Verkkouutiset

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman Riadissa huhtikuun lopulla 2024. / AFP / LEHTIKUVA / EVELYN HOCKSTEIN

”Massiivinen vastavoima” – Iranin suunnitelma epäonnistui

Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian sopimus voi muuttaa Lähi-idän politiikkaa pysyvästi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvallat ja Saudi-Arabia ovat neuvotelleet turvallisuussopimuksesta, joka voisi toteutuessaan muuttaa Lähi-idän poliittista tilannetta merkittävästi. Neuvotteluiden kerrotaan edenneen viime viikkoina.

Tarkoituksena on luoda polku Israelin ja Saudi-Arabian välisten diplomaattisten suhteiden solmimiselle, jos Israel lopettaa sotansa Gazassa. Saudi-Arabia saisi turvallisuustakeiden ohella aiempaa edistyksellisempiä amerikkalaisia asejärjestelmiä.

Saudi-Arabian ulkoministeri Faisal bin Farhan sanoi al-Monitor-sivuston mukaan maanantaina, että kahdenväliset sopimukset olivat ”hyvin, hyvin lähellä”. Ministerin mukaan sopu edellyttää uskottavaa suunnitelmaa Palestiinan valtion tulevaisuudesta.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan analyytikko Ulrich Speck huomauttaa Iranin johdon tehneen kaikkensa Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian välisen sovun estämiseksi. Vaikutustyö näyttää epäonnistuneen.

– Iran yritti estää tätä käyttämällä tukemiaan miliisijärjestöjä. Mutta saudien turvallisuusintressit pääsivät voitolle, mikä ajaa heitä kohti paljon syvempä turvallisuussopimusta Yhdysvaltain kanssa ja liennyttää suhteita Israeliin, Speck kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

– Massiivinen vastavoima Iranin hegemonisille pyrkimyksille Lähi-idässä, analyytikko sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)