Verkkouutiset

Norja

Norja vahvistaa ilmatorjuntaansa ennätyshankinnalla

Norjan hallitus on päättänyt esittää 12,5 miljardin Norjan kruunun (1,06 miljardia euron) investointia maan ilmatorjunnan vahvistamiseen. Se olisi Norjan suurin yksittäinen investointi ilmatorjuntaan kolmeen vuosikymmeneen. Pääministeri Jonas Gahr Støren mukaan investoinnilla vahvistettaisiin kansallista valmiutta ja korvattaisiin Ukrainaan lahjoitettua ilmatorjuntaa niin nopeasti kuin mahdollista. Hallituksen esitys edellyttää suurkäräjien hyväksyntää.

Hallituksen suunnitelmana on hankkia Kongsberg Defence & Aerospacen valmistamia uusia NASAMS-järjestelmiä, yhteensä kahdeksan laukaisuyksikköä ja neljä laukaisunhallintakeskusta. Suunnitelmiin sisältyy myös kolmen eri tyyppisen (kantamaltaan eri pituisen) ohjuksen hankinnat NASAMS:iin sekä torjuntaohjusten hankintoja myös ilmatorjuntavaunuihin.

NASAMS:iin tilattavat ohjukset ovat tyyppiä AIM-9X Sidewinder, AIM-120C AMRAAM ja AMRAAM-ER. Nykyisin käytössä olevat ohjukset ovat tyyppiä AIM-120B. Uudet ohjukset tilataan
suoraan RTX:ltä Yhdysvalloista. Norjalaiset Nammo ja Kongsberg toimivat ohjusten osavalmistajina. NASAMS:in ohjusten osuus hankinnasta on 9,4 miljardia Norjan kruunua (800 miljoonaa euroa) ja NASAMS-järjestelmien 2,3 miljardia (200 miljoonaa euroa).

Tiedotteessa todetaan sodan Ukrainassa osoittaneen, että ilmatorjunta on keskeisessä asemassa. Puolustusministeri Bjørn Arild Gramin mukaan Norja ottaa askeleen kohti ilmatorjunnan seuraavaa sukupolvea. Hän toteaa, että Euroopan turvallisuus on käännekohdassa, minkä vuoksi Norjan on kiireesti saada uudenaikainen ilmatorjunta paikalleen. Hankinta aiotaankin toteuttaa ennätysajassa. Uusien hankintojen rahoitus jakaantuu usealle vuodelle. Kokonaissummasta 5,1 miljardia Norjan kruunua (430 miljoonaa euroa) tulee Nansen-ohjelmasta Ukrainalle lähetettyjen lahjoitusten korvaamiseksi ja 7,4 miljardia (630 miljoonaa euroa) normaaleista budjettivaroista.

Ilmatorjuntavaunujen uudelleen aseistaminen suoraan Kongsbergilta hankittavilla AIM-9X-ohjuksilla toteutuu jo vuosina 2024–2025, kun taas NASAMS:it toimitetaan todennäköisesti vuonna 2026 ja niiden uusia ohjuksia alkaa saapua ehkä vuonna 2028.

Suomen Nato-jäsenyys herättää keskustelua Norjassa – ”Emme voi istua käytävällä”

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys voi pakottaa Norjan tarkistamaan ulkopoliittisen asemansa, uskoo kokoomuksen norjalaisen veljespuolueen Høyren ulkopoliittinen puhehenkilö Ine Eriksen Søreide sanomalehti Verdens Gangin haastattelussa. Eriksen Søreide kehottaa norjalaisia ainakin keskustelemaan EU-jäsenyydestä, jonka äänestäjien enemmistö kaatoi kansanäänestyksessä viimeksi vuonna 1994.

– Nyt on korkea aika ryhtyä EU-keskusteluun, ei siksi, että hakisimme jäsenyyttä ensi vuonna, mutta koska niin paljon on tapahtunut vuoden 1994 tuloksen jälkeen, että Norja mielestäni ansaitsisi keskustelun.

– Emme voi sille mitään. Emme enää voi istua Brysselin käytävällä, oppositiossa istuva Eriksen Søreide sanoo.

Vaikka Norjalla on turvatakuut Nato-jäsenyyden myötä, on EU-yhteistyön ulkopuolella oleminen Norjalle ongelmallista, hän arvioi. Norja sai koronapandemian aikana rokotteita EU:n kautta, mutta ”seuraavalla kerralla emme ehkä ole yhtä onnekaita”, maansa ulkoministerinä pandemian alkuaikoina toiminut Eriksen Søreide varoittaa.

Myös terrorismin torjunnassa EU-yhteistyö on huomattavasti Norjaa edellä, hän toteaa.

Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt on samoilla linjoilla norjalaispoliitikon kanssa. Myös Bildt kehottaa Norjaa harkitsemaan EU-jäsenyyttä Naton laajentumisen myötä.

– Tulette olemaan Pohjois-Euroopan kaksi ainoaa maata, jotka eivät kuulu molempiin järjestöihin, Bildt sanoo VG:lle Norjaan ja Islantiin viitaten.

Eriksen Søreide jakaa Bildtin arvion, todeten pohjoismaisten naapurien Nato-jäsenyyden olevan Norjalle myönteinen asia.

– Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyden myötä pohjoismaisen puolustusyhteistyön vahvistaminen on realistista, sillä se tulee tapahtumaan Naton raameissa. Natosta erillinen pohjoismainen puolustusyhteistyö ei ole koskaan ollut realistista.

– Nato on tärkein puolustusyhteistyömme. Mutta turvallisuus ja varautuminen on myös muutakin kuin ammuksia ja ruutia, kyse on myös ruokatuotannosta ja rokotteista, Eriksen Søreide sanoo.

Brysselin terrori-iskusta epäilty haki turvapaikkaa Norjasta

Brysselissä kaksi ruotsalaista ihmistä maanantaina ampunut 45-vuotias mies oli hakenut turvapaikkaa Norjasta vuonna 2011. Asiasta kertoo norjalainen VG.

Kaksi ruotsalaista jalkapallokannattajaa sai surmansa maanantaina, kun heitä kohti ammuttiin aseella. Silminnäkijöiden mukaan ampuja oli huutanut ”Allahu akbar!” ennen ammuskelun aloitusta. Viranomaisten mukaan isku kohdistui tarkoituksella Ruotsin kansalaisiin.

Iskusta epäilty kuoli seuraavana aamuna poliisin ammuttua hänet. Mies tunnistettiin Tunisian kansalaiseksi, joka oleskeli Belgiassa laittomasti.

Norjan maahanmuuttoviranomaiset vahvistavat VG:n tiedot, että mies oli hakenut turvapaikkaa Norjasta vuonna 2011. Hänen hakemuksensa kuitenkin hylättiin, ja mies palautettiin Italiaan. Viranomaisten mukaan mies oli tuolloin tullut Norjaan Italian kautta.

Maahanmuuttoviraston mukaan mies ei ehtinyt oleskella Norjassa pitkään.

Miehen kerrotaan oleskelleen laittomasti Ruotsissa vuonna 2012-2014 ja istuneen ruotsalaisessa vankilassa ennen siirtoa toiseen EU-maahan. Vankilatuomio on liittynyt huumerikoksiin.

Maahanmuuttoviranomaisten mukaan mies oli hakenut turvapaikkaa myös Belgiasta vuonna 2020, mutta hakemus oli hylätty. Vuonna 2021 hänet oli määrätty poistumaan maasta, mutta mies ei ollut noudattanut määräystä.

LUE MYÖS:
Brysselin terrori-iskusta epäilty on kuollut
Brysselin terrori-iskusta epäiltyä ammuttu
Petteri Orpolta surunvalittelu Ruotsiin Brysselin terrori-iskusta

Norja siirtyy miehittämättömään miinanraivaukseen

Norjan hallitus on päättänyt ostaa kotimaiselta Kongsberg Gruppenilta seuraavan sukupolven miinantorjuntajärjestelmän korvaamaan nykyisin käytössä olevat Oksøy-luokan miinantorjunta-alukset ja Alta-luokan miinanraivaajat, jotka otettiin käyttöön 90-luvun loppuoliskolla. Norjan suurkäräjille alistettavan sopimuksen arvo on 4,4 miljardia Norjan kruunua (380 miljoonaa euroa).

Norjan puolustusministeri Bjørn Arild Gramin mukaan nykyisen miinanraivauskaluston korvaaminen autonomisilla järjestelmillä on alkamassa. Ensi vuoden puolustusbudjettiin on varattu 36 miljoonaa Norjan kruunua (3,14 miljoonan euroa) miinanraivausalusten toiminnan laajentamiseksi ja valmistautumiseksi miehittämättömien alusten käyttöönottoon. Niiden kehittämisestä on vastannut Norjan puolustusvoimien tutkimuslaitos FFI, Norjan puolustusvoimat ja Kongsberg Gruppen.

Gramin mukaan Norjan asevoimille on tärkeää pystyä havaitsemaan merellä olevat miinat ja räjähteet, koska omien alusten liikkumisen lisäksi täytyy pystyä ottamaan vastaan liittolaisten vahvistuksia. Viime vuosina huomio on kiinnittynyt myös merenpohjan kriittisen infrastruktuurin suojaamiseen.

Norjan merivoimat haluaa alkaa raivata miinoja ilman, että henkilökunnan täytyy mennä miinoitetulle alueelle. FFI on kehittänyt teknologian, joka mahdollistaa raivauksen autonomisilla aluksilla, jotka toimivat yhteistyössä muun merivoiman kanssa. Niitä voidaan käyttää joko miehitetyiltä tukialuksilta tai rannalta vaara-alueen ulkopuolelta. Autonomiset alukset on varustettu edistyksellisillä järjestelmillä, jotka havaitsevat ja neutraloivat merimiinoja. Järjestelmät ovat ensi askel puolustusvoimien pyrkimyksessä lisätä autonomisten järjestelmien käyttöönottoa.
Massadata, tekoäly, autonomia, avaruus- ja kvanttiteknologia sekä hypersooninen teknologia ovat Gramin mukaan tärkeitä Norjan turvallisuus- ja puolustuskyvyn kehittämisessä.

Merenalaiseen infrastruktuuriin kohdistuva iskukyky herättää Norjassa erityistä huolta. Siksi puolustussektorin on hänen mukaansa tärkeää kehittää ja ottaa käyttöön uutta teknologiaa kuten autonomisia aluksia. Aluksissa on hybridikäyttövoima, ja ne pystyvät toimimaan tarvittaessa pelkällä sähköllä, jolloin ne on vaikeampi havaita ja niiden päästöt ovat pienet. FFI:n alustavien laskemien mukaan alusten käytön hiilidioksidipäästöt ovat alle 10 prosenttia nykyisen vastaavan kyvyn päästöistä perinteisellä miinanraivauskalustolla.

Uutta kalustoa rakennetaan Kongsbergin tuotantolaitosten lisäksi myös Norjan merivoimien Haakonsvernin ja Ramsundin tukikohdissa.

Norjalta Ukrainalle 50 telakuorma-autoa, Tanskalta 45 panssarivaunua

Kyseessä ovat NM199 (M548) telakuorma-autot.

– Nämä ovat tärkeitä tarvikkeiden saamiseksi alueille, joilla ei ole teitä, Norjan puolustusministeri Björn Arild Gram sanoi Ukrinformin mukaan.

Ministerin mukaan ajoneuvo pystyy liikkumaan maastossa, johon tavallisialla kuorma-autoilla ei ole pääsyä. Ne voivat kuljettaa ammuksia, ruokaa ja vettä Ukrainan joukoille taistelukentällä.

Ajoneuvot ovat olleet Norjan asevoimien varastossa, mutta ne on nyt huollettu.

Tanskan puolustusministeri Troels Lund Poulsen puolestaan ilmoitti, että Tanska lahjoittaa 45 panssarivaunua lisää Ukrainalle. Lahjoitus koostuu 30 Leopard 1 -panssarivaunusta ja 15 T-72 -vaunusta.

Aiempien raporttien mukaan Tanska lahjoittaisi Ukrainalle noin 833 miljoonan dollarin arvoisen asepaketin, joka sisältää panssarivaunuja, jalkaväen taisteluajoneuvoja, kranaatteja ja ilmatorjunta-aseita.

 

”Venäjän hyökkäyksen epäonnistuminen on tärkeää Euroopan turvallisuudelle”

– Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan on epäonnistuttava, ja tämä on tärkeää Ukrainan ja Euroopan turvallisuudelle, sanoi Norjan puolustusministeri Bjørn Arild Gram Naton sotilaskomitean konferenssin avajaisissa Oslossa Ukrinform raportoi.

– Olemme liittolaisina lujasti yhdessä tukemassa Ukrainaa Venäjän hyökkäystä vastaan. Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan täytyy epäonnistua. Tämä on tärkeää Ukrainan ja Euroopan turvallisuudelle, Gram sanoi.

Hänen mukaansa Norjan tuki Ukrainan puolustukselle on edelleen vankka, ja Norja jatkaa sotilaallisen ja siviiliavun antamista.

– Norjassa on poliittinen sopimus Ukrainan monivuotisesta tukiohjelmasta, noin 7,5 miljardia euroa jaettuna viidelle vuodelle. Tämä tehdään Nansen-tukiohjelman kautta, Gram kertoi.

Hän korosti, että Naton on edelleen oltava yhdessä Ukrainan kanssa ja vastustettava Venäjän aggressiota missä tahansa muodossa. Tältä osin Norja päätti pitkäaikaisesta sitoutumisesta rahoittamaan myös Naton CAP-apuohjelmaa.

Nato on Gramin mukaan Norjan turvallisuuspolitiikan kulmakivi. Hän kehui Naton ponnisteluja turvallisuuden ja ennustettavuuden vahvistamiseksi pohjoispuolella ja toivotti Suomen ja Ruotsin tervetulleiksi puolustusliittoon.

Voimalaitoksen pato murtui Norjassa, vesi vyöryy läpi

Osa Braskereidfossin vesivoimalaitoksen padosta on murtunut Norjan itäosassa. Asiasta kertoo norjalainen VG.

Padon murtuminen on aiheuttanut mittavia vahinkoja. VG:n mukaan veden virtaus ei toistaiseksi ole hallinnassa.

Murtuma on seurausta Hans-myrskyn aiheuttamista tulvista. Sähköt katkesivat voimalaitoksella jo aiemmin keskiviikkona eivätkä laitoksen tulvaportit enää avautuneet kunnolla. Tämän seurauksena Hans-myrskyn nostattama vesi alkoi tulvia padon yli.

Viranomaiset ovat jo aiemmin aloittaneet lähistöllä asuvien ihmisten evakuoinnin. Yhteensä Norjassa oli keskiviikkona alkuiltaan mennessä evakuoitu kodeistaan jo yli 2 000 ihmistä. Evakuoinnit jatkuvat edelleen.

LUE MYÖS:
Yli 2000 ihmistä evakuoitu Norjassa myrskyn takia

Yli 2000 ihmistä evakuoitu Norjassa myrskyn takia

Yli 2 000 ihmistä on evakuoitu Norjassa riehuvan Hans-myrskyn takia. Asiasta kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Evakuointeja on tehty eri puolilla maata. Suurin osa evakuoiduista, noin 800 ihmistä, on Hønefossin kaupungissa. Kaupunki sijaitsee Oslon luoteispuolella.

Hansiksi nimetty myrsky on kaatanut puita ja aiheuttanut tuhoja rakennuksille eri puolilla maata. Paikoitellen myrsky on aiheuttanut myös maanvyörymiä ja tulvia etenkin maan sisäosissa.

Tulvat ovat aiheuttaneet merkittävää haittaa liikenteelle, ja esimerkiksi Oslon ja Trondheimin väliset pääväylät on jouduttu sulkemaan tulvimisen takia kokonaan liikenteeltä. Tulvien vuoksi teitä on suljettu myös muualla maassa. Norjassa tiellä matkustavia suositellaan tarkastamaan ennen matkalle lähtöä, ovatko heidän käyttämänsä tieväylät käytettävissä.

Norjaan odotetaan sateita vielä tänään keskiviikkona, jonka jälkeen saderintaman on ennustettu väistyvän.

Pekka Toveri: Kaikkea venäläiset yrittävät, ja paikallisia hyödyllisiä idiootteja löytyy aina

Kokoomuksen kansanedustaja, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri ihmettelee somepalvelu X:ssä (aiemmin Twitter) Pohjois-Norjan paikallisten aktiivien yhteistyöhanketta Venäjän kanssa liittyen muistomerkkiin.

– Kaikkea venäläiset yrittää. Ja paikallisia hyödyllisiä idiootteja aina löytyy tukemaan Venäjän agendaa, Toveri sanoo.

Hän on jakanut tilillään uutissivusto The Barents Observerin jutun, jonka mukaan Norjan koillisosassa sijaitsevan Vuoreijan kaupungin paikalliset toimijat ovat käynnistäneet hankkeen, jonka tarkoituksena on tuoda Venäjän Pohjoiselle laivastolle kuuluva neuvostoaikainen T-34-panssarivaunu muistomerkiksi Norjaan.

Varjakan museoyhdistys kieltäytyy kertomasta, kuka on hankkeen takana.

Norjalaisen asiantuntijan mukaan kyseessä oleva tankki on äärimmäisen tärkeä symboli Moskovan geopoliittisiin propagandatarkoituksiin käytetylle toista maailmansotaa koskevalle voiton narratiiville.

– Ajatus siitä, että neuvostotankin monumentti voisi symboloida itäisen Finnmarkin vapauttamista, vaikuttaa Norjan näkökulmasta absurdilta, sanoo Tromssan yliopiston tutkijatohtori Joakim Aalmen Markussen.

– T-34:llä on vain vähän tai ei ollenkaan merkitystä Finnmarkin partisaanioperaatioille. Panssarivaunulla ei ole suoraa historiallista merkitystä partisaaneille.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvat henkilöt Murmanskin alueella – entinen senaattori Igor Tshernyshenko ja kuvernööri Andrei Tshibisin kansainvälisten asioiden neuvonantaja Sergei Gontsharov – ovat jo vuosia rakentaneet kontaktiverkostoja Vuoreijan paikallisten aktiivien kanssa. Vuoreijan kaupunki sijaitsee strategisella paikalla lähellä Venäjälle kuuluvaa Kuolan niemimaata.

Keskustelu EU-Norjasta kiihtyy, uusi puolue jäsenyyden kannalle

Keskustelu EU-jäsenyydestä kiihtyy Norjassa, ja viikonloppuna jälleen uusi puolue otti kantaa jäsenyysneuvottelujen aloittamisen puolesta. Norjan ympäristöpuolue MDG hyväksyi EU-myönteisen linjauksen suurella enemmistöllä puoluekokouksessaan lauantaina, uutisoi NRK.

EU-jäsenyys on jo vuosikymmenien ajan ollut norjalaisen politiikan suuria kiistakysymyksiä. Norjalaiset ovat kansanäänestyksessä kahdesti hylänneet jäsenyyden, viimeksi vuonna 1994 jolloin naapurimaat Suomi ja Ruotsi liittyivät unioniin. Viime vuosina kysymys EU-jäsenyydestä  ei ole kuulunut politiikan keskiöön , mutta kevään aikana useampi puolue on vahvasti linjannut EU:n puolesta.

Norjan tämänhetkinen gallupjohtaja, kokoomuksen sisarpuolue Høyre on perinteisesti suhtautunut EU-jäsenyyteen myönteisesti, mutta asiaa ei ole vuosikausiin aktiivisesti edistetty. Maaliskuussa Høyren puheenjohtaja, ex-pääministeri Erna Solberg otti kuitenkin voimakkaasti kantaa jäsenyyden puolesta.

– Norjan paikka Euroopassa on pöydissä, hän julisti NRK:n mukaan.

Jäämällä unionin ulkopuolelle Norja tulee tulevaisuudessa olemaan entistä riippuvaisempi EU:sta muun muassa puolustuksessa ja energiapolitiikassa, hän varoittaa. Lisäksi EU-jäsenten Suomen ja Ruotsin hakeutuminen puolustusliitto Natoon uhkaa Solbergin mukaan tehdä Norjasta ”ulkopuolisen”.

Kansanäänestystä Solberg ei olisi vielä tässä vaiheessa järjestämässä, mutta oppositiojohtaja peräänkuuluttaa laajempaa keskustelua EU-jäsenyydestä. Porvariblokin puolueista myös liberaali Venstre on EU-jäsenyyden kannalla. Viikonlopusta alkaen myös vihreä ympäristöpuolue lukeutuu EU-jäsenyyden kannattajiin.

Norjan pääministeripuolue, sosiaalidemokraattinen työväenpuolue on asiassa jakautuneempi. Puoluejohto on niin vuosien 1972 kuin 1994 kansanäänestyksissä tukenut jäsenyyttä, mutta nyt puolueen puheenjohtajistosta ainoastaan pääministeri Jonas Gahr Støre suhtautuu Dagens Næringslivin mukaan EU-jäsenyyteen myönteisesti.

Jyrkimmin EU-jäsenyyttä vastustaa sosiaalidemokraattien hallituskumppani keskusta. Puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Trygve Slagsvold Vedum sanoo olevansa huolissaan ympäristöpuolueen uudesta EU-kannasta. Ministeri väittää ympäristöpuolueen haluavan käyttää EU-jäsenyyttä oman ilmastopolitiikkansa edistämiseksi.

– Vaikuttaa siltä, että he haluavat EU:n pakottavan meidät siihen mihin kansan tukea ei ole.

EU-kriitikko Vedumin mukaan keskustelu uudesta kansanäänestyksestä voi uusien EU-linjausten myötä olla ovella, NRK uutisoi.

Norjan vasemmistoliitto luopuu Nato-vastustuksesta – syynä Suomi

Vasemmistoliiton norjalainen sisarpuolue Sosialistisk Venstreparti, eli Sosialistinen vasemmistopuolue, ei enää kannata Norjan Nato-eroa. Puoluekokous päätti asiasta viikonloppuna, uutisoi Norjan yleisradio NRK.

Vuonna 1975 perustettu puolue on koko historiansa aikana kannattanut Norjan vetäytymistä Natosta. Norja on puolustusliiton perustajajäsen. SV keräsi vuoden 2021 suurkäräjävaaleissa 7,6 prosenttia äänistä. Puolue on viimeksi ollut hallituksessa vuosina 2005-2013.

Puoluekokouksen selkeä enemmistö hyväksyi turvallisuuspoliittisen julkilausuman, jossa SV:n tavoitteeksi otetaan pohjoismaisen puolustusyhteistyön tiivistäminen Norjan Nato-eron sijasta.

Eroavan puheenjohtajan Audun Lysbakkenin mukaan puolue tulee jatkossakin suhtautumaan kriittisesti Natoon, mutta Norjan yksipuolinen eroaminen puolustusliitosta ei Lysbakkenin sanoin ole ”toteutettavissa” tai ”viisas strategia”.

Puolue aikoo sen sijasta korostaa pohjoismaisuutta Natossa.

– Kun Ruotsi ja Suomi nyt liittyvät Natoon, ei ole oikein, että Norja eroaisi. Meidän on nyt tartuttava tähän pohjoismaisen yhteistyön mahdollisuuteen, vaikka se ei toteudukaan toivomallamme tavalla, Lysbakken sanoo.

Tiedustelun seitsemän ennustetta Venäjästä

Norjan tiedustelupalvelu E-tjenesten on julkaissut tiedusteluraporttinsa Fokus 2023. Sen mukaan Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon saa Venäjän kohdistamaan huomiotaan luoteisrajaansa, jolloin Norjan meri- ja maa-alueiden sekä infrastruktuurin geopoliittinen merkitys kasvaa. Euroopan riippuvuus Norjan energiasta kasvaa, mikä vielä lisää Norjan merkitystä.

E-tjenesten ennustaa Venäjän toimia seuraavan 10 vuoden aikajänteellä seuraavasti:

1) Venäjän sota Ukrainassa on lisännyt Venäjän tarvetta lujittaa turvallisuusintressejään arktisella alueella, koska sen asevoimien konventionaalinen kyky on heikentynyt ja koska se ei pysty pitämään arktista aluetta erillään vastakkainasettelustaan Yhdysvaltojen ja Naton kanssa. Tämä voi saada Kremlin asettamaan punaisia linjoja ja reagoimaan voimakkaammin kokemiinsa uhkiin. Norjan lähialueille syntyy pysyvä konfliktin mahdollisuus.

2) Venäjän sotilasdoktriinin keskiössä ovat nopeat ennaltaehkäisevät iskut, joilla tuhotaan kriittiset kohteet syvällä vihollisalueella. Ukrainan kokemusten jälkeen on todennäköistä, että Venäjä ennemmin kehittää strategista hyökkäyskykyään kuin luopuu siitä. Hyökkäyksessä Norjaan ja Naton alueelle siviili-infrastruktuuri olisi Venäjän ensisijaisena kohteena nopeammin kuin Ukrainassa, jossa se pyrki alussa säästämään sitä.

3) Venäjän strategisen pelotteen ja Natoa vastaan käytävän sodankäynnin strategiaan kuuluvat keskeisesti kaukovaikutteiset täsmäaseet, joihin on sijoitettu paljon. Niitä on käytetty kestämättömästi Ukrainassa, minkä vuoksi niiden rakentaminen on Venäjällä ensi sijalla talouden taantumasta ja pakotteista huolimatta. Sotaa edeltävän määrän saavuttaminen kestää viidestä kymmeneen vuotta.

4) Strategisten ydinaseiden rooli kasvaa Venäjällä, jos tavanomaisen asevoiman jälleenrakentaminen muodostuu ylipääsemättömäksi taloudelliseksi haasteeksi. Se merkitsisi ydinase-eskalaation kynnyksen madaltumista myös Norjan lähialueilla. Samaan aikaan Venäjän vedenalaisen tiedustelun ja sabotaasin, elektronisen sodankäynnin, satelliittien torjunnan ja merimiinojen uhka kasvaa.

5) Venäjän tavanomaisen asevoiman heikkeneminen saattaa jäädä lyhytaikaiseksi. Ukrainan kokemusten voidaan odottaa saavan aikaan muutoksia asevoiman rakenteissa, hankintasuunnitelmissa, organisaatiossa ja johtamisessa. Venäjän asevoimien taistelukyky vahvistuu ajan kuluessa.

6) Valtakamppailu Venäjän johdossa lisääntyy, ja samalla kansan tuki keskus- ja aluejohdoille heikkenee. Maa kuitenkaan tuskin kehittyy demokraattisempaan suuntaan. Venäjästä on tulossa yhä autoritaarisempi ja militarisoidumpi, ja sen propagandakoneisto pyrkii yhdistämään kansaa hallinnon luoman todellisuuskuvan avulla. Tämä heijastuu myös Venäjän ulkopolitiikkaan.

7) Venäjän Norjaa ja sen lähialueita koskevat päätösprosessit ovat yhä arvaamattomampia. Moskova pitää Norjaa yhä enemmän osana läntistä aggressiivista kollektiivia ennemmin kuin naapurimaana, jolla voisi olla yhteisiä intressejä. Venäjän diplomaattinen vuoropuhelu lännen kanssa vähenee, mikä voi johtaa helpommin Kremlin väärinkäsityksiin Norjan poliittisesta asemasta.

Norja nimesi suurimman uhkansa – Venäjän vakoilutoiminta kärjessä

Norjan poliisin turvallisuuspalvelu PST:n julkaisema kansallinen uhka-arvio vuodelle 2023 nimeää Venäjän tiedustelun Norjan suurimmaksi uhaksi kuluvana vuonna. Toiminnan uskotaan kuitenkin pysyvän yhdenmukaisena aiempien vuosien kanssa.

Norjan Nato-jäsenyys, läheinen yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa, strateginen sijainti, yhteinen raja Venäjän kanssa, runsaat luonnonvarat ja kilpailukykyinen teknologia ovat syitä Venäjän tiedustelun korkealle aktiivisuudelle.

Maiden väliset suhteet ovat merkittävästi huonontuneet viimeisen vuoden aikana, mikä on vaikeuttanut Venäjän tiedonsaantia, mutta on aiheuttanut sen, että Venäjä on valmis ottamaan enemmän riskejä tiedustelutoiminnassa, koska nyt sillä on enemmän voitettavaa kuin hävittävää.

Suuri osa Venäjän tiedustelutoimista muodostuu tietoverkko-operaatioista, joilla pyritään pääsemään käsiksi arkaluontoiseen informaatioon. Venäjän lisäksi Kiinalla, Iranilla ja Pohjois-Korealla on verkko-operaatioita Norjassa. Venäjä käyttää verkko-operaatioissa myös rikollisryhmiä.

Venäjällä on Norjassa lähetystöissä toimivia tiedusteluviranomaisia, jotka yrittävät värvätä lähteitä, joilla on pääsy heidän etsimäänsä tietoon. Norjassa pidätettiin lokakuussa yliopistotutkija, jota epäillään illegaaliksi eli valehenkilöllisyyden turvin Venäjän tiedustelun hyväksi toimineeksi henkilöksi.

Venäjä jatkaa tiedonkeruuta Norjan niistä poliittisista prosesseista, joilla on tai voi olla merkitystä Venäjän intresseille. Se pyrkii myös jatkuvasti seuraamaan Norjan kaikkea sellaista sotilaallista kykyä, jolla voisi olla vaikutusta Venäjän turvallisuuteen ja toimintavapauteen. Tiedustelu kohdistuu myös liittolaisten läsnäoloon Norjassa.

Norjan arktista aluetta koskevat kehityssuunnitelmat ja Huippuvuorten hallintoon liittyvät toimijat ovat Venäjän tiedustelun kohteita. Huippuvuorista muodostettiin viime vuonna erillinen tullialue, jonka valvontatoimia Venäjän odotetaan seuraavan.

Norjan asema Euroopan energiantuottajana on kasvanut, ja toisaalta Venäjällä on halua heikentää Euroopan energiaturvallisuutta. Näistä syistä Venäjän odotetaan keräävän tietoa Norjan öljy-, kaasu- ja energiasektorista.

Venäjä tarvitsee tietoa Norjan kriisinhallinnasta sekä maan toimintatavoista missä tahansa akuutissa tilanteessa Venäjän kanssa. Siksi pelastuspalvelut, poliisi ja hätätilannevalmiuden järjestelmät ovat sille arvokkaita tiedonhankinnan kohteita.

Venäjän puolustus- ja muu teollisuus hamuaa länsiteknologiaa ja siihen liittyvää tietoa, joiden peitettyjä ja salaisia hankintayrityksiä odotetaan Norjassa kuluvana vuonna. Kiinalla, Iranilla ja Pakistanilla on samoja pyrkimyksiä.

Luonnollisesti Venäjää kiinnostaa kaikki tieto, joka voi vaikuttaa sen käymään sotaan Ukrainassa. Norjan ja lännen suunnittelemat Ukrainan sotilaalliset tukitoimet sekä Venäjään kohdistettavat poliittiset ja taloudelliset pakotteet ovat Venäjän tiedustelutoiminnan kohteita.

Vaikutusyrityksiä Norjan kansalaismielipiteeseen ja poliittiseen päätöksentekoon Venäjän intressejä koskevissa asioissa – kuten Ukrainan tukemisessa ja Venäjän vastaisissa pakotteissa – on odotettavissa sekä perinteisen että sosiaalisen median kautta. Sabotaasia sen sijaan pidetään raportissa epätodennäköisinä, paitsi jos Kremlin halu laajentaa konfliktia Naton ja lännen kanssa kasvaa.

Sauli Niinistö tapaa Ruotsin ja Norjan pääministerit

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin ja Norjan pääministeri Jonas Gahr Støren keskiviikkona 22. helmikuuta 2023 Ruotsin pääministerin kesäasunnolla Harpsundissa.

– Tapaamisen aiheina ovat ajankohtaiset turvallisuuskysymykset, Suomen, Ruotsin ja Norjan välinen yhteistyö sekä maiden vahva tuki Ukrainalle, tiedotteessa todetaan.

Tilaisuuteen osallistuvat myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja puolustusministeri Mikko Savola (kesk.), Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström ja puolustusministeri Pål Jonson sekä Norjan ulkoministeri Anniken Huitfeldt ja puolustusministeri Bjørn Arild Gram.

Tapaaminen on jatkoa presidentti Niinistön vuonna 2019 Kultarannassa aloittamalle tiivistetylle yhteydenpidolle Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä.

Yle: Venäläiset matkustavat Suomeen Norjan kautta

Venäläiset turistit ovat keksineet keinon päästä Suomeen matkustusrajoituksista huolimatta. Asiasta kertoo Yle.

Suomi sulki rajansa venäläisten turistimatkailulta viime syksynä, eikä venäläisille myönnetä enää turistiviisumeja. Turistiviisumien myöntämisen lopettaminen on seurausta Venäjän Ukrainassa aloittamasta hyökkäyssodasta ja siitä seuranneista Venäjä-vastaisista pakotteista.

Nyt venäläisiä turisteja saapuu Suomeen Norjan kautta. Turistit matkustavat ensin Venäjältä Norjaan, josta jatkavat matkaansa Suomeen. Suomen tullilla ei ole mahdollisuutta puuttua asiaan Schengen-säädösten takia.

– He tulevat luvallisesti Venäjältä Norjaan. Norja on sallinut heidän tulla, kun heillä on viisumit voimassa. He tulevat Schengen alueelle, jolloin heillä on mahdollisuus vierailla Suomessa, tullipäällikkö Kari Hannu Tornion tullista kommentoi Ylelle.

Ulkoministeriön mukaan kaupan pitää kieltäytyä tuotteen myynnistä, jos on selvää, että asiakkaan on tarkoitus viedä pakotteen alainen tuote Venäjälle. Ylen haastattelema paikallinen kauppias kertoo lopettaneensa tuotteiden myynnin venäläisille, koska ei halua tukea Venäjän aloittamaa sotaa. Toinen kauppias kertoo rajoittaneensa taxfree-myynnin tuotteisiin, jotka eivät ole pakotelistalla.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)