Verkkouutiset

Norja

Norjan varakkaimmat muuttavat pois maasta varallisuusveron takia

Kymmeniä Norjan rikkaimpiin ihmisiin kuuluvia miljardöörejä ja miljonäärejä on muuttanut tämän vuoden aikana pois maasta varallisuusveron takia. Lähtijöiden joukossa on muun muassa tunnettu miljardööri-liikemies Kjell Inge Røkke. Asiasta tässä kertovan Financial Timesin mukaan yritysjohtajat ovat huolissaan verosta.

– Norjan varakkaimmat yrittäjät muuttivat pois heti, kun varallisuusvero esiteltiin. Myös tosipatriootit. Moni suomalainenkin asuu muualla – aivan turhaan, pitkän linjan yritysjohtaja ja Marimekon hallituksen puheenjohtaja Mika Ihamuotila toteaa Twitterissä.

Hän on jakanut kuvakaappauksen FT:n artikkelista.

Ihamuotilan mukaan meillä tarvitaan verotusta, joka kannustaa yrittäjiä ja omistajia investoimaan Suomessa.

– Miten sen ymmärtäminen on niin vaikeata?, Ihamuotila päivittelee.

Verokysymys on jakanut Norjan poliittista kenttää. Pääministeri Jonas Gahr Støren keskustavasemmistolainen hallitus on nostanut varallisuusveroa tänä vuonna. Oikeisto taas haluaisi verosta eroon.

Jutussa kerrotaan ainakin 30 miljardöörin ja miljonäärin muuttaneen tänä vuonna Sveitsiin. Varakkaita norjalaisia on paennut myös Kyprokselle, Italiaan ja Kanadaan. FT:n mukaan tämä on vasta alkua.

Viimeisin lähtijä on yksi miljardin dollarin arvoisen kryptovaluutta-analytiikkaa tarjoavan Dunen perustajista Fredrik Haga. Hän siirtyi Sveitsin Zugiin viikonloppuna.

– Minun oli tehtävä valinta. Pysynkö Norjassa vai haluanko yritykseni menestyvän. Kyse ei ole siitä, etten haluaisi maksaa veroja. Kyse on siitä, maksanko veroja rahasta, jota minulla ei ole, hän toteaa FT:lle.

Norja perii varallisuusveroa 1,7 miljoonaa kruunua eli noin 162 000 euroa ylittävästä omaisuudesta. Korkeimmillaan vero on 1,1 prosenttia. Hagan kaltaisen yrittäjän omaisuus on kiinni yhtiössä. FT:n mukaan veron rakenne on sellainen, että se voi kannustaa omistajia nostamaan suuri osinkoja tai jopa myymään osan yrityksestä. Esimerkiksi Hagan Dune kasvaa vauhdilla, mutta tekee yhä tappiota. Hän kertoo, ettei voi nostaa osinkoa eikä halua myydä osaa omistuksestaan. Seuraava verolasku olisi yrittäjän mukaan voinut olla suurempi kuin hänen käytettävissä olevat tulonsa.

Sveitsiin tänä vuonna muuttaneiden rikkaiden norjalaisten omaisuus on yhteensä yli 2,7 miljardia euroa. Vuotuisia erotuloja Norja menettää muuttojen myötä yli 52 miljoonaa euroa.

Suomi, Norja ja Ruotsi tiivistävät puolustusyhteistyötään

Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.), Norjan puolustusministeri Bjørn Arild Gram ja Ruotsin puolustusministeri P allekirjoittivat aiejulistuksen Oslossa tiistaina.

Ministerin mukaan muuttuneen turvallisuustilanteen seurauksena kumppanimaiden kanssa tehtävä yhteistyö ja yhtenäisyys korostuvat. Tästä syystä Suomi, Norja ja Ruotsi tiivistävät ja kehittävät kolmenvälistä puolustusyhteistyötään.

Uuden päivitetyn aiejulistuksen yhteinen tavoite on parantaa ja vahvistaa Suomen, Norjan ja Ruotsin operatiivista suunnittelua eritoten maiden pohjoisilla alueilla sekä kehittää maiden puolustusvoimien yhteistoimintakykyä.

Nyt solmittava aiejulistus tukee pohjoismaisen puolustusyhteistyön (Nordefco) laajempia tavoitteita. Aiejulistus täydentää myös Tanskan, Norjan ja Ruotsin kolmikantayhteistyöstä sekä kaikkien osallistuvien maiden kahdenvälistä yhteistyötä.

Aiejulistus ei kuitenkaan sisällä minkäänlaista velvoitetta sotilaalliseen toimintaan. Sellainen toiminta vaatii aina erillisen kansallisen päätöksentekoprosessin sekä poliittiset päätökset.

Aiejulistus ei ole oikeudellisesti sitova asiakirja.

Norjan kaasukentällä lennokkihavainto ja epäilyttävä venäläisalus

Norjan rannikkovartioston alus lähetettiin tarkastamaan kaasukentälle Norjan talousalueelle pysähtyneen venäläisen jäänmurtajan tilanne. Alueella on tehty myös lennokkihavainto. Asiasta kertoo puolustusasioita seuraava Aldrimer-uutissivusto.

Seurantatietojen perusteella Kaliningradista Itämereltä lähtenyt ja Norjan länsipuolella pohjoiseen liikkunut Venäjän valtion energiajätti Gazpromin tytäryhtiö Gazflotin omistama jäänmurtaja Yury Topchev muutti perjantaina yllättäen kurssiaan ja pysähtyi kokonaan. Aluksen liikkeet perjantaina ja lauantaina näkyvät kuvassa yllä. Alus jatkoi matkaansa varhain aamulla sunnuntaina.

Norjalaissivusto kertoo, että jonkin matkan päässä sijaitsevalla Åsgård-porauslautalla tehtiin lauantaina puoli kahdentoista aikaan aamupäivällä ainakin yksi lennokkihavainto.

Vielä perjantaina Norjan puolustusvoimat kommentoi Aldrimerille, että venäläisaluksen pysähtymisen todennäköinen syy oli kehno sää pohjoisemmassa. Jutussa kerrotaan sääolosuhteiden olleen kuitenkin tuolloin hyvät.

Norjan puolustusvoimien operaatiokeskuksen tiedottaja, kapteeni Thomas Gjesdal vahvistaa, että poliisi ja tiedustelu tutkivat myös porauslautan lennokkihavaintoa.

Norjan rannikkovartiosto lähetti lauantaina KV Svalbard -aluksen tarkistamaan venäläislaivan tilanteen.

– Kyse on periaatteessa rutiinitoimenpiteestä, kun alus on ollut paikoillaan jonkin aikaa. Tarkastamme, että kaikki on kunnossa ja ettei kyse ole mistään ongelmasta, Gjesdal kommentoi myöhemmin.

Itämeren Nord Stream -kaasuputkien räjäytykset ovat kirvoittaneet asiantuntijoilta varoituksia Norjan kaasuputkien haavoittuvuudesta iskuille.

Norjan kaasukentillä on tehty viime aikoina epäilyttäviä lennokkihavaintoja ja Norja on lisännyt porauslauttojen ja muun energiainfrastruktuurin valvontaa.

LUE MYÖS:
Onko Venäjän hybridisota jo käynnissä?
Tutkija huolestui oudoista lennokeista: Venäjä voi iskeä tuhoisasti Norjassa

Venäjän kirkko on hankkinut kiinteistöjä sotilaskohteiden läheltä Norjassa

Venäjän ortodoksinen kirkko on hankkinut viime vuosina useita kiinteistöjä Norjasta. Osa niistä on tärkeiden sotilaskohteiden lähellä Norjan rannikolla. Asia ilmenee Dagbladetin selvityksestä.

Lehden mukaan Venäjän kirkko on esimerkiksi hankkinut Bergenistä rukoushuoneena käytettävän rakennuksen, josta on estoton näkymä Norjan tärkeimpään laivastotukikohtaan Haakonsverniin. Seurakunta oli aiemmin toiminut Bergenin keskustassa. Muuton syystä ei ole tietoa.

Paikallisen venäläisen ortodoksiseurakunnan entinen johtaja omistaa taas Stavangerissa kiinteistön Naton tukikohdan läheltä.

Norjan laivastoakatemian kriittisen infrastruktuurin suojeluun erikoistunut tutkija Alfa Sefland Winge ei ota suoraan kantaa selvityksessä paljastuneisiin hankintoihin. Hän arvioi, että Haakonsvernin lähellä olevan kiinteistön kaltaisilla rakennuksilla voi olla muitakin kuin uskonnollisia käyttötarkoituksia.

– Voidaan salakuunnella signaaleja, lennättää lennokkeja, tarjota majoitusta aluetta kartoittaville henkilöille. Tällaisesta paikasta voidaan suorittaa monenlaista valvontaa ja mahdollista häirintää.

Asiantuntija teroittaa, ettei pelkkien omistusten perusteella tule kuitenkaan hypätä johtopäätöksiin ilman muita todisteita. Sefland Winge kummastelee silti seurakunnan muuttoa keskustasta.

Venäjän ortodoksinen kirkko on tukenut painokkaasti presidentti Vladimir Putinia ja Venäjän sotaa Ukrainassa.

Bergenin seurakunnan pappi Dmytro Ostanin kiistää kuitenkin jyrkästi vihjailut.

– Kirkostamme ei ole ehdottomasti mitään vaaraa. Olen ensinnäkin itse ukrainalainen ja kiroan tätä sotaa, jonka Venäjä on aloittanut isänmaatani vastaan, hän muun muassa toteaa sähköpostitse Dagbladetille.

Ostaninin mukaan hänen tukensa Ukrainalle on johtanut siihen, että monet seurakuntalaisista ovat lähteneet toisiin ortodoksiyhteisöihin.

Norjan viranomaiset ovat raportoineet viime aikoina epäilyttävistä lennokkihavainnoista teollisuuslaitosten lähellä ja kaasukentillä. Norjan poliisi on myös ottanut kiinni useita venäläisiä laittomasta kuvaamisesta. Esimerkiksi maanantaina tiedotettiin pidätetystä venäläismiehestä, jonka hallussa oli lennokki ja kuvia lentokentästä ja Norjan asevoimien helikopterista.

Independent Barents Observer kertoi taas reilu viikko sitten vuonna 2019 sattuneesta erikoisesta episodista, jossa joukko venäläisiä ortodoksipappeja halusi päästä tutustumaan maiden rajan lähellä sijaitsevan Norjan Kirkkoniemen vesilaitoksen toimintaan. Viranomaiset estivät kuitenkin lopulta vierailun.

LUE MYÖS:
Lennokeilla kuvannut venäläismies pidätettiin Norjan rajalla
Onko Venäjän hybridisota jo käynnissä?
Tutkija huolestui oudoista lennokeista: Venäjä voi iskeä tuhoisasti Norjassa

Norjalainen lentokenttä suljettiin lennokkihavaintojen takia

Bergenin lentokenttä jouduttiin sulkemaan väliaikaisesti lennokkihavaintojen vuoksi, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Poliisi sai kello 04.45 ilmoituksen mahdollisesta dronesta lähellä sijaitsevan Haakonsvernin sotilastukikohdan ympäristössä.

Norjan puolustusvoimat on tehnyt Norjan poliisin mukaan vastaavia havaintoja.

Fleslandin lentokentän operaatiopäällikkö Øystein Skaar kommentoi NRK:lle, että ilmatila suljettiin väliaikaisesti turvallisuussyistä.

Lentokenttä on jälleen avattu matkustajille.

Lennokeilla kuvannut venäläismies pidätettiin Norjan rajalla

Norjan poliisi on pidättänyt Kirkkoniemellä Storskogin raja-asemalla 50-vuotiaan venäläismiehen, jonka epäillään kuvanneen eri kohteita lennokeilla. Hän oli ollut matkalla takaisin Venäjälle.

Miehen epäillään rikkoneen Norjan asettamia pakotteita, joiden myötä droonien lennättäminen on kielletty venäläisiltä. Poliisi löysi henkilön hallusta kaksi lennokkia ja muistitikkujen tai kovalevyjen kaltaisia tallennuslaitteita.

Yleisradioyhtiö NRK:n ja Barents Observer -lehden mukaan tapauksen tutkinta on siirretty poliisin turvallisuuspalvelu PST:lle. Viranomaiset ovat pyytäneet epäillylle kahden viikon säilöönottoa.

Norjassa on havaittu viime aikoina useita lennokkeja öljy- ja teollisuuslaitosten ja muiden infrastruktuurikohteiden lähellä. Havainnot ovat lisääntyneet Nord Stream -kaasuputken vuotojen jälkeen.

Hammerfestin poliisi ilmoitti alkuviikosta, että lennokki oli havaittu paikallisen LNG-laitoksen lähellä. Turvatoimia on lisätty eri puolilla maata.

Oikeusministeri Emilie Enger Mehl ei ota kantaa siihen, liittyykö lennokkikuvaaja vakoiluun.

– En voi kommentoida yksittäisiä tapauksia, mutta on selvää, että tiedustelu-uhat ovat lisääntymässä viimeaikaisten tapahtumien seurauksena, ministeri sanoi NRK:lle.

Tutkija huolestui oudoista lennokeista: Venäjä voi iskeä tuhoisasti Norjassa

Viime viikkoina on käyty runsaasti keskustelua siitä, olisiko presidentti Vladimir Putin todella valmis käyttämään ydinaseita Ukrainaa vastaan. Vähemmälle huomiolle on amerikkalaisasiantuntija Thomas Warrickin mukaan jäänyt se, että Venäjä on saattanut jo aloittaa hybridisodan Norjan ja muun Pohjois-Euroopan energiainfran vahingoittamiseksi.

Tämä vaikuttaa hänen mukaansa todennäköisimmältä selitykseltä lyhyen ajan sisällä tapahtuneelle Nord Stream -kaasuputkien sabotaasille Itämerellä ja potentiaalisesti uhkaavaksi arvioidulle lennokkitoiminnalle Pohjanmerellä norjalaisten öljynporauslauttojen läheisyydessä.

Tunnistamattomista lennokkihavainnoista on raportoitu Norjan suurimman öljyn- ja kaasuntuottajan Equinorin kuudella offshore-laitoksella ja kolmella muiden yhtiöiden laitoksella, Atlantic Councilissa työskentelevä Warrick kertoo tuoreessa artikkelissaan.

– Luvattomat lennokit aiheuttavat ilmeisiä uhkia offshore-öljy- ja -kaasulaitoksille. Norjan offshore-laitoksilla käytetään usein helikoptereita, ja törmäys ilmassa voisi tappaa kymmeniä. Jopa harrastajakäyttöön tarkoitettu lennokki voisi törmätä öljynporauslautan arkaluonteisiin laitteisiin ja aiheuttaa tuotannon pysähtymisen. Aseistettu lennokki voisi aiheuttaa katastrofaalisen räjähdyksen ja tulipalon, joka voisi tappaa kaikki öljynporauslautalla olevat, aiheuttaa valtavan öljyvuodon ja keskeyttää tuotannon kuukausiksi, hän toteaa.

Ennen siirtymistään Atlantic Council -ajatushautomoon Warrick on toiminut korkea-arvoisissa tehtävissä Yhdysvaltain ulkoministeriössä ja sisäisen turvallisuuden ministeriössä.

Mittavan sabotaasin uhka

Lähes kaikki norjalaiset öljy- ja kaasulautat, joiden lähistöllä lennokkeja on havaittu, ovat Warrickin mukaan mantereelta käsin toimivien harrastajien ulottumattomissa, sillä niiden lennättäminen kaukana rannikosta edellyttää satelliittinavigointi- ja ohjausjärjestelmiä sekä ammattitaitoista operaattoria.

– Lennokkien toistuva käyttö laajalla merialueella – lehtitietojen mukaan ainakin yhdeksään eri otteeseen – viittaa johonkin muuhun kuin pelkkään uteliaisuuteen. Lennokkihavaintoja on raportoitu Norjan mannerjalustan yllä Pohjanmeren keskiosasta aina sen pohjoisosiin asti. Tämä on vahva osoitus siitä, että viimeaikaiset havainnot eivät ole vain satunnaisia tapauksia, hän sanoo.

Jos ilmenee, että lennokkeja on operoitu alueella liikkuneilta venäläisaluksilta käsin, se osoittaa hänen mukaansa, että Norjan offshore-lautat ovat vaarassa joutua sabotaasin kohteeksi.

– Mikäli Norjan öljy- ja kaasutoimitukset Eurooppaan katkeaisivat tänä talvena, hinnat nousisivat pilviin, ja vaikutukset tuntuisivat maailmanlaajuisesti, myös Yhdysvalloissa. Vielä merkittävämpää on se, että Pohjois-Euroopan valtiot, joilla on jo nyt vaikeuksia korvata venäläistä kaasua, eivät mitenkään kykenisi kompensoimaan Norjasta saatavan kaasun ehtymistä, hän toteaa.

– Paras tapa estää tai rajoittaa Venäjän hybridisodankäynnin poliittisia ja taloudellisia vaikutuksia tänä talvena on paljastaa oitis, mitä Venäjä tekee. Norjan öljyn- ja kaasunporauslaitteisiin kohdistuva sabotaasi, joka voitaisiin suoraan, nopeasti ja julkisesti osoittaa Venäjän syyksi, olisi sotatoimi Natoa vastaan, ja sitä riskiä Vladimir Putinin ei pitäisi haluta ottaa.