Verkkouutiset

Inohodets- eli Orion-lennokki asemessuilla vuonna 2020. / WIKIMEDIA COMMONS

Venäjä ryhtyy valvomaan arktisia alueita droneilla: Vastaus Norjan USA-yhteistyölle

Moskova ilmoitti suunnitelmistaan pian sen jälkeen, kun Norja oli ilmoittanut perustavansa uuden dronetukikohdan USA:n kanssa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä on ryhtymässä tekemään valvontalentoja arktisten alueiden yllä droneilla, kertoo Izvestija. Lehden puolustusministeriölähteiden mukaan valvontalentoja varten tullaan rakentamaan tukikohtia useisiin paikkoihin arktisen rannikon varrelle sekä Venäjän koillisessa sijaitsevaan Kamtšatkaan.

Miehittämättömät lentokoneet tulevat tekemään meri- ja ilmatilan valvontaa. Ne osallistuvat myös etsintä- ja pelastusoperaatioihin, Izvestia kertoo.

Tarkoitukseen aiotaan käyttää Inohodets- eli Orion- ja Forpost-mallien lennokkeja. Orion-dronen siipiväli on noin 16 metriä, ja sen kerrotaan pystyvän lentämään jopa 24 tuntia 60 kilon kuormalla. Sitä testattiin ensimmäisen kerran vuonna 2016. Tämä dronen kyytiin saa jopa 180 kilon kuorman. Forpost-dronen kantamaksi kerrotaan jopa 400 kilometriä. Ensimmäiset Forpostit valmistuivat vuonna 2012, ja Venäjän asevoimat ovat käyttäneet sitä Syyriassa ja Ukrainassa.

Norjalainen Barents Observer -lehti huomauttaa, että venäläislehden nimettömiin lähteisiin perustuva uutinen ilmestyi viime viikolla vain päiviä sen jälkeen, kun Norja oli ilmoittanut pitkän kantaman droneille tukikohdan Andøyan saarelle. Andøya sijaitsee suunnilleen Narvikin, Kiirunan ja Enontekiön korkeudella. Tämä norjalaisten uusi tukikohta rakennetaan Yhdysvaltojen kanssa, ja sinne on tarkoitus sijoittaa Nato-yhteistyössä Yhdysvaltojen ohjuspuolustusjärjestelmän ennakkovaroitustoimintoja.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, mihin kaikkialle Venäjä aikoo rakentaa omia dronetukikohtiaan, mutta Barents Observer pitää todennäköisenä vaihtoehtona Kuolan niemimaata.

Barents Observerin mukaan dronesodankäynti huolestuttaa virallista Venäjää yhä enemmän. Vasta ihan hiljattain Venäjän Pohjoisen laivaston harjoitusskenaarioon kuului lennokki-isku Severomorskin sotilastukikohtaan. Aiemmin huhtikuussa, kun kaksi Venäjän Pohjoisen laivaston uutta fregattia harjoitteli Barentsinmerellä, kuului vihollisen lennokkien torjunta harjoituksen ohjelmaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)