Verkkouutiset

Iranin ohjuskalustoa. / FARS / M. Sadegh Nikgostar

Iran esittelee hyökkäyksessä käytettyjä ballistisia ohjuksia

Vallankumouskaarti laukaisi huhtikuussa noin 150 ohjusta kohti Israelia. Suurin osa niistä tuhottiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Iranin vallankumouskaarti toteutti yhdessä maan tukemien miliisijärjestöjen kanssa laajan ohjus- ja lennokkihyökkäyksen Israeliin 13. huhtikuuta. Operaatio oli kostotoimi Syyrian Damaskoksessa kuun alussa tehtyyn ilmaiskuun, jossa sai surmansa useita iranilaisia upseereita.

Iran lähetti kohti Israelia noin 170 räjähdelennokkia, 30 risteilyohjusta ja yli 120 ballistista ohjusta. Lähes kaikki niistä torjuttiin Yhdysvaltain, Ranskan, Britannian ja Jordanian ilmavoimien tuella. Nevatimin ja Ramonin lentotukikohtiin osui useita ohjuksia, mutta vauriot jäivät vähäisiksi.

Vallankumouskaarti esittelee arsenaaliaan Teheraniin perustetussa näyttelyssä. Se sisältää Mashregh Newsin mukaan myös historiallisen osion Iranin ja Irakin välisestä sodasta 1980-luvulla.

Esillä on 17 eri ballistista ohjusmallia, joista osaa käytettiin iskussa Israelia vastaan. Erään mallin kantama on yli tuhat kilometriä, ja se pystyy kuljettamaan kohteeseensa noin 500 kilogramman taistelukärjen.

Vallankumouskaartin prikaatikenraali sanoo CNN:lle, että ballistisen ohjuksen tarkkuus on alle viisi metriä. Hänen mukaansa Iran pystyy näyttämään omaa voimaansa lennokki- ja ohjusteknologialla. Upseeri vihjaa, että maan arsenaalista löytyy vielä modernimpaa kalustoa, jota ei ole käytetty tai esitelty julkisuudessa.

Israelin vastaisessa operaatiossa käytössä olivat myös Shahed-räjähdelennokit, joita on toimitettu Venäjälle tuhansia kappaleita. Niillä on isketty Ukrainan energiainfrastruktuuria ja muita siviilikohteita vastaan. Iran kiistää edelleen asian todisteista huolimatta.

Iran laukaisee omia Shahed-droonejaan kuorma-autojen lavalta. Yhden ajoneuvon lavalle mahtuu viisi lennokkia.

– Koko lento on ohjelmoitu etukäteen. Reitissä otetaan huomioon vihollisen tutkan aukkokohdat ja muut tekijät, jotka auttavat kohteen saavuttamisessa, upseeri sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)