Verkkouutiset

Unkari

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukraina sulki öljyhanan, Unkari saamassa energiakriisin

Unkarilla saattaa olla edessä viikkojen mittainen polttoaine- ja sähköpula, koska Ukraina sulki 18. heinäkuuta sen läpi kulkevan Lukoilin Družba-öljynsiirtoputken (družba = ystävyys). Jos Budapest ei löydä nopeasti ratkaisua ongelmaan, unkarilaisten energialasku saattaa nousta tuntuvasti jo lähitulevaisuudessa.

Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarton mukaan Kiovan päätös sulkea siirtoputki oli laiton. Hänen mukaansa se voi uhata Unkarin energiaturvallisuutta.

Analyysiyhtiö Kplerin raakaöljyanalyytikko Viktor Katonan mukaan pitkä katkos pakottaa jalostamot tyhjentämään varastojaan. Budapestin on löydettävä diplomaattinen ratkaisu ennen kuin ne tyhjenevät.

Centre for Eastern Studies -ajatushautomon Unkari-asiantuntija Ilona Gizinskan mukaan Unkari voisi sopia öljyn tuonnin lisäämisestä Kroatian Adria-siirtoputken kautta tai käyttää strategisia raaka-aineiden hätävarastojaan, jotka riittäisivät kolme kuukautta.

Družba-siirtoputken kautta öljy on kulkenut myös Slovakiaan ja Tšekkiin. Yhteensä sen kautta on välitetty öljyä noin 250 000 barrelia vuorokaudessa. Unkarin ja Slovakian osuus on ollut noin 450 000 tonnia, Tšekin noin 200 000 tonnia kuukaudessa.

Lukoil on vastannut yli kolmanneksesta siirtoputken kautta pumpatusta öljystä. Yhtiöllä on vuoden 2025 loppuun asti ulottuva sopimus neljän miljoonan öljytonnin pumppaamisesta vuodessa Unkariin tämän 60-luvulla rakennetun siirtoputken kautta.

Kiovan ja Unkarin pääministeri Viktor Orbanin viileät välit kiristyivät entisestään, kun Orban tapasi Venäjän johtaja Vladimir Putinin itse itsensä nimittäneenä rauhanlähettiläänä heinäkuun alkupuolella. Budapest on myös jatkuvasti viivyttänyt EU:n aseapua Ukrainalle.

Asetettuaan Venäjän hyökkäyssodan alettua tuontikiellon venäläiselle öljylle EU antoi Unkarille, Slovakialle ja Tšekille lisäaikaa löytää vaihtoehtoiset toimittajat mahdollisimman nopeasti. Ukraina päätti nyt nopeuttaa prosessia.

– Olemme nyt odottaneet yli kaksi vuotta EU:ta ja G7:ää asettamaan todellisia pakotteita Venäjän öljylle, totesi ukrainalainen kansanedustaja ja parlamentin energiakomitean jäsen Inna Sovsun Politicolle.

EU aikoo boikotoida Unkarin kokouksia

EU aikoo boikotoida Unkarin puheenjohtajakauden ulkopoliittista kokousta Budapestissa elokuussa. Asiasta kertoo Politico. Lehden mukaan Brysselissä järjestetään ulkosuhteita käsittelevä huippukokous samaan aikaan, kun Unkari järjestää omansa.

Helsingin Sanomat kertoi aiemmin heinäkuussa, että Suomen ja Ruotsin pääministerit Petteri Orpo ja Ulf Kristersson sopivat yhdessä viime viikolla, että eivät lähetä Unkarissa järjestettäviin EU-ministerikokouksiin ministereitä tai valtiosihteereitä. Kuluvalla viikolla Unkarissa on tarkoitus järjestää energiaministerien kokous, ja ensi viikolla oikeusministerien ja terveysministerien kokoukset.

Unkari aloitti EU:n kiertävänä puheenjohtajamaana heinäkuun alussa. Sen aluksi Unkarin pääministeri Viktor Orbán vieraili Kiovassa tapaamassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyita, mutta singahti tämän jälkeen heti kohta Moskovaan tapaamaan Venäjän presidentti Vladimir Putinia, ja sen jälkeen Kiinaan tapaamaan Kiinan presidentti Xi Jinpingia. Kiinasta Orbán jatkoi Naton huippukokoukseen Yhdysvaltojen Washingtoniin, jossa meni tapamaan entistä presidenttiä Donald Trumpia.

Orbán on kutsunut kiertuettaan rauhanmissioksi. EU-johtajien mukaan hän on toiminut ilman EU:n mandaattia, mutta mitä ilmeisimmin Unkarin puheenjohtajuutta hyväksi käyttäen.

Tästä syystä EU suunnittelee nyt boikottia. Politicon mukaan monet EU-maiden ulkoministerit ovat jo pohtineet, miten voisivat välttää tilanteita, joissa saattaisivat päätyä Orbánin harjoittaman sooloilupolitiikan välineiksi.

 

 

Johtavalta amerikkalaispoliitikolta täyslaidallinen Viktor Orbanille

Vaikutusvaltainen yhdysvaltalaissenaattori Mitch McConnell kommentoi perjantaina päättynyttä Naton huippukokousta myönteisin sanankääntein Punchbowl News-sivuston uutiskirjeessä. Vähemmistöjohtajana toimiva McConnell on senaatin korkea-arvoisin republikaani. Uutiskirjeessä hän kehottaa puolueensa oikeistoa tekemään pesäeroa Washingtonin kokoukseen osallistuneeseen Unkarin pääministeri Viktor Orbaniin.

Kansallismielisellä ja maahanmuuttokriittisellä Orbanilla on runsaasti ihailijoita republikaanien oikeistosiivessä, ja Orban tapasi aikaisemmin tällä viikolla Yhdysvaltojen presidentiksi pyrkivän Donald Trumpin Floridassa. Unkari aloitti heinäkuussa EU:n kiertävänä puheenjohtajana, ja pääministerin vierailut Venäjällä ja Kiinassa ovat herättäneet muissa EU-maissa runsaasti arvostelua.

McConnellin mukaan republikaanien oikeisto ja Orban ovat kuitenkin ulkopolitiikassa eri linjoilla. Monet republikaanit toivovat Yhdysvaltojen keskittyvän Kiinan vaikutusvallan patoamiseen Aasiassa, kun taas Orban on tiivistänyt yhteistyötään Xi Jinpingin hallinnon kanssa. McConnellin mukaan Unkarin pääministeri ”on täysin sängyssä kiinalaisten ja venäläisten kanssa”.

McConnell kertoo monien eurooppalaisten Nato-johtajien yksityiskeskusteluissa halunneen siirtyä Yhdysvaltojen tiukemmalle Kiina-linjalle. Senaattori iloitsee myös Nato-maiden puolustusmenojen noususta.

McConnell tunnetaan voimakkaana Ukrainan tukijana, mutta senaattorin omassa puolueessa Ukraina-tuella on myös runsaasti vastustusta. McConnell huomauttaa myös Ukrainaa tukevien republikaanien menestyneen viime aikoina puolueen esivaaleissa. Ukraina-tuki ei ole republikaaneille ”poliittinen itsemurhatehtävä”, Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyin huippukokouksen aikana tavannut McConnell uskoo.

Viktor Orbán tapaamisestaan Donald Trumpin kanssa: Hän ratkaisee rauhan

Unkarin pääministeri Viktor Orbán jatkaa ”rauhanmissioksi” kutsumaansa kierrosta ja on tavannut eilen Yhdysvaltojen presidentiksi pyrkivän Donald Trumpin tämän huvilassa Floridassa.

– Minulla oli kunnia vierailla presidentti Donald Trumpin luona Mar-a-Lagossa tänään, Orbán kirjoitti X-päivityksessään myöhään torstai-iltana paikallista aikaa.

– Keskustelimme tavoista saada aikaan rauha. Päivän hyvät uutiset ovat: hän tulee ratkaisemaan sen! Orbán jatkoi.

Trump on useasti väittänyt voivansa lopettaa sodan Ukrainassa yhdessä päivässä.

Orbánin omatoimiseen ”rauhanturneeseen” on kuulunut vierailu Kiovassa Volodymyr Zelenskyin luona, vierailu Moskovassa Vladimir Putinin luona, vierailu Pekingissä Xi Jingpingin luona, sekä tapaaminen Washingtonissa Nato-kokouksen yhteydessä Turkin presidentin Tayyip Erdoganin kanssa.

Venäjä pommitti Kiovassa lastensairaalaa vain kolme päivää Orbánin Moskovan-reissun jälkeen.

Venäjän intressien myötäilijänä tunnetun Unkarin pääministerin touhuja ei EU:ssa katsella hyvällä.

– Herra Orban saattaa väärinkäyttää [Unkarin] EU-puheenjohtajuutta, mutta mitä hän ehdottomasti ei tee, on Naton tai EU:n edustaminen. Hän ei puhu minun maani puolesta, eikä yhdenkään muun maan paitsi omansa, alleviivasi Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis X-alustalla.

Volodymyr Zelenskyi kuittasi asiasta Nato-kokouksessa.

– Kaikella kunnioituksella isoja ja pieniä maita kohtaan, mutta meidän täytyy ymmärtää, että kaikki johtajat eivät voi luoda neuvotteluja. Sen tehdäkseen täytyy olla jonkinlaista valtaa, Ukrainan presidentti lausahti.

Europarlamentaarikko Valérie Hayer (renew.) on vaatinut Euroopan neuvostoa toimimaan Orbánin suhteen, sillä tämä rapauttaa EU:n yhtenäisyyttä.

– On aika laittaa piste Viktor Orbánin epärehelliselle EU-puheenjohtajuudelle. Hänen teeskennelty rauhanmissionsa muodostaa turvallisuusuhan ja hänen erilliskommunikointinsa on pelkkä savuverho hänen omille intresseilleen sekä on epäonnistunut surkeasti, Hayer sanoi United24-uutissivuston mukaan.

Viktor Orbánin maailmankiertue vie nyt Nato-kokoukseen

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on lähtenyt Kiinasta kohti Yhdysvaltojen Washingtonia. Asiasta kertovat Orbán Instagram-tarinassaan sekä unkarilainen Telex-lehti. Orbánin esikunta vahvisti Telexille, että Orbán osallistuu Washingtonissa Naton huippukokoukseen.

Unkari aloitti Euroopan unionin kiertävänä puheenjohtajamaana heinäkuun alussa. Heti puheenjohtajuuden alettua Viktor Orbán matkusti Ukrainan Kiovaan tapaamaan presidentti Volodymyr Zelenskyita. Zelenskyille Orbán ehdotti, että Ukraina aloittaisi tulitauon. Pian tämän jälkeen Orbán lähtikin Moskovaan, jossa tapasi Venäjän presidentti Vladimir Putinin. Putinin tavattuaan Orbán lähti Kiinaan, jossa tapasi presidentti Xi Jinpingin.

– Kiina on avainasemassa siinä, että Venäjän-Ukrainan-sodassa luodaan olosuhteet rauhalle. Sen vuoksi tulin tapaamaan presidentti Xi:tä Pekingiin, Orbán kirjoitti viestipalvelu X:ssa varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa.

Myös Suomen presidentti Alexander Stubb on toistuvasti kommentoinut, että Kiinan rooli on keskeinen. Kiina on mahti, jolla on mahdollisuudet vaikuttaa Venäjään.

Perjantaina Orbánin vieraillessa Moskovassa Stubb kertoi pitävänsä Orbánin toimintaa sopimattomana. Stubb matkustaa Washingtoniin Naton huippukokoukseen tänään maanantaina yhdessä ulkoministeri Elina Valtosen (kok) ja puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok) kanssa.

Naton huippukokous alkaa huomenna tiistaina. Orbánin ja Xi:n keskustelujen sisältöä ei ole kerrottu julkisesti, mutta X:ssa Orbán vakuutti, että Kiina jatkaa ponnisteluja rauhan saavuttamiseksi.

Viktor Orbánin ”rauhankiertue” jatkuu – näin hän perustelee Kiinan vierailuaan

Unkarin pääministeri Viktor Orbán jatkaa ”rauhankiertuettaan” Kiinassa, jossa hän tänään tapaa presidentti Xi Jingpingin. Orbán on jakanut kuvan saapumisestaan kiinalaiskentälle saatesanoin ”Rauhantehtävä 3.0”.

Viime viikolla Orbán tapasi Kiovassa Volodymyr Zelenskyin ja heti perään Moskovassa Vladimir Putinin.

Etenkin yllätysvierailu Venäjän diktaattorin pakeille herätti ärsytystä EU-johdossa, sillä Unkari aloitti juuri heinäkuun alussa vuoronsa EU:n puheenjohtajamaana. Monelta taholta todettiin, että Unkari ei ole saanut mitään neuvottelumandaattia.

Orbán itse otti kantaa arvosteluun perjantaina sanomalla, että ”rauha ei synny mukavassa nojatuolissa Brysselissä”.

– Vaikka kiertävä EU-puheenjohtajuus ei anna valtuuksia neuvotella EU:n puolesta, emme voi istua ja odottaa, että sota jollain ihmeen kaupalla päättyy. Me toimimme tärkeänä työkaluna ensimmäisten askelten ottamisessa kohti rauhaa. Siitä rauhantehtävässämme on kysymys, Orbán kuvaili Unkarin roolia X-päivityksessään.

Kiinan valtiollisen uutistoimiston mukaan Xi ja Orbán käyvät syvälliset keskustelun aihepiireistä, joissa ”he jakavat yhteisten kiinnostuksen”. Xi ja Orbán tapasivat edellisen kerran kaksi kuukautta sitten, kun Xi vieraili Budapestissa toiveissaan vahvistaa Kiinan roolia Euroopassa.

– Kiina on avainvalta siinä, että Venäjän-Ukrainan-sodassa luodaan olosuhteet rauhalle. Sen vuoksi tulin tapaamaan presidentti Xi:tä Pekingiin, vain kaksi kuukautta hänen virallisen valtiovierailunsa jälkeen, perustelee Orbán X-alustalla.

The New York Times -lehden mukaan vierailussa on kyse myös siitä, että Ukraina-tuen vastustajana EU:n ulkokehälle joutunut Orbán ja Xi voivat blokkina etäännyttää itseään Yhdysvalloista. Naton huippukokous Washingtonissa alkaa huomenna. EU-puheenjohtajuus antaa Unkarin pääministerille näkyvämmän profiilin Eurooppa-kysymyksissä, vaikkakaan ei suurempaa valtaa.

Lehden mukaan Orbánin rauhanmissioksi kutsuma ratkaisu käytännössä tarkoittaa, että Ukraina suostuisi Venäjän vaatimuksiin, jotka sisältävät muun muassa aluemenetyksiä. Pääministeri on kehottanut Moskovaa ja Kiovaa tulitaukoon ja keskusteluyhteyteen keskenään, mutta ei ole julkisesti tehnyt mitään tarkempaa esitystä siitä, miten kestävä sopimus voitaisiin saada aikaan.

Viktor Orban taas diplomaattisen skandaalin keskellä: Ei mandaattia EU:lta

Unkarin pääministeri Viktor Orban on saanut osakseen kritiikkiä osallistuttuaan Turkkilaisten maiden neuvoston epäviralliseen huippukokoukseen, johon oli kutsuttu myös ”Pohjois-Kyproksen turkkilaisen tasavallan” edustaja. Kansainvälisesti tunnustamaton Pohjois-Kyproksen hallinto on miehittänyt Turkin tuella EU:hun kuuluvan Kyproksen pohjoisosaa vuodesta 1974 lähtien.

EU:n puheenjohtajamaana toimiva Unkari ehti jo kuluneella viikolla kuohuttaa tunteita vierailemalla Moskovassa tapaamassa Venäjän presidentti Vladimir Putinia. EU-johtajat painottivat tapaamisen jälkeen, että Orban edusti vain itseään, ei EU:ta.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Josep Borrellin mukaan Orbanilla ei ollut tälläkään kertaa lupaa edustaa huippukokouksessa EU:ta. EU:ta edustaa ulkopolitiikassa valtiotasolla Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja ministeritasolla korkea edustaja.

– Orban ei saanut mandaattia edustaa Euroopan unionin neuvostoa Turkkilaisten maiden neuvoston kokouksessa, Borrell totesi X-viestissä.

Korkea edustaja muistutti myös, että EU torjuu Pohjois-Kyprosta miehittävän ”separatistisen entiteetin” ja tunnustaa Kyproksen tasavallan ainoaksi koko saaren hallitsijaksi.

Myös Euroopan kansanpuolueen EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber tylytti myös Orbania X-viestissään.

– [Olen] erittäin pettynyt EU-puheenjohtajamaa Unkariin huippukokoukseen osallistumisesta. Me tunnustamme vain Kyproksen tasavallan ja noudatamme kansainvälistä oikeutta, Weber totesi.

Kokouksessa käsiteltiin muun muassa Pohjois-Kyproksen kutsumista neuvostoon tarkkailijajäseneksi.

Viktor Orbán meni Moskovaan, EU-johtajat tuomitsevat

Unkarin pääministeri Viktor Orbán vierailee Venäjällä ja tapaa presidentti Vladimir Putinin. Orbánin omien sanojen mukaan hänellä on rauhantehtävä. Orbán esitti väitteensä esimerkiksi viestipalvelu X:ssa.

Orbán vieraili aiemmin kuluvalla viikolla Ukrainassa ja tapasi presidentti Volodymyr Zelenskyin. Tapaamisen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa Orbán kertoi ehdottaneensa Zelenskyille, että Ukraina aloittaisi tulitauon.

Orbán ei suostunut kertomaan, mitä Zelenskyi tarkalleen ottaen hänelle vastasi, mutta kiitti tätä rehellisyydestä ja sanoi ymmärtävänsä ja hyväksyvänsä Ukrainan näkökulman.

Orbánin toiminnan tekee ongelmalliseksi se, että Unkari aloitti EU:n puheenjohtajamaana heinäkuun alussa. Torstaina Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kommentoi, ettei Orbánilla ole EU-puheenjohtajamaan pääministerinä mitään EU:n mandaattia käydä neuvotteluja.

– Venäjä on hyökkääjä, Ukraina on uhri. Mitään keskusteluja Ukrainasta ei voida käydä ilman Ukrainaa, Michel kirjoitti viestipalvelu X:ssa.

Myös Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tuomitsi Orbánin vierailun.

– Myönnytykset eivät Putinia pysäytä. Vain yhtenäisyys ja johdonmukaisuus luovat tietä kattavaan ja kestävään rauhaan Ukrainassa, von der Leyen kirjoitti X:ssa.

Kokenut EU-toimittaja Toby Vogel kuvaili tilannetta poikkeukselliseksi. Hänen mukaansa tällaista avointa sotaa EU-komission ja aloittavan puheenjohtajamaan välillä ei ole ollut koskaan niinä 20 vuotena, jona hän seurannut EU-asioita työkseen.

Victor Orbán tapaa Vladimir Putinin – Petteri Orpo: Valtuuksia EU:lta ei ole

Unkarin pääministeri Victor Orbánin on määrä tavata Venäjän presidentti Vladimir Putin perjantaina Moskovassa, heti sen jälkeen, kun hän tapasi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin Kiovassa tiistaina.

Orbán oli omasta mielestään Kiovassa rauhan asialla, kun hän ehdotti Zelenskyille tulitaukoa. Orbán ei tapaamisen jälkeen kertonut, mitä Zelenskyi hänelle vastasi.

– Emme ole valmiita tekemään kompromissia tärkeistä asioista ja arvoistamme, Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andriy Yermak linjasi asiaa toimittajille Washingtonissa.

Unkarin hallitusta lähellä oleva lähde kertoo The Guardian -lehdelle, että Orbán näkee itsensä välittäjänä Ukrainan ja Venäjän välillä.

Unkari aloitti kiertävän vuoronsa EU:n puheenjohtajamaana 1. heinäkuuta.

– EU:n puheenjohtajamaa Unkarilla ei ole valtuuksia keskustella tai neuvotella Venäjän kanssa EU:n puolesta, toteaa pääministeri Petteri Orpo (kok.) Orbánin vierailusta X-alustalla.

– Eurooppa-neuvoston yhteinen viesti on selvä: Venäjä on hyökkääjä, ja Ukraina kamppailee olemassaolostaan. Ukrainaa koskevia keskusteluja ei voida käydä ilman Ukrainaa, Orpo jatkaa.

Guardianin mukaan Venäjä-mielisyydestään tunnetun Orbánin puuhat herättävät raivoa EU:n johdossa.

Viktor Orbán meni Kiovaan ehdottamaan, että Ukraina aloittaisi tulitauon

Unkarin pääministeri Viktor Orbán vieraili tiistaina Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ja tapasi presidentti Volodymyr Zelenskyin. Orbán ehdotti Zelenskyille rauhanneuvottelujen edistämiseksi erilaista lähestymistapaa: mitäpä, jos Ukraina tekisi aloitteen tulitauosta?

Asiaa käsiteltiin Zelenskyin ja Orbánin tapaamisen yhteydessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Orbán kertoi, että ei vastusta Ukrainan valitsemia menetelmiä pyrkiä rauhaan, mutta ne vievät liian kauan.

– Informoin herra presidenttiä siitä, että hänen suunnitelmansa vaativat huomattavan määrän aikaa – kansainvälisen diplomatian säännöistä johtuen. Joten ehdotin herra presidentille, että hän harkitsisi, että voisi tehdä jotain eri tavoin: pysäyttää tulituksen ja olla sitten yhteydessä Venäjän kanssa, sillä tulitauko jouduttaisi näitä neuvotteluja, Orbán sanoi Ukrainska Pravdan mukaan.

Orbánin ehdotus on linjassa sen kanssa, mitä hyökkääjäosapuolen Venäjän presidentti Vladimir Putin ehdotti kesäkuussa. Putin sanoi olevansa valmis määräämään tulitauon jos Ukraina vetää joukkonsa Venäjän valtaamilta alueilta.

Orbán sanoi, että hän ei vaadi oman ehdotuksensa käyttämistä ja hyväksyy Ukrainan perustelut.

– Olen hyvin kiitollinen presidentille hänen rehellisestä näkemyksestään tässä asiassa, Orban sanoi, mutta ei kertonut mitä Zelenskyi oli vastannut. Zelenskyi itse ei tuonut asiaa tiedotustilaisuudessa ollenkaan esille.

Zelenskyi kuitenkin sanoi tiedotustilaisuudessa, että kesäkuussa Sveitsissä pidetyssä Ukrainan rauhankokouksessa Unkarin edustajat tukivat Ukrainan pyrkimyksiä.

Viktor Orbán tapasi Volodymyr Zelenskyin, tämä on keskusteluiden aihe

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on yllätysvierailulla Kiovassa, jossa hän tapaa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin. Orbán saapui Ukrainan pääkaupunkiin tänä aamuna.

Kyseessä on Venäjä-myönteisenä tunnetun ja Ukrainan tukemisessa usein vastaan hangoitelleen Orbánin ensimmäinen vierailu Ukrainaan hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. Unkari aloitti vuoronsa EU:n puheenjohtajamaana eilen.

– Keskustelut painottuvat rauhan aikaansaamisen mahdollisuuksiin, sekä ajankohtaisiin Unkarin ja Ukrainan kahdenvälisiin asioihin, kertoi Orbánin edustaja Zoltán Kovács X-alustalla.

The Guardian-lehden mukaan vierailua alettiin järjestää, kun Orbán oli käynyt Zelenskyin kanssa pitkällisiä neuvotteluita Ukrainan länsiosassa asuvan unkarinkielisen vähemmistön asemasta.

Neuvotteluissa on budapestiläislähteiden mukaan saavutettu menestystä, jonka vuoksi vierailukin järjestyi. Tosin Orbánin kriitikoiden mukaan vähemmistön oikeudet ovat vain savuverho, jonka varjolla hän on edistänyt Venäjä-myönteistä politiikkaa.

Viktor Orban perustaa uuden ryhmän europarlamenttiin

Unkarin pääministeri ja Fidesz-puolueen puheenjohtaja Viktor Orban kertoo perustavansa uuden ryhmän europarlamenttiin.

Euroopan patriootit -nimiseen ryhmään kuuluu Fideszin lisäksi tšekkiläisen Andrej Babišin Ano-puolue sekä Herbert Kicklin johtama Itävallan Vapauspuolue FPÖ.

Fideszillä on parlamentissa 10 paikkaa, Anolla seitsemän ja Vapauspuolueella kuusi, yhteensä siis 23 paikkaa. Kaikkia kolmea puoluetta yhdistää vahva Kreml-mielisyys sekä Ukrainan avustamisen vastustaminen.

Ano on aiemmin kuulunut parlamentissa liberaaliin Renew Europe -ryhmään. Populistipuolue oli kuitenkin ryhmälle murheenkryyni sen tehdessä Tšekin sisäpoliitikassa yhteistyötä niin kommunistipuolueen kuin laitaoikeistonkin kanssa.

Itävallan FPÖ taas istui edellisessä parlamentissa laitaoikeiston ID-ryhmässä. Euroskeptinen puolue tunnetaan tiiviistä suhteistaan Venäjään, ja se onkin vastustanut äänekkäästi Venäjä-pakotteita.

Orbanin mukaan Euroopan patrioottien tavoite olla europarlamentin vahvin oikeistoryhmä.

– Eurooppalaiset haluavat kolmea asiaa: Rauhaa, järjestystä ja kehitystä. Brysselin eliiteiltä he saavat sotaa, maahanmuuttoa ja stagnaatiota, Orban totesi.

Babiš taas totesi ryhmän muuttavan Eurooppaa.

– Preferoimme […] rauhaa sotaan verrattuna, Babiš sanoi.

Kolmikolla on kuitenkin edessä merkittävä haaste, sillä europarlamenttiryhmän perustaminen edellyttää 23 europarlamentaarikkoa, jotka ovat kotoisin vähintään seitsemästä eri EU-maasta. Vaikka ryhmä täyttää jo nyt meppien minimimäärän, olisi ryhmään houkuteltava jäseniä vielä neljästä EU-maasta.

Mikäli ryhmään ei saada jäseniä muista maista, jää se epäviralliseksi.

Orban, Babiš ja Kickl yrittänevätkin nyt rekrytoida jäseniä toden teolla, sillä ryhmän virallistaminen toisi niille lukuisia etuja parlamentissa. Ryhmillä on muun muassa etuoikeus ryhmäpuheenvuorojen pitämiseen. Ne ovat myös edustettuna puhemiesneuvostossa sekä saavat myös parlamentilta rahoitusta ja henkilöstöä.

Viktor Orbanin puolueesta EU:n isoin mainostaja Googlessa

Unkarin pääministeri Viktor Orbanin Fidesz – Unkarin kansalaisliitto -puolue ja sen tukijat tekivät europarlamenttivaalien alla ennätyksen lännen vastaista disinformaatiota sisältävässä mainostuksessa sosiaalisessa mediassa. Tämä selviää unkarilaisen riippumattoman tutkimuskeskuksen Political Capital tekemästä ja julkaisemasta tutkimuksesta.

Raportti kertoo, miten epäsymmetristä poliittinen mainostus Unkarissa on:

– Kun hallitusleiri käytti 4,3 miljoonaa euroa mainoksiin Metassa ja Googlessa, kaikki 14 oppositiopuoluetta ja niihin liittyvä media käyttivät alle viidenneksen siitä summasta – 839 000 euroa.

Fidesz ja sen poliitikot käyttivät yksin 2,0 miljoonaa euroa, joka on 2,6 kertaa kaikkien 14 oppositiopuolueen käyttämä summa 764 558 euroa. Poliittisen mainostamisen taso on raportin mukaan Unkarissa silmiinpistävää jopa koko Euroopan mittapuulla.

– Fidesz on ollut tänä vuonna Googlen suurin mainostaja, joka on maksanut kuudesta videosta kymmenen eniten mainostetun videon joukossa, ilmoittaa raportti.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan Fidesz ja sen tukijat ovat Unkarin päähankkijoita vihamielisille disinformaatiota sisältäville narratiiveille, joiden mainostamiseen se käytti 98,6 prosenttia mainitusta kahdesta miljoonasta eurosta. Kaikkein eniten mainostettu vihamielinen narratiivi – joka pyöri helmikuun alusta kesäkuun alkuun saakka – oli suunnattu uutta oppositiojohtajaa Peter Magyaria vastaan. Siihen käytettiin 46 prosenttia kokonaissummasta.

Toiseksi mainostetuin vihamielinen narratiivi (34 prosenttia kahdesta miljoonasta) käsitteli Ukrainan sotaa. Siinä väitettiin, että ”Euroopan sotaa kannattavat poliitikot ja heidän unkarilaiset käskyläisensä haluavat aloittaa kolmannen maailmansodan”. Tämän narratiivin tärkeys kasvoi raportin mukaan vaalien lähestyessä, ja viime viikkoina se ylitti ja osittain sulautti itseensä muut narratiivit.

Kolmanneksi mainostetuin narratiivi (yhdeksän prosenttia kokonaissummasta) väitti hallitusta vastustavien voimien palvelevan ulkomaisia etuja.

Orban sanoi vaaliviikolla tehdyssä haastattelussa, että hänen maansa täytyy pysytellä erossa sodasta, johon ukrainalaiset ovat vetämässä EU:n ja jopa koko maailman.

Valiokunnan Unkarin-matkalle lähdössä harva – ”poliittisten syiden” sijaan taustalla EU-vaalit

Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Heikki Autto (kok.) pitää selvänä, että Unkarin oikeusvaltio-ongelmat ja Ukraina-tuen jarruttelu nousevat esiin valiokunnan matkalla Unkarissa. EU-asioita kordinoivan suuren valiokunnan valtuuskunta vierailee Unkarissa heti EU-vaalien jälkeen ensi viikolla 10.–11. kesäkuuta.

– Suomen ja Unkarin näkemykset esimerkiksi Ukrainan tukemisesta eroavat vahvasti toisistaan ja siksi on sitäkin tärkeämpää käydä keskustelua, koska emme voi väistää sitä tosiasiaa, että olemme paitsi EU-kumppaneita, myös Nato-liittolaisia ja meidän tulee kyetä keskustelemaan kaikista asioista, vaikka olisimme vahvastikin eri mieltä, viestittää Autto tekstiviestitse.

– On selvää, että Unkarin puheenjohtajakauden virallisen ohjelman lisäksi otamme keskusteluissa esiin ne asiat, jotka koemme huolenaiheiksi Unkarin nykyisen EU-linjan osalta.

Suuren valiokunnan valtuuskunta tapaa matkan aikana muun muassa Unkarin parlamentin Eurooppa-asioiden valiokunnan, parlamentin puhemiehistön edustajan, Unkarin hallituksen alivaltiosihteerin, ulkomaankaupan ja liike-elämän toimijoita sekä Policy Solutions -tutkimuslaitoksen edustajan.

Valtuuskunta tapaa myös Unkarissa toimivien kansalaisjärjestöjen edustajia keskustellen muun muassa järjestöjen toimintaympäristöstä, ihmisoikeuskysymyksistä ja korruptiosta.

Tuleviin puheenjohtajamaihin tehtävien matkojen tarkoituksena on luoda suhteita puheenjohtajamaan edustajiin ja kertoa Suomen näkemyksistä tulevan kauden aiheisiin, kuvataan eduskunnan tiedotteessa.

Unkarin oikeusvaltioon liittyvät ongelmat ovat olleet viime aikoina esillä julkisuudessa. Maan oikeutta toimia EU:n seuraavana puheenjohtajamaana kyseenalaistettiin myös eduskunnan kyselytunnilla.

Matkalle osallistuvat Autton lisäksi Ville Kaunisto (kok.), Ari Koponen (ps.), Mika Lintilä (kesk.), Mats Löfström (r.), Ville Skinnari (sd.) ja Sinuhe Wallinheimo (kok.).

Valiokunnan jäsenistä valtaosa ei osallistu matkalle. Autton mukaan valiokunnan jäsenten vähäisessä osallistumisessa matkalle ei ole kuitenkaan kyse ”protestista”, vaan tätä selittävät EU-vaalit:

– Merkittävä osa suuren valiokunnan jäsenistä ja varajäsenistä on EU-vaaliehdokkaana, joten se voi osaltaan vaikuttaa jäsenten mahdollisuuksiin osallistua. Kukaan ei ole ilmoittanut, ettei poliittisista syistä lähde mukaan valiokunnan matkalle.

 

LUE MYÖS:

”Todellinen uhka EU:lle” –  eduskunnan tilaisuudessa koettiin pysäyttävä Unkari-hetki

Xi Jinping kehuu Unkaria ”itsenäisestä ulkopolitiikasta”

Kiinan presidentti Xi Jinping ylisti keskiviikkona julkaistussa puheessaan Unkarin pääministeri Viktor Orbanin hallituksen ”itsenäistä ulkopolitiikkaa” ja ”suurvaltojen politiikan uhmaamista”, kertoo Financial Times.

Xi on parhaillaan viisipäiväisellä valtiovierailulla Euroopassa. Aiemmin kuluneella viikolla hän vieraili Ranskassa ja Serbiassa.

Puheessaan Xi kehotti myös Unkaria johtamaan Itä- ja Keski-Euroopan Kiina-politiikkaa.

– Yhdessä olemme kokeneet vaikeuksia ja uhmanneet voimapolitiikkaa. […] Olemme itsenäisinä valtioina löytäneet tapamme harjoittaa ystävällisiä ulkosuhteita muihin maihin, Xi totesi.

Orbanin hallitus on muiden Nato- ja EU-maiden mielipiteistä huolimatta tiivistänyt viime vuosina suhteitaan Kiinaan. Maa on myös ylläpitänyt ystävällisiä suhteita hyökkäyssotaa käyvään Venäjään. Asiantuntijoiden mukaan Xi kehut kohdistuvat juuri näihin seikkoihin.

Unkari on yksi Kiinan läheisimmistä kumppanimaista Euroopassa. Kiinan arvioidaankin kuluvan vuoden aikana sijoittavan Unkariin jopa 30 miljardia euroa. Maahan on suunnitteilla muun muassa kiinalainen sähköautotehdas.

Tavatessaan alkuviikosta Ranskan presidentti Emmanuel Macronin Xi totesi, että maailman on vältettävä ”uusi kylmä sota”. Kiina on pitkään pyrkinyt houkuttelemaan Euroopan maita ottamaan etäisyyttä Yhdysvaltoihin, joka Xin mukaan pyrkii rajoittamaan Kiinan nousua ja kasvua.

Vieraillessaan maanantaina Serbiassa Xi taas kritisoi Natoa Belgradin pommittamisesta vuonna 1999. Nato aloitti Jugoslavian pääkaupungin pommitukset pysäyttääkseen maan albaanivähemmistöön kohdistuneet etniset puhdistukset Kosovon sodan aikana.

Eurooppalaisten poliitikkojen huolia Kiinasta tuskin hälventää se, että Xin valtiovierailut kohdistuivat Unkariin ja Serbiaan – verrattain pieniin maihin, joita kuitenkin pidetään Euroopan Kiina-myönteisimpinä.

Serbialaisen BIRN-ajatuspajan Milos Damnjanovicin mukaan Naton yli kahden vuosikymmenen takaiset pommitukset aiheuttavat edelleen Serbiassa katkeruutta Natoa ja Yhdysvaltoja kohtaan.

– Se luo solidaarisuuden tunnetta Serbian ja Kiinan välille, Milos Damnjanovic kommentoi.

Kiinan vahvistunut asema on Damnjavonicin mukaan osittain myös lännen syytä.

– On tavallaan EU:n ja lännen epäonnistuminen, että Kiina on niin merkittävässä asemassa. Länsi jättää tyhjää tilaa, jota Kiina mielellään täyttää, Damnjanovic toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)