Verkkouutiset

Iranilaiset osallistuivat presidentti Ebrahim Raisin ja muiden turmassa kuolleiden hautajaisiin 21. toukokuuta. / AFP / LEHTIKUVA / ATA DADASHI

Iranissa voi puhjeta raju valtakamppailu

Presidentin kuolema voi vahvistaa asevoimien roolia maan hallinnossa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helikopteriturmassa kuolleen Iranin presidentti Ebrahim Raisin oli ennakoitu nousevan maansa ylimmäksi johtajaksi 85-vuotiaan ajatollah Ali Khamenein jälkeen.

Yhteys presidentin Bell 212 -helikopteriin katkesi 19. toukokuuta noin 86 kilometriä Iranin luoteisosissa sijaitsevasta Tabrizin kaupungista. Paikallismediassa kerrottiin ensin pakkolaskusta ja presidentin paluumatkasta autolla. Seuraavana päivänä hänen kerrottiin saaneen surmansa ulkoministerin ja useiden avustajien kanssa.

Monet asiantuntijat uskovat onnettomuuden horjuttavan Iranin poliittista tilannetta. Uusi presidentti olisi löydettävä 50 vuorokauden kuluessa tilanteessa, jossa maa on osana alueellista sotaa. Iranin taloudellinen tilanne on lisäksi tukala.

Economist-lehden mukaan Iranissa on jo alkanut liikkua huhuja siitä, että turman taustalla olisivat epäsuositun Ebrahim Raisin lukuisat poliittiset viholliset.

Monet muistavat Raisin ”hirttotuomarina”, sillä hän ajoi tuhansille poliittisille vangeille kuolemantuomioita toimiessaan syyttäjänä Teheranissa 1980-luvulla. Presidentin kabinetti koostui lähinnä upseereista ja uskonoppineista tilanteessa, jossa maan valuutta romahti 55 prosentilla alle kolmessa vuodessa.

Raisin kuoleman jälkeen Ali Khamenein todennäköisin seuraaja lienee hänen toinen lapsensa Mojtaba, jolla on takanaan vallankumouskaartin tuki. Tämä vahvistaisi asevoimien roolia hallinnossa ja voisi lisätä alueellisia jännitteitä Israelin, Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)