Verkkouutiset

Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Venäjän presidentti Vladimir Putin. /BERTRAND GUAY / AFP / LEHTIKUVA

Viktor Orbán meni Moskovaan, EU-johtajat tuomitsevat

Pääministerillä on omasta mielestään "rauhantehtävä". Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan mukaan hänellä ei ole mandaattia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Unkarin pääministeri Viktor Orbán vierailee Venäjällä ja tapaa presidentti Vladimir Putinin. Orbánin omien sanojen mukaan hänellä on rauhantehtävä. Orbán esitti väitteensä esimerkiksi viestipalvelu X:ssa.

Orbán vieraili aiemmin kuluvalla viikolla Ukrainassa ja tapasi presidentti Volodymyr Zelenskyin. Tapaamisen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa Orbán kertoi ehdottaneensa Zelenskyille, että Ukraina aloittaisi tulitauon.

Orbán ei suostunut kertomaan, mitä Zelenskyi tarkalleen ottaen hänelle vastasi, mutta kiitti tätä rehellisyydestä ja sanoi ymmärtävänsä ja hyväksyvänsä Ukrainan näkökulman.

Orbánin toiminnan tekee ongelmalliseksi se, että Unkari aloitti EU:n puheenjohtajamaana heinäkuun alussa. Torstaina Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kommentoi, ettei Orbánilla ole EU-puheenjohtajamaan pääministerinä mitään EU:n mandaattia käydä neuvotteluja.

– Venäjä on hyökkääjä, Ukraina on uhri. Mitään keskusteluja Ukrainasta ei voida käydä ilman Ukrainaa, Michel kirjoitti viestipalvelu X:ssa.

Myös Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tuomitsi Orbánin vierailun.

– Myönnytykset eivät Putinia pysäytä. Vain yhtenäisyys ja johdonmukaisuus luovat tietä kattavaan ja kestävään rauhaan Ukrainassa, von der Leyen kirjoitti X:ssa.

Kokenut EU-toimittaja Toby Vogel kuvaili tilannetta poikkeukselliseksi. Hänen mukaansa tällaista avointa sotaa EU-komission ja aloittavan puheenjohtajamaan välillä ei ole ollut koskaan niinä 20 vuotena, jona hän seurannut EU-asioita työkseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)