Verkkouutiset

Viktor Orban. AFP / LEHTIKUVA / ALEXANDER NEMENOV

Viktor Orban taas diplomaattisen skandaalin keskellä: Ei mandaattia EU:lta

EU-puheenjohtajamaana toimiva Unkari sooloili jälleen ulkopolitiikassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Unkarin pääministeri Viktor Orban on saanut osakseen kritiikkiä osallistuttuaan Turkkilaisten maiden neuvoston epäviralliseen huippukokoukseen, johon oli kutsuttu myös ”Pohjois-Kyproksen turkkilaisen tasavallan” edustaja. Kansainvälisesti tunnustamaton Pohjois-Kyproksen hallinto on miehittänyt Turkin tuella EU:hun kuuluvan Kyproksen pohjoisosaa vuodesta 1974 lähtien.

EU:n puheenjohtajamaana toimiva Unkari ehti jo kuluneella viikolla kuohuttaa tunteita vierailemalla Moskovassa tapaamassa Venäjän presidentti Vladimir Putinia. EU-johtajat painottivat tapaamisen jälkeen, että Orban edusti vain itseään, ei EU:ta.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Josep Borrellin mukaan Orbanilla ei ollut tälläkään kertaa lupaa edustaa huippukokouksessa EU:ta. EU:ta edustaa ulkopolitiikassa valtiotasolla Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja ministeritasolla korkea edustaja.

– Orban ei saanut mandaattia edustaa Euroopan unionin neuvostoa Turkkilaisten maiden neuvoston kokouksessa, Borrell totesi X-viestissä.

Korkea edustaja muistutti myös, että EU torjuu Pohjois-Kyprosta miehittävän ”separatistisen entiteetin” ja tunnustaa Kyproksen tasavallan ainoaksi koko saaren hallitsijaksi.

Myös Euroopan kansanpuolueen EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber tylytti myös Orbania X-viestissään.

– [Olen] erittäin pettynyt EU-puheenjohtajamaa Unkariin huippukokoukseen osallistumisesta. Me tunnustamme vain Kyproksen tasavallan ja noudatamme kansainvälistä oikeutta, Weber totesi.

Kokouksessa käsiteltiin muun muassa Pohjois-Kyproksen kutsumista neuvostoon tarkkailijajäseneksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)