Verkkouutiset

Iran

Venäjä kieltää tanskalaiselokuvan – ”palvelus Iranille”

Venäjä kieltää persiankielisen, Tanskassa nykyään asuvan ohjaajan Ali Abbasin Holy Spider-elokuvan. Asiasta uutisoi uutissivusto Deadline. Elokuva ehti olla levityksessä Venäjällä alle viikon ennen kun kulttuuriministeriö veti elokuvan takaisin, väittäen elokuvan sisällön olevan ristiriidassa maan lainsäädännön kanssa.

Viime vuonna ensi-iltansa saanut Holy Spider oli ilmestyessään suuri arvostelumenestys, ja se kilpaili muun muassa Cannesin elokuvajuhlien Kultaisesta palmusta. Rikoselokuva oli myös Tanskan Oscar-ehdokkaana.

Elokuvan ohjannut Ali Abbas muutti Iranista Ruotsiin 2000-luvun alussa, ja asuu ja työskentelee nykyään Tanskassa. Ohjaaja sanoo olevansa ylpeä siitä, että elokuva on joutunut ”Vladimir Putinin palvelijoiden” hampaisiin. Tositapahtumiin perustuva ja Iranin sijoittuva elokuva on ollut myös Iranin hallinnon epäsuosiossa.

– Kieltämällä Holy Spiderin Venäjän hallinto tekee palveluksen liittolaiselleen, Iranin islamilaiselle tasavallalle, joka on aseistanut Venäjän armeijaa heidän tappaessaan viattomia siviilejä Ukrainassa, Abbas sanoo.

–  Me Holy Spiderin tekijät kiitämme vilpittömästi molempia maita siitä, että he taukoamatta markkinoivat elokuvaamme ilmaiseksi. Jatkakaa hyvää työtä.

Elokuvan tuottajan Sol Bondyn mukaan Holy Spiderin kuvaukset jouduttiin siirtämään Turkista Jordaniaan Turkin ulkoministeriön keskusteltua asiasta Iranin suurlähetystön kanssa.

– Nyt Venäjä estää elokuvan levittämisen. Jokainen elokuvan nähnyt tietää, ettei sen sisältö eroa eurooppalaisista tai Hollywoodissa tehdyistä trillereistä, ja että Iranin kansan todellisuus on tänä päivänä paljon surkeampi.

– On surullista, että sellainen perinteikäs elokuvaamaa kuin Venäjä on tullut tähän pisteeseen, tuottaja kommentoi.

Venäjän käyttämissä iranilaisissa drooneissa varastettua länsiteknologiaa

Uusi tutkimus on paljastanut, missä määrin Iran on rakentanut voimakasta länsimaiseen teknologiaan perustuvaa aseteollisuutta, ja kuinka Venäjä käyttää tätä tekniikkaa Ukrainan kaupunkeja vastaan, uutisoi CNN.

Britanniassa toimiva aseiden komponentteja tutkiva järjestö Conflict Armament Research (CAR) on todennut, että Iranin Venäjälle myymät Shahed-136-droonit toimivat saksalaiseen teknologiaan perustuvalla moottorilla eli teknologialla, jonka Iran hankki laittomasti lähes 20 vuotta sitten.

Löytö tehtiin tutkimalla yksityiskohtaisesti Ukrainasta talteen otettuja komponentteja ja se korostaa CAR:n mukaan Iranin kykyä jäljitellä ja hienosäätää laittomasti hankkimaansa sotilasteknologiaa.

Länsimaiset viranomaiset ovat huolissaan myös siitä, että Venäjä saattaa jakaa iranilaisten kanssa länsimaissa valmistettuja aseita ja varusteita, jotka on löydetty Ukrainan taistelukentiltä. Toistaiseksi tällaisesta ei kuitenkaan ole varmaa näyttöä.

Teheranin ja Moskovan suhteet ovat tiivistyneet huomattavasti. Venäjä haluaa iranilaisia lennokkeja ja ballistisia ohjuksia, Iran puolestaan Venäjän investointeja ja kauppaa. Iranin viranomaisten mukaan Venäjästä on tullut sen suurin ulkomainen sijoittaja viimeisen vuoden aikana.

Venäläisille iranilaiset droonit ovat edullinen korvike paljon kalliimmille ohjuksille, joiden varastot ovat länsiviranomaisten mukaan hupenemassa. Asiantuntijat uskovat, että esimerkiksi Shahed-186 maksaa noin 20 000 dollaria, mikä on murto-osa Kalibr-risteilyohjuksen hinnasta.

Iran alkaa valvoa hijabin käyttöä älykameroilla

Iran aikoo ryhtyä valvomaan naisten huivinkäyttöä yhä ankaramalla kädellä. Maan poliisi nimittäin kertoo asentavansa älykameroita, joiden avulla voidaan tunnistaa ne naiset, jotka eivät peitä hiuksiaan lain edellyttämällä tavalla. Asiasta kertoo BBC.

Viranomaisten mukaan kameroiden tunnistamille naisille lähetetään ”varoittavia tekstiviestejä,” joissa kerrotaan mitä seuraamuksia lain rikkomisesta voi seurata. Tavoitteena on kitkeä ”vastustusta hijab-lakia kohtaan.”

Hiukset peittävän hijab-huivin käyttö on ollut naisille pakollista Iranin islamilaisesta vallankumouksesta lähtien 1979. Lain rikkomisesta seuraa useimmiten sakko- tai vankeusrangaistus. Esimerkiksi yrittäjiä kehotetaan ylläpitämään sääntöjä ”ahkerien tarkastusten” muodossa.

BBC:n mukaan Iranin poliisi on kutsunut huivin käyttöpakkoa ”yhdeksi Iranin kansan sivilisaation peruskiveksi.”

Viime lauantaina Iranin presidentti Ebrahim Raisi kertoi hijabin käyttämisen olevan ”uskonnollinen välttämättömyys.”

Myrkytysepäily Iranin yliopistoissa, mielenosoittajia estetty palaamasta kampukselle

Opiskelijoilta on estetty pääsy yliopistoihin sen jälkeen, kun he protestoivat sairaalaan joutuneiden opiskelijoiden epäiltyä myrkytyksiä. Asiasta kertoo Radio Free Europe/Radio Liberty.

Tietojen mukaan protestien takia ainakin 70 opiskelijalta on estetty pääsy kampukselle. Osa opiskelijoista kertoo saaneensa viestin, joissa heidät on kutsuttu osallistumaan ”pakollisille työpajoille”.

Opiskelijat ovat maaliskuun alkupuolella osoittaneet mieltä iranilaisissa yliopistoissa tapahtuneita myrkytystapauksia vastaan. Tiettävästi jopa yli 5 000 opiskelijaa on viime aikoina saanut oireita, joiden vuoksi he ovat joutuneet sairaalahoitoon. Valtaosa heistä on ollut naisia.

Oireisiin ovat kuuluneet esimerkiksi pahoinvointi, päänsärky, yskä, hengitysvaikeudet ja sydämentykytykset. Monet opiskelijat ovat kertoneet haistaneensa kloorin tai puhdistusaineen hajun kouluympäristön ilmassa.

Tapauksista on annettu julkisuuteen vain vähän tietoa, ja tapauksia on epäilty tarkoituksella järjestetyiksi myrkytyksiksi. Epäilyksiä lisää ennestään se, että useampi myrkytysoireista saaneista naisista on ollut niitä, jotka ovat osallistuneet naisten huivipakkoa vastustaviin mielenosoituksiin.

Iranilaisissa oppilaitoksissa on viime aikoina ollut myös yhteenottoja opiskelijoiden ja paikallisten viranomaisten kanssa, missä hijab-huivista kieltäytyviä naisia on pakotettu pukemaan se päälleen. Joissakin oppilaitoksissa naisia on myös pidätetty hijabista kieltäytymisen takia.

Opiskelijat ovat vaatineet myrkytystapausten selvittämistä ja riippumatonta tutkintaa asiasta.

Lennokit iskivät ammustehtaaseen Iranissa

Miehittämättömät lennokit iskivät Iranin Isfahanissa sijaitsevaan ammustehtaaseen myöhään lauantai-iltana. Iskusta uutisoi The Wall Street Journal. Lennokit aiheuttivat räjähdyksen tehtaalla, mutta Iranin puolustusministeriön mukaan isku onnistuttiin torjumaan. Ilmatorjunta ampui alas yhden lennokin, kun taas kaksi muuta räjähti.

Iranilaisten mukaan tehtaan katto vaurioitui räjähdyksessä. Kukaan ei loukkaantunut iskussa.

Sosiaalisessa mediassa leviää nyt videomateriaalia, jonka kerrotaan olevan iskupaikalta. Kyiv Postin kirjeenvaihtajan Jason Jay Smartin jakamalla videolla räjähdys on aiheuttanut suuren tulipalon.

Vaikka iskun suorittaneesta tahosta ei vielä ole varmuutta, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola Israelin olevan sen takana.

– Laajamittaisia iskuja Iraniin. Kohteena nähtävästi Venäjän Ukrainassa käytettämien dronien valmistuslaitokset ja/tai Iranin ydinohjelma. Taustalla todennäköisesti Israel. Mutta mitään näin laajaa ei tapahtuisi ilman Yhdysvaltojen myötävaikutusta, Aaltola kommentoi Twitterissä.

WSJ:n mukaan Iranissa on raportoitu myös suuresta tulipalosta Tabrizin kaupungissa sijaitsevassa öljynjalostamossa. Vielä ei tiedetä, liittyvät tapaukset toisiinsa.

Iranin suhteet länteen ja Israelin ovat kiristyneet viime aikoina entisestään. Syinä ovat muun muassa Iranin tuki Venäjän sotatoimille Ukrainassa sekä Iranin ydinohjelma, joka herättää huolta etenkin Israelissa. Venäjä on taas käyttänyt Ukrainassa iranilaisvalmisteisia lennokkeja.

Iran saa pian Suhoi Su-35S -hävittäjiä

Iran ottaa maalis-huhtikuussa vastaan ensimmäiset sille myydyistä Suhoi Su-35S -hävittäjistä. Ensimmäiset tiedot Iranin hankinnasta julkisti maan ilmavoimien komentaja prikaatikenraali Hamid Vahedi viime syyskuussa, kun hän ilmoitti Su-35S:n hankinnan olevan suunnitelmissa. Sen jälkeen paikalliset mediat ovat kertoneet, että neuvottelut konekaupasta käytiin lokakuusta 2021 alkaen ja kauppa allekirjoitettiin vuosi sitten tammikuussa 2022. Viime kuussa Yhdysvaltain hallituslähde paljasti NBC Newsille, että Venäjä koulutti iranilaislentäjiä Su-35S-hävittäjien käyttöön keväästä 2022 lähtien.

Todennäköisesti toimitettava kokonaismäärä on 24 konetta, ja kyseessä ovat samat koneet, jotka myytiin Egyptille vuonna 2019, mutta joiden kaupan tilaaja peruutti vuoden 2021 lopulla, kun koneet olivat jo valmiita toimitettaviksi. Kun Venäjä myi 24 Su-35S-hävittäjää Kiinalle vuonna 2015, kaupan arvo oli noin 2 miljardia dollaria. Nyt 3 miljardin dollarin kaupan – joka sisältää myös kaksi S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmää, ohjusjärjestelmiä ja helikoptereita – vastineena on todennäköisesti saatu myös iranilaisvalmisteisia asejärjestelmiä, kuten Shahed-131- ja -136- vaanivia aseita ja ehkä myös ballistisia ohjuksia. Tosin Venäjä on toimittanut niiden maksuksi myös esimerkkejä Ukrainasta sotasaaliiksi saaduista länsimaisista aseista.

Iranin edellinen merkittävä hävittäjähankinta oli Neuvostoliitosta vuonna 1989, jolloin Iran tilasi 25 todennäköisesti käytettyä MiG-29-hävittäjää, joista kuusi on poistettu kirjavahvuudesta. Iranin ilmavoimien taistelukonekaluston kova ydin koostuu 1970-luvulla käyttöön otetuista 58:sta McDonnell Douglas F-4D/E Phantom II ja 40:stä Grumman F-14 Tomcat -hävittäjästä, joita on yritetty pitää operatiivisessa kunnossa ilman valmistajan tukea. Koneista on noin puolet kerrallaan lentokunnossa.

Iran on pyrkinyt laajentamaan taistelukonekykyään kokoelmalla yli 40 vuotta vanhoja neuvostoliittolaisia, ranskalaisia ja kiinalaisia konetyyppejä, mutta sen ilmavoimat ovat kalustollisesti jääneet selvästi jälkeen kaikista alueen muista ilmavoimista.

Esfahanissa, 340 kilometriä pääkaupunki Teheranista, sijaitsevaan Iranin ilmavoimien 8. Lentotukikohtaan tukeutuvat Su-35S-hävittäjät parantavat merkittävästi Iranin hävittäjätorjuntakykyä.

Iranin lennokeissa kymmeniä länsimaisia komponentteja

Ukrainan viranomaiset tutkivat iranilaisen Shahed-136 -lennokin jäänteet, joka ammuttiin alas Ukrainan Harkovassa lokakuussa. Uutiskanava CNN:n sai Ukrainan tiedustelupalvelun raportin lennokin osista.

Selvitys on toimitettu myös Yhdysvaltain hallituksen viranomaisille viime vuoden lopulla. CNN:n mukaan se havainnollistaa Joe Bidenin hallinnon ongelman laajuutta, joka on vannonut lopettavansa Iranin lennokkituotannon. Venäjä on ampunut niitä Ukrainaan jo satamäärin.

Valkoinen talo on perustanut koko hallinnon laajuisen työryhmän tutkimaan, kuinka Yhdysvalloissa ja länsimaissa valmistettua tekniikka – aina pienemmistä laitteista, kuten puolijohteista ja GPS-moduuleista suurempiin osiin, kuten moottoreihin – on päätynyt iranilaisiin lennokkeihin.

Ukrainalaisten Shahed-136:sta poistamista 52 komponentista 40 näyttää olevan 13 eri amerikkalaisen yrityksen valmistamia. Kaksitoista eri komponenttia on valmistanut yritykset Kanadassa, Sveitsissä, Japanissa, Taiwanissa ja Kiinassa.

Iranissa teinille kaksinkertainen kuolemantuomio

Iranilainen tuomioistuin on langettanut 18-vuotiaalle väitetylle mielenosoittajalle kaksinkertaisen kuolemantuomion. Mehdi Mohammadifardia syytetään ”korruptiosta maan päällä” ja ”sodan käymisestä Jumalaa vastaan”.

Asiasta kertoo uutissivusto Radio Free Europe viitaten aktivistien HRANA-uutistoimistoon.

Mehdi Mohammadifard pidätettiin 30. syyskuuta Pohjois-Iranin Nowshahrin kaupungissa järjestettyjen mielenosoitusten yhteydessä.

Hänen katsottiin osallistuneen 21. syyskuuta järjestetyn mielenosoituksen järjestämiseen ja johtamiseen.

HRANA-uutistoimiston käsiinsä saaman raportin mukaan Mohammadifardilta evättiin pidätyksen aikana oikeus valita asianajajansa.

Mohammadifardin perhettä lähellä olevan lähteen mukaan hänen tunnustuksensa saatiin pakottamalla ja kiduttamalla, eikä mistään rikoksesta ole dokumentoituja todisteita.

Iranissa on protestoitu laajasti sen jälkeen, kun Iranin siveyspoliisin kiinniottama 22-vuotias Mahsa Amini kuoli. Kiinnioton syynä oli väärin puettu hijab.

Iranin hallinto on tukahduttanut mielenosoituksia kovaotteisesti.

Häivelennokki putosi – näin Iran sai käsiinsä droonien tekniikan

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kerrotaan aloittaneen laajan hankkeen, jolla pyritään estämään Irania tuottamasta ja toimittamasta lennokkeja Venäjän asevoimille. Ukrainalle myös annetaan yhä enemmän ilmatorjunta- ja häirintälaitteita vihollislennokkien tuhoamiseksi.

New York Times -lehden mukaan tuotantoa voidaan häiritä muun muassa estämällä länsimaisia komponentteja päätymistä Iraniin. Alasammuttuja lennokkeja tutkineet ukrainalaiset ovat havainneet, että suuri osa niiden osista on peräisin Yhdysvalloista tai muualta lännestä. Ukrainalle on välitetty tiedustelutietoja lennokkien laukaisuun käytettävistä kohteista. Laitteita on kuitenkin helppo liikuttaa, sillä suuremmatkin lennokit voidaan lähettää ilmaan esimerkiksi parkkipaikalta tai jalkapallokentältä.

Hankkeen kerrotaan joutuneen heti vaikeuksiin. Iranin ydinohjelmaa kohtaan asetetut kansainväliset pakotteet osoittivat jo aiemmin, että maan eristäminen on käytännössä mahdotonta. Iranin puolustushallinto hankkii kaksikäyttökomponentteja pimeiltä markkinoilta vientirajoitusten välttämiseksi.

Iranin lennokkituotantoa on laajennettu vuodesta 1986 lähtien, jolloin Mohajer I -mallilla tehtiin ensilento. Sen pohjalta kehitettyjä lennokkeja on toimitettu viimeisen vuoden aikana venäläisille.

Iranin asevoimien uskotaan hyötyneen erityisesti vuonna 2011 sattuneesta välikohtauksesta. Tuolloin Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n RQ-170 Sentinel -tiedustelulennokki lähetettiin Iranin ylle kartoittamaan ydinhankkeessa mahdollisesti käytettäviä tunneleita.

Arvokas häivelennokki syöksyi maahan Kashmarin kaupungin lähellä Iranin koillisosissa. Yhdysvaltain mukaan kyseessä oli toimintahäiriö, mutta Iran väitti saaneensa laitteen hallintaansa kybersodankäynnin yksikkönsä avulla ja laskeutuneensa sillä vähäisin vaurioin.

Presidentti Barack Obaman kerrotaan harkinneen SEAL-erikoisjoukkojen lähettämistä alueelle, jotta lennokki olisi saatu tuhottua ennen sen joutumista iranilaisten käsiin. Presidentti arvioi riskin liian suureksi, minkä seurauksena Iran pääsi esittelemään saalistaan muutamaa päivää myöhemmin paraatissa Teheranissa.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten mukaan kaapattu RQ-170 Sentinel tarjosi todennäköisesti suuren mahdollisuuden iranilaisille insinööreille. Laite tutkittiin ja siitä saatuja tietoja käytettiin maan omien lennokkien kehityshankkeissa.

Iran ilmoitti vuonna 2016 kehittävänsä uusia hyökkäyslennokkeja, joista osa valmistettaisiin yhteistyössä Venäjän kanssa. Niitä on toimitettu viime vuosina muun muassa Jemenin huthikapinallisille Saudi-Arabian öljykohteita tehtyjä iskuja varten.

Ukrainan sodan myötä kävi selväksi, että Iran pystyy massatuottamaan lennokkimallejaan pakotteista huolimatta.

Iran lisää kehittyneiden aseiden toimituksia Venäjälle

– Teheranilla on kauaskantoisia suunnitelmia laajentaa kehittyneiden asejärjestelmien tarjontaa Venäjälle. Samalla se yrittää peittää tämän operaation, Mossadin johtaja David Barnea sanoi Ukrinformin mukaan.

Hän varoitti myös Iranin yrityksistä rakentaa ydinpotentiaaliaan.

– Varoitamme eri kanavien kautta Iranin aikeista laajentaa ydinprojektiaan, uraanin rikastamistaan sekä Iranin hallinnon aikomuksesta tehostaa hyökkäyksiä Israel-ystävällisiä muslimivaltioita vastaan, Barnea sanoi.

Israelin Likud-puolueen puheenjohtaja Benjamin Netanjahu ja Vladimir Putin keskustelivat torstaina puhelimitse. Netanjahu ilmaisi huolensa Venäjän ja Iranin suhteiden vahvistumisesta myös Syyrian suunnassa.

Ukrainan kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston sihteeri Oleksiy Danilov sanoi keskiviikkona, että Ukrainalla on täydelliset tiedot Iranin lennokkitoimituksista Venäjälle.

Varoitus Ukrainasta: Kouluttajat eivät palaa kotiin siinä muodossa, jossa saapuivat

– Tämä (venäläisten koulutus käyttämään iranilaisia lennokkeja) tapahtui eri paikoissa. Haluaisin huomauttaa, että kun tietyntyyppisiä aseita tarjotaan, tiedämme omasta kokemuksestamme, että koulutusta on annettava, Ukrainan kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston sihteeri Oleksiy Danilov sanoi Ukrinformin mukaan.

– Koulutusta suorittavat aseita myyvät tahot ja niitä toimittavat yritykset. Koulutus näiden lennokkien käyttöön tapahtuu maassamme, valloitetulla Krimillä, osissa valloitettua aluetta, Danilov jatkoi.

Hän varoitti iranilaisia kouluttajia vaarasta tuhoutua Ukrainan alueella.

– Voimme varmuudella sanoa, että osa heistä ei enää palaa kotiin siinä muodossa, jossa he saapuivat. Tämän voivat vahvistaa meidän tiedustelumme, tämän voivat vahvistaa ammattilaisemme, jotka käsittelivät tätä asiaa.

– Tänään en neuvoisi ketään toisen maan edustajaa tulemaan alueellemme taistelemaan Venäjän puolella. Vaara tuhoutua alueellamme on sinulle erittäin suuri, Danilov sanoi.

Ukrainan mukaan iranilaiset kouluttajat auttavat venäläisiä laukaisemaan kamikazelennokkeja Krimin harjoitusalueilta ja Hersonin alueelta.

Hirtettävän iranilaisen viimeinen toive: Älä rukoile tai lue Koraania

Internetissä kiertää video kuolemaantuomitun 23-vuotiaan iranilaisen mielenosoittajan viimeisistä toiveista ennen kuin hänet hirtetään.

Video on kuvattu ennen kuin hänet määrättiin teloitettavaksi 12. joulukuuta. Tallenne on katsottavissa tämän jutun lopussa olevalta upotteelta.

Videolla hän sanoo, ettei halua kenenkään tulevan itkemään hänen haudalleen.

– Älä itke, älä lue Koraania, älä rukoile, kuolemaantuomittu mielenosoittaja sanoo videolla silmät peitettyinä.

– Ole iloinen. Soita iloista musiikkia, hän jatkaa.

Videon on jakanut Twitterissä myös politiikan tutkija ja Carnegie Endowment for International Peace -ajatushautomon analyytikko Karim Sadjadpou.

– (Hänen toiveensa) heijastavat niin monien teokraattisessa tyranniassa elävien nuorten iranilaisten toiveita, Sadjadpou kommentoi.

Iranissa on nähty poikkeuksellisen laajoja mielenosoituksia ja levottomuuksia 22-vuotiaan Mahsa Aminin kuoltua maan moraalipoliisin pahoinpitelyyn tämän vuoden syyskuussa. Mellakoissa on muun muassa poltettu Koraaneja, mikä on Iranissa vakava rikos. Marraskuussa Iranin parlamentti hyväksyi lain, jonka nojalla mielenosoittajat voidaan määrätä teloitettavaksi.

 

Nämä maat äänestivät Iranin tuomitsemista vastaan YK:ssa

YK:n yleiskokous äänesti viime viikolla päätöslauselmasta, jossa tuomittiin Iranin hallinnon tekemät ihmisoikeusloukkaukset. Esitys hyväksyttiin äänin 78 puolesta, 28 vastaan ja 67 tyhjää.

Päätöslauselmaa vastaan äänestivät Armenia, Bangladesh, Brunei, Valko-Venäjä, Bolivia, Kiina, Kirgisia, Kuuba, Eritrea, Intia, Indonesia, Iran, Irak, Kazakstan, Libanon, Nicaragua, Oman, Venäjä, Pakistan, Filippiinit, Sri Lanka, Syyria, Turkmenistan, Tadžikistan, Vietnam, Uzbekistan, Zimbabwe ja Pohjois-Korea.

Irania koskevassa päätöslauselmassa kehotettiin islamilaista tasavaltaa lopettamaan liiallinen voimankäyttö mielenosoittajia vastaan.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan ainakin 348 mielenosoittajaa on kuollut ja 15 900 muuta pidätetty Iranin turvallisuusjoukkojen tukahduttamissa mielenosoituksissa.

Ukraina: Meillä on ilmapuolustus, ei ohjuspuolustusta

Ukrainan ilmavoimat ilmoittivat tiistaina CNN:n mukaan, ettei niillä ole tällä hetkellä tehokasta puolustusta sellaisia ballistisia ohjuksia vastaan, joita Iran valmistautuu toimittamaan Venäjälle käytettäväksi sotaan Ukrainaa vastaan.

Ukrainan ilmavoimien esikunnan tiedottaja Juri Ihnat sanoi, että toimitettavien Iranin ballististen ohjusten kantomatka on 300 kilometriä ja toisen 700 kilometriä, mikä mahdollistaa Venäjän iskun mihin tahansa Ukrainaan.

– On suuri todennäköisyys, että ne sijoitetaan Ukrainan pohjoispuolelle, josta ne voidaan laukaista uhkaamaan koko Ukrainaa, Ihnat sanoo.

Iran valmistautuu lähettämään Venäjälle noin tuhat lisäasetta, mukaan lukien lyhyen kantaman ballistisia ohjuksia ja kamikazelennokkeja käytettäväksi Ukrainaa vastaan.

Kysymykseen, ovatko Ukrainan asevoimat valmiita puolustautumaan tämän tyyppisiä iranilaisia ballistisia ohjuksia vastaan, Ihnat vastasi, että he ”ottavat käyttöön kaikki toimenpiteet ja keinot näitä ohjuksia vastaan”.

Ihnat kuitenkin varoitti, että ”tällä hetkellä meillä ei ole tehokasta puolustusta näitä ohjuksia vastaan. Ne on teoriassa mahdollista ampua alas, mutta se on hyvin vaikeaa tällä hetkellä käytettävissä olevin keinoin”.

– Meillä on ilmapuolustus, ei ohjuspuolustusta, hän summasi.

Ihnat sanoi uskovansa, että Venäjälle lähetetään Iranin ballistisia ohjuksia täydentämään venäläisten Iskander-M-ohjusten hupenevaa varastoa.

– On ilmeistä, että nämä ohjukset tulevat heille täydentämään Iskandereita, koska ne ovat itse asiassa loppumassa (venäläisiltä), hän sanoi.

Ukrainan presidentin kansliapäällikön neuvonantaja Mykhailo Podolyak sanoi Teherania ”hyökkäyksen rikoskumppaniksi”.

– Iran antaa ohjuksia Venäjälle ja tietää sen hyökkäävän kaupunkeihin. Opettaessaan venäläisiä käyttämään lennokkeja, se tietää, että he hyökkäävät Ukrainan energiasektorille ja aiheuttavat pakolaisaaltoja EU:hun, hän sanoi.

Euroopan unioni sopi Iran-pakotteista

Euroopan unioni on sopinut uusista pakotteista, jotka kohdistuvat Teheranin virkamiehiin iranilaisvalmisteisten lennokkien vuoksi, joita Venäjä käyttää iskuissa siviilejä vastaan Ukrainassa.

EU:n puheenjohtajamaana toimiva Tshekki ilmoitti Deutsche Wellen mukaan, että EU-suurlähettiläät sopivat torstaina iltapäivällä voimaan tulevista pakotteista.

– EU-maat päättivät jäädyttää kolmen henkilön ja yhden lennokkitoimituksista vastaavan tahon varat, Tshekki ilmoitti ja lisäsi, että EU on myös valmis laajentamaan pakotteita neljälle muulle iranilaiselle taholle, jotka olivat jo mukana aiemmassa pakoteluettelossa.

Iran kiistää toimittaneensa Venäjälle Shahed-136 kamikazelennokkeja, vaikka todisteet niiden käytöstä iskuihin Ukrainaan ovat kiistattomia.

EU-maiden johtajat kokoontuvat tänään torstaina Brysselissä kaksipäiväiseen huippukokoukseen, jossa Ukrainan sota on yksi keskeisistä aiheista.

Samaan aikaan Venäjän ulkoministeriö syytti EU:ta ”konfliktin osapuoleksi”, koska se on toimittanut aseita Ukrainalle.

LUE MYÖS:
Venäjä uhkaa irrottautua viljasopimuksesta lennokkitutkinnan takia