Verkkouutiset

Xi Jinping. AFP / LEHTIKUVA / ED JONES

Xi Jinping kehuu Unkaria ”itsenäisestä ulkopolitiikasta”

Valtiovierailulla oleva Kiinan johtaja kehotti Unkaria johtamaan Keski- ja Itä-Euroopan Kiina-politiikkaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiinan presidentti Xi Jinping ylisti keskiviikkona julkaistussa puheessaan Unkarin pääministeri Viktor Orbanin hallituksen ”itsenäistä ulkopolitiikkaa” ja ”suurvaltojen politiikan uhmaamista”, kertoo Financial Times.

Xi on parhaillaan viisipäiväisellä valtiovierailulla Euroopassa. Aiemmin kuluneella viikolla hän vieraili Ranskassa ja Serbiassa.

Puheessaan Xi kehotti myös Unkaria johtamaan Itä- ja Keski-Euroopan Kiina-politiikkaa.

– Yhdessä olemme kokeneet vaikeuksia ja uhmanneet voimapolitiikkaa. […] Olemme itsenäisinä valtioina löytäneet tapamme harjoittaa ystävällisiä ulkosuhteita muihin maihin, Xi totesi.

Orbanin hallitus on muiden Nato- ja EU-maiden mielipiteistä huolimatta tiivistänyt viime vuosina suhteitaan Kiinaan. Maa on myös ylläpitänyt ystävällisiä suhteita hyökkäyssotaa käyvään Venäjään. Asiantuntijoiden mukaan Xi kehut kohdistuvat juuri näihin seikkoihin.

Unkari on yksi Kiinan läheisimmistä kumppanimaista Euroopassa. Kiinan arvioidaankin kuluvan vuoden aikana sijoittavan Unkariin jopa 30 miljardia euroa. Maahan on suunnitteilla muun muassa kiinalainen sähköautotehdas.

Tavatessaan alkuviikosta Ranskan presidentti Emmanuel Macronin Xi totesi, että maailman on vältettävä ”uusi kylmä sota”. Kiina on pitkään pyrkinyt houkuttelemaan Euroopan maita ottamaan etäisyyttä Yhdysvaltoihin, joka Xin mukaan pyrkii rajoittamaan Kiinan nousua ja kasvua.

Vieraillessaan maanantaina Serbiassa Xi taas kritisoi Natoa Belgradin pommittamisesta vuonna 1999. Nato aloitti Jugoslavian pääkaupungin pommitukset pysäyttääkseen maan albaanivähemmistöön kohdistuneet etniset puhdistukset Kosovon sodan aikana.

Eurooppalaisten poliitikkojen huolia Kiinasta tuskin hälventää se, että Xin valtiovierailut kohdistuivat Unkariin ja Serbiaan – verrattain pieniin maihin, joita kuitenkin pidetään Euroopan Kiina-myönteisimpinä.

Serbialaisen BIRN-ajatuspajan Milos Damnjanovicin mukaan Naton yli kahden vuosikymmenen takaiset pommitukset aiheuttavat edelleen Serbiassa katkeruutta Natoa ja Yhdysvaltoja kohtaan.

– Se luo solidaarisuuden tunnetta Serbian ja Kiinan välille, Milos Damnjanovic kommentoi.

Kiinan vahvistunut asema on Damnjavonicin mukaan osittain myös lännen syytä.

– On tavallaan EU:n ja lännen epäonnistuminen, että Kiina on niin merkittävässä asemassa. Länsi jättää tyhjää tilaa, jota Kiina mielellään täyttää, Damnjanovic toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)