä tavalla koulussa käytetä.

Kungsbackanin kunnan 24 peruskoulusta jopa 22 on kieltänyt kännykän käytön koulupäivän aikana. Tämä on myös kuntapäättäjien toivomus rehtoreille, SVT kertoo.

Koulun rehtori Jasmina Sandlund ei halua luoda esteitä oppilaiden arjen ja vapaa-ajan välille. Rehtorin mukaan oppilaita on valmisteltava yhä digitaalisimmille kansainvälisille työmarkkinoille.

–  Uskomme, että oppilaamme ovat päteviä ihmisiä. Ei tällaista ikinä tehtäisi aikuisille, hän sanoo.

Kiusaamiseen kuitenkin puututaan, hän kertoo. Mikäli oppilas esimerkiksi levittää koulutoveristaan sopimatonta kuvamateriaalia, voi koulu määrätä sääntöjä rikkoneelle oppilaalle kännykkäkiellon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)