Verkkouutiset

Ruotsalainen CB90-taisteluvene Nordic Response 24 harjoituksessa Jøkelfjordin lähistöllä maaliskuussa. Taustalla Norjan merivoimien vartiolaiva KV Bjørnøya. LEHTIKUVA / JONATHAN NACKSTRAND

Mysteeriliikemies osti kiinteistöjä Norjan sotilaskohteen läheltä – kytkökset FSB:hen ja Kremlin ytimeen

Liikemiehen paljastettiin omistavan useita epäilyttäviä kiinteistöjä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläinen liikemies Oleg Strazding omistaa kiinteistöjä strategisten kohteiden lähellä Norjassa, raportoivat TV2-kanavan toimittajat lauantaina julkaistussa artikkelissa.

Artikkeli on toinen vastaava lyhyen ajan sisällä, kanavan raportoitua aiemmin Venäjän eliitin omistamista mökeistä Tromssassa sijaitsevan Barduforssin sotilaslentokentän lähistöllä.

Strazdingin kiinteistöt sijaitsevat Kvænangenin kunnassa, Tromssan läänin pohjoisosassa, näköetäisyydellä puolustusvoimien Jøkelfjordin harjoitusalueesta. Kaupat molemmista tehtiin vuonna 2022 Ukrainan sodan alkamisen jälkeen.

Jøkelfjordin alueella harjoitellaan säännöllisesti amfibio-operaatioita arktisissa olosuhteissa, ja aluetta hyödynnettiinkin laajasti mm. Naton viimekuisessa Nordic Response-harjoituksessa.

Strazding istuu erään Venäjän suurimman vakuutusyhtiön Energogarantin hallituksessa, joka ei tarjoa vakuutuksia pelkästään kotitalouksille ja yrityksille, vaan myös Venäjän kaasu- ja energiayhtiöille.

Yhtiöllä on läheiset suhteet Venäjän hallinnon kanssa, ja sen hallituksessa istuu myös Viktor Viktor Komogorov, Venäjän federaation turvallisuuspalvelu FSB:n kenraalieversti Viktor Komrogov, joka on palvellut mm. FSB:n apulaisjohtajana, sekä sen ulkomaanosaston päällikkönä.

Tällä hetkellä Komrogov palvelee Venäjän sotilasurheilua koordinoivan Sotilasurheilusäätiön johtajana, jonka toimisto sijaitsee FSB:n päämajassa Lubjanka-rakennuksessa.

Hallituksen jäseniin kuuluu myös alkuvuodesta Venäjän presidentin turvallisuusneuvostoon nimitetty federaation tiedeakatemian johtaja Gennady Krasnikov, josta on tullut yksi Putinin läheisimmistä neuvonantajista. Krasnikovin katsotaan vastaavan käytännössä Putinin hallinnon innovaatiopolitiikasta ja pakotteiden kiertämisestä.

Bergenin yliopiston turvallisuuspolitiikan ja hybridiuhkien tutkija Alfa Seland Wingen mukaan norjalaiset ovat olleet liian sinisilmäisiä kiinteistökauppojen suhteen.

– Vallitsevassa turvallisuusympäristössä olisi naiivia, jos Norja ei tee nopeita muutoksia lainsäädäntöönsä. Meidän on kyettävä hallinnoimaan omia alueitamme Nato-maana.

Tällä hetkellä lähes kuka tahansa pystyy ostamaan kiinteistöjä Norjassa, eikä ostajia velvoiteta rekisteröimään omistusoikeuden siirtymistä mitenkään.

– Vaikka Norja velvoittaakin välittäjiä jo raportoimaan mahdollisista kiinteistökaupoista, jotka voivat luoda turvallisuusriskin, puuttuu Norjasta velvoite rekisteröidä kiinteistökaupat tai tunnistautua vahvasti niitä varten. Tähän on tultava muutos.

Norjan poliisin turvallisuuspalvelu PST ei kommentoinut tapausta, mutta kertoivat yleisellä tasolla olevansa huolissaan sotilasalueisiin kohdistuvasta tiedustelusta.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)