Verkkouutiset

Bell 212 -helikopteri arkistokuvassa. / Hondo 500E

”Iranin lentokaluston ei pitäisi edes pysyä ilmassa”

Turmassa kuollutta presidenttiä kuljetettiin vanhalla amerikkalaisvalmisteisella helikopterilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Irania vastaan kohdistetut kansainväliset pakotteet luultavasti vaikuttivat ainakin osin maan presidentin ja ulkoministerin kuolemaan johtaneeseen helikopterionnettomuuteen.

Poliittista johtoa kuljetti 30 vuotta vanha amerikkalaisvalmisteinen Bell 212 -helikopteri. Olosuhteet olivat hyvin haastavia, sillä presidentin seurue matkusti tiheässä sumussa vuoristoseudulla Iranin luoteisosissa.

Financial Times -lehden haastattelemat analyytikot ja entiset virkailijat uskovat, että turma johtui todennäköisesti teknisistä ongelmista. Iranin lentokalustolta puuttuu kipeästi kaivattuja varaosia. Niitä ei ole pystytty hankkimaan pakotteiden vuoksi.

St. Andrewsin yliopiston Iran-tutkija Ali Ansari sanoo maan lentokaluston olevan kuin metafora koko äärikonservatiiviselle hallinnolle.

– Se on vanhaa, sen ei pitäisi pystyä edes lentämään, mutta silti se tekee niin – kunnes ei tee enää, Ansari sanoo.

Bell 212 -helikopterit kehitettiin 1960-luvulla rahtikuljetuksiin ja pelastustehtäviin. Se pystyy kuljettamaan lentäjän lisäksi 14 henkilöä reilun 400 kilometrin päähän.

Sabotaasin tai vastaavan ulkoisen tekijän ei uskota vaikuttaneen helikopterin maahansyöksyyn. Israel on kiistänyt olleensa tapauksen taustalla.

Ongelmat lisäävät riskejä siviililiikenteessä, jossa käytössä ovat Airbus A300 -matkustajakoneet, joiden valmistus lopetettiin yli vuosikymmen sitten. Koneiden keski-ikä on 28 vuotta eli kaksinkertainen verrattuna muuhun maailmaan. Yksi Iran Air -lentoyhtiön A-300-koneista on lähes 40 vuotta vanha.

Osasta länsimaiden pakotteista luovuttiin vuonna 2015 solmitun ydinsopimuksen seurauksena. Iran ehti tilata Boeingilta ja Airbusilta uusia koneita yli 40 miljardin euron edestä. Diplomaattinen tilanne kiristyi vuonna 2018 Yhdysvaltain silloisen presidentti Donald Trumpin vetäydyttyä yksipuolisesti ydinsopimuksesta ja asetettua uusi pakotteita.

Iranin ilmavoimien tilanne on vielä kehnompi. Sen kalusto koostuu 1970-luvulla hankituista amerikkalaishävittäjistä, neuvostovalmisteisista koneista ja muutamasta lentokelpoisesta Ranskalta ostetusta Mirage F1-koneesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)