Verkkouutiset

Monessa kodissa on aloitettu kevään lakkiaisten valmistelut. Arkistokuva. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Mikä on sopiva rahalahja ylioppilaalle tai valmistuneelle? Asiantuntijalta tyhjentävä vastaus

Tapakouluttajan mukaan lahjan arvo ei ole sidottuna eurojen määrään, vaan ajatukseen.
Picture of Ville Mäkilä
Ville Mäkilä
Ville Mäkilä on Verkkouutisten toimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kevään ylioppilaskirjoitusten tulosten tultua julki monessa kodissa on alettu valmistautua tuleviin ylioppilasjuhliin. Samalla ammattiopistosta valmistuneet juhlistavat ammattiin valmistumista.

Samalla tuoreen ylioppilaan tai ammattiin valmistuneen läheiset ja sukulaiset saattavat pohtia, miten he voisivat muistaa juuri valmistunutta nuorta.

Moni saattaa pitää rahalahjan antamista hyvänä muistamisen tapana. Rahalahja on helppo toimittaa valmistuneelle onnittelukirjeen mukana. Samalla valmistunut saa itse päättää, mitä saamallaan rahalla tekee.

Esille nousee kuitenkin kysymys, mikä on sopiva rahamäärä annettavaksi lahjaksi. Onko sillä merkitystä, onko kirjekuoressa 20, 50 vai peräti 100 euron seteli?

Tapakouluttaja Helena Valosen mukaan sopiva lahja on sellainen, jonka lahjan antaja haluaa lahjoittaa hyvällä mielellä.

Siksi hänen mukaansa ei ole olemassa mitään tiettyä rahasummaa, joka olisi sopiva lahjaksi.

– Elämä ei ole niin yksinkertaista eikä lahjan arvo ole sidottuna eurojen määrään, vaan ajatukseen, Valonen painottaa Verkkouutisille.

Valonen huomauttaa, että mitä läheisempi lahjan antaja on, sitä paremmin hän tietää valmistuneen tarpeet ja toiveet lahjan suhteen.

Rahalahjan suuruus on täysin riippuvainen siitä, mikä tuntuu lahjan antajasta sopivalta. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO
Lahjan suuruus riippuu antajan taloudellisesta tilanteesta

Rahalahjaa miettiessä on keskeistä suhteuttaa se omaan taloudelliseen tilanteeseensa. Jos lahjan antajan taloudellinen tilanne on heikompi, rahalahjan suuruus voi olla pienempi. Valonen huomauttaa, että rahalahjan euromäärälle ei ole olemassa mitään alarajaa.

– Rahalahjan suuruus suhteutuu siihen, että millaisen määrän lahjoittaja haluaa antaa.

Monella sukulaisella voi olla tapana muistaa ylioppilaaksi tai ammattiin valmistunutta onnittelukortilla ja sen mukana tulevalla rahalahjalla. Onko tässä riskinä se, että sukulaiset alkavat kilpailla keskenään siitä, kuka antaa suurimman rahalahjan?

Valosen mukaan tällaista riskiä ei ole.

– Kun onnittelukortit ja rahalahja viedään juhliin kirjekuoressa, niistä otetaan yleensä onnittelukortit esille ja rahasummat otetaan niiden välistä pois. Silloin juhlissa kukaan vieras ei näe, että millaisia summia niiden sisällä on ollut.

Valosen mukaan aina valmistujaislahjaa ei tarvitse antaa juuri valmistujaisjuhlissa. Sukulainen voi juhlissa sopia valmistuneen kanssa esimerkiksi siitä, että he käyvät myöhemmin yhdessä vaikka syömässä tai kahvilla. Tässä tilanteessa sukulainen voi antaa valmistuneelle miettimänsä suuruisen rahalahjan.

Tapakouluttajan mukaan valmistujaislahja voidaan antaa myös juhlien jälkeen. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Lahjan ei tarvitse aina olla rahaa

Vaikka raha on tyypillinen lahja valmistuneelle, se ei ole ainoa sopiva lahja.

– Yksi ruusukin riittää lahjaksi, jos lahjoittajan sydämestä niin tuntuu. Jos joku haluaa antaa lahjaksi tuhat euroa tai enemmän, ei muuta kuin lahjoittamaan, Valonen toteaa.

Muita hyviä valmistujaislahjoja ovat Valosen mukaan esimerkiksi korut.

– Samalla siitä lahjasta jää saajalleen pitkäaikainen muisto.

Valosen mukaan vastavalmistuneille pojille hyvä lahja voi olla myös kalvosinnapit.

Vastaus kysymykseen, onko raha hyvä lahja nuorelle, riippuu Valosen mukaan nuoren tilanteesta.

– Se on toisille nuorille hyvä lahja, kun mietitään taustoja. Jos kyseessä on nuori, jolla ei ole pulaa rahasta, häntä voi pyrkiä muistamaan jollain toisella tavalla.

Valmistumisen jälkeen monella nuorella on edessä jatko-opiskelut ja muuttaminen mahdollisesti toiselle paikkakunnalle omaan asuntoon. Valosen mukaan vastavalmistunutta voi muistaa myös tiedustelemalla, millaisia tavaroita ja tarvikkeita nuori tarvitsee ensimmäiseen omaan asuntoonsa.

LUE MYÖS:
Asiantuntija lyö luvut pöytään: Ainakin tämän verran rahaa pitäisi aina olla tilillä

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)